Pelicansin pelitapa kaudella 2015-2016
Petri Matikaisen, Pasi Nurmisen ja Mikko Saarisen valmennustiimi on jo ilmeisesti päättänyt selkeät raamit Pelicansin tulevasta pelitavasta, koska yllä linkitetyssä haastattelussa Nupe kertoo pelitapaan tulevan selkeitä muutoksia. Alla olevan linkin takaa löytyvän videon sisällöstä voi tehdä ainakin alustavia arvioita Matikaisen viimeaikaisesta pelitavallisesta ajattelusta.
Petri Matikaisen analyysi sääntöuudistusten vaikutuksesta syksyllä 2014
Videolla esitettyjä ajatuksia voidaan vertailla esimerkiksi Jukka Jalosen viimeisimpiin pelitavallisiin kannanottoihin. Jukka Jalonen linjaa U-20 -maajoukkueen pelitapaa seuraavalla tavalla Iltasanomien haastattelussa:
"Ensi kaudella painotamme uudenlaista pelitapa-ajattelua. Jatkossa Suomi haluaa olla isäntä kaukalossa. Me määräämme tahdin! Taka-askelia ei oteta eikä varsinkaan etukäteen. Käytännössä uudistus tarkoittaa, että kiekottomana nuoret leijonat iskevät vastustajan päälle aina, kun se on mahdollista. Ykkösprioriteettina on puolustaa miestä eikä aluetta. Enää tärkeintä ei ole se, että pelin alla on koko ajan neljä tai viisi ukkoa. Pelaajien pitää olla koko ajan valmiita luomaan kovaa painetta vastustajan kiekolliseen mieheen. Kamppailuhalukkuus korostuu.
Haluamme olla isäntiä myös kiekollisina. Kun saamme karvattua kiekon itsellemme, tarkoituksena on pelata nopeaa kiekkokontrollilätkää. Haluamme mennä mahdollisimman nopeasti vastustajan maalille, mutta tämä ei tarkoita pelkästään vastaiskupelaamista. Vastustajan maalille ei edelleenkään kannata puskea kahdella miehellä vastustajan viittä vastaan, vaan tukitoimet pitää olla koko ajan lähellä."
Jalosen linjauksissa on runsaasti samoja elementtejä, joita Tomi Lämsä painotti Pelicansin päävalmentajana. Lämsän aikakaudella pelitavan toteutus ei kuitenkaan onnistunut, koska omaan silmääni aktiivisuuden ja viisikkotasapainon yhdistämisessä ei onnistuttu. Millaisia muutoksia Matikainen & co. tekee suhteessa edellä kuvattuun aktiivisuuden ja tiiveyden yhdistelmään? Itse uskon Pelicansin PAPP:n nojaavan tulevalla kaudella painopisteisesti alueen puolustamiseen. Tätä tukevat niin sanoman alussa olleen videon sisällöt ja Nupen näkemykset MTV3:n kiekkostudiossa kuin puolustukseen tehtyjen hankintojen pelaajaprofiili. En usko Pelicansin puolustajamateriaalin soveltuvan jalalla puolustamiseen, vaan PAPP perustuu sijoittumiseen, keskustan tukkimiseen sekä puolustusryhmitystä puhkovien tai sen sisään tulevien syöttjen katkomiseen. Hyökkäys- ja keskialueen puolustuspelin uskon perustuvan kaksivaiheiseen karvaukseen, jossa avaintekijöitä ovat puolustavan viisikon tiiveys ja aktiivinen keskialueen riistopelaaminen.
Hyökkäyspelin organisoimista on mielestäni huomattavasti vaikeampaa ennakoida. Matikainen on aiemmin suosinut pystysuunnan jääkiekkoa ja suoraviivaisuutta, mutta Matikainen ja Nurminen kuuluivat toisaalta Jukka Jalosen maajoukkuevalmennustiimiin, joka painotti kiekon hallintaa ja viisikkotasapainoa. Pelicansin kärkikenttien laitahyökkääjistä Sopanen, Hakulinen ja Erkinjuntti eivät mielestäni sovellu
dump and chase -pelaamiseen, vaan näiden pelaajien vahvuudet tulevat esiin syöttöketjuissa ja pitkissä hyökkäyksissä. Toivon, että uusi valmennustiimi ei lähde peluuttamaan pystysuunnan jääkiekkoa, koska Pelicansin pelaajamateriaali ei ole riittävän laadukas haastamaan muita joukkueita
coast to coast -pelissä. Pelicans tarvitsee pelitavallisen edun, kuten Kalpa viime kaudella, jos se aikoo taistella pääsystä kevään ratkaisupeleihin.