Lukko kaudella 2022–2023 – ”que sera, sera”

  • 834 571
  • 6 121

Sinkilä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, ManU, Pesäkarhut, SoJy, Valepa, Narukerä
Kauheesti on ainakin selitykset lisääntyneet.
Jos myynti vetää.
Jos onnistumme.
Jos…

Eerola sanoi taannoin Urheilulehdessä, että halu on olla Suomen paras joka sektorilla.

Häviäjät selittelee.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jokainen pelaaja päättää pelipaikkansa omista lähtökohdistaan ja muuttujia on aika paljon. Alla listattuna asioita, jotka ainakin vaikuttavat pelipaikan valintaan.

-Sinkku/perheellinen
-Nuori/vanha
-Organisaatio
-kaupungin koko versus missä olet itse varttunut
-valmentaja
-seuran maine
-pelaajan pelipaikka
-raha
-mahdolliset suositukset muilta pelaajilta
-missä vaiheessa olet urallasi
-menestysmahdollisuudet
Olen todennut tämän jo aiemmin, mutta: kannattaa lukea jääkiekkoilijoiden kirjoja (Ruutu, Karalahti, Jantunen, Hyvönen), niin oppii ymmärtämään, miten eri tekijät voivat vaikuttaa siihen, minkä joukkueen kanssa pelaaja tekee sopimuksen.

(Ja tähän joku tulee taas kertomaan, kuinka "pelaajat kertovat kirjoissaan mitä sattuu, todellisuudessa vain raha ratkaisee".)
 
Ei raha tietenkään ole täysin yhdentekevä asia. Säällinen korvaus täytyy jokaiselle maksaa. On kuitenkin hyvä muistaa yksi fakta: Lukon mestarijoukkueen pelaajista ei yksikään noussut Liigan parhaiten palkattujen joukkoon. Neljä vuotta Virta rakensi kärsivällisesti pala palalta tietäen, että kun sopimuskauden loppu häämöttää, Lukko taistelee mestaruudesta. Kahden ensimmäisen kauden perusteella mestaruus oli aika kaukainen ajatus.

Kaikki yrittävät myydä arkea valttikorttina, mutta siinäkin tulokset painavat puheita enemmän. Lukko on osoittanut, että meillä tehdään asioita oikein ja täällä on hyvät mahdollisuudet voittaa sekä siinä sivussa mennä pelaajana eteenpäin ja pelaajat näkevät sen itse omilla silmillään.

Lukon valttikorttina on toistaiseksi datan analysointi. Muutaman vuoden Lukko oli ainut seura koko maassa, jolla oli kokopäiväinen työntekijä analysoimassa dataa ja sitä kautta raakkaamassa tänne sopimattomat pelaajat pois heti alkuunsa. Se on ollut valtava kilpailuetu. Teperin työn ansiosta Lukon ulkomaalaishankintojen osumisprosentti on ollut todella hyvä. Tänä keväänä pohjoinen naapurimme palkkasi myös analyytikon itselleen. On vain ajan kysymys että Tappara, TPS, Kärpät, HIFK ja Ilves seuraavat perässä.

Palkoista puhuttaessa on myös niitä pelaajia, jotka menevät puhtaasti sinne missä maksetaan eniten. Sitten on sellaisia pelaajia kuin Otto Somppi, Jonne Tammela, Tarmo Reunanen jne. jotka tulevat tai ovat tulleet tänne sopimuksella, jolla ei paukutella henkseleitä mutta ovat sopimuksen tehdessään tienneet, että täällä voivat ottaa askeleen kohti parempia tienestejä. Joskus on parempi ottaa yksi askel taakse että voi ottaa kaksi eteen.

Eetu Koivistoinen ei ollut lähelläkään parhaiten palkattuja pelaajia kun hän tänne saapui. Hänestä tehtiin täällä pudotuspelien arvokkain pelaaja ja mestarijoukkueen kärkisentteri. Sen jälkeen lähti Helsinkiin ja on nyt parhaiten tienaavia pelaajia Liigassa. Ulkomaat ja vielä paremmat liksat odottavat edessä.

Jos Lukko pelastui koronalta mestaruuskaudella lähes täysin, Lukko kärsi koronasta kaikista eniten Liigassa viime kaudella. Ei minkään muun joukkueen paketti mennyt yhtä pahasti sekaisin eikä yhtä monta peliä jouduttu siirtämään. Lukko pelasi viimeisen kuukauden nopeammassa tahdissa kuin mitä NHL:ssä pelataan. Siihen päälle säälit ja puolivälierät ilman kunnon hengähdystaukoa. Jos tuota ei ota huomioon lopputuloksen arvioinnissa, jättää huomioimatta tosiasioita.

Lukon pelissä oli myös rakenteellisia ongelmia, joita uudet hankinnat tuskin olisivat parantaneet. Erikoistilanteissa ei pärjätty ja se on kuoleman suudelma Tapparaa vastaan. Jos erikoistilanteet ei toimi runkosarjan viimeisellä kolmanneksella, ne tuskin paranevat pudotuspeleissä mihinkään. On uusia hankintoja tai ei.

Uskallan väittää, että tulevan kauden Lukko on paljon lähempänä todellista tasoaan. Viime kausi meni harakoille, mutta ei hukkaan.
Kiitos asiallisesta ja hyvästä keskustelusta.
Perusteluja löytyy molempiin suuntiin, mutta pelkästään idealismilla tai pelkästään rahalla ei pitkälle pötkitä (siitä lienemme samaa mieltä.)
Toivon kovasti, että tuleva kausi vie mukanaan näitä murheen ja huolen aihioita, joita kirjoituksissani ja ajatuksissani olen täälläkin esiin nostanut.
Toistaiseksi en näe isoja merkkejä/eroja siitä, että asiat olisivat viime kaudesta opin ottaneena muuttuneet oikeastaan mitenkään.
Näen monta aihetta huoleen ja muutaman positiivisen valonpilkahduksen.
Suuria voittoja suhteessa kauteen 21-22 en Lukon toiminnassa ikävä kyllä havaitse.
 
Viimeksi muokattu:

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kiitos asiallisesta ja hyvästä keskustelusta.
Perusteluja löytyy molempiin suuntiin, mutta pelkästään idealismilla tai pelkästään rahalla ei pitkälle pötkitä (siitä lienemme samaa mieltä.)
Toivon kovasti, että tuleva kausi vie mukanaan näitä murheen ja huolen aihioita, joita kirjoituksissani ja ajatuksissani olen täälläkin esiin nostanut.
Toistaiseksi en näe isoja merkkejä/eroja siitä, että asiat olisivat viime kaudesta opin ottaneena muuttuneet oikeastaan mitenkään.
Näen monta aihetta huoleen ja muutaman positiivisen valonpilkahduksen.
Suuria voittoja suhteessa kauteen 21-22 en Lukon toiminnassa ikävä kyllä havaitse.
Kyllä mä näkisin että pre-seasonin 22-23 hankinnat ovat huomattavasti vähemmän arpoja kuin 21-22 hankinnat. Kestner, Somppi, Saarela, Pavelka, Reunanen vs. Pooley, Ilomaki, Haga, Jukuri, Kainulainen.
 

Sinkilä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, ManU, Pesäkarhut, SoJy, Valepa, Narukerä
Jos sarjassa on useampi jengi, jolla pelaajiin käytettävä määrä on 0,5-1miljoonaa suurempi, on hyvin epätodennäköistä että ainakaan säännöllisesti oltaisiin mitalipeleissä.
Joka puolella alkaa kuitenkin olemaan toiminta ammattimaista, ja Lukko häviää kaupungin koossa ja sijainnissa jo.

Lukolle mielestäni on ensiarvoisen tärkeää, että valmentaja on sellainen, joka vetää niitä pelaajia, joista on mahdollista kilpailla.

Tavalla tai toisella kilpailussa pitää pystyä pysymään mukana myös taloudellisesti eli kasvattamaan budjettia niin, että se on taloudellisesti mahdollista.

1. Hyvä valmentaja, josta etua pelaajahankinnoissa ja pelitavallisesti
2. Hinta vs. Laatu positiivisten pelaajien rekryt
3. Riittävä budjetti, jotta kärki saadaan riittävän tasokkaaksi ja leveäksi versus kilpailijat
4. Oman organisaation ammattimainen urheilu, joka tulevaisuudessa tuottaisi omavaraisesti parempi pelaajia
5. Katseita enemmän myös näihin ”vain” hyviin liigapelaajiin, joita saisi pidettyä useamman vuoden.
(Esimerkkeinä Teemu Eronen, Petteri Nikkilä)
 

lätkässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Rauman Lukko
Raumalisää tuskin enää maksetaan kenellekään. Muistaisin käydyn keskustelua Raumalisästä ihan aiheellisesti Kari Martikaisen ja Toni Dahlmanin kohdalla aikanaan. Hesasta tulleita meritoituneita kavereita, jotka haluttiin isoista parrasvaloista pienempään kaupunkiin. Kaupungin kokoa ja aktiviteettien puutetta voisi perustellusti väittää jonkinlaiseksi syyksi Raumalisään. Mutta.

Tässä on niin paljon liikkuvia osia, joita on melkein turha spekuloida, mutta siitähän kaikki pitävät, joten ihan vaan esimerkin vuoksi muutama:

KAUPUNGIN KOKO (Raumalisä)

Toni Porkka sanoi aikanaan, että Rauma on juuri täydellisen kokoinen kaupunki. Päivähoitopaikka lapsella, koulut, kaupat jne. ovat lähellä. Kaduilla on rauhallista, meri on lähellä ja rauha. Samoin treenauspaikat ja jäähalli. Ei tarvitse ajaa autolla mitään tuntien matkoja, kun hallille voi päästä kävellen tai pyöräillen hetkessä.

Justin Morrison mainitsi tulevansa pienestä kaupungista ja Rauman olevan juuri sopivan kokoinen. Tuli toki Los Angelesista, mutta ilmeisesti kaupungin koolla ei ollut hänelle mitään merkitystä.

Pelaajat eivät arvosta samoja asioita - hekin ihmisiä, kuten me itse, jotka arvostamme erilaisia asioita. Toiset pitkästyisivät Raumalla ja etsisivät huvinsa sitten esimerkiksi baareista. Jotkut ulkoilisivat Raumalla, tapaisivat kavereitaan, jollekin taas Rauma olisi paikkakunta, jossa he viimeistään alkoholisoituisivat. Rauma ei ole kaikille paikkana houkutteleva. Ulkomailta tulleet eivät välttämättä ymmärrä kaupungin pienuutta Raumalle tullessaan. Jos he ovat aiemmin asuneet vain jossain pääkaupunkiseutua suuremmissa kaupungeissa.

Se, miten kaupunkiin suhtautuu voi vaikuttaa lopputulokseen. Ja moni liittää tämän Raumalisän tuohon ajatukseen, että ei kukaan halua kaupunkiin, jossa ei ole mitään. Se voi olla jopa raumalaisten itsensä kokemus kotikaupungistaan, mikä yleensä on sellainen negatiivisen kautta (epä)onneen -tapa. Raha ikään kuin kompensoisi joidenkin mielikuvituksessa sitä, että pelaa kaupungissa, jollaisessa ei itsekään kestäisi olla, joten miten joku huippupelaaja. Mutta jos pelaaja suhtautuu kiekkoon ammattimaisesti, sillä montako baaria, huvipuistoa, hypermarkettia tai kansallispuistoa kaupungista löytyy, tuskin on mitään tekemistä ammattilaisuuden kanssa. Mutta siitä on seuran aina otettava selvää, mitä kukin pelaaja toivoo, koska se voi olla yksi tekijä, joka voi rajata joitain pelaajia pois. Tai vaikka pelaaja tekisi sopimuksen seuran kanssa, ilman asioista selvää ottamista, pelaaja ei välttämättä viihtyisi Raumalla ja pelaisi alle odotusten, ilman "sydäntä".

SEURAUSKOLLISUUS (Myytti)

Nykyään kiekkoilijat ovat ammattilaisia, mutta jotkut heistä ovat uskollisempia kasvattiseuroilleen kuin toiset. Petri Vehanen pysyi uskollisena Raumalle Suomessa. Janne Ojanen pysyi uskollisena Tapparalle. Mutta jos tällainen pelaaja halutaan loikkaamaan kaupungista toiseen, siinä luultavasti rahaa on pakko tarjota hitusen enemmän kuin kasvattiseura.

Esimerkiksi Petteri Nummelinin ja Ville Vahalahden saaminen Raumalle ei ollut mitään rakettitiedettä. TPS hylkäsi omat pelaajansa ja Lukko tarjosi heille enemmän (joku voi ajatella tämän Raumalisänä, mutta kyse oli vaan kilpailukykyisestä tarjouksesta, koska TPS pelasi korttinsa Turkuvähennyksen varaan). Suomessa tiedettiin molempien pelaajien taidot, joten Lukko tarjosi heille kaksi asiaa: lähellä Turkua ja kilpailukykyisen sopimuksen. Pelaajista tuli turkulaisesta näkökulmasta pettureita, juudaksia, mutta vika "seurauskollisten" pelaajien loikkaamiseen toiseen seuraan oli lopulta yksinkertainen: TPS ei antanut mahdollisuutta harjoittaa ammattia sellaisella sopimuksella, johon pelaajat olisivat olleet tyytyväisiä. Seura voi siis ulkoistaa oman, seurauskollisen kasvattinsa. Raumalta löytyy näitä esimerkkejä yhtä paljon uloslähteneistä kuin sisääntulleista. Seuran pitäisi osata pelata korttinsa oikein. Historiassa Raumalla tehtiin todella paljon pelaajastrategisia virheitä, joista Raumalla jouduttiin maksamaan. "Seurauskolliset" Kari Martikainen ja Toni Dahlman tulevat itsellä ensimmäisenä mieleen. "Seurauskolliset" Juha-Pekka Haataja ja Pekka Saarenheimo olivat taas strategisesti erilainen valinta, taloudellisesti ja menestyksellisesti parempi ratkaisu.

Raumalaiset ovat alkaneet Lukon talous- ja pelaajastrategisten juttujen vuoksi uskoa tuohon "Raumalisään", vaikka tosiasiassa pelaajat ovat profiililtaan ja toiveiltaan erilaisia. Hintaan voi vaikuttaa yhden kohdalla se, että kaupungissa on alle 50 000 asukasta, toisen kohdalla siitä, että siellä on yli 15 000 asukasta. Jonkun kohdalla pyydettyyn palkkaan voi vaikuttaa se, että tarjouksen tekee Porin Ässät, toisen kohdalla se, että sen tekee Rauman Lukko. Tähän voi vaikuttaa moni muukin asia kuin itse kaupunki. Esimerkiksi pelaajalle entuudestaan tutut valmentajat tai pelaajat.

PELAAJASTRATEGIA (Profiili)

Jotkut Liigaseurat, kuten Rauman Lukko on kasvattajaseura. Sillä on taloudellisia edellytyksiä kilpailla itseään isompia vastaan, mutta se ei ole aina edes järkevää. Hyvin harvoin silloin, jos pelaajaa ei ole kunnolla tarkkailtu, ei vain pelaajana, vaan myös ihmisenä.

Ilveksessä tehtiin taloudellisten vaikeuksien vuoksi vuosia sitten päätöksiä, että kalliista pelaajista hankkiudutaan eroon ja sisään on pakko ottaa junioreita. Tilanne pakotti siis Ilveksen muuttumaan pelaajanhankinta- ja rahankäyttöstrategiaansa. Katsokaa Ilveksen pelaajaprofiilia vuosia taaksepäin ja miettikää, miten se on päätynyt nykytilanteeseen, jossa se voi kasvattaa pelaajabudjettia, vaikka on jo muutaman kauden kuulunut Liigan kärkiseuroihin.

Raumalla on toimittu aikanaan samoin. Se ei ole mikään suora ja helppo tie menestykseen, mutta seuran talouteen sillä on melko huomattavakin vaikutus. Vuosituhannen vaihteen projektista Lukko kasvatti itselleen tuleviksi vuosiksi seurauskollisia ja kansainvälisesti menestyneitä pelaajia. Sitä valituksen määrää, mikä silloin kuultiin, kun Lukko ei menestynyt, mutta kuinka paljon paremmalta se sitten on tuntunut jälkeenpäin, kun Raumalla on ollut esitellä itsestään Vehanen ja Niskala.

Omien junioreiden kasvattaminen Liigapelaajiksi on strategia, jossa näitä "lisäarvon" pelaajia voidaan harkita. Samalla pelaajien kasvattamisen seurauksena, jotkut nuorista saattavat saada NHL-varauksen ja NHL:ään siirtyessään seura saa siitä hieman taloudellistakin hyötyä. Ja vaikkei pelaaja siirtyisi NHL:ään, näistä pelaajista voi kasvaa oman seuran uskollisia runkomiehiä tulevaisuudessa. He eivät ehkä ole kaiken aikaa Raumalla, mutta saattavat kuitenkin tehdä aina silloin tällöin paluun: Tarmo Reunanen, Aleksi ja Antti Saarela, vanhemmasta polvesta Toni Koivisto, Tomi Pettinen ja Petri Vehanen.

Moni huutaa valmiiden pelaajien perään ja vertailee rosteria aina sillä silmällä, millaisella miehistöllä olisi mahdollista pärjätä kilpailussa suurempia vastaan. Jokainen joukkue tarvitsee varmasti muutaman täsmähankinnan, jotka ovat takuuvarmoja (jos mikään on takuuvarmaa, koska esimerkiksi loukkaantumiset yleensä tulevat yhtä takuuvarmasti puskista joskus kuin ne tehot), mutta paljonko on riittävästi? Jos runko on täynnä omia kasvatteja, taloudellinen tappio on lopulta huomattavasti pienempi kuin jos joukkueessa olisi liikaa niitä rikkimeneviä, kalliimpia pelaajia. Moni joukkue saattaa yllättävästi lisäksi menestyä lopulta paremmin, kun se vaan ajaa sisään niitä nuoria pelaajia, antaa vastuuta ja aikaa pelijärjestelmään sisäänpääsemiseen.

Ne "valmiit" pelaajat ottavat tehtaan takuulla aina jotakin "lisää", kun taas tulevaisuuden tomipettiset, petrivehaset, janneniskalat, toniporkat, tonikoivistot ja tarmoreunaset ovat huokeampia vaihtoehtoja. Janne Niskala teki kaudella 2003-2004 runkosarjassa 21 maalia. "Raumalisää" nauttinut Kari Martikainen teki kaudella 2006-2007 runkosarjassa 17 tehopistettä ja tehotilastossa -10. Fani tietysti toivoisi, että hankitaan samalla rahalla kuin Martikaiseen laitettiin yksi Brent Burns, mutta realiteetit. Ottaisin itse ainakin noin 1000x mieluummin villeheinolia, vilisaarijärviä, robinpressejä ja lukasklokeja seuraan...

VALMENNUS JA SEURAJOHTO (kokonaisuus)

Kaikki tilastot, kaupungin koot ja seurauskollisuudet ovat kaikki spekulatiivisia. Ne voivat vaikuttaa pelaajan arvoon, haluun pelata kaupungissa ja ylipäätään sitä kautta seuran menestykseen. Kuitenkin lopulta kaikki palautuu pelaajien lisäksi siihen, millä tavalla seura on organisoitu, miten se ottaa huomioon nuoret pelaajat, miten ne vanhemmat.

Jotkut pelaajat saattavat hyvin olla seurauskollisuuden sijaan valmentajauskollisia. Pelaaja on valmis tulemaan seuraan halvemmalla, koska seuralla on tuttu päävalmentaja tai joku tuttu taustahenkilö. Voi olla, että nykypäivänä esimerkiksi seuran imagolliset tekijät somessa saattavat vaikuttaa joidenkin pelaajien päätöksiin. Eivät nämä nuoret ainakaan 1960-luvun nuoria taida olla. Seuran pitäisi kyetä antamaan itsestään ulos sellainen mielikuva, joka puhuttelee 2000-luvulla syntyneitä.

Jotkut pelaajat ottavat pelin ammattimaisesti, mutta seurajohdolla tulisi olla tarjota vaikeita hetkiä varten kevyempää toimintaa, pukukopissa pitäisi olla rento tunnelma ja sitä rentoutta tuovien pelaajien tai taustatyöntekijöiden huumori sekä kaikki muu saattaa vaikuttaa kokonaisuuteen. Se millaisia kepposia esimerkiksi ulkomaan avut keksivät tehdä, saattaa laukaista seuran sisältä jännitystä ja "mailan puristamista". On väistämätöntä myös se, että jotkut pelaajat saattavat hyvinkin olla valmiita siirtymään seuraan halvemmalla, koska siellä on tuttu pelaaja suunnilleen samalla palkalla; voi siirtyä seuraan siksi, että siellä on se toinen pelaaja, jonka on kokenut hauskaksi seuralaiseksi, jonka kanssa on mukava käydä kalassa, pelata biljardia tai lukea udmurttilaista runoutta. Kun taas sitä "lisää" joutuu maksamaan sellaiseen seuraan, jossa niitä tuttuja ei ole, jossa riskinä on se, että "mailaa puristetaan"... ja luultavasti puristetaankin.

Rento ilmapiiri on se, mikä jää jossain määrin myös valmennuksen ja seurajohdon kontolle. Jääkiekko on ammattilaislaji, mutta jos siitä lähtee hauskuus ja pelaamisen ilo, silloin ollaan tekemisissä luultavasti jonkin tason taloudellisten tappioiden kanssa. Siksi on seurankin näkökulmasta tärkeää, että seuraan löydetään, jos ei niitä kaikkein parhaita pelaajayksilöitä, niin silloin mukavia, leppoisia ja hauskojakin persoonia, jotka omalla olemuksellaan ja työllään vaikuttavat myönteisesti pukukopin ilmapiiriin.

Ja tämäkin, kuten kaikki edellä ollutkin on spekulatiivista. Talous, psykososiaaliset tekijät, maantieteellinen sijainti ja ynnä muut ovat pieni osa kokonaisuutta. Ne voivat kuitenkin vaikuttaa yksittäisen pelaajan haluun siirtyä johonkin tiettyyn seuraan, tietyllä hinnalla. Ja markkinat voivat hyvin vaikuttaa tyhjiltä esimerkiksi Rauman kohdalla silloin, kun tietyntyyppisiä pelaajia ei ole tarjolla (niitä, jotka tykkäävät pienistä kaupungeista, jotka ovat saaneet vastaavan tarjouksen toisesta kaupungista, jossa mahdollisuus saada vastuuta)... Oikeanlaisten pelaajien löytäminen on aika helppoa erilaisissa lätkämanageripeleissä, joissa olen itsekin mestaruuden voittanut luotsaamillani ja rakentamillani kokoonpanoilla kymmeniä kertoja. Reaalitodellisuudessa liikkuvia osia on enemmän. Hyvänä päivänä (vuotena) kaikki natsaa, ja toisena päivänä (vuonna) ei oikein mikään...

Puheen "Raumalisästä" voi kuitenkin näin ulkopaikkakuntalaisen näkökulmasta lopettaa. Yhtä hyvin se voisi olla "Helsinkilisä", "Porilisä", "Ristodufvalisä", "Turkuvähennys", "Hiuslisäkelisä" tai "Anna mulle muuten vaan lisää".
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ilveksen pelaajabudjetti nousee ensi kaudeksi ja on jossain välillä 2,5-3,0 milj. €. Tarkkaa summaa ei mainittu, mutta lähes tuohon kolmeen milliin on mahdollista maksaa pelaajille. Ilves ei aio kuitenkaan hölmöillä palkatessaan pelaajia. Jos jonkun pelaajan pyyntö on Ilveksen mielestä liian korkea, niin sitten otetaan toinen pelaaja.

Lukossa tämä menee samoin paitsi pelaajaa ei välttämättä oteta lainkaan, jos sopivaa pelaajaa ei löydy. Pelkän hankkimisen ilosta ei rahaa pidä tuhlata, vaan sitten annetaan isompi mahdollisuus jo joukkueessa oleville pelaajille.

Näille okkuleille ei tule mieleen, ettei kovia kotiutuksia voi tehdä ennen kuin joukkueessa on pelannut läpimurtopelaajia. Eikä välttämättä edes silloin, sillä edes kaikkia omia junnuja ei välttämättä paluu Raumalle kiinnosta, vaikka urheilujohtaja kuinka yrittäisi vakuutella.

Puheen "Raumalisästä" voi kuitenkin näin ulkopaikkakuntalaisen näkökulmasta lopettaa. Yhtä hyvin se voisi olla "Helsinkilisä", "Porilisä", "Ristodufvalisä", "Turkuvähennys", "Hiuslisäkelisä" tai "Anna mulle muuten vaan lisää".

Kyllä Rauma-lisä on ollut olemassa, eikä se välttämättä ole huono asia kunhan sen vastinparina on kilpailijoita kovempi vaatimustaso. Jos pelaaja vaikuttaa sellaiselta, joka vaatii seuralta enemmän kuin seura pelaajalta, ei mitään lisiä kannata maksaa. Sillon on ihan oikein olla palkkaamatta tällaista pelaajaa ja kertoa julkisuuteen, ettei markkinoilta löydy pelaajaa. Ennen Sahlstedtia toimintatapa näytti olevan sellainen, että pelaaja vaatii ja seura nöyristelee.
 

Sinkilä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, ManU, Pesäkarhut, SoJy, Valepa, Narukerä
Ymmärrän ehdottomasti sen, että ketä tahansa pelaajaa ei hankita vaan sellaisia, jotka urheilujohdon strategiaan sopivat.

Omasta mielestäni puheet kaupungin koosta tai sijainnista ovat lopulta vain selityksiä.
Asioita, jotka ovat olemassa.

Pitää löytää muita kilpailuetuja tai esim. pelaajia, jotka viihtyvät ja sitoutuvat pienempään paikkaan.

Rahaakin tärkeämpi asia on se, että organisaatio menestyy säännöllisesti ja pelaajat kehittyvät / pääsevät isompiin sarjoihin suoraan Lukosta.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Osalta pääsee myös unohtumaan, että Killerillä on nyt paljon haastavampi tilanne kuin mestaruuskaudella. Tuolloin Kalle iski juuri oikeaan aikaan, kun kilpailijoiden talous kärsi koronasta ja Lukko pääsi iskemään. Bonuksena vielä kakun päälle Saarela ja Klok.

Nyt kilpailu pelaajista on paljon kovempaa, varmasti Killeri on tarjousta laittanut esim Ilvekseen, Kärppiin ja Tapparaan menneille tähtipelaajille. Liigan taso on nousussa kärkijoukkueiden osalta, eikä se ole huono juttu.
 

Sinkilä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, ManU, Pesäkarhut, SoJy, Valepa, Narukerä
Osalta pääsee myös unohtumaan, että Killerillä on nyt paljon haastavampi tilanne kuin mestaruuskaudella. Tuolloin Kalle iski juuri oikeaan aikaan, kun kilpailijoiden talous kärsi koronasta ja Lukko pääsi iskemään. Bonuksena vielä kakun päälle Saarela ja Klok.

Nyt kilpailu pelaajista on paljon kovempaa, varmasti Killeri on tarjousta laittanut esim Ilvekseen, Kärppiin ja Tapparaan menneille tähtipelaajille. Liigan taso on nousussa kärkijoukkueiden osalta, eikä se ole huono juttu.
Tottakai on, ja nyt sitä osaamista mitataan aivan eri tavalla.
Jos siinä haluaa Lukko pärjätää, keinot pitää löytää.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tuolloin Kalle iski juuri oikeaan aikaan, kun kilpailijoiden talous kärsi koronasta ja Lukko pääsi iskemään. Bonuksena vielä kakun päälle Saarela ja Klok.
Eikös se tässäkin ketjussa ole totuutena moneen kertaan ilmoitettu että Lukon viime kauden hyytymisessä ei ollut koronan kanssa mitään tekemistä. Kaikilla sama juttu, koronaa joka paikassa.

Samaa logiikkaa käyttäen Kallella oli samat olosuhteet kuin muilla kun mestarijoukkueen kokosi.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Samaa logiikkaa käyttäen Kallella oli samat olosuhteet kuin muilla kun mestarijoukkueen kokosi.

Tarkoitin sitä, että mestaruuskaudella Lukon taloustilanne oli kilpailijoihin nähden todella vahva. Nyt muut kärkiseurat ovat nostaneet pelaajabudjetteja ja Lukko on jäänyt vähän jälkeen.

Menestys on edelleen mahdollista, mutta selvästi haastavampaa.
 

Rantsukoff

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Näillä muilla tarkoitetaan varmaan Tapparaa? Kukaan muu ei merkittävästi hyötynyt viime hetken hankinnoistaan. Mm finaaleissa pelannut TPS istutti venäläisveljeksiä katsomossa ja pelasivat huikaisevat pudotuspelit alkuperäisellä rungollaan.
Ja fakta on että korona sekoitti Lukon tekemistä liikaa koska pelaajia tippui pois pari kentällistä pahimmilla mahdollisella hetkellä, silloin kun olisi pitänyt suunnitellusti olla äijät iskussa. Se mitä muihin vaikutti/ ei vaikuttanut ei liity Lukkoon mitenkään.
Ainakin Hifk ja Ilves kärsi yhtä paljon. Ottelusiirtoja ei tullut niin paljon, mutta sitten pelattiin junnuilla ja mestismiehillä. Ilveksellä meni tammi-helmikuu käytännössä ilman yhteisiä joukkueharjoituksia. No se menneistä. Lukko tekee paluun ensi kaudella top6 -joukkoon.
 

lätkässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Rauman Lukko
Kyllä Rauma-lisä on ollut olemassa, eikä se välttämättä ole huono asia kunhan sen vastinparina on kilpailijoita kovempi vaatimustaso. Jos pelaaja vaikuttaa sellaiselta, joka vaatii seuralta enemmän kuin seura pelaajalta, ei mitään lisiä kannata maksaa. Sillon on ihan oikein olla palkkaamatta tällaista pelaajaa ja kertoa julkisuuteen, ettei markkinoilta löydy pelaajaa. Ennen Sahlstedtia toimintatapa näytti olevan sellainen, että pelaaja vaatii ja seura nöyristelee.
En oikeastaan missään kohtaa väitä, etteikö pelaajille oltaisi maksettu "Raumalisää". Sanon vain, että riippumatta paikkakunnasta, näitä lisiä voidaan joutua maksamaan eri syistä. Siten oikeastaan puhutaan vaan yksinkertaisesti "kilpailukykyisen tarjouksen" tekemisestä pelaajalle, joka ei olisi välttämättä tulossa pieneen, keskikokoiseen, suureen kaupunkiin, pieneen, keskikokoiseen tai suureen maahan, kärki-, keskitason- tai viimeisestä paikasta kilpailevaan joukkueeseen. Ja siinäkin on useita tekijöitä, jotka edelleen saattavat vaikuttaa siihen, kirjoittaako pelaaja nimensä sopimukseen. Asian voi miettiä ihan omasta näkökulmasta, mihin olisi valmis lähtemään, millä hinnalla ja miksi. Mihin ei haluaisi, ja paljonko jouduttaisiin maksamaan siitä, että menisit sellaiseen paikkaan, johon et lähtökohtaisesti halua. Ja jos ei halua johonkin, niin kuinka todennäköistä on, että raha on se tekijä, joka saa kirjoittamaan nimen paperiin? Kuinka moni on valmis menemään rahasta sinne, mihin ei halua, kuinka moni ei kirjoita nimeään paperiin, maksetaan mitä tahansa?

Lukon tilanne ei ole tällä hetkellä mielestäni mitenkään äärimmäisen vaikea. Jos sisään tuodaan koko joukko uusia pelaajia, heidän sisäänajonsa pelitapaan, seurakulttuuriin yms. vie aina aikaa, eikä kannata puhtaasti rosterin laajentamismielessä alkaa ostaa varsinkaan mitään valmiita pelimiehiä. Mieluummin juuri akatemiapelaajia tai sitten näitä Pohjois-Amerikan sarjoissa pelaavia jamppoja (Somppi, Reunanen), jotka kaipaisivat parempaa mahdollisuutta näyttää osaamisensa ensin Liigassa.

Lukko on osunut hyvällä prosentilla näihin nuoriin pelaajiin, enkä tiedä maksetaanko esimerkiksi Sebastien Repolle, Linus Nymanille, Julius Mattilalle, Tarmo Reunaselle ja Otto Sompille jotain "Raumalisää" siksi, että pelaavat nyt kaukana sivistyksestä. Epäilen, koska vaikka joidenkin raumalaisten mielestä Rauma on takapajula, se riippuu täysin siitä, millaisessa paikassa kukin ihminen tykkää elää ja asua, mitä omassa arjessaan arvostaa, millä ei ole mitään merkitystä. Mutta hyvät ja kasvavat pelaajat saattavat toivoa jossain vaiheessa jotain "lisää", jos osaamisensa näyttävät ja silloin seura joutuu vain tekemään kilpailukykyisen tarjouksen. Se on yksi, kovin aliarvostettu keino saada pidettyä joitain näistä runkopelaajista seurassa pidempään. Joku ehkä puhuu "lisästä", minä käyttäisin siitäkin sanaa "palkankorotus".
 

Raymond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kallehan sanoi, että Lukko tulee nostamaan pelaajabudjettia 5% vuosittain johonkin asti muistaakseni? Niin siinä mielessä Lukko tulee kyllä jatkossakin pysymään kilpailussa mukana kärjen kanssa.
 

Okkul

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko ja maajoukkueet
Kallehan sanoi, että Lukko tulee nostamaan pelaajabudjettia 5% vuosittain johonkin asti muistaakseni? Niin siinä mielessä Lukko tulee kyllä jatkossakin pysymään kilpailussa mukana kärjen kanssa.
Jos ei sille budjetille keksi Kalle järkevää käyttöä kuten viimevuonna, niin mitä hyötyä siitä on? 5 % vuodessa on vähemmän kun inflaatio nyt joten siitä ei paljoa kostu.
 

Raymond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jos ei sille budjetille keksi Kalle järkevää käyttöä kuten viimevuonna, niin mitä hyötyä siitä on? 5 % vuodessa on vähemmän kun inflaatio nyt joten siitä ei paljoa kostu.

Oot kyllä uskomattoman positiivinen. Ihan sama mitä Lukko tekee, niin se on perseestä. Valitat liian pientä budjettia. Kun sitä nostetaan, niin nosto on liian pieni ja sitä ei kuitenkaan käytetä. Seuraavaksi alat varmaan epäillä, että osallistuuko Lukko enää seuraavalle kaudelle.


Voisitko vastata aiemmin kysyttyyn juttuun, että ketkä pelaajat olisit hankkinut viime kaudella, kun tunkua oli niin paljon olevinaan.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
En oikeastaan missään kohtaa väitä, etteikö pelaajille oltaisi maksettu "Raumalisää". Sanon vain, että riippumatta paikkakunnasta, näitä lisiä voidaan joutua maksamaan eri syistä.

Juuri näin. Kärpissä ei ole tarvinnut miettiä mitään pohjoisen kaamoslisiä, koska se on joukkue, johon on ollut riittävästi halua tulla. Jos Lukko olisi kuin Kärpät, ei paikkakunta olisi mikään ongelma.

Rauma on toki pieni, mutta verrattuna Ouluun, Poriin, Lahteen tai Vaasaan, se ei ole mitenkään dramaattisen pieni. Helsinkiin, Tampereeseen ja Turkuun taas on, mutta minusta Lukossa on osoitettu, että urheilullinen menestyminen ei ole tästä kiinni.

Isompi ongelma on tänä vuonna ollut se, että Lukolla ei ole ollut korkotason paluumuuttajia, joita KHL:n tilanteen takia olisi voitu kotiuttaa. Eikä niitä tulevaisuudessakaan ole, jossa kaikki paikat käytetään okkuleiden strategian mukaan ostomiehiin, joilla ei synny minkäänlaista sidettä Lukkoon.

Kuulutan edelleen sanaa vaatimustaso. Ennen Lukkoon oli helppo saada rahalla ties millaisia pelaajia, mutta nykyään Lukossa voidaan sanoa nimimiehellekin ei, jos pelaaja ei muutoin täytä vaatimuksia. Kärpät ja Tappara menestyvät joukkueen rakentamisen ja vaatimustason, ei maksettujen palkkojen tai paikkakunnan koon takia. Tämän puutteen takia Lukko oli ennen seura, jossa maksettiin kovia palkkoja ilman sen kummempaa menestymistä, mutta minkäs sille voi. jos joku haluaa nämä ajat takaisin.
 

Raymond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Oulun ja Rauman vertaaminen tässä tapauksessa tasavertaisina on sokeaa katsomista. Oulun seudulla ei ole muita kilpailevia Liigajoukkueita. Käytännössä Kärpät haalii kaikki parhaat junnut pohjoisesta. Rauma taistelee hieman eri talousalueella muidenkin kanssa. Todennäköisyys, että kummasta tulee NHL-tähtiä kasvaa Oulun eduksi huomattavasti. Ja kun olet jossain tehnyt kasvun, niin paluu sinne on myös todennäköisempi.

Tietysti Lukon pitää pyrkiä vastaamaan kilpailuun avuilla, joihin on mahdollista itse vaikuttaa eli harjoittelutilat, henkilökunta ja muut sen kaltaiset asiat.
 

Okkul

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko ja maajoukkueet
Oot kyllä uskomattoman positiivinen. Ihan sama mitä Lukko tekee, niin se on perseestä. Valitat liian pientä budjettia. Kun sitä nostetaan, niin nosto on liian pieni ja sitä ei kuitenkaan käytetä. Seuraavaksi alat varmaan epäillä, että osallistuuko Lukko enää seuraavalle kaudelle.


Voisitko vastata aiemmin kysyttyyn juttuun, että ketkä pelaajat olisit hankkinut viime kaudella, kun tunkua oli niin paljon olevinaan.
Sinusta kaikki on negatiivista jos vain toteaa faktat, koita nyt vaan hyväksyä että kaikki ei mennyt viimekaudella putkeen eikä se johtunut vain koronasta.

Mitä pelaajiin tuleen niin pitkin syksyä löytyi muille mutta ei Lukkoon, Kallen mukaan olleet meille riittävän hyviä, sitten kuitenkin hommatiin Slovacek ja Jänis... ei se nyt putkeen mennyt vaikka millaisia värilaseja käyttää.

Kehutaan kyllä sitten kun on sen paikka, nyt ei ole vielä suurta aihetta suuriin riemun kiljahduksiin.
 

Raymond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Sinusta kaikki on negatiivista jos vain toteaa faktat, koita nyt vaan hyväksyä että kaikki ei mennyt viimekaudella putkeen eikä se johtunut vain koronasta.

Mitä pelaajiin tuleen niin pitkin syksyä löytyi muille mutta ei Lukkoon, Kallen mukaan olleet meille riittävän hyviä, sitten kuitenkin hommatiin Slovacek ja Jänis... ei se nyt putkeen mennyt vaikka millaisia värilaseja käyttää.

Kehutaan kyllä sitten kun on sen paikka, nyt ei ole vielä suurta aihetta suuriin riemun kiljahduksiin.

En näe sun vastauksessa yhtään nimeä vieläkään. Sulla on kuitenkin käytettävissä ihan selvä lista, mitä pelaajia on liikkunut, niin ei se kovin vaikeaa varmaan ole löytää sieltä niitä, mitkä olis sun mielestä ollut saatavilla Lukkoon realistisesti. Vai myönnätkö jo itsekin, että ei siellä hirveästi sellaisia ollut?

Sun puheet vaikuttaa siltä, että Lukon pitäis toimia jatkuvasti muuttuvien olosuhteiden takia ja toimia vastoin laadittua strategiaa. Oletko sitä mieltä, että strategiaa pitäisi muuttaa? Miltä osin, jos olet sitä mieltä? Ja jos strategia muutettaisiin sinun päättämäksi, niin toimittaisiinko sitä vastoin, jos kaikki ei mene heti putkeen?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Oulun ja Rauman vertaaminen tässä tapauksessa tasavertaisina on sokeaa katsomista. Oulun seudulla ei ole muita kilpailevia Liigajoukkueita. Käytännössä Kärpät haalii kaikki parhaat junnut pohjoisesta. Rauma taistelee hieman eri talousalueella muidenkin kanssa. Todennäköisyys, että kummasta tulee NHL-tähtiä kasvaa Oulun eduksi huomattavasti. Ja kun olet jossain tehnyt kasvun, niin paluu sinne on myös todennäköisempi.

Kysymys ei ole vain junioreista. Eikä Kärpät niin valtavaa etua saa sijainnistaan, koska pohjoisessa asuu vähemmän väkeä.

Se aika, jolloin nuoret kehittyivät oman kotiseudun joukkueessa, alkaa olla ohi. Jos Lukko pystyy muuttumaan NHL-pelaajia kasvattavaksi seuraksi, valitsee helsinkiläinen mieluummin Lukon kuin IFK:n. Tämän vuoden ykkösvaraus valitsi aikoinaan kehityspaikkansa vieraasta maasta.

Talousalueen koosta johtuen Lukossa tullaan tulevaisuudessa näkemään yhä enemmän porilaisia junioreita, jos he itse näkevät Lukon paremmaksi paikaksi kehittyä. Porilaisten jälkeen on vuorossa ties ketkä hämäläiset, uusmaalaiset ja varsinaissuomalaiset.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös