Viestin lähetti Afan
Mikä hemmetin kaksinaamaisuus?
On täysin luonnollista, että ihmisen suru on sitä suurempi, mitä läheisempi uhri hänelle on. Tai mitä paremmin hän pystyy tämän tai tämän omaisten asemaan samaistumaan. Länsimaalainen ihminen samaistuu yleisesti ottaen länsimaalaiseen ihmiseen paremmin kuin huonommin tuntemaansa aasialaiseen, joten länsimaisille sattuvat onnettomuudet koskettavat enemmän. On silti aika rankka johtopäätös, että koska aasialaisia surraan vähemmän, heitä pidettäisiin vähemmän arvokkaina ihmisinä. Jotkut toki varmasti niinkin ajattelevat, onhan meitä moneen junaan, ja jotkut jäävät asemallekin.
Miksi se on luonnollista?
Jos kyse onkin puhtaasti siitä, että samaistumme läheisiin uhreihin paremmin, eikö kyse ole silloin siitä, että sen sijaan että surisimme kuolleita, oikeastaan ajattelemmekin vain itseämme.
Kaksinaamaisuutta on juuri se, ettei kehdata sanoa, että lähellä asuvat vain ovat lähempänä omaa persettään ja siksi heidän kuolemansa tuntuu pahemmalta kuin joittenkin aasialaisten.
Toisaalta, yhtälailla kyse on virtuaalisista uhreista, oli kyse Myyrmannin pommi-iskusta kuin Sri Lankan kodittomista.
Vain etäisyys ja siitä seuraavat kulttuurilliset seikat erottavat nämä kaksi ihmistä toisistaan, mutta silti toinen saa välitöntä empatiaa ja kerätään adresseja omaisille yms.
Selittele asiaa miten tahdot, kyllä kyse on selkeästi siitä, että toisen ihmisen ihmisarvo asetetaan toista korkeammalle. Se on yhdentekevää onko asia luonnollista, merkityksellistä on se pystytäänkö asia todella tunnustamaan myös kun joku mainitsee asiasta. Tätä asiaa olen usein tuonut esille, kohdannut raivokasta vastarintaa, mykkäkouluja ja nyt sitten vielä totean, että kas olenkin jäänyt pois junasta.
En minä ainakaan ajattele, että läheiseni ovat maailman parhaat ja arvokkaimmat ihmiset, mutta jos heille jotain sattuisi, totta helvetissä suruni olisi suurempi kuin jollekin muulle sattuvan tragedian kohdalla.
Kyse on eri läheisten ja vain maantieteellisesti läheisten kohdalla.
Läheisiisi sinulla on selkeät fyysiset ja emotionaaliset siteet, mutta saatat silti elää koko elämäsi (ainakin Helsingissä ehkä ihan normaaliakin) täysin tuntematta 200m päässä asuvaa ihmistä. Kun tämä henkilö kuolee, kyse on yhtälailla täysin vieraasta ihmisestä kuin jos kuollut on Thaimaasta.
Onko sillä merkitystä, että puhutte samaa kieltä (vai puhutteko, mistä tiedät ettei henkilö ole Thaimaasta tullut siirtolainen) ja käytte samassa kaupassa, henkilönä, ihmisenä, tuollaiset linkit eivät olennaisesti lähennä teitä.
Toki, jos joku kuolee aaltoon 200m päästä sinusta, se olisi voinut tapahtua _sinullekin_. Ja siitähän tässäkin lienee pääasiassa kyse.
Ajatus siitä, että kaikkia ihmisiä kutakuinkin tasa-arvoisina pitävän pitäisi surra kaikkia saman verran, on kaikessa absurdiudessaan naurettava.
Heh, miksi näin?
Jos pidät ihmisiä tasa-arvoisina, ihan määritelmällisestikin pidät heidän katoamistaan elävien kirjoista myös samanlaisena menetyksenä ja helvetin outoahan se olisi, jos silloin alkaisitkin arvottamaan "mutta tämä menetys merkitsee minulle enemmän, siispä suren enemmän". Tai siis outoa siinä suhteessa, että toitotat tasa-arvoisuutta ensin, mutta suurimman ko. henkilöä koskettavan tapahtuman kohdalla päätätkin toisin.
Eikö ole ko. henkilön omaisten kannalta hieman kyseenalaista, että täällä internetin suuressa norsunluutornissa toitotat ennen kuolemaa, että kyllä se teidänkin miehenne/isänne on ihan saman arvoinen kuin kuka tahansa muukin, mutta kuoleman hetkellä unohdatte koko asian.
Sinänsä hupaisaa, että erityisesti pitää keksiä tekosyitä sille, että pitää ihmisiä tasa-arvoisina, mutta ei silti oikeastaan välitäkään heistä tasa-arvoisesti...mitä tasa-arvoisuutta se on, että juuri sinä ainoana hetkenä kun joku tuntematon ihminen nousee tietoisuutesi (siis vaikkapa uhriluettelossa) sinä suret häntä "äänekkäästi" vain, jos hän sattuu asumaan saman postinumeron alueella.
HN:n järjen sanat allekirjoitan melko pitkälti.
Oma perse ensin, mutta niin ettei kukaan sitä huomaa, jottei oma kulissi täydellisestä ihmisestä sortuisi?
Viimeksi muokattu: