Maastohiihtokausi 2021–2022

  • 97 272
  • 810

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Kaipa ketjun voisi avata, kun Suomen Cup alkaa ensi viikolla.

Kyseessä on luonnollisesti tärkein kausi neljään vuoteen olympiatalven myötä. Suomen olympiasaldo on ollut kaksissa edellisissä kisoissa ihan hyvää luokkaa, ja samaa luonnollisesti täytyy lähteä tavoittelemaan tälläkin kertaa. Henkilökohtaiset mitalitoiveet lepäävät jälleen kerran pitkälti Iivo Niskasen ja perinteisen 15 kilometrin varassa. Lisäksi jokaiseen viestiin Suomella on lähtökohtaisesti hyvät mitalimahdollisuudet, henkilökohtaisista matkoilta naisten kymppi on viime vuosien näyttöjen perusteella toinen potentiaalinen sauma. Siinäpä ne ilman kovia tasonnostoja ovatkin. Eli huippuonnistumisella voisi tulla kuusikin mitalia, mutta ei se nollakaan mahdottoman kaukana ole.

Pe26.11.RukaSprintti (p)Sprintti (p)
La27.11.Ruka10km (p)15km (p)
Su28.11.Ruka10km (v)15km (v)Takaa-ajo
Pe3.12.LillehammerSprintti (v)Sprintti (v)
La4.12.LillehammerSkiathlonSkiathlon
Su5.12.LillehammerViestiViesti
La11.12.DavosSprintti (v)Sprintti (v)
Su12.12.Davos10km (v)15km (v)
La18.12.DresdenSprintti (v)Sprintti (v)
Su19.12.DresdenParisprinttiParisprintti
TI28.12.LenzerheideSprintti (v)Sprintti (v)
Ke29.12.Lenzerheide10km (p)15km (p)
Pe31.12.Oberstdorf10km (v)15km (v)Yhteislähtö
La1.1.OberstdorfSprintti (p)Sprintti (p)
Ma3.1.Val di Fiemme10km (p)15km (p)Yhteislähtö
Ti4.1.Val di FiemmeLoppunousuLoppunousuYhteislähtö
Pe14.1.Les RoussesSprintti (v)Sprintti (v)
La15.1.Les Rousses10km (v)15km (v)
Su16.1.Les Rousses10km (p)15km (p)Takaa-ajo
La22.1.PlanicaSprintti (p)Sprintti (p)
Su23.1.PlanicaSkiathlonSkiathlon
4.2.-20.2.Olympialaiset Pekingissä
La26.2.LahtiSprintti (v)Sprintti (v)
Su27.2.Lahti10km (p)15km (p)
Ke3.3.DrammenSprintti (p)Sprintti (p)
La5.3.Oslo30km (v)Yhteislähtö
Su6.3.Oslo50km(v)Yhteislähtö
Pe11.3.FalunSprintti (p)Sprintti (p)
La12.3.Falun10km (v)15km (v)
Su13.3.Falunviestitviestitsekaviestit + sprinttiviestit
Pe18.3.TyumenSprintti (v)Sprintti (v)
La19.3.Tyumen10km (v)15km (v)Yhteislähtö
Su20.3.Tyumen10km (p)15km (p)Takaa-ajo

Kilpailukalenteri näyttää tältä. Huomionarvoista on se, että Tour De Ski on tällä kertaa kovin "kevyt", vain kuusi kilpailua. Viime kaudella koronavirukseen vedoten Pohjoismaat jättivät urakalla kisoja väliin, saa nähdä miten tällä kertaa käy. Ainakin Therese Johaug on ilmoittautunut jäävänsä kiertueelta pois.

Falunissa tehdään hiihtohistoriaa, sillä ensimmäistä kertaa MC:ssa kilpaillaan ampumahiihdossa menestykseksi osoittautunut sekapariviesti. Samana päivänä ohjelmassa on myös sekaviesti (4x5km), jota ei MC-tasolla olla kilpailtu lähes 20 vuoteen ja jota ollaan ajamassa osaksi arvokisojen ohjelmaa. Kumpikin kilpailu käydään vapaalla, onko kyseessä vain yksittäinen kokeilu vai ollaanko sekaviestiä todellakin tuomassa hiihtokalenteriin puhtaana vapaan kilpailuna? Mene ja tiedä, sanoisi Kyllönen.

Televisioinnin suhteen tämä kausi pitää sisällään merkittäviä muutoksia, sillä Viasat ja Yle jakavat MC:n lähetysoikeudet. Hiihtokisoista Viasat näyttää yksinoikeudella Dresdenin, Val Di Fiemmen, Les Roussesin ja Falunin kilpailut. Viasatin hiihtotiimin muodostavat Jussi Eskola ja Sami Jauhojärvi, Ylellä äänessä ovat Kimmo Porttila, Toni Roponen (miesten kisat), Kalle Lassila (naisten kisat), Simo Leinonen, Jarmo Lehtinen sekä studiossa myös Aino-Kaisa Saarinen. Tuttuja nimiä kaikki pl. Saarinen, jota ei aikaisemmin asiantuntijana ole kuultu. Ainakin persoona on ihan sanavalmis.

Tässä tällainen alustus, katsellaan kun kisat käynnistyvät, miltä näyttää. Silloin on enemmän asiaa.
 

Sambody

Jäsen
Ennen kauden alkua vähän mollovoittoisia kuulumisia miehissä, kun Markus Vuorelan nilkka murtui Val Senalesin jäätikköleirillä. Ei tietoa vielä saikun pituudesta, mutta ei tuo hyvältä kuulosta. Myös Ristomatti Hakola aloitti harjoittelukautensa jalkapaketissa, kun potkaisi varpaansa huonekalun kulmaan. On ilmeisesti missannut jo kaksi korkean paikan maajoukkueleiriä ja sillä kolmannellakin leukailu olleensa kärkipaikalla vain ruokajonossa.
 
Viimeksi muokattu:

Toppeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves ja Pelicans
Myös Ristomatti Hakola aloitti harjoittelukautensa jalkapaketissa, kun potkaisi varpaansa huonekalun kulmaan. On ilmeisesti missannut jo kaksi korkean paikan maajoukkueleiriä ja sillä kolmannellakin leikailu olleensa kärkipaikalla vain ruokajonossa.

Eikös Hakolalla ole ennenkin ollut samanlaisia ongelmia varpaiden kanssa? Potkiikohan kotonaan usein huonekaluja, olisiko hermoheikko liigapörssin pelaaja. Harmi toki, kun on olennainen osa molempia Suomen viestejä, jos on kunnossa.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Suomen Cupia katsellessa heräsin tajuamaan että Suomi saa vain kuusi mieshiihtäjää Pekingin olympialaisiin. Maajoukkueessa on seitsemän nimeä: Hakola, Hyvärinen, Mäki, Niskanen, Suhonen, Vuorela ja Vuorinen joten oletettavaa on että kuusikko koostuu noista nimistä. Aikaista tietysti sanoa koska kilpailukausi ei ole kunnolla käynnistynyt, päivän Suomen Cupissa mainituista nimistä mukana oli vain Vuorinen joka voitti kilpailun.

Naisia Suomi saa valita Pekingiin seitsemän. Maajoukkueessa on sopivasti seitsemän hiihtäjätärtä: Joensuu, Lylynperä, Matintalo, Niskanen, Nissinen, Pärmäkoski sekä Roponen. Nyt täytyy kysyä kun en tiedä: Laura Mononen on lopettanut?
 

Sambody

Jäsen
Ei kannata vetää turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä kauden ensimmäisestä Suomen Cupista, mutta eipä vakuuttanut sitten edes vähää alusta Perttu Hyvärisen meno. Jotenkin kuvittelisi että ollakseen parin kauden takaisessa kunnossa pitäisi, vaikka kuinka olisi kroppa tukossa, jäädä kansallisen tason hiihtäjät taakse. En tiedä onko b-maajoukkue miehet Lindholm ja Lepistö aiempaan tasoon nähden ihan hirmuiskussa ja siten sai Hyvärisen näyttämään huonommalta kuin tilanne onkaan, mutta hieman huolestuttaa Pertun tilanne.

Huomasin vasta että superjuniori Stählberg oli murtanut jalkapallo pelissä solisluunsa harjoituskauden alla.
Mielenkiintoinen kohta uutisessa:
Treenitauon lisäksi loukkaantuminen pakotti Ståhlbergin perumaan kauan odottamaansa astmatestin.
No toivottavasti nuorelle miehelle saadaan piippu kouraan ettei maailman huipulle nousu jää lääkkeistä tai paremminkin niiden puutteesta kiinni.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
No toivottavasti nuorelle miehelle saadaan piippu kouraan ettei maailman huipulle nousu jää lääkkeistä tai paremminkin niiden puutteesta kiinni.

Ei kai tuolla huipulla ole yhtään hiihtäjätä, joka ei astma lääkitystä käyttäisi? Saahan tuosta kuitenkin etua ja kaikki keinot käytetään.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Laitetaan tähän vielä maajoukkueryhmät, niin voidaan aloittaa spekulaatio siitä, kuka pääsee kisoihin, kuka ei. Kuten Beltran mainitsi, Suomelle on laitettu tiukka kiintiö kisoihin, joten tämä laskee eritoten sprintterien osallistumistodennäköisyyttä melkoisesti.

ja B-maajoukkue: Maastohiihdon B-maajoukkue ja U23-maajoukkue on nyt julkistettu – joukkueet tähtäävät yhdessä kohti 2026 talviolympialaisia - Kestävyysurheilu.fi

Kun joukkueeseen tulee kuusi miestä ja yhden täytyy olla viestin varamies, niin silloin voi olla vain yksi puhdas sprintteri. Joten tietenkin Niskanen, Mäki, Hyvärinen ja Hakola ovat neljä varmaa ilman loukkaantumisia. Hakolakin näyttäisi sentään olevan kansallisella tasolla ihan hyvä eilisen perusteella. Hyvärinen oli vaisu, mutta vielä ei ole aika arvioida alkukautta. Joka tapauksessa, viides voi olla sprintteri, jos pärjää myös distanssissa. Vuorela / Vuorinen saattavat kisailla tästä paikasta keskenään, jos ilmaantuu vielä heitä kovempi sprintteri. Mutta on mahdollista, että molemmat pääsevät kisoihin.

Naisissa ei vastaavaa ongelmaa ole. Kaikki kynnelle kykenevät kisoihin. A-maajoukkue on lähes kiveenhakattu, joskin Kyllösellä on ainakin kova hinku kisoihin. Joensuu kuitenkin pesi hänet eilen selkeästi, joten ei kovin lupaavalta näytä. Eveliina Piippo hiihtelee omia latujaan, eipä ole missään valmennusryhmässäkään. On opiskelijana Denverissä, mutta ei kuitenkaan hiihdon.
 
Viimeksi muokattu:

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Suurmestari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS

Olisiko jo aika unohtaa menneet ja Kyrön johdolla suomalainen maastohiihto uuteen nousuun? Ainkin itse uskoisin Kyröllä olevan paljon annettavaa, enkä ole koskaan ymmärtänyt, miksi Kari-Pekalla annettiin elinikäinen valmennuskielto.

Minä en ole oikein koskaan ymmärtänyt tätä Kyrön elinikäistä toimitsijakieltoa ja sitä, ettei häntä enää huolita valmennustoimintaan. En myöskään tajua sitä, miksi Lahden 2001 MM-kisojen tapahtumista jauhetaan vielä tänä päivänäkin jatkuvasti, vaikka kisoista on 20-vuotta aikaa. Menneet ovat menneitä ja nämä tapahtumat voisi jo unohtaa. En ymmärrä tätä suomalaista ajattelutapaa, että jäädään märehtimään esim. 2001 MM-kisojen tapahtumia ja podetaan siitä huonoa omatuntoa ja häpeää. Minusta Kyrö olisi voinut ihan hyvin palata valmennushommiin jo ajat sitten. Hänellä olisi paljon osaamista ja tietotaitoa, josta olisi hyötyä suomalaisessa urheilussa. Lahden dopinginkäryt olivat myös ainakin osittain ymmärtääkseni norjalaisten juoni, jolla haluttiin pelata suomalaiset pois tieltä. Tätä ei kyllä Iltasanomien toimittajat yms. tuo esille.

Oli laji mikä hyvänsä, niin huipulla käytetään dopingia. Yksittäisissä kisoissa voi pärjätä ilmankin, jos sattuu "pöljä" päivä, mutta jatkuva menestyminen vaatii kyllä dopingin käyttöä. Edelleenkin joillain suomalaisilla on sellainen vahva ajatus, että huipulla voi pärjätä ilman dopingia ja vain suomalaiset ovat syyllistyneet dopingiin ja sen takia pitää hävetä. Joskus kahvipöytäkeskusteluissa esim. työpaikalla on noussut esiin nämä asiat ja olen sitten juurta jaksaen selittänyt asian, että kaikki dopingia käyttävät ja sitten jotkut ovat ihan huuli pyöreinä, että miten voit tuollaista väittää ja ovat sitä mieltä, että ilmankin voi pärjätä. Jotkut ovat sitten kai vaan niin sinisilmäisiä. Esimerkiksi norjalaisten hiihtäjien runsas dopingin käyttö on ihan päivänselvä asia ja kyllähän Björgen esim. myönsi dopingin käytön. Norjalaisilla on rahaa, jolla peitellä kiellettyjen aineiden käyttöä ja heillä on myös vahva edustus Wada:ssa ja FIS:ssä. Eihän esim. Johaug saanut niin pitkää kilpailukieltoa, kuin olisi sääntöjen mukaan pitänyt saada. Yllätyin, että hän sai edes jonkinlaisen kilpailukiellon, koska Sundby selvisi käytännössä ilman kilpailukieltoa, kun se piti kärsiä keskellä kiivainta kilpaikukautta keskikesällä.

Mutta jos nyt keskustellaan suomalaisten hiihtäjien tilanteesta tätä kautta ja tulevaisuutta silmällä pitäen, niin huolestunut pitää olla. Iivo Niskanen varmasti menestyy alkavalla kaudella, jos harjoittelukausi on sujunut hyvin ja pysyy terveenä. Mahdollisuuksien rajoissa varmaan on, että hän voisi olla vielä vuoden 2026 olympialaisissa maailman huipulla. Se on eri asia, että onko motivaatiota jatkaa sinne asti, vaikka edellytyksiä suorituskyvyn ja terveyden kannalta olisi.

Krista Pärmäkosken viimeiset kaudet ovat olleet vähän alavireisiä ja vaikeita. Toki viestissä tuli viime talvena pronssia. En tiedä, miksi ura kääntyi vähän laskusuuntaan 2017 MM-kisojen jälkeen. Sairastelut ovat varmaan osasyy, mutta eivät ne nyt kaikkea selitä. Kyllä hyviäkin suorituksia mahtuu joukkoon, mutta olisin odottanut enemmän. Toki norjalaisille dopinghiihtäjille on vaikea pärjätä. Vähän sellaista on ilmassa, että Pärmäkosken ura voi päättyä tähän kauteen. Toivotaan, että Pärmäkoski pystyisi palaamaan omalle huipputasolleen ja taistelemaan tosissaan olympiamitaleista ja maailmancupin palkintopallisjoituksista. Aika paljon on kysymysmerkkejä ilmassa varsinkin, kun viime kaudet eivät hyviä ole olleet. Hienon uran on joka tapauksessa tehnyt.

Kerttu Niskasen koko ura on ollut aika vaihtelevaa. Siihen on mahtunut sekä ylämäkiä että alamäkiä. Välillä on kulkenut todella lujaa ja sitten taas välillä on ollut sijoilla ynnä muut. Kertulla on ollut sairasteluita kyllä ihan liikaa ja viime kauden päättänyt vamma oli kyllä ikävä tapaus, kun oli oikein hyvässä vireessä. Kerttu on päässyt oman potentiaalinsa edellyttämälle tasolle vain ajoittain. Olen tätä asiaa ihmetellyt ja miettinyt, että onko harjoittelussa tehty joskus asioita pieleen, vai mistä on kiikastanut. Ylikuntoakin on uran varrella ollut. Jossain haastattelussa Niskanen sanoi, että motivaatiota uran jatkamiselle vielä alkavankin kauden jälkeen on. Ei hän kyllä enää nuori hiihtäjä ole ja vääjäämättä ura lähtee kulkemaan kohti auringonlaskua jossain vaiheessa. Ei kai se mahdotonta ole, että hän voisi vielä pari vuotta olla kärkipäässä kansainvälisellä tasolla, jos kaikki hyvin menee. Kerttu on vähän mysteeri, kun edellytyksiä olisi, vaikka mihin, mutta odotukset eivät ole täysin toteutuneet, enkä tiedä, mitä tästäkään kaudesta voi odottaa.

Jasmi Joensuun ja Vilma Nissisen kohdalla olen miettinyt, että voisiko heillä olla mahdollisuuksia päästä maailman huipulle. Joensuu on 25-vuotias eli ei enää mikään junnu, mutta ei myöskään mikään kolmekymppinen, joka on uransa jälkimmäisellä puoliskolla. Nissinen on pari vuotta nuorempi, mutta ei hänkään nyt ihan junnu enää ole. Ruotsalaiset ja norjalaiset hiihtäjät ovat aika pian 20-ikävuoden jälkeen nousseet maailman huipulle eli siinä mielessä kumpikin on aika paljon jäljessä, jos ajatellaan urakehitystä. Molemmat ovat väläytelleet, mutta silti he ovat kuitenkin vielä lopulta aika kaukana maailman kärjestä. Toisaalta molemmissa on ainakin jotain potentiaali, mutta en osaa sanoa, kuinka korkealle tasolle heidän potentiaalinsa riittää. Heidän esityksiään on mielenkiintoista seurata alkavalla kaudella. Nyt pitäisi minun mielestäni ottaa merkittäviä kehitysaskeleita. Nissiselle on voinut tehdä hyvää, kun päässyt harjoittelemaan Pärmäkosken kanssa. Tietenkin kestävyyslajeissa pitää muistaa, että huipulle noustaan useimmiten vähän myöhemmällä iällä.

Matintalo on 24- vuotias ja kyllä hänenkin pitäisi ruveta maailman kärkeä hätyyttelemään, jos aivan terävimmälle huipulle aikoo. Ei hän ole enää mikään junnu. Hänessä on potentiaalia ja hän on myös väläytellyt. Hyviä maailmancupin sijoituksia hänellä on ja viesteissä on hyviä hiihtoja tehnyt. Kehitys on junnannut paikallaan ja viime kausi oli vähän tasapaksu. Tosi vaikea hänestäkään on sanoa, että kuinka korkealle hänen potentiaalinsa voisi riittää. Olisi hyvä, jos nousisi ihan huipulle, kun ei Suomessa huippuhiihtäjiä liikaa ole.

Korvan ja Piipon osalta olen jo menettänyt toivoni. Kumpikin ovat olleet jo jonkin aikaa ilman valmentajaa ja harjoitelleet lähinnä itsekseen. Ei ole hyvä asia minun mielestäni, jos tavoitteet ovat maailman huipulla. Molemmilla on motivaatiopuoli iso kysymysmerkki ja tällä hetkellä näyttää siltä, että motivaatio ei ole sillä tasolla, mitä ammattiurheilijalla pitää olla. Kummallakin on mennyt nyt kaksi kautta täysin päin seiniä, mikä on paha juttu kehityksen ja tulevaisuuden kannalta. Molemmat ovat siinä iässä, että pitäisi saada alle hyviä harjoitusjaksoja ja päästä kehittämään kaikkia osa-alueita. Myös kilpailemaan pitäisi päästä, kun sekin kehittää. Korvalla meni siinä kohtaa pieleen, kun hänen piti sinne armeijaan jostain syystä mennä. Jossain haastattelussa hän sanoi, että oli armeijajuttujen päälle harjoitellut ja vetänyt itsensä ihan piippuun. On aika mahdotonta yhdistää ammattimaista treenaamista ja armeijaa keskenään. Ehkä se armeijaan meneminen kertoo motivaation puutteesta tai ainakin siitä, ettei hän itsekään tiedä, mitä haluaa. Toisaalta ymmärrän hyvin, jos arvelluttaa ryhtyä ammattiurheilijaksi, koska onhan se touhu raadollista ja kovaa. Siinä ei elämään paljon muuta mahdu kuin kilpaileminen ja treenaaminen. Ei se kaikille sovi. Piippo ilmeisesti treenasi itsensä aika pahasti piippuun ja tuli rasitusvammoja yms. Ei hänestäkään sitten ilmeisesti ollut huippu-urheilijaksi. Ei nyt heidän osaltaan peliä ole vielä täysin menetetty, mutta ei hyvältä näytä ja ennusmerkit ovat huonot. Suomalaisen hiihdon kannalta tämä tilanne on todella huono, jos menetetään kaksi tulevaisuuden lupausta, joilla olisi ollut oikeasti potentiaalia maailman huipulle. Se on ihan selvää, että molemmat olisivat voineet maailman huipulle päästä. Suomalaisia huippuhiihtäjiä ei hirveästi ole, niin valitettava tilanne.

Iivo Niskanen tulikin jo käsiteltyä. Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen osalta olen miettinyt, että voisivatko molemmat ottaa kehityksessään vielä pari askelta eteenpäin. Mäki on 26-vuotias, joten hänen voisi ajatella vielä kehittyvän ja on hänellä monia hyviä ominaisuuksia. Hänen pitäisi vain jättää sählääminen ja kolarointi pois. Hänellä on hyviä sijoituksia maailmancupissa ja jotenkin hän on siinä aivan rajoilla, että voisi päästä ihan sinne terävimpään kärkeen sprinteissä säännöllisesti. Jotain vielä puuttuu ja en tiedä kuinka paljon Mäellä on vielä mahdollisuuksia kehittyä ja parantaa. Hänestä voi olla iloa tulevaisuudessa. Hakola on kolmekymppinen ja hän nyt on uransa jälkimmäisellä puoliskolla. Hyviä ominaisuuksia hänellä on ja hyviä suorituksia on takana, mutta jotain on puuttunut, että ihan terävimmän kärjen olisi saavuttanut. Hänellä on ollut turhan paljon loukkaantumisia. Hakolasta on varmasti iloa viestihiihtäjänä, mutta ihan terävin kärki saavuttamattomissa.

Perttu Hyvärinen on keskitason kansainvälinen hiihtäjä ja se taitaa hänen tasonsa olla. Ei hän enää kehity. Markus Vuorela on 25-vuotias, joten hän on periaatteessa vielä kehittyvässä iässä, mutta sijoitukset maailmancupissa ovat jääneet vaatimattomiksi, eikä kehitystä ole tapahtunut. Nyt meni syksy pilalle loukkaantumisen takia. Ei hän vaikuta hiihtäjältä, joka voisi maailman kärjen saavuttaa. Taitaa jäädä Hyvärisen tavoin keskitason kansainväliseksi hiihtäjäksi. Miehissä kärjen saavuttaminen on vielä vaikeampaa, kuin naisissa.

Lauri Vuorinen ja Verneri Suhonen ovat molemmat isoja kysymysmerkkejä, että missä se lopullinen taso on. Vuorinen on 26-vuotias, joten jos sinne maailman huipulle haluaa, niin nyt viimeistään pitäisi olla jo ihan huipun tuntumassa säännöllisesti. Sanoisin, että sama koskee myös 24-vuotiasta Suhosta, koska molempien kohdalla puhutaan lähinnä sprinteistä. Sprintti on matka, jolla he voivat menestyä. Kumpikaan ei ole kansainvälisellä tasolle esittänyt juuri mitään. Yksittäisiä hyviä suorituksia, mutta ne ovat todellakin jääneet yksittäisiksi. Kehitystä ei ole tapahtunut.

Ei tulevaisuus hirveän ruusuiselta näytä sen jälkeen, kun Pärmäkoski ja Niskaset lopettavat. Miesten puolella Suomella ei ole aikoihin ollut tilannetta, että olisi esim. 3-5 hiihtäjää yhtä aikaa huipulla. Naisten puolellakin siitä on jo jonkin verran aikaa, kun sijoilla 1-15 oli 3-5 hiihtäjää melkein joka kisassa. Naisissa on ollut pidempään paljon parempi tilanne, mutta on sekin selvästi huonompaan suuntaan mennyt. Näyttää nyt siltä, ettei tulevaisuudessa kannata ihan hirveästi odottaa menestystä suomalaisilta ja puhun nyt sijoista 1-10. Yksittäisissä kisoissa yksittäisiltä hiihtäjiltä se voi onnistua satunnaisesti, mutta laajalla rintamalla ei välttämättä onnistu Pärmäkosken ja Niskasten jälkeen.

Hiihtoa seuraan paljon, mutta en oikein osaa sanoa, että kuinka monta näistä nuoremmista hiihtäjistä omaa niin paljon potentiaalia, että voisivat nousta maailman huipulle tai edes sinne terävimmän kärjen tuntumaan.

Anni Alakoski
Emmi Lämsä
Jasmin Kähärä

Juuso Haarala (näytöt ovat jääneet vaisuiksi ja kehitys junnaa paikoillaan)
Joel Ikonen
Miro Karppanen
Lauri Lepistö (näytöt ovat jääneet aika vaisuiksi ja kehitys junnaa paikoillaan)
Remi Lindholm
Lauri Mannila
Verneri Poikonen
Emil Liekari
Tino Stenman
Santeri Pirneskoski

U23 maajoukkue

Josefina Böök
Ida Haapala
Siiri Kaijansinkko
Lotta Kurttila
Anni Lindroos
Tiia Olkkonen
Amanda Saari
Vilma Ryytty

Oskari Hökkä
Petteri Koivisto
Niilo Moilanen
Miska Poikkimäki
Arsi Ruuskanen
Alexander Ståhlberg
Johannes Vuorela

Sitten on tietenkin vielä näistä edellä luetelluista vielä nuorempia hiihtäjiä, jotka ovat sitten jo lähes tuntemattomia. Ståhlberg, Koivisto ja Moilanen nyt ovat ainakin sellaisia, joilla on käsittääkseni potentiaalia päästä ihan huipulle asti. Aika näyttää, kuinka pitkälle pääsevät. Jostain syystä vuosien varrella on ollut todella monia nuoria lupaavia hiihtäjiä, joista ei ole sitten tullut edes keskitason kansainvälistä hiihtäjää. Esimerkiksi Marjaana Pitkäsestä joskus kauan sitten puhuttiin, että hänessä olisi kansainvälistä potentiaalia, mutta hän jäi kansallisellakin tasolla ihan hyväksi hiihtäjäksi. Ehkä Suomessa saa turhan helposti lupauksen statuksen, mutta aika paljon Suomessa hukataan myös lupauksia. Toki huipulle on vaikea nousta ja se vaatii kovaa työtä, eivätkä kaikki ole siihen valmiita ryhtymään. Esimerkiksi Antti Ojansivu ja Sami Lähdemäki olivat myös aikoinaan sellaisia, joista odotettiin paljon. Lähdemäki teloi itsensä pahasti jollain Keski-Euroopan leirillä joskus. Se varmaan vaikutti hänen kohdallaan. Aika harvoin näiden lupausten kanssa tunnutaan onnistuvan. En tiedä, mistä johtuu. Toivottavasti tätä on jossain mietitty.

En tiedä olenko pessimistinen, mutta en varsinkaan naisten puolella näe tulevaisuutta mitenkään hyvänä ja valoisana.
 

LiiAaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Minä en ole oikein koskaan ymmärtänyt tätä Kyrön elinikäistä toimitsijakieltoa ja sitä, ettei häntä enää huolita valmennustoimintaan. En myöskään tajua sitä, miksi Lahden 2001 MM-kisojen tapahtumista jauhetaan vielä tänä päivänäkin jatkuvasti, vaikka kisoista on 20-vuotta aikaa. Menneet ovat menneitä ja nämä tapahtumat voisi jo unohtaa. En ymmärrä tätä suomalaista ajattelutapaa, että jäädään märehtimään esim. 2001 MM-kisojen tapahtumia ja podetaan siitä huonoa omatuntoa ja häpeää. Minusta Kyrö olisi voinut ihan hyvin palata valmennushommiin jo ajat sitten. Hänellä olisi paljon osaamista ja tietotaitoa, josta olisi hyötyä suomalaisessa urheilussa. Lahden dopinginkäryt olivat myös ainakin osittain ymmärtääkseni norjalaisten juoni, jolla haluttiin pelata suomalaiset pois tieltä. Tätä ei kyllä Iltasanomien toimittajat yms. tuo esille.
Kyrö vapautui jo vuosia sitten tästä toimitsijakiellosta (uskoisin että tämän tiesitkin). Kyrö ei ole joko itse ollut aktiivinen jatkamaan, tai häntä ei ole huolittu mihinkään valmennusryhmään. Veikkaisin ainakin Suomen mittakaavalla Kyrön paluun olevan käytännössä mahdotonta. Siitähän se menneiden muistelu vasta alkaisikin, jos Kyrö palaisi valmennukseen. Tätä se on Suomessa. Menneitä kaivellaan vielä nykyisinkin Martti Vainiosta alkaen, ja muut maat viittaavat kintaalla omille käryilleen.

Suomen nykyinen hiihtomenestys perustuu Niskasen ja Pärmäkosken valovoimaan. Tätä valovoimaa voisi verrata männä vuosien mäkihyppyyn ja Janne Ahoseen. Pärmäkoskelta se alkaa himmetä ja Iivollakaan ei voi enää montaa vuotta ratsastaa. Pertut ja Laurit ovat jo osoittaneet tasonsa. Junnuja on nihkeästi tulossa/nousemassa lajin pariin.

Hyvää analyysiä koko teksti.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyröllä on varmaan tietoa valmennuksesta, ja varmaan hänen hyvin katkerat suorat sanansa hiihdon douppauksesta, hiihtoliiton peittelystä, norjalaisten systemaattisesta ym. ovat ainakin suurimmaksi osaksi totta. Juuri siksi ihan mahdoton ajatus. Hiihtoliitto ei ole myöntänyt niitä 90-luvun asioita, joista Kyrö on puhunut, ja hiihtoliitto saattaapi katsoa Kyrön rikkoneen jonkun herrasmiessopimuksen kun ei halunnut ottaa syitä käryistä yksin omille niskoilleen, vaan vasikoi muistakin. Hiihtoliitto tuskin Kyröä kysyy päävalmentajaksi, sen enempää kuin vatikaani kysyy Richard Dawkinsia paaviksi. (Tulkitsin, että haave "Kyrön johdolla Suomen hiihto nousuun" tatkoitti tuota päävalmentajan paikkaa, joka siis on mahdoton.)

Norjalaiset ei ole myöskään myöntänyt mitään, ja hiihdon pr-toiminnan ja rahoituksen kannalta on tärkeää, etteivät myönnäkään. Norjalaiset tuota showta kuitenkin pyörittää, ja tuskin hyvällä katsoisivat että (heidän näkökulmastaan) Darth Vader palaa merkittävään rooliin kansainvälisessä hiihdossa. Näin ollen tuollaiset epävirallisessa roolissa annetut vinkit ovat varmaan ainoa tapa, jolla Kyrön tietoja voidaan nyt hyödyntää.

En myöskään tiedä, olisiko Kyrö muutenkaan hyvä henkilö merkittävään rooliin hiihtojärjestelmässä enää, kun nuo katkerat kokemukset tuntuvat leimansa persoonaan painaneen. Sinänsä ymmärrettävästi tietenkin.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Kun joukkueeseen tulee kuusi miestä ja yhden täytyy olla viestin varamies, niin silloin voi olla vain yksi puhdas sprintteri.
Lassila mainitsi 7 nimeä alustavina mahdollisina niminä: Mäki, Hakola, Niskanen, Hyvärinen, Vuorela, Vuorinen sekä Suhonen. Yksi näkemys kuusikon valintaan on se, haluaako Suomi jokaiselle henkkoht matkalle täyden nelikon (oletan että Suomi saa halutessaan nimetä neljä kullekin matkalle mutten ole mistään tarkastanut). Mainitusta seitsikosta kaksi viimeistä on aika puhtaita sprinttereitä ja heille kisaohjelmaksi tulisi kai vain sprintti (v) ja muu nelikko saisi kolme henkilökohtaista kisaa, viestin sekä kaksi parisprinttiin (p) johon tulisi ainakin Niskanen sekä lisäksi kaksi (Mäki ja Hakola) sprinttiin. Kenties Vuorinen voi hiihtää viestissä avausosuuden tms. Tämä näkemys puoltaisi normimatkan menijää Vuorela mikäli siis kuntoutuu. Kuusi kisaa täydellä miehityksellä on kuitenkin kova urakka vaikkakaan näin olympialaisissa kilpailuita ei tule peräkkäisille päiville. Tässä kisaohjelma maastohiihdon osalta:

5.2. N 15km skiathlon
6.2. M 30km skiathlon
8.2. N sprintti (v)
8.2. M sprintti (v)
10.2. N 10km (p)
11.2. M 15km (p)
12.2. N 4x5km
13.2. M 4x10km
16.2. N parisprintti (p)
16.2. M parisprintti (p)
19.2. M 50km massastartti (v)
20.2. N 30km massastartti (v)
 

Suurmestari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyrö vapautui jo vuosia sitten tästä toimitsijakiellosta (uskoisin että tämän tiesitkin). Kyrö ei ole joko itse ollut aktiivinen jatkamaan, tai häntä ei ole huolittu mihinkään valmennusryhmään. Veikkaisin ainakin Suomen mittakaavalla Kyrön paluun olevan käytännössä mahdotonta. Siitähän se menneiden muistelu vasta alkaisikin, jos Kyrö palaisi valmennukseen. Tätä se on Suomessa. Menneitä kaivellaan vielä nykyisinkin Martti Vainiosta alkaen, ja muut maat viittaavat kintaalla omille käryilleen.

Suomen nykyinen hiihtomenestys perustuu Niskasen ja Pärmäkosken valovoimaan. Tätä valovoimaa voisi verrata männä vuosien mäkihyppyyn ja Janne Ahoseen. Pärmäkoskelta se alkaa himmetä ja Iivollakaan ei voi enää montaa vuotta ratsastaa. Pertut ja Laurit ovat jo osoittaneet tasonsa. Junnuja on nihkeästi tulossa/nousemassa lajin pariin.

Hyvää analyysiä koko teksti.

Tiesin kyllä, että toimitsijakielto kumottiin ajat sitten. Tarkoitin sitä, että minusta on outoa, että alun perin annettiin ikuinen toimitsijakielto heti ensimmäisestä vilpillisestä toiminnasta. Olisin siinä tapauksessa asian ymmärtänyt, jos olisi monta kertaa jo syyllistynyt vilpilliseen toimintaan, mutta pitäisi samalla tavalla toimia kuin urheilijoiden kanssa. Toki urheilijoidenkin kohdalla on eri säännöt riippuen urheilijan kansallisuudesta. Tässä on hyviä kommentteja tullut esiin, miksi Kyrö ei ole ollut, eikä tule olemaan valmentajana ainakaan virallisena.

Uusien pärmäkoskien ja niskasten syntymisen yhtenä esteenä taitaa olla se, etteivä yksilölajit hirveästi taida houkutella nykynuoria. Työmäärä, jota menestyksen eteen pitää tehdä on myös niin kova, että läheskään kaikki eivät siihen ole valmiita. Näkisin yhtenä ongelmana myös sen, että nykyään lapset ja nuoret liikkuvat todella vähän. Eivät nykynuoret ole kuulleetkaan niistä pihaleikeistä ja pihapeleistä, joita vielä minun nuoruudessani oli ja joita harrastettiin. Sitten muutenkin nuorten liikkuminen on vähentynyt. Nuoret viettävät valitettavan paljon aikaa tietokoneen ja kännykän ääressä ja ihan arkinen hyötyliikuntakin on vähäistä. Näistä lähtökohdista on vaikea lähteä treenaamaan ja tavoittelemaan huippu-urheilijan asemaa kansainvälisellä huipulla. Yksi syy on varmaan sekin, että ainakin täällä ihan etelässä, jossa minä asun, niin saa olla tyytyväinen, jos pääsee kaksi kuukautta vuodessa hiihtämään. Talvet ovat valitettavasti menneet surkeiksi, eikä tämä kehitys todellakaan edistä sitä, että saataisiin uusia harrastajia lajin pariin ja kilpailemaan hiihdossa. Etelässä on kuitenkin suomalaisista suuri osa ja täällä on huonoimmat hiihtokelit. Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, eikä siellä ole moneen vuoteen pystytty järjestämään hiihtokisoja, koska ei ole tarpeeksi lunta, eikä siellä ole tykkilumilatua. Syitä on varmasti monia muitakin, miksi uusia kansainvälisen tason hiihtäjiä ja edes potentiaalisia sellaisia tulee koko ajan vähemmän ja vähemmän.
 

Sambody

Jäsen
Mielestäni Joni Mäki sanoi, että tämä kausi panostetaan ihan puhtaasti sprinttiin. Viime kaudella hyvä alku ja kesällä rullilla Iivon kukistaminen taisi vähän nostaa odotukset turhan korkealle normaalimatkoja ajatellen ja sitten ei oikein kummastakaan tullut sitä parisprintin mitallia lukuunottamatta mitään megaonnistumista. Mielestäni myös sanoi, että vauhtia on pyritty saamaan kroppaan lisää. Viime kaudellahan hän suorastaan säkenöi sprintin karsinnoissa. Oli muistaakseni jonkun maailman cup otatuksen nopein ja toisessakin kilpailussa pisteli esim Kläboa päihin. Oli koko kauden kärkimiehiä karsintavaiheessa, mutta tie nousi aina erävaiheessa loppusuoralla pystyyn. Tuota vasten ei välttämättä ihan väärin hakea alkavalle kaudelle yhtä vaihdetta lisää loppuratkaisua varten.

Miehissä on taas pitkästä aikaa oikeasti lupauksia herättäviä miehiä. Mielenkiintoista nähdä kauden edetessä näiden edesottamuksia. Tästä syystä täytyy myös toivoa, että maajoukkuemiehet jaksavat kotimaan kisoihinkin tulla mittatikuiksi. Olisi myös miellyttävää nähdä joidenkin nuorten lunastavan paikan miesten a-maajoukkueryhmästä.
 

Majoneesi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki voijjaan tuhota
Tässä kisaohjelma maastohiihdon osalta:

5.2. N 15km skiathlon
6.2. M 30km skiathlon
8.2. N sprintti (v)
8.2. M sprintti (v)
10.2. N 10km (p)
11.2. M 15km (p)
12.2. N 4x5km
13.2. M 4x10km
16.2. N parisprintti (p)
16.2. M parisprintti (p)
19.2. M 50km massastartti (v)
20.2. N 30km massastartti (v)

Kisojen hienoin hetki on, kun Ritu tulee päätösmatkalla kympin joukkoon. Mahtava urheilija.

Muutoin 1-3 mitalia.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kisojen hienoin hetki on, kun Ritu tulee päätösmatkalla kympin joukkoon. Mahtava urheilija.

Muutoin 1-3 mitalia.

Mikä muuten Kaisa Mäkäräisen tilanne? Jos innostuu treenaamaan, niin olisi varmasti vapaalla toiseksi paras edustaja 30 km ja vahvistaisi viestiporukkaa.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Mikä muuten Kaisa Mäkäräisen tilanne? Jos innostuu treenaamaan, niin olisi varmasti vapaalla toiseksi paras edustaja 30 km ja vahvistaisi viestiporukkaa.
Lopettanut. Eikä missään nimessä olisi vahvistus viestijoukkueeseen tai "varmasti toiseksi paras edustaja 30 kilometrillä". On siinä joukkueessa Roposen lisäksi vapaan 30 olympianelonen sekä kympin olympiapronssimitalisti. On edelleen hyvä huomata että Mäkäräinen on parhaimmillaan ollut kv. tason hiihtokilpailussa yhdeksäs, ja tästäkin hiihdosta on kohta kulunut kahdeksan vuotta.

Mäkäräinen loi varsinkin lähtökohtaan nähden mahtavan uran, mutta hänen pyörittelemisensä edelleen viestispekulaatioissa tuntuu käsittämättömältä. Ymmärtäisin hieman paremmin jos edelleen kilpailisi, silloinkin toki vaadittaisiin näyttöjä sileän kisoista.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Lopettanut. Eikä missään nimessä olisi vahvistus viestijoukkueeseen tai "varmasti toiseksi paras edustaja 30 kilometrillä". On siinä joukkueessa Roposen lisäksi vapaan 30 olympianelonen sekä kympin olympiapronssimitalisti. On edelleen hyvä huomata että Mäkäräinen on parhaimmillaan ollut kv. tason hiihtokilpailussa yhdeksäs, ja tästäkin hiihdosta on kohta kulunut kahdeksan vuotta.

Mäkäräinen loi varsinkin lähtökohtaan nähden mahtavan uran, mutta hänen pyörittelemisensä edelleen viestispekulaatioissa tuntuu käsittämättömältä. Ymmärtäisin hieman paremmin jos edelleen kilpailisi, silloinkin toki vaadittaisiin näyttöjä sileän kisoista.


Pärmäkosken taso on ollut pidempään laskussa, nyt on painoa pudotettu reilusti, katsotaan mitä tapahtuu. Noissa yhteislähtökisoissa on ollut Kristalla vaikeaa, kun Theresen paluun jälkeen lähdetaan aina reippaasti liikkeelle.


SM-hiihdot, Pyhäjärvi 13.02.2021
10 km vapaa, naiset:

1. Riitta-Liisa Roponen, 26.45,9

2. Kaisa Mäkäräinen, +11,2

3. Laura Mononen +24,3

4. Anne Kyllönen, +28,3

5. Johanna Matintalo, 46,4
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Mikä muuten Kaisa Mäkäräisen tilanne? Jos innostuu treenaamaan, niin olisi varmasti vapaalla toiseksi paras edustaja 30 km ja vahvistaisi viestiporukkaa.
Neljänneksi parhaan naisen tittelistä vapaan distanssimatkoilla Mäkäräinen voisi taistella, mutta ei lähtökohtaisesti ole jakoja Kristaa, Kerttua ja Ritua vastaan. Lisäksi esim. viime keväänä Ristijärven SM-hiihdoissa Mäkäräinen hävisi Anne Kyllöselle ihan pystyyn vapaan kolmenkympin kisassa.

Viesijoukkueeseen Kaisa ei olisi uskottava vaihtoehto, vaan vapaan osuudet hiihtää lähtökohtaisesti Ritu sekä Krista ja pertsan osuuksia vievät Matintalo ja Niskanen.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Lopettanut. Eikä missään nimessä olisi vahvistus viestijoukkueeseen tai "varmasti toiseksi paras edustaja 30 kilometrillä". On siinä joukkueessa Roposen lisäksi vapaan 30 olympianelonen sekä kympin olympiapronssimitalisti. On edelleen hyvä huomata että Mäkäräinen on parhaimmillaan ollut kv. tason hiihtokilpailussa yhdeksäs, ja tästäkin hiihdosta on kohta kulunut kahdeksan vuotta.

Mäkäräinen loi varsinkin lähtökohtaan nähden mahtavan uran, mutta hänen pyörittelemisensä edelleen viestispekulaatioissa tuntuu käsittämättömältä. Ymmärtäisin hieman paremmin jos edelleen kilpailisi, silloinkin toki vaadittaisiin näyttöjä sileän kisoista.
Eikös Mäkäräinen kisannut jo viime kauden kansallisissa kisoissa tittelillä "lopettanut" vai onko tuon jälkeen lopettanut oikein uudemman kerran? Josta nousee mieleen kysymys kuuluiko Kaisa viime kaudella dopingtestattavien joukkoon: tuo kai lopettamis-ilmoituksen suurin konkreettinen merkitys on: sulle ei enää tehdä yllätystestejä mutta et kyllä saa kilpaillakaan.

Eipä Kaisa tainnut viime kaudeksikaan harjoitella kovin ammattimaisesti. Silti, pärjäsi hienosti kansallisissa kisoissa jonka suurin syy lienee vuosien harjoituspohja jolloin kunto pysyy kovalla tasolla vielä jonkin aikaa. Tokkopa tuo kantaisi enää tälle kaudelle vaan hiihtomaajoukkueeseen mahtuminen vaatisi kovaa treeniä. Tuossakin tapauksessa maajoukkueeseen olisi vaikea päästä: Suomi sai viestipronssia MM-kisoissa 2021 joukkueella Joensuu, Matintalo, Roponen, Pärmäkoski. Ja kun tuohon porukkaan lisätään vielä Kerttu Niskanen, ei sinne helpolla pääse. 30 km (v) joukkueeseen voisi sopia, ehkä. Jos ensin sopisi seitsemän naisen kisajoukkueeseen.
 

LiiAaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Uusien pärmäkoskien ja niskasten syntymisen yhtenä esteenä taitaa olla se, etteivä yksilölajit hirveästi taida houkutella nykynuoria.
Tämä on aivan totta. Ei nykyisiä nuoria enää kiinnosta yksilöurheilu. Se on raakaa rämpimistä yksin ja parhaimmillaan saat mitalin kaulaan ja 100 000€ -verot vuositulot pariksi vuodeksi. Vieressä toinen takoo CS:ssa miljoonia (en sano että sinnekään on helppo päästä huipulle). Monet lajit kuten maastohiihto tulevat varmasti kuolemaan omaan mahdottumuuteensa. Tämähän on jo nähty kestävyysjuoksussa. Norjasta tulee kyllä jatkuvasti huippuja, koska siellä huippu-urheilijat ovat hetkessä "miljonäärejä", eli heillä on se juttu mikä motivoi, sama Ruotsin puolella hiihdossa. Siellä panostetaan kaikilta osin menestyjään oli laji kuin laji. Suomessa mitalisti saa hommata itse sponsorit, pyllistellä päivät Instagramissa mainostamassa ties mitä proo-fiiliä ja saa lisäksi valtion 15 000€ apurahan. Et voi käyttää majun ulkopuoleisia sponsoreita, koska majun hatussa on veikkaus tai ST1 etc. Kukapa lähtisi itse tuohon mukaan? Sikäli kunnioitus niille, jotka vielä jaksavat.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Korvalla meni siinä kohtaa pieleen, kun hänen piti sinne armeijaan jostain syystä mennä. Jossain haastattelussa hän sanoi, että oli armeijajuttujen päälle harjoitellut ja vetänyt itsensä ihan piippuun. On aika mahdotonta yhdistää ammattimaista treenaamista ja armeijaa keskenään. Ehkä se armeijaan meneminen kertoo motivaation puutteesta tai ainakin siitä, ettei hän itsekään tiedä, mitä haluaa.

Hakola on kolmekymppinen ja hän nyt on uransa jälkimmäisellä puoliskolla. Hyviä ominaisuuksia hänellä on ja hyviä suorituksia on takana, mutta jotain on puuttunut, että ihan terävimmän kärjen olisi saavuttanut. Hänellä on ollut turhan paljon loukkaantumisia. Hakolasta on varmasti iloa viestihiihtäjänä, mutta ihan terävin kärki saavuttamattomissa.
Korvan kuviota ei tarvitse arvella koska se on julkisuudessa selkeästi kerrottu jo kun armeijaan oltiin menossa. Muistin virkistykseksi: Hakola oli esillä silloin paljon ja hänen työkuvionsa armeijassa sai suurta hypeä työn ja uran yhdistämisen kannalta. Korva aikoi seurata Risen esimerkkiä mihin myös monet hiihtäjät ja asiantuntijat kannustivat julkisuudessa. Armeija piti tätä varten käydä mutta ei ajateltu urheilujoukkojen tekevän näin pahasti hallaa. No, putkeen ei mennyt mutta spekulaatiot aiheesta on turhia koska on ollut alusta lähtien selvää miksi niin tehtiin.

Hakolasta sanon että vaikka podiumeja ei ole, oli sprintissä perustaso parhaimmillaan (n. 2017-2018) maailmancupissa ja arvokisoissa finaalipaikka. Onko se sitten ollut terävintä kärkeä vai ei?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös