Kyllä se syyttävä sormi nimenomaan osoittaa ten Hagin taktisiin valintoihin:
1. Scott McTominay on pelannut Unitedissa aiemmin korostuneen vastuullisessa keskikentän pohjan roolissa hyvinkin kurinalaisesti. Hän on pelannut sitä roolia myös ten Hagin aikana erittäin onnistuneesti. Nyt hänellä on vapaa rooli pelata todella hyökkäysvoittoisesti ja olla jatkuvasti varsin kaukana puolustuslinjasta. Ei voi olla pelaajan oma valinta.
2. Ten Hag on puhunut tämän kauden alla ja aikana korkeasta ja aktiivisesta prässilinjasta. Ei voi olla pelaajien valinta.
3. Bruno on pelannut aiemman United-uransa vapaassa 10-8-hybridiroolissa tuplapivotin yläpuolella. Nyt hän laskee säännönmukaisesti toiseksi alimmaksi keskikenttäpelaajaksi hakemaan palloa ja antamaan toisaalta takapainetta, mutta ei kuitenkaan kutosalueelle. Tämäkin on selkeä taktinen valinta.
= Näistä kolmesta on seurauksena, että korkeassa prässilinjassa on ollut koko kauden viisi pelaajaa, ja keskimääräinen etäisyys puolustuslinjaan on ollut todella pitkä verrattuna mihin tahansa Unitedin vastustajaan. Välissä on ollut jatkuvasti vain se yksi pelaaja, eli pääasiassa Casemiro ennen loukkaantumistaan.
4. Matala puolustuslinja on jatkunut jokaisessa tämän kauden pelissä. Ei voi mitenkään olla pelaajien valinta.
5. Onana antaa kaksi kaksi kertaa enemmän pitkiä avauksia kuin keskimäärin aiemmalla urallaan. Niin ikään hän antaa vähemmän lyhyitä pelinavauksia kuin millään aiemmalla kaudellaan p90min. Ten Hag on kommentoinut haluavansa pallon nopeasti hyökkäysalueelle, jossa prässääjät voivat tehdä tuhojaan. Eli tämäkin on taktinen valinta.
6. Edelliseen liittyen, myös muu puolustuslinja antaa todella paljon pitkiä palloja. Olen itse tehnyt huomion, että vastustajan ohjauspeliä yritetään usein kiertää syöttelemällä, mutta jos vastustaja antaa prässäämällä vähänkään painetta, puolustajat pelaavat pitkänä. Tämä näyttää niin säännönmukaiselta, että olen erittäin varma, että kyse on valmennuksen ohjeistuksesta.
Minusta ei ole mitenkään mahdollista, että tässä kokonaisuudessa olisi kyse mistään muusta kuin taktisista ohjeistuksista, koska kaikki nuo ongelmakohdat ovat olleet käytännössä 100% säännöllisiä tällä kaudella. Jokaisessa pelissä puolustuslinja on matala, prässilinja korkea, avaukset pitkiä, keskikenttä todella auki jne. eikä näistä seuranneisiin ongelmiin ole reagoitu ainakaan muuttamalla pelitavallista lähestymistä yhtään mitenkään.
---
Paikalliset tuolla Pohjois-Englannin päässä tuntuvat olevan sitä mieltä, että Rashfordilla on ongelmia henkilökohtaisessa elämässään ja toisaalta ten Hagin kanssa. Hän on ilmeisesti ottanut aika raskaasti moniakin asioita, mm. Sanchon "kohtelun", jossa tilanteessa on yrittänyt olla välikätenä, jonkun nuoren sukulaisensa kuoleman sekä sitten sen, ettei oma pelaamisensa ole lähtenyt käyntiin kuten oli odottanut. Nämä ovat toki puhtaasti kuulopuheita, joita tuolla paikallissuunnalla kiertää tietysti jatkuvasti.
Yhtä kaikki, on selvää, ettei Rashford ole pelannut tasollaan, ja itse olen taipuvainen allekirjoittamaan
@maken veivi jr. pointin WOUT WOUT:n suhteen. Hänhän on tehnyt kentällä tällä kaudella todella paljon oikeita asioita mm. sen suhteen, että on tehnyt peliä Hojlundille enemmän kuin kukaan toinen Unitedin pelaaja. Tuloksellisesti on vain ollut erityisen kurjaa.
Rashfordin (ja kaiken muunkin laitapelaamisen ja kaikkien muidenkin laitapelaajien) osalta voi myös ihmetellä taktiikkaa: en ymmärrä miksi United antaa vastustajan tuplata pallollinen laitapelaaja jo niin varhaisessa vaiheessa. United hyökkää häkellyttävän paljon niin, että laiturilla on pallo ja hän on yksin kahta tai kolmea vastustajaa vastaan. Se on ihan sama, onko siellä mikä Prime-Neymar tai Salah tai Bale, hyvällä prosentilla tuolta ei tulla tekopaikoille ilman apuja.
Vertaus OGS:n aikaan on aika drastinen; silloinhan United loi jatkuvasti laitojen läheisyyteen perättäisiä ylivoimatilanteita, eli kolmioita ja neliöitä, joissa laituri, laitapakki, keskikenttäpelaaja(t) ja/tai jopa toppari tulivat rondottamalla keski- ja hyökkäysalueen paineiden alta pois. Silloin myös päästiin tuon pelitavan avulla todella paljon boksiin kuljettamalla. Siitä oli taas seurauksena iso määrä rankkareita ja myös yli tuplasti enemmän neljän tai yli neljän tehdyn maalin pelejä kuin kaikkien muiden SAF:n jälkeisen managerin aikana yhteensä.
Eli loppukaneettina: Kyllä, pelaajien pitää parantaa, mutta loppuviimein kaikki riippuu siitä, miten ten Hag pystyy muuttamaan pelitapaansa, taktiikkaansa ja ohjeitaan pelaajille. Toimiva ja selkeä taktiikka on ensisijaisen tärkeä selkänoja pelaajille, ja ilman sellaista parhaatkaan eivät voi olla parhaita.