Tämähän se ongelma on. Höjlund on todella kova tekemään töitä ilman palloa, nyt on viime peleissä nähty myös erinomaista selkä maalinpäin pelaamista ja kun hänelle alettiin syöttää, niin kappas kummaa osaa tehdä myös aika hyvin maaleja.
Ymmärrän mitä ajat takaa, mutta se ei itse asiassa mennyt tuon kuuden pelin maaliputken kohdalla ihan noin. Hänelle ei nimittäin syötetty yhtään enempää kuin aiemminkaan, vaan hän vain teki seitsemän maalia 11 maalia kohti suuntautuneesta laukauksestaan, joista osa ei edes ollut perua hänelle pelatusta tilanteesta. Tuo yli 60 % conversion rate on täysin posketon, siis aivan ylivoimaisesti isoin missään noin pitkässä maaliputkessa kertaakaan tällä kaudella minkään pelaajan kohdalla. Siksi se on myös äärimmäisen vaikeasti toistettavissa.
Eli siis pointti: Højlund on ollut aivan helvetin hyvä - ja osin myös onnekas - mutta häneen liittyvä joukkuepelaaminen on ollut edelleen yhtä heikkoa (kuten kaikki muukin joukkuepelaaminen). Hän on siis tämän kalenterivuoden aikana pelastanut joukkueensa huonoilta tuloksilta. Saman teki Rashford viime kaudella; hän ylisuoritti maalipaikoissaan todella huimasti, koska oli niin älyttömän hyvässä vireessä. Ilman tuota Rashfordin tasoa (eli jos hän olisi tehnyt maaleja keskimääräisellä tai normaalin ylityksen tasoisella teholla), United olisi sijoittunut jonnekin välille 5-8.
Sitä vaan mietin, että jos joku pitää siihen keskelle uhrata, niin sen ei ehkä kannata olla Rashford koska itse en ainakaan kovin montaa hyvää peliä häneltä muista. Jos pidetään Garnacho ja Rashford laidoilla, niin on sentään laitojen hyökkäysuhka. Toki Lindelöf vasempana laitapakkina on sellainen kaveri, että kovin herkästi en sen jälkeen käyttäisi sanaa ”hyökkäysuhka” tuon laidan osalta.
Tämä liittyy valtavaan kokonaisuuteen, jonka voisin otsikoida vaikka "Keksiikö kukaan mitään hyvää sanottavaa ten Hagista?"
- Hän puhuu toimittajille aivan mitä sattuu, ja mikäs siinä, toimittajille voikin välillä vähän väritellä. Mutta hänen tekonsa puhuvat tismalleen sitä samaa tarinaa kuin hänen sanansakin: hän ei näe isossa kuvassa mitään virheitä, vaan toistaa samaa pelitapaa, peluuttaa samoja pelaajia samoilla tavoilla ja selittelee pelien jälkeen samoilla tekosyillä.
- Ten Hag puhuu paljon käytettävissä olevista pelaajista ja nosti myös tuon vasemman laitapakin tilanteen esille. Ja vaikka onkin totta, että Shaw on aivan eri tason kaveri tuolla pelipaikalla kuin Lindelöf, on
valmentajan tehtävä keksiä tapa kiertää tällaiset ongelmat. Se tarkoittaa käytännössä pelitavan muuttamista.
Ensin tulee toimiva pelitapa, jota pelaajat voivat toteuttaa ja parantaa, ei toisinpäin. Paskassa pelitavassa loistavakaan pelaaja ei pelaa tasollaan.
- Garnacho ja Rashford todellakin ovat ne ainoat profiilipelaajat hyökkäyksessä nyt kun Rasmus on hajalla (samoin kuin Martial, jonka joku saattaa vielä muistaa takavuosien Unitedista). Miksi siis edes yrittää peluuttaa samalla ajatuksella nyt, kun keskushyökkääjää ei ole? Miksei pelattaisi niin, että Rasse ja Garna ovat hyökkääjinä, Bruno kymppinä, ja taustalla olisi turvaamassa kolmen keskikenttäpelaajan ryhmä, esim. vaikka Mainoo, McT ja Case, kun ten Hag ei jostain syystä halua antaa minuutteja Amrabatille?
- Mutta ei, ten Hag ei halua muuttaa mitään. Hän haluaa peluuttaa jalkapalloa, jossa juostaan päästä päätyyn, palloa ei pidetä hallussa juuri lainkaan vaan sitä lingotaan ylöspäin, jossa se menetetään yli seitsemän kertaa kymmenestä ja sitten ravataan toiseen suuntaan. Hän ei halua, että United kontrolloi peliä, palloa tai edes juoksumääriään.
- Unitedin kenttätasapaino on aivan sairas, koska ten Hag haluaa, että puolustuslinja on matalalla ja hyökkäyslinja korkealla. Pitkät etäisyydet tarkoittavat kaiken muun paskan ohella sitä, että juoksumatkat ovat pitkiä.
- Unitedin pelaajat joutuvat siis juoksemaan kenttätasapainon ja täysin totaalisen kontrolloimattoman koripallopelitavan takia aivan täysin maanisen pitkiä matkoja täysillä: ylöspäin mennään aina niin kovaa kuin
pystytään ja alaspäin joudutaan juoksemaan järjestäen tuoreempia vastustajia vastaan niin kovaa kuin
jaksetaan.
- Eilisen pelin viime minuutit olivat kuvaavia: Bruno oli aivan loppu, Lindelöf ja Maguire olivat aivan loppu. Varane näytti siltä, että edes kävely ei kunnolla onnistu. Dalot oli enemmän puhki kuin Lex Steelen kumipuku. Garnacho oli täysin finaalissa. Rashfordin liikkuminen näytti vaivalloiselta. Samaa on näkynyt jo useammassa pelissä.
- Ja sitten ten Hag selittelee kaikkea loukkaantumisilla. Ei vittusaatanan Jeesuksen Kristuksen vittu!
- Pelaajia tuodaan kentälle keskenkuntoisina jolloin loukkaantumiset uusiutuvat (mm. Shaw, Martinez, Varane)
- Peleissä juostaan tarpeettoman paljon; pelaajat näyttävät piiputtavan (loukkaantumisriski kasvaa; AWB on poissa lihasvamman takia)
- Pelaajia ei lepuuteta ja varavaihtoehdot istuvat penkillä (Garnalla 22 starttia putkeen, Bruno pelaa aina jokaisen minuutin jne. vs. Amad, Amrabat ja myös Antony istuvat järjenvastaisesti kaikki pelit tuppea puremassa)
- Päälle se helvetin high intensity training jotta saadaan joukkueen kaksi parasta pelaajaa, Højlund ja Shaw telakalle.
Ei hajuakaan vastasiko tämä oikeastaan ajatukseesi. Mutta tulipahan vuodatettua.
Ehkä vain pitäisi suosiolla heittää hanskat tiskiin tämän kauden osalta?
Ei pitäisi. Pitäisi muuttaa taktiikkaa ja ajattelua. Tai siis ten Hagin pitäisi. Top4 on oikeastaan karannut, mutta periaatteessa top5 ei, ja sellainenkin tuuri voi vielä käydä, että se viides sija riittää CL-paikkaan. Itse muuttaisin viisi asiaa, ja olen melko varma, että ten Hag ei tule tekemään näistä yhtäkään - ainakaan mikään ei ole vielä antanut sellaista viitettä:
1. Unohdetaan se koris ja pidetään palloa. Palloa pitämällä voidaan kontrolloida sitä peliä, säästellä energiaa ja olla teräviä silloin kun se on kaikkein tärkeintä. Palloa pitämällä, alhaalta kierrättämällä käytetään hyväksi Onanan maailmanluokan kykyä toimia prässilinjan murtajana, kutsua prässiä ylöspäin, pelata sitä kautta linjojen taakse (Rassen ja Garnan linjojen taakse juokseminen) jnejnejne.
2. Kierrätetään pelaajia enemmän. Eniten olen huolissani Garnachosta, jonka paras terä on kadonnut jo joskus tammikuussa. Se näkyy koohotuksena ja viimeisen parinkymmenen minuutin totaalisena väsymyksenä. Silti hän on pelannut joulusta saakka käytännössä jokaisen pelin alusta loppuun. Pelkään, että edessä voi olla pahakin loukkaantuminen jos tämä meno jatkuu. Bruno ei tunnu loukkaantuvan millään, mutta paras terä on ehdottomasti mennyt; hän on fyysisesti varjo parhaastaan. Amad on yksi keino kummankin lepuuttamiseen, mutta muitakin on; Forson, Antony, Eriksen...
3. Brunon rooli: joukkueen tärkein ja laadultaan paras pelaaja pitäisi laittaa asemaan, jossa hän voi pelata vahvuuksiensa kautta. Hän on uskomattoman hyvä kymppipaikalla (maalipaikkojen luonti, tukipelaaminen boksissa, maalinteko jne., lisätiedot KDB:ltä) ja heittämällä alle keskiarvon kuljetuksissa, taustaprässissä ja puolustusalueen pelin rytmittämisessä. Ja oikein arvattu, ten Hag on laittanut hänet tekemään jälkimmäisiä ensin mainittujen kustannuksella.
4. Laajemmin: pelaajien vahvuuksia korostava pelitapa. Pystyykö kukaan nimeämään ketään muuta kuin Dalotin (ja varauksin McTominayn, jonka peluuttaminen on vahingoittanut joukkuetta useita kertoja), joka on oikeasti päässyt pelaamaan jatkuvasti vahvuuksillaan? Mainoo kyllä, joissain peleissä, mutta enimmäkseen hänkin on loistanut vastoin todennäköisyyksiä olemalla ihan poskettoman paljon parempi kuin kukaan olisi voinut kuvitella. Itse keksin vain Dalotin, joka siis pelaa aivan upeaa kautta omista heikkouksistaan huolimatta. Fakta on, että Unitedissa jokaisella pelaajalla on isot vahvuudet, ja niitä pitäisi pystyä korostamaan.
5. Rest defence ja OOP-play. Tästä on tullut jauhettua, koska tämän kauden United on rest defencen näkökulmasta ollut niin häkellyttävän surkeaa. Linkkasin vähän aikaa sitten uuteen ketjuun Jesse Marchin vierailun Monday Night Football -ohjelmassa, jossa hän selitti juurta jaksaen rest defencen merkityksen. Se oli kuin täydellinen vastakohta siitä, mitä United on ten Hagin alaisuudessa tehnyt nyt puolitoista kautta. Unitedin palloton kenttätasapaino on tullut käsiteltyä niin ikään jo moneen kertaan: joko matala blokki tai korkea prässi, mutta ei molempia.
Joka tapauksessa idea olisi, että alla olevan klipin kaltaista tilannetta ei pääsisi käymään enää kertaakaan. Unitedia vastaan käy aivan jatkuvasti, ja United on oikeastaan ainoa Valioliigassa, jolle tällaista sattuu näin jatkuvasti. Kuten sanottu, huonoin ryhmityksen organisointi koko sarjassa.
Tämä on aivan sairasta:
Tässä Unitedin joukkuepuolustuksen organisoinnin seuraus graafina:
(Ei ihme, että Valioliigassa vain Sheffieldiä vastaan on lauottu enemmän)
Lopulta pakko vielä vähän nauraa tuolle ten Hagin eiliselle pelin jälkeiselle kommentille siitä, että hänen mielestään nyt pitäisi katsoa sitä Isoa Kuvaa, joka on hänen mielestään Unitedin osalta todella hyvä. Haha, helvetin erikoinen toive, sillä se iso kuva on aivan kamala ja todellisuudessa ne pienet yksityiskohdat ja muutamat onnistuneet lyhyet hetket ovat pitäneet hänen päänsä vedenpinnan yläpuolella.
(Ai kauhea miten paljon voi vituttaa)
Edit. Fiilikset tasan 10 vuoden takaa Facebookista, hah.