Mainos

Maastohiihtokausi 2021–2022

  • 100 622
  • 810

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mainitusta seitsikosta kaksi viimeistä on aika puhtaita sprinttereitä ja heille kisaohjelmaksi tulisi kai vain sprintti (v) ja muu nelikko saisi kolme henkilökohtaista kisaa, viestin sekä kaksi parisprinttiin (p) johon tulisi ainakin Niskanen sekä lisäksi kaksi (Mäki ja Hakola) sprinttiin.
Mielestäni kärkinelikon (Hakola, Mäki, Hyvärinen, Niskanen) ulkopuolelta valittavia miehiä voi ihan hyvin hiihdättää sprintin lisäksi jotain muitakin matkoja. Esimerkiksi Mäkeä on turha laittaa hiihtämään ainakaan molempia sekä 15km pertsaa että skiathlonia, kun näiden välissä on päämatka sprintti ja heti perään viestin ankkuriosuus.

Riippuu toki miesten kunnosta ja omasta halusta myös. Mutta Hakolankin kohdalla jättäisin skiathlonin väliin mikäli ei halua ottaa sitä avaavana harjoituksena. Skiathlonin jälkeen kaikki neljä seuraavaa matkaa ovat Hakolalle vahvempia, ja menestystoiveiden kannalta on välttämätöntä että Hakolalta ei ole viesteihin hiihdätetty jalkoja alta.

Noin lyhyesti näkisin miesten puolella "varmat" osallistujat seuraavasti. Tässä on tehty oletus että Hyvärinen on ainakin edelliskausien iskussa, viime viikonlopun Suomen cupissa näytti tosiaan aika heikolta.

6.2. M 30km skiathlon: Hyvärinen, Niskanen, ? , ?
8.2. M sprintti (v): Hakola, Mäki, sprintteri 1, sprintteri 2
11.2. M 15km (p): Hakola, Niskanen, Hyvärinen, ?
13.2. M 4x10km: Hakola, Niskanen, Hyvärinen, Mäki
16.2. M parisprintti (p): Niskanen, Hakola (jos Iivo haluaa hiihtää ja rataprofiili suosii enemmän kestävää kuin nopeaa kaveria)
19.2. M 50km massastartti (v): tämä nyt on ihan auki, mutta eipä ole niin väliäkään kun viimeinen kisa
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tämä on aivan totta. Ei nykyisiä nuoria enää kiinnosta yksilöurheilu. Se on raakaa rämpimistä yksin ja parhaimmillaan saat mitalin kaulaan ja 100 000€ -verot vuositulot pariksi vuodeksi. Vieressä toinen takoo CS:ssa miljoonia (en sano että sinnekään on helppo päästä huipulle). Monet lajit kuten maastohiihto tulevat varmasti kuolemaan omaan mahdottumuuteensa. Tämähän on jo nähty kestävyysjuoksussa. Norjasta tulee kyllä jatkuvasti huippuja, koska siellä huippu-urheilijat ovat hetkessä "miljonäärejä", eli heillä on se juttu mikä motivoi, sama Ruotsin puolella hiihdossa. Siellä panostetaan kaikilta osin menestyjään oli laji kuin laji. Suomessa mitalisti saa hommata itse sponsorit, pyllistellä päivät Instagramissa mainostamassa ties mitä proo-fiiliä ja saa lisäksi valtion 15 000€ apurahan. Et voi käyttää majun ulkopuoleisia sponsoreita, koska majun hatussa on veikkaus tai ST1 etc. Kukapa lähtisi itse tuohon mukaan? Sikäli kunnioitus niille, jotka vielä jaksavat.
Poikien puolella tässä on validia asiaa, mutta ei niinkään tyttöjen puolella. Naisten palloilussa taitaa tällä hetkellä olla vaikeampaa päästä kiinni 100 000 euron vuositienesteihin kuin hiihtolajeissa. Esimerkiksi Noora Räty ennemmin piti kiekkokoulua kuin pelasi MM-kisoissa. Aika vaikeaa kuvitella, että Pärmäkosken tai Niskasen kannattaisi taloudellisista syistä pitää ennemmin hiihtokoulua kuin osallistua MM-hiihtoihin.

Ei maastohiihto mihinkään ole lajina kuolemassa, vaikka kilpaurheilevien junioreiden osalta harrastajamäärät ovatkin alhaiset. Tämä tosissaan harrastavien vähäinen massa nyt koskee jotakuinkin kaikkia lumilajeja ja tosiasiallisesti maastohiihto taitaa kuitenkin kilpailla alppihiihdon kanssa siitä eniten harrastetusta lumilajin tittelistä. Jossain mäkihypyssä tai ampumahiihdossa globaalit harrastajamäärät ovat vielä reilusti alhaisemmat eikä näidenkään lajien osalta mikään kuolema ole näköpiirissä.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Hiihdon superlupaus Alexander Ståhlberg, 19, teki harvinaisen ratkaisun: valitsi sivarin – valmentaja lataa kovaa tekstiä armeijasta Hiihdon superlupaus Alexander Ståhlberg, 19, teki harvinaisen ratkaisun: valitsi sivarin – valmentaja lataa kovaa tekstiä armeijasta

Varmasti hyvä ratkaisu. Nykyäänhän lupaavat urheilijat joutuvat jo armeijassa koville ja yöunista ja levosta joutuu tinkimään. Takavuosina mm. Kasvio ja Sievinen olivat yhteensä 2 yötä kasarmilla ja armeija ei haitannut treeniä ja kehitystä.

Omasta mielestä nämä lahjakkaimnat urheilijat pitäisi vapauttaa kokonaan palveluksesta armeijan osalta.
 

Sambody

Jäsen
Iivo aloitti voitolla Oloksen 15km pertsan kilpailussa. Chervotkin pisti kunnolla kampohin eikä jäänyt kuin reilut 5 sekuntti. Kolmanneksi kerennyt Jakimuussin otti nokkaan jo melkein puoli minuuttia. Haarala toiseksi parhaana suomalaisena jäi kaksi ja puoli minuuttia Iivosta. Iivon lisäksi toki muita maajoukkuemiehiä ei ollut mukana.

Naisten kympillä Kerttu NIskanen viides puoliminuuttia Neprjajevalle hävinneenä. Edelle ehtivät myös Sorina, saksan Carl ja Hennig. Pärmäkoski ja Roponen avaavat kilpailukautensa huomenna samalla matkalla mutta vapaalla hiihtotavalla.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Iivo kertoi myös, että Bolsu oli treeneissä pitänyt tutun reipasta lenkkivauhtia. Eli ilmeisesti Bolsun terveystilanne ei ole niin huono, mitä on viestitty.
 

Sambody

Jäsen
Jos sitä joku ei vielä huomannut niin Oloksella Iivo otti myös vapaalla voiton kotiin ja Pärmäkoski oli tiukan naisten kilpailun ykkönen. En tiedä tulevatko Niskaset ja Pärmäkoski viivalle ensi viikonloppuna Taivalkoskelle, mutta mikäli eivät niin oli ihan hyvä kenraaliharjoitus Rukan maailmancupia silmällä pitäen.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat

Iltalehden uudella asiantuntijalla Reijo Jylhällä lähtenyt vähän mopo keulimaan, kun povaa Pekingin naisten pariviestiin jopa kultamitalisaumaa kaksikolle Niskanen-Pärmäkoski. Sinällään on totta, että kun hiihdetään korkealla, vaativassa maastossa ja todennäköisesti hitaalla lumella, niin kestävyysomainaisuudet korostuvat normaalia enemmän parinsprintissä, mutta silti on päivänselvää, että Ruotsi, Norja ja Venäjä ovat kisan selvästi kolme suurinta mitalisuosikkia ja Suomi korkeintaan nelossuosikki, Esim. vedonvälittäjät pitävät Suomea kisaan kuudenneksi tai seitsemänneksi parhaana joukkueena.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Iltalehden uudella asiantuntijalla Reijo Jylhällä lähtenyt vähän mopo keulimaan, kun povaa Pekingin naisten pariviestiin jopa kultamitalisaumaa kaksikolle Niskanen-Pärmäkoski.

Vaatisi ainakin kalustupuolella vastaava täysosumaa kuin Oberissa miesten parispintissä, jotta edes mitali on mahdollinen. Parisprintti on urheilijoiden arvostuksessa melko alhaalla, mutta Olympialaiset ja väljä ohjelma, niin parhaat nähtäneen viivalla.

Minusta melko rohkeaa paukuttelua Jylhältä, kun yhtään MC-kisaa ei ole vielä hiihdetty.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Parisprintti on kilpailu mikä ei ole oikein kenenkään ykköstähtäimessä.

Kyllä tuohon panostamalla Suomi voi yllättää. Jylhältä mielestäni ihan hyviä arvioita. Ihan varmasti kaiken mennessä nappiin Suomi voi voittaa.
Ei tuo nyt mitään kovin liiallista paukuttelua ole Jylhältä.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Verrattain viihdyttävä ja osin informatiivinen vierailu Iivolta jälleen Urheilucastissä.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Parisprintti on kilpailu mikä ei ole oikein kenenkään ykköstähtäimessä.

Kyllä tuohon panostamalla Suomi voi yllättää. Jylhältä mielestäni ihan hyviä arvioita. Ihan varmasti kaiken mennessä nappiin Suomi voi voittaa.
Ei tuo nyt mitään kovin liiallista paukuttelua ole Jylhältä.
Ei mutta on sekin nostanut profiiliaan sprinttigeimien laajentumisen myötä. Toki henkilökohtainen sprintti niiden sprintterien ykköskisa on mutta heistä monilla joilla kestävyys riittää parisprinttiin mutta normimatkoilla ei kuitenkaan kärkisijoille, se on iso kisa.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Jännä nähdä, kuinka kauan parisprintti säilyy tuollaisenaan arvokisoissa. Hiihdolla on painetta mennä kohti sekakisoja, koska ne kuuluvat ajan ilmapiiriin ja ainakin lähtökohtaisesti avaisivat mitalimahdollisuuksia useammille maille. Tosin kun ottaa huomioon, että Oberissa mitalit menivät kuuteen eri maahan ja Seefeldissäkin viiteen, en ole aivan varma tästä. Esimerkiksi nykyrostereista en keksi tasan yhtään maata, jonka osakkeet nousisivat sekakisan myötä vrt. nykymalli. Yhden kovan maita kun ei juuri ole, Sloveniallakin on Urevc ja Italialla De Fabiani.

Idea kait onkin saada mahdollisimman paljon joukkueita viivalle, minä en ihan rehellisesti sanoen pidä sitä itseisarvona. Ei ne romaniat, belgiat tai liettuat tuo mitään lisäarvoa ampumahiihtoonkaan muuten kuin että laji näyttää paljon isommalta kuin onkaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Parisprinttien vaihtaminen sekaparisprintiksi arvokisaohjelmassa olisi täydellisen idioottimainen ratkaisu. Nyt molempien sukupuolten osalta on vähän hiihtotavasta riippuen noin 5-6 mitalikandidaattia ja sopivasti eri maita mitaleista taistelemassa. Sekaparisprintti nykyisillä voimasuhteilla olisi hyvin vahvasti Norjan, Venäjän ja Ruotsin välinen taisto. Esimerkiksi Ranskalla ja Italialla on hyviä miehiä, mutta ei naisia ja Slovenialla sekä USA:lla taas toisin päin.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Varmaankin seuravaa iso muutos saattaa olla perinteisen hiihtotavan katoaminen lajikirjosta, tai että pertsaa hiihdettäisiin vain ultramatkoja.

Nykyisellään perinteisellä hiihtotavalla kalusto ja voitelu ovat liian suuressa asemassa, varsinkin jos olosuhde on haastava. Isojen maiden takana hiihtäjät joutuvat antamaan liikaa tasoitusta ja kisoja ratkotaan huoltorekalla. Lisäksi tärkein ja isoin markkina-alue Keski-Eurooppa suosii enemmän luisteluhiihtoa.

Minusta arvokisat pitäisi järjestää aiemmin kalenterissa, +15 ast lämmöt ja suolatut ladut suosivat liiaksi isoja maita. Esim Oberissa USA:n naiset hävisivät kisat jo huoltorekalla.

Joka tapauksessa muutoksia lienee luvassa, kun palkintorahat ovat pudonneet huippuvuosista ja hiihto ei kiinnosta tarpeeksi. Norjan ylivoima on myös liian isoa, lisää maita tarvitaan mukaan. Italia, Ranska ja Saksa ovat kaikki hiipumassa ja kisat käydään pian Norjan ja Venäjän jäsenten välisinä. Suomellakin huiput ikääntyvät, eikä näkyvissä ole ainakaan heti korvaajia.
 

Sambody

Jäsen
Viikonloppuna Taivalkoskella käsittääkseni hiihdetään vapaan sprintit ja pertsan 10 ja 15km. Eli olympiamatkat. Mukana kaikki suomalaishuiput tähän tietoon Iivoa lukuunottamatta. Harmi tuo Iivon poissaolo, koska siinä miehillä on oikeastaan ainoa varma kansainvälisen tason mittatikku normaalimatkoilla.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Minusta arvokisat pitäisi järjestää aiemmin kalenterissa, +15 ast lämmöt ja suolatut ladut suosivat liiaksi isoja maita.
Tässä vaan on sellainen ongelma, että alppihiihto on miehittänyt helmikuun alun blokin itselleen, ja koska alppihiihto on arvokkaampi TV-tuotteena kuin muut hiihtolajit, se ei rupea väistämään. Samoin FIS:n tulee huomioida ampumahiihdon MM-kilpailut, jotka varsin usein puskevat sinne helmikuun puoliväliin.

Ja miltäpä se näyttäisi, jos kauden päätapahtuma - varsinkin kun Tour de Ski on tehnyt kalenterista hyvin tiiviin - kisattaisiin joskus tammi- ja helmikuun vaihteessa? Kautta olisi jäljellä kaksi kuukautta eikä olisi mitään mihin valmistautua. Arvokisojen jälkeisissä MC-kisoissa on aina vähän höyryillä vetämisen henkeä, kun tuloslistassa tapahtuu yllätyksiä osan mitalihiihtäjistä jätettyä kuntonsa arvokisoihin.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Nykyisellään perinteisellä hiihtotavalla kalusto ja voitelu ovat liian suuressa asemassa, varsinkin jos olosuhde on haastava. Isojen maiden takana hiihtäjät joutuvat antamaan liikaa tasoitusta ja kisoja ratkotaan huoltorekalla. Lisäksi tärkein ja isoin markkina-alue Keski-Eurooppa suosii enemmän luisteluhiihtoa.

Minusta arvokisat pitäisi järjestää aiemmin kalenterissa, +15 ast lämmöt ja suolatut ladut suosivat liiaksi isoja maita. Esim Oberissa USA:n naiset hävisivät kisat jo huoltorekalla.

Minä olen ihan toista mieltä näistä vaikeista olosuhteista. Nimittäin ne ovat nykyään oikeastaan se ainut mahdollisuus, että näistä yhteislähtökisoista saadaan edes vähän mielenkiintoisempia. Se nyt vaan kuuluu ulkoilmaurheiluun, että olosuhteet voivat muuttua kilpailun aikana tai olosuhteet voivat olla vaikeat koko kilpailun ajan. Ja kyllä ne isojen maiden hiihtäjät sieltä karjestä löytyy oli olosuhteet mitkä tahansa.

Arvokisojen ajankohdasta sen verran, että kuten tuossa aiemmin mainittiin, niin helmikuu on "varattu" ampuma- ja alppihiihdon arvokisoille. Tulisi vähän turhan tiukkaa, jos sinne vielä survottaisiin vielä maastohiihtokin mukaan. Varsinkin pienemmillä mailla samat hiihtäjät ovat kuitenkin mukana sekä ampuhiihdon että maastohiihdon arvokisoissa.

Lisäksi tammi-helmikuussa on nykyään ne talven kovimmat pakkaset ainakin täällä pohjoismaissa (Kontiolahti ja ampumahiihdon MM 1999 nevö forget), niin oikein huonon tuurin sattuessa kisat voisivat jäädä melkoisen torsoiksi.

Tosin FIS nyt muutenkin ylenkatsoo näitä pienempiä maita, kun antavat näille mahdollisuuden osallistua vain normaalimatkojen karsintakisaan ja sprintin karsintaan. Ne harvat, ketkä sitten pääsevät normaalimatkoille mukaan varvataan pitkillä matkoilla sitten kierroksella kiinni, kun kisat hiihdetään lyhyillä lenkeillä.

Itse haluaisin, että kun nämä yhteislähdöt pitkille matkoille arvokisoihin ovat tulleet jäädäkseen, niin 50 km hiihdettäisiin esim. 4x12,5 km:n lenkkinä ja 30 km 3x10 km:n lenkkinä ja riittävän raskaalla latuprofiililla. Se ei kilpailun pituutta lisäisi kuin max. 15-20 minuuttia. tosin nykymaailmassa on kaikilla aina niin helvetin kiire (johonkin, ei minnekään), että tätä tuskin tulee tapahtumaan.

Toivossa on hyvä elää, sanoi se entinen lapamatokin, että joskus vielä nähtäisiin pitkät matkat väliaikalähtöinä muuallakin kuin Suomen mestaruuskisoissa. Tosin tässä tapauksessa se Toivo taitaa olla kadonnut jo jäljettömiin.
 

Sambody

Jäsen
Itse haluaisin, että kun nämä yhteislähdöt pitkille matkoille arvokisoihin ovat tulleet jäädäkseen, niin 50 km hiihdettäisiin esim. 4x12,5 km:n lenkkinä ja 30 km 3x10 km:n lenkkinä ja riittävän raskaalla latuprofiililla. Se ei kilpailun pituutta lisäisi kuin max. 15-20 minuuttia. tosin nykymaailmassa on kaikilla aina niin helvetin kiire (johonkin, ei minnekään), että tätä tuskin tulee tapahtumaan.
Tuolle suoritusaikojen pidentämiselle olisi jopa tarvetta. Varsinkin vapaalla alkaa kuninkuusmatkojenkin suoritusajat jäämään sen verran lyhkäsiksi ettei todenteolla päästä tonkimaan niitä urheilijoiden kestävyysominaisuuksia mikä tuossa pisimmässä matkassa olisi se juttu minun mielestä.
 

Sambody

Jäsen
Viikonloppuna Taivalkoskella käsittääkseni hiihdetään vapaan sprintit ja pertsan 10 ja 15km. Eli olympiamatkat. Mukana kaikki suomalaishuiput tähän tietoon Iivoa lukuunottamatta
Vaan eipä olekkaan. Verneri Suhonen joka joutui jättämään sydän tutkimusten johdosta Vuokatin kilpailut väliin jättäytyi selkäongelmien johdosta nyt Taivalkoskeltakin pois.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Vaan eipä olekkaan. Verneri Suhonen joka joutui jättämään sydän tutkimusten johdosta Vuokatin kilpailut väliin jättäytyi selkäongelmien johdosta nyt Taivalkoskeltakin pois.

Eipäs lupaa hyvää Vernerin kauteen kun vierellä Vuorinen näyttää olevan vireessä.

Toki onhan tässä nyt niihin olympialaisiin aikaa mutta olisi toinen iso pettymys perään Suhoselle jos taas jäisi arvokisoista ulos.
 

Sambody

Jäsen
Täytyy toivoa että Joni Mäen kroppa on vielä harjoituskauden jäljiltä tukossa niin kuin haastattelussa antoi ymmärtää sillä tämän päivän esitys oli kuin toisinto viime kaudelta. Vauhtia riittää karsintaan ja erissäkin, mutta ei ihan riitä loppukiri. Tosin onhan siinä mahdollista, että Vuorinen löytänyt jostain hirmutasurin. Rukalla toki erät ratkeaa yleensä siihen viimeiseen mäkeen johon pitää olla herkkää jalkaa tarjota, mutta aika monessa muussa paikassa tarvitaan loppuun kunnon tasamaan loppukiri mikäli finaaliin meinaa päästä.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Harri Kirvesniemeltä suorat sanat olympiajärjestäjästä – ”Suoranaista hiihdon aliarvostusta” Harri Kirvesniemeltä suorat sanat olympiajärjestäjästä – ”Suoranaista hiihdon aliarvostusta”


Kiinaan ei ole pandemian takia päässyt normaaliin tapaan tiedustelemaan olosuhteita, mutta tapaninpäivänä paikalle lentävät olosuhde-ekspertit Olli Ohtonen, Teemu Lemmettylä ja Matti Haavisto.

– Työtehtävä on varmaan heille aika selvä. Pitää päästä selville lumen laadusta ja siitä, millaiset sukset ja voitelut toimivat parhaiten, sanoo Kirvesniemi.


Tuo vierailu lienee ratkaisevan tärkeä suomalaisten menestyksen kannalta.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aina on se toinenkin puoli asiasta, nyt puhuvat hiihtäjät Norrgårdin toiminnasta.


Vähän omituiselta kuulostaa tuo suksien häviäminen, mitähän siellä on oikein tapahtunut? Viime kauden Salpausselän kisat jäivät kyllä mieleen omituisista tuloksista, sen jälkeen on siis kuohunut ja kunnolla.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Naisissa kaksi kovaa, loppujen osalta hyvin tasaista. On monta, jotka kisaavat lopuista paikoista. Lylynperä on vahvoilla sprinttiin, joten kuusi muuta pitäisi valita. Pärmäkoski ja Niskanen, Roponen vapaan vuoksi, sitten on todella tiukkaa. Matintalo oli tänään selkeä pettymys, Joensuukaan ei säväyttänyt, kuten ei Nissinenkään. Kyllönen toisaalta tuntuu myös tunkevan kisoihin. Piippo on vielä kysymysmerkki, olisi ideaalitilanteessa kova vahvistus viestijoukkueeseen, mutta ensin pitäisi päästä maailmancupiin. Muilla ei ole realistisia mahdollisuuksia, koska sprintti ei ole naisilla vahvuus.

Rukalla sitten nähdään maailman taso ja samalla suomalaisten taso suhteessa maailman kärkeen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös