Lauantai aamu ja aamukahvit, varmasti sopiva hetki katsoa vähän taaksepäin ja asettaa omia arvioita Unitedin siirtokesästä.
Siirtokesälle lyötiin alustavat rytmit jo aikaisin keväällä kun tulevaksi valmentajaksi palkattiin Erik ten Hag. Takana oli vähintäänkin helvetin sekava vajaa vuosi seurajalkapalloilua, jonka aikana niin toimistolla kuin pukukopissa oli pudonnut useampia päitä ja toimitilojen ovet kävivät varsin tiuhaan jokaisessa lokaatiossa. Edessä oli siirtokesä käytännössä täysin uudessa komennossa tilanteessa jossa viime kauden valmentaja Ralf Rangnick oli manannut koko seuran alimpaan helvettiin, vaati avosydänleikkausta ja kymmentä uutta vahvistusta joukkueeseen.
Kesän siirtobudjetti oli melkoinen arvuutus. Julkisuudessa vahvinten huhuiltiin sen olevan nettona £120m ja oman analyysin perusteella tekemät laskelmat osoittivat jopa £250m nettokulutuksen olevan mahdollinen. Tiedossa oli kuitenkin, että edessä olisi Unitedille poikkeuksellinen siirtokesä - poikkeuksellisen aktiivinen tai tilanteeseen nähden poikkeuksellisen huono jota alhaiseksi huhuttu budjetti vahvisti. Kesällä päättyi myös poikkeuksellinen määrä ykkösjoukkueen sopimuksia, joka nosti toiveita käytettävissä oleville rahoille - samalla helvetinmoisen pelon jälleen järjettömistä jatkosopimuksista. Onneksi jatkosopimuksilta vältyttiin.
Keväällä ja pitkään kesällä Unitediin huhuiltiin varsin suuri määrä pelaajia. Esimerkiksi Express juorulehti listasi keskeisimmät United huhut 21.4.2022, ja tällöin listoilla komeilivat pelaajat: Declan Rice, Sam Johnstone, Antony, Max Aarons, Jurrien Timber, Pau Torres, Kalvin Phillips, SMS, Darwin Nunez ja Harry Kane. Näin jälkikäteen on helppo todeta kesän poikkeuksellisuus jo siitä, kuinka heikosti lehdistö oli perillä niistä pelaajista joiden perässä oltiin. Uuden johdon myötä juorut lehdistöön vähenivät, ja varmasti United muutenkin oli enemmän yllättävien kohteiden perässä kun useampiin vuosiin. Kielikö tämä sitten skouttiosaston voimakkaammasta presenssistä vaiko uuden valmentajan suhteista, mutta lopulta tuosta porukasta ainoastaan Antony jäi haaviin ja ilmeisesti Nunezin ja Timberin perässä oltiin jossain määrin, mutta varsinaisia tarjouksia heistä ei ikinä tehty.
@V-G- n saikkupäivästatistiikan mukaan Unitedin nettokulutus oli lopulta £189,05m. EtH:n mukaan United oli valmis reagoimaan ikkunan loppuun asti mikäli sopiva tilaisuus astelisi esiin, joten tuo oma laskelma käytössä olevasta kassasta ei välttämättä ollut kovin pielessä. Siirtoikkunassa hankittiin useampia pelaajia joiden kohdalla se fanien ensisijainen reaktio oli jopa vähän lannistunut. Eihän esimerkiksi Malacia ja Martinez olleet niitä nimiä joita lähtökohtaisesti odotettiin, mutta tuskin heitä kukaan enää pois vaihtaisi. Myös tällä palstalla käytiin melko kriittisiä keskusteluja Unitedin siirtopolitiikasta vielä siinä vaiheessa kun sisään tulleet pelaajat olivat Malacia, Martinez ja Eriksen - nuo puheet ovat lopulta vaienneet. Eturivin hankinnoiksi tuli lopulta Casemiro ja Antony, pelaajat joilta avauksen debyytti on vielä tekemättä.
Kuusi pelaajaa tuli ikkunassa sisään, joista viittä voidaan pitää jopa todennäköisenä avauksen pelaajana. Uudistusprojektia kaivattiin ja vaikka Rangnickin kympistä jäätiinkin melko kauas taakse, on tuo määrä sisään tulleita edustuksen pelaajia Unitedilta täysin poikkeuksellinen. Ikkunaa toki väritti FDJ saaga, jonka vajaaksi jääminen mennee ainakin osittain seurajohdon epäonnistumiseksi ja tämä tullaan muistamaan mikäli siirtoikkunan anti jää lopulta kapeaksi. Uskon, että tämä saaga on vasta alkupuolella ja tätä tullaan jatkamaan tammikuussa. keskikentälle hankittiin Casemiro ja Eriksen jotka ovat itsessään aikalailla juuri sitä mitä sisään kaivattiinkin. Henkilökohtainen kutina on se, että Casemiro ei ole varsinaisesti de Jongin korvaaja vaan ennemminkin pelaaja johon tartuttiin kun tilaisuus esiin nousi.
Omat toiveet ikkunalle oli 2-3 avauksen pelaajaa ja 1-2 potentiaalista rosteripelaajaa. Pelipaikoittain nämä oli 2 hyökkäykseen, 2 keskikentälle ja 1 puolustukseen. Lisäksi toiveissa oli runsas määrä myyntejä ja myös nykyisten ns. ykkösmiehistön pelaajien myyntejä esimerkiksi Fred. Sisään tulleiden pelaajien kohdalla tavoitteet täyttyivät hienosti, mutta myyntien puolella on edelleen hankalaa vaikka siellä myös muutama onnistuminen nähtiin (Pereira ja Chong). Myyntipuolella isoin lampaanperse menee tietysti Garnerista, mutta tuon suhteen on liikkunut niin ristiriitaisia juttuja etten vielä oikein osaa omaa mielipidettä tästä asettaa.
Hankintojen kohdalla seuran rahankäyttö aiheutti luonnollisesti keskusteluja. Malacian kohdalla puhuttiin ryöstöstä kun taas Martinezin ja Antonyn kohdalla ryöstetyksi tulemisesta. Martinez on lyhyellä otannalla loitontanut nuo puheet, toivotaan Antonyn pystyvän samaan. Kutienkin jos ajatellaan tuolla nettosummalla saataneen 5 avauksen pelaajaa, se on keskimäärin £38m per pelaaja. Toki Eriksen tuli ilmaisella, mutta ei se poista sitä että tuo siirto oli Unitedin kannalta varsin onnistunut.
Lopulta tälle siirtokesälle on äärimmäisen hankala antaa perinteistä arvosanaa - tai ainakaan itse en ole päässyt itseni kanssa yhteisymmärrykseen tästä. Omat arvioni pyörivät 7,5-8,5 välillä. Toki nyt alkaneen kauden otteet tietyillä pelaajilla nostavat tätä niistä alkuperäisoletuksista. Iso iso plussa menee kuitenkin jo henkiselle puolelle, nyt joukkueeseen on hankittu laatua, sotureita ja sitä henkistä lujuutta - juuri sitä jota seura eniten myös kaipasi.
Siirtoikkunan sulkeuduttua seura tulee nyt ns. jatkosopimuskaudelle. Ensi kesänä ollaan toista kesää putkeen samankaltaisessa poikkeustilanteessa, jossa poikkeuksellinen määrä isoja sopimuksia on loppumassa: Ronaldo, DDG, Shaw, Rashford, Fred, Dalot, Tuanzebe, Jones ja Garnacho astelevat kohden vapaita markkinoita. Ilmeisesti Dalot, Tuanzebe ja Garnacho lukuun ottamatta sopimuksissa on jonkinlainen jatko-optio. Rashford, Dalot ja Garnacho saisi nykyotteillaan ansaita pitkän jatkosopimuksen, muiden kohdalla odottaisin myyntejä tai merkittävästi nykyisiä maltillisempia jatkosopimuksia.
On kuitenkin selvää, että kirstunpohjalle on vapautumassa varsin massiivinen määrä rahaa näiden sopimuksien umpeuduttua. Toki palkkabudjettia lienee syytä alentaa nykyisestä ja uskon myös Ronaldon palkan menneen ainakin osittain muusta kuin varsinaisesta palkkapotista. Odottaisin kuitenkin vuotuisen palkkabudjetin laskevan yli £50m näiden sopimuksien loppumisten myötä.
Mennyt kesä ja tulevaisuuden tarpeet huomioiden on selvää, että jatkosopimuksista pitänee säästää ja myyntejä nähdä jotta joukkuetta kyetään vahvistamaan myös kahden seuraavan ikkunan aikana. Tilanne on kuitenkin nyt monelta osin poikkeuksellinen kun seurassa on pelaajia joista on saatavissa ihan merkittäviä siirtorahoja. Huolipuolella on sitten se Glazereiden käsilaukun nyörit ja missä vaiheessa ne menevät kiinni. Tulevaisuuden hankintatoiveiksi olisi ainakin CF ja pallollinen CM. Toki jos myyntilistalle päätyy jopa 6 menneisyyden avauksen pelaajaa, tarvittaneen nyt myös niitä rotaatiohankintoja. Ja nykyavauksen näyttöjen perusteella mahdollisesti muitakin.
Sekavaa siirtokesää kuvaa hyvin sekava yhteenveto siirtokesästä ja tulevaisuuden näkymistä. On kuitenkin hienoa, että optimismi ja luotto tulevaisuuteen on jossain määrin palannut, ja tulevaa voidaan odottaa enemmän innoissaan kuin peloissaan.