Maanjäristyksen aiheuttamat Tsunamit

  • 232 236
  • 1 313

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Re: Tylyä.

Viestin lähetti haaZa
Video kertoo enemmän kuin 40254 sanaa.
Ei suositella heikkohermoisille

Todellakin tylyä.

Itse katselin juuri Aurinko- ja Finnmatkojen www-sivuja. Aurinkomatkojen sivuilla oli kuvia kohteista (ennen katastrofia) ja varsinkin Khao Lakin tuhot on helppo ymmärtää, kun katsoo millaista seutua alue oli. Alueella oli mm. kaavoitus, joka kielsi monikerroksisten hotellien rakentamisen. Juuri Khao Laki taitaa olla se kohde, joka on tuhoutunut kaikkein totaalisimmin.

Sri Lankan matkat on näemmä peruuttu kummankin järjestäjän toimesta koko talvikaudelta. Samaten Khao Laki Finnmatkojen toimesta. Aurinkomatkat arvioi tilannetta vielä helmikuun alun jälkeen.

Nämä siis ovat ihan sivuseikkoja, mutta tuosta voinee ainakin päätellä, millaista tuho on ollut, jos kerran kohteisiin ei edes yritetä järjestää matkoja. Pelkkä pelko ei voi olla syy, koska esim. Phuketin suhteen tilannetta arvioidaan uudelleen jo parin viikon päästä.

Kuolonuhrien määrä nousee jatkuvasti. 100 000:n raja rikkoutuu aivan varmasti. Suomalaisiakin kuolee/katoaa takuulla sen verran, että yksikään lähihistorian yksittäinen tapahtuma ei mene tämän rinnalle. Veikkaisin varovaisesti, että alle viidenkymmenen suomalaisuhrin tästä ei selvitä.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En usko, että tämä hyökyaaltotragedia juurikaan vaikuttaa ihmisten haluun matkustaa. Eihän tämmöisiä luonnonkatastrofeja ole mitään järkeä pelätä, niin harvinaisiakin kun ovat. Toki mm. Thaimaan turismi kärsii tapahtuneesta, paikallisesta väestöstä puhumattakaan. Saattaa hyvin olla, ettei kokonaiskuva tapahtumien laajuudesta muodostu vielä vähään aikaan. Ainakaan tässä vaiheessa ei voi sanoa oikein mitään varmaa, ja spekulointi on turhaa.

Norjan valtio on muuten laittanut aika paljon rahaa avustustoimintaan, 8,2 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Aika suuri summa esim. Suomen 0,8 miljoonaan dollariin verrattuna.

Tällaiset tapahtumat osoittavat, että luontoa ei ihminen todellakaan pysty hallitsemaan mielensä mukaan. Luonto voittaa, aina.
 

MC61

Jäsen
Suosikkijoukkue
rystylätty
Viestin lähetti sampio
Ei kai kirjoituksestasi kukaan suutu. Itse lähinnä ihmettelen tämänkaltaisia kirjoituksia, koska tosipaikan tullessa omalle kohdalle ei tämä harvennus olisikaan niin coolin kuuloinen juttu.

Sattuupa nyt kenen kohdalle sattuu. Pointtini oli vain se, että tekee ihminen mitä tahansa esimerkiksi lääketieteen saralla, niin luonto pistää aina paremmaksi. Maapallo ei kestä tällaista ihmismäärää, tällaisilla elintavoilla.

Kyseinen alue, jolla tämä "onnettomuus" tapahtui, on maailman väkirikkainta ja tiheiten asutettua seutua ja tällainen luonnon järjestämä täsmäisku saa tuollaisessa paikassa väenpaljoudesta johtuen hyvinkin paljon tätä puhuttua "harvennusta" aikaan. Ei siis huono veto maapallon kannalta katsottuna.

edit:Käsittelen tekstissäni siis lähinnä alkuperäisväestöä. Turisteista on mielestäni tässä yhteydessä turha puhua, koska heitä kuolleissa on vain murto-osa. Death toll tulee olemaan yli sadantonnin, kunhan kaikki bambukansat käydään laskemassa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niinistön Saulikin oli kuulemma viettänyt aikaansa Khao Lakilaisen puhelinpylvään nokassa. Näin kertoi äitini nähneensä MTV3:n uutisissa kerrotun.

Nyt jo puhutaan 60 000 kuolleesta. Päivällä se oli puolet tästä... mikä lie on totuus. Oma veikkaukseni suomalaisten kuolinmäärästä pari viestiä taaempana taitaa valitettavasti olla ihan liian optimistinen.
 

Kaivanto

Jäsen
Viestin lähetti MC61
Pointtini oli vain se, että tekee ihminen mitä tahansa esimerkiksi lääketieteen saralla, niin luonto pistää aina paremmaksi. Maapallo ei kestä tällaista ihmismäärää, tällaisilla elintavoilla.

Kyseinen alue, jolla tämä "onnettomuus" tapahtui, on maailman väkirikkainta ja tiheiten asutettua seutua ja tällainen luonnon järjestämä täsmäisku saa tuollaisessa paikassa väenpaljoudesta johtuen hyvinkin paljon tätä puhuttua "harvennusta" aikaan. Ei siis huono veto maapallon kannalta katsottuna.

Höpsis pöpsis. Ihmisen pilvilinnat lajinsa kaikkivaltiudesta edes maan päällä tällaiset mullistukset tietysti ampuvat alas, mutta kai sinä nyt sen itsekin tiedät, ettei mannerlaattojen hankauksella ja siitä seuraavilla maanjäristyksillä ole mitään tekemistä ihmisten määrän tai heidän elintapojensa kanssa.

Luonnonmullistuksia on aina ollut ja tulee olemaan, ja ihmisten lisääntyessä on tietysti myös enemmän ketä kuolla. Mutta ei elottomalla maapallolla ole mitään tarvetta suojella itseään. Puheet luonnon täsmäiskuista ovat puoliuskonnollista liturgiaa, jossa luonto mystifioidaan älylliseksi olennoksi, jolla on jokin ihmeen strategia ihmisvaltaa vastaan. Rehevien niittyjen arvostus ohi autiomaiden liittyy ihmisen, ei luonnon tarpeisiin. Jos maapallolla on ihmisiä liikaa, on heitä liikaa suhteessa heidän itsensä, oman selviytymisensä ja elintaso-odotustensa kannalta. Ei sillä ole "maapallolle" mitään väliä, onko sen pinta viidakkoa vai jäätä ja tallustaako sen pinnalla miljoona vai biljoona ihmistä.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Käsitys tuon tapahtuman tuhoista ja vakavuudesta paranee samaan tahtiin sen mukaan, miten tieto tuhoista lisääntyy. Montako saarta tai kylää on kadonnut ja paljonko ihmisiä kuollut tai kadonnut. Jos nuo tuhot olisi läväytetty yhtäkkiä silmien eteen, niin taatusti olisi pistänyt mielen hyvin vakavaksi. Ei tämä nytkään naurata, mutta vähitellen tihkuvat tiedot on helpompi sulattaa. Näin ainakin minulla.

On muuten aivan helvetin turhaa yrittää selittää, miksi normaali ihminen kokee läheisen ihmisen menetyksen kipeämmäksi kuin tuntemattoman ihmisen kuoleman. Jos joku ei sitä itse empatianpuutteessaan ja tunneköyhyydessään kykene ymmärtämään, niin ei hän sitä sanojenkaan kautta opi. Miksi tuosta aiheesta ei perusteta omaa ketjuaan, kun se kerran tuntuu poikivan keskustelua aina, kun tapahtuu jotain, mikä saattaa ihmisiä järkyttää.

Sitten näille, joiden mielestä uhriksi joutuminen oli tässäkin lähinnä uhrien oma syy, kun kerran ovat jotain köyhiä vinosilmiä. Jospa ottaisitte päänne pois anuksestanne, niin näkisitte muutakin kuin omat haisevat käsityksenne. Sieltä pepustahan ne ajatuksenne ovat kotoisin.

Viestin lähetti E
Penangin saari on erittäin länsimaistyyppinen rakennuksiltaan, tuo järistyksen puoleinen ranta on oikeastaan muutamia rantabungaloweja lukuun ottamatta erittäin tukevasti rakennettua. Paikalliset asukkaat on Malesian mittapuussa vielä kohtuullisen hyvätuloista porukkaa, joten Penangin uskon selviävän onneksi kyseisestä tuhosta nopeasti. Turismin palauttaminen voi viedä hetken, mikä syö kyllä saaren paikallisten toimeentuloa.
Pyörittelin päässäni mielikuvaa Penangista ja siitä, missä päin saarta Georgetown enimmäkseen siellä sijaitsee. Tulin tulokseen, jotta kaupunki on enimmäkseen suojan puolella, kun katsotaan aallon tulosuunnasta. Jos mielikuvani on oikea, niin tämä on varmasti osaltaan vähentänyt tuhoja. Saari oli muistaakseni sen verran vuoristoinen, että aalto ei kovin pitkälle sisämaahan siellä pääse. Hyvä niin, se oli ja on varmasti edelleenkin ihan mielenkiintoinen ja mukava paikka.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Kaivanto
Luonnonmullistuksia on aina ollut ja tulee olemaan, ja ihmisten lisääntyessä on tietysti myös enemmän ketä kuolla. Mutta ei elottomalla maapallolla ole mitään tarvetta suojella itseään. Puheet luonnon täsmäiskuista ovat puoliuskonnollista liturgiaa, jossa luonto mystifioidaan älylliseksi olennoksi, jolla on jokin ihmeen strategia ihmisvaltaa vastaan.

Niin, geologia ei ota juuri kantaa ihmiskuntaan... Lähinnä ihmiskunta ottaa ja siksi on oikeastaan relevanttia puhua tämän tuhon aiheuttamista reaktioista, eikä pitää aihetta epäolennaisena. Tässä suhteessa arkkityyppinen tapaus oli Lissabonin maanjäristys 1700-luvulla, minkä katsotaan olevan yksi merkityksellinen tekijä valistuksen ja maallistumisen etenemiselle Euroopassa. Aika suojattua elämää tietysti täällä nykyään elämme: pidetään mieletöntä tuhoa järkyttävänä poikkeuksena ja huudetaan ulkoministeriön puhelinkeskusta suorastaan ruotsalaiseen tapaan vastuuseen maailman pahuudesta. Onkohan se tapa välttää surua? Tietysti voidaan laskea iltalehdistömäiseen tapaan suomalaisia ja ostaa ja myydä irtonumeroita, mutta nämä ovat universaalit reunaehdot maailmassa olemiselle - ehkä täällä eivät iske hyökyaallot, mutta rattijuopot ja syövät kuitenkin, ja ellei muu niin lopulta vanhuus. Tätä ei tarvitse katsella televisiosta tai lukea Iltalehdestä: senkun elää elämäänsä. Tämä on Etelä-Aasian järkyttävien tapahtumien suhteen päivä suruun, mutta jokainen päivä on sitä - ja kaikki se valtava määrä positiivista minkä elämästä voi saada, täytyy tapahtua tämän tietoisuuden ja tämän surun varjossa.
 
Viimeksi muokattu:

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kaivanto puhuu asiaa. Luonnonmullistukset tai -katastrofit tai miksikä nyt niitä haluaakin nimittää, ovat täysin luonnollista maapallon toimintaa. Eivät suinkaan mitään rangaistuksia ihmiskuntaa vastaan.

Surullinen tapahtuma sinänsä. Mitä tuohon kateissa olevaan lapseen tulee, niin aika vaikeaa yksivuotiaan on selviytyä tuollaisesta tuhoiskusta. Paitsi jos joku on pystynyt pitämään huolta hänestä. Mitä tahansa voi olla tapahtunut, hiljaiseksi vetää.
 

beerhunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS,Montreal,San Jose

Rocco

Jäsen
http://www.mininet.fi/

Tuolta voi käydä katsomassa nimilistaa kateissa olevista suomalaisista. Tässä vaiheessa voi olettaa että monikaan ei enää löydy hengissä... Veikkaan että menehtyneet suomalaiset lasketaan kymmenissä...
 

MC61

Jäsen
Suosikkijoukkue
rystylätty
Viestin lähetti Kaivanto
Höpsis pöpsis. Ihmisen pilvilinnat lajinsa kaikkivaltiudesta edes maan päällä tällaiset mullistukset tietysti ampuvat alas, mutta kai sinä nyt sen itsekin tiedät, ettei mannerlaattojen hankauksella ja siitä seuraavilla maanjäristyksillä ole mitään tekemistä ihmisten määrän tai heidän elintapojensa kanssa.

Luonnonmullistuksia on aina ollut ja tulee olemaan, ja ihmisten lisääntyessä on tietysti myös enemmän ketä kuolla. Mutta ei elottomalla maapallolla ole mitään tarvetta suojella itseään. Puheet luonnon täsmäiskuista ovat puoliuskonnollista liturgiaa, jossa luonto mystifioidaan älylliseksi olennoksi, jolla on jokin ihmeen strategia ihmisvaltaa vastaan. Rehevien niittyjen arvostus ohi autiomaiden liittyy ihmisen, ei luonnon tarpeisiin. Jos maapallolla on ihmisiä liikaa, on heitä liikaa suhteessa heidän itsensä, oman selviytymisensä ja elintaso-odotustensa kannalta. Ei sillä ole "maapallolle" mitään väliä, onko sen pinta viidakkoa vai jäätä ja tallustaako sen pinnalla miljoona vai biljoona ihmistä.

Nämä ovat elämänkatsomuksellisia mielipide-eroja joista ei pysty kiistelemään. Joku uskoo luonnon kykyyn hallita itse itseään, toinen taas uskoo elävänsä 150-vuotiaaksi pelkällä jogurtilla ja kolmas - insinööri, muuten - ei usko mihinkään ennen kuin se tieteellisesti toiseksi todistetaan.

Ja sikäli "maapallo" välittää siitä, onko sen pinnalla miljoona vai biljoona ihmistä, että se hukkuu niin sanotusti paskaan, jos kansaa on liikaa. Tämä taas aiheuttaa luonnonmullistuksen jos toisenkin - jota joku voisi kutsua luonnon itsesäätelyksi.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti mjr
ja huudetaan ulkoministeriön puhelinkeskusta suorastaan ruotsalaiseen tapaan vastuuseen maailman pahuudesta. Onkohan se tapa välttää surua? Tietysti voidaan laskea iltalehdistömäiseen tapaan suomalaisia ja ostaa ja myydä irtonumeroita,

Olin jo iltapäivällä kirjoittaa tästä, mutta jätin sitten tunnekuohussa koneen käynnistämättä. Enpä voi nyt enää hillitä. (Pistäkää filtteriä päälle)

Ilta-Sanomat ja MTV3 (päällimmäisinä, ehkä muitakin): HÄVETKÄÄ SAATANAN KORPPIKOTKAT, HAUDOILLE KUSIJAT ja RUUMIISEEN SEKAANTUJAT! Ainakin äitinne häpeävät teitä. Teillä ei ehkä itsellänne ole enää mitään häpyä, joka kykenisi voittamaan lööppi/skuuppinälkänne.

Purkaukseni taustalla on mjr:n viittaama ulkoministeriön ja "viranomaisten" julkinen teilaaminen pelastustoimien haittaajana ja pahantekijänä. Voisiko sen järjen ottaa edes minuutiksi käteensä? Miten kukaan voi olettaa että ko. viranomaisvoimia ja resursseja järjestettäisiin täysin odottamattomia mittasuhteita saanutta katastrofia varten? Pitäisikö jokaisessa maassa jokaisessa isommassa kaupungissa olla useamman henkilön ympärivuorokautinen päivystys joka helvetin päivä? Kuinka monta tuhatta henkilöä tällaiseen järjestelmään pitäisi määrätä ja mistä rahat pieraista että jokaisen herrantertun toimittajan tiedonnälkä tulisi täydennettyä ensimmäisen sadan sekunnin sisällä?

Ei mitään valvontaa, mitään kontrollia voida rakentaa sellaisen uhkakuvan varalta että kaikkein pahin tapahtuu koko ajan. Tämän katastrofin kohdalla on puhuttu (en muista enää tarkkaa lähdettä, lehdestä luin) n. kerran 700 vuodessa tapahtuvaksi tuolla alueella (Tyynenmeren alue on toinen juttu). Siis se tarkoittaa että seuraavat 700 vuotta saattaa reilusti mennä ennenkuin mitään vastaavaa tapahtuu.

Ihmisten hätä ja epätoivon keskellä koettu informaationtarve on aivan ymmärrettävää, mutta lapsellinen syyllisten nimittely kotimaassa oli jotain niin absurdia ja lapsellista, ettei tiennyt minkä vuoksi enää itkeä.

Ihmiset on koulittu teknistieteellisessä maailmankuvassamme sellaisiksi, että kaikkeen löytyy aina selitys, taustatekijä, ja sen myötä myöskin syyllinen. "Oikealla" toimintatavalla tapahtumaketju olisi muka voitu estää. Arvaamattoman luonnon armoille jätetyn kaarnalaivan kohtalo ei näemmä millään istu järkeemme.

Jopa Hockey Nightin lähetyksen toimituksellinen osaaminen nousee eri planeetalle tähän sarjakuvahehkutukseen nähden.

Oksettaa.

(Filtterit kii)
 

Johnny99

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kovasti oli ketjussa puhetta siitä, miten tulisi suhtautua mihinkin tragediaan. Oma näkemykseni on sama kuin useilla edellä kirjoittaneilla, mitä läheisempi uhri, sen suurempi reaktio. Oli sitten millä tavalla tahansa läheisempi, vaikka kansalaisuuden, kulttuurin tai median kautta, maantieteellisesti, tuttavuuden perusteella, miten vaan. Lähiomaisista puhumattakaan. Turha tätä on peitellä, näin on.

Yksi näkökulma tässä "miksi järkytytään"-keskustelussa jäi vähälle huomiolle. Tälläiset tragediat ovat nykymaailmassa harvoja ihmisiä yhdistäviä tekijöitä. Avustusjärjestöt ympäri maailmaa keräävät varoja, lähes joka tv-kanavalla puhutaan samasta aiheesta ja koetaan semmoista yhteisyyden fiilistä edes hetken aikaa, pirstaleisessa maailmassa.

Samankaltaisia_positiivisia_yhtenäisuuden kokemuksia, ainakaan maailmanlaajuisia, ei valitettavasti juuri ole. Tämän takia juhlapäivät, esim. joulu ovat tärkeitä, on mukava mennä perheen pariin kinkkua mutustamaan ja lahjoja jakamaan, kun tietää, että suuri osa maailmaa tekee samankaltaista toimintaa tahoillaan. Se on kaikkien yhteinen juttu. Oli sitten uskonasioista mitä mieltä tahansa.

Jonkunlainen varoitusjärjestelmä tsunamien varalta varmaankin olisi paikallaan noilla alueilla, mutta kannattaako ennestään köyhien maiden satsata sellaisiin jos arviot seitsemänsadan vuoden tiheydestä pitävät paikkansa. Ehkä se vaan on niin, että kaikille asioille edes tänä päivänä ei luonnon edessä voida mitään.
Voimia heille jota asia lähemmin koskettaa.
 
Viimeksi muokattu:

Rocco

Jäsen
Alueen jälkijäristykset ovat loppumassa tai ainakin hiljentyneet. Toivottavasti. Viikon aikana alueella on rekisteröity 44 järistystä, joista reilusti yli 30 on kokoluokkaa 5 richteriä tai isompia, huippuna tuo tsunamin aiheuttanut 9.0 ja toisena 7.5. richterin jälkijäristys.

Toivottavasti isoja jälkijäristyksiä ei enää tule. Saataisiin edes jälkityöt tehtyä pois alta niin suotuisissa oloissa kuin vaan tässä tilanteessa voi olla mahdollista.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Yläpesä
Ihmiset on koulittu teknistieteellisessä maailmankuvassamme sellaisiksi, että kaikkeen löytyy aina selitys, taustatekijä, ja sen myötä myöskin syyllinen. "Oikealla" toimintatavalla tapahtumaketju olisi muka voitu estää. Arvaamattoman luonnon armoille jätetyn kaarnalaivan kohtalo ei näemmä millään istu järkeemme.
Tässä tapahtumassa ei ole syyllisiä, on vain uhreja. Tapahtumaketjua ei olisi voitu millään (nykyisin tiedossa olevalla menetelmällä) estää, seurauksia vain lieventää, jos kansaa olisi varoitettu. Ei voi syyttää Intian valtameren varoitusjärjestelmän puutettakaan, koska rahaa siihen ei ole.

Yhteiskunta on raaka. Katastrofin sattuessa syyllisiä haetaan väkisin vaikkapa avustusryhmien henkilöistä syyttämällä heitä esim. tyyliin "uhreja ei autettu tarpeeksi nopeasti". Haaskalintujahan tällaisiin tapahtumiin liittyy aina. Välillä tuntuu siltä, ettei toimittajia koske mitkään säännöt eikä heillä ole mitään vastuuta tekemisistään.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Viestin lähetti Yläpesä
Purkaukseni taustalla on mjr:n viittaama ulkoministeriön ja "viranomaisten" julkinen teilaaminen pelastustoimien haittaajana ja pahantekijänä. Voisiko sen järjen ottaa edes minuutiksi käteensä? Miten kukaan voi olettaa että ko. viranomaisvoimia ja resursseja järjestettäisiin täysin odottamattomia mittasuhteita saanutta katastrofia varten? Pitäisikö jokaisessa maassa jokaisessa isommassa kaupungissa olla useamman henkilön ympärivuorokautinen päivystys joka helvetin päivä? Kuinka monta tuhatta henkilöä tällaiseen järjestelmään pitäisi määrätä ja mistä rahat pieraista että jokaisen herrantertun toimittajan tiedonnälkä tulisi täydennettyä ensimmäisen sadan sekunnin sisällä?

Ei mitään valvontaa, mitään kontrollia voida rakentaa sellaisen uhkakuvan varalta että kaikkein pahin tapahtuu koko ajan. Tämän katastrofin kohdalla on puhuttu (en muista enää tarkkaa lähdettä, lehdestä luin) n. kerran 700 vuodessa tapahtuvaksi tuolla alueella (Tyynenmeren alue on toinen juttu). Siis se tarkoittaa että seuraavat 700 vuotta saattaa reilusti mennä ennenkuin mitään vastaavaa tapahtuu.

Ihmisten hätä ja epätoivon keskellä koettu informaationtarve on aivan ymmärrettävää, mutta lapsellinen syyllisten nimittely kotimaassa oli jotain niin absurdia ja lapsellista, ettei tiennyt minkä vuoksi enää itkeä.

Ihmiset on koulittu teknistieteellisessä maailmankuvassamme sellaisiksi, että kaikkeen löytyy aina selitys, taustatekijä, ja sen myötä myöskin syyllinen. "Oikealla" toimintatavalla tapahtumaketju olisi muka voitu estää. Arvaamattoman luonnon armoille jätetyn kaarnalaivan kohtalo ei näemmä millään istu järkeemme.
Sauli Niinistö totesi Kymmenen uutisissa kylmästi, että Suomen ulkoministeriö ei tajunnut ajoissa tilenteen vakavuutta ja joissakin muissa maissa oli huomattavasti aikaisemmin tajuttu kuinka vakavasta asiasta on kyse.

Kylmä fakta on, että ulkoministeriössä ei tajuttu ajoissa tilanteen vakavuus. Tuttuun suomalaiseen poliittiseen tyyliin mietittiin (harkittiin) liian kauan mitä pitää tehdä. Olisi välittömästi pitänyt ryhtyä tilanteen vakavuuteen nähden riittäviin toimiin. Erkki Tuomiojan selittelyt mediassa eivät paljon vakuuta saatikka lohduta. Olisi rehdisti myötänyt, että kaikki ei mennyt tällä kertaa putkeen ulkoministeriössä.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Suomalaisia kuollut kaiketi kymmenniä. Tarkkaa tietoa ei edelleenkään ole. Uskon itse, että kuolleita suomalaisia on todellakin kymmeniä.

Muusikkokin on kateissa.

OFFICIAL STATEMENT: NASUM VOCALIST MIESZKO TALARCZYK MISSING IN THAILAND

It's very hard for us to make this announcement, but since rumours are already out on the Internet we must make an official statement: Mieszko Talarczyk is missing in Thailand.

Mieszko and his girlfriend went to Thailand to spend the holidays. They left a few days before Christmas and were scheduled to return right after New Years Eve.

They were staying in a bungalow at Phi Phi Island and when the big wave came and swept the bungalow away the two were seperated. Mieszko's girlfriend is being reported hospitalized "badly injured" but she has been in contact with among others Mieszko's sister who has been posting an "I'm looking for..." at the Phuket Disaster Forum.

This is everything we know right now. Since we are all shocked by this surreal situation we strongly advice fans of Nasum to respect the anxiety we and the Talarczyk and Thorén families feel at this time, and NOT post questions by email or in the guestbook at nasum.com. We will post all sorts of news on the website, but again, please respect our wish in this uneasy time.

Sincerely,
Anders, Jon and Urban of Nasum.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti MS
Sauli Niinistö totesi Kymmenen uutisissa kylmästi, että Suomen ulkoministeriö ei tajunnut ajoissa tilenteen vakavuutta ja joissakin muissa maissa oli huomattavasti aikaisemmin tajuttu kuinka vakavasta asiasta on kyse.

Kylmä fakta on, että ulkoministeriössä ei tajuttu ajoissa tilanteen vakavuus. Tuttuun suomalaiseen poliittiseen tyyliin mietittiin (harkittiin) liian kauan mitä pitää tehdä. Olisi välittömästi pitänyt ryhtyä tilanteen vakavuuteen nähden riittäviin toimiin. Erkki Tuomiojan selittelyt mediassa eivät paljon vakuuta saatikka lohduta. Olisi rehdisti myötänyt, että kaikki ei mennyt tällä kertaa putkeen ulkoministeriössä.

Niin. Esimerkiksi Britanniassa, jonka yhteydet ja tiedonsaanti tälle alueelle on lievästi eri luokkaa kuin Suomen. Mitä olennaista muuttui siitä, että pienen Suomen ulkoministeriö ei heti tajunnut että kysymyksessä oli vuosisadan merkittävämpiä katastrofeja? Olisiko hyökyaallon kulku vaimentunut millimetriäkään Tuomiojan dramaattisella ja emotionaalisella lehdistötilaisuudella potentiaalisten suomalaisuhrien puolesta ja UM:n puhelinlinjojen välittömällä lisäämisellä? Jotenkin tämä tuntuu niin periferisestä asiasta puhumiselta ja toimittajien "kriittisyys" niin tarkoitushakuiselta ja mainostilaa myyvältä, että vähän tosiaan iljettää. Toki varmasti tapahtui virheitä ja varmasti ei Katajanokalla heti tajuttu mistä oli kysymys - mutta olisiko silti varsinainen kysymys vähän suuremmasta asiasta?
 

Kaivanto

Jäsen
Viestin lähetti mjr
Niin, geologia ei ota juuri kantaa ihmiskuntaan... Lähinnä ihmiskunta ottaa ja siksi on oikeastaan relevanttia puhua tämän tuhon aiheuttamista reaktioista, eikä pitää aihetta epäolennaisena.

Näinhän se on ja suunnilleen tätä oikeastaan tarkoitinkin, eli että tuulilla, sateilla, merivirroilla, tulivuorilla jne. ei ole käsitystä luonnon optimaalisesta tilasta ja tarvetta säilyttää sitä tai pyrkiä muutokseen sitä kohti. Ihmisen ja muiden eläinten kannalta sen sijaan on olemassa enemmän ja vähemmän toivottavia ympäristön tiloja, ja näistä ihmisellä on (valitettavasti) myös kyky saada luonnossa aikaan makrotason muutoksia. Tietysti ihmisen ympäristösuhteesta pitää keskustella (ja näin toivon mukaan päätyä siihen tulokseen, että sitä parempi, mitä vähemmän puututaan, ja lopulta myös toimia tämä tähtäimessä). Varmaan ihminen pystyisi jollakin aikavälillä jopa sorkkimaan maankuorta niin, että maanjäristykset lisääntyisivät, ja tällainen toiminta ihmisen tulee jo itsensä vuoksi itseltään kieltää.

Kantaa otin vain kysymykseen, onko elottomalla luonnolla omia tarpeita ja niiden motivoimia toimia.

Lehdistön toiminta asiassa sosiaalipornoineen ja kaiken maailman konsuleiden syyllistämisineen on minustakin aivan käsittämättömän luotaantyötävää.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Viestin lähetti MS
Olisi välittömästi pitänyt ryhtyä tilanteen vakavuuteen nähden riittäviin toimiin.

Jos vaikka yksilöisit muutaman sellaisen ns. riittävän toimen? Tuhat tietämätöntä vastaamassa kymmenelle tuhannelle kysyjälle, että "emme valitettavasti tiedä vielä mitään"?

Minulle ei juuri tule mieleen yhtään sellaista toimenpidettä, jonka kukaan muu kuin alueella jo valmiiksi oleva ja toimintakykynsä ja -kuntonsa säilyttänyt olisi voinut kärsineiden hyväksi katastrofin alkuvaiheessa tehdä.

edit:

P.S. Niinistö on joskus ollut valtiovarainministeri - onneksi ei ulkoministeri
 

Kaivanto

Jäsen
Viestin lähetti MC61
Nämä ovat elämänkatsomuksellisia mielipide-eroja joista ei pysty kiistelemään. Joku uskoo luonnon kykyyn hallita itse itseään, toinen taas uskoo elävänsä 150-vuotiaaksi pelkällä jogurtilla ja kolmas - insinööri, muuten - ei usko mihinkään ennen kuin se tieteellisesti toiseksi todistetaan.

No jos kysymys on eräänlaisesta Äiti Maa -uskosta tms., niin ei siitä sitten tietenkään voi kiistellä, kuten ei muistakaan uskonnoista. Oma maailmankuvani, persoonallisuuteni ja jopa koulutukseni ja ammattini ovat varsin epäinsinöörimäisiä ja -fysikaalisia, mutta rajansa ihmiskeskeisyydelläkin. Käsitys, että maa järisi ihmisen vuoksi, muistuttaa logiikaltaan etäisesti käsitystä, että taivaankappaleet kiertäisivät maapalloa, koska sillä asuu ihmisiä. Mistäs minä tiedän, josko Venus on kuuma kuin pätsi ja Pluto kylmä kuin entinen muija pitääkseen ihmiset loitolla ja josko Telluksellakin olisi pohjimmiltaan pyrkimys samaan, mutta käytettävissään vain köykäisempi keinorepertuaari. Elän kuitenkin siinä uskossa, että liikakansoitus on ongelma vain ihmisen (ja sitä kautta useimpien eläinten) elämän edellytyksille, ei maapallolle.
 

Kaivanto

Jäsen
Niinistö lienee edelleen ainakin hengen tasolla kokoomuslainen ja kokoomus lienee edelleen oppositiossa?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti Kaivanto

Lehdistön toiminta asiassa sosiaalipornoineen ja kaiken maailman konsuleiden syyllistämisineen on minustakin aivan käsittämättömän luotaantyötävää.

Näin kirjoitin viime yönä:

"Media - varsinkin sensaatiolehdistö - rummuttaa kuolleilla ja surevilla omaa mantraansa, ja ihmiset lankeavat tähän ansaan ymmärtämättä tai huomioimatta, että näiden tahojen taustavaikuttimena on jokin muu kuin "aito suru". Tämä jos mikä on kornia, tehdä rahaa toisten surulla."

Olisi pitänyt hoksata liittää listaan syyllistäminen niin olisi osunut täysin oikeaan.

Elämä on kuolemista - kukaan ei pääse siltä pakoon.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös