Matkalla Marsiin

  • 54 807
  • 336

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
varjo: En mutta kykenen hahmottamaan kehitystä hieman tarkemmin kuin sinä/muut keskustelijat, ihan vain senkin takia että tunnen ongelmat joita yritetään ratkaista.

En edes yritä väittääkään ettetkö tuntisi ongelmia paljon paremmin kuin esim. minä - joka olen siis täysin maallikko näiden kysymysten äärellä, vaikka kysymykset ovatkin jo vuosikymmeniä askarruttaneet minua.

En nyt tiedä tarkalleen keitä tässä näillä "muilla" keskustelijoilla tarkoitit, minuako - kas kun satuin esittämään ajatuksen Marssiin pääsemisen nopeuttamisesta, mielessäni ei kuitenkaan käynyt teleportaatio, eikä muukaan todellinen scifi vaan vain nykyisin käytössä olevien tekniikoiden (raketit/moottorit tms.) huomattava kehittäminen. Tarkoitan tällä lähinnä sitä, että rajallisen(kin) tiedon omaava henkilö voi kyetä ymmärtämään asioista sen verran ettei hänelle tule ensimmäisenä mieleen todellinen scifi vaan vain nykytekniikoiden kehittäminen entisestään, vrt. musketti - kivääri tms.

Tunnustan, syyllistyn hiustenhalontaan mutta kun ei nyt ole muutakaan tekemistä ja tuo arvon varjon kirjoituksen kohta vain hitusen pisti silmään - oli mielestäni liiallista yleistystä.

vlad.

edit: Keskustelussa on kuitenkin tuo aikajana, puhumattakaan matkoista, venynyt jo sellaiseksi, ettei ihme, että mitä mielikuvituksellisemmat idea pukkaavat keskustelijoiden päähän.
 
Viimeksi muokattu:

Carlos

Jäsen
Viestin lähetti varjo
Niin ja kaikki nämä perustuvat tasan samaan asiaan, - - - vain menetelmät ovat kehittyneet eivät periaatteet.

No otetaan sitten toinen esimerkki, kommunikaatio.

- Ensin oli jokaisen tee-se-itse -miehen märkä uni, eli kävele ja vie sana sinne minne sen haluat

- Sitten tuli ehkä mm. merkkitulia, visuaalisia merkkejä (liput ym.)

- Sitten kehitettiin postilaitos

- Sitten tuli lennätinlaitos

- Vähitellen sitten saatiin puhelimet, faksit, kuituoptiikkaa, jne.

Kuten itsekin mainitsit, tallennuskapasiteetti on kasvanut 10 vuodessa 100 000 kertaisesti. Silti olet sitä mieltä että esim. muistikapasiteetti olisi yksi kynnyskysymys teleportaatiossa. Jos annetaan aikaa se 100 - 1000 vuotta, ollaan todennäköisesti jo jossain ihan toisissa sfääreissä. Periaate niin tässä kuin kommunikaatiossakin pysyy juu samana, insinöörityö vain kehittyy.

Myönnän että elävän olennon siirtäminen kuulostaa vallan utopistiselta. Suurin kymysysmerkki itselläni olisi se purku ja uudelleen kokoaminen. Eli ihmisenhän pitäisi periaatteessa kuolla siinä matkalla, ja sitten kokoamisen jälkeen herätä uudestaan henkiin. Voisi olla hiukan hankalaa. Ja jokainen on varmaan joskus muuten saanut sähköpostissa korruptoituneen liitetiedoston...

Mutta kuten esimerkissäni mainitsin, esim pingispallon siirtäminen teleportaatiolla 100 -1000 vuoden päästä olisi jo paljon yksinkertaisempi juttu, ja näin "maallikkona" en pitäisikään sitä minään niin kauhean kummallisena asiana. Pingispalloa kun ei ainakaan tarvitse herättää uudelleen henkiin.

Sitten tietysti tämä herättäisi ainakin meikäläisessä toisenlaisen ajatuksen. Pitäisikö koko hemmetin materia tosiaan siirtää fyysisesti, vai olisiko toimintaperiaate ikäänkuin faxissa nykyään. Eli vain kohteen kopio siirtyy määränpäähän.

Menee taas utopian puolelle, mutta jos vastaanottopäässä olisi helvetin iso läjä atomeja (ikäänkuin värikasetti), ja vain pelkkä molekyylirakenteen kaava lähetettäisiin vastaanottajalle. Lähetettävä objekti sitten "tulostuisi" siellä jossain.

Tämä saattaisi olla muuten jokaisen rahanväärentäjän unelmakone.. :)

Että emmiä mittään mistään tiärä, kuhan tässä vaan pähkäilen...
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
tuossa kommunikaatiokehityksessä täytyy ymmärtää että ensin vain parannettiin menetelmiä (posti yms.) sitten tehtiin valtaisia teoreettisia parannuksia ja päästiin sähköisen tiedonvälityksen aikaan, kuitenkin tälläkin hetkellä me vain parannamme sähködynamiikan tuomia mekanismeja..voimme kuitenkin varsin tarkkaan sanoa missä menee sen rajat jossa sitten tarvittaisiin taas uusi mullistava teoreettinen oivallus, jonka odotteluun viimeksikin meni se 10 000 vuotta.

"Sitten tietysti tämä herättäisi ainakin meikäläisessä toisenlaisen ajatuksen. Pitäisikö koko hemmetin materia tosiaan siirtää fyysisesti, vai olisiko toimintaperiaate ikäänkuin faxissa nykyään. Eli vain kohteen kopio siirtyy määränpäähän"

Noh jos nyt sitten scifistellään niin vaihtoehtoja on aikalailla 2 l. ihminen "kuvataan" (kuten warettajat nykyään ottavat cd:istä imageja) ja sitten siirretään data määränpäähän jossa sitten geeniteknologian ja _tosi vautsin huimien_ kasvatusaltaiden avulla kasvatetaan uusi tuho datan perusteella.

Tai sitten jotenkin mystisesti muunnettaisiin kehon materia sähkösignaaleiksi ja sitten vastakkaisessa päässä nämä sitten "avattaisiin".

Niin tai näin niin ei tuo ongelma ratkea pelkällä "toivomisella" vaan tällä hetkellä voi sanoa että nykyisillä menetelmillä tuo on täysin mahdotonta, tarvitaan todellakin jotain täysin uutta fysiikkaa jotta tuo saataisiin toimimaan ja kuinka kauan sen kehittämiseen menee, sitä ei voi kukaan sanoa varmasti.
Fuusiovoimalakin on ollut jo parikymmentä vuotta 50 vuoden päässä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
varjo: Niin tai näin niin ei tuo ongelma ratkea pelkällä "toivomisella" vaan tällä hetkellä voi sanoa että nykyisillä menetelmillä tuo on täysin mahdotonta, tarvitaan todellakin jotain täysin uutta fysiikkaa jotta tuo saataisiin toimimaan ja kuinka kauan sen kehittämiseen menee, sitä ei voi kukaan sanoa varmasti.
Fuusiovoimalakin on ollut jo parikymmentä vuotta 50 vuoden päässä.


Juuri tämän tähden itse koetankin ajatella mahdollisimman kaukonäköisesti, tiedän jotakuinkin nykyteknologian ja, kuinka sen ilmaisisin "nykyfysiikan", rajoitukset joten senpä tähden mielusti itse puhunkin aikajanoista jotka käsittävät sukupolvia tulevaisuuteen, ei yhtä tai kahta vaan jopa kymmeniä sukupolvia.

Itse ainakin tarkastelen asiaa siitä näkökulmasta, että yksilö ei ole merkityksellinen vaan yhteisö - siis tässä tapauksessa, ja sen tähden pyrin saattamaan ajatteluni käsittämään aikajanoja jotka todellakin ovat sukupolvien mittaisia. Se mikä minulle on "pian", on varmasti suurelle osalle lukijoista "ikuisuus". Minun "pian" on suhteutettu maapallon ikään ja siihen verrattuna tuhat vuotta, tai muutama sata vuotta on "pian".

Tietty tästä seuraa monasti ongelmia kun aina on täsmennettävä se, että minun "pian" ei todellakaan ole ihmisiällä laskettuna "pian" vaan ennemminkin ikuisuus. Toki toivoisin, että omana elinaikanani tehtäisi jo joitain teknisiä läpimurtoja mutta näistä toiveista nyt ei kannata ryhtyä huutelemaan ääneen - pian minut sieppaisivat, ei ufot, vaan valkotakkiset miehet.

Nyt keskustelu on jo karannut alkuperäisestä aiheesta, eli Mars-tutkimuksesta aivan uusiin sfääreihin, ehkäpä minun(kin) olisi syytä palata visusti maankamaralle ja unohtaa hetkeksi nuo "multiversumit", fysiikan läpimurrot tms. vaikka ne niin houkuttelevia spekuloinninkohteita ovatkin. Mielikuvitukseni onnekseni on likipitäen rajaton.

vlad.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
EDIT: Pitää nyt kysyä tällaisen "pura-ja-kokoa" -teleportterin kannattajilta, että kun sinut on valon nopeudella kopioitu Marsiin, niin mitä alkuperäiselle "sinulle" tehdään (sille, joka astui Maapallolla "teleportteriin")? Tapetaan pois? Vai kuoleeko alkuperäinen "sinä" automaattisesti prosessissa (viipaloidaan millin siivuiksi)? Astuisitko itse tuollaiseen teleporttiin?

Teleportterista, "tähtimoottoreista", inertiamoottoreista, aikakoneista ja muusta: Aivan kuten varjo, itsekin tiedän, että kummankaan rakentaminen ei millään tunnetulla tavalla onnistu. Mutta toisin kuin varjo, minä en pidä sellaisen rakentamista joskus tulevaisuudessa täytenä huuhaana. Itse pidän kehityksen rajana meidän mielikuvituksen rajana - jos me voidaan kuvitella jotain, niin se antaa meille motivaation suunnata sitä kohti. Paitsi tietenkin siinä tapauksessa, että ihmiskunta jossain vaiheessa laiskistuu maailmankaikkeuden mysteerien selvittämisessä.

Mutta se, miten se onnistuu, sitä en tiedä. Uskon, että tulevaisuuden ihminen "teleportterinsa" ja "tähtimoottorinsa" ääressä suurin piirtein naureskelee partaansa lueskellessaan 2000-luvun ihmisten visioista sen toimintatavoista.

Yritän nyt selventää miksi: Nykyfysiikka ei anna tuollaisille laitteille (teleportaatiolle l. aineen siirtämiselle paikasta toiseen ilman, että kuljetaan matka ja "tähtimoottorille" eli valoa nopeammalle aineen siirtämiselle) mitään toivoa. Kaikkien niiden, jotka sanovat, että: "Niin, nykyfysiikka, mutta entäs tulevaisuuden fysiikka?", täytyy ymmärtää, että nykyfysiikka perustuu havainnoille sekä maailmankaikkeudesta että subatomisesta maailmasta. Jos siis jokin ratkaisu on olemassa, se ei missään tapauksessa voi perustua meidän tämän hetken havaintopiirissä olevien asioiden varaan (fotoneihin, neutroneihin tms.). Ja kuten Newtonin mekaniikka on edelleen käyttökelpoinen (mm. autojen, rakennusten ja lentokoneiden rakentamisessa), niin samoin Einsteinin suhteellisuusteoria ja Lorenzin yhtälöt tulevat olemaan käyttökelpoisia fysiikan laskumalleja myös tulevaisuudessa (ydinfysiikassa ja tähtitieteessä). Toisin sanoen: Olipa ratkaisu sitten mikä tahansa, se ei voi olla ristiriidassa Newtonin mekaniikan eikä suhteellisuusteorian kanssa. Jaa-a, että miksi muka ei voi olla? No siksi, että siinä tapauksessa meidän havaintomme maailmankaikkeudesta eivät pitäisi paikkansa ts. havaintojen täytyisi muuttua. Jos Newtonin omena ei huomenna putoaisikaan puusta vaan sinkoutuisi avaruuteen, niin Newtonin mekaniikka pitäisi hylätä.

Uusi teoria ei myöskään vaikuttaisi millään tavoin edelleenkään meidän rakennusten, lentokoneiden ja autojen suunnitteluun, kuten suhteellisuusteoriakaan ei vaikuta (paitsi ehkä välillisesti materiaalien ja tietotekniikan kautta) - sen havaintopiiriin kuuluvat asiat ovat meidän normaalielämämme ulkopuolella. Edelleen, valon nopeuden saavuttaminen jollain aluksella pysyisi mahdottomana ja protonit ja fotonit kumppaneineen pysyisivät suhteellisuusteorian "vankeina".

Uskoisin, että tätä varjo yrittää takoa keskustelijoiden päähän. Me ollaan tietämyksen suhteen niin kaukana teleportterista, että oikein hirvittää. Itse asiassa, teleportteri, tähtimoottori ja _aikakone_ (sellaisena kuin sen ajattelemme) kuuluvat kaikki samaan kastiin sen suhteen, että periaatteessa yhden olemassaolo tarkoittaisi muidenkin olemassaoloa. Kaikkiin noihin liittyy paradoksaalisia ilmiöitä, joita ainakin minä pidän merkkinä siitä, että niiden olemassaolo sellaisenaan on mahdotonta - aivan samalla tavalla, kuin joku 1000-luvun ihminen olisi haaveillut lentämisestä kuvittelemalla lentävää hevosta.

Tästä syystä uskon, että tuollaiset vempeleet toimivat täysin toisin kuin mitä me nyt kuvittelemme. Voisin kuvitella asian niin, että matka tähtiin (tai teleporttaus) tapahtuu jotenkin virtuaalisesti - materiaa tai vastaavaa ei "matkassa" siirry. En näkisi mitään estettä sille, että voisimme "katsoa" jollain tavalla menneisyyteen (eli siirtää sieltä informaatiota mallinnettavaksi) ja siten ei periaatteessa olisi mahdotonta "katsella" myöskään muualle maailmankaikkeuteen. Tulevaisuuteen "katsominen" (eli fiksatun tulevaisuuden näkeminen) on mielestäni mahdotonta, koska se aiheuttaisi paradoksaalisia ilmiöitä [paitsi tietysti sillä tavalla, että meidän mallinnusmenetelmämme kehittyvät koko ajan ja tulevaisuuden tietokoneet voinevat mallintaa tulevia ilmiöitä niin tarkoin, että ne näyttävät ennustavan].

Sitä en tiedä, olisiko tuollainen informaation siirto yksisuuntaista (luultavasti olisi) eli voisimmeko "kaukovaikuttaa" asioihin - tämä taas tarkoittaisi sitä, että vaikka voisimme virtuaalisesti olla paikalla galaksin keskustassa tai toisessa maailmansodassa, niin emme voisi vaikuttaa siellä tapahtuviin asioihin. No, miten sitten voisimme - yksinkertaisesti lähettämällä "perinteisin menetelmin" paikan päälle luotaimen, joka taas kykenee olemaan yhteydessä meihin.

Mutta paljon pitää maailmankaikkeuden mysteereistä selvittää, ennenkuin tuollainen on mahdollista (paitsi sen verran, mitä se on nyt mahdollista mm. arkeologian ja kaukoputkien avulla). Ja paljon täysin uusia tekniikan osa-alueita ehtii syntyä ennenkuin se on mahdollista.

---
Sitten yksittäisiä vastauksia.

vlad: "[...] kas kun satuin esittämään ajatuksen Marssiin pääsemisen nopeuttamisesta, mielessäni ei kuitenkaan käynyt teleportaatio, eikä muukaan todellinen scifi vaan vain nykyisin käytössä olevien tekniikoiden (raketit/moottorit tms.) huomattava kehittäminen."

Ja kuten sanottu, en usko matka-aikojen lyhenevän rakettimoottorien ja niiden vaihtoehtojen kehittyessä, sillä uskon niitä käytettävän ennemmin hyötykuorman lisäämiseen. Suurin osa vaihtoehdoista on kuitenkin sellaisia, ettei niillä saavuteta suuria kiihtyvyyksiä ts. nopeatkin siirtoradat pitkillä etäisyyksillä venyisivät kuukausiksi. Toisekseen, energian kuluttaminen tällaiseen tuntuu puhtaalta haaskaukselta.

Siten minusta miehitettyjen planeettojenvälisen lentämisen perusedellytys on sci-fistä tuttu hyperuni, joka vähentää pitkien lentojen ihmisille aiheuttamia rasituksia huomattavasti sekä vähentää kuormaa (ei tarvita "oleskelutiloja", sen kun pakataan ihmiset laatikoissa alukseen). Toisekseen, ennenkuin hyperuni on arkipäivää, uskoisin robotiikan kehittyneen sille asteelle, ettei ihmisen läsnäolo paikan päällä ole niin tarpeellista, että aluksesta uhrattaisiin satoja kiloja (ihminen + hyperuni-laitteisto) vain jonkun saamiseksi viettämään tylsiä päiviä robotteja katsellessa. Olisi sillä varmaan parempaakin tekemistä?

---
Ihan pikkuisen fysiikkaa: Rakettimoottoreita (varjo tietänee näille yleisnimen) sitoo HAVAINTO liikemäärän säilymisestä:

Koodi:
m1 * v1 = m2 * v2

...Eli alus saa niin paljon vauhtia, kuin on pakosuihkun nopeus suhteutettuna niiden keskinäiseen massaan. Koska alus kevenee koko ajan ajoainetta käytettäessä, yhtälö on logartiminen. Puhutaan nk. ajokyvystä (delta-v), joka kertoo, kuinka paljon alus voi muuttaa liiketilaansa matkansa aikana. Ajokyky lasketaan näin:

Koodi:
dv = ve * ln(MM) = ve * ln( (m+M) / M )

missä
dv = delta-v
ve = pakosuihkun nopeus
MM = massasuhde (massa täytenä / massa tyhjänä)
m = ajoaineen massa
M = aluksen kuivamassa

Nestemoottoreilla pakosuihkun nopeus on n. 3000 - 5000 m/s, ionimoottoreilla jotain 30 000 m/s (kasvaa varmasti tulevaisuudessa) ja täysin spekulatiivisella fotonimoottorilla se olisi 300 000 km/s. Esimerkiksi sukkula tarvitsee jokaista kiloansa kohti n. 3.9 kiloa ajoainetta (vetyä ja happea) päästäkseen Maata kiertävälle radalle (ajotarve n. 8 km/s, sukkulan massasuhde n. 4.9/1 - siksi sukkulalla on se valtava PA-säiliö muassaan, kun se ammutaan lähtöalustalta).

Sivuhuomautus: Pakosuihkun nopeuden lisäksi vaikuttaa suihkun massa ts. paljonko ainetta suihkutetaan kulloisenakin ajanhetkenä. Aluksen ajokykyyn tämä ei vaikuta, vaan se vaikuttaa liikemäärän _muutoksen_ nopeuteen - tässä suhteessa tavallinen rakettimoottori (neste/kiinteä) on ykkösluokkaa. Ja jotta planeetan pinnalta päästäisiin ylös, täytyy moottorin kehittää riittävä kiihtyvyys kumoamaan painovoimaa - avaruudessa tätä rajoitusta ei ole. Periaatteessa tulevaisuuden suutinmoottorit voisivat toimia ydinenergialla - joko fuusiolla tai fissiolla. Fuusiomoottori olisi siitä edullinen, että ajoaineena käytetty vety toimisi myös energianlähteenä. Fissiomoottoreita (ajoaineena oleva vety lämmitetään fissioreaktorilla suutimeen) on testattu jo historiassa ja ne toimisivat, mikäli joku ottaisi riskin räjähtävästä uraanivoimalasta ja mikäli säteilysuojaa ei tarvitsisi raahata mukana.

Nykyiset ionimoottorit toimivat aurinkoenergialla (eli paneeleilla tuotetaan sähköä, jota käytetään ajoaineen (Xenon tai vastaava) ionisoimiseen ja kiihdyttämiseen, joten niissä ei ole paljoa ylimääräistä massaa energian tuottamiseen.

Mikä on sitten vaihtoehto? Parhaita kuviteltavissa olevia vaihtoehtoja ovat sellaiset, joissa ajoainetta ei kuljeteta aluksen mukana ts. erilaiset "tykit" ja muut. Esimerkiksi aurinkotuulen käyttöä on spekuloitu jo pitkään ja siitä on tehty kokeitakin (mm. satelliittien asentoja on korjattu suuntaamalla aurinkokennostot oikein ja antamalla aurinkotuulen kääntää satelliittia sekä jonkinlaisia kokeita magneettisen plasmapurjeen käytöstä). Nopeasti kiihtyvä se ei ole, mutta (voisi olla) taloudellinen.

Fiktioissa on esiintynyt myös nk. "Bussard-moottori", jossa magneettikentillä kerätään avaruudessa olevia vety-ioneita fuusioitavaksi. Myöskään tällainen alus ei kanna ajoainetta mukanaan ja olisi siten edullinen pitkän matkan alus, jos se saataisiin tavalla tai toisella toimimaan.

---
Carlos: "Menee taas utopian puolelle, mutta jos vastaanottopäässä olisi helvetin iso läjä atomeja (ikäänkuin värikasetti), ja vain pelkkä molekyylirakenteen kaava lähetettäisiin vastaanottajalle. Lähetettävä objekti sitten "tulostuisi" siellä jossain."

Tuollaisesta olen minäkin haaveillut, mutta en teleportterina, vaan joka-kodin-nanorakentimena. Jos haluat uuden television, niin heität vanhan nano-purkajaan (purkaa telkkarin takaisin atomeiksi) ja tilaat uuden telkkarin rakennusohjeet jostain tietokannasta. Tuolla informaatiolla nano-rakennin rakentaa telkkarin ja maksat materiaalista, rakentamiseen käytetystä energiasta ja provikkamaksun telkkarin suunnittelijalle.

Vakavasti sanoen, joka-kodin-rakentimiin en usko (ainakaan lähitulevaisuudessa), mutta teollisuuden vallankumoukseen kylläkin. Informaation merkitys talouden perustana korostunee tulevaisuudessa (ts. teollisuuslaitteiden merkitys pienenee).

---
calvin ("Jupiterin" olemassaolosta muissa aurinkokunnissa): "Onko? Näiden toistaiseksi löydettyjen eksoplaneettojen radat ovat sen verran eksentrisiä tai lähellä keskustähteä [...] en puhuisi että Aurinkokunnan kaltaisten järjestelmien ja maan kaltaisten planeettojen löytyminen olisi todennäköistä."

Hmmh - totesin, että Aurinkokunnan kaltaisten systeemien löytyminen on todennäköistä, en todennut, että niitä on jokaisella tähdellä. Se, että tähdillä on aika usein massiivisia kiertolaisia, kertoo minusta, että Aurinko-Maa-Jupiter -systeemi ei ole ainutlaatuinen, vaan esim. yhdellä miljoonasta systeemistä on vähän samantyyppinen rakenne.

Jos tähdillä ei olisi normaalisti massiivisia kiertolaisia, pitäisin paljon epätodennäköisempänä Aurinko-Maa-Jupiter -kaltaisten systeemien löytymistä.

calvin: "Kannattaa lisäksi muistaa että Maalla on jo pelkästään omassa aurinkokunnassaan suhteellisen ainutlaatuisia ominaisuuksia verrattuna muihin sisäplaneettoihin (laattatektoniikka ja sitä kautta aktiivista vulkaanista toimintaa, vettä, suuri kiertolainen, kemiallinen koostumus...) jotka varmasti vaikuttavat elämän syntymiseen ja kehittymiseen yhtä lailla kuin ulkoiset tekijät jättiläisplaneettoineen ja komeetta/asteroiditörmäyksineen."

Monet tiedemiehet ovat verranneet keskenään Venusta, Maata ja Marsia. Venus on melko paljon Maan kaltainen sekä kooltaan että koostumukseltaan, mutta sen (kuten alku-Maapallon) kaasukehä koostuu pääsääntöisesti hiilidioksidista ja kasvihuoneilmiön seurauksena sen pintalämpötila on elämälle epäedullista (vesi on haihtunut pinnalta). Mars taas on massaltaan sen verran kevyt, että kaasukehä on aikojen saatossa haihtunut olemattomiin (jos sitä on nimeksikään ollut).

Maapallon kaltainen elämä voi siis syntyä vain tietyissä rajoissa - planeetan tarvitsee olla riittävän raskas pitäkseen kaasukehänsä (muttei liian raskas), riittävän kaukana keskustähdestä ollakseen muuttumatta "kasvihuoneeksi" jne. Veden ja hiilidioksidin uskoisin olevan melko tavallista kaikilla planeetoilla, koskapa vety, hiili ja happi ovat kohtuullisen tavanomaisia aineita sekä Aurinkokunnassa että muualla avaruudessa.

Se, mitä me ei vielä tiedetä, on se, kuinka tiukat tai väljät nämä rajat ovat. Se taas vaikuttaa siihen, kuinka todennäköistä on löytää Maapallon kaltaisia planeettoja Linnunradalta. Itse kuulun siihen "uskontokuntaan", jonka mielestä Auringon kaltaisella planeetalla vyöhyke on jotakuinkin Venuksen ja Marsin kiertoratojen välillä, kunhan planeetan massa antaa sille periksi (esim. jos Mars olisi raskaampi, se olisi pystynyt pitämään enemmän hiilidioksidia ja kasvihuoneilmiön seurauksena olisi nykyistä lämpimämpi - Marsin elämä olisi kehittynyt pitämään hiilidioksidin määrän suurempana kuin Maapallolla). Uskoisin, että planeetta ei voi olla kovin paljoa Maata kevyempi, mutten tiedä, miten paljon raskaampi se voisi olla.

Massiivisen kiertolaisen osuutta elämän syntymiselle en tiedä, mutta ainakin Aurinkokunnan mittakaavassa näyttää siltä, ettei se ole kovin yleistä keskustähden lähettyvillä.

---
varjo: "No Asimov on vain tehnyt sen valinnan mikä voidaan perustella todisteilla l. tällä pienellä alueella jolla Säätiön tapahtumat tapahtuvat ei ole muita kehittyneitä rotuja."

Minusta Asimov ei tässä ole käyttänyt mitään todisteita, koska kuten sanoit, todisteiden puuttuminen ei vielä kerro asian olemassaolosta mitään - vasta, kun jommalle kummalle asianlaidalle löytyy todisteita, asian olemassaolosta voidaan sanoa jotain. Lisäksi Asimov käytti kirjoissaan aikaa _perustellakseen_, miksi koko Linnunradalla vain Maapallolla oli pitkälle kehittynyt elämä.

Lisäksi, jos muistan Säätiö-kirjat oikein, kyse ei ollut pienestä alueesta, vaan koko Linnunradasta.

Asimov tod. näk. valitsi linjansa siksi, että halusi tapahtuma-areenaksi tähtienvälisen avaruuden, muttei halunnut lähteä kirjallisesti spekuloimaan alieenien muotoja. Minusta tämä on lähtökohtaisesti "huonoa" sci-fiä eli Asimovina olisin pitäytynyt Maapallolla (johon tarinan saisi mainiosti istutettua ilman, että se kärsisi mitään), jollen olisi halunnut spekuloida avaruuden ihmeitä.

varjo: "Vaikka kuinka toivoisitkin toisin tai oletuksiin perustuvat laskelmat osoittaisivat mitä niin fakta on että ei niitä muita rotuja ole vieläkään havaittu l. skeptinen suhtautuminen asiaan on perusteltavaa (mainittakoon vielä kerran että itse en usko siihen että me todella olisimme ainoa tekninen sivilisaatio linnunradan historiassa)."

Kyllä, suhtaudun asiaan itsekin, hmmh, tietoisena siitä, että kumpaankaan suuntaan ei ole todisteita. Sana "skeptinen" tuo liikaa assosiaatioita kieltävään suuntaan (mm. skeptinen suhtautuminen ufojen tai Jumalan olemassaoloon).

Otan mielelläni lähtökohdaksi sen, että todisteiden puuttuminen ei tarkoita muiden sivilisaatioiden olemassaolemattomuutta (ja tämä siksi, että jonkinlaisia perusteita olettamukselle on olemassa) ja spekuloin sillä, miksi me emme niitä ole havainneet.

varjo: "Ja sitä paitsi, mikäs ihme se on että ihmiskirjailija kohottaa ihmisen tarinan keskipisteeksi. Tai tarkalleen ottaen ihmiskunnan."

Se ei ole ihme, mutta kuten sanottu, minusta varsinkin Asimovin pitäisi silloin miettiä tapahtumakenttä paremmin. Asimov kun yleensä nojaa varsin "tieteelliseen" maailmaan.

varjo sivilisaation yhdenmukaisuudesta: "Mitä tulee yhtenäisyyteen niin pitkässä juoksussa kehitys voi hyvinkin viedä entistä suurempaan yhteynäisyyteen."

Kohti suurempaa kansainvälistä yhteneväisyyttä, kyllä, mutta yhteiskunnat itsessään pysynevät melko pirstaleisina. Globaalin kommunikaation ansiosta yhä pienemmät ryhmät kykenevät pitämään toisiinsa yhteyttä.

varjo: "en pidä todellakaan mahdottomana että jonain päivänä meillä on vain YK tms."

En minäkään.

minä: "Olisi kerta kaikkiaan kummallista, jos teknisen sivilisaation kehittyminen pysähtyisi niin yksinkertaiseen asiaan kuin lisääntymiseen."

varjo: "No näin se nyt vain on tapahtunut ja Japani, Saksa ym. jo nyt elävät negatiivisen kasvun aikaa alkuperäisväestön suhteen ja entä sitten jos enää ei olisikaan kehitysmaita mistä ammentaan täydennyspopulaatiota?"


Kuten sanottu, en usko asian vaikuttavan _kehitykseen_. Siis nimenomaanhan tuo negatiivinen väestönkasvu on faktaa enkä usko sen mihinkään muuttuvan. Mitä sitten tapahtuu, jos koko Maapallolla ihmiskunnan väestönkasvu kääntyy negatiiviseksi? Minusta se olisi varsin looginen suunta, mutten ole pahemmin miettinyt mahdollisia vaikutuksia - vielä...

varjo: "[ei] sitouduta toisiin ihmisiin, yhden yön suhteet taas tautien takia pakottavat käyttämään suojausta ja tätä kautta vaikkapa Demolition Man:ssa esiintuotu "seksin kieltäminen" voi olla jossain määrin realistinen tulevaisuudenkuvaus pl. kaikkea muuta leffassa :)"

Seksin kieltämiseen yhteiskunnan puolelta en usko, vaikkakin varmasti joku ura-sinkku-yhteisö sitä itse saattaisi harrastaa. AIDS:in noustessa kuumaksi uutiseksi visioitiin tulevaisuudesta, jossa on toisella puolella rivi miehiä ja toisella puolella rivi naisia harrastamassa itsetyydytystä AIDS:in pelon takia.

varjo: "Siis kyllä geneettinen rappeutuminen sinänsä on fakta mutta se ei enää ole merkityksellistä koska voimme teknologialle korvata näitä puutteita."

Hmmh, jaa... Minusta nykyinen "lisääntymismalli" pitää ihmisten älykkyyden melko tavalla paikallaan noin sadassa, se ei pääse kasvamaan, muttei vähenemäänkään, koska lisääntyminen ei suosi kumpaankaan suuntaan. Siksi en allekirjoita geneettistä rappeutumista. Allergioiden lisääntyminen johtuu mielestäni meidän elinympäristöstä, ei genetiikasta, koska pari sukupolvea on liian lyhyt aika vaikuttamaan siinä suuntaan tai toiseen.

varjo: "Me emme enää ole "riippuvaisia" evoluutiosta.
Ja lisäksi tästä voi olla arvaamattomia hyötyjä koska nyt populaatioomme tulee geenimateriaalia laajemmalta skaalalta..."


Allekirjoitan.
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Ihan erilliskysymyksenä: Minusta ihmiskunnan pitäisi pitää "merkkisignaalia" (eli jonkinlaista kauas kantavaa keinotekoista radiosignaalia) yllä.

Kysymys kuuluu, että miten saataisiin aikaan riittävän suuri lähetin, joka näkyisi jollain kuviteltavissa olevilla menetelmillä (esim. avaruuteen sijoitetulla interpolarometrilla) 100 000 vuoden päästä Linnunradalla? Miten tuo lähetin saataisiin kestämään riittävän kauan (eli saataisiin käytännössä ikuiseksi)?

---
Tekniset ongelmat tuollaisessa lähettimessä ovat valtavat. Aivan ensimmäiseksi pitäisi keksiä lähettimen enrgianlähde. Jos se käyttää aurinkoenergiaa, niin:
  • Mitä kauemmaksi sen Auringosta sijoittaa, niin sitä vähemmän sillä on energiaa käytössä.
  • Mitä lähempänä se on Aurinkoa, sitä vaikeampaa sen lähetettä on erottaa Auringon taustasäteilystä.

Jos sillä taas on oma energianlähde, niin on vaikea kuvitella jotain sellaista, joka kestäisi sen sanotaan miljoona vuotta. Fuusiota pitäisin mahdollisena, koska vetyä on paljon. Periaatteessa lähetin pitäisi parkkeerata johonkin paljon vetyä sisältävään paikkaan, vaikka Jupiteriin.

Lisäksi lähettimen pitäisi olla itse-korjaantuva eli mielellään koostua useammasta pienestä lähettimestä sekä jonkinlaisesta korjaantumismekanismista - korjaantumismekanismihan tarkoittaisi jonkinlaista lähettimien "lisääntymismekanismia" ja väkisinkin mukaan tulevien evoluutioefektien vaikutuksia näinkin lyhyellä aikavälillä on vaikea etukäteen arvioida. Korjaaminen vaatii myös materiaa (koska meteori-iskut yms. vievät sitä systeemistä pois), jolloin materiahuolto pitäisi myös järjestää tuhansiksi vuosiksi.

Yksi "mukava" sijoituspaikka olisi sellainen, että tällaisen lähettimen rata olisi suorassa kulmassa Jupiterin rataan nähden. Nimittäin Jupiterin painovoiman vaikutukset Aurinkoon ("heijaaminen") ovat mitattavissa kohtuullisen matkan päästä (ei vielä meidän teleskoopeilla, mutta ehkä avaruusteleskoopeilla) ja silloin sitä kohtisuoraan liikkuva lähetin olisi aika varma merkki keinotekoisuudesta, vaikka lähete olisi miltei mitä tahansa.

---
EDIT: Jatkoa seuraa (tämä on sen verran uusi spekulaation aihe meikäläiselle, että ajatukset tulevat vähän jälkikäteen).

Pitäisi nimittäin vielä valita lähettimen lähete. Itse ajattelisin jonkinlaista pulssilähetintä, hetkellisestä pulssista kun saa vahvemman kuin jatkuvasta lähetteestä. Lähetin siis varastoisi energiaa (oli se sitten peräisin Auringosta tai sen omista varastoista) ja lähettäisi sitten radiopulsseja. Ihan havaitsemista ajatellen pulssien välin pitäisi olla mahd. pieni ja pulssien pituus mahd. suuri. Olisiko mahdollista moduloida informaatiota mukaan?

Sijoituspaikasta vielä sen verran, että jos se olisi mitenkään järkevää, niin sijoittaisin tällaisen lähettimen jonkin pitkäkestoisen pulsarin tai vastaavan läheisyyteen - mehän ollaan itse tutkittu pulsareita siitä asti, kun ne on voitu havaita ja siksi uskoisin, että ne olisivat kiinnostavia taivaan kohteita myös muille.

---
EDIT2: Niin, lisäksi lähete voitaisiin suunnitella "eri-taso-lähettimeksi" - eli se lähettäisi ensinnäkin pulssia, jonka tarkoituksena olisi herättää mielenkiinto. Sitten sen pitäisi lähettää jonkinlaista "aakkossignaalia", joka kertoisi kuulijalle sen, millä tavalla informaatio on tarkoitus "lukea". Sitten se voisi lähettää pakattuna jotain informaatiota ihmisistä.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Euro71:Pitää nyt kysyä tällaisen "pura-ja-kokoa" -teleportterin kannattajilta, että kun sinut on valon nopeudella kopioitu Marsiin, niin mitä alkuperäiselle "sinulle" tehdään (sille, joka astui Maapallolla "teleportteriin")? Tapetaan pois? Vai kuoleeko alkuperäinen "sinä" automaattisesti prosessissa (viipaloidaan millin siivuiksi)? Astuisitko itse tuollaiseen teleporttiin?

Eihän tämä kysymys nyt minulle ole suunnattu mutta leikittelenpä siitä huolimatta ajatuksella hitusen.

Perusta minulla on kuitenkin se, että suhtaudun hyvin skeptisesti teleporttereihin - tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sellainen voisi joskus tulevaisuudessa olla mahdollista - mutta pysytellään nyt tässä nykyhetkessä.

Joten jos joku tiedemiesryhmä kertoisi kehittäneensä teleportterin millä voidaan siirtää kiinteitä objektiiveja, ja he onnistuvat toistuvasti siirtämään mitä erilaisimpia objektiiveja - vaikkapa tietokoneita, televisioita tms. Ja, jos sitten tämä tiedemiesryhmä etsisi koehenkilöä/(-itä) laboratioriotestiä varten niin en kyllä astuisi tällaiseen portteriin vaikka siirtomatka olisi kuinka lyhyt tahansa. En kykenisi luottamaan sen toimivuuteen testeistä huolimatta, en edes siinäkään tapauksessa vaikka he olisivat onnistuneesti kyenneet siirtämään jonkin elollisen olennon - vaikkapa kissan.

Tämä voi tuntua hivenen odoksuttavalta kun samassa ketjussa olen kertonut olevani vapaaehtoinen ufojen kyytiin, mutta jollain tasolla luottamukseni ihmiskunnan saavutuksiin ei ole vielä niin korkealla tasolla, että kykenisin luottamaan siihen, että heidän rakentamansa teleportteri toimisi.

Mielenkiintoisia spekulatiivisia kysymyksiä kyllä esitit, mitä tehdä alkuperäiskappaleelle? Katoaako se jonnekin?

Entä jos tällainen teleportteri olisi mahdollista rakentaa mutta siihen tulisikin toimintahäiriö kesken siirron. Minne siirrettävä kohde joutuisi, mitä sille kävisi? Tai kuten varjo (?) jo taiskin spekuloida sillä mahdollisuudella, että jokin muu menisi pieleen.

Euro71: Itse pidän kehityksen rajana meidän mielikuvituksen rajana - jos me voidaan kuvitella jotain, niin se antaa meille motivaation suunnata sitä kohti.

Hyvin pitkälti liikun samoilla linjoilla kanssasi, pidän mielikuvitusta melkoisena motivaattorina ihmisen toiminnalle. Monissa tilanteissa se panee ihmisen haluamaan jotain tiettyä ja saadakseen/saavuttaakseen sen jonkin, ihminen yleensä pyrkii kohden päämääräänsä, tässä kohdin on kuitenkin muistettava jossain määrin fysiikan asettamat rajoitukset mutta toisaalta, mehän emme voi tietää millä tavoin näitä rajoituksia onnistutaan kiertämään vaikkapa tuhannen vuoden kuluttua. Tämän hetken scifi voi olla, epäuskosta huolimatta, sen ajan todellisuutta monellakin alalla.


Euro71, jos oikein tulkitsin selvitystäsi rakettien työntövoimasta niin tällä hetkellä meillä ei ole käsillä mitään järjellä kuviteltavissa olevaa työntövoimalähdettä millä pääsisimme Marsiin inhimillisessä ajassa. Kolme vuotta ees taas ei kuitenkaan tunnu kovin inhimilliseltä ajalta. Kovin moni tuskin hyppäisi siihen kyytiin tietäen valtaosan ajasta olevan täysin hukkaanheitettyä, (on myös otettava huomioon matkan psyykkinen rasitus).

Nämä "hyperunet" ovat tietty eräs vaihtoehto mutta kuten totesit, onko järkevää roudata ihmistä ja "hyperunen" vaatimaa laitteistoa mukaan lennoille tuomaan lisää massaa. En pidä toimintaa, näillä näkymin (tämä täsmennyksenä), kovinkaan järkevänä mutta toisaalta ihmisen halu kokea itse asioita on niin suuri, että en pitäisi sitä mahdottomana vaikka kaikesta huolimatta elollisiakin olentoja pakattaisi joskus tulevaisuudessa tällaisille lennoille mukaan. Ihmisellä itsellään on myös halu kokea ja nähdä uusia asioita ja jos oma planeetta on käynyt liian tutuksi, voi halu pääsystä tähtiin kasvaa niin suureksi, että se toteutetaan vaikka se ei inhimillisesti (ja rationaalisesti) ajateltuna kovinkaan järjellistä olisi.

Kieltämättä keskustelu alkaa ajautua entistä mielenkiintoisemmille urille - harmi vaan, että paikkoin aletaan liikkua oman tietämyksen rajoilla. No, voinpahan ainakin oppia lisää lukiessani tätä ketjua.

vlad.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
vlad: "Euro71, jos oikein tulkitsin selvitystäsi rakettien työntövoimasta niin tällä hetkellä meillä ei ole käsillä mitään järjellä kuviteltavissa olevaa työntövoimalähdettä millä pääsisimme Marsiin inhimillisessä ajassa. Kolme vuotta ees taas ei kuitenkaan tunnu kovin inhimilliseltä ajalta. Kovin moni tuskin hyppäisi siihen kyytiin tietäen valtaosan ajasta olevan täysin hukkaanheitettyä, (on myös otettava huomioon matkan psyykkinen rasitus)."

Sanotaan näin, että ei ole järkevästi ajateltuna olemassa niin taloudellista tapaa, että hätätapauksia lukuuottamatta olisi viisasta siirtää materiaa nopeammilla radoilla.

EDIT: Ne, jotka ovat kiinnostuneet siirtoradoista ja niiden käytöstä, lukekaa JPL:n "Basics of The Space Flights" (ja sieltä kappale "Trajectories").

Avaruudessa voi valita ajoaineen ja hyötykuorman välillä ts. mitä nopeammin tai kauemmas halutaan, sitä enemmän ajoainetta tarvitaan tietylle määrälle hyötykuormaa (radansiirtoihin alku-ja loppupäässä) - tai samalla ajoainemäärällä pitää ottaa vähemmän kamaa kyytiin.

Tavallisella nesteraketillakin päästäisiin vinhasti nopeammin Marsiin, jos ajoainetta pistetään riittävästi mukaan - mikä tosin lisää jonkin verran hukkamassaa säiliöitten muodossa (ja tästä syystä monivaiheraketti vaikuttaisi järkevältä). Sellaisen polttoainemäärän nostaminen Maapallolta avaruuteen... Huh, huh...

Ajoaineen suihkutusnopeuden kasvaessa sen antama ajokyky nousee (ts. samalle hyötykuormalle, samalle ajotarpeelle tarvitaan vähemmän ajoainetta). Kun halutaan esim. Marsiin, niin tämä lisääntynyt ajokyky voidaan käyttää joko hyötykuorman lisäämiseen tai nopeamman radan käyttöön.

Pitää ottaa huomioon myös se, että jos Marsista halutaan palata, ajotarve on kaksinkertainen yksisuuntaiseen matkaan verrattuna. Se taas lisää tarvitun ajoaineen määrää eksponentiaalisesti. Eli kun ajatellaan asiaa "väärinpäin": otetaan hyötykuorma eli ihminen - viimeisen vaiheen täytyy sisältää ajoainetta (massa A) niin paljon, että Marsista palaava ihminen (massa B) pystyy siirtymään Maan kiertoradalle (muussa tapauksessa ihminen palaa takaisin Marsiin). Toiseksi viimeisen vaiheen täytyy sisältää ajoainetta (massa C) riittävästi siirtääkseen tämän mötikän (A+B) Marsin kiertoradalta radalle, joka leikkaa Maan rataa Auringon ympäri. Sitä edellisen vaiheen täytyy sisältää ajoainetta (massa D) tuon yhteismötikän (A+B+C)vaihtamiseksi Marsin rataa leikkaavalta radalta Marsin kiertoradalle - ja ensimmäisen vaiheen täytyy siirtää koko mötikkä (A+B+C+D) Maapallon kiertoradalta Marsin rataa leikkaavalle radalle.

Myöskään ajoaineettomat matkustustavat eivät välttämättä tee nopeista siirtoradoista järkeviä, vaikkakin saattavat nopeuttaa matkantekoa sillä perusteella, että puoli matkaa kiihdytetään ja puoli matkaa jarrutetaan - mutta matka-aika laskettaisiin silti viikoissa ja kuukausissa (uskoisin, en ole laskeskellut).

Periaatteessahan alus voitaisiin siirtää huikean elliptiselle, miltei komeettamaiselle radalle, joka leikkaisi Marsin radan. Marsin radalla sitten alus siirrettäisiin Marsin ympyräradalle ja sitä kautta Marsin kiertoradalle. Tarvittu ajotarve (eli ratojen nopeusvektoreiden erotusvektorit) vain on aika suuri ja sitä kautta tarvitun ajoainemäärän massa kasvaa huikeaksi.

Sanotaan niin, että mikäli jokin oikean planeettaturismin muoto (ts. ei tehdä matkaa virtuaalisesti) toteutuu, niin voi hyvinkin kannattaa siirtää ihmisiä nopeasti Marsiin ja takaisin. Vaikealta tuntuu kuitenkin uskoa sitä, että ihmiset olisivat oikeasti valmiit maksamaan sen hinnan, että pääsisivät Marsiin järjellisessä ajassa - kyllä lentokoneessa matkustaessa tuollainen 12 tunnin lento alkaa olemaan maksimiaikoja (ja tuskin tähän turistialukseen halutaan ylimääräistä massaa oleskelutilojen ja ravinnon muodossa). Tässäkin tapauksessa olisi siis taloudellisempaa siirtää ihminen jonkinlaisessa "hyperunessa" hidasta rataa pitkin, VAIKKA mukana jouduttaisiin kuljettamaan hyperuni-laitteistoa.

Voi olla, ettei Kuuhunkaan ole yksittäisillä ihmisillä milloinkaan varaa lentää nopeasti (Hohmannin ellipsillä aika on n. 5 päivää ja sekin on mielestäni liikaa - ja laukaisuikkunakin on auki miltei aina, toisin kuin Marsiin, jonne ratakohtainen laukaisuikkuna on auki kerran kahdessa vuodessa [Maan ja Marsin ollessa keskenään oikeassa asemassa]).

Ehkä taloudellisinta olisi siirtää materiaa avaruudessa jonkinlaisten "tykkien" ja "jarrujen" avulla, jolloin mukana kulkeva ajoainemäärä voisi olla hyvinkin pieni. Avaruudessa (tai Kuussa, siellä ei ole kaasukehää rasitteena) sijaitsevalla tykillä ammuttaisiin hyötykuorma sellaiselle radalle, että se "törmäisi" kohteessa "jarruun". "Tykkien" ja "jarrujen" radat kuitenkin vaatisivat jatkuvaa korjausta (ts. ajoainetta), nimittäin nehän saavat vastakkaisen liikemäärän ampuessaan tai ottaessaan kiinni lentävää rahtia. Myös jonkinlainen hybridi-systeemi voisi olla OK eli rahdin mukana olisi plasma-magneettipurje radan "korjaamiseen" (eli rahti ammuttaisiin siten, että se aurinkotuulen avulla korjaa rataa matkallaan niin, että "jarrun" tarve olisi mahd. pieni).

---
Ei, en siis usko, että kuviteltavissa olevilla keinoilla siirretään ihmisiä kovinkaan paljon planeettojen välillä nopeilla radoilla. Tai siirrettäisiin kyllä tulevaisuudessa, jos siirtäminen olisi taloudellisempaa kuin robottien ampuminen hitaalla radalla. Ja siirrettäisiin kyllä, mikäli siirrot voitaisiin tehdä hitaalla radalla hyperunessa (voisi olla jopa meikäläisellä varaa maksaa matka Marsiin - ehkä).
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kiitos selvityksestä.

Euro71:Ehkä taloudellisinta olisi siirtää materiaa avaruudessa jonkinlaisten "tykkien" ja "jarrujen" avulla, jolloin mukana kulkeva ajoainemäärä voisi olla hyvinkin pieni. Avaruudessa (tai Kuussa, siellä ei ole kaasukehää rasitteena) sijaitsevalla tykillä ammuttaisiin hyötykuorma sellaiselle radalle, että se "törmäisi" kohteessa "jarruun".

Jokin vastaava idea minullakin on ollut mielessä, erityisesti Kuun käyttäminen sopivana ponnahduslautana on käynyt kerran jos toisenkin mielessä. Toistaiseksi se tosin on silkka scifiä koska kuutukikohtien perustaminen on jäänyt puolitiehensä. Aika ajaoinhan on suunniteltu paluuta kuuhun mutta näillä näkymin sekin taitaa jäädä haaveeksi tältä sukupolvelta, ehkäpä yksittäisiä käyntejä lukuunottamatta - eikös Kiina suunnittele jo lentoa Kuuhun ihan seuraavalla vuosikymmenellä?

Entäpä asteroidien tai komeettojen - lähinnä asteroidien - muuntaminen "luotaimeksi" jolla aloitettaisi matka syvään avaruuteen? Tämä nyt on tällä hetkellä lähinnä scifiä mutta tiedä sitten mikä on tulevaisuus (noin kymmenen sukupolven kuluttua). Vai tuleeko tällaisessa vastaan juuri asteroidin itsensä suuri massa? Ainakin tällaisia ideoita on ajoittain putkahtanut julki myös populaaritieteellisissäjulkaisuissa.

Aurinkopurjesovellutukset taitavat olla varsin pian tätä päivää, mikäli oikein muistan niin venäläisethän ovat testanneet pientä aurinkopurjetta tässä taannoin, ja vastaavia suunnitelmia on NASAn taholla käynnissä. Tähän mennessä ongelmana on tainnut olla tarpeeksi kestävän mutta samalla joustavan materiaalin valmistaminen, sekä sitten sen idioottivarma toimiminen. Ei riitä se, että saadaan purje avaruuteen, se on vieläpä saatava levitettyä toimintakuntoon. Tämä on ilmeisesti tähän mennessä ollut ongelmallisinta, mikäli nyt oikein muistan.

vlad.

edit: Toivottavasti uteluni eivät ole itseään toistavia, tavallaan Euro71 olet jo vastannut muutamiin spekulaatioihini.
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Pikapikaa. Aurinkopurjeiden ongelma on nimenomaan ollut materiaali ja sitä varten on myös kokeiltu magneettikenttien käyttöä purjeena (nehän kaappaavat aurinkotuulen varautuneita hiukkasia ja siten siirtävät liike-energiaa alukseen). Magneettikentät olisivat massattomia (noin niinkuin makromaailmassa), ongelma on pysyvien, riittävän suurten magneettikenttien ylläpito.

Asteroidivyöhyke on vielä kauempana kuin Mars eikä se anna oikeastaan mitään hyötynäkökohtaa lähempänä olevien kappaleiden suhteen (esim. NEA eli Near Earth Asteroids).

Asteroidin käyttö aluksena törmää samoihin ongelmiin kuin keinotekoinen alus: Matka tähtiin vaatii ajoainetta ja energiaa. Ihan sama, rakennetaanko asteroidin kokoinen alus vai käytetäänkö asteroidia (jossa on lisäksi "hukkamassaa" itsessään), ongelma pysyy samana. Ionimoottoria ei muuten pysty käyttämään aurinkovoimalla kovinkaan kaukana auringosta, joten siihen tarvittaisiin oma energianlähde. Linkoradat olisivat tietty ihan OK.

EDIT: Niin, "avaruusmatkailua" edistäisi suunnattomasti, mikäli alukset voitaisiin rakentaa avaruudessa ja tätähän mietitään koko ajan. Mutta ennen tällaiseen pystyviä avaruuskomplekseja meillä täytyisi olla jo muutenkin taloudellisesti toimivia, Maapallon asukkeja hyödyttäviä avaruusasemia, tn. LEO:lla (Low Earth Orbit). Maapallo on kuitenkin vielä pitkään se, jonka asukit homman rahoittavat - paitsi silloin, kun kyseessä on tutkimus- tai sotilaskäyttöön rakennetut systeemit, mutta niissä rahavarannot ovat rajalliset.
 
Viimeksi muokattu:

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Hmmh - totesin, että Aurinkokunnan kaltaisten systeemien löytyminen on todennäköistä, en todennut, että niitä on jokaisella tähdellä. Se, että tähdillä on aika usein massiivisia kiertolaisia, kertoo minusta, että Aurinko-Maa-Jupiter -systeemi ei ole ainutlaatuinen, vaan esim. yhdellä miljoonasta systeemistä on vähän samantyyppinen rakenne.

Jos tähdillä ei olisi normaalisti massiivisia kiertolaisia, pitäisin paljon epätodennäköisempänä Aurinko-Maa-Jupiter -kaltaisten systeemien löytymistä.

Edelleenkään et voi sanoa nykyisten havaintojen perusteella kuinka todennäköistä tuollaisten löytyminen on. Ennemminkin havaintojen perusteella voidaan sanoa että järjestelmien joissa tähteä kiertää jättiläsiplaneetta lähes ympyrän muotoisella radalla ja sopivalla etäisyydellä on varsin epätodennäköistä. Ja vaikka tällaisia järjestelmiä olisikin havaittu enemmän niin vieläkään se ei kerro sitä onko näissä järjestelmissä yleisesti pienempiä kappaleita sopivalla etäisyydellä tähdestä joissa elämä voisi kehittyä kuten maassa.

Ja vaikka teoreettisesti ajateltuna lähes kaikkien tähtien syntyessä niiden ympärille syntyy planetesimaaleja (jos romahtavassa kaasupilvessä on riittävästi vetyä ja heliumia raskaampia alkuaineita) niin silloinkin niiden selviytyminen planeetaksi asti riippuu suuresti sekä kaasupilven muiden syntyvien tähtien ominaisuuksista (tähdet syntyvät joukoissa) sekä todennäköisten massiivisten kiertolaisten ominaisuuksista.

... Se, mitä me ei vielä tiedetä, on se, kuinka tiukat tai väljät nämä rajat ovat. Se taas vaikuttaa siihen, kuinka todennäköistä on löytää Maapallon kaltaisia planeettoja Linnunradalta. Itse kuulun siihen "uskontokuntaan", jonka mielestä Auringon kaltaisella planeetalla vyöhyke on jotakuinkin Venuksen ja Marsin kiertoratojen välillä, kunhan planeetan massa antaa sille periksi (esim. jos Mars olisi raskaampi, se olisi pystynyt pitämään enemmän hiilidioksidia ja kasvihuoneilmiön seurauksena olisi nykyistä lämpimämpi - Marsin elämä olisi kehittynyt pitämään hiilidioksidin määrän suurempana kuin Maapallolla). Uskoisin, että planeetta ei voi olla kovin paljoa Maata kevyempi, mutten tiedä, miten paljon raskaampi se voisi olla.

Elämänvyöhyke Auringon kaltaisten tähtien systeemeissä on luultavasti tuo. Mutta vaikka planeetat osuisivatkin tuolle välille niin se ei takaa että yhdelläkään planeetalla edes syntyisi elämää tai kehittyisi niin pitkälle monimutkaista elämää kuin maapallolla. Kaasukehä lähinnä määrää sisään ja ulospääsevän säteilyn määrän, jos planeetta on riittävän massiivinen kaasukehän säilyttämiseen. Maan ja Venuksen suurin ero siinä että Maassa hiilidioksidi on sitoutunut suureen määrään vettä, kun taas Venuksessa ei välttämättä koskaan ole ollut suuria määriä vettä joka olisi voinut estää kasvihuoneilmiön pääsyn vallalle. Venuksessa hiilidioksidia on kaasukehässä suurin piirtein vastaava määrä kuin Maan sisältä on hiilidioksidia vapautunut planeetan historian aikana.

Toisaalta se että Maassa on valtameriä ei takaa sitä, että elämä kehittyisi niin monimutkaiseksi kuten maapallolla jos ei ole riittävästi ekologisia lokeroita joihin uudet lajit voivat siirtyä. Esimerkiksi 500 miljoonaa vuotta sitten maapallo oli kauttaaltaan vahvan jääkerroksen peitossa (näitä globaaleja jääkausia oli siihen aikaan useita). Ilmeisesti mannerlaatojen liike ja vulkaaninen toiminta lopulta laukaisivat tilanteen ja jää suli. Ilman tällaista ominaisuutta jää olisi tehokkaasti heijastanut säteilyn takaisin avaruuteen ja planeetan lämpötila olisi pysynyt ikuisesti pakkasen puolella.

Mutta onko esimerkiksi Maan etäisyydellä olevalla planeetalla välttämättä mannerlaattoja ja sellaista sisällystä joka voisi laattoja liikuttaa? Tai jos planeetta olisi kauttaaltaan veden peitossa joitakin pieniä manneralueita lukuunottamatta (kuten Venuksessä voisi olla jos sillä olisi meriä) niin voisiko tällaisen planeetan ympärille kehittyä kaasukehä joka pitäisi lämpötilan riittävän korkealla jotta vesi ei jäätyisi? Tarvitaanko kaikkia maapalloon ominaisuuksia elämän syntymiseen ja kehittymiseen?

Minusta nykyisellä otannalla ei voida noihin asioihin ja niiden todennäköisyyksiin sanoa juuri mitään.

Ps. Mars Express ei tänään ylilennollaan havainnut Beaglen signaalia. Uusia yrityksiä on kuitenkin vielä jäljellä mutta pahalta alkaa näyttämään.
 
Viimeksi muokattu:

Carlos

Jäsen
Matkalla Venukseen?

Tuli tässä vaan mieleen, että kuinka paljon oikeastaan ihminen tietää Venuksesta, ja siitä mitä se pitää sisällään? Kaikkia kiinnostaa kovasti Mars, sen menneisyys ja niin edelleen, mutta miksei Venuksesta pidetä vastaavaa meteliä?

Käsittääkseni siitä ei ole saatu muutamaa luotaimen ohilentoa lukuunottamatta juuri mitään (konkreettista) tietoa, vai olenko kokonaan väärässä? Voisiko olla mitenkään mahdollista että Venus voisi pitää sisällään jonkunlaista elämää, tai olisi joskus voinut?
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Venuksen tutkimus pompsahti eteenpäin vasta viime vuosikymmenellä kun Magellan-luotain kartoitti kiertoradalta sen pinnanmuodot. Sitä ennen Venuksen tutkimus oli lähinnä neuvostoliittolaisten luotaimien käsissä, joista yksi (Venera 14) jopa laskeutui Venuksen pinnalle ja ehti lähettää kuvan Venuksen pinnalta ennen tuhoutumistaan pinnan korkeaan lämpötilaan (n. 750 Kelviniä). Lisäksi Venusta on kartoitettu radioaaltotutkilla Maasta käsin jotka läpäisevät Venuksen paksun kaasukehän.

Elämän esiintyminen Venuksen pinnalla on käytännössä mahdotontonta samasta syystä kuin Venerakin (itse asiassa niitä on tuhoutunut kaksi, toinen ei koskaan päässyt edes pinnalle asti) tuhoutui. On tosin spekuloitu että kaasukehässä jonkinlaisen eksoottisen elämän muodon olisi mahdollista pärjätä ja muistaakseni jotain hämäriä tutkahavaintoja on joskus yritetty selittää tällaisella mahdollisuudella. Taitaa kuitenkin olla melkoista scifiä.

Venuksesta voisikin heittää seuraavanlaisen tietovisakysymyksen: Venuksen pinnan muodot on tunnetusti nimetty historiallisten naishenkilöiden ja taruissa esiintyvien naisten ja jumalattarien mukaan. Joukkoon on kuitenkin päässyt myös yksi mies. Kuka hän on ja mitä hänen mukaansa on nimetty?

Edit: Tarkensin Veneran kohtaloa.
 
Viimeksi muokattu:

rapster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kolarin Turmio
Viestin lähetti calvin
Venuksesta voisikin heittää seuraavanlaisen tietovisakysymyksen: Venuksen pinnan muodot on tunnetusti nimetty historiallisten naishenkilöiden ja taruissa esiintyvien naisten ja jumalattarien mukaan. Joukkoon on kuitenkin päässyt myös yksi mies. Kuka hän on ja mitä hänen mukaansa on nimetty?
Pakko olla Matti Nykänen, ja paikka on jokin hyppyrimäen muotoinen nyppylä. "tarujen naiset ja jumalattarethan sitä aina on mielessä, mutta hypätään nyt ensin." Lennä Nykäsen Matti... ai ei vai?

No sitten kyseessä on 13th Duke of Wimborough. "Me? Surrounded by beautfiul women on a lonely planet? With my reputation?"

Anteeksi, lopetan paskanjauhamisen ja totean, että tämähän se vasta mielenkiintoinen ketju on. Pari pikaista huomiota: noissa utopistisissa telesiirtimissä on vielä semmoinen ongelma tai huomio, että lienee kohtalaisen hankala sanoa, mitä tuollaisen "matkan" aikana tapahtuisi esimerkiksi ihmisen tai eläimen tietoisuudelle. Monistuisiko kokemus "minästä", sairastuisiko ihminen jakomielitautiin (okei, aika huono), vai siirtyisikö toiselle, mikäli telesiirrin olisi mainitun "faksin" mallinen? Vai olisiko sen mahdollista siirtyä ollenkaan uuteen kohteeseen?

Ja sitten, tuo ehkä joskus tulevaisuudessa aukeava mahdollisuus koota avaruusalukset avaruudessa vaikuttaa kyllä erittäin mielenkiintoiselta ja "luontevalta" tavalta, ja säästäisi varmasti jonkin verran tilaa ja massaa alukselta käytettäväksi johonkin järkevään, vaikka olisikin varmasti monin verroin maatyönä tehtyä hankalampi rakentaa. Ehkä?

edit: pari sanaa poijes
 
Viimeksi muokattu:

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti calvin
Venuksesta voisikin heittää seuraavanlaisen tietovisakysymyksen: Venuksen pinnan muodot on tunnetusti nimetty historiallisten naishenkilöiden ja taruissa esiintyvien naisten ja jumalattarien mukaan. Joukkoon on kuitenkin päässyt myös yksi mies. Kuka hän on ja mitä hänen mukaansa on nimetty?

Ennen kuin yritän tarjota mielestäni oikeaa vastausta kysyn muillekin aikaa antaakseni (ja hieman omaa mahdollista nöyryytystäni lykätäkseni) ovatko kyseisen miehen nimikirjaimet J.M.?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
äh, tämän siitä saa kun nukkuu puoli seitsemään...hitosti tavaraa vastattavana.

Venuksesta tosiaan tiedetään loppujen lopuksi varsin vähän koska pinnan tarkkailu on miltei mahdotonta läpinäkymättömän pilvikerroksen takia ja korkea pintalämpötila taas tekee esim. IR-alueen seuraamisenkin vaikeaksi.
Sinänsä perusteltua on sanoa ettei Venuksessa ainakaan tekninen sivilisaatio piileskele, korkeintaan jotain syvänmeren savuttajien tapaisia otuksia saattaa olla siellä sun täällä.

Euro71:
"Hmmh, jaa... Minusta nykyinen "lisääntymismalli" pitää ihmisten älykkyyden melko tavalla paikallaan noin sadassa, se ei pääse kasvamaan, muttei vähenemäänkään, koska lisääntyminen ei suosi kumpaankaan suuntaan. Siksi en allekirjoita geneettistä rappeutumista. Allergioiden lisääntyminen johtuu mielestäni meidän elinympäristöstä, ei genetiikasta, koska pari sukupolvea on liian lyhyt aika vaikuttamaan siinä suuntaan tai toiseen."

Puhun rappeutumisessa siinä mielessä miten perinnölliset sairaudet ovat lisääntyneet rajusti kun niitten kantajatkin pääsevät nykyään lisääntymään täysipainoisesti. Esim. Diabetes, likinäköisyys yms. ovat sivilisaation kehittymisen kautta lisääntyneet voimakkaasti koska nuo piirteet omaava ihminen ei enää ole ollut automaattisesti vaaravöyhykkeessä joutua Mammutin tallomaksi yms.

Asimov-juttuun taas sen verran että skeptisyys on yleensä ihan tervettä verrattuna sokeaan uskoon, vaikka sinä kuinka toivot ja muokkaat osittain todellisuutta sen mukaan että niitä vieraita sivilisaatioita olisi niin kyse on vain uskosta. Voi aivan hyvin olla että vieraita sivilisaatioita ei tule olemaan 100 000 vuoteen.

Asimov teki tietoisen ratkaisun jättäessään alienit pois tarkastelusta koska niistä ei tähänkään mennessä olla saatu mitään viitteitä joten hän kirjoittaessaan FIKTIOTA sitten lähti siitä oletuksesta ettei niitä myöskään ole olemassa tässä galaksissa tällä hetkellä.
Älä anna omien mielipiteittesi vaikuttaa noin voimakkaasti asioihin (siis jos kritisoit fiktiota sen perusteella että siinä ei otettu mukaan jotain täysin kuvitteellista asiaa mutta silti sujuvasti lennellään valoa nopeammin yms.) muuten saatat muuttua sokeaksi todellisuudelle.

"
Mikä on sitten vaihtoehto? Parhaita kuviteltavissa olevia vaihtoehtoja ovat sellaiset, joissa ajoainetta ei kuljeteta aluksen mukana ts. erilaiset "tykit" ja muut."

Pitäisi se vauhti saada pysäytetyksikin l. tykki sopii lähinnä tilanteeseen jossa suoritetaan sukkulaliikennettä johonkin toiseen paikkaan jossa on sitten jonkinsortin hidastinlaitteisto vastaanottamatta alusta.
Toki voidaan tehdä niin että tykillä pistetään alus matkaan ja sitten aluksessa olevilla polttoaineilla jarrutetaan.

edit: äh kirjoititkin saman asian myöhemmässä viestissä.

rapster:
" Pari pikaista huomiota: noissa utopistisissa telesiirtimissä on vielä semmoinen ongelma tai huomio, että lienee kohtalaisen hankala sanoa, mitä tuollaisen "matkan" aikana tapahtuisi esimerkiksi ihmisen tai eläimen tietoisuudelle. Monistuisiko kokemus "minästä", sairastuisiko ihminen jakomielitautiin (okei, aika huono), vai siirtyisikö toiselle, mikäli telesiirrin olisi mainitun "faksin" mallinen? Vai olisiko sen mahdollista siirtyä ollenkaan uuteen kohteeseen?"

No kysehän on siitä suhtautuuko tietoisuuteen humanistisen harhaisesti vaiko eksaktisti.
Jos oletamme että voisimme ottaa ihmisestä "kuvan" käsittäen kaikki kontaktit joita jokaikinen atomi kokee niin siinä tapauksessa tietoisuuden täytyisi myös siirtyä täysin identtisenä (ol. ei siirtohäviöitä) koska tietoisuudessa ei pitäisi olla mitään ei-fysikaalista joka ei tässä "kuvassa" näkyisi.
Loppujen lopuksi tietoisuus on vain neuronien ja synapsien kytkentää toisten neuronien ja synapsien kanssa.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Maple Leaf: On.
 

Mammutti

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Blackhawks,Cam Neely, Timo Peltomaa
Viestin lähetti varjo

ihminen ei enää ole ollut automaattisesti vaaravöyhykkeessä joutua Mammutin tallomaksi yms.

Niin, ei sitä ihan kaikkialle ehdi vaeltelemaan..

Hienoa keskustelua, johon en osaa mitään lisätä..
Joskus voi keskustelupalstaltakin oppia jotakin. Hyvä niin..
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Mielenkiintoinen ketju, kertakaikkiaan :-)

varjolle, tuon esittämäsi "rappeutumisen" allekirjoitan eli sellaiset perinnölliset sairaudet, jotka ihminen voi hoitaa, jäävät geeniperintään. Ehkä tyhmyyskin voidaan joskus parantaa...?

varjo Asimovista: "Älä anna omien mielipiteittesi vaikuttaa noin voimakkaasti asioihin (siis jos kritisoit fiktiota sen perusteella että siinä ei otettu mukaan jotain täysin kuvitteellista asiaa mutta silti sujuvasti lennellään valoa nopeammin yms.) muuten saatat muuttua sokeaksi todellisuudelle."

Yritän olla antamatta ja ottaa fiktion fiktiona. Omasta mielestäni Robotti-sarja on tutkielma ihmisestä ja kuolemisesta - on ikuisesti eläviä "ihmisiä" (robotit), pitkäikäisiä ihmisiä (avaruuslaiset) ja tavallisia ihmisiä (Maapallon asukit). Ja toki pidän sitä myös tutkielmana ihmisen suhtautumisesta muihin ihmisiin (eli siis näiden kolmen ryhmittymän suhtautumisesta toisiinsa).

Minua vain hiukan häiritsee se, että Asimov on mennyt avaruushommissaan (ja myös robotti-jutuissaan, mutta ei siitä sen enempää) siitä, missä aita on matalin. Vaikka niin ei saisi tehdä, niin usein luen sci-fi -kirjoja sillä mielellä, että kirjoittaja on yrittänyt luoda maailmastaan jotensakin todellisuuteen pohjautuvaa - ellei ole ilmiselvää, että kyseessä on enemmän scifi-fantasia.

EDIT: Ei, en tarkoita, että Asimovin olisi pitänyt ottaa alieenit mukaan tehdäkseen maailmastaan "todellisuuspohjaisen", mutta kun ottaa huomioon, ettei pääpaino kirjoissa ole tähtienvälisessä liikenteessä, niin olisi edes jättänyt mainitsematta asiaa ja olemaan perustelematta, miksi vain Maapallolla koko Linnunradassa oli tekninen sivilisaatio. Näen, että Asimov kirjassaan pikkuisen ajautui "tyhjän päälle", sillä jos hän olisi sijoittanut tarinansa Maapallolle ja Aurinkokuntaan, niin kirjojen yhteiskunnalta olisi "elintila" loppunut kesken (kun ei sitten jaksanut kehittää maailmaansa tasapainoon).

rapster: "Ja sitten, tuo ehkä joskus tulevaisuudessa aukeava mahdollisuus koota avaruusalukset avaruudessa vaikuttaa kyllä erittäin mielenkiintoiselta ja "luontevalta" tavalta, ja säästäisi varmasti jonkin verran tilaa ja massaa alukselta käytettäväksi johonkin järkevään, vaikka olisikin varmasti monin verroin maatyönä tehtyä hankalampi rakentaa. Ehkä?"

Niin - jos avaruudessa voitaisiin rakentaa aluksia Kuun tai Maata lähellä olevien asteroidien materiaaleista, niin säästyisi rutkasti polttoainetta, kun ei tarvitsisi nostaa kaikkea Maapallolta. Sinänsä alukset muistuttaisivat nykyisiä satelliitteja, eihän niidenkään tarvitse koskaan nousta tai laskeutua planeetoille. Valitettavan kauan saadaan varmaan odottaa, ennenkuin tämä on totta ja niin kauan joudumme luotaamaan Aurinkokuntaa Maasta ammutuilla luotaimilla.

calvin: "Edelleenkään et voi sanoa nykyisten havaintojen perusteella kuinka todennäköistä tuollaisten löytyminen on. Ennemminkin havaintojen perusteella voidaan sanoa että järjestelmien joissa tähteä kiertää jättiläsiplaneetta lähes ympyrän muotoisella radalla ja sopivalla etäisyydellä on varsin epätodennäköistä."

Totta toki. Myöshän kaksoistähtien radat ovat usein hyvinkin eksentrisiä ja siksihän nyt löydetyt massiiviset kiertolaiset tähtien ympäriltä muistuttavat monilta ominaisuuksiltaan kaksoistähtiä, ero on se, että kumppani on liian pieni syttyäkseen tähdeksi.

Mutta kun vertaa tilannetta aikaan, jolloin "planeettoja" (ovathan nuo löydetyt planeetat varsin massiivisia) ei vielä ollut löydetty tähtien ympäriltä, niin tilanne on omaa kantaani ajatellen paljon valoisampi :-) Olen tod. näk. ylioptimisti, mutten anna sen häiritä.

calvin: "Ja vaikka teoreettisesti ajateltuna lähes kaikkien tähtien syntyessä niiden ympärille syntyy planetesimaaleja (jos romahtavassa kaasupilvessä on riittävästi vetyä ja heliumia raskaampia alkuaineita) niin silloinkin niiden selviytyminen planeetaksi asti riippuu suuresti sekä kaasupilven muiden syntyvien tähtien ominaisuuksista (tähdet syntyvät joukoissa) sekä todennäköisten massiivisten kiertolaisten ominaisuuksista."

Muistelen jonkun simuloineen supernovien vaikutuksia galaksiin ja tähtien syntyyn, lähinnä räjähdysten aiheuttamia tiivistysaaltoja. Mikäli supernovat ovat se liikkeelle paneva voima, jolla kaasupilvi alkaa tiivistymään tähdiksi, niin silloin raskaampia aineita olisi luultavasti saatavilla riittävästi. Tällä tarkoitan lähinnä rautaa ja piitä, jota pitäisin maankaltaisten planeettojen perus-raaka-aineena. Hiiltä, vetyä ja happea lienee muutenkin yli tarpeen (tai no, ainakin vetyä).

calvin: "Maan ja Venuksen suurin ero siinä että Maassa hiilidioksidi on sitoutunut suureen määrään vettä, kun taas Venuksessa ei välttämättä koskaan ole ollut suuria määriä vettä joka olisi voinut estää kasvihuoneilmiön pääsyn vallalle."

Toisaalta, Venus on jo sen verran lähellä Aurinkoa, että vesi on saattanut olla alusta asti höyrynä, jolloin se (muistaakseni) toimii itsekin kasvihuonekaasuna...

calvin: "[...] Tarvitaanko kaikkia maapalloon ominaisuuksia elämän syntymiseen ja kehittymiseen?"

Kuvasit mielestäni hyvin sen, millainen fysikaalinen tasapaino planeetalla täytyy olla, jotta pinta pysyy riittävän vakaana elämän syntymisen suhteen - vaikkakaan emme vielä voi tietää, missä rajoissa rauhallisuuden ja rauhattomuuden välillä pitää liikkua teknisen sivilisaation synnyn suhteen. Voisin lisätä listaan vielä rautaytimen, joka tarvitaan magneettikentän syntymiseen suojaamaan keskustähden hiukkassäteilyltä.

Mitä kaikkia Maapallon ominaisuuksia tarvittaisiin maankaltaisen elämän synnylle ja missä rajoissa? Listataan asioita:
  • Jupiter: Eli pienempää planeettaa on komeettapommituksilta suojaamassa suurikokoinen kiertolainen. Jupiterin suojavaikutuksia en osaa itse arvioida ts. millaiset keskinäiset rataparametrit kappaleilla täytyisi olla, jotta pienempi kumppani ei joutuisi liiallisen komeettapommituksen kohteeksi.
  • Massiivinen kiertolainen: Kuun tärkein vaikutus Maapalloon lienee maankuoren liikuttaminen ja sitä kautta vulkaanisen toiminnan ylläpitäminen. Toisaalta, homma toimisi niinkin päin, että planeetta kiertäisi suurempaa kumppania - paitsi että vuorovesivoimat taitavat lukita planeetan kiertonopeuden ja vaikutus loppuu...
  • Etäisyys keskustähdestä: Eli sopivan matkan päässä, jotta lämpötila ei ole liian korkea eikä liian matala. Lähinnä veden pitäisi pysyä suurimmaksi osaksi sulana.
  • Riittävän raskas pitämään hiilidioksidin kaasukehässään: Hiilidioksidi itse lienee muuallakin yleinen kaasu ja varmaan tärkein hiilen lähde elämälle. Alaraja lienee lähellä Maan ja Venuksen massaa. Ylärajaa on vaikea sanoa. Toisaalta tekninen sivilisaatio hyötyy eniten pienestä painovoimasta.
  • Riittävästi vettä (muttei liikaa?): Vesikin lienee aika yleistä. Jos koko planeetan pinta on veden peittämä (mutta planeetta muuten elinkelpoinen), niin riittäisikö vulkaaninen toiminta tai jokin korallin tapainen eläin nostattamaan maata vedenpinnan yläpuolelle? Teknisen sivilisaation pitäisi päästä hapekkaaseen ympäristöön tulen keksimistä varten...
  • Magneettikenttä: Magneettikenttä suojaa ainakin pintaelämää, mutta vedenalainen elämä lienee turvassa muutenkin? Tekninen sivilisaatio tarvitsisi jonkinlaista suojaa hiukkassäteilyltä. Vaikea olisi kuvitella, että tekninen sivilisaatio pääsee kehittymään maan alla... Toisaalta elämä itse voisi kompensoida tätä ts. "puut" tarjoaisivat suojaa hiukkassäteilyltä. Rautaydin lienee aika tavallinen, sillä tähdet fuusioivat alkuaineita rautaan saakka ja vasta supernovissa syntyy massiivisempia hiukkasia (ts. koska raskaimmat hiukkaset valuvat pohjalle ja rauta on raskain tähdissä normaalisti syntyvä alkuaine).

Mielestäni voidaan perustellusti sanoa, että maankaltainen elämä tarvitsee näitä kaikkia jollain vaihteluvälillä. Näistä omaa kantaani ("miljoonia teknisiä sivilisaatioita Linnunradalla sen elinaikana") edustaville ihmisille yksi vaikeimmista tekijöistä on tuo massiivinen kiertolainen - sellainen ei ihan jokaiselle muuten maankaltaiselle planeetalle synny (otanta aurinkokunnasta, sisäplaneetat + jättiläisplaneettojen suuret kiertolaiset). Ja todistustaakka sen suhteen on "meillä". Voidaan kysyä, että mikäli Venuksella olisi tällainen kiertolainen, niin olisiko siellä elämää? Tai parempi olisi tietysti kysyä niin päin, että mitä Venuksella pitäisi olla, että nyt tällä hetkellä keskustelisimme elämän synnystä siellä eikä täällä?

EDIT2: Paitsi että nyt muistin, että olikos Jupiterilla vai Saturnuksella sellainen suurten kuiden pari, jota voisi pitää kaksoisplaneettana? Pitäisi varmaan vilkaista jostain referenssistä...

Ratatekijät (etäisyys tähdestä, muut kiertolaiset) ovat sattuman kauppaa ja niihin vaikuttaa huomattavasti se, millä tavoin aurinkokunnat sitten lopulta muodostuvat. Jonkinlainen vaihteluväli on niilläkin ja on hyvin mahdollista, että jokin toisenlainen ratakombinaatio on vielä edullisempi. Ratatekijät vaikuttavat planeetan lämpötilaan (eli etäisyys) sekä "pommitukseen" - sitä pitäisi olla riittävästi, muttei liikaa. Paljonko paksu kaasukehä voisi suojata?

Tässä samalla ajatellessa tuli mieleen, että ehkä Jupiterin kaltaisen kiertolaisen olemassaolo hidastaa elämän kehitystä ja olisi itse asiassa parempi, ettei sellaista olisi. Lähinnähän komeettapommituksista selviämiseen vaikuttaa se, että elämä ehtii toipua iskujen välillä - ja se ei tietääkseni kestä sitä 60-100 miljoonaa vuotta, joka noin suunnilleen on suurien iskujen väli Maapallolla. Tottahan se teknisen sivilisaation historiassa aiheuttaisi suunnatonta inhimillistä kärsimystä, mutta noin niinkuin kehityksen kannalta se voisi olla nopeuttava tekijä.

Muissa tekijöissä vaikuttaa myös sellainen kysymys, että kuinka paljon elämä itse voi kompensoida olosuhteita? Maapallolla elämä pystyy kompensoimaan hiilidioksidin määrää ilmakehässä (tunnettu tosiasiahan on se, että kasvit kyllä viihtyisivät huomattavasti hiilidioksidi-rikkaammassa kaasukehässä), mutta pystyisikö se kompensoimaan myös esim. veden määrää (eli sitomaan "liikavettä" itseensä? Pystyisikö elämä "rakentumaan" veden pinnalle saakka, mikäli vesi muuten peittäisi koko planeetan pinnan? Paljonko magneettikentän olosuhteita voisi kompensoida?

Siihen en tietenkään ota kantaa, että jos elämä olisi toisenlaista, niin millaiset vaihteluvälit sille sallittaisiin. Jos spekulaatiot Jupiterin kaasukehässä asuvista möllisköistä tai Europan jäänalaisesta elämästä pitävät paikkansa, niin OK, mutten usko, että kumpikaan elämänmuoto koskaan pääsee avaruuteen. Sen verran staattisessa ympäristössä ne eläisivät, että kehitys kohti sivilisaatiota kulkisi varmaan yhtä hitaasti tai vielä hitaammin kuin Maan merissä. Voihan niillä ehkä silti olla jotain annettavaa globaalissa mittakaavassa... Ehkä...

Muuhun kuin hiileen ja happeen perustuva elämä vaikuttaisi marginaali-ilmiöltä, vaikka otanta on pieni - toki Maapallollakin on hapettomassa ympäristössä viihtyviä elämänmuotoja... Piipohjaista elämää ei Maapallolla taida olla? Pii sinänsä voisi olla OK vaihtoehto hiilelle, vaikka raskaampana sen suhteellinen osuus lienee pienempi. Mitä raskaampiin aineisiin mennään, sitä vähemmän niitä on käytössä. Periaatteessa joku halogeeni (kloori, fluori, ...) voisi ajaa hapen roolia - tai sitten vety (esim. metaanipohjainen (NH4) ympäristö)? Noh, kunhan nanoteknologia aikanaan kehittyy, niin tiedämme varmasti myös kemiallisista (ja biologisista) prosesseista huomattavasti nykyistä enemmän...

calvin: "Minusta nykyisellä otannalla ei voida noihin asioihin ja niiden todennäköisyyksiin sanoa juuri mitään."

No siinä kyllä olet oikeassa! Otanta lienee tällä hetkellä yksi varmasti elämää kantanut planeetta ja muutama (lienee alle sadan) havaittu aurinkokunnan ulkopuolinen planeetta (ja "planeetta" ts. lähinnä "musta" kääpiötähti).

EDIT: Ei ollutkaan alle sadan, vaan http://exoplanets.org/ ilmoittaa niitä löydetyn 110.
 
Viimeksi muokattu:

Warre

Jäsen
Mammutti kirjoitti

Niin, ei sitä ihan kaikkialle ehdi vaeltelemaan..Hienoa keskustelua, johon en osaa mitään lisätä..Joskus voi keskustelupalstaltakin oppia jotakin. Hyvä niin..

Itselläni on olo kuin olisin karvapallo-ottelun katsomossa: Varjo ja Euro71 pelaa tosipitkää palloa ja täällä pää kääntyy ja sievästi taputtelen sopivissa kohdissa. Välillä mennään sitten sujuvasti nelinpeliä vladin ja vaihtoehtoisesti jonkun muun tullessa peliin mukaan. Enpä ole yksinäni näemmä katsomossa…
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
vlad (ja muut kiinnostuneet), piirtelin aikani kuluksi kuvan noista siirtoradoista.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa satelliitti nostetaan korkeammalle radalle Hohmannin ellipsiä pitkin. Hohmannin ellipsi on sellainen ellipsirata, jonka matalin kohta on matalamman radan korkeudella ja korkein kohta korkeamman radan kohdalla. Sama periaate siirroille pätee, oli kyseessä sitten satelliitin nosto korkeammalle radalle, matka Kuuhun, Marsiin tai Jupiteriin.

Oikeanpuoleisessa kuvassa siirto tapahtuu huikean elliptistä rataa pitkin (voisi olla parabeli- tai hyperbeliratakin ts. lentäisi ajan kuluessa systeemistä ulos).

Punaiset nuolet kuvaavat siirtoradan nopeusvektoria kyseisessä pisteessä. Vihreät nuolet kuvaavat ympyräratojen nopeusvektoreita. Sininen nuoli on erotusvektori eli se kertoo, paljonko aluksen nopeutta pitää muuttaa vaihtaakseen "parkkeerausratojen" ja siirtoradan välillä.

Eli kun Maapallolta halutaan Marsiin, kiihdytetään aluksen nopeutta Maapallon radan suuntaan niin paljon, että aluksen radan korkein kohta yltää Marsin radalle. Sitten odotellaan, että alus on radallaan lakipisteessään ja tällöin kiihdytetään uudestaan, jotta alus siirtyisi samalle radalle Marsin kanssa kiertämään Aurinkoa ympäri.

Sivuhuomautus: Olisi mahdollista kulkea Marsiin myös Maan radan vastaiseen suuntaan kiertäen, mutta se vaatisi valtavan muutoksen aluksen liikevektoriin (ts. paljon ajoainetta).

Sivuhuomautus2: Mallissa ei ole otettu huomioon Marsin kiertoradalle siirtymistä ja sitä, että Marsin läheisyydessä sen gravitaatio alkaa vaikuttamaan (myöskään tietenkään Maapallon gravitaatiota ei ole huomioitu).

Sivuhuomautus3: Jos lakipisteessä ei tehdä polttoa (eli kiihdytetä ympyräradalle), alus pysyy siirtoradallaan ja palaa takaisin Maapallon radalle (muttei välttämättä läheisyyteen Maapallon omasta liikkeestä johtuen).

Oikeanpuoleisessa kuvassa siirtoaika on lyhyempi, mutta nopeuden muutokset paljon suurempia (ts. tarvitaan enemmän ajokykyä ts. enemmän ajoainetta).
 

Liitteet

  • trajectories.gif
    trajectories.gif
    3,1 KB · kertaa luettu: 392

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Ai niin, vielä yksi asia: Eilen illalla mietiskelin tuota valoa nopeampaa liikkumista ja pohdiskelin sellaista asiaa kuin satunnaisilmiöiden hallitsemista - siinä suhteessa Adamsin epätodennäköisyysmoottori olisi loogisempi vaihtoehto valoa nopeampaan matkustamiseen kuin moni muu.

Minun on vaikea uskoa, että alkeishiukkasia itseään saadaan ylivalonnopeuksiin eli ts. ihminen ei itse sellaisenaan koskaan pääsisi tähtiin... :-/

Eli: mielessäni oli kaksi alkeishiukkasten satunnaistapahtumaa - tunneloituminen ja mikäs-se-olikaan-annihilaation vastakohta, se, missä energiasta syntyy kaksi vastakkaishiukkasta. Loppu on sitten puhdasta spekulaatiota: tietääkseni suhteellisuusteoria antaa myöten sille, että energiasta voi syntyä hiukkaspareja ihan missä vaan. Voitaisiinko se joskus hallita niin, että voitaisiin synnyttää energiasta hiukkasia jonnekin maailmankaikkeuteen?

Omaa mieltäni kutkuttava ajatus, vaikka monta monituista teoreettista läpimurtoa (jo pelkästään havainnointilaitteiden suhteen ;-) alkeishiukkasten tuolta puolen täytyy tehdä, ennenkuin voisimme "materialisoida" kameran tähtienväliseen avaruuteen - ottaen huomioon vielä sen, että samalla syntyy antimateriaa, joka kosketuksiin päästessään tuhoaisi kameran takaisin energiaksi... :-)

Tunneloitumisen hallitseminen tullee samaan syssyyn, mutta sitä olen ajatellut lähinnä tietokoneiden nopeuttamisen muodossa :-) Eli siis transistorien välillä olisi tunneloivat johtimet...
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Ihan erilliskysymys calvinille: Sanoit, että löydettyjen planeettojen radat ovat huomattavan eksentrisiä ja niin muistelin minäkin. Jupiterin radan eks. on 0.048 ja vertasin sitä löydettyjen planeettojen vastaaviin (täällä: http://exoplanets.org/almanacframe.html). Samalla vertasin myös kiertoaikoja ja radan etäisyyttä (Jupiterilla kiertoaika=4333 d, etäisyys=5.2 AU). Eksentrisyyden suhteen ei näyttäisi olevan "ongelmia", mutta löydetyt "planeetat" kiertävät suht lähellä keskuskappaletta (niiden etäisyys ja kiertoaika on pieni). Tämä voi tietysti johtua havaintomenetelmistä...

EDIT: Ei, perun sanani - löytyihän sieltä myös plottaus ratojen etäisyyksistä ja eksentrisyyksistä. Varmaan tuo nollien määrä hämäsi - ja se, että lähellä kiertävien (taulukon alkupäässä olevien) planeettojen radat ovat enemmän ympyräratoja kuin kauempana kiertävien.

EDIT2: Lisätään tähän vielä syy, miksi minä ja luultavasti calvin ollaan niin kiinnostuneita ympyräradoista. Jos nimittäin Jupiter (tai joku muu massiivisista kiertolaisista) kiertäisi Aurinkoa ellipsiradalla, niin ympyräradat olisivat vakaita vain Auringon ja Jupiterin välittömässä läheisyydessä sekä kaukana koko systeemistä. Se, että Jupiter on ympyräradalla aiheuttaa sen, että koko systeemi on vakaa ympyräradoillaan.

EDIT3: Vielä samaisesta asiasta. Vaikka tiedemiehet ovat varovaisia arvioissaan, löydöt siitä, että tähdillä on kiertolaisia ja jopa useampia antaa viitteitä siitä, että Aurinkokunta ei olisi ihan uniikkikappale. Tieteellistä arvoahan löydöillä on vaikka millä mitalla - se, että Jupiterin kaltaisia planeettoja on lähellä tähteä muokkaa aurinkokuntien syntyteoriat uuteen uskoon. Kukaan arvonsa tunteva tiedemies ei lähde julkisesti arvioimaan maankaltaisten planeettojen olemassaolon todennäköisyyksiä, niitä kun ei vielä voida havaita. Elämästä nyt puhumattakaan... Varovainen on myös arvioissaan Dr. Douglas Lin (löydetystä kolmen massiivisen kappaleen systeemistä):

"This is a very, very important discovery," Lin said in an interview. "It tells us that planetary systems are quite ubiquitous, and some of them are quite stable. It also tells us that the existence of habitable planets is highly probable."
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Euro71:
"Minun on vaikea uskoa, että alkeishiukkasia itseään saadaan ylivalonnopeuksiin eli ts. ihminen ei itse sellaisenaan koskaan pääsisi tähtiin... :-/"

No siis paljon pitää vettä virrata jossain joessa ennenkuin massallisia hiukkasia ruvetaan liikuttamaan yli valonnopeudella, suhteellisuusteoria eksplisiittisesti kieltää sen, tai siis se on täysin absurdia suhteellisuusteorian kannalta.
Samalla kaikki kysymyksen "mitä tapahtuu jos autolla ajetaan valonnopeutta ja pistetään valot päälle" -tapaiset kysymykset ovat abstrakteja ennen esittämistään, asiat eivät vain suhteellisuusteorian (käsittelen tässä nyt niitä yhtenä) mukaan toimi noin.

Voidaan sanoa että ainoa tapa edetä maasta katsoen valovuoden matka alle vuodessa olisi suorittaa matka jonkinsortin madonreiän/toisen avaruusulottuvuuden tms. kautta mutta näistä asioista onkin sitten vain teorioita eikä juurikaan todellisuuspohjaa (Kip S Thorne on kirjoittanut asiasta hauskan populaarikirjan: Black Holes and Timewarps, the Einsteinian Paradox...en tiedä onko käännetty suomeksi)

Toinen ongelma tulee yleisessä signaalinopeudessa joka ihan Lorentzin muunnosten kautta rajoituu c:hen erittäin yksinkertaisela matematiikalla jonka olen mielestäni esittänytkin jossain toisessa ketjussa enkä näe tarvetta pistää samaa tekstiä uudelleen.
Signaalinopeuden, siis sen nopeuden jolla informaatio paikasta A voi edetä paikkaan B, rajoittuu c:hen (tässä tosin täytyy myös ymmärtää ettei valon nopeus ole välttämättä c, sillä ei varsinaisesti ole edes suhteellisuusteorian kannalta merkitystä mitä valonnopeus on...tärkeintä on c, joka näillänäkymin on aikalailla EM-kentän vuorovaikutuksen välittymisnopeus ts. valo)
Tämän takia on vaikea esittää miten informaatiota voitaisiin ylipäätänsä siirtää valoa nopeammin paikasta toiseen, ilmeisesti tuo tarjoaisi ison kasan paradokseja yms.

"Tunneloitumisen hallitseminen tullee samaan syssyyn, mutta sitä olen ajatellut lähinnä tietokoneiden nopeuttamisen muodossa :-) Eli siis transistorien välillä olisi tunneloivat johtimet..."

Johan meillä on tunnelointielektronimikroskoopit joten välttämättä tuo esittämäsi asia ei edes ole kovinkaan scifiä, tässä siis kyse on kuitenkin taas vain olemassaolevan periaatteen parantamisesta.
Tosin henkilökohtaisesti näen ettei elektronisella tiedonsiirrolla yksinkertaisesti fysikaalisten rajoitteiden takia voida koskaan rakentaan kovinkaan tehokkaita tietokoneita ja itse arvaankin että _tulevaisuuden_ (In the jiiiieerr tooo tausend) tietokoneet ovat optisia, joskin tuollainen tunnelointimalli saattaa hyvinkin toimia välimallina tms.

"Omaa mieltäni kutkuttava ajatus, vaikka monta monituista teoreettista läpimurtoa (jo pelkästään havainnointilaitteiden suhteen ;-) alkeishiukkasten tuolta puolen täytyy tehdä, ennenkuin voisimme "materialisoida" kameran tähtienväliseen avaruuteen"

Jaa-a, monisidoksisen makroskooppisen kappaleen materialisointi...noin summittaisesti arvioiden _ ihan vitusti_ pitäisi tehdä keksintöjä. Itse asiassa tämänhetkisen tietämyksen valossa tuo ei edes ole mahdollista koska makroskooppisten kappaleitten sidokset romahduttavat aaltofunktion(okei tämä on tällä hetkellä vain alta 50% fyysikkojen näkemys mutta itse en suostu luopumaan kööpenhaminalaisesta tulkinnasta kunnes se todella kumotaan) ja tätä kautta se mahdollinen "tunnelointi" yms. katoaa sidosten kaoottisuuteen.
Tätä voi henkilökohtaisesti kokeilla heittelemällä tennispalloa seinään ja odotella sen menemistä seinän läpi.

Noihin siirtoratoihin palatakseni tuon maapallon ja eritoten kuun gravitaation huomioittajättäminen on vähän kyseenalaista mutta ymmärrän toki mitä yrität tuoda esiin...pitäisi jostain etsiä se java-animaatio kolmen kappaleen ongelmasta niin lukijat pääsisivät leikkimään satelliitilla.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Ja vastinetta varjolle...

varjo: "Voidaan sanoa että ainoa tapa edetä maasta katsoen valovuoden matka alle vuodessa olisi suorittaa matka jonkinsortin madonreiän/toisen avaruusulottuvuuden tms. kautta mutta näistä asioista onkin sitten vain teorioita eikä juurikaan todellisuuspohjaa..."

En edes jaksa ajatella, millaisia teknisiä ongelmia näiden madonreikien hyödyntämisessä olisi, vaikka ne olisivat olemassa. Lähinnä tarkoitan madonreiän avaamista makrokappaleille ja sen saamista sojottamaan oikeaan paikkaan ja aikaan... Toisaalta esittämäni "mahdollisuus" satunnaisilmiöiden hallitsemisesta kuuluu täysin samaan sarjaan ;-D

Niin kauan kuin joku ylivalonnopeus -systeemi sisältää mahdollisuuden hiukkasten siirtämiseksi ajassa eteen-tai taaksepäin, se sisältää mielestäni paradoksaalisia ilmiöitä...

varjo: "Signaalinopeuden, siis sen nopeuden jolla informaatio paikasta A voi edetä paikkaan B, rajoittuu c:hen [...] Tämän takia on vaikea esittää miten informaatiota voitaisiin ylipäätänsä siirtää valoa nopeammin paikasta toiseen, ilmeisesti tuo tarjoaisi ison kasan paradokseja yms."

Jeps, tämähän (informaation kulkunopeus) on yksi niistä asioista, jotka voisivat aiheuttaa paradoksaalisia ilmiöitä. Mutta missään tapauksessa minkäänlainen valonnopeuden rikkominen ei ole mahdollista, ellei jonkinlainen signaali (tai siis informaatio) voi kulkea valoa nopeammin.

EDIT2: Ja en usko, että minkäänlainen alkeishiukkasista koostuva mötikkä (ml. ihminen) voi rikkoa sellaisenaan valonnopeutta.

Ja jos informaatiota halutaan siirtää valoa nopeammin, se ei onnistu ainakaan alkeishiukkasten avulla. Muistelen joskus lukeneeni sellaisista systeemeistä, missä kaksi hiukkasparia tms. erotetaan toisistaan ja kun toinen toisaalla "luetaan", niin "informaatio" kulkee salamannopeasti toiseen paikkaan ja siellä on sitten sen vastinpari. Tuota nyt ei ainakaan voi käyttää tiedonsiirtoon, mutta ehkä se tarjoaa jollain toisella tasolla mahdollisuuksia ylivalonnopeuksiin...? Tietenkin tässä(kin) tapauksessa on mahdollista, ettei edes alkeishiukkasten ominaisuuksia vielä käsitetä tarpeeksi hyvin ja vain näyttäisi siltä, että ylivalonnopeus on informaatiolle mahdollista...

Ja omissa tulevaisuuden visioissa on olemassa sellainenkin vaihtoehto, että olemme kerta kaikkiaan ikuisuuksiin asti kiinni valonnopeuden rajoituksessa emmekä siten koskaan tiedä, mitä maailmankaikkeudessa oikeasti on tällä hetkellä... Mutta ikävä vaihtoehto sellainen olisi.

varjo tunneloinnin hallitsemisesta: "Johan meillä on tunnelointielektronimikroskoopit joten välttämättä tuo esittämäsi asia ei edes ole kovinkaan scifiä, tässä siis kyse on kuitenkin taas vain olemassaolevan periaatteen parantamisesta."

Heh, tarkoitin tietenkin sitä, että voisimme hallita, milloin hiukkanen tunneloituu minkäkin läpi - ts. voisimme teknisesti edesauttaa tennispalloa tunneloitumaan tiiliseinän läpi.

varjo prosessoreiden tunnelointijohtimista: "Tosin henkilökohtaisesti näen ettei elektronisella tiedonsiirrolla yksinkertaisesti fysikaalisten rajoitteiden takia voida koskaan rakentaan kovinkaan tehokkaita tietokoneita ja itse arvaankin että _tulevaisuuden_ (In the jiiiieerr tooo tausend) tietokoneet ovat optisia, joskin tuollainen tunnelointimalli saattaa hyvinkin toimia välimallina tms."

Eikös tunnelointia voisi käyttää myös optisissa tietokoneissa? Jos siis voitaisiin jotenkin hallita fotonien tunneloituminen (s.o. ylivalonnopeudella toimivat johtimet).

Samaa mieltä olen, että tulevaisuuden tietokoneet perustunevat optiikkaan eikä elektroneihin. Tai sitten jotkut kvanttiprosessorit tai vastaavat ajavat edelle...

varjo: "Jaa-a, monisidoksisen makroskooppisen kappaleen materialisointi...noin summittaisesti arvioiden _ ihan vitusti_ pitäisi tehdä keksintöjä."

Sitähän minäkin.

EDIT3: En siis tarkoita, että sellaisen pitäisi materialisoitua energiasta kokonaisena ja yhdellä kertaa, vaan että oikeat hiukkaset materialisoituisivat oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa sidostuakseen toisiinsa ja välttääkseen tuhoutumasta omiin antihiukkasiinsa. Ts. materialisoitaisiin kappale hiukkanen kerrallaan ja sillä tavalla, että kaikkien materialisoitumisten ja sidostumisten tapahduttua meillä olisi jokin järkevä nanos-, mikros- tai makroskooppinen kappale. Vähän samaan tapaan kuin nanoteknologiassa ajatellaan kokoaminen tällä hetkellä, ainoa ero olisi se, että ensin tarvittavat hiukkaset materialisoitaisiin energiasta.

EDIT4: Nyt muistui mieleen, että jos ensinnä materialisoitaisiin protoni ja anti-protoni ja sitten toinen, niin ainoastaan fuusiolla nuo kaksi saataisiin yhdistymään yhdeksi helium-ytimeksi (ajattelin, että avaruudessa on riittävästi vapaita elektroneja, ettei niitä tarvitse materialisoida). Hmmh... Jo spontaanin fuusion aikaansaaminen on _aika_ vaikeaa [saatikka sitten hallittu materialisaatio]... Jos se kuitenkin saataisiin aikaan, niin sitten atomit saataisiin kyllä ihan kemiallisilla reaktioilla yhteen.

varjo: "Itse asiassa tämänhetkisen tietämyksen valossa tuo ei edes ole mahdollista koska makroskooppisten kappaleitten sidokset romahduttavat aaltofunktion(okei tämä on tällä hetkellä vain alta 50% fyysikkojen näkemys mutta itse en suostu luopumaan kööpenhaminalaisesta tulkinnasta kunnes se todella kumotaan) ja tätä kautta se mahdollinen "tunnelointi" yms. katoaa sidosten kaoottisuuteen."

EDIT: (muitten sanamuotojen viilauksen jälkeen) Tarkoititko tällä sitä, että sidoksellisen makrokappaleen (esim. atomi, molekyyli) tunneloituminen sellaisenaan voi olla mahdotonta - kyllä, olen kanssasi samoilla linjoilla ja oletan, että tunneloituminen (rakenteen rikkoutumatta) on mahdollista vain alkeishiukkasille.

Hmmh... En omasta mielestäni tarkoittanut tunneloitumista, vaan satunnaista hiukkasparien syntymistä energiasta. Eli siis kysymys kuuluu: Kuinka suurella todennäköisyydellä avaruuteen syntyy tällaisten satunnaisten hiukkasparien syntymisen tuloksena joku järkevä mikros- tai makroskooppinen kappale? Siis sanotaan vaikka näin, että mikä on todennäköisyys, että avaruuteen "materialisoituu" energiasta ilmielävä virus ja sen sisältämien hiukkasten antihiukkaset? Voisiko tällainen spontaanisti energiasta syntynyt virus elää ja kuinka kauan, ettei se törmäisi omaan antimateriaansa ja haihtuisi taas energiaksi?

Niin, varmistetaanpa vielä, että eikös ollutkin niin, että energiasta voi syntyä spontaanisti myös muita hiukkasia kuin elektroni-positroni -pari?

Saatoin kyllä ymmärtää vastauksesi väärin...

No, epätodennäköistähän se on (jos siis mikään muu seikka ei ole tuota vastaan), mutta voitaisiinko tuota spontaania hiukkasenmuodostusta hallita - ja vähän samaan tapaan, voitaisiinko fotonin tunneloitumista hallita eli lisätä sen todennäköisyyttä tms.?

varjo: "Tätä voi henkilökohtaisesti kokeilla heittelemällä tennispalloa seinään ja odotella sen menemistä seinän läpi."

Hmmh, eikös se jossain vaiheessa (tarpeeksi pitkän rupeaman jälkeen) "imeytyisi" seinään, koska aina silloin tällöin joku atomeista saattaisi tunneloitua yhden tiiliseinässä olevan atomin läpi? Taidetaan kyllä vaatia aika kestävä seinä ja aika kestävä pallo, ettei kumpikaan ehdi kulua heittelyn tuloksena ennenkuin koko pallo on tunneloituneena ensimmäisten kerrosten läpi...

varjo: "Noihin siirtoratoihin palatakseni tuon maapallon ja eritoten kuun gravitaation huomioittajättäminen on vähän kyseenalaista mutta ymmärrän toki mitä yrität tuoda esiin..."

Tietääkseni Maapallolta (tai sen kiertoradalta) ammuttava alus ei voi käyttää Maapalloa itseään linkona. Kuun käyttö onnistunee, en vain tiedä, kuinka usein esim. Maa, Kuu ja Mars ovat sellaisessa asemassa keskenään, että jokin linkorata on mahdollinen. Muuten noiden siirtoratojen yhteydessä on mielestäni ihan järkevää jättää lähtö-ja tulopisteiden gravitaatio huomiotta periaatetta esitettäessä.

Toki jokainen Maapallolta muualle (Kuuhun, Marsiin) ammuttava alus joutuu kiihdyttämään sellaiseen nopeuteen, ettei Maapallon gravitaatio vedä sitä enää takaisin (Maapallon suhteen parabeli- tai hyperbeliradalle) - olisikos se ollut LEO:lta jotain 40 000 km/h (n. 11 km/s) [LEO:lla nopeus n. 7.5 km/s]? Rata pitää lisäksi laskea niin, että se "muuntuu" siirtoradaksi Maapallon [heikkenevän] gravitaation ja liikkeen vaikutuksesta.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös