Maastamuutto

  • 24 208
  • 115

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
perusteet muutolle ovat noin mustavalkoisia.

Perusteita on varmasti miljoona erilaista. Nuorempanahan lähdetään jo seikkailunhalusta ja usein myös opintojen merkeissä. Myöhemmin sitten lähdetään töiden perässä. Uskon, ettei niin valtavan moni muuta ulkomaille siksi, että Suomi olisi paska maa. Uskon myös, että tämä on aika validi arvaus €:-)
 

Carlos

Jäsen
Jos ulkomaille muuttoa suunnittelee, kannattaa heivata ruusunpunaiset lasit silmiltään ja suhtautua muuttoaikeisiin haasteena eikä unelmana. Silloin totuus ei satu niin kovasti. Kannattaa myös kuunnella ihmisiä, jotka ovat sisällä kohdemaan elämässä. Esimerkiksi sveitsiläisen yhteiskunnan yhtä, ei välttämättä suoraan ulos näkyvää, puolta kuvailee Claudia Kauppalehden keskustelussa ("Normaalille suomalaiselle naiselle maa on masentava.").

Ilman muuta se on haaste, iso haaste, eikä mitenkään helppo juttu varsinkaan perheen kanssa. Silloin kun yksin asuin, riitti että oli työpaikka, jonkunlainen ns. koti missä oli välttämättömät tavarat (ei kamalasti väliä sijainnilla tms.), ja epämääräinen käsitys siitä mistä saa ruokaa. Joku magea kulkuväline jossain vaiheessa, riittää että kyytiin mahtuu itse ja joku laukku.

Perheen kanssa sitten tilanne on ihan eri. Pitää etsiä oikeasti toimiva asuinpaikka, lääkärit, lastenlääkärit, hammaslääkärit, kampaajat, koulut, esikoulut, kielikoulut, harrastuspaikat, käydä läpi kaikenmaailman kissanristiäistä, koulunäytelmää, koulupaperinkeräystä, ostaa sitä, ostaa tätä, voi herranjestas sentään. Puhutaan kahdesta täysin eri asiasta.

Ensimmäisessä tapauksessa voi heittäytyä suoraan "nauttimaan" olostaan, jälkimmäisessä työmäärä on valtava, mutta sitäkautta myöskin pääsee sisään yhteiskuntaan täysin eri tavalla.

Mutta tuosta Suomen kakkamaisuudesta vaan sen verran, että Suomessa tosiaan ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin repiä se elämänilo ihmissuhteista, äidinkielestä, luonnosta ja.... ööö... siinäpä se oikeastaan on. Heti jos yrität rimpuilla järjestelmää vastaan, eli hankkia isollakin vaivalla jotain isoa (esim. oman talon), pysyä kiinni suht. ok autoissa, tai vaikka matkustella jonkun verran, niin olet samantien riistoporvari, ja toisekseen et pysty sitä tekemään mitenkään ilman järjetöntä velkamäärää. Isoillakaan tuloilla ainakaan säästäminen ei ole sen jälkeen vaihtoehto.

Vaikkei em. asioita haluaisikaan, niin ainakin haluan tietää että se on mahdollista, JOS haluan. Siis omalla työllä, omilla ansioilla.

Minä ja perheeni arvostamme ainakin nykyisessä asuinpaikassamme montaa pienempää ja isompaa asiaa. Mahdollisuuksia. Ensinnäkin maata ei ole pilalle verotettu, vaan kaikki on ajateltu maalaisjärjellä, työn tekeminen ja yrittäminen on kannattavaa, kaikki on organisoitua ja toimivaa. Veroviraston virkailijat ovat ystävällisiä, avuliaita, kohteliaita, ja joustavia. Ylipäätänsä asiakaspalvelu kaupoissa on jotain hämmentävän miellyttävää. Kun tapaat ventovieraan ihmisen hississä, tätä kuuluu tervehtiä niin hissiin tullessa, kuin sieltä lähtiessä vielä uudestaan.

Lapset ovat reippaita ja hyvinkasvatettuja, kadulla vastaantuleva ventovieras teini-ikäinen tervehtii kohteliaasti. Myös lauma koululaisia tervehtii kohteliaasti.

Ruoka ja juoma on edullista, laadukasta ja hyvää. On varaa ostella viiniä, erikoisia juustoja, leikkeleitä, leipää, lihaa, ja tehdä hyviä pöperöitä koko ajan. Ruokalasku 60% siitä mitä Suomessa, ja sekin kituutusruokavaliolla, ei ikinä mitään herkkuja.

Autot maksavat 2-3 vuotta vanhoina tasan puolet siitä mitä vastaava Suomessa. Autovalikoima ylipäätänsä on uskomaton. Paikalliset sääkökset mahdollistavat kaikenlaisten autojen tuomisen melkein mistä vaan, myös harvinaisia herkkuja (eikä välttämättä edes älyttömän kalliita). Ferrari, Porsche, Aston Martin, kaikki autoja joista on realistista haaveilla ihan taviksenkin, jos vaan tarpeeksi haluaa.

Kotoa pääsee suoraan bussilla 10 minuutissa lähimpään laskettelukeskukseen, josta avautuu huikea alppinäkymä. Päiväkortti n. 20 euroa.

On harmaa ja sateinen sunnuntai. Mitä tekisi? Hurautetaan autolla pilvien läpi jonnekin patikoimaan, luonnon rauha, alppimaisemat, aurinko paistaa. Nice. Tai vaihtoehtoisesti Italiassa näyttää olevan 25 astetta ja aurinkoista, mennään sinne päiväksi rannalle. Eiku hetkinen, nythän on Genevessä se autonäyttely, mennäänkin sinne (pääsyliput 2 aikuista + 3 lasta = n. 25 euroa).

Ja mitä tulee tuohon mainitsemaasi Kauppalehden Claudia-ketjuun, niin en löydä siitä mitään kummallista. Tyttö on järkyttynyt siitä että jotkut ihmiset käyvät vieraissa, ja kaikki anopit eivät rakasta miniöitään. Ohhoh, kyllä kannatti muuttaa takaisin Suomeen, siellä ei ole moisia ongelmia.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Elämä on upea asia, josta voi nauttia ihan hemmetin monella tavalla. Suomeen jäämällä siitä jää vaan tosi paljon väliin.

Olisit nyt kertonut mihin onnelaan muutit, niin tiedän laittaa listään kun mietin omaa kohdettani. Sveitsi? Mikä kantoni?

Siitä olen kyllä eri mieltä että Suomi olisi jotenkin huono paikka olla. Oikein kiva minusta. Liian pitkä aika samassa mestassa tuppaa vaan käymään tylsäksi, ja kun Suomessa en oikein halua asua Helsingin ulkopuolella, ei oikein ole muita vaihtoehtoja.

EDIT: no hyvinpä arvasin.
 

Viljuri

Jäsen
Hupaisaa tämä muutamien nuorien vihaisten himokapitalistien angsti tässä ketjussa. Ilmeisesti keskivertoa isompi palkka ja paksumpi kanki saa ajattelemaan niin, että esim. päättäjillä ei pitäisi olla mitään muuta tehtävää kuin miettiä juuri heitä koskevia aiheita ja että muualla heitä kuunneltaisiin ehdottomasti. On se kovaa tämä elämä. No, jäykistelijät voivat mennä marssimaan rivissä vaikka Saksaan, siellähän on asian suhteen kokemusta jo aiemmilta vuosilta.
---

Vaikkakaan ei välttämättä juuri tässä taloudessa tilanteessa, niin tosiasiallisesti ulkomaille menosta hyötyisivät kaikkein eniten ruosteteollisuuspaikkakunnalle (esimerkiksi Poriin) tai pohjoisen haja-asutusalueille jämähtäneet työhaluiset ja henkisesti vireät ihmiset, joilla ei välttämättä ole koulutusta, sukutaustaa tai onnea pyrkiä Suomessa suoraan hyväpalkkaisten valkokaulustyöläisten joukkoon. Ei että suhteellisesti valkokaulustyöläisille jäisi mitään käteen, vaan että työhaluisten ja vireiden ihmisten tapauksessa kontrasti Suomen ja monen muun paikan välillä on tajunnanräjäyttävä, eikä se silloin liity ainoastaan vain palkkaan, päinvastoin.

Ja vaikka kokisikin Janne Niinimaan tapaan metsästyksen ja syrjäisyyden elämän tärkeimmiksi arvoiksi, niin ei aina tarvitse hakeutua aurinkoon ja iloisten ihmisten pariin, esimerkiksi Albertassa olisi näitä öljyhiekkatyömaita, joissa ansiotaso on öljynporauslaittojen tasolla ja varmasti tuntee olevansa syrjässä, aivan kuin ei olisi ikinä laittanut nokkaa ulos kotoaan, siis mitä tulee Suomeen ja sen syrjäisyyteen.
 

Carlos

Jäsen
Vaikkakaan ei välttämättä juuri tässä taloudessa tilanteessa, niin tosiasiallisesti ulkomaille menosta hyötyisivät kaikkein eniten ruosteteollisuuspaikkakunnalle (esimerkiksi Poriin) tai pohjoisen haja-asutusalueille jämähtäneet työhaluiset ja henkisesti vireät ihmiset, joilla ei välttämättä ole koulutusta, sukutaustaa tai onnea pyrkiä Suomessa suoraan hyväpalkkaisten valkokaulustyöläisten joukkoon.

Erittäin hyvä pointti. Esimerkiksi juuri Sveitsiin tulee koko ajan suuret määrät ihmisiä muualta EU:sta, ihan vaan tavis-töihin. Tyyliin kaupan kassalle. Ei mikään estä suomalaistakaan "tavista" lähtemästä töihin muualle, kyllä niitä töitä on vähemmälläkin koulutuksella. Ja varsinkin jos sattuu olemaan jonkun perinteisen alan rautainen ammattilainen, vaikkapa hitsari, puuseppä, kelloseppä, tms, niin töitä voi olla vaikka kuinka. Hyväpalkkaisiakin, ja voipa tuleva työnantaja kustantaa muutonkin.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Ja vaikka kokisikin Janne Niinimaan tapaan metsästyksen ja syrjäisyyden elämän tärkeimmiksi arvoiksi, niin ei aina tarvitse hakeutua aurinkoon ja iloisten ihmisten pariin

Mutta kun se on juuri Se Saimaa, joka tarjoaa mitä moninaisimmat melonta-, hiihto- ja leijahiihto-olosuhteet vuodenajasta riippuen ja joka on lukemattomien vuosien aikana tutuksi käynyt.

Ja kun se on juuri Se loivapiirteinen Suomen lappi, jonka avaruutta ja vuodenaikojen mukaan käyviä sävyjä on oppinut vaelluksilla rakastamaan.

Ja kun se on juuri Se tuttu mustikka- tai karpalopaikka, josta on vuosikaudet piirakka- ja mehutarpeensa noutanut ja karhunjäljet sammaleesta silmännyt.

Ja kun se on juuri Se tuttu järvi tai vesistö, jonka kalapaikat tietää ja johon omatekoiset särkisäilykkeet ja italialaiset haukimurekkeet ovat perustuneet.

Vitunkaan väliä jollain rahalla, kunhan toimeen tulee. Mitään kauheampaa ei voi ihmiselle sattua kuin juuristaan irti repeytynyt tai revitty sielu.

Ei niin, etteikö kannattaisi lähteä, jos mieli tekee, mutta asian rationalisointi faktoin ja tunteet unohtaen on vankkaa itsepetosta.

Eeva Kilven kaunis runo Laulu rakkaudesta kertoo ihmisten välisestä suhteesta, mutta se sopii kuvaamaan myös ihmisen ja kulttuurin ja tutun ympäristön välistä suhdetta. Rakkaus on kaikkien kulumien ja virheiden hyväksyntää ja perinpohjaista tuntemista. Sitä tarjoaa minulle (itä)suomalaisuus.
 

Carlos

Jäsen
Vitunkaan väliä jollain rahalla, kunhan toimeen tulee. Mitään kauheampaa ei voi ihmiselle sattua kuin juuristaan irti repeytynyt tai revitty sielu.

Ei niin, etteikö kannattaisi lähteä, jos mieli tekee, mutta asian rationalisointi faktoin ja tunteet unohtaen on vankkaa itsepetosta.

Se on kai aika paljon kiinni ihmisestä, mihin on tottunut ja mitä arvostaa. Itse olen ainakin jo sen verran "repeytynyt juuristani ja sielustani" että osaan asuinpaikkaa valitessa suhtautua siihen aika objektiivisesti, ilman menneisyyden vankeja.

Ja edellisessä ainakin omassa kuvauksessani käsittääkseni oli kyllä aika paljon tunnetta pelissä, vai painotinko siinä jossain kohdassa ehkä pankkitilin saldoa tms?

Ja kyllä niillä vanhoilla kalapaikoilla pääsee käymään kauempaakin, ei ne siitä mihinkään katoa. Siihen ei vaadita suomalaista verokorttia, ei edes suomalaista passia.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Se on kai aika paljon kiinni ihmisestä, mihin on tottunut ja mitä arvostaa. Itse olen ainakin jo sen verran "repeytynyt juuristani ja sielustani" että osaan asuinpaikkaa valitessa suhtautua siihen aika objektiivisesti, ilman menneisyyden vankeja.
Ei mitään vankeja tarvitse mukanaan roudata, voi olla tyytyväinen siihen mitä on. Jos välit sukuun on kunnossa, ystäväpiiriä olemassa ja elänyt koko elämänsä tietyissä ympyröissä, voi se tuoda onnellisen elämän siinä missä joku ympäri maailman sahaaminenkin. Eikä se tarkoita sitä, että Suomi olisi ehdottomasti paras paikka kaikessa, kyllä minäkin arvostaisin edullisempaa ja monipuolisempaa ruokatarjontaa esimerkiksi, mutta kyllä juuret vain jotain merkitsevät.

Oudon katkeraa ja mustavalkoista tykitystä tuo sun tekstisi kieltämättä on. Claudian kuvauksen mukaan taidat sopia senkin puolesta veistelemään käkikelloja.

Ja edellisessä ainakin omassa kuvauksessani käsittääkseni oli kyllä aika paljon tunnetta pelissä, vai painotinko siinä jossain kohdassa ehkä pankkitilin saldoa tms?
Jaa, no missä vaiheessa siinä oli jotain ihmissuhteista esimerkiksi. Ferraria ja lomailua kyllä, mutta ei muuta. Mutta hienoa, että viihdyt. Pyydä Viljuri kylään ja ota sitä hellästi kädestä kiinni. Ehkä se tukisi sen rakenteilla olevaa itsetuntoa.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Eikös Sveitsissä ollut se kunta, jossa nainen sai äänioikeuden vasta muutamia vuosia sitten?

Tosi hieno maa se on ja paikat siistissä kunnossa. Itselläni tulee aina mieleen Montreux Jazz 1997.
Nyt ei ole tullut käytyä vuosiin. Onko siellä tosiaankin nyt niin paljon halvempi syödä ja juoda hyvää viiniä? 10 vuotta sitten se ei ollut minusta mitenkään edullista.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Ei mitään vankeja tarvitse mukanaan roudata, voi olla tyytyväinen siihen mitä on. Jos välit sukuun on kunnossa, ystäväpiiriä olemassa ja elänyt koko elämänsä tietyissä ympyröissä, voi se tuoda onnellisen elämän siinä missä joku ympäri maailman sahaaminenkin.

Itselläni kaksi tätiä (ja tätä kautta 4 serkkua) ovat asuneet ulkomailla kauemmin kuin itse olen elänyt. Välimatkoista huolimatta yhteydenpito on toiminut joitakin Suomessa asuvia sukulaisia paremmin. Etäisyys ei itsessään ole ongelma, ongelma on vain siinä, miten etäisyyteen suhtautuu. Kyllä sukulaiset ja muut läheiset saa pidettyä henkisesti lähellään jos niin haluaa. Kaiken lisäksi tapaamisissa on jotain erikoisempaa silloin, kun toista näkee kerran-pari vuodessa.

Ja mikäpä sitä estää "sukuloitumasta" kohdemaassa? Siitä vain paikallinen vaimo/aviomies kainaloon ja voilá, paikan päälläkin on jo jonkinlaista sukua. Verisukulaiset nyt aina tuppaavat olemaan niitä mulkuimpia henkilöitä...
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tuosta Hemingwayn Kauppalehden linkistä sen verran, että ei tuollaiset asiat nouse pinnalle näissä keskusteluissa. Raha merkitsee jotain, ja tietenkin se, että Suomi on kommunistinen valtio. Uskomattoman tietämätöntä ja kapeakatseista ajattelua. Saa ulkomaille muuttaa, mutta suoraan sanottuna huvittavaa, jos perusteet muutolle ovat noin mustavalkoisia. Lapsellista oikeastaan.

Ainakin yhtä mustavalkoinen olet itse. Se, että Suomessa on yksi Euroopan kovimmista verotuksista, hyvin keskinkertaiset julkiset palvelut (joita kuuluisi rahoittaa juuri verotuloilla), EU-15:n alhaisimpiin kuuluva ostovoima per capita sekä kehno ilmapiiri yrittämiselle ovat totuuksia, joista niin mielellään Suomessa vaietaan.

Suomalaisten verorahoista menee leijonanosa maataloustukiin, joilla pidetään ulkomaiset elintarvikkeet poissa, rajoitetaan siten kilpailua ja pidetään hinnat korkealla. Tämä taas heikentää suomalaisten ostovoimaa entisestään, joka on korkean verotuksen takia jo valmiiksi heikko.

Toisin sanoen siis: verorahat, joilla pitäisi rahoittaa julkisia palveluita ja esimerkiksi parantaa yritysilmapiiriä (starttituet yms.) ja siten innovatiivisuutta sekä työllisyyttä, menevät alue- ja maataloussubventioiden pohjattomaan, innovatiivisuutta ja kilpailua rajoittavaan kaivoon. Verorahat pitäisi suunnata kuluttajan hyväksi - Suomessa ne suunnataan monella tavalla kuluttajan pahaksi.

Oikealla tavalla toteutettu verotus heikentää ostovoimaa sekä elintasoa välittömästi, mutta parantaa sitä välillisesti. Suomen verotus heikentää ostovoimaa sekä elintasoa välittömästi ja välillisesti.

Suomalainen järjestelmä on täynnä suomettuneisuuden aikana syntyneitä epäkohtia, joista yllä mainitut ovat vain esimerkkejä. Eikä näytä ollenkaan siltä, että noista epäkohdista pyrittäisiin pääsemään eroon ja samalla päästäisiin tekemään tiliä menneisyyden kanssa - päinvastoin, niitä vaalitaan ja varjellaan kuin kruununjalokiviä. Sen sijaan, että Suomi haluaisi länsimaistua, pyritäänkin pysymään henkisesti ja taloudellisesti ahdistavana markkinatalouden harmaana alueena.

Rakastan Suomea - se on minun kotimaani. Käyn Suomessa usein, koska juureni ovat ja pysyvät siellä. Haluan jossakin vaiheessa muuttaa Suomeen takaisin, mutta järjestelmän tehottomuuden takia muodostunut - tai jopa järjestelmän suoraan luoma - ilmapiiri ei siihen suoranaisesti kannusta. Ei todellakaan. Olen kuitenkin optimisti ja uskon, että suomettumisen haamu alkaa pikku hiljaa väistymään, kun dinosauruksien valtakaudesta aika jättää. Uskon, että viiden vuosikymmenen pysähtyneisyys ei ole jättänyt pysyvää vammaa suomalaiseen politiikkaan.

Poliittisen päätöksenteon perinteet kun eivät heijastu pelkästään rahaan ja maalliseen mammonaan, vaan myöskin avoimen ilmapiirin luomaan henkiseen hyvinvointiin sekä julkisten palveluiden luomaan fyysiseen hyvinvointiin.

Poliittinen päätöksenteko, työttömyys ja syrjäytyminen, henkirikostilastot, itsemurhatilastot, kansallinen itsetunto ja sen puute, kassakaapissa oleva Rosenholz-aineisto, terveyspalvelut ja jonot, yrittäjyys ja vähäinen innokkuus siihen, yleinen suvaitsemattomuus, yhteiskunnalliset tabut, Venäjä, Venäjä ja Venäjä, ulkomaalaisten ja ulkosuomalaisten kritiikistä pelästyminen ja vihastuminen, perhe, kirves, lumihanki ja viimeinen erhe. Kaikki liittyvät toisiinsa.

Paitsi ehkä lumihanki.

Suomen kroppa on Euroopassa, mutta sen sielulla on yhä 1400 kilometriä maarajaa kommunistisen supervallan kanssa.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ainakin yhtä mustavalkoinen olet itse.
En ollenkaan. Tiedän, että täällä mättää moni asia, enkä niitä yritä sen kummemmin kaunistella. Tiedän myös, että täällä on silti verrattain hyvä asua, eikä sitä vasten Carloksen avautuminen ole mitään muuta kuin lapsellisen ylimielinen tilitys. En minä tässä ole mitään Suomi-romantiikkaa rakentamassa, vaan hiukan tuomassa kohtuutta noihin vinkumisiin.

Menneisyyden haamut painavat osin syystä ja ehkä myös syyttä. Ei historiaan saa verhoutua liikaa, mutta onhan sillä osansa vielä monissa nykyisissä ilmiöissä. Ja mitä tulee kansalliseen itsetuntoon, eikö juuri tämä jatkuva valitus ja omaan pesään kuseminen ole osoitus sen heikkoudesta. Tottakai tosiasiat pitää voida todeta ja korjata puutteet, jos mahdollista, mutta tuskin ne katkeralla valittamisella mihinkään muuttuvat.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Ja mitä tulee kansalliseen itsetuntoon, eikö juuri tämä jatkuva valitus ja omaan pesään kuseminen ole osoitus sen heikkoudesta.

Nimenomaan näin on. Suomessa mies on luuseri, jos hän ei kunnioita veteraanien perintöä ja uhoa lähtevänsä rajalle, jos ryssä hyökkää. Sen sijaan maininta, että viihtyy Suomessa, toteamus, että Suomi kaikista puutteistaan huolimatta on maailman mitassa hyvä asuinmaa tai tunnustus, että Suomi on tuttu ja rakas paikka, nostavat jotkut takajaloilleen.

Ymmärrän jos uhoon vastataan uholla, mutta sitä en tajua, miksi rakkaus omaa kotimaataan kohtaan koetaan uhkaavaksi. Eikö ole vain hyvä, että ihminen tuntee kuuluvansa jonnekin?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Etäisyys ei itsessään ole ongelma, ongelma on vain siinä, miten etäisyyteen suhtautuu. Kyllä sukulaiset ja muut läheiset saa pidettyä henkisesti lähellään jos niin haluaa. Kaiken lisäksi tapaamisissa on jotain erikoisempaa silloin, kun toista näkee kerran-pari vuodessa.

Täällä Ruotsissa opittu totuus on se, että ruotsinsuomalaiset vierailevat usein Suomessa ja pitävät aika tarkasti yhteyttä Suomessa asuviin sukulaisiinsa. Suomessa asuvat suomalaiset ovat taas aika harvinaisia vieraita Ruotsissa, eivätkä he edes yleensä soittele niin usein, vaan kyllä myös tämä jätetään sen ulkomailla asuvan vastuulle.

Mistähän tämä oikeastaan johtuu?
 
Viimeksi muokattu:

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
joilla pidetään ulkomaiset elintarvikkeet poissa, rajoitetaan siten kilpailua ja pidetään hinnat korkealla. Tämä taas heikentää suomalaisten ostovoimaa entisestään, joka on korkean verotuksen takia jo valmiiksi heikko.

Miksi Suomessa on niin korkeat hinnat? Voin kertoa yhden syyn.

Eräs ystäväni markkinoi hyvää tuotetta ja niitä alkaa löytymään jo suurimpien tavaratalojenkin hyllyiltä, täällä Ruotsissa. Hän kysyi kerran, haluaisinko auttaa häntä markkinoimaan tätä tuotetta myös Suomessa. Noh, suomensin hänen tarjouksensa ja toimitin niitä suurimpien ketjujen sisään ostosta vastaaville. Tarjous oli hyvä ja se olisi taannut myös loppukäyttäjälle edullisemman hinnan, jos verrattiin vastaaviin tuotteisiin, joita he myivät. Lisäksi tuote täytti kaikki tarvittavat vaatimukset ja oli jopa testattu puolueettomasti ja hyväksi todettu.
Mutta, tuli kylmää kättä joka paikasta. Heillä on jo joku orgaani tähän, joka neuvottelee kaikki hinnat valmiiksi ja näin ne sitten vielä sidotaan suuriin ketjuihin, yksinoikeudella, eikä kilpailija pääse mukaan, vaikka tuote olisikin halvempi ja parempi.
 
Viimeksi muokattu:

Carlos

Jäsen
Eikös Sveitsissä ollut se kunta, jossa nainen sai äänioikeuden vasta muutamia vuosia sitten?

Juu, oli joku kantoni jossa nainen sai äänioikeuden vasta muistaakseni 1985. Tämä johtuu pitkälti perinteestä, jossa naisen paikka on edelleen kotona, lasten ja kodin hoitajana. Ja esim. perheen veroilmoituksen tekee yleensä mies, naisen mahdolliset tulot on sitten siinä samalla lomakkeella eri kohdassa. En sitten tiedä onko tämä kamalaa, joidenkin mielestä varmasti. Omasta mielestäni näin sen kuuluukin olla, omat lapset hoidetaan kotona oman äidin toimesta. Tulee paljon vähemmän tunnevammaisia lapsia, ja parempikäytöksisiä. Se kyllä näkyy.

Nyt ei ole tullut käytyä vuosiin. Onko siellä tosiaankin nyt niin paljon halvempi syödä ja juoda hyvää viiniä? 10 vuotta sitten se ei ollut minusta mitenkään edullista.

Ehkä jossain jazz-festivaaleilla on varmasti kallista, en epäile, tai ylipäätänsä julkisissa tapahtumissa. Mutta esim. se vakio-punaviini mitä ostan kaupasta, maksaa litran lasipulloissa hiukan yli euron. Todella laadukkaita viinejä saa (edelleen siis kaupasta) alkaen vajaa 10 euroa pullo. Ja todellakin meillä syödään nykyään paljon laadukkaammin kuin Suomessa asuessa, aina kotona tehtyä ruokaa, ja ruokalasku 5-henkiseltä perheeltä on n. 600 eur kuukaudessa. Mutta tässäkin toki vaikuttaa se ostaako ruoan "stockan herkusta" vai halpakaupasta. Jälkimmäinen vaihtoehto mahdollistaa tuon 600 euroa, ensimmäinen helposti tuplaa kauppalaskun. Ja se kauppalasku sisältää myös viinit, oluet, viskit, ja muut hupijuomat kuten esimerkkinä vaikkapa Smirnoff Ice -sixpack maksaa lähikaupassa n. 8 euroa.
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Ulkoimailla asuttu noin vuden verran. Työnantajan lähettämällä komennuksella joten kaikki on ollut helppoa. Työympäristö on tuttu ja työnantaja on huolehtinut kaikesta asumiseen liittyvästä jne.
Vuosi on ollut erittäin antoisa vaikka koti-ikävä on ollut välillä iso. Itsellä on ollut mahdollisuus nähdä hienoja paikkoja joihin ei varmasti olisi tullut lähdettyä lomamatkalle. Komennus päättyy maaliskuussa ja mielellään tulen Suomeen. aikansa kutakin.
 

Carlos

Jäsen
Ja mitä tulee kansalliseen itsetuntoon, eikö juuri tämä jatkuva valitus ja omaan pesään kuseminen ole osoitus sen heikkoudesta. Tottakai tosiasiat pitää voida todeta ja korjata puutteet, jos mahdollista, mutta tuskin ne katkeralla valittamisella mihinkään muuttuvat.

Ongelma on mm. siinä, että eduskunta on täynnä itsensä ja oman tukiryhmänsä edustajia, joista ketään ei voisi pätkän vertaa kiinnostaa minkälainen maa Suomi on asua, minkälainen kulttuuri sillä on, minkälainen historia, ja minkälainen mahdollinen tulevaisuus. Rikollisia, tekopyhiä & omahyväisiä hyviäveljiä koko mäki täynnä. Ongelmia saa olla, ja on väkisinkin, mutta se ettei niille haluta tehdä mitään on väärin. Valittaminen on ainoa mitä asialle voi tehdä. Äänestäminen on turhaa, koska sillä ei ole mitään merkitystä nykyjärjestelmässä.

Ja voin kertoa sampiollekin että nykyisellä talouskehityksellä Oy Suomi Ab tulee kokemaan aika rajun kohtalon. Katso huviksesti läpi vaikka Suomen tulo- ja menokehitys viimeisten 10 vudoen ajalta. Konkurssi tulee, ei minkään talouslaman takia, vaan tämän hyväveli-hallinnon takia. Sitten sinullekin ehkä valkenee miten päin helvettiä Suomea johdetaan, ja ehkä sitten alkaa se muutos mikä väistämättä tarvitaan.

Suomi on alkuperäinen kotimaani, siellä on juuret ja sillä on kunniakas oma historia. Oma kieli ja kulttuuri. Suomi ihan puhtaasti maana itsessään ja kansa sellaisenaan mahdollistaisi sen että ko. maa olisi joka suhteessa maailman paras maa asua (ok, sää on kurja, mutta sen kanssa pärjää). Niistä Suomen hyvistä puolista voi nauttia esim. lomalla ihan riittävästi, ne kaikki huonot puolet voi sitten skipata asumalla jossain muualla.

Sitten kun Suomessa on sveitsiläistyyppinen hallintomalli, voin harkita paluuta. Sitä ennen ei toivoakaan. Sveitsissähän on suora kansanvalta, ja kansanedustustehtävät ovat luottamustoimia joista ei saa palkkaa. Kaikki lait päätetään kansanäänestyksessä, niin koko maan, kantonin, kuin paikallisen kylänkin tasolla. Kansalaiset voivat myös tehdä lakialoitteita. Tämä yhdistelmä karsii korruption aika kivasti, ja pitää huolen siitä että kaikkien alueiden paikalliset ongelmat saavat niille kuuluvan huomion. Mihinkään turhaan ei hassata rahaa, jos fiksumpiakin malleja on olemassa.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Omasta mielestäni näin sen kuuluukin olla, omat lapset hoidetaan kotona oman äidin toimesta.

Onhan se tietysti jossain mielessä hyvä, niin kauan kun äiti voi itse tehdä sen valinnan. En tosin ole varma siitä, onko se lapselle niin hyvä. Poika on nyt ollut kaksi vuotta tarhassa ja oppinut siellä paljon uusia asioita. Menee mielellään tarhaan ja lähtee mielellään sieltä aina kotiin.
Minusta se ihanteellisin tilanne on se, kun vanhemmilla on aikaa lapsille, mutta lasten on hyvä päästä myös ikäistensä seuraan. Eikä vaimokaan sitten lihoo ja tylsisty kotona.

Ehkä jossain jazz-festivaaleilla on varmasti kallista, en epäile, tai ylipäätänsä julkisissa tapahtumissa. Mutta esim. se vakio-punaviini mitä ostan kaupasta, maksaa litran lasipulloissa hiukan yli euron.

Totta kai. Kaikissa tilaisuuksissa maksaa enemmän. Tarkoitin lähinnä ravintoloissa syömistä yleensä. En kokenut koskaan sitä mitenkään edulliseksi. Noh ruokajuomat olivat tosiaankin huomattavasti halvempia. Mutta eivät nuo viinit meillä nyt niin hirveen paljon kalliimpia ole enää. Ja laadustahan voidaan aina keskustella. Usein löytää tosi helmiä, jotka eivät maksa paljon, kun taas jotkut "hyvät" viinit ovat makunsa puolesta rajusti ylihinnoitettuja.

Suomessa asuessa, aina kotona tehtyä ruokaa, ja ruokalasku 5-henkiseltä perheeltä on n. 600 eur kuukaudessa.

Meitä on neljä täällä Ruotsissa. En ole koskaan pitänyt mitään sen kummempaa tilastoa, mutta meidän ruokalaskumme pysähtyy kyllä johonkin 500 Euroon. Siinä ei ole mukana mitään viinejä, tai muita alkoholijuomia.

ja muut hupijuomat kuten esimerkkinä vaikkapa Smirnoff Ice -sixpack maksaa lähikaupassa n. 8 euroa.

Täällä n. 12 Euroa. Joten hieman kalliimpaa sellaiselle, joka juo noita paljon. Itselleni ei tosin merkitse niin paljoa, koska tulee niin harvoin nautittua noita.

Eniten noissa maissa arvostaa kyllä säätilaa. Vaikka en tykkääkään Italiasta maana, niin sitä en voi tosin kieltää, etteikö siellä olisi kiva istua ulkona syömässä ja juomassa. Sveitsissä on tietenkin suuri etu, jos tykkää hiihtämisestä.
Usein noissa maissa kesä on kesä ja talvi on talvi. Meillä kun saattaa sataa joskus vettä koko kesä. Silloin tuntuu kyllä joskus, että paska maa...

Maantieteellisesti Sveitsi on kyllä ihanteellinen paikka. Sieltä on niin lyhyt matka joka paikkaan. Jos asuisin Sveitsissä, niin mopoilisin todennäköisesti usein Triesteen, tai Venetsiaan ja sieltä laivalla jollekin Kreikan saarelle.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
En sitten tiedä onko tämä kamalaa, joidenkin mielestä varmasti. Omasta mielestäni näin sen kuuluukin olla, omat lapset hoidetaan kotona oman äidin toimesta.

Tämä on sinänsä hyvä esimerkki siitä, kuinka jotkut ulkomaille muuttaneet sulkevat samalla lailla silmänsä uuden kotimaansa huonoilta puolilta. Jos vaikka Savossa olisi annettu äänioikeus naisille vasta 1985, kaikki puhuisivat siitä millainen takapajula tämä on. Eikä siis ollut mitään piikittelyä, tiedän että Sveitsi on kalleudestaan huolimatta oikein hyvä maa asua. Tuolta se vain vaikuttaa kun näitä juttuja lukee.

Mitähän jos Itävallan insestitapaukset (Kampusch ja tämä Amstettenin sekopääisä) olisivatkin tapahtuneet täällä? Tai jos Suomi vaurastuisi käytännössä sillä kun muualla maailmassa soditaan (kuten Sveitsi), minkälainen itseruoskinta täällä olisi käynnissä?

Suomen paras puoli on loppumaton itsekritiikki. Sille ei joskus voi kun nauraa. Ongelma on lähinnä siinä että kritisoidaan ja valitetaan mutta ei tehdä asioille mitään. Hyvävelisysteemi on kuulemma perseestä mutta silti haetaan ne safkat sieltä S-ryhmän kaupasta. Tiedetään että S-ryhmä tukee tätä ja tätä puoluetta mutta äänestetään niitä silti. Ja pyörä pyörii.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Kaikki lait päätetään kansanäänestyksessä, niin koko maan, kantonin, kuin paikallisen kylänkin tasolla.

Tuoreessa muistissa tämä Minareetit juttu.
Ruotsin televisiossa haastateltiin erästä sveitsiläistä kotirouvaa. Hän oli asiastaan varma. Hän oli äänestänyt ei, perusteenaan se, kun eihän heidänkään kirkkoja saa rakentaa Islam-maissa. Toimittaja kysyi, että no oletko sinä sitten vailla päästä niihin maihin kirkkoon... Oli aika hyvä ilme rouvalla...

Minusta kansanäänestys ei kuitenkaan takaa mitään suurempia etuja, tai parempia päätöksiä. Monta kertaa voi olla jopa päinvastoin. Kansa äänestää usein sydämellä, ei aivoilla ja siksi monta kertaa on parempi, että he tekevät päätökset, joilla on siihen edellyttävät tiedot ja taidot. Kadunmiehellä asia ei aina näin ole.

Oletko muuten seurannut, miten Sveitsissä on homma mennyt? Monet varakkaat muslimithan lupasivat hakea rahansa pois sveitsiläisistä pankeista. Onko tästä näkynyt mitään merkkejä?
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Tuoreessa muistissa tämä Minareetit juttu.
Ruotsin televisiossa haastateltiin erästä sveitsiläistä kotirouvaa. Hän oli asiastaan varma. Hän oli äänestänyt ei, perusteenaan se, kun eihän heidänkään kirkkoja saa rakentaa Islam-maissa. Toimittaja kysyi, että no oletko sinä sitten vailla päästä niihin maihin kirkkoon... Oli aika hyvä ilme rouvalla...

Mikä oli jutun tarkoitus? Tuoda esiin se seikka että Sveitsiläiset ovat Pahan omia lähettiläitä, joista pitää ruoskia irti väärät mielipiteet ja vääränlainen äänestyskäyttäytyminen.

Minusta kansanäänestys ei kuitenkaan takaa mitään suurempia etuja, tai parempia päätöksiä. Monta kertaa voi olla jopa päinvastoin. Kansa äänestää usein sydämellä, ei aivoilla ja siksi monta kertaa on parempi, että he tekevät päätökset, joilla on siihen edellyttävät tiedot ja taidot. Kadunmiehellä asia ei aina näin ole.

Voiko olla suomettuneempaa retoriikkaa?

Oletko muuten seurannut, miten Sveitsissä on homma mennyt? Monet varakkaat muslimithan lupasivat hakea rahansa pois sveitsiläisistä pankeista. Onko tästä näkynyt mitään merkkejä?

Jokainen voi pitää rahojaan, missä haluaa. Sveitsiläisen pankkijärjestelmän edut painavat kuitenkin niin paljon että muslimit eivät niitä vie epävakaisiin Turkkilaisiin pankkeihin. Kyllä sielläkin rationaalisia osataan olla tunnepitoisesta argumentoinnista huolimatta.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Mikä oli jutun tarkoitus? Tuoda esiin se seikka että Sveitsiläiset ovat Pahan omia lähettiläitä, joista pitää ruoskia irti väärät mielipiteet ja vääränlainen äänestyskäyttäytyminen.

En ymmärrä kysymystäsi. En tehnyt itse juttua, joten en tiedä sen tarkoitusta. Veikkaan kuitenkin, että kyseessä oli normaali uutisointi, jossa reportteri haastatteli kadunmiehiä.

Vastaatko tuossa itse johonkin?

Voiko olla suomettuneempaa retoriikkaa?

Kysytkö tätä minulta? Jos kysyt, niin en tiedä. Validi arvaus on että voi.

Jokainen voi pitää rahojaan, missä haluaa. Sveitsiläisen pankkijärjestelmän edut painavat kuitenkin niin paljon että muslimit eivät niitä vie epävakaisiin Turkkilaisiin pankkeihin. Kyllä sielläkin rationaalisia osataan olla tunnepitoisesta argumentoinnista huolimatta

Oliko tämä vastaus, Carlokselle esittämääni kysymykseen?

Turkki ei ole todellakaan mikään ainoa vaihtoehto. Voin kertoa sinulle, että esim. Iso-Britanniassa on tänä päivänä 23 pankkia muslimeille. USA:ssa niitä on 20. Sveitsistäkin löytyy 5 pankkia, joiden palvelu on sovitettu erikoisesti muslimeille.
Myös Ruotsiin on suunnitteilla pankki, joka suuntaa palvelunsa erikoisesti heille.

Yleensäkin, muslimien nimissä käynnistettyyn toimintaan löytyy helposti tukea muslimien pankkitileiltä. Ja islamilaisia finanssipalveluja kysytään paljon tänä päivänä. Monelle tämä on aika tuntematon käsite, siksi tätä varten on tehty jopa kirja, ”Islamic finance for Dummie’s”.

Esimerkiksi juuri Iso-Britanniassahan on yli 2 miljoonaa muslimia, joista puolet on alle 24 vuotiaita. He eivät ole enää maassa tilapäisesti, vaan pysyvästi ja tekevät aivan eri päätöksiä, kuin normaalit pankkiasiakkaat.
 

Carlos

Jäsen
Onhan se tietysti jossain mielessä hyvä, niin kauan kun äiti voi itse tehdä sen valinnan. En tosin ole varma siitä, onko se lapselle niin hyvä. Poika on nyt ollut kaksi vuotta tarhassa ja oppinut siellä paljon uusia asioita. Menee mielellään tarhaan ja lähtee mielellään sieltä aina kotiin.
Minusta se ihanteellisin tilanne on se, kun vanhemmilla on aikaa lapsille, mutta lasten on hyvä päästä myös ikäistensä seuraan. Eikä vaimokaan sitten lihoo ja tylsisty kotona.

Tätä näkemystä en taas oikein ymmärrä. Oikei, se tietysti että on hyvä jos vaimo saa valita mitä tekee. Meidän tapauksessa yhteisen edun nimissä hän haluaa olla kotona. Mutta eihän herranjestas tarha ole ainoa paikka jossa tapaa samanikäisiä lapsia! Meillä ainakin kylän lapset leikkivät keskenään pihalla joka päivä, ja sillä aikaa kun minä olen töissä voi vaimo käydä lasten kanssa uimassa, pulkkamäessä, kaupoilla, muiden äitien luona kylässä ja vaikka missä. Paremmin varmaan lapsi siinä näkee maailmaa ja oppii olemaan muiden kanssa, kuin aina siellä samassa tarhassa. Tietty jos se kotiäiti on vaan kotona ja sisällä kaiket päivät lasten kanssa, niin se tekee lapselle enemmän hallaa.


Totta kai. Kaikissa tilaisuuksissa maksaa enemmän. Tarkoitin lähinnä ravintoloissa syömistä yleensä. En kokenut koskaan sitä mitenkään edulliseksi. Noh ruokajuomat olivat tosiaankin huomattavasti halvempia. Mutta eivät nuo viinit meillä nyt niin hirveen paljon kalliimpia ole enää. Ja laadustahan voidaan aina keskustella. Usein löytää tosi helmiä, jotka eivät maksa paljon, kun taas jotkut "hyvät" viinit ovat makunsa puolesta rajusti ylihinnoitettuja.

Ravintolassa syönti maksaa täällä sen kuin muuallakin, vähintään. Palkat ovat kovia, joten se näkyy kyllä ravintoloidenkin hinnoissa. Mutta toisaalta myöskin laatu on lähes aina tosi korkea, eli rahalle saakin vastinetta. Enivei, meillä ei ole varaa käydä usein ulkona syömässä, ja jotenkin koemme muutenkin että samalla rahalla saamme kotona paljon paremmat pöperöt.

Suomessa en muista että olisin Alkossa nähnyt yhtä ainoaa viinipulloa alle 5 eur kappalehintaan. Jos tilanne on nyt muuttunut, niin ok. Ja juu, viineissä hinta ei ole tae laadusta, eikä päinvastoin. Molempia on kokeiltu.

Sveitsissä on tietenkin suuri etu, jos tykkää hiihtämisestä.

Mutta ennenkaikkea Sveitsi on hieno maa kesällä. Ainakin meidän mielestä täällä on paljon enemmän silloin, ja luontokin tarjoaa paljon monipuolisempaa tekemistä. Talvi on ihan jees, ja silloin hiihdetään tietty. Nuorin ei osaa vielä lasketella, mutta hänkin päässee mukaan ensi talvena.

Tämä ja edellistalvi olivat jopa erittäin runsaslumisia, mistä lapset ovat tykänneet hemmetisti. Ja onhan se vanhemmallekin kivaa vaihtelua. Ja ennenkaikkea Jeeppi-ihmisille. :-)
 

julle-jr

Jäsen
Ja voin kertoa sampiollekin että nykyisellä talouskehityksellä Oy Suomi Ab tulee kokemaan aika rajun kohtalon. Katso huviksesti läpi vaikka Suomen tulo- ja menokehitys viimeisten 10 vudoen ajalta. Konkurssi tulee, ei minkään talouslaman takia, vaan tämän hyväveli-hallinnon takia.
Tämä minuakin on alkanut huolestuttaa. Jotenkin ihmetyttää, että Suomessa ei nykyään kannata tuottaa oikein mitään. Miten sellainen maa voi pärjätä, jossa kaikki teollisuus tuntuu olevan vähemmän ja vähemmän kannattavaa? Olemmeko me suomalaiset niin saakelin paljon muita kansoja fiksumpia, että voimme keskittyä vain muiden neuvomiseen ja asiantuntijuuteen ja saada elantomme jotain tällaista reittiä pitkin ja antaa muiden tehdä likainen työ? Miksi meidän yliopistomme eivät pärjää kansainvälisessä vertailussa, jos me kerran olemme muita älykkäämpiä?

Miksi Suomessa on tilanne sellainen, että täällä ei kannata tehdä vaikkapa paperia (joo, ylikapasiteetti on pakko purkaa, tiedän)? Mitä muita luonnonvaroja meillä on yhtä paljon hyödynnettävänä kuin metsää? Laivakuljetukset Suomesta Eurooppaan eivät maksa mitään. Miksi esim. työvoiman pitää olla niin kallista? Miksi työnantaja ei saa maksaa työntekijöille palkkaa sen verran kuin näkee tarpeelliseksi, jolloin työntekijän itsensä päätettäväksi jää, ottaako hän työpaikan vastaan vai lähteekö menee vielä kun ehtii ja etsii enemmän itseään miellyttävän paikan? Miksi täällä sitten toisaalta viljellään viljaa tuetusti, vaikka muualla Euroopassa homma olisi kaiketi halvempaa ja tehokkaampaa? Veronmaksajien pussista peräisin olevien tukien avulla taistellaan lyhyttä kasvukautta ja muita luonnonlakeja vastaan.

Tietysti kokonaan toinen asia on, että onko oikea vaihtoehto lähteä pois maasta, vai yrittää muuttaa asiantiloja. Ymmärrän kyllä ihmisiä, jotka lähtevät. Asioihin on vaikea vaikuttaa. Ehkä joku vallankaappaus siten, että saisi armeijan tuen taakseen, voisi toimia. Onhan täällä ennenkin ollut asiat vituillaan, varmaan pahemminkin kuin nyt.

Toisaalta Suomessa on ilmainen koulutus. Ainakaan minulla tuskin olisi ollut kovin hääppöisiä mahdollisuuksia opiskella, jos se olisi jotain maksanut. Tästä mahdollisuudesta olen kiitollinen ja mielelläni olen laittamassa korteni kekoon, että sama mahdollisuus on myös tulevilla suomalaisilla nuorilla. Esim. tämän takia lopullinen poislähteminen ei ehkä tuntuisi hyvältä. En edelleenkään väitä, että poislähteminen silti mitenkään väärin olisi, puhun vain omasta puolestani. Eihän kukaan ole edes saanut valita, että syntyykö Suomeen. Ilman omaa tahtoa tänne on synnytty. Tai ainakaan minun äitini ei pyytänyt hyväksyntääni mihinkään paperiin.

Asia ei tietenkään ole missään tapauksessa yksiselitteinen mihinkään suuntaan. Tokihan esim. hyvää duunia ulkomailla tekevä suomalainen on hyvä Suomi-laivan markkinoija. Puhumattakaan tapauksista, jotka vielä joskus palaavat Suomeen tai suomalaisen yhtiön palvelukseen ja siten käyttävät ulkomailla hankkimaansa pääomaa Suomen hyväksi.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös