Matkakohteenne

  • 2 598 683
  • 15 042

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Islannissa voi varautua siihen, että jenkkituristeja on paljon. Sen verran hyvin Icelandairin stop over -kampanja on purrut Ameriikan mantereella.
Joo, viime keväänä vähän liikaakin tuolla kultaisella kierroksella. Toisaalta jos erähenkeä on, ei tarvitse kauaksi poiketa, eikä turisteista hirveästi haittaa ole. No, en tiedä kuinka eräilemään ollaan vaimon tasavuotisilla menossa, mutta ei tuo Islanti kyllä olisi yhtään hullumpi, notta Jari66:lle vain vink vink. Eikä siellä kaikki aivan tajuttoman kallistakaan ole - oleellisin esimerkki Reykjavikin ydinkeskustassa nauttimani tuoppi, 5€.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Rantaihmisiä emme sinänsä ole eli reunaehtoina olisi lähinnä kulttuuri ja maisemat. Eurooppa ensijaisesti mutta kauempikin kohde kelpaa. Roomat ja Pariisit ovat tiedossa, mutta jos jotain hyväksi koettua näiden ulkopuolelta kellään koettuna.

Hyviä vinkkejä olet jo saanutkin. Heitän pari muutakin. No laitetaan kolme: Sarajevo, Gdansk ja Vilna. Näiden osuminen spekseihisi riippuu pitkälti siitä, minkälaista kulttuuria haluatte. Näiden kaupunkien historia on värikäs, ja tästä syystä niiden museotarjonnasta löytyy runsaasti valittavaa. Jos taas kaipaatte enemmän konsertteja tai taidegallerioita, niin niiden osalta tietoni ovat vajavaiset.

Sarajevo on ehkä ollut kaikkein huikein kaupunki, jossa olen käynyt. Maisemat kaupungin ympäristössä ovat todella upeita, ja esimerkiksi ympäröiville kukkuloille nousu on huikea kokemus. Kaupunki itsessään on useamman kulttuurin kohtaaminen, mikä näkyy esimerkiksi komeana arkkitehtuurina ja monipuolisena ruoka- ja juomakulttuurina. Etenkin kahvilat olivat mahtavia! Tähän vielä yhdistetään edullinen hintataso, niin saadaan loistava kokonaisuus. Elokuussa oli ainakin vuonna 2010 tuskallisen kuumaa (38 astetta varjossa taisi olla kovin lukema), mikä on selkeä haittapuoli. Turisteja ei tuolloin ollut vielä liikaa, mutta nykytilannetta en tiedä. Hyviä vierailukohteita ovat mm. Sarajevon piirityksen museo, ottomaanien aikakauden nähtävyydet sekä museo, jossa on nähtävillä ensimmäisen maailmansodan käynnistäneissä Sarajevon laukauksissa käytetty ase... Päiväretki Mostariin kannattaa myös tehdä.

Gdanskissa on niin ikään historiaa tarjolla. Muutenkin kaupunki on todella viehättävä. Puolalainen ruoka on ainakin omien kokemusteni perusteella yksi parhaista Euroopassa hinta-laatusuhteeltaan. Tuonne pääsee nopeasti, ja myös sangen edullisesti. Westerplatte, Solidaarisuus-liikkeen museo ja merenkulkumuseo ovat ainakin hyviä kohteita.

Vilnaan pätevät pitkälti samat argumentit kuin Gdanskiin. Siellä hyviä kohteita ovat mm. KGB:n kidutussellit miehitysmuseossa, Gediminas'n (vai miten tuo kirjoitettiinkaan) torni sekä läheinen Trakain linna.
 
Viimeksi muokattu:

Jari66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Ukraina
Oikein paljon kiitoksia kaikille vinkkejä laittaneille. Olen jo osaan perehtynytkin. Vaihtoehtoja todellakin riittää. Lupaan sitten ilmoitella minne vaimo tuli vietyä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Wienissä on aika kova tarjonta AirBnB-kämpissä. Otin juuri kolme yötä sieltä satasella, huone parivuoteella, kylpyhuoneella ja keittiönurkalla eli aikalailla optimaalinen huusholli, kun yksin matkustaa. Ja aika liki ydintäkin. Mutta pakko on ollut antaa sen verran suunnitelmissa periksi, että jätän Dresdenin sekä Prahan väliin ja painelen Berliinistä suoraan Wieniin. Sieltä sitten pisto Bratislavaan, kun siinä liki on. Sopii paremmin aikatauluihin noin ja säästää siinä hiukan eurojakin.

Toinen pääkohde taitaa olla Berchtesgaden, Köningssee ja Kotkanpesä tarkemmin. Hiukan vaikeasti vaikuttaisi olevan vain sopivia majapaikkoja, ja erikoisesti tuo AirBnB-sovellus ei tunnista niitä yhtään sinne. Fb:n mainoksissa sitten dollarihintaisia majapaikkoja tyrkytetään, ja siitä linkistä pääsee ihmettelemään lopulta paikkakunnan tarjontaa. Salzburgiin voisi toki jäädä ja tehdä sieltä tripin tuonne natsikehtoon.

Ihan jo meinaa jänskättää, kun viime kesänä ol nii kivvoo!
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Huomenna FlixBusiin ja niilläkin on tälläinen kuten lentoliikenteessä:

Boarding later or exiting early
This ticket allows the passenger to travel between the start location and destination indicated on the ticket. Boarding later or exiting early is not permitted due to legal requirements.
--

Kuulostaa aivan mahdottoman oudolta mikä legal requirement tuollainen voisi oikeasti olla. Luulisi sen olevan vain oma sääntö säätämisen vähentämiseksi mutta ehkä niin ei sitten kuitenkaan ole. Tai sitten ne vain valehtelee.

Heinäkuussa tulee nyt sitten lennettyä Tallinnaan vaihdolla Helsingistä ja koska haluan sinne oikeastikin, niin ei tarvitse miettiä uskaltaisiko sitä jättää jatkolennon käyttämättä. Ja kyllä, oli halvempikin noin, tulihan se tarkistettua.
 

Alejandro

Jäsen
Kellään kokemuksia Balkanilla matkustamisesta? Elokuun lopusta syyskuun alkuun olen sielläpäin liikkumassa. Aloitan seikkalun Ljubljanasta, josta jatkan Kroatian kautta Bosnia ja Herzekovinaan. Lopuksi sitten Dubrovnikiin, josta sitten lennän takaisin Helsinkiin. Missä voisi käydä Kroatian puolella? Zagreb ainakin pääkaupunkina luultavasti käymisen arvoinen, mutta suoraan sanottuna pienemmät paikat kiinnostavat enemmän. Bosnia ja Herzokovinassa viivyn varmasti useamman päivän ajan Sarajevossa, mutta muissakin kohteissa olisi kiva käydä. Niin ja Sloveniastakin saa heittää vinkkejä, Ljubljana vaikuttaa mukavalta paikalta ainakin.

Matkustan yksin ja olisi tarkoitus majoittua dormeihin, niin tutustuu muihinkin ihmisiin. Varasin vasta eilen liput ja en ole ehtinyt vielä tarkemmin matkasuunnitelmaa miettiä, mutta vajaat kolme viikkoa ollaan tien päällä.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
..menisin ennemmin Madridiin kuin Barcelonaan, joka alkaa olla ikävästi jo turismin pilaama. Espanjalaisempi ja jos museoista tykkää, niin pienen matkan päässä toisistaan on kolme ihan lyömätöntä paikka: Reina Sofia, Prado ja Thyssen-Bornemisza. .....

Niin, jos espanjaan haluaa mennä, niin ei kannata mennä barcelonaan, se on kataloniaa. Barcelonassa on tosiaan paljon turisteja, mutta käytännössä ne on kaikki samoissa paikoissa: La Rambla, La Sgrada da Familia tai tai Parc Guell. Ei siinä La Ramballa kannata heilua, ei siinä ole mitään katsottavaakaan. 500m ylöspäin exampleen tai kohti Camp Nouta niin oluen hinta on pudonnut kolmasosaan ja voi istua kulmaravintolassa syömässä ja juomassa. Itse tykkään juuri tuosta, että mikä mesta vaan, niin laatu on hyvää ja mitään paskaa ei oikein tule eteen ja leppoisa tunnelma ilman suomalaista kyräilyä ja kyttäystä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kellään kokemuksia Balkanilla matkustamisesta? Elokuun lopusta syyskuun alkuun olen sielläpäin liikkumassa. Aloitan seikkalun Ljubljanasta, josta jatkan Kroatian kautta Bosnia ja Herzekovinaan. Lopuksi sitten Dubrovnikiin, josta sitten lennän takaisin Helsinkiin. Missä voisi käydä Kroatian puolella? Zagreb ainakin pääkaupunkina luultavasti käymisen arvoinen, mutta suoraan sanottuna pienemmät paikat kiinnostavat enemmän. Bosnia ja Herzokovinassa viivyn varmasti useamman päivän ajan Sarajevossa, mutta muissakin kohteissa olisi kiva käydä. Niin ja Sloveniastakin saa heittää vinkkejä, Ljubljana vaikuttaa mukavalta paikalta ainakin.

Ensiksi onnittelut hienosta kohdevalinnasta. Kolmesti olen Balkanilla pyörinyt, ja kyllä se on hienoa seutua. Vuonna 2005 (eli kauan sitten) Interrail-reissullani tulin junalla Budapestistä Zagrebiin, mistä jatkoin välittömästi bussilla rannikolle Pulan kaupunkiin. Sieltä sitten muutamaa päivää myöhemmin menin junalla pariksi yöksi Ljubljanaan. Vuonna 2010 tein reilun viikon reissun välillä Belgrad - Sarajevo - Belgrad. 2013 olin muutaman päivän Dubrovnikissa.

Noiden reissujen osalta heittäisin muutaman ajatuksen. Sloveniassa en ehtinyt kierrellä, mutta myöhemmin tutkin reissumahdollisuuksia sinne. Käsitykseni on, että Ljubljanasta pystyy tekemään hyvin päiväretkiä eri kohteisiin, kuten Bled- ja Bohinj-järvet (jälkimmäisen kirjoitusasusta en ole aivan varma) tai Postojnan luolat. Slovenian Alpit ovat myös suosittu kohde. Niin, ja Ljubljana on kiva kaupunki.

Pula oli ihan kiva paikka. Roomalainen amfiteatteri ja riemukaari olivat tunnetut nähtävyydet. Muutenkin ihan kiva kaupunki, jossa tuolloin ei vielä turismia niin paljoa ollut. Nyt tilanne voi olla jo toinen.

Sarajevo on huikea paikka! Ehdottomasti yksi parhaista kaupungeista, joissa olen käynyt. Kiintoisa historia, useamman kulttuurin kohtaaminen, edullinen hintataso, komeat maisemat... näitä riittää. Sarajevosta kannattaa tehdä retki Mostariin. Se lienee hyvin matkan varrella kun menet Dubrovnikiin.

Dubrovnik on komea kaupunki, mutta valitettavasti kaamea turistirysä. Sieltä kannattaa tehdä retkiä lähiseudulle. Itse kävin läheisellä Korculan saarella. Eipä siellä ihmeempää ollut, mutta merimaisemat olivat upeita. Ympäröivää maaseutua on kehuttu kovasti.

Balkanilla liikkuminen on yllättävän hidasta. Kartalla lyhyeltä vaikuttava matka voi viedä yllättävän kauan. Kannattaa suunnitella riittävän väljä reissu, ettei koko aika mene vain siirtymisiin.

Sanoisinko, että Ljubljana - Zagreb tai joku muu - Sarajevo - Dubrovnik, joista kaikissa muutama päivä, on hyvä pohja. Päiväretkiä sitten johonkin lähiympäristön kohteeseen kiinnostuksen mukaan.

Itse en ole ollut Rijekassa, mutta tuota kaupunkia on joku kehunut. Siinä voisi olla vaihtoehto Zagrebille.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Toinen pääkohde taitaa olla Berchtesgaden, Köningssee ja Kotkanpesä tarkemmin. Hiukan vaikeasti vaikuttaisi olevan vain sopivia majapaikkoja, ja erikoisesti tuo AirBnB-sovellus ei tunnista niitä yhtään sinne. Fb:n mainoksissa sitten dollarihintaisia majapaikkoja tyrkytetään, ja siitä linkistä pääsee ihmettelemään lopulta paikkakunnan tarjontaa. Salzburgiin voisi toki jäädä ja tehdä sieltä tripin tuonne natsikehtoon.

Minä ainakin tein muutama vuosi sitten pyhiinvaellusmatkan, ei kun historiallisen tutustumisretken Berchtesgadeniin ja Kotkanpesään Münchenistä käsin. Eli ensin vain Salzburgin junaan, vaihtopysäkillä toiseen junaan kohti B-gadenia ja siellä sitten päivä. Päivän aikana ehdin Kotkanpesään ja sen viereiseen natsimuseoon, kiertelemään B-gadenia ja pikaisesti Köningsseen liepeillekin sekä Jenner-vuoren huipulle. Toki oli yhdelle päivälle suht hyvin ohjelmaa, mutta kyllä sen ehti. Sitten illaksi junalla samaa reittiä takaisin.

Jos olet Salzburgissa yötä, niin sitten tuo on vielä helpompi toteuttaa, koska muistaakseni B-Gadeniin vievä vaihtopysäkki (en nyt yöllä muista sen nimeä) oli kutakuinkin ensimmäinen pysäkki pikajunassa Salzburg-München, eli Salzburgista käsin matka on selvästi lyhyempi.

Salzburg-keskusteluun vielä omat suositukseni ja kokemukseni, eli ei tuo minusta ollut ollenkaan mikään ylitäynnä oleva turistirysä viime vuoden heinäkuussa. Todella kaunis kaupunki, jossa oli toki jonkin verran turisteja niin kuin aina on kesäisin isommissa kaupungeissa, mutta ei millään muotoa liikaa väkeä eikä mitään ahtaan paikan kammoa päässyt muodostumaan. Hohensalzburgin linnoitus oli kiva vierailukohde ja näköalat olivat sieltä upeat, samoin Mirabellin puutarhoissa silmä lepäsi. Tuolla olisi ollut mielellään kauemminkin.

En kokenut majoitusongelmiakaan erityisen vaikeiksi, vaikka eivät hotellit tietysti mitään erityisen halpojakaan olleet. Majoituin ihan kohtuuhintaisesti todella hyvällä paikalla olevaan Hotel am Mirabellplatziin, joka on em. Mirabellin puutarhojen vieressä ja kivenheiton päässä Salzburgin vanhasta kaupungista. Hotelli on 1600-luvulla piispan perheelle rakennettu palatsi joka toimii nykyisin hotellina. Hinta oli viime kesänä ainakin ihan sopiva, hotelli ihan laadukas ja miljöö varsin uniikki.

Oma viime kesän viikon reissuni oli seuraava: ensin lennot Turku-Riika-München, sitten suoraan junalla Salzburgiin. Siellä pari päivää, takaisin junalla Müncheniin muutamaksi päiväksi ja sieltä yhden päivän piipahdus Nürnbergin puoluepäiville. Paluu sitten samaa lentoreittiä kuin tulinkin eli München-Riika-Turku.
 
Suosikkijoukkue
Spartalaiset puukäsiajokoiragladiaattorit
Kellään kokemuksia Balkanilla matkustamisesta? Elokuun lopusta syyskuun alkuun olen sielläpäin liikkumassa. Aloitan seikkalun Ljubljanasta, josta jatkan Kroatian kautta Bosnia ja Herzekovinaan. Lopuksi sitten Dubrovnikiin, josta sitten lennän takaisin Helsinkiin. Missä voisi käydä Kroatian puolella? Zagreb ainakin pääkaupunkina luultavasti käymisen arvoinen, mutta suoraan sanottuna pienemmät paikat kiinnostavat enemmän. Bosnia ja Herzokovinassa viivyn varmasti useamman päivän ajan Sarajevossa, mutta muissakin kohteissa olisi kiva käydä. Niin ja Sloveniastakin saa heittää vinkkejä, Ljubljana vaikuttaa mukavalta paikalta ainakin.

Matkustan yksin ja olisi tarkoitus majoittua dormeihin, niin tutustuu muihinkin ihmisiin. Varasin vasta eilen liput ja en ole ehtinyt vielä tarkemmin matkasuunnitelmaa miettiä, mutta vajaat kolme viikkoa ollaan tien päällä.
Ei paljoa lisättävää @Sistis viestiin. Kesällä -14 vietettiin n. 2,5 viikkoa reissaten Hki-Dubrovnik-Mostar-Split-Zadar-Zagreb-Ljubljana-Bled-Hki. Eniten noista paikoista pidin Mostarista, siellä hintataso, historia ja kulttuuri iskivät eniten. Muutenkin uskallan suositella Bosnia ja Hertsegovinaa vahvasti.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kellään kokemuksia Balkanilla matkustamisesta? Elokuun lopusta syyskuun alkuun olen sielläpäin liikkumassa. Aloitan seikkalun Ljubljanasta, josta jatkan Kroatian kautta Bosnia ja Herzekovinaan. Lopuksi sitten Dubrovnikiin, josta sitten lennän takaisin Helsinkiin. Missä voisi käydä Kroatian puolella? Zagreb ainakin pääkaupunkina luultavasti käymisen arvoinen, mutta suoraan sanottuna pienemmät paikat kiinnostavat enemmän. Bosnia ja Herzokovinassa viivyn varmasti useamman päivän ajan Sarajevossa, mutta muissakin kohteissa olisi kiva käydä. Niin ja Sloveniastakin saa heittää vinkkejä, Ljubljana vaikuttaa mukavalta paikalta ainakin.

Matkustan yksin ja olisi tarkoitus majoittua dormeihin, niin tutustuu muihinkin ihmisiin. Varasin vasta eilen liput ja en ole ehtinyt vielä tarkemmin matkasuunnitelmaa miettiä, mutta vajaat kolme viikkoa ollaan tien päällä.
Muutama vuosi sitten Montenegro->Dubrovnik->Sarajevo->Split->Zagreb->Ljubljana. Kaikki olivat näkemisen arvoisia paikkoja. Eritoten pidin Montenegrosta, joten sitä kyllä harkitsisin. Kotorinlahti on UPEA ja Montenegron luonnonpuistot (esimerkiksi Durmitor, jossa on maailman 2. syvin kanjoni) ovat todella upeita paikkoja. Kuten aikaisemmin kirjoitettiin niin Sarajevo kannattaa kokea. Mielestäni vaikka Dubrovnik on "rysä", niin kyllähän sekin on viihdyttävä ja upea paikka. Ruoka ja juoma kannattaa tosin ostaa vanhan kaupungin ulkopuolelta, niin saa parempaa halvalla. Kannattaa mennä vuoristohissillä viereisen vuoren päälle katsomaan maisemia. Vuorella on myös tehokkaasti piilossa sotamuseo, jossa kannattaa ilman muuta käydä. Herättävä paikka. Splittiä en suosittele. Zagreb ihan jees. Aika keskieurooppalainen kaupunkin. Ljubljanasta varmaan kannattaa käydä jossain tippukiviluolassa, mutta ainakin se missä käytiin kaverin kanssa oli ihan täynnä turisteja ja sai jonottaa joka paikkaan. Bled on hieno järvi ja paikka jos haluaa lähteä chillailemaan. Ljubljanan taksikuskien kanssa kannattaa olla tarkkana. Meitä kusetti ainakin ja repi tuplahinnan matkasta lentokentälle.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei paljoa lisättävää @SistisEniten noista paikoista pidin Mostarista, siellä hintataso, historia ja kulttuuri iskivät eniten. Muutenkin uskallan suositella Bosnia ja Hertsegovinaa vahvasti.

Mostar oli kyllä hieno paikka. Ilmeisesti et käynyt Sarajevossa? Itse yllätyin alkuun, kuinka siellä oli huomattavasti vähemmän turisteja verrattuna Mostariin. No, syynä tähän olivat toki Dubrovnikista tulleet opastetut päiväretkeläiset.

Balkan on kyllä hienoa seutua. Ja Slovenian, Kroatian ja Bosnian osalta on jännää se, kuinka paljon eri alueet loppupelissä eroavat toisistaan. Sloveniassa Alppien läheisyys, Kroatiassa turkoosi meri ja upea rannikko, Bosniassa turkkilaisuus sekoittuneena keskieurooppalaiseen kulttuuriin... Serbian osalta kokemukseni rajoittuvat Belgradin, ja se ei kamalasti iskenyt meikäläiseen, vaan oli jotenkin kaoottinen ja rähjäinen paikka.

Bosniassa ruokakulttuuri oli kyllä makuuni. Cevapit, eli jauhelihasta tehdyt "kepakot", ajvar-chilitahna, bosnialainen kahvi ja baklava-omenapaistos olivat huikeita kaikki.

Sarajevossa oli mielenkiintoinen tapa hoitaa ravintolatoimintaa. Ruokapaikat vaikuttivat olevan muslimien omistuksessa, kaljakapakat kristittyjen. Ja nämä sijaitsivat usein vierekkäin. Muslimit eivät myyneet alkoholia, kristityt eivät taas ruokaa. Mutta nämä tekivät yhteistyötä. Sait tilata molemmat samalla laskulla, ja ruoka tai olut haettiin tilanteen mukaan naapuriravintolasta. Kerran kahden ravintolan yhteisellä terassilla jouduimme vaihtamaan pöytää terassin toiseen päähän. Ensimmäinen pöytä sijaitsi muslimipuolella, ja siihen ei voitu tarjoilla olutta.

Tuollahan muslimit ovat pitkälti hyvin maallistuneita. Monet juovat käsittääkseni alkoholiakin. Olin omalla reissullani tuolla Ramadanin aikaan, jolloin siellä ammuttiin hämärän tulemisen merkiksi järeä ilotulitusraketti kaupungin ylle. Olimme kertaalleen seuraamassa raketin ampumista sen lähetyspaikalla, ja nautiskelimme viiniä siellä - kuten moni muukin. Hauskoja olivat myös siellä vastaan tulleet paidat, joissa luki isolla: "I am muslim - so what!".

En yhtään ihmetellyt, että sisällissodan aikana maahan avuksi tulleet arabifanaatikot lähtivät nopeasti takaisin koettuaan maallistuneen muslimikulttuurin niin vieraaksi.
 

Alejandro

Jäsen
Kiitoksia @Sistis, @Käärityt hihat ja @Tadu. Hyviä ajatuksia kyllä, olinkin jo miettinyt etukäteen samoja juttuja ja oli hyvä huomata, että suosituksenne osuivat niihin. Veikkaisin, että reissuni pääpaino on Sloveniassa ja Bosnia & Herzekovinassa, Montenegroon en taida nyt tällä kertaa ehtiä ja reissu voisi mennä helposti pelkäksi juoksemiseksi. Dubrovnikissa en tosiaan ajatellut olla mitään kahta päivä enempään, sillä valitsin sen reissuni päätepisteeksi sijainnin sekä halvan paluulennon vuoksi.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Terveisiä Kroatiasta, Dalmatian maakunnasta, Splitin kaupungista. Lyhyt muutaman päivän stintti keskelle Suomen harmautta, pakoon koleutta. Tiistai-aamuna Vantaalla 5 astetta ja pientä tihkua, 2h 40 minuuttia myöhemmin jotain muuta. Splitissä varjolämpötila 23-24, täysin pilvetön taivas ja pieni tuulenvire. Noita hotelleja kun netistä varailee niin se on piste kartalla oudossa kaupungissa, joskus osuu joskus ei. Tällä kertaa napsahti häränsilmään aivan keskelle vanhaa kaupunkia, pienen kansalaistorin laidalle. Erittäin siisti ja tilava huone ja paksut kiviseinät pitivät mölyt loitolla. Hvariin tai muihinkaan saariin emme ehtineet tutustua vaikka noita saarireissuja kovasti kehuttiin. Kesäkuukausina sesongin ollessa pahimmillaan Splitissä on paikallisten mukaan liki 40 asteen päivälämpötiloja ja turisteja niin ettei sekaan meinaa mahtua, nyt lämpötila oli loistava eikä ihmisiäkään liikaa. Jos tuonne toisen kerran tulee lähdettyä niin näin keväällä tai sitten syksyllä kannattaa mennä. Hieno vanha kaupunki, hienoja vanhoja taloja ja paljon historiaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Veikkaisin, että reissuni pääpaino on Sloveniassa ja Bosnia & Herzekovinassa, Montenegroon en taida nyt tällä kertaa ehtiä ja reissu voisi mennä helposti pelkäksi juoksemiseksi. Dubrovnikissa en tosiaan ajatellut olla mitään kahta päivä enempään, sillä valitsin sen reissuni päätepisteeksi sijainnin sekä halvan paluulennon vuoksi.

Kannattaa siis tsekata reittiä sen mukaan, että miten pääset järkevimmin Sloveniasta Sarajevoon. Voi olla, että Zagreb on järkevä välietappi, mutta voi hyvin olla, että joku toinen sopii vielä paremmin ohjelmaan. Plitvicen kansallispuisto on kehuttu kohde, ja sijainniltaan se on muistaakseni suunnilleen puolimatkassa Ljubljanaa ja Sarajevoa - siis maantieteellisesti, aikataulullisesti voi olla toisin.

Montenegroon voi ymmärtääkseni tehdä melko kätevästi reissun Dubrovnikista käsin. Pohdi sitäkin vaihtoehtoa.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Rooma on nähtävyyksiltään ja historialtaan ylivoimainen, katsottavaa riittää.

Rooma tuntui siinä mielessä skitsolta paikalta, että aika sama mihin suuntaan lähtikään, niin aina oli jotain nähtävää. Kyllähän siinä aika surrealistinen fiilis tuli, kun nollat taulussa tuli käveltyä ja yhtäkkiä edessä oli Colosseum. Tarkoitus oli sekin paikka kokea, mutta että noinkin tunnettu paikka vain yhtäkkiä tuli vastaan ilman, että silloin tarkoituksella oli sinne menossa. Tai että edes tietoisesti olisi tullut juuri sen suunnille lähdettyä juuri sillä hetkellä. Itse olen tuolla kolme yötä viettänyt, ja ainakin itselleni jäi fiilis, että paljon nähtävää jäi näkemättä; sitä nimittäin on.

Jos Roomassa piipahtaa, niin melkein Vatikaani on yksi pakollinen kohde. Kaunista pytinkiä, maalausta ja ties mitä patsasta ja muuta taidetta on sen verran paljon, että jopa kaltaiseni barbaari diggasi kovasti. Pietarinkirkon huipulta taas oli melkoisen mahtavat näkymät Pietarintorille. Jos ei kärsi korkean paikan kammosta ja jaksaa kivuta ajoittain kaartuviakin käytäviä pitkin ylös, niin näkymät ovat aika mahtavat. Joku hissi tuolla kulki pientä maksua vastaan, mutta henkilökohtaisesti en tuota suosisi: ne "vittumaisimmat" kohdat kivuta tulevat vasta hissin jälkeen ja jos hissin avulla säästetyt askeleet ovat ratkaiseva tekijä, niin ehkä kannattaa jättää väliin noin muutenkin. Ei se pahan hintainen ole, muttei mielestäni mitenkään perusteltua. Pahimpaan turistiaikaan en tuolla ole ollut, joten jonotuksesta en pysty sen tarkemmin sanomaan juuta tai jaata. Helmi-maaliskuun vaihteessa ne olivat täysin ihmilliset, mutta kuvien, videoiden ja puheiden perusteella väkeä on toisina aikoina huomattavan paljon enemmän. Sivuhuomautuksena, että varmaan helpoin matkamuisto on Vatikaanin postimerkeillä ja -leimoilla varustettu kortti. Kaikki muu tuntui enemmän tai vähemmän ylihintaiselta ja aika tavanomaiselta.

Ja kun nyt tässä ketjussa ollaan, niin heitetään vähän toiseenkin suuntaan. Onko kenelläkään kokemuksia Pripyatista vai millä nimellä tuo Chernobylin (se ydinvoimala, tiedän ettei tuo ole ns. suomalainen tapa translitteroida...) kuuluisaksi tekemä mesta tunnetaankaan? Onko tuo täysin ylihintainen, tylsä ja turha kokemus, vai jokaisen ihmisen bucket listille päätyvä kohde? Jos tuolla kävisin, niin kasvaisiko mulle kolmas käsi ennen Petteri Nummelinin ja Jaromir Jagrin urien päättymistä vai otetaanko turvallisuus vakavasti? Jotain pätkiä on tullut katseltua ja juttuja luettua, mutta mä en oikein saa otetta onko tuo mahtava kokemus käydä vai vertautuuko metromatkaan Kontulaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
@Musta Nuoli
Kiitokset kuvauksesta, taidan jäädä minäkin Salzburgiin ihan puhtaasti jo majoitustilanteen vuoksi.
---
Huomenna Londoniin. Vaan tajusin juuri n. viisi minuuttia sitten, että siellähän taitaa olla erilaiset pistokkeet. Ilmeisesti hotelleilta voi kysyä, mutta jos ei meidän halpiksessamme ole tällaista palvelua, niitä voinee ostaa kaupungilta. Vai kannattaako mieluummin katsella lentokentältä jo?
 

Alejandro

Jäsen
Huomenna Londoniin. Vaan tajusin juuri n. viisi minuuttia sitten, että siellähän taitaa olla erilaiset pistokkeet. Ilmeisesti hotelleilta voi kysyä, mutta jos ei meidän halpiksessamme ole tällaista palvelua, niitä voinee ostaa kaupungilta. Vai kannattaako mieluummin katsella lentokentältä jo?
Itse kävin Lontoossa kuukausi sitten ja ostin adapterin jostain lähikioskista jollain viidellä punnalla, että ei syytä huoleen. Kyllä niitä löytyy joka paikasta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@Musta Nuoli
Huomenna Londoniin. Vaan tajusin juuri n. viisi minuuttia sitten, että siellähän taitaa olla erilaiset pistokkeet. Ilmeisesti hotelleilta voi kysyä, mutta jos ei meidän halpiksessamme ole tällaista palvelua, niitä voinee ostaa kaupungilta. Vai kannattaako mieluummin katsella lentokentältä jo?

Löytää varmasti kaupungilta, vaan miksi kuluttaa kohteessa aikaa sellaisen etsimiseen? Lentokentällä on toki kallista, mutta jos siellä tulee vastaan muunneltava lähes kaikkiin pistokkeisiin käyvä adapteri, niin se on hyvä investointi.

Irlannissa oli joskus niin, että hotellissa oli vieraita varten myös jokunen pistorasia tällä meikäläisten mallilla, ja sitten vastaavasti muutama tuolla englantilaisella. Voisivatko olla tuolla samalla tavalla?
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Irlannissa oli joskus niin, että hotellissa oli vieraita varten myös jokunen pistorasia tällä meikäläisten mallilla, ja sitten vastaavasti muutama tuolla englantilaisella. Voisivatko olla tuolla samalla tavalla?
Jos on uudempi hotelli niin yleensä työpöydän pistokkeissa on molempia malleja, vanhoissa hotelleissa ei. Kylppärin partakonepistoke on sielläkin sitten samaa mallia kuin meilläkin, joten hyvällä tuurila sellainen löytyy. Tosin sen antama virta ei aina kykene esim. puhelinta lataamaan... Mielenrauhan takia ostaisin minäkin sen adapterin Helsinki-Vantaalta, vaikka törkeän ylihinnan siitä siellä joutuukin maksaman, mutta eihän matkustettaessa muutamia ekstramenoja kannata laskea.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös