Matkakohteenne

  • 2 450 761
  • 14 528

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Ilmeisesti (näin minulle on kerrottu ja voi olla, että tämä ei pidä paikkaansa) Länsi-Berliinin meininkiin vaikutti, ja vaikuttaa jossain määrin edelleen, se että länsiberliiniläiset eivät joutuneet asepalvelukseen. Tämä teki sen, että monenlaista hippiä ja muuta vaihtoehtoväkeä virtasi kaupunkiin muualta Länsi-Saksasta.
Tuon takia sinne muutti länsisaksalaisia nuoria miehiä. Ja kun kaupungissa tapahtui monenlaista erityisesti Kreutzbergissä, se sai monenlaista muuta vaihtoehtoväkeä kaupunkiin Länsi-Saksasta ja muualtakin. Toisaalta DDR päästi mielellään Länsi-Berliinin puolelle Euroopan ulkopuolelta tulleita ihmisiä länsisaksalaisten kiusaksi. Idästä Länsi-Berliiniin tullessa ei lännen puolella ollut rajavalvontaa, vaan pääsi suoraan kävelemään metroon. Monet näistä ihmisistä jäivät Länsi-Berliiniin, koska he eivät saaneet viisumia kaupungista pois muualle Länsi-Saksaan. Tämäkin vaikutti Länsi-Berliinin kansainvälisyyteen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ilmeisesti (näin minulle on kerrottu ja voi olla, että tämä ei pidä paikkaansa) Länsi-Berliinin meininkiin vaikutti, ja vaikuttaa jossain määrin edelleen, se että länsiberliiniläiset eivät joutuneet asepalvelukseen. Tämä teki sen, että monenlaista hippiä ja muuta vaihtoehtoväkeä virtasi kaupunkiin muualta Länsi-Saksasta.
Samaa olen lukenut muutamista opuksista ja kuullut myös puhuttavan. Sinänsä käypi järkeen. Ja vaikken itsekään tuolla ehtinyt muurin aikana käymään, väittäisin, että kyllä sen aistii kaupungin ilmapiirissä edelleen, vaikka itää siistitään kovaa vauhtia. Tietynlainen vaihtoehtokulttuurien muovaama fiilinki varsinkin idästä heijastuu, Friedrischainin alue etunenässä.

Itse menisin aikakoneella seuraamaan muurin murtumista ja niitä ensimmäisiä vuosia, kun rajalinjat olivat mielissä, mutta eivät enää fyysisesti läsnä. Siinä on ollut todennäköisesti anarkiaa ilmassa ja kellaribileitä vähän enemmänkin. Muutenkin murrosvuodet ja niitä seuraavat ajat ovat mielenkiintoisia ennen vakiintumisen aikaa, olipa tapahtuma mikä tahansa.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Tämä on tällaista unelmointia ja fiilistelyä tällä hetkellä pikemminkin, kiitosta vaan avusta!
Tässä nyt tällainen alkupläjäys, jonka olen joskus lähettänyt jollekin toiselle Jatkoajassa. Losin alueen ja lähiseutujen tietoja. San Franciscon alueelta on jonkin verran kokemusta, mutta paljon vähäisemmin, mutta kysy pois jos se paikka kiinnostaa (monen mielestä se hienoin kaupunki Amerikassa, minun mielestäni ei).

Losissa California Science Center on aika mielenkiintoinen paikka, vähän downtownista etelään. San Diegon Balboa Parkissa (joka on muutenkin suositeltava paikka) on Air and Space museum, joka on aika hyvä. Ja IMAX teatteri vähän paikan toisella puolella. Ja USS Midway voi olla mielenkiintoinen lentotukialus joka on nyt museona siellä San Diegon satamassa. Santa Barbara on hieno, samoin läheinen Ojain pikkukaupunki on viehättävä, ja tuo rannikon ykköstie varsinkin San Luis Obisposta pohjoiseen.

Losin ympäristössä Griffith Observatorio on suositeltava kohde varsinkin ilta-aikaan jo ihan maisemiensa takia. Jos on enemmän kiinnostunut tähtitieteistä, niin Mount Wilsonin Observatorio tarjoaa opastettuja kierroksia viikonloppuisin, (ja Palomarin Observatorio sisämaassapäin tarjoaa itseopastetun kierroksen). Huntingtonin Kirjasto ja Puutarha Pasadenan kupeessa on upea kokemus, ja jos aikaa on, kannattaa käydä Santa Catalinan saarella. Sinne pääsee esim. Long Beachin satamasta. Jos on kiinnostunut ajoreiteistä, niin kannattaa ajaa Mulholland Highwayn päästä päähän.

Balboa Parkissa San Diegossa minua viehättää erityisesti pienoismallirautatiemuseo, jossa tulee ihan pikkupoikamainen olo. Sisämaassa on Julianin viehättävä ja kiinnostava kaupunki, josta saa kuulemma seudun parhaimmat omenapiirakat . Palm Springsin seutu, jossa ehdottomasti kannattaa käydä ainakin köysiradalla vuoren päällä (Palm Springs Aerial Tramway) ja Living Desert Parkissa, jos eläimet/kasvit kiinnostavat. Indian Canyons tarjoaa haikkausmahdollisuuksia. Maisemiltaan erikoinen Joshua Tree puisto sijaitsee pienen matkan päässä.

Oma suosikkihuvipuistoni L.A.:n alueella lienee Six Flags Magic Mountain. Vähän kauempana, mutta puolen päivän ajomatkan päässä, on Yosemiten kansallispuisto, Kings Canyon ja Sequioa, Kalifornian rantareitti Highway 1, ja jopa Grand Canyon Arizonassa. Vähän kauempana ovat Etelä-Utahin kansallispuistot jotka ovat kauneimpia paikkoja mitä olen maan päällä nähnyt (Zion, Bryce Canyon, Canyonlands ja Arches puistot varsinkin). Kuolemanlaakso Kaliforniassa on mielenkiintoinen paikka maisemien puolesta. Disneyland on mielestäni aika pettymys, mutta käymisen arvoinen, joskin hyvin kallis. Hollywood mielestäni on aika slummi, mutta lienee "pakollinen" paikka. Knott's Berry Farm Orange Countyssa on kiva huvipuisto myös.

Ajoreittinä "Rim of the World" Los Angelesista itään vuorilla on aika huima.

Museoita riittää tietenkin myös. Suosikkejani ovat esim. tuo edellämainittu Huntington Library and Gardens, Getty Villa Malibussa ja Page Museon läheiset tervalammikot esihistoriallisten löytöjen kera. Long Beachissa on museolaiva Queen Mary johon pääsee tutustumaan.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Sosialismin aikana länsipassilla pääsi vapaasti Friedrich Straßen metroasemalta itäpuolelle ja takaisin. Toki itäpuolella pyssymiesten tarkastuksen läpi molempiin suuntiin. Länsi-Berliini oli tuolloin kiehtova kaupunki ja Euroopan vaihtoehtokulttuurin mekka sosialistisen DDR:n keskellä, missä tapahtui 24 tuntia vuorokaudessa. Mielestäni se oli silloin paljon kiinnostavampi ja kiehtovampi kaupunki kuin nyt Berliini on. Toisaalta oma mielenkiintonsa oli mennä itäpuolelle päiväksi syömään ja juomaan puoli-ilmaiseksi (varsinkin jos salakuljetti länsipuolelta mukanaan heidän markkojaan) täysin erilaiseen maailmaan, derkkujen trabant-kaupunkiin, missä kaduilla ei ruuhkia ollut ja ravintoloiden sisustus oli kuin 50-luvulla Suomessa.
Minulle oli myös unohtumaton kokemus mennä autolla Länsi-Berliiniin läpi Itä-Saksan - siinä oli kontrastia, jos missä. Oli lauantaipäivä, autoja, ihmisiä länsipuolella joukoin liikkeellä kaupoissa ja ravintoloissa, ja kun itäpuolelle saavuttiin, kaikki oli tyhjää rajavyöhykkeeltä päästyämmekin. Näin vain muutaman vanhan? miehen humalassa hoipertelevan taajamissa, ja ne harvojen ruoka?kauppojen näyteikkunat... niissä oli korkeintaan etikettömiä säilykepurkkeja kasassa pyramidimuodossa.
Se oli niin masentava näky, että kun Länsi-Berliiniin saavuttiin helvetinmoisten tarkastusten jälkeen, taaskin, se tuntui paratiisilta... ja varmasti se sitä monille olikin.
Oma lukunsa oli junamatka takaisin. Ensinnäkin rautatielaitos oli tietysti Itä-Saksan omistuksessa, mikä kyllä näkyi kaikessa. Yksi jaetun Saksan erityispiirre näkyi junassa selkeästi: siellä oli paljon itäsaksalaisia eläkelläisiä, joilla oli vapaa pääsy rajan yli länteen - heidän toivottiin kohtuullisen avoimesti myös jäävänkin sinne, siis länsipuolelle, pois rasittamasta sosialistisen ihme- ja isänmaansa tasetta.
Ja sitten se rajan ylitys... Jumalauta sitä syynäämistä junassa ja niitä piikkilanka-aitoja ja "jälkitarhoja" miinakenttineen - silmänkantamattomiin... Koirilla tutkitutettiin junan alusta kolmella asemalla ennen ylitystä kuten myös liputkin. Tosin, lipuntarkastajat olivat, ainakin sillä kertaa, erittäin ystävällisiä ja kohteliaita, ainakin meitä ulkomaalaisia kohtaan. Muutoin raja-asemilla kyyti oli kylmää siinä suhteessa: täysin ilmeettömät miehet ja naiset tiuskivat kaikki sen vähäisen kommunikaation, mitä niillä tarvittiin ja elekieli oli mahdollisimman loukkaavaa.
Kun tulimme länsi puolelle, junaan astuivat nk. rajalähetystöt, jotka jututtivat itä-eläkelläisiä ja tarjosivat heille hedelmiä ja sympatiaa - jotenkin nolotti katsoa vanhoja ihmisiä appelsiinit ja banaanit käsissään epätietoisen näköisinä, jotenkin kuin eksyksissä...

edit: typoja...
 
Viimeksi muokattu:

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Onko kokemuksia Yhdyvaltoihin matkustamisesta liittyen taksin tilaamiseen lentokentälle etukäteen? Yleensä olen ottanut hotellikyyditykset Booking.comin kautta ja ovat olleet näppäriä. Lentoahan taksikuski seuraa, mutta en tiedä ottavatko he huomioon, että nuo rajamuodollisuudet voivat tosiaan viedä aikaa.
 

Alba

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Packers, Ukraina
Ajatuksena oli, että noista ensimmäinen kokonainen päivä (sunnuntai) pyhitetään nähtävyyksille. Aamusta heti johonkin museoon (Tekninen museo oli alustavasti suunnitelmissa). Sitten lounaalle. Sen jälkeen voisi tehdä tunnin jokiristeilyn. Sitten toinen museo (alustavasti DDR-museo) iltapäivään. Ja illasta katsastaa keskustan nähtävyydet (Checkpoint Charlie, Brandenburgin tori, valtiopäivätalo yms.) pihalta käsin yleisen hengailun ohessa. Seuraava päivä (maanantai) on sellainen, johon ajattelin jättää enemmän vapaata. Stasi-museo (on onneksi avoinna maanantain) on sellainen, johon ajattelimme suunnistaa aamusta. Sen jälkeen avoimempaa ohjelmaa, tai sitten joku sellainen nähtävyys, jota en ole vielä osannut keksiä.
Yksi nähtävyys jota ei tainnut saada vielä mainintaa on Siegessäule. Tiergartenissa sijaitseva muistomerkki. On oma suosikkini Berliinissä. Upeat maisemat, kunhan jaksaa kivuta ylös. Alakerrassa on vielä museo ja sijaitsee aika helposti saavutettavalla paikalla. Joltain katukauppiaalta currywurstit ja vehnäoluet matkaan, niin voi syödä lounaan samalla hienossa puistossa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yksi nähtävyys jota ei tainnut saada vielä mainintaa on Siegessäule. Tiergartenissa sijaitseva muistomerkki. On oma suosikkini Berliinissä. Upeat maisemat, kunhan jaksaa kivuta ylös. Alakerrassa on vielä museo ja sijaitsee aika helposti saavutettavalla paikalla. Joltain katukauppiaalta currywurstit ja vehnäoluet matkaan, niin voi syödä lounaan samalla hienossa puistossa.

Currywurstin joudun valitettavasti jättämään väliin, koska sen soosi sisältää toisinaan worcester-kastiketta, joka on taas kaltaiselleni kala-allergikolle riski. Mutta onneksi tuolta ei makkaravaihtoehdot lopu. Tuollainen kevyt lounas on oikein hyvä vaihtoehto.

Pitää vilkuillakin, että miten tuo sopisi ohjelmaan. Kiitokset vinkistä!
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Onko kokemuksia Yhdyvaltoihin matkustamisesta liittyen taksin tilaamiseen lentokentälle etukäteen? Yleensä olen ottanut hotellikyyditykset Booking.comin kautta ja ovat olleet näppäriä. Lentoahan taksikuski seuraa, mutta en tiedä ottavatko he huomioon, että nuo rajamuodollisuudet voivat tosiaan viedä aikaa.
Yhdysvalloista tästä ei ole kokemusta, vaan olen käyttänyt taksia tai vuokra-autoa, mutta esimerkiksi Brasiliassa tuli tuota juuri käytettyä ja olihan sielläkin oma jonotuksensa passintarkastukseen.

Bookingin kautta tilasin siis myös itse kyydityksen ja sähköpostiin saamassani varausvahvistuksessa luki: "Kuljettajasi odottaa sinua 45 minuutin ajan siitä, kun lentosi laskeutuu. Sinulla pitäisi siis olla hyvin aikaa hakea matkatavarasi."

Joten eiköhän tuo tuossa ole huomioitu.
 

Kece

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampa
Kesäkuun puolivälissä edessä reissu Varsovaan. Uskoisin jollakin täällä olevan kokemusta kyseisestä kaupungista, joten kyselisin hieman suosituksia. Etenkin ruokapuoli kiinnostaa kovasti liharuokien ystävänä, toki myös muut nähtävyydet/paikat näiden perinteisten "turisti-must see-paikkojen" lisäksi. Kansallisstadionille löytyy lippu Red Hot Chili Peppersin keikalle, joten ainakin isoimman stadionin toistaiseksi pääsee kokemaan. Aiemmin olen käynyt Poznanissa ja siellä julkiset toimivat mainiosti. Olettaisin saman olevan myös Varsovan kohdalla. FreeNow-sovellus on muuten kätevä Keski-Euroopassa, kuten uber/bolt, mutta ainakin Poznanissa oli edullisempi.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Innsbruckiin viikon päästä. Oma auto alle, ja patikoimaan vuorille. Yhtenä päivänä käydään tuon auton kanssa Sveitsin puolella.

Mitä tuohon autoiluun tulee, niin taidetaan aika hyvin kartalla olla. Tietulleja voi tulla matkanvarrella maksettavaksi, ja sitten nuo vinjetit pitää ostaa vielä molempiin maihin. Pysäköinti Innsbruckissa taitaa olla parasta hoitaa maksullisissa parkkihalleissa.

Mutta jos itse kaupungista, nähtävyyksistä, ruokapaikoista ym. löytyy jotain suositeltavaa, niin ideoita otetaan vastaan. Ollaan noita lähistön vaelluskohteita katseltu valmiiksi, mutta myös niistä olen kiinnostunut kuulemaan kokemuksia/suosituksia.
 
Kesäkuun puolivälissä edessä reissu Varsovaan. Uskoisin jollakin täällä olevan kokemusta kyseisestä kaupungista, joten kyselisin hieman suosituksia. Etenkin ruokapuoli kiinnostaa kovasti liharuokien ystävänä, toki myös muut nähtävyydet/paikat näiden perinteisten "turisti-must see-paikkojen" lisäksi. Kansallisstadionille löytyy lippu Red Hot Chili Peppersin keikalle, joten ainakin isoimman stadionin toistaiseksi pääsee kokemaan. Aiemmin olen käynyt Poznanissa ja siellä julkiset toimivat mainiosti. Olettaisin saman olevan myös Varsovan kohdalla. FreeNow-sovellus on muuten kätevä Keski-Euroopassa, kuten uber/bolt, mutta ainakin Poznanissa oli edullisempi.
Nähtävyyksistä suosittelen tiptop-kuntoon laitettua vanhaa kaupunkia.
Ruuan osalta koverrettuun leipään laitettuja keittoja sekä lihatäytteisiä pierogeja. Makkarat on hyviä preveleitä unohtamatta.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Suunnitelmissa oli lähteä Englantiin kesäkuussa, mutta sitten lentojen aikataulujen ja hintojen tutkimisen jälkeen päädyinkin lähtemään ihan toisaalle. Suuntana Berliini, peräti huimat kolme yötä (ja käytännössä kaksi täyttä vuorokautta sekä niitä edeltävä ilta) perillä. Vaikka olenkin reissannut paljon, niin tässä kohtaa on suurikin aukko yleissivistyksessä, eli ensimmäistä kertaa tulee pistäydyttyä tuossa kaupungissa. Lyhyestä visiitistä johtuen pitää melko tarkasti suunnitella etukäteen omaa matkaohjelmaa, jotta ei mene perillä arpomiseksi, mutta kuitenkin niin, että aikataulua ei puske ihan täyteen. Varmasti tähän moni sanoisi, että "ei tuonne ole järkeä lähteä noin lyhyeksi aikaa" tai "minä olisin ainakoin pidempään", mutta aikataulu on nyt tämä. Ja minä olen kuitenkin tässä oman "reissaajan urani" aikana tehnyt sekä lyhyitä että pitkiä reissuja, ja oppinut itselleni sopivan aikataulutuksen molemmilla tavoilla, joten eiköhän tuosta saa ihan omaan makuun sopivan ohjelman. Kaikkea ei siis ehdi nähdä, mutta kaupunkiin voi aina palata.

Ajatuksena oli, että noista ensimmäinen kokonainen päivä (sunnuntai) pyhitetään nähtävyyksille. Aamusta heti johonkin museoon (Tekninen museo oli alustavasti suunnitelmissa). Sitten lounaalle. Sen jälkeen voisi tehdä tunnin jokiristeilyn. Sitten toinen museo (alustavasti DDR-museo) iltapäivään. Ja illasta katsastaa keskustan nähtävyydet (Checkpoint Charlie, Brandenburgin tori, valtiopäivätalo yms.) pihalta käsin yleisen hengailun ohessa. Seuraava päivä (maanantai) on sellainen, johon ajattelin jättää enemmän vapaata. Stasi-museo (on onneksi avoinna maanantain) on sellainen, johon ajattelimme suunnistaa aamusta. Sen jälkeen avoimempaa ohjelmaa, tai sitten joku sellainen nähtävyys, jota en ole vielä osannut keksiä.

Majapaikka on idässä, kartasta päätellen Friedrichseinin alueella. Aluetta suositteli paljonkin kaupungissa reissannut kaverini, jolla on varsin samanlainen maku esimerkiksi olutravintoloiden suhteen kuin meikäläisellä. Hänellä on kuitenkin edellisestä reissustaan viitisen vuotta, joten hänen baarivinkkinsä voivat olla vanhentuneita. Onko kanssapalstalaisilla siis antaa hyviä craft beer -baarivinkkejä? Ja myös jotain perinteisiä olutkuppiloita voi suositella. Myös kivat illanistumispaikat (jazz-kapakat yms.) ovat sellaisia, joista otan mielelläni vinkkejä vastaan. Niin, ja ruokapaikkojakin voi suositella, vaikka niiden osalta tulee kuitenkin todennäköisesti valittua joku periaatteella "tuo näyttää hyvältä ja nyt on nälkä, joten suunnataan tuonne". Ruokapaikkavinkkejä ei kannata antaa aasialaisista ravintoloista, sillä allekirjoittanut on allerginen mereneläville.
Minulla sama suunta viikon päästä. Berliinissä on tullut käytyä pikavisiitti myös aiemmin, joten nuo tunnetuimmat nähtävyydet Brandenburgin toreineen, Checkpoint Charlieineen yms ovat tuttuja, mutta kiinnostaisi tietää, että löytyykö näiden lisäksi jotain mielenkiintoisia kohteita, jotka eivät välttämättä ensimmäisenä pomppaa vastaan kaupunkioppaissa? Näin valokuvauksen harrastajana kuvaukselliset kohteet kiinnostavat ennenkaikkea; esimerkkinä ajattelin käydä tutustumassa maailmansodan aikaisiin bunkkereihin ja tunneleihin, joihin ilmeisesti järjestetään opastettuja kierroksia.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minulla sama suunta viikon päästä. Berliinissä on tullut käytyä pikavisiitti myös aiemmin, joten nuo tunnetuimmat nähtävyydet Brandenburgin toreineen, Checkpoint Charlieineen yms ovat tuttuja, mutta kiinnostaisi tietää, että löytyykö näiden lisäksi jotain mielenkiintoisia kohteita, jotka eivät välttämättä ensimmäisenä pomppaa vastaan kaupunkioppaissa? Näin valokuvauksen harrastajana kuvaukselliset kohteet kiinnostavat ennenkaikkea; esimerkkinä ajattelin käydä tutustumassa maailmansodan aikaisiin bunkkereihin ja tunneleihin, joihin ilmeisesti järjestetään opastettuja kierroksia.

Nuo bunkkerit tulivat vastaan toissa iltana, kun etsin potentiaalisia kohteita Internetin ihmeellisestä maailmasta. Ilmeisesti niitä on ainakin parissa paikassa, ja niihin tosiaan pääsee tutustumaan joko omatoimisesti tai opastetulla kierroksella.

Oma alustava ohjelmani on muotoutunut suunnilleen seuraavanlaiseksi:

Päivä 1 (sunnuntai):
- Jokiristeily (1h) heti aamupäivästä
- Kävelykierros Valtiopäivätalon ja Brandenburgin portin kautta juutalaismuistomerkille ja siitä kohti teknistä museota. Lounas matkalla.
- Tekninen museo
- Juutalaismuseo
- Checkpoint Charlie
- Metrolla Friedrichshainiin, jossa päivällinen ja illanviettoa kuppiloissa.

Päivä 2 (maanantai):
- Stasi-museo aamupäivästä.
- DDR-museo myöhemmin iltapäivällä
- Välissä mahdollisesti bunkkerit, mutta jätetään vielä avoimeksi ohjelmaa noilta osin.
 

masa90

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Nhl
Jos autot kiinnostaa niin Berliinin keskustassa on nähtävää: DRIVE Volkswagen Group Forum EN

Tuo on siis VW-ryhmän näyttely, harmittaa että itse en omalla reissulla tuonne ehtinyt. Ja sitten:

Ja sitten tämä: Englisch

Tuolla oli ihan uskomattomia autoja suomen mittapuulla.

Muuten sitten kannattaa vaan käydä katsomassa eri nähtävyyksiä ja eri paikkoja. Älyttömän iso kaupunki ja älyttömästi erilaista nähtävää. Ne eri alueet on oikeasti kuin eri maailma välillä. Vertaa vaikka jotain ankeahkoa vanhaa itäsaksan nurkkaa moderniin ostoshelvettiin missä kaikki maailman ketjuliikkeet.

Tuonne pitäisi kyllä mennä vielä uusiksi, vieläkin ärsyttää kun AirBalticin myöhästelyjen takia missasi melkein kokonaisen päivän ohjelmasta.
 

frozen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Innsbruckiin viikon päästä. Oma auto alle, ja patikoimaan vuorille. Yhtenä päivänä käydään tuon auton kanssa Sveitsin puolella.

Mitä tuohon autoiluun tulee, niin taidetaan aika hyvin kartalla olla. Tietulleja voi tulla matkanvarrella maksettavaksi, ja sitten nuo vinjetit pitää ostaa vielä molempiin maihin. Pysäköinti Innsbruckissa taitaa olla parasta hoitaa maksullisissa parkkihalleissa.
Maaliskuussa tuli autoiltua Itävallassa, tietulleihin en törmännyt, mutta vinjetti tosiaan piti olla. Itse lensin Münchenin kautta ja siitä auto alle, vinjetin sai rajalla olleelta huoltoasemalta (täytyy olla hankittuna ennen rajan ylitystä, jos tulee muualta). Parkkihalleista en osaa Innsbruckista sanoa, mutta katupysäköinti hoitui kätevästi Easyparkilla. Tilaa toki löytyy sitä helpommin, mitä kauemmas jättää.
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Ensi viikolla Skotlantiin. Ensin lento Edinburghiin, josta auto alle ja käynti Isle of Skyellä (2 yötä, ensin yksi puolivälissä matkaa ja seuraava sitten itse Isle of Skyellä). Tuon jälkeen vielä pari päivää Edinburghissa.

Aikataulu tulee olemaan tiivis, mutta halusin ehdottomasti ympätä tuon Isle of Skyellä käynnin mukaan reissuun, joten on sitten tyytyminen tähän, vaikkakaan pari lisäpäivää ei olisi ollut haitaksi.

Mutta yhtä kaikki, onko Isle of Skyelle, Edinburghiin tai yleisesti autoiluun Skotlannissa noilla seuduilla jotain vinkkejä tai huomioitavaa? Isle of Skyellä varmaankin ohjelmassa ne pari yleisintä patikkaa, mitä muuta kannattaisi huomioida? Samoin Edinburgh on itselleni aika tuntematon, yleensä tulee otettua etukäteen selvää todella tarkkaan kaikesta, mutta tätä reissua ei ole ehtinyt suunnitella juuri lainkaan, joten kaikki vinkit ovat tervetulleita.
 

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Kesäkuun puolivälissä edessä reissu Varsovaan. Uskoisin jollakin täällä olevan kokemusta kyseisestä kaupungista, joten kyselisin hieman suosituksia. Etenkin ruokapuoli kiinnostaa kovasti liharuokien ystävänä, toki myös muut nähtävyydet/paikat näiden perinteisten "turisti-must see-paikkojen" lisäksi. Kansallisstadionille löytyy lippu Red Hot Chili Peppersin keikalle, joten ainakin isoimman stadionin toistaiseksi pääsee kokemaan. Aiemmin olen käynyt Poznanissa ja siellä julkiset toimivat mainiosti. Olettaisin saman olevan myös Varsovan kohdalla. FreeNow-sovellus on muuten kätevä Keski-Euroopassa, kuten uber/bolt, mutta ainakin Poznanissa oli edullisempi.

Julkiset toimii mainiosti ja niitä kannattaa hyödyntää, koska etäisyydet on paikoin aika suuriakin. Jos enemmän käyttää, niin suosittelen helppouden vuoksi pidemmän ajan lippua, 24h, 36h ja 72h tikettejä saa automaateista ja nehän kattaa niin metron, bussin kuin raitiovaununkin. Jos kauemmas ytimestä suuntaa, kannattaa huomioida, että ottaa lippuun mukaan molemmat vyöhykkeet tai ainakin varmistaa onko niille tarvetta. Ja luonnollisesti lippu pitää muistaa leimata ensimmäisen matkan yhteydessä.

Ravintoloista voisin suositella Reforma Urbania, jossa söin viime syksynä parhaat ribsit ihan hetkeen. Muutenkin miellyttävä ravintola puitteiltaan ja henkilökunta oli erityisen ystävällistä. Samaa voi sanoa Ciao Napolista, viehättävä pieni ravintola. Jos pizza maistuu, kannattaa kyllä käydä. Ciao Napoli Piwna taisi olla se missä käytiin, noitahan on useampikin kaupungissa.
Legialla ei taida olla pelejä kesäkuussa, heinäkuun puolella käynnistyy Ekstraklasan uusi kausi. Sitä olisin suositellut. Fanikaupassa kannattaa pyörähtää stadionin liepeillä, jos jalkapallo vähääkään kiinnostaa. Hienot puitteet ja paljon fanikamaa myynnissä. Samassa yhteydessä taitaa olla jonkin sortin Legia Warszawa -museokin, itse en siinä ehtinyt käydä. Jos Puolan armeijan stadionin liepeillä liikkuu, niin samalla kannattaa suunnata nauttimaan vehreästä puistotunnelmasta ja tuttavallisten oravien seuravasta Łazienki-puistoon.

Varsova on kyllä mainio kaupunki. Niinkin mainio, että itse olen sinne menossa heinäkuussa uudestaan. Visiitti jää kyllä hieman viime kertaa lyhyemmäksi, kun reissun pääkohteena on Wrocław, mutta ehtii Varsovassakin silti pari päivää viettää.

Mainitusta Poznańista muuten pieni varoituksen sana, jos jollain on suunnitteluasteella reissu sinne. Itsellä oli se harkinnassa vielä muutama viikko sitten, mutta YouTuben videoista selvisi, että siellä on massiivinen keskustan uudistustyö menossa ja jatkuu ilmeisesti vielä pitkään. Ei siis välttämättä optimaalisin kohde tähän saumaan. Jossain vaiheessa tuokin pitää kyllä käydä tsekkaamassa, ilmeisesti varsin mukava kaupunki normaaliolosuhteissa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Muuten sitten kannattaa vaan käydä katsomassa eri nähtävyyksiä ja eri paikkoja. Älyttömän iso kaupunki ja älyttömästi erilaista nähtävää. Ne eri alueet on oikeasti kuin eri maailma välillä. Vertaa vaikka jotain ankeahkoa vanhaa itäsaksan nurkkaa moderniin ostoshelvettiin missä kaikki maailman ketjuliikkeet.
Ihan hauska ekskursio on esim. painella Neuköllniin, jossa ei juuri arjalaisia näy, vaan kadut ovat täynnä erilaisia etnisiä rafloja, turkkilaisia toki pääasiassa, ja väki väriltään vaaleanruskeasta mustaan. Mausteet, tupakka ja muut saatanan suitsukkeet sekoittuvat kanakebabin paahteiseen tuoksuun ja kielten sekamelska kaikuu korvissa.

Siitä sitten sopivalla U-bahnilla jonnekin Gendarmenmarktin kulmille, jossa Herr und Frau Wirklich-Reich ja muut hyvinvoivan näköiset varttuneemman sukupolven saksalaiset kuskataan S-mersuillaan oopperaan. Kulman takana on keisariajan hulppeimmat muistomerkit Gendarmenmarktin aukiolla ja koko alue huokuu vaurautta. Eikä siellä taas ihan hirveästi ihonväri suomalaisesta poikkea.

Sitten taas idän kusiset porttikongit jossain Friedrischainin epämääräisimmillä alueilla kirpputoreineen, Moabitista bongattu sisäpihapanimo täydellä oluthuoneella, Prenzlauer Bergin entinen hipsterialue, joka on pikku hiljaa muuttunut arvokkaaksi asuinalueeksi, mutta jossa on helvetin hyvää safkaa... Ja monta muuta paikkaa näiden lisäksi.

Onhan toki vastaavaa varmasti kaikissa metropoleissa, Lontookin hurmasi viimeksi minut, mutta Berliinin etu on siinä että se on kooltaan massiivinen, mutta kuitenkin väkiluvultaan maltillinen. Ja tietysti se ristiriitainen historia pienellä rähjäromantiikalla maustettuna tekee paikasta mun lempimestani.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Remonteista tosiaan piti kirjoittaa itsekin, eli tuo @Mahtiankka mainitsema Poznanin keskusaukion remppa vähän harmitti joulukuussa, kun siellä käytiin. Samalle reissulle osui myös Berliinissä Gendarmenmarktin aukion remppa, joka oli ajanut tietysti myös aukion kuuluisat joulumarkkinat evakkoon. Joo, aika geneeristä menoahan niillä isoilla markkinoilla Saksassa on, mutta se alue on vain aika hemmetin upea jouluvaloissa ja kohdevalaistuna. Nyt ei siis sitä nähty ja voi olla, että on näin puolen vuoden jälkeenkin vielä paketissa ko. paikka.
 

teude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings/Lions, Jokerit, SaiPa
Innsbruckiin viikon päästä. Oma auto alle, ja patikoimaan vuorille. Yhtenä päivänä käydään tuon auton kanssa Sveitsin puolella.

Mitä tuohon autoiluun tulee, niin taidetaan aika hyvin kartalla olla. Tietulleja voi tulla matkanvarrella maksettavaksi, ja sitten nuo vinjetit pitää ostaa vielä molempiin maihin. Pysäköinti Innsbruckissa taitaa olla parasta hoitaa maksullisissa parkkihalleissa.

Mutta jos itse kaupungista, nähtävyyksistä, ruokapaikoista ym. löytyy jotain suositeltavaa, niin ideoita otetaan vastaan. Ollaan noita lähistön vaelluskohteita katseltu valmiiksi, mutta myös niistä olen kiinnostunut kuulemaan kokemuksia/suosituksia.
Kerro sitten kokemuksia, pari päivää tulee itsekin vietettyä tuolla elokuussa
 

444

Jäsen
Minulla sama suunta viikon päästä. Berliinissä on tullut käytyä pikavisiitti myös aiemmin, joten nuo tunnetuimmat nähtävyydet Brandenburgin toreineen, Checkpoint Charlieineen yms ovat tuttuja, mutta kiinnostaisi tietää, että löytyykö näiden lisäksi jotain mielenkiintoisia kohteita, jotka eivät välttämättä ensimmäisenä pomppaa vastaan kaupunkioppaissa? Näin valokuvauksen harrastajana kuvaukselliset kohteet kiinnostavat ennenkaikkea; esimerkkinä ajattelin käydä tutustumassa maailmansodan aikaisiin bunkkereihin ja tunneleihin, joihin ilmeisesti järjestetään opastettuja kierroksia.
Yksi kuvauksellinen kohde on Eastside Gallery. Pitkä pätkä Berliinin muuria, joka on muutettu alati vaihtuvaksi taidegalleriaksi, eli graffitia graffitin perään. Eikä mitään väsyneitä tussitägejä, vaan ihan oikeasti taidetta. Ehkä tuo on entuudestaan tuttu, ehkä ei.
Berliini on jollain pervolla tavalla todella seksikäs kaupunki. Olen käynyt siellä nopeasti laskettuna 11 kertaa, joskus nopeasti läpikulkumatkalla ja toisinaan vajaan viikon visiittejä. Kaunista siitä ei saa tekemälläkään, päin vastoin, ja mitään kovin vanhaa sieltä ei löydy hakemallakaan, kiitos melko totaalisen pommituksen. Mutta jotenkin se rähjäinen rappioromantiikka iskee omaan sielunmaisemaani. Ja ehdottomasti nimen omaan vanha Itä-Berliinin puoli.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Sellainen kysymys heräsi vielä Berliiniin liittyen, että onko kukaan käynyt katsomassa Hertha Berlinin kotimatseja? Huomasin, että sellainen olisi tulevan reissun aikana tarjolla ja lippujakin näyttäisi olevan vielä jonkin verran saatavilla. Paikkana siis legendaarinen +70000 henkeä vetävä Berliinin olympiastadion, joka varmaan jo sinällään on näkemisen arvoinen paikka vaikkei Hertha BSC:n matsit mitään menestyksen riemujuhlaa ole olleetkaan. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että fanikunta on hyvää jengiä ja matseissa on hieno tunnelma.
 

Gostisbehere

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia City of Brotherly Love
Sellainen kysymys heräsi vielä Berliiniin liittyen, että onko kukaan käynyt katsomassa Hertha Berlinin kotimatseja? Huomasin, että sellainen olisi tulevan reissun aikana tarjolla ja lippujakin näyttäisi olevan vielä jonkin verran saatavilla. Paikkana siis legendaarinen +70000 henkeä vetävä Berliinin olympiastadion, joka varmaan jo sinällään on näkemisen arvoinen paikka vaikkei Hertha BSC:n matsit mitään menestyksen riemujuhlaa ole olleetkaan. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että fanikunta on hyvää jengiä ja matseissa on hieno tunnelma.
Kerran on tullut käytyä tuolla Olympiastadionilla katsoo Hertan ottelu. Silloin tunnelma oli oikein hieno ja keli oikein hyvä. Lippuja saa helposti noihin Hertan otteluihin. Hyvät on kulkuyhteydet suoraan stadionille. Jos osuu vielä hyvä keli niin suosittelen menee 2h ennen ottelua jo paikan päälle juomaan muutaman oluen paikallisten kanssa.
 

masa90

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Nhl
Tuollahan pelaa myös Union Berlin, mutta sinne ei kyllä lippuja meinaa saada. Herthan peleihin pitäisi saada paljon helpommin kun tosi paljon isompi stadion.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sellainen kysymys heräsi vielä Berliiniin liittyen, että onko kukaan käynyt katsomassa Hertha Berlinin kotimatseja? Huomasin, että sellainen olisi tulevan reissun aikana tarjolla ja lippujakin näyttäisi olevan vielä jonkin verran saatavilla. Paikkana siis legendaarinen +70000 henkeä vetävä Berliinin olympiastadion, joka varmaan jo sinällään on näkemisen arvoinen paikka vaikkei Hertha BSC:n matsit mitään menestyksen riemujuhlaa ole olleetkaan. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että fanikunta on hyvää jengiä ja matseissa on hieno tunnelma.

Silloin kun Herthalla kausi ja peli sujuu niin ihan hieno kokemus. Litran muovituopit saa ostettua katsomoon mukaan ja jos ostat liput sinne samaan päätyyn fanien kanssa niin onhan siellä hieno tunnelma.

Tosin tippuivatko tämän kauden päätteeksi 2 bundesligaan?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös