Mainos

Luomutuotteet ja reilu kauppa, mitä mieltä?

  • 8 267
  • 64

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ostatko itse luomutuotteita? Entä miten on reilun kaupan tuotteiden laita?

Täytyy tunnustaa, että hyvin harvoin tulee ostettua luomutuotteita tai reilunkaupan tuotteita - täältä nyt ei edes taida löytyä reilunkaupan liikettä. Mikäli tuloni olisivat suuremmat niin uskoisin kauppakassiini eksyvän useamminkin luomutuotteita mutta näillä tuloilla niihin ei todellakaan ole varaa.

Toisinaan tulee ostettua lähitiloilla tuotettuja tuotteita, tiedä voiko niitä luomutuotteiksi kutsua mutta tuleepahan edes toisinaan tuettua näin lähituotantoa.

vlad.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Tarkoitus hiukan kysellä palstalta mielipiteitä luomuruokaan. Tässä voi sivuta halutessaan Reilua Kauppaakin onko painavia syitä sijoittaa reilun kaupan tuotteisiin. Entäpä ne terveyshyödyt luomusta tai haitat ei luomusta.

Ketjuun haluaisin kuulla tietoa, mielipiteitä ja kaikkea siltä väliltä miten teette valinnat ruokaostoksissa, mitkä tuotteet tulisi ostaa ehdottomasti luomuna?
Entäpä mitä tuotteita ette söisi ikinä koska hyönteismyrkyt, lannoitteet ja kaikki muut millä ihmisiä peloitellaan harvase viikko. Välillä kuulee asiantuntijakommentteja etteivät söisi ikinä kotimaisiakaan perunoita kuorineen ja toinen väittää että kuorissa kaikki vitamiinit.

Oma lehmä tässä on ojassa siinä mielessä että syön paljon vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Missä määrässä tulisi ottaa huomioon edellämainittuja asioita? Riittääkö sen halvimman omenan peseminen ennen syöntiä vai jos syöt kuorineen niin tulisiko aina olla luomua? Sen ymmärrän jos esim sitruksia raastaa ruokaan niin ostan mahdollisimman puhdasta.

Eviran sivuilta luin että suomaliset vihannekset ovat puhtaita ja heidän mielestä niitä ei tarvitse edes pestä ennen käyttöä mutta kyllähän meilläkin tehotuotantoa on vaikka millä mitalla.

Yleisesti ottaen luomuhan jää kaupan hyllylle lapsiperheessä koska hinta, toisaalta juuri lapsiperheessä pitäisi satsata lasten ruoan laatuun, ristiriita. Mutta hinta monesti ratkaisee koska luomutettu ruokakassi on monesti useita kymppejä kalliimpi. Nyt lähiviikkoina olen ensimmäistä kertaa nähnyt meidän lähi k-supermarketin myyvän luomuvihanneksia ja hedelmiä kunnon tarjouksilla. Harvoin luomut pääsevät mukaan tarjouksiin jolloin hintaero on vieläkin suurempi muihin vastaaviin tuotteisiin.

Kommentteja.

_
 
Viimeksi muokattu:

Tuamas

Jäsen
Itsekin käytän jonkin verran luomutuotteita, mutta todellisuudessahan luomutuotteissa eroja muihin syntyy lähinnä torjunta-ainejäämissä sekä hinnoissa, vielä kun torjunta-ainejäämät ovat suomalaisessa tuotannossa muutoinkin melkoisen vähäisiä, niin luomun suosiminen on lähinnä eettinen valinta.

Itse pyrin hankkimaan nykyään lihat ja munat lähituottajilta ja hinnan sen salliessa myös osan muista tuotteista, mutta koska kyseessä on nähdäkseni lähinnä eettinen kysymys, pyrin toimimaan asiassa kohtuudella.

Sinänsähän luomutuotanto on hyvin länsimainen ilmiö ja tavallaan erittäin itsekästä toimintaa, koska luomutuotanto vaatii merkittävästi suuremmat resurssit per tuotettu kilo kuin "tavallinen maatalous".
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kananmunat on oikeastaan ainoa tuote, jonka ostan maun takia luomuna. Nollamuniin tottuneena jos joutuu niitä kolmosmunia syömään joissa keltuainen on oikeastaan enemmänkin harmajainen, niin paha mieli tulee.
Muuten tulee ostettua luomua lähinnä jos tuote näyttää laadukkaammalta kuin tavallinen vaihtoehto. Ruoka on niin halpaa ja hintaerot pieniä, että se ei yleensä ole mikän tekijä tässä.
Muuten on sanottava, että ruoan markkinoinnissa on kyllä koomisia piirteitä. Eilen näin tv-mainoksen, jossa myytiin PERHEtilan jauhelihaa. En sitten tiedä onko se liha jauhettu niistä lapsista vai mitä helvetin tekemistä sillä on jauhelihan maun kanssa. Vai tuleeko esimerkiksi broilerista onnellisempi ja paremman makuinen kun se loistokkaan elämänsä aikana näkee lapsia?
 

Tuamas

Jäsen
Muuten on sanottava, että ruoan markkinoinnissa on kyllä koomisia piirteitä. Eilen näin tv-mainoksen, jossa myytiin PERHEtilan jauhelihaa. En sitten tiedä onko se liha jauhettu niistä lapsista vai mitä helvetin tekemistä sillä on jauhelihan maun kanssa. Vai tuleeko esimerkiksi broilerista onnellisempi ja paremman makuinen kun se loistokkaan elämänsä aikana näkee lapsia?

Eihän perhetilalla eläimiä voi kohdella kaltoin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Luomu on kusetusta. Parasta tässä on se, että samat ituhipit, jotka eivät syö lihaa, koska se on tuotannon tuhlaamista koska se sika syö ihmiselle kelpaavaa ravintoa paljon enemmän kuin mitä siasta itsestään syödään, kuitenkin kannattavat luomua. Luomu on ihan samalla tavalla kapasiteetin tuhlaamista ja ruoka ei riittäisi kaikille, jos kaikki söisivät luomua. Paljonko vähemmän muuten luomuhehtaarilta muuten saa satoa, eikö se aika merkittävä ero ollut?
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Eihän perhetilalla eläimiä voi kohdella kaltoin.

Perhe se oli Mansoninkin perhe.

No mutta joo. En harrasta säännöllisesti tai tarkoituksella luomua, tosin mikäli tosiaan tuote vaikuttaa laadukkaammalta niin siinä tapauksessa kyllä. Lähituottajilta / pientuottajilta tulee ostettua kaikenlaista lähistöltä ja jonkun verran (tuotteesta luonnollisesti riippuen) myös työmatkoilla Suomessa liikkuessa. Lihat, kananmunat, juustoja, sinappia, makeisia, sahtia… no kaikenlaista. Useimmiten näistä paikoista tulee etukäteen otettua selvää reittejä suunitellessa.

Sitten on tietysti vastapainona lapsiperheen arki ja Prisman helppous.

Mitään eettistä koodistoa en ole kokenut omaavani, menen aika puhtaasti maku, laatu ja kiinnostus kokeiluun edellä.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Luomu on kusetusta...

Ymmärrän kyllä mitä ajoit takaa tuolla ristiriitaisuudella, mutta yksi asia on kuitenkin ihan selkeä; luomulihan maku on paljon parempi kuin viljapossun tai hormonikanan. Näin on näreet ja siksi suosin "luomua" lihaa ostaessa. Samaan kategoriaan menevät myös kananmunat. Ne vaan ovat paljon maistuvampia luomuna.

Ja kun nyt oikeastaan miettii, niin kyllä se on näin myös meriruoan kanssa... Kyllä vapaana kasvanut kala yleensä voittaa maussa pussiviljellyn, kuten myös katkakaravut.

Näiden lisäksi suosin hyvin paljon riistalihaa, joten tehotuotettua lihaa ei tule juuri tätänykyä kulutettua. Kasvisten osalta en osaa niin tarkkaan makueroja tunnistaa, mutta lihan suhteen ero on päivänselvä!
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Kun paljon on tullut puhetta lihasta ja äyriäisistäkin niin uskallan väittää että mitä pelkistetympänä syöt sen niin maulla on luonnollisesti väliä mutta kun mennään toiseen ääripäähään etnisiin ravintoloihin, ihan laadukkaisiinkin sellaisiin ja tunnen sieltä suunnalta kotoisin olevia tyyppejäkin niin raaka-aineen arvostus tippuu liki nollaan ja sitä käsitellään vain proteiinina joka on siinä maustekastikkeen seassa.

Itse asiassa asia saattaa jopa kääntyä ylösalaisin sitten vihannesten kohdalla. Niitä ei upotetakaan kastikkeisiin vaan nopealla parin minuutin keittämisellä ja sitten jääkylmään veteen jotta pitävät mahdollisimman hyvin tuoreutensa, nopea wokkikuumennus jne.

Itseäni kiinnostaa tässä asiassa enemmän juuri tuo hevi-puoli koska sitä ei juurikaan kypsennetä, kuinkakohan paljon myrkkyjä menee alas joka päiväisissä ruokasalaateissa/smoothieissa jos syö halvinta mahdollista verrattuna luomuun? En lähtisi makupuolelle suoraan tässä asiassa koska varsinkin näissä pirtelöissä ja salaateissakin käytetään paljon muitakin makuja, mausteita, öljy+etikka salaattikastikkeita jne.

_
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Täytyykin käydä hakemassa grilliin luomua filettä. Hallistako sitä saa?

Kauppahalleista saa. Samoin suoraan joiltakin tiloilta... tai ainakin ennen sai? Meillä oli aikanaan porukka, jossa "poronviljelijä" toi pakettiautolla poronkantturat paloiteltuna suoraan Helsinkiin, parkkeerasi keskustaan ja sieltä sitten käytiin hakemassa lihat pakkaseen. Pakastimeen saattaa joutua investoimaan jos sellaista ei ole omasta takaa, mutta toisaalta lihan kilohinta tippuu aika rajusti, kun ostaa isompia määriä kerralla suoraan tuottajalta. Tähänkin on voinut tietty tulla jokin hygienia-lakeja tai muita EU-säädöksiä, ettei se ole enää mahdollista? En ole nykytilanteesta kärryllä...

Jos käyt siellä kauppahallissa, niin kokeiles huvikses villisikaa... Onhan se vähän tyyristä säännölliseen käyttöön, mutta on maku kyllä kohdillaan, kun normaaliin viljapossuun vertaa...
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Itsehän, sen lisäksi että vastustan lätkätappeluita ja kaikkea vihellyksen jälkeistä möyhimistä, syön paljon luomua.

Aloittelevalle kukka/foliohattujanarille suosittelen luomuun siirtymistä (tai ko. tuotteista pidättäytymistä) turvallisuussyistä kahvin, viinirypäleiden, pähkinöiden ja suklaan osalta.

Maun puolesta kannatan luomuun pääosin siirtymistä munien, lihan, maidon (olettaen että homogenoimatonta) ja porkkanan (kotimainen) osalta.

Kenties vähiten merkityksellistä se on kotmaisen perunan ja rukiin kohdalla.

Kaikkeen Välimeren alueen luomuun kannattaa suhtautua skeptisesti. Syynä mafia ja korruptio. Tähän lähteenä Italiassa asuva sukulainen.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voisiko tämän liittää siihen jo olemassaolevaan bioresonanssiterapia-ketjuun?

Luomu ei ole sen terveellisempää, turvallisempaa, maukkaampaa, eettisempää tai ympäristöystävällisempää kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka.

Jokainen toki taplaa tyylillään ja on vapaa juomaan pullovettä, syömään luomuruokaa ja kuluttamaan vihreää sähköä.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Voisiko tämän liittää siihen jo olemassaolevaan bioresonanssiterapia-ketjuun?

Luomu ei ole sen terveellisempää, turvallisempaa, maukkaampaa, eettisempää tai ympäristöystävällisempää kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka.

Jokainen toki taplaa tyylillään ja on vapaa juomaan pullovettä, syömään luomuruokaa ja kuluttamaan vihreää sähköä.

Mielipiteesi on arvokas. Kiitos siitä.
Ihmiset käyttävät rahojaan käsittämättömyyksiin. Ostetaan täysin turhamaisuussyistä prameita autoja. Sitä ei insinöörijärki kyseenalaista. Naiset meikkaavat, vaikka elämä siitä tavasta vapautuneena olisi helpompaa. Jne
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
benicio kirjoitti:
Eilen näin tv-mainoksen, jossa myytiin PERHEtilan jauhelihaa. En sitten tiedä onko se liha jauhettu niistä lapsista vai mitä helvetin tekemistä sillä on jauhelihan maun kanssa.
En usko, että on jauhettu lapsista. Hidas tuotantoprosessi kaikkinensa, vaikka olisi lestaperhe. Luulen, että perheellä viitataan mieluummin tilan kokoon sekä toimintatapoihin ja sitä kautta luodaan mielikuva eettisesti sekä ekologisesti valveutuneesta pientilallisesta, jonka tuote tämän mielikuvan tukemana olisi kuluttajalle parempi valinta kuin kaikkia muita pl. itseään riistävän ehkä peräti ylikansallisen yrityksen tuote.

Asperger-vastaus.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Pahoittelut uudesta ketjusta. En vain tajua näitä hakutoimintoja, etsin ainakin pari minuuttia vanhaa ketjua hakusanalla luomu ja ei mitään tulosta mistään, eikö löydä jos on kirjoitettu yhteen luomutuotteet. Perkele. Olisihan se pitänyt arvata että Jatkoajassa on ketju aiheesta kuin aiheesta.

Joka tapauksessa ei tämä muuta asiaa siitä että puhetta tästä riittää. Moderaattorit näköjään yhdistikin hienosti mun luoman ketjun viestit tähän ja homma jatkuu.

_
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Kaupasta en osta kuin hedelmiä ja joitain vihanneksia, koska sana luomu on nykyään kaupoissa sama asia kuin talon tuotteiden suurin myyntikate. Marjat poimin itse ja tutuilta lähituottajilta haetaan aina välillä maito, liha, kananmunat yms.

Kyllähän sana luomu on tietyissä tuotteissa kusetusta. Tämän ovat sanoneet tuottajat itse. Yksi parhaista esimerkeistä on legendaarinen "yöllä lypsetty maito". Maksoi melkoisen monta euroa litra.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Kaupasta en osta kuin hedelmiä

Kaikki hedelmätkö luomuna?
Joku mainitsikin aiemmin viinirypäleet, kiinnostaisi tietää tarkemmin mikä niistä tekee erityisen vaarallisen ei luomuna, vai puhutaanko nyt pelkästään tuotteen mausta. Käytetäänkö eri torjunta-aineita, jääkö erilailla jäämiä vaikka kuinka pesee jne.

Muistelen myös uutisia jonkun ajan takaa missä perusteltiin että normirusinat on suorastaan myrkyllisiä ja niitä ei ainakaan saisi syödä runsaasti sellaisenaan, mutta luomuna voi syödä sitten huoletta runsaastikin. Ota näistä nyt selvää.

_
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Kun paljon on tullut puhetta lihasta ja äyriäisistäkin niin uskallan väittää että mitä pelkistetympänä syöt sen niin maulla on luonnollisesti väliä mutta kun mennään toiseen ääripäähään etnisiin ravintoloihin, ihan laadukkaisiinkin sellaisiin ja tunnen sieltä suunnalta kotoisin olevia tyyppejäkin niin raaka-aineen arvostus tippuu liki nollaan ja sitä käsitellään vain proteiinina joka on siinä maustekastikkeen seassa._

Totta toinen puoli... itse kun täällä "etnisellä pallonpuoliskolla" olen majaillut yli kymmenen vuotta, niin voisin kyllä väittää päinvastaistakin. Monet paikalliset ovat todella nirsoja lihan ja varsinkin meriruoan suhteen, siis tietenkin ne joilla nirsouteen on varaa. Helposti jää ravintolassa täysi äyriäislautanen tai kala koskemattomana pöydälle, jos paikalliset maistavat, että raaka-aine ei ollut enää tuoretta sitä kokatessa tai muuten heikkolaatuista. Sama juttu esimerkiksi kananlihan kanssa. Thaimaassa tehotuotetut broilerit (eikös niitä myydä Suomessakin) ovat kilohinnaltaan paljon edullisempia kuin paikalliset vapaana kasvaneet kanat ja juuri kukaan, kellä on varaa, ei thaimaassa tehotuotettua broileria suostu ostamaan ja syömään.

Mutta onhan tuokin totta, mitä pelkistetystä ruoasta kirjoitit.. Jos jossain, niin varsinkin japanilaisen ruoan kohdalla tuo tuoreusvaatimus on miltei pakollinen. Minun yksi suosikki-ruoistani, sashimi, voi olla joko taivaallisen hyvää tai sitten syötäväksi kelpaamatonta kuraa riippuen miltei puhtaasti siitä, kuinka tuoretta kala on.

Ernestipotsille sellaiset terveiset, että jos sinun makuaistilla ei havaitse eroa tuotteiden maussa, niin ei se automaattisesti tee asiasta humpuukia. Minun makunystyröille ero on, vaikkapa tuon vapaana kasvaneen kanan ja tehotuotetun broilerin välillä, niin päivänselvä, etten jaksa alkaa asiasta edes kiistelemään. Se on varmasti totta, että luomuun liittyy paljon myös kaikenlaista kusetusta, varsinkin mitä kauempaa se luomuksi väitetty päätyy eurrooppalaiseen ruokapöytään. Tosin ja kuten jo ensimmäisessä viestissä totesin, en minäkään kaikissa tuotteissa makueroja havaitse. Minä en syö "luomua, vapaana kasvanutta tai riistaa" pelkästään eettisistä syistä (vaikka kyllä sekin painaa vaakakupissa), vaan myös selvästi paremman maun vuoksi tiettyjen raaka--aineiden osalta.

Jupelle ja muillekin asian vierestä... vanhoja jatkoajan ketjuja löytää usein paremmin googlen avulla, kun palstan oman haun avulla.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Luomu ei ole sen terveellisempää, turvallisempaa, maukkaampaa, eettisempää tai ympäristöystävällisempää kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka.

Jokainen toki taplaa tyylillään ja on vapaa juomaan pullovettä, syömään luomuruokaa ja kuluttamaan vihreää sähköä.

Kyllähän sana luomu on tietyissä tuotteissa kusetusta.

Tuossapa ne yllä tulikin tärkeimmät. Luomu on itsessään hyvin ristiriitainen tuote, sillä mikä lopulta on luomua nykymaailmassa? Mitä possulle saa syöttää, että se possu on luomupossu? Saako porkkanan kasvattaa ei-luomupossun paskalla lannoitetussa maassa niin, että se porkkana on kuitenkin luomu? Jos minä tiedän, että ilman lannoitteita ja myrkkyjä minun perunamaassani (jos sellainen olisi) se peruna ei kasva vaan väistämättä kuolee syystä tai toisesta, niin olenko minä silloin huono ihminen jos vitut välitän luomuideologiasta vaan haluan ennemmin syödä kuin nähdä nälkää?

Toisekseen jos kaikki luomun viljely lopetettaisiin saman tien, niin maailman ihmisille riittäisi paljon enemmän ruokaa kuin nyt. Siis sinne köyhimmillekin alueille, täällä länsimaissahan ruokaa on ihan liikaa. Ja olettaen että niitä myrkkyjä riittäisi kaikille, en tiedä riittäisikö. Luomu on pelkkää länsimaiden typerää hapatusta ja oman paremmuutensa osoitusta. Jos afrikkalainen tai intialainen köyhä saisi päättää, että käyttäisikö hän lannoitteita ja myrkkyjä omissa kasvatuksissaan, niin kuinka monta kertaa luulette, että hän kieltäytyisi niistä eettisiin syihin vedoten? Mutta ei, hän tekee luomua koska on pakko ja näkee nälkää osittain sen takia.

Kolmanneksi vielä, suomalainen ituhippi haluaa syödä vain luomua. Idut ovat luomua ja ne lennätetään Suomeen muualta maailmasta. Samoin ne ihanat luomubanaanit, luomutomaatit, luomuvesikastanjat, luomuananakset, luomukurkut, jne. jne. Lentokoneella Suomeen, jossain tapauksissa laivalla. Lihana hän syö vain vapaana kasvanutta, luomustandardit saanutta norjalaista lohta, joka tietysti rahdataan Suomeen jollain tavalla. Tätä hän perustelee ekologisuudella. Tosiasiassa jos tämä ituhippi hakisi vihanneksensa lähitilalta tai lähikaupasta kotimaisena versiona (luomua tai ei) niin se olisi aivan järjettömän paljon ekologisempaa. Tai ostaisi suomalaista kalaa, luomua tai ei. Mutta ideologia voittaa toki faktat tässä(kin) tapauksessa.

Jos joku väittää, että erottaa luomu-ulkofileen (ei väliä eläimellä) ja tehotuotetun ulkofileen (sama eläinlaji tietenkin) toisistaan sokkona pelkän maun takia sata kertaa sadasta, niin puhuu paskaa. Joidenkin vihannesten kohdalla asiassa on joitakin makueroja, mutta ei niissäkään välttämättä kovin kummoisia täällä Suomessa. Jos lanttu tai tomaatti kasvaa "oikean" satokauden aikana ulkona pellolla, niin maku on ihan sama olkoon se luomu tai ei. Tokihan jos se kasvaa talvella jossakin kopissa, niin maku on täysin eri kuin kesällä kasvaneen, mutta se ei johdu lannoitteista tai myrkyistä.

Mutta ei siinä, jos joku haluaa rahansa laittaa luomuun niin mikäs minä olen sitä moralisoimaan. Siitä vaan, varsinkin jos siitä saa vielä hyvän mielen niin sitä parempi. Mutta että tällainen ihminen olisi jotenkin parempi, eettisempi, ajattelevampi tai varsinkaan ekologisempi ihminen kuin se, joka ei välitä luomusta? Sille ei voi kuin nauraa.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ernestipotsille sellaiset terveiset, että jos sinun makuaistilla ei havaitse eroa tuotteiden maussa, niin ei se automaattisesti tee asiasta humpuukia. Minun makunystyröille ero on, vaikkapa tuon vapaana kasvaneen kanan ja tehotuotetun broilerin välillä, niin päivänselvä, etten jaksa alkaa asiasta edes kiistelemään. Se on varmasti totta, että luomuun liittyy paljon myös kaikenlaista kusetusta, varsinkin mitä kauempaa se luomuksi väitetty päätyy eurrooppalaiseen ruokapöytään. Tosin ja kuten jo ensimmäisessä viestissä totesin, en minäkään kaikissa tuotteissa makueroja havaitse. Minä en syö "luomua, vapaana kasvanutta tai riistaa" pelkästään eettisistä syistä (vaikka kyllä sekin painaa vaakakupissa), vaan myös selvästi paremman maun vuoksi tiettyjen raaka--aineiden osalta..

Ensinnäkin ihmiset maistavat Luomussa luomun, koska tietävät sen olevan luomua. Jos tehtäisiin sokkotesti, jossa 1000 ihmistä maistelisivat luomulihoja ja luomukasviksia tavanomaisesti kasvatettuihin tai GMO-kasvatettuihin ruokiin verrattuna, niin eroa ei syntyisi. Sillä oletuksella että tavanomaisella viljelyllä ei tarkoiteta Kiinan, Thaimaan tai muiden härömaiden touhua vaan luomua verrattaisiin säänneltyihin ja tutkittuihin viljely/kasvatusmenetelmiin.

Toisekseen luomun syöminen eettisistä syistä on vähintäänkin kyseenalaista. Olisi joskus kiva tietää, että mitä ovat nämä "eettiset syyt". Luomukarjan lääkintään liittyy hyvinkin kyseenalaisia säädöksiä, jotka käytännössä johtavat siihen, että tavanomaista karjaa hoidetaan oikeilla lääkkeillä ja luomukarjaa homeopaattisilla valmisteilla. Kuinka eettistä tämä sitten on? No sitä voi jokainen itsekseen pohtia. Toki on todistettu, että ahtaasti kasvatettujen eläinten lihan laatu kärsii, mutta häkkien kokoon, lain vaatimaan lattiapinta-alaan ym on Suomessa tiukat säädökset ja esim. perinteisistä kanahäkeistä on jo luovuttu.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Kaikki hedelmätkö luomuna?
Joku mainitsikin aiemmin viinirypäleet, kiinnostaisi tietää tarkemmin mikä niistä tekee erityisen vaarallisen ei luomuna, vai puhutaanko nyt pelkästään tuotteen mausta. Käytetäänkö eri torjunta-aineita, jääkö erilailla jäämiä vaikka kuinka pesee jne.

Muistelen myös uutisia jonkun ajan takaa missä perusteltiin että normirusinat on suorastaan myrkyllisiä ja niitä ei ainakaan saisi syödä runsaasti sellaisenaan, mutta luomuna voi syödä sitten huoletta runsaastikin. Ota näistä nyt selvää.

_

Torjunta-aineistahan näissä on kyse. Kotimaisissa suurin ongelmakasvis lienee mansikka, jota ruiskutetaan harmaahometta vastaan. Itse olen ostanut mansikat jo vuosia tilalta, joka ei täytä luomustandardia lannoituksen osalta, mutta jossa myrkkyruiskutuksia ei tehdä.

Kiwihedelmistä sain ennen aftoja suuhun. Luomukiweistä en saa, vaikka söisin kymmenittäin.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Ensinnäkin ihmiset maistavat Luomussa luomun, koska tietävät sen olevan luomua. Jos tehtäisiin sokkotesti, jossa 1000 ihmistä maistelisivat luomulihoja ja luomukasviksia tavanomaisesti kasvatettuihin tai GMO-kasvatettuihin ruokiin verrattuna, niin eroa ei syntyisi. Sillä oletuksella että tavanomaisella viljelyllä ei tarkoiteta Kiinan, Thaimaan tai muiden härömaiden touhua vaan luomua verrattaisiin säänneltyihin ja tutkittuihin viljely/kasvatusmenetelmiin.

Toisekseen luomun syöminen eettisistä syistä on vähintäänkin kyseenalaista...

Torjunta-aineistahan näissä on kyse. Kotimaisissa suurin ongelmakasvis lienee mansikka..Kiwihedelmistä sain ennen aftoja suuhun. Luomukiweistä en saa, vaikka söisin kymmenittäin.

Minulle tiettyjen, (ei kaikkien), ruokien maussa on niin selvä ero "luomun" ja tehotuotetun välillä, että koen täysin hyödyttömänä alkaa asiasta edes väittelemään. Eikä kyse ole todellakaan siitä, että perustelisin itselleni asian paremmalla maulla maksamalla kalliimman hinnan luomutuotteesta, joskus se on täällä itse asiassa edullisempaa. Minulla on täysin yhdentekevää, maksaako kana puolet enemmän vaiko vähemmän... ei liikuta taloutta mihinkään suuntaan. Itse asiassa, jos itseäni alkaisin lokeroimaan, olen enemmän lähellä tuotetun, kuin varsinaisesti luomun kannattaja noin lähtökohtaisesti. Enkä minä nyt ravintolassa pihvistä, tai juuri muustakaan ruoasta kieltäydy, olipa se se "luomua" tai ei. Jos Suomessa asustelisin, suosisin pikemminkin marjoja yli hedelmien.

Eettisyydestä, tehotuotannosta ja terveellisyydestä...Ymmärrän kyllä perustelusi siitä, että Suomessa tuotanto on kaikilta osin paljon valvotumpaa kuin näissä banaani-valtioissa, missä itse asustelen, joten ero ei välttämättä siellä kotimaassa näyttäydy yhtä konkreettisena kuin täällä luomun ja tehotuotetun välillä. Olen lukenut FAO.n ja muiden tekemiä julkaisuja, miten monissa näissä ei-niin-valvotuissa maissa käytetään torjunta-aineita, kemikaaleja ja lääkkeitä jopa kymmenkertaisesti yli sallittujen arvojen, joten kyllä se laittaa miettimään. Kanoille syötetään ravintona nahkan pehmentämisainetta, vanhentuneita antibiootteja, torjuntaiaineina käytetään jo kiellettyjä myrkkyjä ja niitäkin kymmenkertaisesti yli (aiemmin) sallittujen arvojen jne..

Sanaisen arkun viestiä kompaten... Sama juttu ja listaan voisi lisätä mansikoiden ja kiwien lisäksi ainakin tomaatit, ananaksen, monet sitrushedelmät. Luomuna noita em. syötynä ei rakkoja (aftoja) suuhun tule, mutta torjunta-aineilla kasvatetut kiwit, tomaatit, ananakset ja sitrushedelmät jää syömättä.Tätä on kyllä hemmetin vaikea laittaa mielikuvituksen piikkiin, sillä nuo rakot suussa kun sattuvat ehdottomasti kuulumaan listaan yksi elämän pieniä, mutta vittumaisia asioita, joita haluaa vältellä parhaansa mukaan.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Sanaisen arkun viestiä kompaten... Sama juttu ja listaan voisi lisätä mansikoiden ja kiwien lisäksi ainakin tomaatit, ananaksen, monet sitrushedelmät. Luomuna noita em. syötynä ei rakkoja (aftoja) suuhun tule, mutta torjunta-aineilla kasvatetut kiwit, tomaatit, ananakset ja sitrushedelmät jää syömättä.
@Sanainen arkku

Hyviä kommentteja ja te jotka olette kenties herkempiä kuin muut olette hyvä näistä kertomaan. Tätä juuri haen, itselleni vaikea mieltää eroja useiden kotimaisten ja ulkomaisten hedelmien ja vihannesten välillä, muuta kuin hinta.

Tässä Eviran taulukossa juuri pistää silmään tuo raaka tomaatti?!
http://www.evira.fi/files/attachmen...kkeista/elintarvikevaarat/evira_taulukko1.pdf

Mitä on raaka tomaatti? Onko se kaupasta ostettu kylmä ja kiinteä, onko se keittiön pöydällä useamman päivän lojunut jo vähän maukkaammaksi tullut punainen vai mitä? Tuntuu oudolta että lapsille jopa suunnataan näitä karkkitomaattipurkkeja siis tuoreita pikkutomaatteja. Meidänkin mukula tykkää kirsikkatomaateista ja niitä melkein aina himassa. Vähän pistää miettimään.

edit: Eviran sivuilta löytyikin tuohon tietoa:
Voiko vihreitä tomaatteja käyttää ravinnoksi?
Raa’at vihreät tomaatit sisältävät vihreän perunan tavoin lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja. Tomaatissa tätä myrkkyä kutsutaan tomatiiniksi ja se saattaa jo pieninä annoksina aiheuttaa mm. ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomaatin kypsyessä glykoalkaloidit haihtuvat. Haitallisen glykoalkaloidien takia raakojen vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna ei suositella.

Toisaalta on olemassa myös tomaattilajikkeita, jotka ovat kypsinäkin vihreitä. Nämä kypsät vihreät tomaatit eivät sisällä glykoalkaloideja ja ovat turvallisia syödä.
Usein kysyttyä - Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

_
 
Viimeksi muokattu:
Juuri viimeksi kaupassa käydessä ostin luomubanaaneja, kun tavallisten banaanien hyllyn edessä oli porukkaa edessä.

Onhan se luomu hyvä ajatus ja kannatettavaa, mutta jotenkin sitä pitäisi markkinoida paremmin. Olisi vaikka luomukasviksille ja hedelmille oma osasto niin ihmiset kiinnittäisivät siihen huomiota enemmän. Ja muutenkin voisi kertoa tarkemmin, mitä luomua tässä on tai miksi.

Vaikka en niinkään ole huolissani maailman pelastamisesta tai ruoan terveysvaikutuksista. Vaan enemmän siitä kun Suomesta häviää maatalous kovaa vauhtia. Viime vuonnakin lopetti joku 600-700 tilaa ja kannattavuus heikkenee kun hinnat laskee ja tuetkin laskee. Aina vaan enemmän ulkomailta tuodaan kaikkea, mitä aivan hyvin voisi tehdä Suomessakin ja ennen tehtiinkin.
Hyvä esimerkki oli kun toissapäivänä luin Iltalehden sivuilta juttua:
Asiakas yllättyi: "Tuoreena" myytävät kakut ja croissantit harvoin Suomesta | Pippuri.fi | Iltalehti.fi

Jos suomalaisen konditoriapisteen tuotteet voivat olla kotoisin lähes mistä tahansa maasta, sama koskee myös leipää.
Leivän tuoksu kaupassa ei kerro vielä mitään. Väyrysen mukaan suomalaiskaupoissa on noin 2000 paistopistettä, joissa siis tuotteet kypsennetään kaupassa. Paistetut tuotteet paistopisteisiin tulevat kuitenkin hyvin usein pakasteina ulkomailta.
- Näin on, vaikka suomalaisiakin paistopistetuotteita olisi myös tarjolla, Väyrynen huomauttaa.


Vähän ihmettelinkin, kun viime kuussa kotileipomosta ostettu munkki maksoi 1,20 euroa ja kaupassa 0,33 euroa. Mutta paljon parempi oli se kotileipomon tekemä, ja tuoreempi.

Nykyäänhän on niinkin, että mansikkajäätelössä ei välttämättä ole ollenkaan mansikkaa, vaan maku ja väri on jotenkin teollisesti aikaansaatuja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös