noniin palataans astialle:
Ted Raikas:
"Olet sinä varjo sitten äijä. Pakko oikeasti antaa tunnustusta, vankkaa on tietosi asioista laidastaan, en kiistä. Siksipä viestejäsi on mielenkiintoista lukea ja niistä oppia."
Onko tuo nyt vittuilua vai mitä?
Eikö sinulle ole muuten tullut mieleen että et ole kovinkaan kaukana fundamentalistiuskovaisista ajatusmaailmasi kanssa jos itsepäisesti kieltäydyt oppimasta siitä mitä toiset yrittävät kertoa, ei niin että olisin itse tämän alan auktoriteetti tms.
Ja sitten €71:
Alkukappaleisiin täydennyksenä voidaan mainita että nykyään on myös esiintynyt runsaasti spekulaatiota sen suhteen että elämä ei varsinaisesti ole edes syntynyt maassa vaan alkukantaiset bakteerit yms. ovat matkustaneet tänne asteroidien tai jopa komeettojen mukana.
Tämä toki vain tarkoittaa että ko. bakteerit ovat syntyneet sitten jossain muualla Euro71:n kuvailemilla tavoilla.
Paul Davies-niminen fyysikko on käsitellet näitä teorioita kirjassaan "viides ihme".
"Kirjassa "Tähtitieteen perusteet" tälle annetaan arvo 0.5, mutta minusta se on vieläkin suurempi - lähellä ykköstä. Tosin tässä tapauksessa pitää tarkastaa sitten edellistä kerrointa."
ja
"Kuten sanottu, minusta kehitys on vääjäämätön, ainoastaan aika ratkaisee - kerroin on 1"
Ykköstä mahdollisesti mutta toisaalta on eri asia miten varmasti populaatioista syntyy tekninen sivilisaatio, itse kylläkin lähtisin mieluummin tuolta lähempänä nollaa olevista todennäköisyyksistä ihan sen takia että ihmisenkin kehityksen aikana suuret, sattumanvaraiset, luonnonmullistukset ovat ilmeisesti toimineet moottoreina kehitykselle.
Aika toki auttaa mutta koska emme tiedä sivilisaatioitten elinikiä tai keskiarvoista kehitysastetta niin teknisyyden määrä ei merkitse paljoakaan.
Ihminen kehittyi n. 5 miljoonassa vuodessa nykypisteeseen, kuinka kauan me elämme ja miten korkealle kehitymme on vain arvoitus.
Kuitenkin merkittävintä on se että jos oletamme että ihmiskunta eläisi 10 000 vuotta niin miljardiin vuoteen mahtuu aika monta 10 000 vuoden ajanjaksoa joten se että 2 sivilisaatiota osuisivat samaan aikaan fyysisesti lähelle toisiaan on, noh suhteellisen epätodennäköistä.
Ei etäisyyttä tarvitse olla kuin 100pc ja "kommunikointi" on jo täysin merkityksetöntä kun signaaliviive olisi 600 vuotta.
Vaikka kovasti toivon niin näyttää vahvasti siltä että valoa nopeammin ei olla ihan heti kulkemassa ja valon lähelle menevät nopeudet ovat oikeasti toivottomia jos yritetään saada kontakteja toisiin lajeihin.
"jos oletetaan, että elämää on Linnunradassa voinut syntyä esim. 0.5 mrd vuotta ennen Maapalloa (ja että kehitys on voinut olla nopeampaa), "
Tälle oletukselle ei ole mitään perusteita. Pääasiallinen vaatimus olisi se että aurinkokunnan tähden täytyisi olla väh. 2. sukupolvea joten teoriassa tuo aikaskaala voidaan venyttää 10-kertaiseksi.
"Eli siis: 500 miljoonaa sivilisaatiota, jotka ovat saavuttaneet ihmisen kehitystason viimeisten 0.5 miljardin vuoden aikana"
Logiikka hoi, jos niitä sivilisaatioita olisi se 500M niin olisi miltein varmaa että meidän pitäisi havaita runsaasti lähetyksiä niistä.
"Olen tästä täysin eri mieltä - ehkä sinusta ihmiskunta on polkenut tuhansia vuosia paikoillaan, mutta minusta ihmiskunnan ainakin viimeiset 5000 - 10000 vuotta ovat kehityksen suhteen olleet nimenomaan eksponentiaalisia. Verrataan vaikka vuosia 0 ja 1000. Tai sitten vuosia 0 ja 10000 eKr. Täysin havaittavissa olevaa kehitystä, mm. rakennustekniikassa, astronomiassa, maataloudessa, materiaalipuolella (metallit yms), "
Noniin, luetaans taas sitä matematiikkaa/historiaa(tai noh mitä se nyt onkaan kun käsitellään aikoja jolloin kirjallisia taitoja ei ollut olemassa). Kehitys on ollut tuollaisella mitättömällä aikaskaalalla eksponentiaalista mutta et mitenkään voi sen perusteella extrapoloida kehitystä sellaiseksi.
Ota huomioon että 5 miljoonaa vuotta meni ihan siihen että apinasta tuli homo sapiens (noh ehkä 3 riippuen määritelmästä jne.). Tähän aikaskaalaan kuuluu lukuisia satojen tuhansien vuosien stasisjaksoja.
Verrataan vuosia 0 ja 1000, havaitsemme että vuotena 0 tekninen kehitys oli oikeastaan korkeammalla tasolla ja vuonna 1000 alettiin hiljalleen muistamaan kaikkea sitä mitä aikanaan oli keksitty.
Se että kehitystä on ei tarkoita mitään, kehitystä pitäisi verrata johonkin jotta voitaisiin sanoa onko se merkityksellistä vaiko pientä. Koska vertailumahdollisuuksia ei ole niin pitää arvailla.
Itse asetan skaalan siihen että vasta kun kyettiin todella hallitsemaan perusvuorovaikutuksia ihmisestä tuli jotain muuta kuin älykäs eläin. Kaikki tätä ennen on suurinpiirtein sellaista joita eläimet voivat tehdä evoluution kautta kehittyneiden mekanismien avulla. Toki abstrakti matematiikkakin on kehitystä mutta loppujenlopuksi sillä ei ole merkitystä ennenkuin sitä voidaan soveltaa johonkin jolla on vaikutusta populaation selviytymiseen, se kun nyt kuitenkin on elämän tarkoitus.
Merkittävintä on kuitenkin kyetä ymmärtämään se ettei kehitys aina ole eksponentiaalista tai edes kasvavaa, Rooman tuhon jälkeen mentiin pitkään melko varmasti laskua monellakin asteikolla.
"Raketeista avaruuden valloittamisen perusvälineenä tuskin päästään pian eroon, mutta itse avaruuteen vietävä _uusi_ tekniikka on kyllä aivan täysin toista kuin se oli esim. 20 vuotta sitten. Vertaa vaikka MIR:in ja ISS:n kalustoa."
Yhdentekevää, ei Lada muutu Ferrariksi vaikka se maalataan punaiseksi, pistetään aluvanteet ja nahkapenkit.
Se silti häviää aina Ferrarille.
Fakta on että avaruusmatkustus on yhä aivan älyttömän kallista ja niin kauan kuin se pysyy sellaisena voidaan sanoa ettei mitään oleellista kehitystä ole tapahtunut.
"Minusta sivilisaatio poikkeuksetta keksii radion ennemmin tai myöhemmin."
Taas kerran, maapallolla on mitä, miljardi eri lajia? Moniko niistä onnistui kehittämään radion. Toki aika vaikuttaa mutta täytyy ottaa huomioon että aikaa _ei ole_ rajattomasti, jääkaudet ovat jossain määrin jaksollisia ja kehittymättömämpi sivilisaatio ei välttämättä selviäisi siitä...tiedä sitten miten nykymaailma tykkäisi jääkerroksesta Manhattanin päällä.
"Mutta takaisin emme ole menneet - yksikään nyky-yhteiskunnista ei rakenna pyramideja "
Noh, Suomeenkin valitaan 10 vuotta vanhaa tekniikkaa 10 vuotta myöhässä (digitv vs. hdtv).
Ei koskaan pidä aliarvioida ihmisten tyhmyyttä ja pelkoa uutta kohtaan.
Kattila:
"Kuka sitä nyt tällaiseen maailmaan haluaisi lisää lapsia siittää, pelkkää kärsimystähän tämä on, ko. toimenpidettä lukuunottamatta."
Ei minulta kysytty halusinko minä syntyä. Eikä luonto välitä siitä pidänkö siitä vai enkö.
Tarve selviytyä ja jatkaa sukua on koodattu geeneihin ja ihmisilläkin se näkyy mutta hieman vaimeampana kuin muilla eläimillä, tällä on selkeitä haittavaikutuksia koska teollistuneitten maitten syntyvyysluvut ovat jatkuvasti pudonneet ja voisi melkein sanoa että ilman köyhiä maita ihmiskunta kuolisi sukupuuttoon ajan kanssa ihan vain sen takia että evoluution peruspiirteet on kyetty vaimentamaan.
"Pystytkö Varjo selvittämään jotenkin näitä rinnakkaisia aika-avaruuksia, tai jakamaan linkkejä aiheesta? Näin ensilukemalta vaikuttaa miltei sci-filtä. Mielleyhtymänä myös nämä astraalitason hörhöt."
No ei niitä pahemmin kannata selvitellä tms. teorioita kaikki tyynni. Jos alkaisin niistä kirjoittelemaan niin teksti olisi niin täynnä newage-hömpötykseltä vaikuttavia termejä että parempi on kuin tyydytte tähän yhteen maailmankaikkeuteen, loppujen lopuksi taitaa olla merkityksetöntä onko maailmankaikkeuksia enemmän kuin yksi.
Kirjavinkkejä on kaikenlaisia, Michio Kakun Hyperavaruus lienee ehkä lähinnä näitä.
Tässä kohtaa voisin mainostaa sfnet.tiede.fysiikka-nyyssiryhmän FAQ:n kirjalistaa jota olen itsekin ollut väsäämässä.
l.
kirjalista