Liigan yleisömäärät kaudella 2022–2023

  • 237 456
  • 1 543

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Yllättävän vähän Turussa oli. Toki ennakkoonki näytti ettei paljoa tule, mutta kuitenkin.
 

Lavis

Jäsen
Ilmeisesti tuo oli 15 vuoteen kovin katsojamäärä mitä Ilves-Kärpät otteluissa ollut, siltä osin hyvä määrä katsojia, muualla sitten vähän hiljaisempaa.
Pitää paikkansa. Nimenomaan runkosarjassa.

Uskomaton yleisömäärä tiistai-iltaan 6702. Hakametsän kapasiteetti oli tai on 7300, joten olisi lähes loppuunmyyty. Kyllä uusi halli on saanut jalkeille enemmän katsojia myös arkena.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Mikä Pelsuista tekisi kiinnostavan? Ihan tiistaisaipa-pelihän tuo eilinen oli kiinnostavuudeltaan…

Onhan siellä pari kiinnostavaa yksilöä, mutta juu, vaikea eilistä on ollut markkinoida minään huippuotteluna mikä olisi pakko mennä katsomaan. Jotenkin kuitenkin olisin ajatellut muutaman silmäparin enemmän g-pisteelle. Yli nelosella alkava luku olisi edes tyydyttävä, mutta nippanappa yli 3000 on todella surkeaa.
 

Nigi

Jäsen
Ihan oikeasti on olemassa henkilöitä, jotka tulevat katsomaan kannattamansa joukkueen pelejä vastustajasta riippumatta. Ja näitä on yllättävän paljon.

Niin on. On myös niitä satunnaiskatsojia, jotka eivät joka pelissä paikanpäällä ole. Jos muutaman pelin kaudessa käy hallilla katsomassa, niin tuskin monella valintana on ”tiistain SaiPa-peli”.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Onhan siellä pari kiinnostavaa yksilöä, mutta juu, vaikea eilistä on ollut markkinoida minään huippuotteluna mikä olisi pakko mennä katsomaan. Jotenkin kuitenkin olisin ajatellut muutaman silmäparin enemmän g-pisteelle. Yli nelosella alkava luku olisi edes tyydyttävä, mutta nippanappa yli 3000 on todella surkeaa.
Kyllä Turussa tällä hetkellä noita pienempiä seuroja vastaan 3 alkavat yleisömäärät arkena ovat enemmän linjassa kuin poikkeus. Opiskelijatapahtumilla ja kiinnostavimmilla vastustajilla tulee noita yli 4000 lukuja, mutta nekin aika harvassa. Kyllä tuolla noita 2 alkaviakin lukuja on ollut turhan usein viimekausina. Näistä nyt pitäisi päästä eroon.

Positiivista Tepsin kohdalla on, että ikäpyramiidi valaa uskoa tulevaisuuteen, vaikka tällä hetkellä ei varmaan kaikein tuottavin vielä ole.
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65

Tässä on erinomainen juttu Porin Pesäkarhuista, joka pelaa naisten Superipesistä ja on hauskasta nimestään huolimatta erittäin vakavasti otettava urheiluseura. Katsojakeskiarvo päättyneellä kaudella oli n. 1100, joka on noin tuplat koko sarjan keskiarvoon verrattuna ja jolle löytyisi kateellisia Mestiksestä ja Veikkausliigastakin.

Puheenjohtajan haastattelusta paistaa asenne siihen, ettei yleisöä aliarvioida ja oteta itsestäänselvyytenä, vaan heidän paikalle houkuttelemisekseen ja kulttuurin muuttamiseksi täytyy tehdä töitä. Suurta naisdemografiaa kosiskellaan skumpalla ja salaateilla ja on investoitu kahvi- ja popcornkoneisiin myynnin maksimoimiseksi. Laji-ihmiset on toimistopuolella korvattu liiketoiminnan osaajilla ja kaikki laittavat itseään likoon.

Jos jossain Porissa saadaan hyvä pöhinä luotua naispesäpallon ympärille ja pitkälle toista tuhatta ihmistä lehtereille, niin yhdelläkään Liigajoukkueella ei ole kyllä tekosyitä alle 2000 katsojan otteluille. Tampereella on jo nähty nelosella alkava luku ja TPS veti eilen kolme tuhatta ihmistä paikalle. Ne ovat aivan surkeita suorituksia ottaen huomioon, että kyseessä ovat isojen kaupunkien perinteikkäät seurat, jotka vastikään pelasivat finaaleissa. Tampereen uusi areena ja Turun nakkikattila ovat lisäksi puitteiltaan sarjan kärkipäätä, joka ainoastaan alleviivaa sitä miten paljon potentiaalia on hyödyntämättä.

Yksi hyvä pointti oli myös stadionin koon merkitys tunnelmaan. Pesäkarhujen katsomoon mahtuu noin 1500 ihmistä, joten se on useimmiten lähes täynnä. PJ epäili että jo 3 000 katsoja stadionilla tunnelma muuttuisi kolkoksi ja sehän se tilanne monella liigapaikkakunnalla on. On hyvä, että kapasiteettia on reilusti jotta kasvua voi tapahtua, mutta se ampuu itseään jalkaan jos tyhjiä penkkejä on enemmän kuin myytyjä lippuja. Liigasta ainakin HIFK ja Kärpät ovat siinä asemassa, että hyvällä perustasolla halli on riittävän täysi, jotta tunnelmaa voi syntyä ja silti huippuotteluihin voi myydä hyvän määrän lippuja, mutta muualla on vaikeampaa. Olen ollut n. 7000 katsojan matseissa sekä Nordiksella että ex. Hartwallilla ja kyllähän siinä selkeä ero on. Tampereella olen ollut vain paikallismatsissa ja Turussa Jokerifanien vierasreissulla, mutta voin kuvitella ettei meininki ihan uskomaton ole kummassakaan alle 5000 ihmisen otteluissa.

Ja jottei menisi ihan negailuksi, niin kyllähän Liigassa hyviäkin asioita tapahtuu. Tampereella on hieno ja melko toimiva halli jossa esimerkiksi vegevaihtoehtoja oli hyvin saatavilla. Muutamalla seuralla on viestinnässä tapahtunut kehitystä (omaan silmään osuneet TPS ja Ässät, varmasti muitaki on) ja ihan Liigan omakin viestintä on ottanut askeleita eteenpäin. Olkoonkin, että lähtötaso oli nolla.

Oikeitakaan asioita tekemällä ei tilanne korjaannu hetkessä ja varmasti monia siemeniä tulevaisuuden onnistumisille on jo kylvetty. Masentaa silti tämä tilanne jossa ongelma on ilmeinen, mutta yleisin reaktio on vain levitellä käsiä ja keksiä kaikki mahdolliset tekosyyt sille mikseivät liput käy kaupaksi. Korona meni jo eikä enää vaikuta. Otteluputkia ja huonoja pelipäiviä on ollut aina ja tulee olemaan jatkossakin. On sopeuduttava tilanteeseen ja keksittävä uusia ratkaisuja, jos vanhat eivät toimi.
 

jombbis189

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Ilveksellä ei ole kertaakaan Nokia Areenalla ollut alle 5000 yleisömäärä Liigassa. Ei edes korona-aikaan. Luultavasti myös kauden päätteeksi yleisökeskiarvo on liigan suurin.
 

Aihio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ilveksellä hyvä buumi päällä ei mitään pois naapuriseuralta. Mutta rehellisyyden nimissä nimissä viikkopeleinä Sport, KooKoo, SaiPa tai Jukurit ei kyllä herätä mitään sellaisia tuntemuksia että pitäisi lähteä hallille.
 

Lavis

Jäsen
Ilveksellä hyvä buumi päällä ei mitään pois naapuriseuralta. Mutta rehellisyyden nimissä nimissä viikkopeleinä Sport, KooKoo, SaiPa tai Jukurit ei kyllä herätä mitään sellaisia tuntemuksia että pitäisi lähteä hallille.
Eikö suosikkijoukkueesi Tappara herätä sen vertaa tuntemuksia, että menisit hallille?

Itselle aivan sama ketä vastaan Ilves pelaa. Menen hallille katsomaan Ilvestä, en vastustajaa.
 

Myyntimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ilveksellä hyvä buumi päällä ei mitään pois naapuriseuralta. Mutta rehellisyyden nimissä nimissä viikkopeleinä Sport, KooKoo, SaiPa tai Jukurit ei kyllä herätä mitään sellaisia tuntemuksia että pitäisi lähteä hallille.
Jutussasi on kyllä perää. Nyt Ipalla olleet vastassa Ässät, HIFK, Tappara ja Kärpät ja näistäkin puolet viikonloppuna. Voi hyvin olla, että mennään alle 5k, kun pelit on viikolla ja vastassa häntäpään joukkueita. Alle 4k ei kyllä saisi ikinä mennä, vaikka vähän kynnettäisiinkin välillä.
 

axe

Jäsen
Mää on kyllä ainakin sellainen, ettei mua kiinnosta vähääkään mikä pulju siellä on tulossa pelaamaan mun suosikkiseuraani vastaan. Totta kai seuraan tätä touhua niin tiiviisti eri kanavissa että tiedän sen, mutta jos noin niin kuin jostain syystä olisi jossakin piemennossa eikä saisi muuta tietoa kuin että Tapparalla on tänään peli, niin menisin katsomaan ja oppisin välinpitämättömänä olkia kohauttaen sitten paikan päällä, kuka on vastassa.

Sama siihen, että ei mua juurikaan kiinnosta onko sinne tulossa paikalle 10 tuhatta muuta vai vain 10 muuta. Mää en mee katsomaan lippujen heiluttelua tai kuunteleen chanttejä, niin niilläkään ei ole mitään merkitystä.

En siis yritä sanoa, etteikö vastustajalla tai tunnelmalla ole merkitystä kokemukseen ottelutapahtumassa, mutta ne ei ole mulle minkäänlainen tekijä, jonka perusteella tekisin valintoja esim. eri pelien välillä. Joskus ja varsinkin näin syksyisin purnaan kovaan ääneen pelin tasoa (so. Tapparan peliesitystä) ja ihmettelen miksi vitussa tulee käytyä, kun voisi käyttää aikansa paremminkin kuin katselemalla miljonäärien neppailevan kiekkoa sinne tänne näennäisen kiinnostumattomina itse asiasta, mutta seuraavana päivänä sekin on taas suurinpiirtein unohtunut.

Ja toki ymmärrän myös niitä jotka tekevät valintoja, esim. taloudellisista syistä, tai jos jollakulla on jonkinlainen elämä ja muutakin tekemistä jonkun lätkätiimin seuraamisen ulkopuolellakin.
 

Yabada

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Masentaa silti tämä tilanne jossa ongelma on ilmeinen, mutta yleisin reaktio on vain levitellä käsiä ja keksiä kaikki mahdolliset tekosyyt sille mikseivät liput käy kaupaksi.
Paljon hyvää oli tekstissä ja tuo linkkaamasi juttu taisi jollain toisella sivulla olla @Tarinankertoja toimesta myös jo tuotu esiin. Oli hienoa, että aiheesta oli tehty kunnon juttu eikä vain oman kaupungin lehteen pientä kainalojuttua jonnekin urheilusivuille. Voisi varmaan aivan jokainen Liiga/Mestis/Veikkausliiga seura, ja muut sarjat ja seurat, ottaa soittoa Poriin ja kutsua Pesäkarhujen toimiston päivälliselle sekä peliin ja kysyä neuvoja.

Mutta tuohon lainaamaani kohtaan erityisesti halusin ottaa kiinni. Minua myös masentaa paljon tätä ketjua ja jopa ihan tätä viimeisintä sivua lukemalla oleva ajatustapa, vähättely ja niiden tekosyiden keksiminen miksi hallille ei mennä. Lähtien ihan siitä, että yksi tekosyy on seuraava: "joukkue X ei kiinnosta, mutta kun joukkue Y tulee niin sitten kyllä menen katsomaan". Tämä jos mikä vetää kyllä surulliseksi. En minä eilenkään mennyt Kärppiä Nokia Areenalle katsomaan vaan omaa seuraani, Ilvestä.

Kyllähän vastustajajoukkueiden tähtipelaajat ovat kiinnostavia ja vetävät väkeä normaalia enemmän. Unohtamatta toki super- ja huippulupauksia tyyliin Kemell ja Kiviharju. Näiden kuuluukin vetää yleisöä, mutta voidaanko puhua esimerkiksi mistään yli tuhannesta silmäparista lisää esimerkiksi Vaasassa, kun Tappara tulee Lehterän ja Kemiläisen kanssa vierailulle? Tai kun JyP tulee Kemellin ja Nikun kanssa? Itse mutuilen, että puhutaan aika pienistä määristä lisäkatsojia, mitä nämä kiinnostavimmat pelaajat vetävät. Sen verran kuitenkin vedän taaksepäin, että työsulkukausilla nämä NHL-pelaajat ovat varmasti vetäneet ylimääräistä porukkaa lehtereille. Vaikka nyt esimerkiksi Lehterää ja Kemppaista sen enempää väheksymättä, onhan se eri asia kun kylään tulee Lukon NHL-tanskalaiset, tai puhumattakaan Jokereista ja Erik Karlssonista (sekä Valtteri Filppulasta).

Ei vastustajajoukkueiden pelaajien/joukkueen silti pitäisi määrittää menenkö tänään hallille vai en, vaan oman seuran. Tampereella tottakai paikallispelit vetävät ja kiinnostavat ihan eri lailla (huolimatta siitä mitä tapparalaiset ikinä sanovatkin) kuin vaikkapa HIFK ja Kärpät. Kyllähän tuo siihen Tauno Tasalakkiinkin vaikuttaa, kun kuulee jonkun kiekkoniilon sanovan "ei tänään kannata mennä hallille, kun siellä tulee vastaan joku Kangasalan Voitto". Sen sijaan Taunolle voisi sanoa, "tottakai meet tänään kattoon oman kaupungin/kylän seuraasi KiPSiä, kun ne pelaa". Jotenkin tuosta toista seuraa vähättelevästä ajatusmallista pitäisi onnistua suomalaisessa kulttuurissa pääsemään eroon ja samalla kannustaa menemään katsomaan omaa seuraa, oli ulkona sitten kaunis tai huono sää.

Jatkan mutulinjaa, ja asiaa voisi joskus paremminkin ajatuksella miettiä, mutta väitän suomalaisten tottuneen "liian hyvään". En tiedä tarkkaan milloin, mutta muistelen tarkistamatta, että 70-, tai viimeistään 80-luvulla, Suomessa ruvettiin näyttämään Englannin jalkapallon 1. divisioonaa (nykyistä Valioliigaa) telkkarista. Keittiöpsykologina väitänkin, että tästä on syntynyt Suomeen vankka englantilaisen jalkapallon suosio, mikä sitten on ulottunut ajan myötä keski- ja etelä-Euroopan sarjoihin myös sekä NHL:n ihannointiin. Kyllä minullekin nuorena poikana ysärillä kovin joukkue oli ManU ja Arsenal oli perseestä, näitä otteluita kun näki telkkarista helpommin, mitä Veikkausliigaa. Minusta esimerkiksi Ruotsissa samanlaista kulttuuria ei niin paljoa ole, vaan siellä ne omat seurat ovat rakkaampia, sekä vihatuimpia. Ja ei, en väitä etteikö Ruotsissa samanlaista kulttuuria ole, siellä se ei tunnu olevan samoissa määrin esillä kuin Suomessa.
 

Aihio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Niin huomiona tähän aikaisempaan viestiini, että olen Tapparan kausikortin omistaja jo vuosien ajan. Eli rahani kannan suosikkijoukkueelleni, mutta syksyn viikkopelit viimeisten vuosien aikana esim. Sporttia vastaan olleet sellaista antikiekkoa että sitä ei vaan pysty todistamaan paikanpäällä.

Saatan kyllä tämän päivän pelin katsoa kotisohvalta.
 

MetrinSlerpa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Urheilu cast:ssa puhuttiin tästä yleisömäärä asiasta ja otteluiden viihdyttävyydestä, mun mielestä nostettiin hyviä pointteja mm. pelin tylsyys, olikohan Jyp-Saipa edellis viikolla missä maalivahtien torjunnat oli 16-12 ja peli päättyi 2-0, ei välttämättä ole kovin viihdyttävä tuote kun ei tapahdu mitään. Toinen asia mikä nostettiin esiin. oli persoonien puute joukkueissa, sieltä puuttuu väriläiskät kokonaan ja pelaajat jää etäisiksi eikä ihmiset kiinnostu tulemaan paikanpäälle katsomaan pelejä. Joukkueet voisivat pienillä investoinneilla saada sitä pöhinää näin some-aikakaudella aikaan ja sitä kautta väkeä hallille. Palkattaisi muutamat tubettajat ja some-osaajat tekemään sisältöä ja lyötäs sitä kaikki kanavat täyteen ym.
 

Trick9

Jäsen
Suosikkijoukkue
-..'
Ilveksellä hyvä buumi päällä ei mitään pois naapuriseuralta. Mutta rehellisyyden nimissä nimissä viikkopeleinä Sport, KooKoo, SaiPa tai Jukurit ei kyllä herätä mitään sellaisia tuntemuksia että pitäisi lähteä hallille.
Eri mieltä.

Pelit Jukureita ja KooKoota vastaan ovat varsin viihdyttäviä vaikka nyt ei päävastustajia olekaan. Molemmilla suht viihdyttävä pelitapa ja kiinnostavia pelaajia vaikka budjetti onkin pienempi.

Sport on oikeastaan joukkueena ainoa joka vähän hiertää ja tuo on lähinnä anti-kiekko pelitavan vuoksi. He ovat kyllä hyviä tappamaan pelin tempoa ja rouhimaan kulmissa mutta ajatus siitä että joku joukkue tietoisesti pelaa koko kauden noin ei sinällään viihdemielessä houkuta. Silti kyllä katselee pelit heitäkin vastaan.

Eniten hiertää pelit loppukauden heikompia joukkueita vastaan ketkä ovat jo suorittaneet tyhjennysmyyntinsä.
 

Nigi

Jäsen
Toinen asia mikä nostettiin esiin. oli persoonien puute joukkueissa, sieltä puuttuu väriläiskät kokonaan ja pelaajat jää etäisiksi eikä ihmiset kiinnostu tulemaan paikanpäälle katsomaan pelejä.

Kyllähän nykyään nuorten pelaajaprofiili on usein taitopelaaja/hyökkäävä pelaaja. Harvemmin enää liigaan tullaan hakemaan paikkaa ärsyttäjänä, pommikoneena jne.

Eetu Liukas on ollut tässä lähivuosina mukava poikkeus. Osaa pelata, mutta löytyy myös kivasti tuota toista puolta.
 
Suosikkijoukkue
Tampereen TAPPARA
Pitkämatkalaisena ja suurena oluen ystävänä viihdyn kannattamani seuran peleissä paremmin mitä lyhyemmät jonot....ymmärrän toki läheisriippuvaisuuden ja seuran taloudelliset intressit.
 

MetrinSlerpa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ja siis noiden persoonien puuttuminen ei tarkoita ainoastaa ärsyttämistä ja kovia taklauksia, vaan ihan pelaajien tutuksi tulemista haastatteluiden ym. osalta ja turhien ”mennään eteen päin, päivä kerrallaan” jargonien välttämistä, annettas pelaajille aikaa ja mahdollisuus värittää ja tuoda sitä omaa persoonaa esiin niin haastatteluissa kuin kentällä. Hyvänä esimerkkinä Santeri Virtanen Ilveksessä joka jo viime kaudella jäi jokaisen Ilveksen kannattajan mieleen alkukaudesta ja on jatkanut tällä kaudella samalla tiellä, muutenkin Ilveksen some puskee haastatteluita lähes päivittäin ja välillä useammankin päivässä ja näin ylläpitää sitä pöhinää myös välipäivinä. En tarkoita myöskään sitä et pelaajia ruvettaisiin kuormittamaan kaiken maailman hassuttelu mainosvideoilla, vaan nykyään kun nuoret pelaajat on aika sinut noiden mediahommien kanssa niin annetaan tilaa ja kannustetaan tekemään itsestään sitä brändiä sitä kautta tuomaan pelaajia lähemmäs kannattajia ja luomaan sitä kiinnostavuutta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Nigi

Warrior

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Sportti.com otsikoi eilen, että huippuottelu ei houkutellut Nokia-areenalle edes 7000 katsojaa :)
Ei eilen, eikä tänäänkään. Eilen ja tänään ilmaisia lippuja alihankintamessuilla todella paljon, eikä juurikaan kenelllekään tarttunut kouraan. Tänään oli myös 10€ sisään lippuja ja myivätköhän yhtään? Itse ottelussa kuulutettiin jotain 4300 ja vähän päälle. Tuskin oli tosin sitäkään ottelussa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös