Liigaseurojen taloudelliset tulokset

  • 1 472 473
  • 5 092

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Eikö ässät kirjaa ollenkaan tv-tuloja tuloslaskelmaansa? Joutuvatko ne pimittämään miljoonan tulot verottajalta, kun muutenkin menee niin helvetin hyvin ja veroja pitää maksaa kaksin käsin?

Jollei kysyjä olisi raumalainen niin epäilisin tahallista väärinymmärtämisistä. Uuden Rauman mukaan Lukko kirjaa 2,8M€ sponssituloihinsa millin tv-rahaa, kun taas Ässien 1,8M€ on ilman sitä ja ko. summa on täten muissa tuotoissa. Voi toki olla että Ässien 1,8M€ sisältää kumminkin sen tv-rahan ja olen väärässä.

Semmoisenkin nyanssin voisi mainita että Ässien tulopuoli oli reilusti yli budjetoidun, taisi olla yli millin täällä mainittuja lukuja suurempi. Kun Lukon luvuista sitten poistaa konserniavustuksen ja käsittääkseni kaupungilta tulevat hallilainojen korot, niin taitaa ollakin Lukon tulopuoli pienempi.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kun Lukon luvuista sitten poistaa konserniavustuksen ja käsittääkseni kaupungilta tulevat hallilainojen korot, niin taitaa ollakin Lukon tulopuoli pienempi.

Jos käsityksesi hallilainan korkotuesta pitäisikin paikkaansa niin Lukon menopuolta selittää jonkin verran juurikin laajennus ja muut investoinnit. Ja kun vuokralainen (Lukko) korjaa ja laajentaa vuokranantajan (kaupunki) omaisuutta, niin onhan se oletettu korkotuki aika maltillinen vastaantulo rahallisesti jotta siitä voisi jotain väsynyttä kuittailun aihetta kehitellä. Ehkäpä toimintaa voi kutsua yhteistyösopimukseksi.. Tulojahan niillä yleensä koitetaan hankkia. Miksi niitä ei saisi laskea tulopuolelle? Investoinnithan tehdään yleensä tukemaan liiketoiminnan kasvua ja kannattavuutta. Ja hyvinhän oheistuotteet ovat menneet kaupaksi kun fasiliteetit on saatettu ajanmukaisiksi. Ja kaupunki saa pitää jumppatuntejaan ylätorilla jne.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Täällä pääsee näköjään kerran vuodessa muistuttamaan myös siitä pikkuseikasta, että RTK-palvelu on alunperin perustettu nimenomaan raumalaisten kiekkovaikuttajien toimesta kiekkoilun tukemista varten. Kuviossa ei ole mitään paheksuttavaa, tuomittavaa tai edes hymisteltävää, vaan vastaavaa toivoisi useammiltakin liigaseuroilta.

Aivan. Olet täysin oikeassa. Raumalla on jo alunperin tajuttu, ettei talousalue elätä muulla tavalla kiekkojoukkuetta.

Salonojan ja kumppaneiden mukaantulo on paljon ongelmallisempi asia. Tulee yht'äkkiä uusia seuroja, jotka eivät pyrikään tekemään edes nollatulosta ja lopputulos on se, että pelaajien palkat nousevat. Se ei todellakaan ole ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana olennaista se, että pelaajille on saatu tarjottua työpaikkoja, vaan se, että pelaajien saamat palkat ovat nousseet liian korkeiksi. Ei tähtien, vaan sen alapuolella olevien. Tilanne on onneksi ihan viime vuosina parantunut kolmesta syystä: a) ulkomaalaiskiintiö poistui, b) taloustaantuma 2008 (sekä osin se, ettei saa enää pukea niin moni pelaaja matsiin kuin aiemmin) pakotti seuroja pienentämään rinkejään ja c) omistajat ovat kyllästyneet maksamaan vuodesta toiseen suurtappioita. Niinpä peruspelaajien palkat eivät ole enää poskettomia edes pk-seudulla, jolloin fiksut seurajohtajat pystyvät toimimaan nyt niin, että seurat tekevät voittoa. Futiksen Englannin liiga on hyvä esimerkki siitä, että olisi toivottavaa, jos rahamiehet pysyisivät pois. Menee ihan kuralle koko sarja, jos joku arabi tai venäläinen ostaisi täällä jonkun seuran ja alkaisi pumpata siihen hillittömästi rahaa.

Hjallista en rinnastaisi Salonojaan tai vastaaviin rahamiehiin. Kuten joku totesi niin Hjallis pelasti konkurssikypsän seuran, eikä hänellä ainakaan alussa ollut edes niin paljon varallisuutta käytettävissään, vaan eiköhän hän antanut Iittala-osakkeensa vakuudeksi, että sai lainaa. Hjallis on ollut aina hyvä markkinoimaan, josta kertoo se, että sai rahaa maailmanympäri projekteihinkin. Hän sai Jokerit menestymään, sitä kautta kasvatti seuraa ja rakensi hallin. Se, että joukkue on tehnyt uudessa hallissa tappiota on eri asia.

Onhan se käänteisesti ihan uskomatonta vähäpätöisyyttä, että esim. Turun Palloseuralla on toimintaa tukevana taustabisneksenä joku helvetin bingo, vaikka talousalue olisi kautta aikojen mahdollistanut jotain aivan muuta.

Olihan HJK:llakin kymmeniä vuosia bingo, joka meni kaiken lisäksi ihan perseelleen. Mitäpä muuta urheiluseurassa toimijat voisivat keksiä kuin bingon, veikkausasiamiehenä toimimisen tai kahvilan pitämisen toimintaa tukemaan.
 

chris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Onko jossain eritelty paljonko joukkueet joutuvat budjetoimaan matkustukseen?

Erityisesti kiinnostaa Kärppien vs. PK-seudun joukkueiden luvut, kun oletusarvoisesti jokainen vieraspeli Kärpiltä vaatii lentomatkan ja mahdollisesti hotellimajoituksen koko joukkueelle (tietty peräkkäiset pelit menee yhdellä matkalla). PK-seudun joukkueilla ko. kulut lienevät huomattavasti pienemmät, kun vieraspeleistä kaksi on "kotipelejä" ja ainakin 5 muuta lähintä vieraspeliä "lähipelejä" (=max 2 tunnin bussimatkan päässä). Olisi kiva tietää missä suuruusluokassa näissä liikutaan.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
En minä nyt sitten tiedä että onko jonkun Salonojan toiminnassakaan yhtään enempää väärää kuin missä tahansa muussa rahoitusmallissa. Jos joku haluaa omasta tahdostaan laittaa ison summan omia rahojaan joukkueeseen joka vuosi niin en tiedä onko se loppujen lopuksi sen kummempaa kuin esim. joku yhteistyökumppani joka sponsoroi joukkuetta isolla summalla joka vuosi.

Onhan siinä tietysti tuo aspekti minkä scholl toi esille, että se saattaa vääristää kilpailua kun mukana on seuroja jotka tekevät tarkoituksellisesti miinustulosta, mutta minä näkisin sen ennemmin niin että ulkomaiset sarjat vaikuttavat enemmän pelaajien palkkoihin kuin Suomen sisäinen kilpailu ja tuo uusien vaihtoehtoisten rahoitusmallien etsiminen on pakon sanelema juttu. Joillakin talousalueilla saadaan kasattua yhteistyökumppaneita sen verran että pystytään joten kuten kilpailemaan ulkomaisten sarjojen kanssa ilman "ylimääräisiä" tuloja mutta heikommilla talousalueilla on pakko keksiä jotain muuta. On se sitten omien rahojen laittamista seuraan tyyliin Salonoja/Seppänen, halliyhtiön pyörittämistä, siivoustoimintaa tai bingon pyörittämistä.
 

scholl

Jäsen
ulkomaiset sarjat vaikuttavat enemmän pelaajien palkkoihin kuin Suomen sisäinen kilpailu ja tuo uusien vaihtoehtoisten rahoitusmallien etsiminen on pakon sanelema juttu.

Ulkomaalaiset sarjat ovat kiinnostuneita vain parhaista pelaajista. Ei sielläkään makseta sataa tonnia Carlo Grünnille. Rahamiesten mukaantulo vei täällä liigan muutamaksi vuodeksi kuralle samalla tavalla kuin Veikkausliiga meni kuralle Hjalliksen mukaantulon myötä eli normipelaajien palkat nousivat huimasti ja sitä kautta pelaajabudjetit. Toki se on toimitusjohtajien vika. Monissa seuroissa ei ollut riittävän ammattimaista porukkaa, jotta olisivat sanoneet painokkaasti ei agenteille, kun hintoja vedettiin ylöspäin. Muutamana viime vuonna tilanne on muuttunut, kun seurat ovat palkanneet toisaalta niitä ammattimiehiä ja toisaalta on sitten koettu edellämainittua taantumaa ja muita syitä, jolloin pelaajatkin huomasivat, että piru vie sitähän voi jäädä työttömäksi.

Ne joukkueet tekevät voittoa, jotka maksavat kohtuuvähän kärjen takana oleville pelaajille. Pena ei koskaan tajunnut tätä. Hän maksoi liikaa joka jätkälle.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kun katsoo Lukon tulosta, niin luultavasti sen tuloksesta on vähennetty ns. konserniavustus. Muistaisin Lukon tuloksen olleen lähes aina lähellä nollaa, mutta nyt kyse on ilmeisesti puhtaasta jääkiekkobisneksestä. Julmia lukuja muutamalla joukkueella.
 

alias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Joo, Lukon systeemi on innovatiivinen. Kausi touhillaan ja kauden lopussa kuitataan kertyneet tappiot konserniavustuksella ja tulos nollan kieppeille. Lienee verotuksellisestikin mukava juttu molemmille? Toimii kuin junan vessa niinkauan kuin RTK tuottaa hyvin. Eikös padallakin ole jotain pienimuotoista samansuuntaista viritystä, Pataproduction tjsp. Lienee tosin pienta puuhastelua, ainakin toistaiseksi.
 

senilix

Jäsen
Joo, Lukon systeemi on innovatiivinen. Kausi touhillaan ja kauden lopussa kuitataan kertyneet tappiot konserniavustuksella ja tulos nollan kieppeille.

Noinhan se ei mene. Konserniavustus budjetoidaan ihan samalla tavalla kuin muutkin tulot. Mutta koska rahaa siirretään saman konsernin sisällä, sitä ei nimitetä tuloksi yhteistyökumppanilta, sponsoroinniksi tai muuksi vastaavaksi.
 

Crueman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Man Utd, Los Angeles Lakers
Noinhan se ei mene. Konserniavustus budjetoidaan ihan samalla tavalla kuin muutkin tulot. Mutta koska rahaa siirretään saman konsernin sisällä, sitä ei nimitetä tuloksi yhteistyökumppanilta, sponsoroinniksi tai muuksi vastaavaksi.

Eli olet sitä mieltä, että Lukko vetää joka kauden tähtäämällä nollatulokseen ennen kautta budjetoidun konserniavustuksen määräämissä rajoissa?

Itse voisin vahvasti veikata, asiasta toki mitään tietämättä, että konserniavustusta kirjataan juuri niin paljon että tilikauden tulos on lähellä nollaa, kun tilinpäätöstä tehdään.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Pelicansin kohdalla kyllä puhuisin taloudellisesti menestyneestä organisaatiosta. Jos kuusi peräkkäistä tilikautta on tuottanut positiivisen tuloksen (ainoana koko liigassa) ja tappiot (tosin isot sellaiset) on 7-8 vuoden takaa, ei voida puhua heikon talouden organisaatiosta.

Saneeraus on aivan lopussa ja sen päättyminen tuo vielä lisää voimaa taloudelliselle puolelle. Talouspuolella pitäisin tämän hetken lahtelaisorganisaatiota liigan vahvemmassa keskikastissa heti stadilaisten, Oulun ja Rauman jälkeen.
 

reaper78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HIFK
Talouspuolella pitäisin tämän hetken lahtelaisorganisaatiota liigan vahvemmassa keskikastissa heti stadilaisten, Oulun ja Rauman jälkeen.

Eli sinusta lehtijuttu oli täyttä puutaheinää ja vahvimmat talousosaajat ovat HIFK, Jokerit, Kärpät, Lukko ja Pelicans?
 

mailman-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kyllähän Kärpät on näyttäneet tuon 8 vuoden otannan perusteella selkeästi persettä muille (oli niitä konserniavustuksia/tjsp. tai ei) kun raha-asioista puhutaan.

Kärpillä voittoa ~2,4 miljoonaa, seuraavana tulevilla Porilaisilla ~1,4 miljoonaa.
Joten onhan tuossa ykkösellä ja kakkosella aivan julmettu ero.

Mutta iso hatunnosto Porin, Jyväskylän ja Kuopion suuntaan kun ovat kuitenkin selkeästi pienemmissä talouspiireissä saaneet noinkin hyvin asiat kohdilleen (ok, Jkl ja Oulu nyt ovat aikalailla samankokoiset käsittääkseni).

Ja isot lampaanperseet (vaikka sitä konserniavustusta jne. tulee, niin mielestäni businesta ei kyllä ihan näin hoideta) menevät Helsinkiin (Jokerit, IFK sentään on petrannut aika hyvin), Espooseen, Turkuun, Nääsvilleen (molemmat) sekä Raumalle.

Lahteen papukaijamerkki! Saatu hyvin vakaaksi nähtävästi toiminta taloudellisesti, ja se on suomessa hienoa se.
IFK:lle puolikas papukaija, melkoista "heittelyä" on mennyt vuositasolla. Tarkoituksella jopa?

Hämeenlinnan ja Lappeenrannan kohdalla kyllä jo melkeinpä huomaa, että mahdollisuudet SM-liiga jengin pyörittämiseen ovat todella rajalliset ainakin numeroiden valossa. Ja ei liene helpotusta luvassa tulevaisuudessakaan?
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Huoh, se luetun ymmärtäminen.

Eli sinusta lehtijuttu oli täyttä puutaheinää

Missä väitin lehtijutun olevan puutaheinää? Mainitsin ainoastaan, että Pelsujen kohdalla talous on vankalla pohjalla mainitsimieni argumenttien kohdalla. Lehtijuttua en kyseenalaistanut, joka oli kylläkin excel-taulukko julkaistuna. Mitään syvempäähän tuo artikkeli ei tarjonnut.

ja vahvimmat talousosaajat ovat HIFK, Jokerit, Kärpät, Lukko ja Pelicans?

Mainitsin sanat vahvemmassa keskikastissa. Anteeksi nyt kauheasti, että en Ässiä siihen maininnut vaikka se mielestäni kuuluu Pelsujen kanssa samaan kastiin talouden suhteen. Ja ennen kuin Jyväskylä tai Kuopio mainitsee samasta asiasta niin kyllä, lasken myös KalPan ja Jypin tähän kastiin.

Siitä lienemme samaa mieltä, että Helsingissä, Oulussa ja Raumalla on tällä hetkellä vahvimmat taloudelliset resurssit?
 

Heitinga

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Hämeenlinnan ja Lappeenrannan kohdalla kyllä jo melkeinpä huomaa, että mahdollisuudet SM-liiga jengin pyörittämiseen ovat todella rajalliset ainakin numeroiden valossa. Ja ei liene helpotusta luvassa tulevaisuudessakaan?

HPK:lla tähän VOISI vielä olla edellytykset mikäli Hämeenlinnan talousalue jatkaa kasvuaan. Tällä hetkellähän alueelle rakennetaan CanPackin tölkkitehdasta (linkki Yle) sekä Sunny Car Centeria (linkki yhtiön sivuille).

CanPackin liikevaihto on ollut vuosittain sen reilun miljardin luokkaa sekä Sunny Tradingin vajaa 10 miljoonaa. Rahaahan ei siis välttämättä ole tulossa, mutta eiköhän noista jompikumpi halua mainostaa itseänsä hieman enemmän sponsoroinnin merkeissä. Huhuthan jopa kertovat, että CanPackin kanssa sopimukset ovat loppusuoralla. Sunny Tradingihan halusi ostaa SM-Liigasta joukkuetta joskus 2006-2007 akselilla jos oikein muistan eli eiköhän sieltäkin rahaa tulla vielä jatkossakin saamaan.

Vaikka teollisuutta puskee Hämeenlinnan maisemiin niin sekään ei poista sitä tosiasiaa, että HML:n markkina-alue on oikeasti Suomen mittakaavassa erittäin marginaalinen. Rahaa voidaan siis jatkossa odottaa tulevan hieman avokätisemmin, joskaan Jokereiden rahalliseen mahtiin ei päästä.
 

senilix

Jäsen
Eli olet sitä mieltä, että Lukko vetää joka kauden tähtäämällä nollatulokseen ennen kautta budjetoidun konserniavustuksen määräämissä rajoissa?

Itse voisin vahvasti veikata, asiasta toki mitään tietämättä, että konserniavustusta kirjataan juuri niin paljon että tilikauden tulos on lähellä nollaa, kun tilinpäätöstä tehdään.

Niinpä. Paitsi, että tulos on vaihdellut aika lailla, ei siis ole ollut nollassa.
Tuo nolla perustuu samaan harhaan kuin konserniavustuksen jako tarpeen mukaan.

Lukolla ei ole mitään piikkiä auki emo-Contineon suuntaan. Budjetti tehdään ja siihen sisältyy sovittu konserniavustus. Jos avustus ei riitä, kirjaa Lukko Oy tappiota, jos avustusta tulee liikaa, voittoa.
 

Mike Hyndman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Peliitat
Saneeraus on aivan lopussa ja sen päättyminen tuo vielä lisää voimaa taloudelliselle puolelle. Talouspuolella pitäisin tämän hetken lahtelaisorganisaatiota liigan vahvemmassa keskikastissa heti stadilaisten, Oulun ja Rauman jälkeen.

Pelicansin saneeraus on ilmeisesti päättynyt siitä päätellen, että 02.12.2011 Lahden Pelicans Oy on noussut luottoluokituksessa parhaaseen AAA ryhmään.
(Lähde:Taloussanomat)

Pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta ja seura on käytännössä velaton.Uudistettu halli ja suhteellisen vakiintunut yli 4000 katsojan yleisökeskiarvo antavat hyvän pohjan tulevaisuuteen ilman suuria riskinottotarpeita.

Jääkiekkoilu on tappiollista lähes jokaisella paikkakunnalla ja sen vuoksi Lukon kaltainen toiminta olisi suotavaa muillekin. Nythän tilastoja vääristävät joidenkin kohdalla, myös satunnaistulot pelaajakaupoista.
 

Crueman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Man Utd, Los Angeles Lakers
Juuri näin; konserniavustus on etukäteen budjetoitu. Tästä syystä esimerkiksi edellisellä tilikaudella Lukko teki "voittoa".

Uusi Rauma: Lukon tulos 230 000 euroa

Ok, I stand corrected.

Tuostakin uutisesta osuu silmään tuo liikevaihdon hurja suuruus, varsinkin kun siinä ilmoitetaan selkeästi, että päälle tulee vielä konserniavustus. Mistä helvetistä tuo 7 miljoonaa koostuu? Ydinvoimassa pyörii ilmeisesti ylimääräistä rahaa melko huolella, sillä vaikea uskoa tuon Helmirannan olevan mikään miljoonabisnes. Ja toisekseen eihän sillä ole Lukon jääkiekon liikevaihdon kanssa mitään tekemistä.
 

Nalle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsirannikon SiniKeltainen
Helmiranta ei ole tosiaan jääkiekkobisnestä, mutta Lukon tuloksessa sen on näyttävä sillä Lukko omistaa Helmirannan. Tämä kirjaustapa hämärtää jääkiekkobisineksen lukemia, mutta osakeyhtiön luvuissa näkyvät kaikki sen osaset.
 

alias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Noinhan se ei mene. Konserniavustus budjetoidaan ihan samalla tavalla kuin muutkin tulot. Mutta koska rahaa siirretään saman konsernin sisällä, sitä ei nimitetä tuloksi yhteistyökumppanilta, sponsoroinniksi tai muuksi vastaavaksi.

Tarkemmin ajateltuna järkevää näin. Ei emyhtiökään halua antaa ihan vapaata piikkiä tuhlailtavaksi, ettei tule ikäviä yllätyksiä kauden päätyttyä.
Hieno systeemi kuitenkin kaiken kaikkiaan, sanoivat kateelliset mitä tahansa.

Onneksi rahan määrä ja sen lisääminen ei kuitenkaan yksistään ratkaise menestystä. Porin Sulolle & kumpp. täältä iso käsi konkurssin partaalla keikkuvan seuran nostamisesta taloudellisesti vakaaksi, voittoa tekeväksi yritykseksi.
 

Baloun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat milloin kenellekkin
Vielä ei luvut ole valmiina, mutta Ilves tulee jälleen kerran tekemään helvetisti tappiota. Useamman sadantuhannen verran.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
SaiPa taas tulee tekemään voittoa. Suuruusluokka on vielä auki, sillä huhut vaihtelevat kohtalaisesta voitosta kaikkien aikojen parhaaseen tulokseen. Tietenkin toivotaan jälkimmäistä, mutta siinä saattaa olla mukana myös aika paljon puskaradiolisää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös