Sanainen arkku
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Jokainen rakentaa oman ravintosuhteensa itse. Luomuilu on itselläni maltillistunut, mutta aika radikaali olen lisäaineiden suhteen. Etenkin väriaineiden.
Nyt tiedesiipi naureskelee partaansa, mutta menkääpä kauppaan ja tutkijaa eineksiä. Valitse sama ruokalaji lisäaineettomana (esim. Kokkikartano) ja tavallisena. Arvioi ainesosaluettelon kallein komponentti. Vertaa sen osuutta ruoassa. Aika nopeasti ymmärrät, mihin lisäaineita tarvitaan: jotta perunaa voitaisiin myydä lihana (kärjistys).
Toinen esimerkki: Kalkkunafile (100%) vs. Kalkkunafilevalmiste (88%). Ainesosaluettelo on vaarattoman näköinen. Lisäaineen merkitys on saada vesi pysymään lihassa. Hintavertailu? Sinällään halvempi valmiste, joka näyttää samalta, onkin kilohinnaltaan korkeampaa jos vedelle, suolalle ja sille ravitsemuksen kannalta turhalle ei laske arvoa.
Tämä kaikki kusetus yritetään koko ajan virallisten tahojen toimesta lakaista maton alle.
Sama koskien maidon rasvasuosituksia: Rasva on maidon arvokkain, siis tuottavin komponentti. Viralliset suositukset tulevat pitämään sen vaarallisena kynsin, hampain. Miksi? Vaikka kuluttajat kaupassa tekisivät mitä, viralliset tahot, kouluruokailusta vanhustenlaitoksiin ja sairaaloihin, ovat sidottuja "virallisiin suosituksiin". Näille myytävä, lähinnä veteen rinnastuva litku, jättää rasvan käytettäväksi kovakatteisimpiin tuotteisiin.
Nyt tiedesiipi naureskelee partaansa, mutta menkääpä kauppaan ja tutkijaa eineksiä. Valitse sama ruokalaji lisäaineettomana (esim. Kokkikartano) ja tavallisena. Arvioi ainesosaluettelon kallein komponentti. Vertaa sen osuutta ruoassa. Aika nopeasti ymmärrät, mihin lisäaineita tarvitaan: jotta perunaa voitaisiin myydä lihana (kärjistys).
Toinen esimerkki: Kalkkunafile (100%) vs. Kalkkunafilevalmiste (88%). Ainesosaluettelo on vaarattoman näköinen. Lisäaineen merkitys on saada vesi pysymään lihassa. Hintavertailu? Sinällään halvempi valmiste, joka näyttää samalta, onkin kilohinnaltaan korkeampaa jos vedelle, suolalle ja sille ravitsemuksen kannalta turhalle ei laske arvoa.
Tämä kaikki kusetus yritetään koko ajan virallisten tahojen toimesta lakaista maton alle.
Sama koskien maidon rasvasuosituksia: Rasva on maidon arvokkain, siis tuottavin komponentti. Viralliset suositukset tulevat pitämään sen vaarallisena kynsin, hampain. Miksi? Vaikka kuluttajat kaupassa tekisivät mitä, viralliset tahot, kouluruokailusta vanhustenlaitoksiin ja sairaaloihin, ovat sidottuja "virallisiin suosituksiin". Näille myytävä, lähinnä veteen rinnastuva litku, jättää rasvan käytettäväksi kovakatteisimpiin tuotteisiin.