Pellistri ja Tuanzebe puolestaan nimettiin, molemmat siis loukkaantuneena.
Myös Williams on käsittääkseni loukkaantuneena, ainakin eilen oli sellaiselle listalle nimetty. Jonesista ei hajuakaan, mutta jossain oli kesällä sellaista huhua, että oli kieltäytynyt siirrosta pois Unitedista, koska se olisi vaatinut todennäköisesti palkka-alea. Tavallaan ymmärrän kyllä Jonesia, vaikka itse kyllä tähtäisin peliaikaan. Siis jos tuo pitää paikkansa.
---
Eilisen pelin tiimoilta tekee mieleni puhua vähän modernin jalkapallon lainalaisuuksista ja ehkä myös pienistä vääristä painotuksista yleisissä käsityksissä, sekä tyypillisistä virheolettamista. Otetaan vaikka kymmenen kohtaa eilisestä.
1. Arsenal oli pitkähköjä ajanjaksoja jalkapalloilullisesti parempi, eli se hallitsi pelitapahtumia ja loi tilanteita, joista kehkeytyi maalipaikkoja. Eritoten nämä ajanjaksot olivat ensimmäisen puoliajan jälkimmäinen puolikas - varsinkin viimeinen kymmenminuuttinen Antonyn maalin jälkeen, sekä toinen puoliaika tasoitukseen saakka.
2. Tuohon liittyen; mitä oikeastaan on olla jalkapalloilullisesti parempi? Nykyisin, kun pelin voidaan karrikoidusti sanoa ratkeavan keskialueella, parempi joukkue on (usein) se joka hallitsee keskikenttää. Arsenal sai etenkin toisella jaksolla hallittua sitä osa-aluetta pallollisesti. Toisin sanoen se pystyi sekä jakamaan palloa laidoille että antamaan maalin suuntaisia syöttöjä keskialueelta käsin.
Se, mikä hämärtää tätä keskustelua usein, on (nähdäkseni) Pep Guardiolan menestyksen luoma idea - ja ideaali - siitä, että keskikentän hallinnan tulee tähdätä absoluuttiseen pallonhallintaan. Syöttömäärät, pallonhallintaprosentit ja sen sellainen ovat nousseet Guardiolan myötä jalkapalloilullisen laadun mittareiksi. Mielestäni tässä on aika paljon ilmaa. Arsenal hallitsi eilen nuo mainitut pätkät palloa keskikentällä, mutta oliko se eilisessä pelissä keskikentän - ja siten koko pelin - jalkapalloilullinen herra ja hidalgo, kuten Arteta yksiselitteisesti sanoi ja kuten moni asiantuntija antoi ymmärtää?
3. Lyhyt vastaus on: ei varsinaisesti. Vaikka se todellakin hallitsi palloa, se pystyi todellisuudessa tuottamaan yllättävän vähän maaliodottamaa noiden jaksojen aikana, vain viisi tai kuusi hyvää maalintekopaikkaa ja lopulta koko pelissäkin vain kolme laukausta maalia kohti, eli puolet siitä, mitä United. Tasoitusmaali oli toki oikeaoppinen keskikentän ylivoiman hyödyntäminen, kun Varane joutui omalta paikaltaan pois. Toisaalta, ja vielä tärkeämmin, Arsenal oli pallottomana varsin heikko, tai ainakin todella haavoittuvainen keskikentällä. Tästä esimerkkinä jokainen Unitedin maaleista. (Ja paljon muitakin tilanteita).
4. Ensimmäinen maali oli Unitedin näkökulmasta joukkuemaali, Arsenalia katsoen taas seuraus kahdesta kammottavasta sijoittumisvirheestä keskialueella. United luo säännönmukaisesti alhaalta rakentaessaan kolmion laidalle, jossa toppari, korkealle noussut laitapakki ja matalammalle jättäytyvä keskikenttäpelaaja pelaavat yhden kosketuksen peliä. Martinezia prässäsi Odegaard, Saka esti Malacian nousuväylän, mutta Lokonga oli keskellä ei mitään, kymmenen metrin päässä Eriksenistä, joka antoi täten loistavan syötön Brunolle. Myös Bruno oli yksin keskellä aivan valtavaa tilaa, ja Martinelli tajusi vaaran vasta aivan liian myöhään, mikä pakotti Gabrielin syöksymään. Bang, maali.
5. Toisella jaksolla Arsenal ylimiehitti keskustaa, kun Zinchenko pelasi siellä enemmän kuin laidalla ja Xhaka pelasi tyypillisesti todella korkealla. Samoin he vastaprässäsivät aivan liian ahkerasti laidoilla. Tämä jätti pallonriistojen jälkeisissä hetkissä todella isoja aukkoja keskemmälle. Odegaard oli aivan väärässä paikassa, kun Unitedin toinen maali lähti tapahtumaan, sillä Eriksenillä oli 10-15 metriä tilaa joka suuntaan. Samoin Zinchenko oli jäänyt katselemaan palloa eikä pitänyt huolta pelin vaarallisimmalla paikalla olleesta Brunosta, joka pääsi syöttämään Rashfordin läpi.
6. Kolmannen maalin kohdalla sama vain eskaloitui, kun Arteta teki omaan silmääni käsittämättömät vaihdot. Minuutti niistä, ja 3-1. Kaikki Arsenalin keskikenttäpelaajat sekä kolme muuta, eli yhteensä seitsemän pelaajaa olivat samalla laidalla häröilemässä, kun läpisyöttö Eriksenille tuli. Pysäytyskuva sekuntia ennen tuota syöttöä on suorastaan huvittava.
7. Unitedilla oli vain 39% pallonhallintaa, mikä on liian vähän. Toisaalta tämä on ymmärrettävä seuraus siitä, että Arsenal on ollut pitkän kehityksen tulos ja pelasi eilen oikein mallikkaan ottelun. United taas on vasta oman projektinsa alussa. Silti tuo ei kerro ollenkaan kaikkea eilisestä. Toisen katsomiskerran jälkeen olen aika valmis väittämään hamaan tappiin asti vastaan sitä yleistä näkemystä, että Arsenal
dominoi eilistä peliä. Ei dominoinut. Sen hyvä ajanjakso loppui tasoitusmaaliin ja 2-1-maalin jälkeen kentällä oli kaksi varsin epätasaista joukkuetta.
8. Unitedin keskikenttä sen sijaan suoriutui haasteestaan enemmän kuin moitteettomasti, sillä McTominay oli puolustuksellisesti täysin käsittämättömän hyvä ja Eriksen ratkaisi pelin Brunon (ja tietysti Rashfordin) kanssa. Myös Fredin rooli vaihdosta oli ten Hagilta napakymppi.
9. Gabriel Jesus pelasi huiman hyvän pelin ja aiheutti todellisia vaikeuksia kummallekin topparille. Tämä oli heille varsin hyvä harjoitus, sillä noin hyvin pelaavaa keskushyökkääjää vastaan noinkin hyvä suoriutuminen otetaan vastaan. Totuuden nimissä on sanottava, että jos peli toistettaisiin vaikka kymmenen kertaa, Jesus aiheuttaisi kahdeksassa useamman kuin sen eilisen yhden maalin.
10. Roy Keane puhui että asenne ja luonne olivat tehneet paluunsa Unitediin, eikä tuo ole lainkaan hassumpi tulkinta. United taklasi enemmän, riisti palloja, voitti kaksinkamppailuja, pysyi kompaktina jne. Noilla pystyy kompensoimaan pallonhallintaa, syöttömääriä yms. hyvinkin tehokkaasti, eikä tuollainen onnistu ilman taktista osaamista.
Loppukaneettina sanon, että eilen kohtasi kaksi melkeinpä kaikilla tavoilla erilaista, mutta laadukasta joukkuetta. United oli ratkaisevalla tavalla kliinisempi ja parempi ratkaisuhetkillä siinä missä Arsenalin pelaajat olivat ehkä hieman virkamiesmäisiä maalipaikoissaan. Toisaalta samaan tapaan voisin sanoa, että United olisi varmempi, vaarallisempi ja valmiimpi sillä alueella, jolta pelit ratkaistaan, eli keskikentällä.