Maanjäristyksen aiheuttamat Tsunamit

  • 232 224
  • 1 313

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti vlad
Millä tapaa elukoiden tunneominaisuudet (tai niiden mahdollinen puute) vaikuttaa minun lemmikkiini muodostamaan tunnesiteeseen? Vaikka tunneside olisikin yksipuolinen* voi minulle (tai kelle tahansa) muodostua voimakas tunneside lemmikkiini.

Enkä missään ole väittänyt etteikö ihminen voisi kokea voimakasta (ja samalla mahdollisimman aitoa) tunnetta sellaisiin henkilöihin tai eläimiin joihin heille on kehittynyt läheinen side, sen sijaan olen ihmetellyt voimallista reagointia täysin merkityksettömiin uhreihin ja samalla epäillyt sen aitoutta kaikissa mahdollisissa tilanteissa.
Ajatus jota koitan tuoda esille on kuulemma ihan peruskamaa henkisen puolen kirjallisuudessa, mutta kuitenkin melko vaikea; yritetään. varjo muotoili käsittääkseni saman ajatuksen näin: "Jos kyse onkin puhtaasti siitä, että samaistumme läheisiin uhreihin paremmin, eikö kyse ole silloin siitä, että sen sijaan että surisimme kuolleita, oikeastaan ajattelemmekin vain itseämme."

Siis ajatus on että jos meiltä läheinen kuolee, niin eihän sillä kuolleella mikään hätä ole vaan meillä itsellämme se hätä on, me joudumme tulemaan toimeen ilman läheistä henkilöämme ja suremme sitä. Siis kun suremme toista, itseasiassa säälimmekin itseämme ts. ryemme itsesäälissä. Niinpä koko suremisemme on itsekästä toimintaa, eikä varmaan siten mitään kovin aitoa (jossa ei minun mielestäni pahaa ole).
Viestin lähetti vlad
Lisäkysymykseesi vastaan myöhemmin. Teen kuitenkin Sinulle kysymyksen. Sen sijaan, että tyytyisit huutelemaan aidan toiselta puolen nasevia kommentteja kerrohan meille mitä tuntemuksia tsunami-katastrofi Sinussa herätti?
Ei kovin valtavia, joten en tiedä miten tähän vastaisin. Valitettaviahan nuo tapahtumat tietenkin ovat, mutta koitan elämässäni yleensäkin pitää realiteetit mielessä ja tunnustan että elämässä on jatkuvasti riskejä jotka pitää vain ottaa (esim autolla ajaminen). Kuolema kuuluu tähän elämään erottamattomana osana, joten en sitä vastaan "tappelemiseen" aikaani ja energiaani tuhlaa, varsinkaan tälläisessä tapauksessa joka ei aiheutunut ihmisistä eikä sikäli ollut oikeastaan estettävissä. Olen matkustellut Malesiassa ja Thaimaassa ja nuo paikat ovat lähellä sydäntä joten alueen tapahtumiin oli helpohko samaistua. Varsinkin se on tunnustettava että minulle nuo pari sataa suomalaista ovat minulla aika pieni osa koko tragediaan, ilman niitä 150000 muuta en tapausta seuraisi juurikaan. Suomalaiset toki tarjoavat mielenkiitoisen suurennuslasin ilmiön yksityiskohtiin. En yleensäkään ole hirveän kiinnostunut yksittästen tuntemattomien ihmisten kohtaloista, on kyse sitten rikoksista tai onnettomuuksista, minua kiinnostavat periaatteet, loogiset syy-seuraus-suhteet ja ihmisten toiminta yleensä. Niinpä skippaan uutisista yksittäisten ihmisten kohtaloilla mässäilyt ja rip-ketjut ja keskityn tälläisiin yleisemmällä tasolla tapahtuvaan keskusteluun (en esim täällä mainitulla paavo sivulla ole käynyt). Tunnustan jopa että pohdin lähteväni jonnekin Brasiliaan tai Egyptiin heti tapanin jälkeen, kuten olin alunperin vähän suunnitellut, koska epäilin että halpoja peruutusmatkoja saisi halvalla. Flunssan ja jaksamisen puuttumisen takia jäi lähtemättä. Ymmärrän että monet ihmiset suhtautuvat asioihin ihan toisella tavalla, joten enkä siksi tälläisia ajatuksia normaalisti julki tuo toisten surun hetkellä.
 

Igor Siperia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti Thornton
Sairasta. Ei tohon voi mitään muuta sanoa.

Aika outo sanavalinta Sinulta. En nyt ihan käyttäisi sairasta sanaa katsellessani näitä järkyttäviä ja lohduttomia kuvia. Pikemmin minusta kuvat ovat järkyttäviä ja nettihän on vastaavia kuvia pullollaan. Jos tuo kuvien ottaminen Sinusta on sairasta niin tokihan uhreista löytyy selvempiäkin kuvia ja toivottavasti edes osa uhreista pystyttäisiin noiden kuvien perusteella tunnistamaan.
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
Hyvä Vlad ja muut tämän suremisen arvoisten ihmisten ja surun aitouskeskustelun parissa nylpyttävät kirjoittajatoverit. Olen seurannut tätä keskustelua sen alusta lähtien ja joka sivulla vlad esittää saman näkemyksensä ja aina löytyy uusi kiistakumppani, jolloin vlad perustelee näkemyksensä uudelleen ja seuraavalla sivulla alkaa matsi seuraavan sparraajan kanssa.

Olisiko mitenkään mahdollista jos laatisitte vaikka jonkinnäköisen statementin näistä kannoistanne yhteen viestiin ja se on sitten siinä. Tai sitten tälle oikea suru/teeskennelty suru keskustelulle voisi tosiaan avata ihan oman ketjun, jossa asiasta voisi keskustella ihan puhtain paperein ilman, että se ärsyttäisi henkilöitä, jotka tosiaan haluaisivat lukea kommentteja tästä nimenomaisesta tapauksesta.

Alkaa vähän tuntua, että vlad on nyt kartuttamassa virtuaalista mainettaan jatkamalla tätä yhden miehen sotaansa tantereella, jossa se herättää eniten kritiikkiä. Nostan hattua varjolle, joka on älynnyt vetää täällä matalaa profiilia.

En halua vaikuttaa miltään nettipoliisilta, mutta onko tosiaan välttämätöntä esittää oma mielipiteensä kymmeniä kertoja uudelleen ja uudelleen? En viitsisi laitta vladia millekään ignorelistallekaan, koska kaverilla on usein ansiokkaita kirjoituksia, mutta hänen kantansa tähän suruasiaan on tosiaan jo tullut aika kattavasti ilmaistua.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Niinpä niin Barnaby.

Minä kyllä suoraselkäisesti pyydän anteeksi kännipäistä avautumistani: anteeksi

Isyyttä en kylläkään tässä tapauksessa tunnusta, en taida sentään olla niin fabu.

Kommenttini hämärässä päässäni oli enemmänkin tarkoitettu yleisesti siitä, että joku saa syyt niskoilleen henkilönsä eikä todellisten asioiden vuoksi, eikä niinkuin se nyt meni.

Sitä aikajanaa kun kyttäillään taisi se Tuomioja pyydellä anteeksi jo ihan ensimmaisessä tiedotustilaisuudessa UM:n varautumattomuutta tarpeellisin puhelinjakapasiteetein, pitkin matkaa tuo on jokaisessa tiedotustilaisuudessa ilmoittanut, että asiat tutkitaan kun on aika, nyt on muuta tehtävää.

Se tässä kaiketikin pitäisi olla selvää, että olisipa nyt vallanhanikoissa mikä tahansa ideologia, ei tulos nykyisestä oleellisesti poikkeaisi, eli asiat asioina ja henkilökohtaiset antipatiat erillään, niin voi syntyä edes jotain keskustelua asioista.
 

Gilmore

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Igor Siperian hurtta
Aika outo sanavalinta Sinulta. En nyt ihan käyttäisi sairasta sanaa katsellessani näitä järkyttäviä ja lohduttomia kuvia. Pikemmin minusta kuvat ovat järkyttäviä ja nettihän on vastaavia kuvia pullollaan. Jos tuo kuvien ottaminen Sinusta on sairasta niin tokihan uhreista löytyy selvempiäkin kuvia ja toivottavasti edes osa uhreista pystyttäisiin noiden kuvien perusteella tunnistamaan.
Lähinnä nyt kyllä viittasin tuohon näkyyn, mikä kuvassa "avautuu". Kyllä minä kutsuisin "sairaaksi" sitä tunnette, mikä vatsan pohjassa tuntuu katsellessani tuota kuvaa. Sinunko mielestä tuollainen näkymä on ihan "terve" ja normaali? Mutta tästä nyt lienee tarpeetonta kirjoittaa yhtään turhaa viestiä lisää tähän muutenkin kaikenlaisen roskan täyttämään ketjuun.
 

girlzilla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
On toki mahdollista että joku liioittelee tuntemuksiaan, mutta edelleenkään mikään mitä ihminen itse sisimmissään tuntee, ei voi olla epäaitoa.
 

Johnny99

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti girlzilla
On toki mahdollista että joku liioittelee tuntemuksiaan, mutta edelleenkään mikään mitä ihminen itse sisimmissään tuntee, ei voi olla epäaitoa.
Samaa mieltä, joskin tästä voisi avautua kokonaan uusi keskustelupolku; mistä tietää mikä tuntemus on aitoa, "sisältä tullutta", mikä opittua, muiden odottamaa, jne. Monilla ihmisillä tämän kartoittamiseen ja "sisimpänsä" löytämiseen menee koko ikä, jos riittääkään.

Uhrien arvottamisesta: ei olla tasa-arvoisia siinä mielessä. Ja toisaalta kuitenkin ollaan. Jokaisella on oma viiteryhmänsä, Bangladeshiläisille se naapurin- tai maanmies on se traagisin uhri jne. Eli siinä mielessä ollaan kaikki samalla viivalla.


Edelleen tuntuu pahalta tuo tapahtunut. Useimmat "vastaavat" unohtuvat muutamassa päivässä, tämä ei. Tiedä sitten mistä johtuu. Tuskin pelkästä mediasta tai osallisista maanmiehistä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
On totta että moraali on vähän vieras aihe tälle ketjulle koska ketjun aiheena on luonnontapahtuma, mikä johtuu fysikaalisista syistä ja mikä on edelleen aiheuttanut puhtaasti fysikaalisen ketjureaktion. Hyökyaaltoa ei kai juuri kannata tarkastella moraaliselta kannalta. Lisäksi tunnereaktioitten aitouden arvostelu on vähän hedelmätöntä: tunnereaktiot lienevät aina aitoja - on kai vähän kaukaa haettua, että kukaan myöskään vaivautuisi tänne Jatkoaikaan valehtelemaan omistaan. Mutta kuten sanottu niin ei tunnereaktiokaan ole moraalinen kysymys, joskin moraalin näkökulmasta siihen voi ottaa jotain kantaa - ts. että tämä ja tämä tunnereaktio ei ole moraaliselta kannalta niin oikeutettu kuin jokin toinen tunnereaktio. Mutta moraali itsessään on älyn ja tunteen yhteistyötä: on epäilemättä tunnereaktioihin ensiksi perustuen lähdetty älyllisesti rakentamaan konstruktiota, joka olisi yleispätevä, jopa yksilöiden yksittäisten reaktioiden yläpuolelle nouseva. Moraalisesti ajatellen emme varmaan kysyisikään, että oliko viimeisin tunnereaktioisi aito vaan esimerkiksi että missä määrin suurempana ja merkityksellisempänä käytännön toiminnan kannalta voimme pitää viiden sadan suomalaisen hätää kuin viidenkymmenen miljoonan afrikkalaisen. Eli missä määrin etäisyys, näkyvyys ja paljous pitäisi vähentää ihmisten hädän aiheuttamaa toimintaa ja sen tärkeänä pitämistä? Eli missä määrin on moraalista olla valikoiva (puuttumatta siis tunnereaktioihin jotka ovat sitä automaattisesti)? Moraalin kannalta vastaus lienee ettei missään määrin. Ehkä tämä ikävä ja vaativa vastaus heittää jonkun kysymyksen myös tähän kuuluisaan tunnereaktio-suuntaan, mutta tuskin kuitenkaan mitenkään ensisijaisesti.

No, kuten sanottu, näille moraali-, suru- ja tunnereaktio-kysymyksille pitäisi epäilemättä kuitenkin avata oma ketjunsa, tsunamien kanssa niillä on sen verran vähän suoraa yhteyttä. Ainakin sen toivoisi, että jos näistä asioista edelleen täällä keskustellaan niin ei aina pyörittäisi sitä samaa kehää. Kai kaikkien ajatukset ensisijaisesti kuitenkin ovat uhrien, heidän omaistensa ja avustustyöntekijöiden luona. Synkkiä ja surullisia päiviä nämä ovat, mutta toivottavasti mahdollisimman monet vielä löytyvät ja pelastuvat tuhosta.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Bast
Hyvä Vlad ja muut tämän suremisen arvoisten ihmisten ja surun aitouskeskustelun parissa nylpyttävät kirjoittajatoverit. Olen seurannut tätä keskustelua sen alusta lähtien ja joka sivulla vlad esittää saman näkemyksensä ja aina löytyy uusi kiistakumppani, jolloin vlad perustelee näkemyksensä uudelleen ja seuraavalla sivulla alkaa matsi seuraavan sparraajan kanssa.
Täällä keskustellaan. Vladin näkemys on hänen omansa ja ihan mielenkiintoinen. Minusta kaikki keskustelua rajoittavat mielipiteet eivät kuulu tänne. Moni aihe on laaja. Lue, ole mukana, tai hyppää yli. Ei se sen kummempaa ole.

Lisäksi, moni ei lue koko ketjua ensin, vaan hyppää junaan ja alkaa jankuttamaan asiasta, josta on jo keskusteltu. Se joka jaksaa vastata voidaan kokea jankuttajana, vaikka hän tosiasiassa vastaa kun kysytään ja kommentoidaan. Varsinkin tällaisessa ketjussa, joka on pitkä käy helposti näin, harva jaksaa lukea koko ketjun läpi. Tästä kärsivät he (esim. sinä), jotka ovat seuranneet keskustelua alusta lähtien.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Eilen tuntui pahalta kun katselin uutisia. Näytettiin kuvia Arlandasta kun kriisialueelta kotiin saapuvia vastaanotettiin. Yhdellä penkillä oli lastenvaatteita ja jokaisella penkillä oli pieni nalle. Virkailija kertoi että tähän mennessä Arlandaan on saapunut 19 lasta - ilman vanhempia... Osaa näistä lapsista ei ollut ketään vastassa. Kyllä siinä tippa tuli silmään.

Ensimmäisenä tuli mieleen kritiikki koneiston hitaan käynnistymisen johdosta. Joidenkin mielestä ihmisten kotiin lennättäminen lähti käyntiin aivan liian hitaasti. Mutta asiassa on minusta toinenkin puoli. On nimittäin suuri riski että katastrofissa hajaantuneet perheet lennätetään toisistaan tietämättä kotiin. Väärinkäsityksiä voi syntyä helposti kun joku jatkaa omaisiensa etsintään paikan päällä.
Mutta tämä kanssahan on todella vaikea tasapainoilla. Tuli vaan mieleen, että onko sekään ihan nappiin että kaikki lennätetään välittömästi kotiin. Paikallahan on paljon hotelleja, joiden asukkailla ei ole mitään hätää.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Namita Roy oli viimeisillään raskaana kun hän pakeni aaltoa. Myöhemmin leirillä hän synnytti terveen pojan, jonka nimeksi laitettiin Tsunami. Mitä mieltä? Voisitko kuvitella kastavasi lapsesi Tsunamiksi?
 
Viimeksi muokattu:

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Ruotsin punainen risti kertoo että ihmisten halu auttaa on tällä kertaa ennen näkemätön. Keräyslippaat täyttyvät välittömästi ja virkailijoiden toive rahalahjoista näyttää tavoittaneen koko kansan. Eilinen televisio-gaala tuotti lähes 200 miljoonaa kruunua ja ainoastaan pyhän keräykset tuottivat yhteensä lähes 333 miljoonaa kruunua.

Lista kadonneista ruotsalaisista on yhä pitkä, joukossa myös suomalaisia nimiä. Ainoastaan Khao Lakissa oli yli tuhat ruotsalaista ja pelätään, että menehtyneiden ruotsalaisten määrä kohoaa yli 3 500. Kadonneita on tällä hetkellä 3 559.

Viranomaiset lupaavat että kaikki uhrit jotka tunnistetaan toimitetaan myös kotiin. Kaikkia uhreja ei tosin löydetä koskaan, sillä suuri osa heistä on huuhtoutunut mereen.
 
Viimeksi muokattu:

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Viestin lähetti vlad
Eihän tästä olekaan kyse vaan ennemminkin siitä, että miksi surra joitakuita kun toisaalla silmät suljetaan tuholta ja katastrofeilta täysin.

Lienet itse sulkenut silmäsi ja kukkarosi, kun SPR:n katastrofirahasto keräsi televisiokampanjalla rahaa mm Iranin maajäristyksen uhrille.
Samoin taisit silloin jättää huomioimatta, että silloinenkin keräys tuotti Suomessakin huomattavan summan rahaa.
Kyllä minusta kaikkien laajempien myös suomalaisia koskettamattomien katastrofien yhteydessä on asiaa uutisoitu ja varoja kerätty.

Toki tämän kertainen keräys on tuottanut enemmän varoja kuin edelliset, mutta avun tarpeen laajuuskin lienee monikertainen.

On valhetta väittää, että silmiä suljetaan vain siksi, että toiseen tapahtumiin reagoidaan enemmän kuin toisiin.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Kuten täältäkin selviää, kaikki kokevat Tsunamin omalla tavallaan.

Näin myös kun on turisteista kysmys, sillä moni on valinnut jäädä Phukettiin. Eräs perhe kertoi että heidät herätettiin yöllä, matkatoimisto halusi lennättää heidät kotiin. Paikka ei kuulunut eniten kärsineisiin, joten he halusivat jatkaa lomaansa. Kotiin palattuaan he vasta tajusivat miten vakava tilanne oli.

Matkatoimisto kertoo myös yksittäisistä tapauksista. Eräs virkailija kertoi puhuneensa ensin erään matkustajan kanssa, joka itki menetettyään omaisensa. Seuraavana hän keskusteli matkustajan kanssa, joka kieltäytyi lentämästä kotiin aikaisemmin, koska oli tilannut verovapaita tuotteita lentokoneeseen. Me reagoimme kaikki omalla tavallamme.

Miten sinä reagoisit? Jatkaisitko lomaasi, vai keskeyttäisitkö sen?
Jos katastrofi ei koskettaisi minua suoranaisesti paikan päällä, jatkaisin lomaa todennäköisesti, enkä lentäisi aikaisemmin kotiin, vaikka minulta menehtyisi omaisia.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tähän vielä tavattoman lyhyt huomio.

Viestin lähetti mjr
Lisäksi tunnereaktioitten aitouden arvostelu on vähän hedelmätöntä: tunnereaktiot lienevät aina aitoja - on kai vähän kaukaa haettua, että kukaan myöskään vaivautuisi tänne Jatkoaikaan valehtelemaan omistaan.

Sen verran kauan olen seilaillut erinäisillä keskustelu- ja chattipalstoilla, että olen tullut huomioineeksi ihmisten julkikuvan eroavan huomattavasti siitä mitä mieltä he yksityisesti ovat asioista ja kuinka he ovat tapahtumat kokeneet.

Tähän käyttäytymismalliin olen törmännyt niin WTC:n kuin Myyrmannin yhteydessä muista katastrofeista nyt puhumattakaan.

Tähän kokemukseen verraten epäilen kaikkien ihmisten julkituomaa tuntemustaan ynnä suruaan.

Kuten monen taholta todettua, eiköhän keskustelu ole eksynyt riittävän pitkälle varsinaisesta tapahtumasta eli tsunamista ja sen synnyttämästä katastrofista - mikä (tsunami siis) on täysin luonnollinen tapahtuma ja siitä seurannut katastrofi kuuluu samaan sarjaan eli luonnollisiin tapahtumiin.

vlad.
 

manu 17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Canadiens, K-Vantaa, Arsenal

Aika järkyttävä,kummallakohan maalla olisi paremmat resurssit?Paitsi tietysti kaikki nyt tietää mihin Puska Yrjö rahat pistää.En aio aloittaa toista palstaa jenkkivihasta mutta eilen oli uutisissa pieni juttu.Puska sanoi USAN:n olevan valmis johtaamaan kansainvälisiä avustustoimia Aasiassa.Jos jostain löytyisi öljyä avustus olisi varmasti kymmenkertainen.USA:n johdon asenne taitaa olla hieman pielessä.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti manu 17
Aika järkyttävä,kummallakohan maalla olisi paremmat resurssit?Paitsi tietysti kaikki nyt tietää mihin Puska Yrjö rahat pistää.En aio aloittaa toista palstaa jenkkivihasta mutta eilen oli uutisissa pieni juttu.Puska sanoi USAN:n olevan valmis johtaamaan kansainvälisiä avustustoimia Aasiassa.Jos jostain löytyisi öljyä avustus olisi varmasti kymmenkertainen.USA:n johdon asenne taitaa olla hieman pielessä.

Käsittämätöntä skeidaa. Jenkkivihaajilla on varmasti vaikeata, kun tässä katastrofissa on vaikea syyttää milloin tavoin USA:ta.

Muuten, jos pidetään kuitenkin faktat faktoina, USA:n antama rahallinen apu on tähän mennessä (muun avun lisäksi) $350 miljoonaa. Mutta on kai sekin liian vähän, Japani antanut $500 miljoonaa, joten syyt vaan Bushin niskoille.
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Onko missään nähty tai kuultu kommenttia siitä, kuinka kaukana ison järistyksen keskipisteestä järinä oli havaittavissa maan pinnalla? Ilmeisesti esim. Thaimaan rannikolla ei maa järissyt?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti finnjewel
Onko missään nähty tai kuultu kommenttia siitä, kuinka kaukana ison järistyksen keskipisteestä järinä oli havaittavissa maan pinnalla? Ilmeisesti esim. Thaimaan rannikolla ei maa järissyt?

Khao Lakista selvinnyt suomalaispariskunta oli yöllä havainnut jotain outoa kuminaa, joka oli tuntunut ikään kuin rytmihäiriöltä. Mitään sen suurempaa eivät havainneet eivätkä tajunneet ilmiötä vielä siinä vaiheessa maanjäristykseksi.
 

Svante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, FC Bayern
Viestin lähetti finnjewel
Onko missään nähty tai kuultu kommenttia siitä, kuinka kaukana ison järistyksen keskipisteestä järinä oli havaittavissa maan pinnalla? Ilmeisesti esim. Thaimaan rannikolla ei maa järissyt?

Muutama TV:ssä esiintynyt on kertonut huomanneensa pientä järistystä ja tajunneet vasta myöhemmin, että se oli se maanjäristys. Ovat olleet Phuketissa.

Mitään virallista en ole kuullut.


Edit: Sistis olikin (hämäläiseksi?) nopea.
 
Viimeksi muokattu:

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Indonesiassa on esitetty aivan huikean suuri arvio menehtyneiden määrästä, jopa 400 000, tämän lähteen mukaan. Acehin maakunnassa on ollut käytännössä täystuho, ja monet saaret ovat uponneet. Saa nähdä, kuinka kauan tuolla Indonesiassa kestää nuo uhrien laskemiset. Monia kuolleitahan on poltettu tai heitetty joukkohautaan suoraan ilman tunnistamista, koska kuolleita on niin käsittämättömän paljon. Ja mätänevät ruumiit aiheuttavat paljon lisähaittaa.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Viestin lähetti JypFabu
Niinpä niin Barnaby.

Minä kyllä suoraselkäisesti pyydän anteeksi kännipäistä avautumistani: anteeksi

Isyyttä en kylläkään tässä tapauksessa tunnusta, en taida sentään olla niin fabu.

Kommenttini hämärässä päässäni oli enemmänkin tarkoitettu yleisesti siitä, että joku saa syyt niskoilleen henkilönsä eikä todellisten asioiden vuoksi, eikä niinkuin se nyt meni.

Sitä aikajanaa kun kyttäillään taisi se Tuomioja pyydellä anteeksi jo ihan ensimmaisessä tiedotustilaisuudessa UM:n varautumattomuutta tarpeellisin puhelinjakapasiteetein, pitkin matkaa tuo on jokaisessa tiedotustilaisuudessa ilmoittanut, että asiat tutkitaan kun on aika, nyt on muuta tehtävää.

Se tässä kaiketikin pitäisi olla selvää, että olisipa nyt vallanhanikoissa mikä tahansa ideologia, ei tulos nykyisestä oleellisesti poikkeaisi, eli asiat asioina ja henkilökohtaiset antipatiat erillään, niin voi syntyä edes jotain keskustelua asioista.
Apology accepted ja kiitos viestistäsi. Pahoitteluni omasta puolestani ainakin isyyshorinoista.

En kaada Tuomiojan selkään suoraan mitään, mutta hänen olemuksensa ylipäänsä ja erityisesti tähän aiheeseen liittyvissä julkisissa esiintymisissä vaan ei ole ollut oikein mieleeni. Ja sitten taas ne UM:n käsittämättömät viestimiset suomalaisten kunnossaolosta, josta en ole vielä kuullut tai lukenut mitään perusteluja miksi niin kävi.

Puhelinlinjakapasiteetista en ole kirjoittanut sanan puolikasta enkä kirjoita. Kyllä sen suhteen pitää olla realisti, että kerran vuosikymmenissä sattuvaa, tämän kokoluokan katastrofia varten ei voi olla *heti* valmiuksia ottaa vastaan monia tuhansia puheluja päivässä.

Puhelinpalvelusta ylipäänsä voi olla montaa mieltä. Vaikuttaa että siellä UM:ssä mennään aika lailla sentraalisantra-meiningillä. Missä on moderni puhelinjärjestelmä, johon voi lennossa ylläpitää info- ja ohjausviestejä, paina # jos asianne koskee -toimintoja ja laajentaa dynaamisesti palveluhenkilöiden määrää? Tällä kohdalla vallanhanikassa oleva ideologia lienee välillisesti vaikuttanut lopputulemaan?
 

Svante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, FC Bayern
En tiedä miten muut reagoivat eiliseen jonkun turkulaisen sairaalan ylilääkärin avautumiseen: Miksei loukkaantuneita tuotu ensin kotiin (tjsp)?
Minua moinen hieman ärsytti. Tulla "matti myöhäsenä" kertomaan miten asioita olisi pitänyt hoitaa. Oliko vain julkisuuden kipeä kun helsinkiläinen kolleega (Eero Hirvensalo) on ollut tuon tuostakin TV:ssä.

Itselläni on sellainen muistikuva, että aiheesta on ollut juttua ja syy oli yksinkertaisesti se, ettei kaikkia loukkaantuneita oltu rekisteröity vielä eikä heidän loukkaantumisensa vakavuutta tiedetty riittävästi. Toisaalta heitä oli ns. siellä sun täällä ja viehän se aikaa ennenkuin koko homma on koordinoitu. Silläaikaa on helppoa viedä jo elossa olevat kotiin.
Sitäpaitsi lentokeiden muutostyöt vievät aikansa.
 
Viestin lähetti Johnny99
Samaa mieltä, joskin tästä voisi avautua kokonaan uusi keskustelupolku; mistä tietää mikä tuntemus on aitoa, "sisältä tullutta", mikä opittua, muiden odottamaa, jne.

Höh, helppo nakki. Kysyy vladilta tai varjolta. Ne kertoo.

Oliks sulla muita tyhmiä kysymyksiä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös