Hieman turhauttavaa, kun täällä Jatkoajassa nostetaan vähän väliä Myrrää esille - kuinka tämä koki vääryyttä, ja oli Ilvekseltä väärä ratkaisu heittää tämä pois. Ilves-faneista lähes kaikki olivat (ja ovat yhä) tyytyväisiä siihen, että Myrrä vaihtui Pennaseen. Olen yhä tyytyväinen siihen, vaikka lopputulos oli negatiivinen, sentään yritettiin. Ajattelinkin, että ehkä avaamalla hieman tarkemmin tuota tilannetta ja niitä todennäköisiä syitä sille, miksi Myrrä laitettii sivuun kuten laitettiin, voitaisiin tämä ainainen jankkauksen aihe jättää rauhaan. Nyt esimerkiksi Ilveksen osio on hieman lukukelvoton, kun jokaiseen väliin nostetaan esille sitä, kuinka Myrrä koki vääryyttä ja kuinka tämän avulla Ilves olisi ollut vahvempi jne.
Myrrän valmennusnäytöt pelitavallisesti
Myrrä nousi valmentajaksi 2019-20 kauden alussa, kun Kivi sai kenkää. Jälkikäteen voi sanoa, että tuo kausi oli selkeästi paras Myrrän ajalta, ja harmittaakin, kun kausi keskeytyi koronan takia. Toki tällöinkin oli ongelmakohtia peleissä nähtävissä, mutta toisaalta Liigan paras molari Dostal mahdollisti hyvin "päättömän" pelitavan, joka oli todella viihdyttävää.
Kausi 2020-21
Kausi 2020-21 oli pelillisesti jo alkukaudesta todella heikkoa, mutta joukkueesta löytyi Liigan paras maalivahti (Dostal), puolustaja (Välimäki) ja hyökkääjä (Ruotsalainen), joten voittoja saatiin silti kaivettua. Esimerkiksi Dostalin maalivahtipeli oli jotain sellaista, mitä Liigassa ei ole välttämättä nähty koskaan aiemmin. 11 otteluun PMK 1,64 ja torjuntaprosentti 94,1%. Jonkun paremmin puolustaneen takana tilastot olisivat voineet olla vielä absurdimmat, sillä Ilveksen pelitapa tuotti omaan päähän paljon ylivoimahyökkäyksiä ja merkkausvirheitä. Dostal vain yksinkertaisesti torjui kaiken mahdollisen ja vähän enemmänkin.
Tuo "NHL-kolmikko" kun poistui, peli ei muuttunut mitenkään, vaan samanlaista sekoilua. Hieman annettakoon armoa, sillä Ilves päätti mennä taloudellisesti turvallisen kautta, ja hankintoja jätettii tekemättä. Se ei kuitenkaan poista sitä, että Ilveksen peli oli todella surkeassa jamassa koko kauden, eikä siihen saatu missään vaiheessa punaista lankaa. Jälkimmäisen 30 ottelun otannalla Ilves oli Liigan 11., eli ei edes säälijoukkuetasoa. Materiaali ei kuitenkaan ollut niin heikko, vaan valmennus epäonnistui pahasti.
Maalintekotehokkuus romahti, kun Välimäki ja yli 50 maalin vauhdissa ollut (19 peliä ja 17 maalia) Ruotsalainen poistuivat, ja maalivahti ei torjunutkaan enää kaikkea mahdollista, oli myös alamäki hurjaa.. Playoffeissa meinattiin tippua spesiaalisääleissä KooKoolle, vaikka toiseen osaotteluun lähdettiin kolmen maalin johdossa, Myrrä valmennusjoukkoineen epäonnistui täysin jälkimmäiseen otteluun valmistautumisessa. Lukkoa vastaan (lievennyksenä todettakoon, ettei oikein kukaan saanut hippa Lukosta) oltiin aivan täysin jaloissa, ja ainoastaan Lehtisen todella paha haparoiminen jätti Ilvekselle saumat kamppailla edes etäisesti voitoista.
Kausi 2021-22
2021-22 kausi oli "pedattu" Myrrälle, kolmas käytännössä kokonainen kausi, joukkue kasassa jo ennen kauden alkua. Peli ei kuitenkaan ollut kehittynyt ensimmäisestä kaudesta mihinkään, back to back -pelit olivat aivan karmeaa paskaa, puolustukseen tuli valtaisasti ylivoimahyökkäyksiä ja PPAP oli välillä täysin sekaisin. Toiseen suuntaan toki hyökkääminen oli todella iloista ja pelit viihdyttäviä, mutta playoffeja ajatellen todellisia vaaranmerkkejä oli nähtävissä koko kauden aikana. Sport, joka pelasi Liiga-joukkueista eniten "playoff-kiekkoa", oli aivan järkyttävän tuskaisa vastustaja Ilvekselle. Kun vastustaja ei ottanut riskejä keski- ja hyökkäysalueella, vaan pelasi "kulmajurnutusta", oli Ilves täysin helisemässä. Nopeita vastahyökkäyksiä ei pystytty hyödyntämään ollenkaan, ja materiaaliltaan "ylivoimainen" Ilves oli aivan käsittämättömän surkean oloinen noissa peleissä.
Ilves - Sport 1-3
Sport - Ilves 3-2
Sport - Ilves 3-5
Ilves - Sport 2-4
Ilves - Sport 2-1
Sport - Ilves 2-1
Voitot menivät Sportilla 4-2, pisteet 12-6. Kirjoitin jo kauden aikana, että on todella huolestuttavaa, että kolmessa vuodessa Myrrän pelikirja ei ole kehittynyt mitenkään, vaan noiden tiivistä puolustuspelaamista esittävien joukkueiden kanssa on todella vaikeaa, vaikka materiaaliero on todella selvä.
Playoffeissa helmikuussa Kärppien valmentajaksi tullut Marjamäki oli todella lähellä tiputtaa Ilveksen, vaikka seuraavalla kaudella tuli hyvin selväksi, että Marjamäen pelikirja on todella vanhentunut. Myrrä oli saanut käytännössä kolme kautta hioa pelikirjaansa, mutta Marjamäki "luki" tämän pelikirjan pois kahden kuukauden valmennuspätkällä niin pahasti, että Myrrä joutui lopettamaan tuon pelitavan käyttämisen, ja siirtyä "meidän peliin". Tuota kun ei oltu pelattu koko kaudella lainkaan, niin pelaaminen oli todella tuskaista.
Kun vastaan tuli välierissä TPS, sama meno jatkui. Ilves ei pelannut ollenkaan pelikirjalla, jota Myrrä oli käyttänyt _kolmen_ täyden kauden ajan. Ilves olikin täysi altavastaaja, eikä finaaliin menevästä joukkueesta ollut mitään epäselvyyttä. Ilveksen pelaajat eivät varmaan vieläkään tiedä, missä päin Turkuhallia se TPS:n maali noissa playoffeissa oikein sijaitsi.
Kolmen kauden aikana peli ei siis ollut kehittynyt yhtään, vaan täysin samat ongelmakohdat olivat olleet jo alusta asti. Ensimmäisellä kaudella kuva oli ehkä hieman ruusuinen, kun maalissa oli Liigan paras maalivahti, jälkikäteen sanottuna aivan käsittämättömän hyvä Dostal. Langhamer ei edes parhaimmillaan yltänyt Dostalin tasolle, mikä on paljon sanottu.
Kausi 2022-23
Kaudelle 2022-23 Jatkoajassa oli yleinen mielipide siitä, että Myrrä on Ilveksen heikkous. Vaikka Ilves nyt "sarjakärkenä" potkikin Myrrän, oli peliesitykset hyvin surkeita. Ilveksen osiota lukemalla saa hyvin selville, että noista yhdeksästä pelistä, joista Ilves voitti kuusi, hyviä pelejä oli vain kaksi. Tapparaa ja Kärppiä vastaan. Sitten taas näiden pelien jälkeen tuli todelliset ulospuhallukset ja käsittämättömän surkeat esitykset ensin Pelicansia ja sitten KalPaa vastaan ja lopulta vielä HPK:ta vastaan. Noiden lisäksi voitot tulivat kahdesti Ässistä (toinen VL), HIFK:stä ja Sportista.
Ilves myös palkkasi Helmisen kolmen ottelun jälkeen laittamaan erikoistilanteet kuntoon, kun erikoistilannepelaaminen oli todella surkeaa. Myrrä antoi tälle hyväksynnän, mutta huhujen mukaan todellista hyväksyntää ei tullut, vaan joukkueen oli helppo havaita "ongelmia" yhteistyössä. Kuitenkin Helmisen tulon jälkeen ylivoima parani huomattavasti, joka oli ollut Myrrän kolmen kauden aikana heikkoa. Aiemminkin oli ollut jo huhuja, että harjoitusten vaatimustaso ei ollut kovin korkeaa (taisi Konnakin sitä kommentoida), vaan meno oli enemmän sellaista kivaa menoa.
Lopulta Myrrä päätettiin vapauttaa, kun Pennasen kanssa saatiin sopimus, ja päätettiin tämä ottaa heti valmentajaksi. Itse olin todella tyytyväinen, vaikka alkuun tuntuikin hieman pahalta tuo Myrrän kohtelu, jälkikäteen ei niinkään, kun erilaisia huhuja nousi todella paljon ilmoille. Ja tuskin ne ihan väärässäkään olivat, kuten esimerkiksi Kolppasen kommentit alleviivasit. Kiva-Jokke ei välttämättä ollutkaan ihan niin kiva.
Myrrän valmennuspersoona
Myrrä korvasi siis Kiven valmentajana, ja käytännössä heti lähti huhuja kiertämään, että Myrrä oli ollut sahaamassa oksaa Kiven alta pois. Tätä vahvisti selkeästi sekin, että myöhemmässä haastattelussa kävi ilmi, ettei Myrrä ollut ollut mitenkään yhteydessä Kiveen.
Toisena asiana Kolppasen nostamat asiat Kivestä, jotka ovat mielestäni hyvinkin huolestuttavia. Toki tämä on vain Kolppasen puoli tarinasta, mutta en uskoisi tämän lähtevän omilla kasvoillaan valehtelemaan asiasta. Asian hyvin tiivistänyt viesti löytyy Ilvesfoorumilta (linkki viestiin).
Yhteenvetona voikin sanoa, että Myrrän näytöt valmentajina olivat heikot, ja Dostal sai Myrrän näyttämään huomattavasti paremmalta valmentajalta kuin tämä oli. Toki positiivisena täytyy sanoa, että Ilveksen pelit olivat käytännössä poikkeuksetta mielettömän viihdyttäviä (pl. Sport-ottelut), esimerkiksi Pennaseen verrattuna. Pennanen ikävä kyllä epäonnistui, mutta en näe oikein järkeviä perusteita sille, miksi Myrrä olisi yhtäkkiä keksinyt jotain mullistavaa, kun kolmessa vuodessa pelin heikkouskohdat eivät olleet kehittyneet mitenkään, vaan samat ongelmat olivat alusta asti.
Tekstistä tuli aivan järkyttävä tekstimuuri, ja enemmän ehkä turhautumisavautuminen siitä, kun muiden joukkueiden kannattajat ovat luoneet Myrrästä mielestäni yltiöposiitiivista kuvaa. Arvostan Myrrän tekemää työtä Ilveksen eteen, mutta ei tämä lähelläkään täydellistä ollut. Myös tämä "ei saanut hyvästellä joukkuetta", en tiedä saiko Kivikään, eikä siitäkään mitään uutisia noussut esille.
TL;DR: Myrrän pelikirja ei kolmessa kaudessa kehittynyt mitenkään, vaan samat heikkoudet olivat nähtävissä jokaisella kaudella, ja viimeisen kauden playoffeissa kostautuivat pahan kerran. Myös Kiva-Jokke ei ilmeisesti ollutkaan ihan niin Kiva-Jokke kuin tästä ajateltiin, vaan oli itse yksi osatekijä Kiven potkujen takana.
Myrrän valmennusnäytöt pelitavallisesti
Myrrä nousi valmentajaksi 2019-20 kauden alussa, kun Kivi sai kenkää. Jälkikäteen voi sanoa, että tuo kausi oli selkeästi paras Myrrän ajalta, ja harmittaakin, kun kausi keskeytyi koronan takia. Toki tällöinkin oli ongelmakohtia peleissä nähtävissä, mutta toisaalta Liigan paras molari Dostal mahdollisti hyvin "päättömän" pelitavan, joka oli todella viihdyttävää.
Kausi 2020-21
Kausi 2020-21 oli pelillisesti jo alkukaudesta todella heikkoa, mutta joukkueesta löytyi Liigan paras maalivahti (Dostal), puolustaja (Välimäki) ja hyökkääjä (Ruotsalainen), joten voittoja saatiin silti kaivettua. Esimerkiksi Dostalin maalivahtipeli oli jotain sellaista, mitä Liigassa ei ole välttämättä nähty koskaan aiemmin. 11 otteluun PMK 1,64 ja torjuntaprosentti 94,1%. Jonkun paremmin puolustaneen takana tilastot olisivat voineet olla vielä absurdimmat, sillä Ilveksen pelitapa tuotti omaan päähän paljon ylivoimahyökkäyksiä ja merkkausvirheitä. Dostal vain yksinkertaisesti torjui kaiken mahdollisen ja vähän enemmänkin.
Tuo "NHL-kolmikko" kun poistui, peli ei muuttunut mitenkään, vaan samanlaista sekoilua. Hieman annettakoon armoa, sillä Ilves päätti mennä taloudellisesti turvallisen kautta, ja hankintoja jätettii tekemättä. Se ei kuitenkaan poista sitä, että Ilveksen peli oli todella surkeassa jamassa koko kauden, eikä siihen saatu missään vaiheessa punaista lankaa. Jälkimmäisen 30 ottelun otannalla Ilves oli Liigan 11., eli ei edes säälijoukkuetasoa. Materiaali ei kuitenkaan ollut niin heikko, vaan valmennus epäonnistui pahasti.
Maalintekotehokkuus romahti, kun Välimäki ja yli 50 maalin vauhdissa ollut (19 peliä ja 17 maalia) Ruotsalainen poistuivat, ja maalivahti ei torjunutkaan enää kaikkea mahdollista, oli myös alamäki hurjaa.. Playoffeissa meinattiin tippua spesiaalisääleissä KooKoolle, vaikka toiseen osaotteluun lähdettiin kolmen maalin johdossa, Myrrä valmennusjoukkoineen epäonnistui täysin jälkimmäiseen otteluun valmistautumisessa. Lukkoa vastaan (lievennyksenä todettakoon, ettei oikein kukaan saanut hippa Lukosta) oltiin aivan täysin jaloissa, ja ainoastaan Lehtisen todella paha haparoiminen jätti Ilvekselle saumat kamppailla edes etäisesti voitoista.
Kausi 2021-22
2021-22 kausi oli "pedattu" Myrrälle, kolmas käytännössä kokonainen kausi, joukkue kasassa jo ennen kauden alkua. Peli ei kuitenkaan ollut kehittynyt ensimmäisestä kaudesta mihinkään, back to back -pelit olivat aivan karmeaa paskaa, puolustukseen tuli valtaisasti ylivoimahyökkäyksiä ja PPAP oli välillä täysin sekaisin. Toiseen suuntaan toki hyökkääminen oli todella iloista ja pelit viihdyttäviä, mutta playoffeja ajatellen todellisia vaaranmerkkejä oli nähtävissä koko kauden aikana. Sport, joka pelasi Liiga-joukkueista eniten "playoff-kiekkoa", oli aivan järkyttävän tuskaisa vastustaja Ilvekselle. Kun vastustaja ei ottanut riskejä keski- ja hyökkäysalueella, vaan pelasi "kulmajurnutusta", oli Ilves täysin helisemässä. Nopeita vastahyökkäyksiä ei pystytty hyödyntämään ollenkaan, ja materiaaliltaan "ylivoimainen" Ilves oli aivan käsittämättömän surkean oloinen noissa peleissä.
Ilves - Sport 1-3
Sport - Ilves 3-2
Sport - Ilves 3-5
Ilves - Sport 2-4
Ilves - Sport 2-1
Sport - Ilves 2-1
Voitot menivät Sportilla 4-2, pisteet 12-6. Kirjoitin jo kauden aikana, että on todella huolestuttavaa, että kolmessa vuodessa Myrrän pelikirja ei ole kehittynyt mitenkään, vaan noiden tiivistä puolustuspelaamista esittävien joukkueiden kanssa on todella vaikeaa, vaikka materiaaliero on todella selvä.
Playoffeissa helmikuussa Kärppien valmentajaksi tullut Marjamäki oli todella lähellä tiputtaa Ilveksen, vaikka seuraavalla kaudella tuli hyvin selväksi, että Marjamäen pelikirja on todella vanhentunut. Myrrä oli saanut käytännössä kolme kautta hioa pelikirjaansa, mutta Marjamäki "luki" tämän pelikirjan pois kahden kuukauden valmennuspätkällä niin pahasti, että Myrrä joutui lopettamaan tuon pelitavan käyttämisen, ja siirtyä "meidän peliin". Tuota kun ei oltu pelattu koko kaudella lainkaan, niin pelaaminen oli todella tuskaista.
Kun vastaan tuli välierissä TPS, sama meno jatkui. Ilves ei pelannut ollenkaan pelikirjalla, jota Myrrä oli käyttänyt _kolmen_ täyden kauden ajan. Ilves olikin täysi altavastaaja, eikä finaaliin menevästä joukkueesta ollut mitään epäselvyyttä. Ilveksen pelaajat eivät varmaan vieläkään tiedä, missä päin Turkuhallia se TPS:n maali noissa playoffeissa oikein sijaitsi.
Kolmen kauden aikana peli ei siis ollut kehittynyt yhtään, vaan täysin samat ongelmakohdat olivat olleet jo alusta asti. Ensimmäisellä kaudella kuva oli ehkä hieman ruusuinen, kun maalissa oli Liigan paras maalivahti, jälkikäteen sanottuna aivan käsittämättömän hyvä Dostal. Langhamer ei edes parhaimmillaan yltänyt Dostalin tasolle, mikä on paljon sanottu.
Kausi 2022-23
Kaudelle 2022-23 Jatkoajassa oli yleinen mielipide siitä, että Myrrä on Ilveksen heikkous. Vaikka Ilves nyt "sarjakärkenä" potkikin Myrrän, oli peliesitykset hyvin surkeita. Ilveksen osiota lukemalla saa hyvin selville, että noista yhdeksästä pelistä, joista Ilves voitti kuusi, hyviä pelejä oli vain kaksi. Tapparaa ja Kärppiä vastaan. Sitten taas näiden pelien jälkeen tuli todelliset ulospuhallukset ja käsittämättömän surkeat esitykset ensin Pelicansia ja sitten KalPaa vastaan ja lopulta vielä HPK:ta vastaan. Noiden lisäksi voitot tulivat kahdesti Ässistä (toinen VL), HIFK:stä ja Sportista.
Ilves myös palkkasi Helmisen kolmen ottelun jälkeen laittamaan erikoistilanteet kuntoon, kun erikoistilannepelaaminen oli todella surkeaa. Myrrä antoi tälle hyväksynnän, mutta huhujen mukaan todellista hyväksyntää ei tullut, vaan joukkueen oli helppo havaita "ongelmia" yhteistyössä. Kuitenkin Helmisen tulon jälkeen ylivoima parani huomattavasti, joka oli ollut Myrrän kolmen kauden aikana heikkoa. Aiemminkin oli ollut jo huhuja, että harjoitusten vaatimustaso ei ollut kovin korkeaa (taisi Konnakin sitä kommentoida), vaan meno oli enemmän sellaista kivaa menoa.
Lopulta Myrrä päätettiin vapauttaa, kun Pennasen kanssa saatiin sopimus, ja päätettiin tämä ottaa heti valmentajaksi. Itse olin todella tyytyväinen, vaikka alkuun tuntuikin hieman pahalta tuo Myrrän kohtelu, jälkikäteen ei niinkään, kun erilaisia huhuja nousi todella paljon ilmoille. Ja tuskin ne ihan väärässäkään olivat, kuten esimerkiksi Kolppasen kommentit alleviivasit. Kiva-Jokke ei välttämättä ollutkaan ihan niin kiva.
Myrrän valmennuspersoona
Myrrä korvasi siis Kiven valmentajana, ja käytännössä heti lähti huhuja kiertämään, että Myrrä oli ollut sahaamassa oksaa Kiven alta pois. Tätä vahvisti selkeästi sekin, että myöhemmässä haastattelussa kävi ilmi, ettei Myrrä ollut ollut mitenkään yhteydessä Kiveen.
Herrat olivat tehneet kolme kautta päivittäin töitä yhdessä, ja ennen potkuja Kiven hyvä ystävä, Olli Lindholm oli kuollut, ja Kivellä oli avioero vireillä. En näe mitään syytä tälle yhteydettömyydelle kuin sen, että välit olivat tulehtuneet. Luulisi muuten toista kiinnostavan kollegansa asiat ja vointi, mutta ilmeisesti ei kiinnostanut. Myös Sihvonen kirjoitteli keväällä 2021, että hänen lähteidensä mukaan Myrrä hiekoitti Kiven tietä valmennuksessa.Myrrä ja Kivi ovat tunteneet toisensa yläasteiästä lähtien.
– Muutoksen jälkeen emme ole olleet missään tekemisissä. Karri ei ole soittanut – enkä minä. Minulla ei ole kuitenkaan mitään häntä vastaan. Olemme törmänneet sen jälkeen vain kerran. Kun hän tuli höntsäjäille, moikkasin ja hän moikkasi takaisin.
Toisena asiana Kolppasen nostamat asiat Kivestä, jotka ovat mielestäni hyvinkin huolestuttavia. Toki tämä on vain Kolppasen puoli tarinasta, mutta en uskoisi tämän lähtevän omilla kasvoillaan valehtelemaan asiasta. Asian hyvin tiivistänyt viesti löytyy Ilvesfoorumilta (linkki viestiin).
Yhteenvetona voikin sanoa, että Myrrän näytöt valmentajina olivat heikot, ja Dostal sai Myrrän näyttämään huomattavasti paremmalta valmentajalta kuin tämä oli. Toki positiivisena täytyy sanoa, että Ilveksen pelit olivat käytännössä poikkeuksetta mielettömän viihdyttäviä (pl. Sport-ottelut), esimerkiksi Pennaseen verrattuna. Pennanen ikävä kyllä epäonnistui, mutta en näe oikein järkeviä perusteita sille, miksi Myrrä olisi yhtäkkiä keksinyt jotain mullistavaa, kun kolmessa vuodessa pelin heikkouskohdat eivät olleet kehittyneet mitenkään, vaan samat ongelmat olivat alusta asti.
Tekstistä tuli aivan järkyttävä tekstimuuri, ja enemmän ehkä turhautumisavautuminen siitä, kun muiden joukkueiden kannattajat ovat luoneet Myrrästä mielestäni yltiöposiitiivista kuvaa. Arvostan Myrrän tekemää työtä Ilveksen eteen, mutta ei tämä lähelläkään täydellistä ollut. Myös tämä "ei saanut hyvästellä joukkuetta", en tiedä saiko Kivikään, eikä siitäkään mitään uutisia noussut esille.
TL;DR: Myrrän pelikirja ei kolmessa kaudessa kehittynyt mitenkään, vaan samat heikkoudet olivat nähtävissä jokaisella kaudella, ja viimeisen kauden playoffeissa kostautuivat pahan kerran. Myös Kiva-Jokke ei ilmeisesti ollutkaan ihan niin Kiva-Jokke kuin tästä ajateltiin, vaan oli itse yksi osatekijä Kiven potkujen takana.