Musta Nuoli
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Joku voisi sanoa, että on vähän eri asia opiskella täysipäiväisesti kuin 50-tuntisen työviikon ohessa.
Pitkältihän opiskelua auttaa vanhempien valmius tukea lastaan taloudellisesti tai muuten. Ja jos on köyhästä perheestä, vanhemmat eivät voi tukea samalla tavalla kuin vauraammassa perheessä.
Mutta Suomessa riittävä valmius tukea lastaan (eli siis riittävän varallisuuden kerääminen) onnistuu kyllä myös keskituloiselta ns. duunariperheeltäkin tai keskiluokkaiselta valkokaulusperheeltäkin, siihen ei vaadita vanhan rahan sukuun kuulumista tai pieneen mutta upporikkaaseen eliittiin kuulumista. Tässä suhteessa Suomessa on ollut hyvät mahdollisuudet sosiaaliseen ja taloudelliseen nousuun eikä mitään kiveen hakattua luokkayhteiskuntaa ole ollut sanan siinä merkityksessä, mitä sillä marxilaisissa luokkateorioissa tarkoitetaan.
Totta kai on ollut ja nykyisin on enenevässä määrin yhteiskunnallisia ja taloudellisia eroja, mikä ei ole hyvä asia, koska eriarvoisuuden lisääntyminen ja esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyden siirtyminen sukupolvelta toiselle saattaa johtaa paljon nykyistä selkeämpään luokkajakoon ja sisäisiin ongelmiin. Mutta siihen vanhaan malliin, jossa köyhän perhe ei käy Stockmannilla vaan ostaa Elannosta ja päinvastoin ei ole paluuta ainakaan henkisesti (taloudellisesti voi toki käydä niin, että rutiköyhä ei osta mitään mistään, mutta ei hän jätä Stockmann-reissua väliin siksi, että se on porvarien tai "valkoisten" kauppa kuten isovanhempien aikainen sukupolvi on saattanut tehdä).