No mulla tää on ihan surffilautana. Toimii kuin Buickin vessa. Jotain perus RAW-konvertointia yrittänyt valokuville, mutten ole oikein päässyt noiden softien käyttöliittymien kanssa sinuiksi. Eli vähäiset kokemukset muusta käytöstä, mutta käytännössä ei ole kaatunut kone vielä kertaakaan parin vuoden aikana. Tai nää kolme konetta, mihin olen tän tunkenut. Noi RAW-konvertterit sain kyllä jumahtamaan helposti jo testivaiheessa. Kuriositeettina mainitsen, että Rawtherapeen laittaminen winukkaan kaatoi koko koneen n. minuutissa. Ainoa, mihin tarvitsen kotona winukkaa, on juuri tuo valokuvien käpistely. Canon ei ole jaksanut Linuxille softaansa kääntää. MP3:t hoitelen tosin myös sillä. Mutta se taas johtuu siitä, että siinä pöytäkoneessa on tarpeeksi kovalevytilaa. Itse asiassa iTunes on pakko olla, kun on iPodeja. Sitä ei vissiin Linuxiin taida saada? En ole kyllä etsinytkään, paitsi juuri äsken 5 s verran.Linux ilmeisesti on kohtalaisen varma ja soiva peli?
Tällä hetkellä windows-version pyörittäminen winellä näyttäisi toimivan, mutta mitään virallista tukeahan ei ole, joten mitään takeita ei ole etteikö se hajoa Applen päivittäessä kilkkeitään.Itse asiassa iTunes on pakko olla, kun on iPodeja. Sitä ei vissiin Linuxiin taida saada? En ole kyllä etsinytkään, paitsi juuri äsken 5 s verran.
WineHQ - Digital Photo Professional 4.xNo niin kauan kun on pakko roikuttaa tuota wintoosaa Canonin DPP:n takia, niin kyllä mä jaksan iTunesinkin kanssa kitua. Ei tuosta mitään riesaakaan ole.
Mutta kyllähän se totta on, että lähes kaiken kotikäpistelyn pystyy halutessaan hoitamaan Linuxilla.
M.O.T.
Hei nörtit,
Windows 7 on ollut epäkunnossa vanhemmalla läppärillä jo jonkin aikaa ja tekisi mieli kokeilla Linuxia tuolla koneella. Aiemmin käytössä ollut vain Windowseja, joten miten nopeasti tuota Linuxia oppii käyttämään? Tosin tuolla vanhemmalla koneella se käyttö taitaa rajoittua lähinnä nettiin ja rouvan opiskeluihin, joten siinä mielessä ei mitään kovin erikoista toimintaa ole luvassa.
Mutta siis, onko Linux kokeilemisen arvoinen järjestelmä?
Linux-käytön voi aloittaa myös ns. "pehmeämmin" esimerkiksi käyttämällä käyttistä USB-tikulta tai DVD-levyltä.
Olen käyttänyt eniten Ubuntua mutta myös Mint ja OpenSuse ovat jossakin vaiheessa koneella käväisseet. Tuo terminaalin käyttäminen on kyllä helppoa peruskäyttäjällekin, sillä käytännössä koodeja ja komentoja voi kopioida juuri noiden yhteisöjen keskustelupalstoilta lähes kaikkiin tarpeisiin. Ja jos ei löydy, niin kysymällä saanee vastauksia.Perusjampat pelkäävät Linuxissa eniten Terminaalia. Mutta todellisuudessa sen käyttäminen ei ole lähellekään niin nörttiä miltä se ulkopuolisen silmään voi aluksi näyttää. Mainitsemisen arvoinen asia on myös Linux-yhteisöt, joita on omansa jokaiselle distribuutiolle ja työpöytäympäristölle. Omien kokemusteni perusteella niissä ei vittuilla tyhmillekään kysymyksille ja ongelmiin löytyy ratkaisu hyvin nopeasti.
Täähän Linuxissa just onkin parasta. Se ihana oivaltamisen tunne, kun huomaatkin pystyväsi itse vaikuttamaan asiaan ilman jumalatonta ajuri-polkkaa, mikä Windowsin vastaavien ongelmien kohdalla on arkipäivää.Poltin silti täysin hihani Linuxin kanssa, koska se vaan on yksinkertaisesti niin saatanan perseestä. Kaikki toimii kivasti ja helposti niin kauan kun toimii, mutta sitten kun ei enää toimikkaan, niin on täys piru merrassa, etkä tasan varmasti pärjää ilman apua, ellet ymmärrä käyttöliittymän rakennetta ja tunne valtavaa kasaa erilaisia komentoja. Ja sitten googletellaankin avuttomana kyrpä otsassa niitä terminaalikomentoja ja löydetään yksi vastaava ilman ratkaisua jäänyt virheilmoitus jostain puolalaiselta foorumilta vuodelta 2007.
Tässä on toki se periaatteellinen ero että Android tulee esiasennettuna puhelimen/laitteen mukana jolloin se on jo tehtaalla testattu ko.kokoonpanoon toimivaksi. Esim. jos yrittäisi asentaa Androidin Microsoftin puhelimeen, varmasti joutuu nörtteilemään niin maan perusteellisesti.Google näytti Androidilla, miten homma laitetaan toimimaan. Ottakaa siitä mallia.
Olen kyllä kohteliaasti eri mieltä molemmista. Toki siitä voidaan keskustella, että jos ostaa uuden koneen windowssilla, niin kannattaako siihen lähteä linuxia asentamaan, mutta vanhan ja väsyneen koneen virittämiseen se on aivan erinomaisen fiksu ratkaisu. Myöskin kun itse tuossa päivittelin pari vuotta vanhaan halpisläppäriin Ubuntu 15.10-version, niin kyllähän se on ihan helvetin toimiva. Kaikki säädöt kun pitää defaulttina niin toimii kuin junan vessa. Omat säädöt voivat linuxissa kyllä rikkoa mitä vaan, koska se kuuluu systeemin luonteeseen, että mitä vaan voi tehdä. Esimerkiksi näytönohjaimen päivitys tuettomaan versioon kyllä varoittaa, että ei kannattaisi ellei tiedä mitä tekee.Olen kohteliaasti eri mieltä Linuxin käytön helppoudesta. Järkevyydestä puhumattakaan.
....
Hmm... Olen joskus asentanut Ubuntun CD/DVD:ltä ja mielestäni sekin toimi kanssa ensin live-levynä. Sitten kun alkoi varsinaisesti asentamaan niin alkoi armoton tiedostojen imurointi verkosta. Live-levyn yksi idea on kai se että sillä voi haeskella vaikkapa hajonneen tietokoneen (kovalevyrikko tms.) tiedostoja ja yrittää pelastaa niitä talteen. Joskus tuohon käytettiin pääasiassa Knoppixia. Nykyään kai useimmissa distroissa on tuo Live-mahdollisuus.Mint käynnistyi nätisti, mutta ihmettelin, eikö se meinaa kysyä ollenkaan, mitä tehdään vanhalle käyttikselle. Ei hätää työpöydälle tuli ikoni, jossa luki Install Mint. Eli tuo olikin vain live-versio.
Knoppix oli ensimmäinen Linux-jakelu, joka osasi tunnistaa automaattisesti tietokoneen laitteiston ja ladata sille sopivat ajurit.[1] Knoppix oli myös yksi ensimmäisistä Live-CD-jakeluista. Nämä ominaisuudet on sittemmin sisällytetty myös muihin jakeluihin. Knoppix on pääasiallisesti tarkoitettu käynnistymään suoraan CD-levyltä — kiintolevyä ei tarvita. Kiintolevyllä varustetussa koneessa Knoppixia voi myös kokeilla ilman, että kiintolevylle tarvitsee kirjoittaa. Toisaalta Knoppix osaa haluttaessa myös tallentaa paikallisasetukset ja asennetut ohjelmat kiintolevylle ilman, että sinne mahdollisesti ennestään asennetun käyttöjärjestelmän toiminta häiriintyy.
Jos en ihan väärin muista, toi Ubuntu kysyi buutissa, käytetäänkö liveä vai instataanko suoraan, päähän vai mahaan. Tai siis windowsin päälle vai rinnalle. Mint ei kysellyt, vaan meni suoraan liveen, vaikken mielestäni edes ladannut live-imagea. Erittäin selkeä systeemi joka tapauksessa.Hmm... Ole joskus asentanut Ubuntun CD/DVD:ltä ja mielestäni se toimi kanssa ensin live-levynä.
Mitä meinaat tehdä? Netti on pullollaan linux-foorumeja. Niistä löytyy vaikka mitä. En ole tutustunut, mutta noissa asennusongelmissa niitä tuli vastaan ja aika monipuolista tietoa on tarjolla.Saisikohan täältä jotain kirjasuosituksia nimenomaan vasta-alkajalle (eli tasoa 0)?