Kyllä tuloerot ovat uusi juttu siinä mittakaavassa, jossa ne lähivuosina rantautuvat. Tämän kesän siirtomarkkinoilla on nähty pikkaisen esimakua tulevasta. Toki sen voi kieltää ja sanoa, jottei tuolla ole mitään merkitystä ja ainahan sitä on ollut. Kun tamperelaisjoukkueet vetävät kohta neljän miljoonan budjeteilla ja muut isojen kaupunkien seurat yrittävät vastata, jäävät pienet jalkoihin. Tämä on se uhkakuva, josta puhun.
Jep. Samaa mieltä.
Lisäksi erona menneeseen on se, että urheilutoimenjohto on paljon useammassa seurassa laadukkaammissa käsissä, kuin se oli 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Tällöin seurat, joilla on taloudellisia resursseja ja urheilutoimi hyvässä kuosissa saavat etulyöntiaseman niihin nähden, joilla on joko pienemmät resurssit, mutta osaamista (esim HPK) tai sitten niihin, joilla on resursseja, mutta joissa kauden päätteeksi usein huomataan, että rahat on käytetty väärin.
Toinen juttu on se että juuri nyt näyttää siltä, että taloudelliset voimavarat kumuloituvat. Kun pienellä budjetilla elävät taistelevat olemassaolostaan, on isommilla joustonvaraa tai mahdollisuutta lisätä vakavaraisuuttaan.
Tampereen kohdalla puhuttiin 1990-luvulta lähtien aina välillä siitä, että onko talousalue liian pieni kahdelle menestyvälle seuralle. Omistuksen vaihduttua Ilveksessä 2017 on huomattu, että talousalue kestää mainiosti kaksi hyvin ja nykyaikaisesti hoidettua seuraa. Uuden hallin tulo nostatti kiiman ja keskinäisen kamppailun aivan uudelle tasolle, mikä hyödyttää kumpaakin seuraa. Ja joukkueiden menestys on yksi vetovoimatekijä koko Tampereen alueelle. Tämä oli varmaan yksi pointti kaupungin strategiassa, kun julkinen sektori on Tampereella mahdollistanut monia isoja hankkeita, muun muassa tämän Kansi- ja areena-hankkeen. Kasvu tuo sitten verovaroja kaupungille.
Luulen myös, että joka paikassa ei ole tajuttu vielä sitä, minkälaisen taloudellisen voimavaran uusi halli nykyaikaisine aitioineen antaan tamperelaisille seuroille, edellyttäen, että katsojia on. Pelkkä halli ei siis riitä, vaan täytyy olla katsojia.
Ja mitä tulee katsojamääriin. Ilves pärjäsi niissä varsin hyvin pitkin 2000-lukua, ottaen huomioon, kuinka surkeaa urheilullinen menestys oli. Eli peruskannattaja on ollut sitkeä, eikä joukkuetta Tampereella ole kovin helposti vaihdettu. Nyt kun Ilveskin on suorittanut kaukalossa aiempaa paremmin, on yleisö entisestään lisääntynyt. Tulevat kaudet näyttävät onko noste pysyvää. Yksi vaihtoehto on se, että yleisömäärät Tampereella jopa kasvavat viime vuodesta.
Edit: Lisätään vielä se, että uuden johdon aikana Ilves on saanut jokaisesta katsojasta enemmän euroja. Samalla kun urheilullinen menestys on hiljalleen kohentunut, on myös erilaisten ilmaislippujen määrä vähentynyt. Tästäkin oli aluksi nurinaa, kun Jalon tultua remmiin, loppui vanhan johdon ympärillä syötetyn hovin ylläpitäminen. Parina viime vuotena Jalon vastainen oppositio on ollut melko hiljaa, mutta jo muutama peräkkäin hävitty peli on riittänyt, että joku Manngard & Co:n kannattaja katsoo asiakseen purkautua Somessa jollain tavoin. Tämä on ollut onneksi katoava luonnonvara ja nyt näyttäisi siltä, että 98% kannattajista on tappioputkien ja vastoinkäymisten aikana nykyjohdon takana.