Golden AWe kirjoitti:
Samanlaisia kokemuksia, omistaako joku juuri noita kultakauden Ryhmä X/X-Men lehtiä?
Toki omistaa! Juuri Ryhmä-X:ää on melkein kaikki Suomessa ilmestyneet numerot paria ekaa lukuunottamatta. Tai nekin oikeastaan on, mutta ovat niin resuja, etten oikeasti laske niitä omistavani. Claremontin tarinoista pidin myös Byrne/Austin-kaksikon jätettyä lehden kuvittamisen, vaikka kuvituksen taso alkoikin sitten sen jälkeen heilahdella.
Nythän noita Essential-paketteja julkaistaan suomeksikin Ihmesarja-nimisessä isohkossa pokkarimuodossa, ja uusin julkaisu sisältää Bob Cockrumin kuvittamia sekä Suomessa ennenjulkaisemattomia X:iä. Näissä Claremont on edelleen tarinoitsijana. Olen tuon kaupasta poiminut, mutten ole vielä ehtinyt lukemaan, joten kommentteja ei ole antaa. Tuo mainittu Pimeä Feenix -saaga on jo julkaistu aiemmin uudelleen Ihmesarjassa.
Marvel-meiningistä pitäville voin suositella lämpimästi Stan Leen ja Steve Ditkon vallan hulppeaa Doctor Strangea, jonka edesottamuksista on julkaistu toistaiseksi kaksi Essential-pakettia. Ensimmäisen luin, ja oli tanakkaa tavaraa. Maagisen mystisissä sfääreissä suihkiva Strange on kyllä täysin omalaatuinen ilmestys trikoosankareiden joukossa ja nimenomaan siinä hyvässä mielessä.
Amerikan reissulta tarttui mukaan myös Jack Kirbyn DC-luomukset, eli New Gods, Forever People, Mr. Miracle ja Fourth World. Näissä ilahduttaa sekä hyvisten että pahisten viljelemä paatoksellisen mahtipontinen kieli ja jo tavarmerkiksi muodostunut Kirbyn arkiset rajat ylittävä kuvitus. Mieleenpainuvin hahmo lienee Black Racer -niminen avaruuden surffailija, jonka kulkuvarustuksiin kuuluvat sukset ja sauvat! Miettikää nyt: kosminen karpaasi SIVAKOI taisteluun!
Lee ja Kirby -kaksikon tuotokset on tarkoitus kahlata kaikki läpi jossain vaiheesssa, eritoten häpeilemättömän kosmiset Ihmeneloset ja Hopeasurffaaja, Thoria tietenkään unohtamatta. Supersankareiden kohdalla katse on siis kohdistettu taaksepäin, sillä monia klassikoita on lukematta.