Maanjäristyksen aiheuttamat Tsunamit

  • 232 326
  • 1 313

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Viestin lähetti Sheedy
Oletko seurannut tarkkaankin kv-medioita että pystyt sanomaan miten tämä häviää uutisoinnissa 9/11:lle? Ainakin Suomessa, Ruotisssa ja varmaankin monissa muissa Euroopan maissa ollaan jo menty ohi, Aasian maista tietysti puhumattakaan. Kai on melko ymmärrettävää että amerikkalaisissa medioissa tämä ei ole aivan yhtä iso juttu mutta kyllä sielläkin tapahtuma on ollut ylivoimainen ykkösuutinen jo monta päivää. Ja nythän on tullut ilmi että tuhansia amerikkalaisiakin on edelleen kateissa joten tuskin tätä juttua olankohautuksella sielläkään parissa päivässä unohdetaan.

Niin, enkö juuri painottanut että kohu nousi vain sen takia että oli suomalaisia mukana. Sama koskien Ruotsia. Mutta käsittääkseni 9/11 ei kauheasti suomalaisia kuollut, mutta silti pidettiin hiljaista hetkeä täällä, jne.
 

TBK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sydän on KIRVEEN muotoinen!
Viestin lähetti JeppeEpeli
Jos viranomaistoimintaa haluaa Aasia tiedottamisesta mollata, niin nyt on taas mahdollisuus. KRP ilmoitti laittavansa kadonneiden listan tänään illalla sivuillensa. Saattaa ollakin, mutta www.poliisi.fi on kaatunut jo iltapäivällä.
Mainittakoon näin hätäisesti, että poliisi.fi on ruuhkautunut mtv3:n uutisoiman tiedoitustilaisuuden jälkeen, eikä suinkaan kaatunut. Sama lista löytyy mm. YLE:n sivuilta.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Viestin lähetti mixu
Mielestäni 9/11 tapahtumia ei voi verrata tähän aasian taphtumiin koska toisessa on kysymys luonnon aiheuttamasta onnettomuudesta ja toisen ovat ihmiset tahallaan aiheuttaneet.

Eli jos ihminen tappaa yhden ihmisen ja toisaalla kuolee maanjäristyksessä vaikkapa miljoona, niin on luontevaa että ensimmäistä paisutellaan koska siinä tapettiin ihminen ja toisessa ne "vain kuoli". Omakohtaisesti voin sanoa että kuolema on kuolema, tuli se sitten pommista tai salamasta.
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
eagle

Omakohtaisesti voit sanoa?Olet siis kuollut?

Tottakai kuolleet on kuolleita joka maassa ja sinänsä se on sama asia mutta maanjäristys on jotain sellaista mihin ihminen ei voi vaikuttaa mutta siihen voi kaappaako koneen ja lennättää sen päin pilvenpiirtäjää.

Kyllä silläkin on eroa jos ihminen kuolee luonnollisen kuoleman,sairauteen tai hänet tapetaan.
Lopputulos on aina sama mutta kyllä kuolinsyy ainakin minuun jotain vaikuttaa.
 

Kyynis

Jäsen
Viestin lähetti Analyytikko_
Sitten muutama minua ihmetyttävä seikka:

- ambulanssikone saadaan vasta tänään liikkeelle, miksei aikaisemmin? Onhan suomalaisia evakuoitu jo parin päivän ajan tuhoalueelta.

- jos nyt oikein muistan, niin suomalainen SPR:n ryhmä pääsi ke-iltana perille, neljä päivää tuhon jälkeen. Miten voi kestää näin kauan tällaisen ryhmän lähettäminen sinne helvettiin?

- Ei ollut tietoa siitä mitä, missä kaikkialla ja miten pahasti hyökyaallot ovat runnelleet paikkoja monessa eri maassa. Mikä ihmeen selitys tämä on? Kenenköhän näistä asioista pitäisi tietää, (turistin, ulkoministeriön, kaduntallaajan)? Mistä niille tietyille ulkoministeriön työntekijöille maksetaan, jos ei siitä, että ne selvittävät epätietoista tilannetta kaikin mahdollisin keinoin? Vai onko ulkoministeriö Aasiassa täysin omillaan, ilman kontakteja? Tuliko mieleen, että sinne olisi voinut heti tapahtumasta ilmoituksen saatua lennättää jonkun henkilöryhmän, joka olisi tarkemmin infonnut kotimaata ja hoitanut samalla suomalaisturistien evakuoimista ja katsonut tarkemmin tilanteen vakavuuden, ettei sitä olisi tajuttu vasta pari päivää myöhemmin?

- Paljon on tehty ihmisten auttamiseksi siellä ja lisää apua on kaiketi suunnitteilla, tämä on tullut kyllä selväksi.
Silti mielestäni on selvästi esim. viranomaisten toiminnasta jäänyt sellainen kuva, että kyllä hieman housut kintuissa ulkoministeriö ja muu viranomaiskoneisto yllätettiin. Vaikka Niinistö oli selvästi 45min ohjelmassa järkyttynyt ja vihainen viranomaisten toiminnasta, niin kyllä hänen sanoissaan taisi piillä totuuden siemen. Muutkin turistit ovat valittaneet täydellisestä oman onnen nojaan joutumisesta ja siitä, ettei mitään yhteydenottoja viranomaisilta ole tullut.

- Kun miettii median saamia tietoja asiasta, niin ei voi välttyä ajatukselta, milloin viranomaiset ovat samat tiedot saaneet itselleen. Kuinka paljon aikaisemmin? Vai lukeeko meillä Suomessa ulkoministeriön virkamiehet lehdistä sen, mitä tapahtunut? Ja selaa netistä uutisia?

Kuten tuossa ylempänä (Lipponen) mainittiin, niin kyllä tällaisista onnettomuuksista ja niiden selvittelyistä pitää ottaa oppia, ei todellakaan voi sanoa, että tällä kertaa on kaikki mennyt nappiin suomalaisten kannalta. Jo koko tilanteen vakavuuteen herääminen kesti liian kauan, Miksi?

Enkä olisi ikinä uskonut kehuvani pääministeri Vanhasta, mutta hän on kyllä hoitanut omaan virkaansa liittyvät (ikävät) tehtävät erittäin mallikkaasti, vaikka oli Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa selvästi järkyttyneen oloinen.

SPR: Määnjäristys tapahtui noin klo 0200 Suomen aikaan sunnuntuina. Sunnuntai meni ihmetellessä koko muulta maailmalta mitä on tapahtunut Vai oletko kuullut, että sunnuntaina olisi ollut tiedossa miten suuri katastrofi oli kyseessä? Maanantaina alkaa tilanne selvitä ja jo keskiviikkona on SPR:n sairaala paikalla. Miten tämä on mielestäsi hidasta toimintaa jos lento kestää n 16 tuntia ja työntekijät eivät ole 24 h valmiustilassa vaan työskentelevät normaalisti kukin tahollaan? SPR on siis mielestäsi kyvytön toimimaan

Ambulanssikone: Pitäisikö suomessa mielestäsi olla aina pari ambulanssikonetta valmiudessa? Kumman tekisit itse lähettäisit evakointikoneet ensin hakemaan hengissä selvinneitä ja sen jälkeen ambulanssikoneita hakemaan pahemminloukkautuneita, kun on selvinnyt missä ja minkä tasoisia potilaita on kotiutumassa. Vai päin vastoin? Ambulanssikone ensiksi vaikka ei tiedetä mistä ja ketä hakea?

Viranomaiset housut kintussa: Viranomaisilla ei enään ole tietoja siitä missä Suomen kansalaiset reissaavat joten miten tiedotus olisi pitänyt hoitaa? Asiat olisi voinut tehdä toisin mutta minkälaisen tiedot luulet muilla euroopan valtioilla olleen sunnuntaina tai maanantaina? Maanataista on kolme päivää. Oliko muilla mailla valmiudet olemassa. Väitän, että ei ollut. En tiedä miten paljon Suomen lähetystössä on Thaimaassa porukkaa mutta epäilen ettei kyseessä ole kuin muutama henkilö. Housut kintussa fiilis tulee siitä, että media voi uutisoida ihan mitä tahansa kuolonuhreista tai loukkaantuneista mutta viranomaiset kertovat 100 % faktaa olevaa tietoa, joka käytännössä tarkoittaa toisen valtion ilmoittamia lukuja.

Tapahtumasta on n. 115 tuntia. Ajatella mekin ollaan nukuttu tuosta ajasta n 30 tuntia. Mielestäsi muut eivät tarvitse unta ollenkaan? Lisäksi ihmettelen sitä, että suurlähettiläs ei voi olla viettämässä joulua vaikka onkin Thaimaassa.

Mitä oikeasti oltaisiin voitu tehdä toisin ja paremmin nykyisen käytännön mukaan jossa ulkomaillematkustavan ei tarvitse ilmoittaa matkansa kohdetta ja kohdemaan oleskelupaikkaa? Suomen valtio saa tiedot omilta diplomaateilta, toisilta valtioilta tai uutisoimistoilta. Ainut mitä tässä voi parantaa on se, että kyseisen maan lähetystön henkilökuntaa pystytään lisäämään tarpeen mukaan jotta tiedoitus hoituisi Suomeen päin paremmin. Mutta suomalaisille paikanpäällä tiedottaminen ei toimi jos ei tiedetä kenelle tiedottaa tai jos matkallaolijat eivät tiedä lähetystön puhelinnumeroa. Tosi jos sitä ei tiedä niin sekin ilmeisesti on viranomaisten vika.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Re: eagle

Viestin lähetti mixu
Omakohtaisesti voit sanoa?Olet siis kuollut?

Tottakai kuolleet on kuolleita joka maassa ja sinänsä se on sama asia mutta maanjäristys on jotain sellaista mihin ihminen ei voi vaikuttaa mutta siihen voi kaappaako koneen ja lennättää sen päin pilvenpiirtäjää.

Kyllä silläkin on eroa jos ihminen kuolee luonnollisen kuoleman,sairauteen tai hänet tapetaan.
Lopputulos on aina sama mutta kyllä kuolinsyy ainakin minuun jotain vaikuttaa.

Ei, vaan omakohtaisesti voin vertailla kuolemaa ns. luonnollisesti ja kuolemaa ei luonnollisesti, lähipiiristä. Niin ja voihan se sinuun vaikuttaa, varmaan joihinkin muihinkin, minusta on vaan naivia väittää että sen takia kun tuo oli terroriteko se muuttaisi sen jotenkin niin kauheaksi tragediaksi. Samaan aikaan monissa muissa maissa kuolee paljon enemmän väkeä. Kuinkakohan monta USA'kin on tappanut sodassaan "terroria vastaan" eipä paljoa surtu yleisesti kun jenkit ovat pommittaneet mm. hääseurueita, mutta toki kuolleet ovatkin olleet vain "rättipäitä".

Mutta eipä enempää off-topiccia, kunhan tahdoin tuoda esille tämän kummallisen seikan että kun amerikkalaisia kuolee niin koetaan heidät jotenkin läheisimmäksi Suomessakin kuin esim. muut euroopan maat, saati vaikka aasialaiset.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Re: Re: eagle

Viestin lähetti eagle
Mutta eipä enempää off-topiccia, kunhan tahdoin tuoda esille tämän kummallisen seikan että kun amerikkalaisia kuolee niin koetaan heidät jotenkin läheisimmäksi Suomessakin kuin esim. muut euroopan maat, saati vaikka aasialaiset.

No, osittain tästäkin on tässäkin ketjussa tapeltu varjo/vlad vs usea muu, joten ei kait tuo nyt niin off-topiccia.

Näin se vaan on: länsimaalainen yhteiskunta (=me) ja sitten on ne muut (=rättipäät, vinosilmät yms). Ko asenne ihmetyttää, mutta enempää en aio siihen soppaan lusikkaani tunkea tai lusikoin sitä vielä ensi kesänäkin.
 
Suosikkijoukkue
KärppäKerho, Leafs, Slovensko
Viestin lähetti 1900
Tee niinkuin minä, laita nämä turhanpäiväiset ja itseääntoistavat paskanjauhajat (varjo, vlad, scholl etc.) ignorelistalle, niin johan tämäkin keskustelupalsta on huomattavasti mielekkäämpi.

Päivän paras idea, otin vinkistä välittömästi vaarin. "Ei paska pöyhimällä parane." -Tami
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Karua lukea tuota nimiluetteloa (teksti-tv on varmaan paras paikka käydä katsomassa niin ei kuormita netti-sivuja entisestään), kokonaisia perheitä näyttää olevan todella paljon listalla. Lienee kai niin vaikka toivoa vielä onkin niin suurin osa on kuollut... Ruotsin tilanne on vielä pahempi, ehkä jopa yli tuhat kuollutta. Tämä tuo luonnonkatastrofien seuraukset järkyttävällä tavalla sellaisillekin seuduille, joissa niitä ei yleensä tapahdu. Monessa kodissa on synkkä uusi vuosi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti mjr
kokonaisia perheitä näyttää olevan todella paljon listalla.

Näin todellakin on. Surullista kyllä.

Toisaalta, tietyllä tapaa tulee ajatelleeksi, että ehkä näin on parempi. Kaksipiippuinen juttu. Enkä pohdi tätä sen enempää, vastausta kun ei löydy mistään.

Jossain sanottiin, että onnettomuus on historian neljänneksi tuhoisin luonnonkatastrofi. Ehkä näin onkin, mutta uskoisin tämän olleen kaikkein laajimmalle alueelle tuhoa aiheuttanut.

Suomen historian tuhoisin tapaus on höyrylaiva Kurun uppoaminen Näsijärvellä 75 vuotta sitten. Tuolloin kuoli 133 ihmistä. Tämä saattaa valitettavasti mennä edelle.
 

Nahkaparturi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiseeraan TuToa
Viestin lähetti eagle
Eli jos ihminen tappaa yhden ihmisen ja toisaalla kuolee maanjäristyksessä vaikkapa miljoona, niin on luontevaa että ensimmäistä paisutellaan koska siinä tapettiin ihminen ja toisessa ne "vain kuoli". Omakohtaisesti voin sanoa että kuolema on kuolema, tuli se sitten pommista tai salamasta.

Jos tämän kaiken katastrofin keskellä haluaa nähdä edes pienen hitusen positiiivisuutta, niin mielestäni on helpompi hyväksyä se, että uhrit tulivat luonnonmullistuksen seurauksena. Terrori-iskuun verrattuna jää pois se 'tänään suremme - huomenna kostamme'-mentaliteetti.

Helppohan se minun on tästä näppikseltä sanoa kun uhrien joukossa ei ole omaisia eikä tuttuja. Jaksamista ja voimia toivon heille joita asia koskettaa lähemmin.
 

Analyytikko_

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, QPR, ManU, Hertha BSC
Viestin lähetti DAF
http://www.presidentti.fi/fin/instit.html

Tuollahan ne tehtävät selkeästi on määritelty - toki väljyyttä on nykyisessäkin perustuslaissa. On vain hyvä huomata, että omia kansalaisia koskevat asiat on lähes täysin nykyisessä perustuslaissa siirretty valtioneuvostolle, joten on ensisijaisempaa, että valtioneuvosto ottaa asiaan kantaa. Näin on myös tehty; lisäksi jos ja kun Halonen ja Vanhanen ovat koordinoineet keskenään, kuka esittää surunvalittelut ja missä vaiheessa, ei asiassa ole kyllä mitään epäselvää.

Lisäksi Halosen nimenomaisiin tehtäviin (tärkeimpiin) kuuluu kv-suhteiden hoitaminen, joten on erittäin luontevaa, että Halonen hoiti juuri nämä surunvalittelut alueen valtioihin ja Vanhanen kotimaahan. Kekkosen ajasta on onneksi päästy, joten presidentinkään ei tarvitse tehdä kaikkea.

Tarja nähdään taas mörkönä siellä missä sitä mörköä ei ole, mutta itsepähän nämä vihaajat ovat tiensä valinneet.
Obsessionsa kullakin.

Kuten itsekin kirjoitat väljyyttä nykyisessä perustuslaissa ja sen tulkinnoissa on. Mikään ei määrittele presidentin oikeuksia ja velvollisuuksia täydellisesti vaan jotkut tapahtumat ovat tapauskohtaisesti harkittavissa. Mielestäni presidentti toimi tässä tietyllä tavalla arvolleen sopimattomasti.

Tuhojen laajuus alkoi varmasti selvitä jo osittain maanantaina ja viimeistään tiistaina. Ilmeisesti joku osasi sitten laskea 1+1, eli kun siellä oli parituhatta suomalaista turistia ja tuhansittain henkilöitä on kuollut, niin ehkä joukossa on suomalaisiakin. Miksi silti monet omaiset ja muut tutut näkivät mediassa pääministerin eivätkä maan korkeinta johtajaa, presidenttiä? Tottakai valtiovalta on huolissaan omistaan, niin miksi sinne eetteriin laitetaan maan kakkosmies selittämään tilanteen vakavuutta, vaikka varmasti tiedettiin, että suomalaisiakin on menehtynyt. Presidentin olisi tullut esittää surunvalittelut omaisille ja muille tuhojen uhreille viimeistään tiistaina, eikä antaa Pääministerin hoitaa tätä ensimmäistä tiedotusta asiasta. Halonen varmasti olisi asian voinut ottaa hoitaakseen, miksi hän jätti asian muiden vastuulle? Jos ajatellaan pahimman kautta, niin siellä voi olla yli parisataa suomalaisuhria, ja tragedia on koskettanut koko maailmaa. Ja täällä Suomessa valtiokoneiston huolen/tiedon/valittelut ilmoittaa ensimmäisenä pääministeri, eikä presidentti. Presidentin virkatehtäviin mielestäni kuuluu tällaisessa tilanteessa astua esiin ja kertoa miten vakavasta tilanteesta on nyt kysymys eikä sopia kenenkään muun kanssa, milloin hän tulee kansalaisten eteen.

Presidentti on edelleenkin tämän maan johtaja, vaikka valtaoikeuksia on merkittävästi kavennettu perusoikeusuudistuksen ja uuden perustuslain myötä. Ja sitä asemaa on käytettävä silloin, kun tilanne sitä vaatii ja tulla esiin.

Halonen on tehtävässään täysin oikeutetusti kohdannut arvostelua, silloin kun sen paikka on ollut. Ja on täysin normaalia arvostella maan ylintä johtoa, kun se on paikallaan. Vanhanen on myös saanut aikaisemmista toimistaan kritiikkiä. Nyt mielestäni on oikeutettua ja perusteltua arvostella TP:tä ja hänen "hidasta" toimintaansa maan johtajana. Jos sinä tulkitset sen vihaksi häntä kohtaan, niin enhän minä sille mitään voi eikä se minua häiritse.

Ja Kyynikselle: Ei tietenkään mitään muuta olisi voitu tehdä, kuin ehkä herätä n. 1,5 vuorokautta aikaisemmin tajuamaan tilanteen vakavuus.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti Svante
Sistis: Mikä on Suomen historian suurin luonnonkatastrofi?

Suomen historian luonnonkatastrofeista en tiedä. Tuo tarkoitti maailmanhistorian suurimpia luonnonkatastrofeja. Etsin tuon jutun jostain ja laitan linkin tänne. Odota....



EDIT:

Tässä: http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101978111866

Ja tuo oli siis neljänneksi tuhoisin vuoden 1970 jälkeen... sen verran muisti pätki.
 

Kyynis

Jäsen
Viestin lähetti Analyytikko_


Ja Kyynikselle: Ei tietenkään mitään muuta olisi voitu tehdä, kuin ehkä herätä n. 1,5 vuorokautta aikaisemmin tajuamaan tilanteen vakavuus.

Milloin mielestäsi Suomessa on ollut tiedossa tilanteen vakavuus? Tai milloin Thaimaan viranomaisilla on ollut tieto tilanteen vakavuudesta? Indonesiassa ei vieläkään tiedetä kaikkien paikkojen tilannetta.

Muistaakseni tiistaina tulin ensimmäiset evakuointilennot Suomeen. Siitä, kun lasketaan n. 1,5 päivää taakse päin niin ollaan sunnuntaissa.... Eli oliko kenelläkään tietoa sunnuntaina miten laajasta jutusta olisi kyse? Ensimmäinen suomalainen kuolonuhrikin uutisoitiin muistaakseni tiedoitusvälineiden toimesta Sri Lankassa kuolleeksi. Silloin ei puhuttu vielä Thaimaasta mitään.

Maanantaina 0040 päivitetyn uutisen mukaan Thaimaan viranomaiset ilmoittivat 310 ihmisen kuolleen. 27.12 klo 1441 päivitetty uutinen kertoo, että Khao Lakin saarelle on ollut vaikeaa saada yhteyttä.

28.12 alkoi oikeasti tulla tietoa katastrofialueen valtioilta miten suuresta onnettemuudesta on ollut kyse. Siitä on kaksi päivää sitten.

Realiteetit ovat aika karut vaikka toivoisinkin, että kaikki ihmiset olisivat ehtineet alta pois.

Miksi Suomessa puhutaan ainoastaan Thaimaasta jossa on kuollut n 2500 ihmistä. Indonesiassa ihmisiä on kuollut 80000. Kukahan niitä auttaa?
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Maailman kaikkien aikojen tuhoisin maanjäristys on varmastikin vuoden 1556 järistys Shensissä, Kiinassa, jolloin n. 830 000 ihmistä menetti henkensä. Pientähän tämä on siihen verrattuna. Tosin varmasti tämä tsunamikatastrofi on vaikuttanut joko suorasti tai epäsuorasti useampien ihmisten elämään ympäri maapalloa kuin mikään muu luonnonkatastrofi.
 

Kaivanto

Jäsen

Tuolla mainitaan Tangshanin maanjäristyksen vuonna 1976 uhrimääräksi Kiinan hallinnon ilmoittama 250 000, mutta lukua pidetään kait aika yleisesti kaunisteltuna ja oikena lukua huomattavasti suurempaa, jopa kolminkertaista.

Bangladeshin tulvien 1970 kuolonuhrien määräksi ainakin BBC tarjosi muistaakseni puolta miljoonaa (HS:n jutussa 300 000).
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kun länsimaat pikkuhiljaa saavat omat kansalaisensa evakuoitua, katastrofi alkaa muuttaa luonnettaan. Se muuttuu parissa päivässä sellaiseksi, joista meillä jo on paljon mediakokemusta: nälänhätää ja sairauksia miljoonien köyhien ihmisten leireissä. Mahtaakohan tilanne pysyä hallinnassa, vai nähdäänkö leireillä vielä epätoivon synnyttämiä mellakoitakin?

Tsunamien varalle aletaan siis valmistautua myös Intian valtamerellä. Tsunami on YLEn mukaan tehnyt tuhojaan myös Välimerellä Kreikan saaristossa. Mikä estäisi sellaisen syntymisen myöskään Atlantilla? Varoitusjärjestelmä mahdollistaa ihmisille aikaa hankkiutua korkeammalle turvaan. Epätoivoista puuhaa alueilla, joilla korkeuserot eivät tarjoa suojaa (esim.Bengalin lahti).
Miten on, pystyisikö tsunamia kesyttämään? Miten se reagoi aallonmurtajaan? Pystyisikö isoimmat satamat ja ranta-alueet jotenkin turvaamaan paremmin tällaisilla aallon energiaa syövillä esteillä?

Rantarakentamiseen taitaa tulla yleismaailmallista ohjeistusta näiden kokemusten perusteella. Muutamassa lehtijutussa haastateltiin sukeltajaporukoita jotka olivat veneissä tai sukelluksissa tsunamin tullessa. He kertoivat, että tuntui vain pieni aalto kun jotain meni ohi ja ihmettelivät mitä se oli (syvä vesi, aallon energia aallonpituutena ja nopeutena, ei korkeutena). Olisiko siis alavilla mailla pyrittäväkin nopeasti veneellä avomerelle, jotta pääsisi karkuun?
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Viestin lähetti Analyytikko_
Presidentti on edelleenkin tämän maan johtaja, vaikka valtaoikeuksia on merkittävästi kavennettu perusoikeusuudistuksen ja uuden perustuslain myötä. Ja sitä asemaa on käytettävä silloin, kun tilanne sitä vaatii ja tulla esiin.

Presidentti on maan johtaja ulkopoliittisissa kysymyksissä, yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Valtioneuvosto määrittelee Suomen kannan ja mielipiteen, joten valtioneuvoston tehtävä on tulla näissä asioissa esiin, ja sen ääntä käyttää yleensä pääministeri. Satuitko muuten huomaamaan, miten surunvalittelut esitettiin vaikkapa Ruotsissa tai Britanniassa, jossa sielläkin muodollinen johtaja on joku muu kuin pääministeri? Tuo, mikä _sinun mielestäsi_ kuuluu presidentin tehtäviin, ei perustuslaissa mainitun mukaisesti kuulu. Helpompi ja relevantimpi tässä asiassa on kai perustuslakiin tukeutua kuin sinun, kansalaisena toki oikeutettuun mielipiteeseesi..

Ja kyllä - näen tämän henkilöön kohdistuvaksi. Niin riittävästi on näitäkin viestejä tullut taas luetuksi, ja jollain palstalla taas puhuttiin että eihän se lesbohomoglobalisaationvihaajapresidentti saa mitään aikaan. Kun argumentoinnin taso on tämä, puhun ihan puhtaasta obsessiosta. Sävy on ollut tunnistettavissa valitettavasti tässäkin ketjussa.
 
Viimeksi muokattu:

Stranger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Muistan kun sunnuntaina illalla(?) ulkoministeriö ilmoitti että yhtään Suomalaista ei ole kuollut. Mihinköhän sekin tieto perustui? Miksi niin pitää sanoa jos varmaa tietoa ei ole?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Voihan vitalis, nymmä sen vasta hokasin. Tarvittiin isku päähän (torjuin kiekon kypärälläni), ennen kuin tajusin yhden itseäni huomattavasti helpottavan asian; mitä ihmettä minun tuntemukseni kuuluvat kenellekään tai miksi minun pitäisi taittaa peistä omista henkilökohtaisista fiiliksistäni jossain virtuaaliyhteisössä. Harmi, kun höntsylätkävuoro on vain kerran viikossa, saattaisin nimittäin olla huomattavasti viisaampi kaveri, jos noita kiekkoja kopsahtelisi nuppiin enemmänkin. Eli minun osaltani tämänkaltaiset keskustelut saavat jäädä toivottavasti myös jatkossa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Viestin lähetti Yläpesä
Miten on, pystyisikö tsunamia kesyttämään? Miten se reagoi aallonmurtajaan? Pystyisikö isoimmat satamat ja ranta-alueet jotenkin turvaamaan paremmin tällaisilla aallon energiaa syövillä esteillä?
Muistaisin kuulleeni tai lukeneeni tässä alkuviikolla, että joku hotelli oli säästynyt nimenomaan tälläisen mereen rakennetun suojavallin ansiosta. Valli oli rakennettu uutta lentokenttää varten, ja hotelli oli rakennettu sen ja rannan väliin. Vähän sivummalla ollut hökkelikylä ei taas ollut valli ulottuvissa, ja oli pyyhkiytynyt aallon mukana. Muistaako kukaan muu lukeneensa/kuulleensa tapauksesta? Mikä kaupunki oli kyseessä?

Viestin lähetti Yläpesä
Muutamassa lehtijutussa haastateltiin sukeltajaporukoita jotka olivat veneissä tai sukelluksissa tsunamin tullessa. He kertoivat, että tuntui vain pieni aalto kun jotain meni ohi ja ihmettelivät mitä se oli (syvä vesi, aallon energia aallonpituutena ja nopeutena, ei korkeutena). Olisiko siis alavilla mailla pyrittäväkin nopeasti veneellä avomerelle, jotta pääsisi karkuun?
Ylen sivuilla on suomalaisten kirjoituksia tapahtumista, ja yhdessä mainittiin, että osa veneistä lähti paahtamaan avomerelle, kun älysivät mistä on kyse. Muistelisin myös lukeneeni joskus juniorina jostain luonnonkatastrofeja käsitelleestä kirjasta, että avomerelle suuntaaminen olisi pelastanut tsunameilta.
 

Kaivanto

Jäsen
Viestin lähetti sampio
Muistelisin myös lukeneeni joskus juniorina jostain luonnonkatastrofeja käsitelleestä kirjasta, että avomerelle suuntaaminen olisi pelastanut tsunameilta.

Näin on, sanotaan täällä*. Ihan loogistahan tuo on, koska tsunami on avomerellä vain noin metrin kohonnut vedenpinta ja kasvaa korkeutta vasta veden madaltuessa.

*On muuten informatiivinen sivusto tsunameista ylipäänsä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös