Kansallisista kisoista ei paljoa muuta voi päätellä kuin keskinäisen paremmuusjärjestyksen, jos edes sitä. Odotuksiin nähden naisissa yllättävän hyviä tänään olivat Lylynperä ja etenkin Roponen.
Tuskin Rise mistään MC top10-sijoista taistelee, mutta ihan lupaava hiihto rikkonainen harjoituskausi huomioiden. Toki harjoituskauden ongelmien vuoksi Rise voi olla nyt kilpakumppaneita tuoreempikin, kun ei ole pystynyt ihan täydellä höyryllä harjoittelemaan.Olisin kyllä kaivannut Riseltä suurempaa ylivoimaa, jos meinaa pärjätä MC-tasossa.
Tuskin Rise mistään MC top10-sijoista taistelee, mutta ihan lupaava hiihto rikkonainen harjoituskausi huomioiden. Toki harjoituskauden ongelmien vuoksi Rise voi olla nyt kilpakumppaneita tuoreempikin, kun ei ole pystynyt ihan täydellä höyryllä harjoittelemaan.
En minäkään siis Rukalta mitään odota, mutta elättelen toiveita, että Pekingissä olisi kunnossa.Juu, siihen nähden millainen valmistautuminen on ollut, ihan kelpo hiihto, mutta en tuolta pohjalta kyllä odottelisi Rukalta kovin ihmeitä. Toivotaan toki ylläriä.
Mites Anita?Suomellakin huiput ikääntyvät, eikä näkyvissä ole ainakaan heti korvaajia.
Mites Anita?
No oikeasti toivon, että uusia iivoja ja kristoja tulee esille jo seuraavan olympiadin aikana.
Eero Rantala s. 2003 sprintissä finaaliin ja kuudes. Normimatkalla 13, taakse jäi esim Liekari ja Koivisto.Jos nyt viikonlopun kisoja mietitään, niin positiivisia yllätyksiä oli lopulta aika vähän, eikä myöskään sellaisia hiihtoja nähty, että nyt on menty todellakin eteenpäin harjoituskauden aikana. Se on tietenkin muistettava, että kausi on vasta alussa ja kisakunto voi olla vielä hakusessa hiihtäjillä. Pärmäkosken ja Niskasen hiihtäminen näytti hyvältä ja positiivista oli Niskasen esitys siinä mielessä, ettei jäänyt kauaksi Pärmäkoskesta kympillä. Ladut olivat tosin todella helpot.
Tästä päästään siihen, että jos ajatellaan normaalimatkojen kisoja, niin minusta on hieman huolestuttavaa, että meidän nuoriso-osaston lupaukset ja eri maajoukkueisiin kuuluvat jäivät todella kauaksi kärkihiihtäjistä ja latu oli kuitenkin todella helppo. Toisaalta kyllä meidän kärkihiihtäjien ja nuorten välissä pitääkin aikaeroa olla eli kääntäen pitäisi olla huolissaan, jos kansallisen tason hiihtäjät pääsisivät todella lähelle Niskasta ja Pärmäkoskea tai miehissä Hakolaa ja Mäkeä. Mutta ei minun mielestäni näin helpolla radalla saisi eroa tulla näin paljon. Esimerkiksi Jasmin Kähärä jäi 1:48 Pärmäkoskesta. ja Emmi Lämsä 2.27. Mitä se ero sitten on, kun mennään koviin maastoihin, eikä hiihdetä pellolla. Kähärällä tuntui tosin sprintissäkin olevan jollain tavalla nihkeää menoa. Sitten oli näitä muitakin nuorisokaartin hiihtäjiä, jotka eivät ole A-maajoukkueessa vielä, joilla erot olivat turhan suuret. Tuntuisi luonnolliselta, että ero vuosien varrella kaventuisi, mutta kun ero ei tunnu kaventuvan, ei edes helpolla ladulla. Anni Alakoskikin jäi 1.48 kärjestä kympillä. Sprintissä oli tosin ihan ok. Nissisen viikonlopun esityksiin olin vähän pettynyt, koska odotin kyllä jonkin verran enemmän. Hankalan näköistä hiihtämistä ja voi johtua siitä, ettei kisakunto ole vielä kunnossa ja harjoitusväsymystä voi olla kehossa. Kyllä Nissisenkin pitäisi ruveta tällä ja ensi kaudella antamaan näyttöjä, että voisi oikeasti olla hyvä kansainvälisen tason hiihtäjä. Myös Matintalolta odotin nähtyä enemmän, mutta voi olla, että loukkaantuminen vei parasta terää ja ehkä ei vielä ole parhaassa iskussa, eikä vielä tarvitse olla.
Miesten puolella odotin vieläkin enemmän näkevän nuorisomaajoukkueiden ja A-maajoukkueen takana olevien hiihtäjien esityksiä. Esimerkiksi Juuso Haaralalla ei kehitystä tunnu tapahtuvan. Hakolan harjoituskausi meni enemmän tai vähemmän pieleen, mutta Haarala jäi 15 kilometrillä helpolla reitillä lähes kaksi minuuttia. Lauri Lepistöllä tuntuu jämähtäneen samalle tasolle eli kansallisella tasolla eroa kärkeen on se reilu minuutti. Emil Liekari jäi 2.30 kärkeen, mikä on jo todella paljon. Sprintissä ei ollut tänä viikonloppuna niin hyvä, kuin Vuokatissa. Ståhlberg jäi reilu kaksi minuuttia, mutta tässä pitää huomioida loukkaantuminen, joka pilasi harjoittelukauden. Petteri Koivisto jäi 2.34 kärkeen, mikä on todella paljon. Tino Stenman jäi 4.30, mikä on jo ihan järkyttävä ero.
Ei minusta sprinteissä, eikä normaalimatkoilla ollut nähtävissä selkeää nuorten hiihtäjien tason nostoa ja kehitystä. Muutama nuorempi hiihtäjä hieman väläytti ja teki hyvät hiihdot. Pointtini on nyt oikeastaan siinä, että nuorisokaartin ja kokeneemman kaartin välinen ero ei tunnu kaventuvan, vaan pysyvän samana vuodesta toiseen. Jotenkin kehitys junnaa paikallaan ja jämähtää. Jossain Ruotsissakin tuntuvat nuoret hiihtäjät jo nuorena nousevan haastamaan konkareita ja jotkut ovat kovia tekijöitä nuorena jo maailmancupissa. Norja on sitten asia erikseen, kun siellä on ihan omat metodit käytössä. Tosin mitä uutisia tuli lueskeltua, niin edes norjalaiset itse eivät enää pärjää Johaugille, kun ilmaisesti annoskokoa on taas kesällä nostettu, kun sen verran ylivoimaista menoa.
Aikaisemmissa viesteissäni nostin esiin asioita, joiden takia Suomessa ei kehity uusia Pärmäkosken ja Iivo Niskasen tasoisia hiihtäjiä. Yksi asia on myös raha. Vaikea panostaa huippu-urheiluun, jos pitää aamulla herätä aikaisin treenaamaan ja sitten tehdä työpäivä ja sen jälkeen taas treenata. Huippu-urheilijan elämä on myös raadollista ja kovaa, niin ei täysillä panostaminen edes houkuta. Olen miettinyt, että käyttävätkö esim. Ruotsin naisprintterit dopingia, kun he nousevat kärkeen nuorina. Suomessa nuoret voivat olla nuorten kisoissa kovia, mutta sitten ei aikuisten sarjoissa pärjätä kunnolla edes kansallisella tasolla, kun kärkihiihtäjät ovat paikalla.
Ei kauden alun perusteella voi todellakaan mitään pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä, mutta kyllä ensimmäisistäkin kisoista jotain näkee. Nuorten hiihtäjien kehittyminen on se, mikä näissä kansallisissa kisoissa eniten kiinnostaa.
Korva on no comments, mutta Piippoa ei nyt vielä kannata laittaa filttiketjuun. Piippo on kuitenkin selkeästi parempi vapaalla ja treenaa ihan tosimielellä, vaikkakin erikoisella konseptilla. Piipolle voisi löytyä kaksi matkaa olympialaisiin, edellyttäen tietenkin, että on Ritun kintereillä vapaalla. Olisi hyvä, jos valittaisiin Davosiin, niin saisi sen näyttönsä antaa. Nimittäin Matintalo ja Nissinen eivät sinne ainakaan lähde.Ajattelin jo, etten Korvaa kommentoi, mutta siitä tietysti kaksi surullisehkoa esimerkkiä: Tänään Korva hieman alle 3 min Pärmäkoskesta, Eveliina Piippo hieman alle 2 min. Ei taida kummankaan kohdalla tarvita Kiinan-reissua varailla.
If the temperature is below -20° C, measured at the coldest point of the course, a competition will be postponed or cancelled by the Jury. With difficult weather conditions (e.g., strong wind, high air humidity, heavy snowfall, or high temperature) the Jury may, in consultation with the Team Captains of the participating teams and the Chief of medical and rescue service responsible for the competition, postpone or cancel the competition.Rukalle luvataan vkl näemmä rapsakkaa pakkasta. Mikäs on pakkasraja näissä MC-kisoissa?
Eero Rantala s. 2003 sprintissä finaaliin ja kuudes. Normimatkalla 13, taakse jäi esim Liekari ja Koivisto.
Kyllönen mukana, Roponen ei. Ilmeisesti liittyy Rukan matkoihin, eikä valintaan liity sen enempää dramatiikkaa?
Roponen sanoi jo eilen, että Davos seuraava tärkeä kisa. Sinne vajaa 3 viikkoa ja siellä hiihdetään 10k vaparilla..Roponen on jo aikaisemmin ilmoittanut, ettei hiihdä Rukalla eli tähän ei liity mitään dramatiikkaa.
Lillehammerissa hiihdetäänkin skiathlonin sijasta 10/15km vapaalla. Syynä lumenpuute, jonka vuoksi Roponen matkaa Lillehammeriin. Hänelle tämä oli kyllä tärkeä juttu, näyttökisoja viestiä varten ei liikaa ole (Lillehammer, Davos ja Premanon väliaikalähtöjä, Oberissa surullisenkuuluisa yhteislähtö ja Tourin loppunousu nyt on aivan oma kisansa). Lillehammerissa hiihdetään myös viesti, jossa Roponen hiihtänee ykkösjoukkueessa eli lähtökohtaisessa olympiakokoonpanossa.Roponen sanoi jo eilen, että Davos seuraava tärkeä kisa. Sinne vajaa 3 viikkoa ja siellä hiihdetään 10k vaparilla.
Lillehammerissa hiihdetäänkin skiathlonin sijasta 10/15km vapaalla. Syynä lumenpuute, jonka vuoksi Roponen matkaa Lillehammeriin. Hänelle tämä oli kyllä tärkeä juttu, näyttökisoja viestiä varten ei liikaa ole (Lillehammer, Davos ja Premanon väliaikalähtöjä, Oberissa surullisenkuuluisa yhteislähtö ja Tourin loppunousu nyt on aivan oma kisansa). Lillehammerissa hiihdetään myös viesti, jossa Roponen hiihtänee ykkösjoukkueessa eli lähtökohtaisessa olympiakokoonpanossa.
Harmi homma toki että skiathlon jää kisaamatta, isojen maiden olympiavalinnat mutkistuvat entisestään ja Lillehammerissa rata on erinomaista tasoa siihen kilpailuun. Mutta säälle ei mitään mahda.
Nissisen vahvuudet ovat pitkälti samoja kuin porukalla Pärmäkoski, Niskanen ja Matintalo, eli perinteisen distanssi, joten hänen on kyllä todella vaikeaa mahtua koneeseen, varsinkaan kun ei taida sprinttikään kulkea erityisen kovaa. Viikonloppu näyttää toki missä mennään.Toi on totta. Kaikki, mukaanlukien suomalaiset, tarvisivat kisoja kovissa maastoissa.
Yllättäen myös Piippo on hiihtänyt aika hyvin alkukauden kisat. Hän kisaa pääosin Roposen kanssa samasta paikasta, eli matkoina olympialaisissa voisi tulla kyseeseen pitkä vapari ja viesti. Vaikka altavastaaja on edelleen, niin ansaitsisi vielä näyttöpaikan.
Kertun paluu ja Piipon nousuvire pistävät Nissisen ahtaalle. Hänen olympiapaikkansa ei ole mitenkään varma, vaan näyttöjä tarvitaan vielä. Samoin vanha sotaratsu Kyllönen on kisassa mukana edelleen. Naisissa "varmoja" tässä vaiheessa on tietenkin
Pärmäkoski, Niskanen, samoin Lylynperä (Sprintti) on käytännössä varma ja myös Matintalo (perinteinen 10 ja viesti) on erittäin vahvoilla. Noiden jälkeen jaossa on kolme paikkaa seuraaville hiihtäjille Roponen, Piippo, Nissinen ja Kyllönen ja Joensuu. Kaksi näistä jää pihalle. Joensuu sprintterinä lienee melko vahvoilla tosta porukasta.
Valitettavasti pahin haastaja on tällä erää pakkanen. Lauantaiksi on luvattu -19 iltapäivällä ja aamupäiväksi -21. Kisoista tulee joka tapauksessa pakkasen leimaama kisa, jolloin kaikkien hiihtäjien iskukyvystä ei saada parasta mahdollista näyttöä. Erityisesti käy sääli Norjan joukkuetta, jossa astmalääkitys on kovin yleistä. Astmaatikolle pakkanen tietysti vaikuttaa hengityselimiin, jolloin pahimmassa tapauksessa monta norjalaista sairastuu vakavammin kisan jälkeen.
Pakkasen takia on muutenkin vaikeaa, mieleen tulee sprinttien ja distanssien vaihto, mutta kun sprintitkin vaativat sen alkukilpailun ja toisaalta pari tuntia palautumisaikaa ennen lohkovaihetta, sprinttejäkin olisi vaikea vetää lauantaina. Miesten ja naisten kisan vetäminen samaan aikaan voisi olla mielenkiintoista, aika tiiviisti joudutaan lauantaina kisaamaan näillä näkymin, jos ollenkaan. Tietty yhteislähdöt lyhentäisivät kisapäivää merkittävästi. Toinen muutos voisi olla matkojen lyhentäminen.
EDIT: Ilmatieteen laitos on muuttanut ennustettaan, nyt sekä Foreca että ITL ennustavat hieman lauhempaa keliä, joten myös lauantaina aamupäivällä voidaan hiihtää. Keli suosinee koviin pakkasiin tottuneita hiihtäjiä, Siperia siis jyllää?