Minä en ole ottenut mitään kantaa Tuokkolan esityksiin, mutta otetaan nyt niihinkin. Liigassa on 15 joukkuetta mitkä kilpailee sijoituksista. KooKoolla ei ole edes keskikastin budjettia käytössään. Kyllä tuo mielestäni on suoriutunut aika liki sen mukaan mitä on siihen joukkueeseen ollut varaa laittaa rahaa. Sitten jos haluaisi enemmän, niin pitäisi joko olla todella onnistuneet ulkomaalaishaut, tai vastaavasti aivan jäätävän hyvää työtä junioreissa. Kumpikos KooKoolla on kunnossa? Jostain ihmeestä pitäisi repiä se etulyöntiasema niihin kilpaileviin nähden ja jos sitä ei ole, niin ei kai nyt kukaan oikeasti oleta että menestyy?
Montakohan vuotta se SaiPakin veti pleijarien ulkopuolella putkeen, taisi olla aika monta. Nyt pitäisi KooKooiden yms. saavuttaa tämä sama ihan hetkessä. Sport nyt sentään kerran pässyt edes sääleihin. Jännää jos oikeasti Mestisnousukkaiden kannattajat kuvittelee että sieltä vaan tullaan ja sen jälkeen pelataan pleijareissa. Kyllä se pienen rahan porukoille on aina todella onnistunut kausi kun pleijareissa ollaan. Se on karu totuus, kahdesti putkeen, suorat pleijarit tai kotietu on jo huimaa suorittamista.
Siellä 6 rahakkaamman takana on 4 paikkaa jaossa pienemmille. Toki jos joku isommista konttaa, niin se antaa vähän lisää liikkumavaraa, mutta 4 paikkaa ja 9 joukkuetta niin edes puolet ei voi onnistua joka kaudella.
Oikeastaan lajista riippumatta menestyvän urheiluorganisaation (joukkuelajeissa) tärkeimmät henkilöt ovat:
- Toimitusjohtaja.
Vastaa siitä, että talous on sillä mallilla että urheilulliselle menestykselle saadaan luotua puitteet. Tietysti pienillä organisaatioilla ei välttämättä ole mahdollisuuksia samaan kuin isoilla seuroilla, mutta SaiPa on juuri hyvä esimerkki siitä miten pitkäjänteisellä työllä ollaan saatu aikaan paljon positiivista. Toki TPS:n Supercell ja Raumainen RKT voivat aiheuttaa pieniä poikkeuksia tähän malliin, mutta toimitusjohtajan vastuulle kuuluu silti hyvien sponsorien hankinta, tapahtuman kehittäminen yms.
- Urheilutoimenjohtaja
Osa seuroista taitaa vielä laahata menneisyydessä, mutta kyllähän tämä alkaa olla jo pikkuhiljaa vaatimus Liiga-tason organisaatiolle. Hyvä urheilutoimenjohtaja kasaa taloudellisissa raameissa sellaisen joukkueen, joka mahdollistaa seuran asettamat urheilulliset tavoitteet. Ulkomaalaispelaajien ja tulevaisuuden huippujunnujen skouttaus, hyvät pelaajasopimukset jne. Ja toki sitten myös sen viimeiseksi tärkeimmän eli valmentajan valitseminen.
- Valmentaja vastaa edustusjoukkueen pelistä.
Hyvä valmentaja voi saada kehnommastakin materiaalista paremmin tuloksia irti kuin keskivertovalmentaja. Vastaavasti huono valmentaja voi sukeltaa hyvälläkin jengillä. Valmentaja toki toimii yhdessä urheilutoimenjohtajan kanssa joukkueen rakennuksessa, ja varmaan osittain myös seuran junioritoiminnan kartoittamisessa edustusjoukkueen käyttöön.
Jos joku näistä asioista on poikkeuksellisen hyvin kunnossa, sillä voidaan kompensoida muiden osa-alueiden heikkouksia. HIFK:lla on Liigaorganisaatioksi talouspuoli hyvällä mallilla ja vaikka vuosien saatosta kritiikkiä on tullut erityisesti urheilutoimenjohdolle, rahalla saa sen verran ettei mitään kunnon sukellusta synny ja jengi on paikoittain ihan hyvinkin sijoittunut. SaiPa on hyvä esimerkki jengistä missä on usean vuoden aikana tehty hyvää työtä vähän kaikilla osa-alueilla. Santasen palkkaaminen ja hieman keskimääräistä heikommin onnistunut scouttaaminen sitten aiheutti yhden katastrofikauden. Kärpissä ei myöskään moitteensijaa, lukuunottamatta ehkä Suikkasen palkkaamista. Suikkanen oli selvästi väärä henkilö valmentamaan Kärppiä, vaikka ihan hyvä koutsi omasta mielestäni edelleen onkin.
Miten nämä Mestiksestä nostetut jengit ovat sitten tähän mennessä näillä osa-alueilla onnistuneet? Ei kovin mairittelevaa tulosta olla vielä nähty. Kyllähän väkiluvulta katsottuna Sportin ja KooKoon ainakin pitäisi pystyä haastamaan ainakin HPK ja SaiPa. Lukollakin on rahaa, mutta ei se organisaationa niin iso ole etteikö kahdella jälkimmäisellä osa-alueella voisi paremmin vetää.