Tein jollain tilastotieteen kurssilla tästä parivuotta sitten tilastotieteellisen tarkastelun…
Tässä siitä napattuna:
Rightin pelaajia Liigassa on huomattavasti vähemmän kuin leftejä. Rightin pelaajia pidetään tarpeellisena lisänä jääkiekkojoukkueeseen. Esimerkiksi ylivoimalla rightin ja leftin puolustajat pystyvät ampumaan suoraan toistensa syötöstä kohti maalia antaen maalivahdille vähemmän aikaa reagoida ja torjua kiekkoa. Toisaalta puolustajien kohdalla tasakentällisin suositaan hyökkäysalueen pelaamista lapa laidan puolella, jolloin ns. rännikiekkojen katkaisu, kiekon palauttaminen kulmaan sekä jossain määrin myös kiekon toimittaminen maalille helpottuvat. Laitahyökkääjien taas olisi optimaalista pelata lapa kentän puolella, mikä esimerkiksi suorissa hyökkäyksissä mahdollistaa laukaukset suoraan syötöstä. Huomionarvoista on myös se, että ylivoimainen enemmistö maalivahdeista pelaa maila vasemmassa kädessä ja räpylä oikeassa kädessä. Näinollen maalivahdin on aina vaikeampi toruja laukausta, joka suuntautuu mailakädenpuolelle. Tästä syystä rightin hyökkääjällä vasemmassa laidassa (lapa kentälle päin) pelatessaan on vastassaan maalivahdin ”haavoittuvampi” puolisko.
Perinteinen uskomus on, että rightin pelaajat tekisivät enemmän maaleja määräänsä nähden kuin leftin pelaajat.
SM-Liigan tilastosivuilta kauden 2015-2016 pelaajatilaston sekä pelaajaluettelon mukaan leftin pelaajia on 75% ja rightejä 25%. Maalit taas jakautuu niin, että leftin pelaajat tekee68% maaleista ja rightit 32%
Pelaajia, jotka ovat tehneet vähintään yhden maalin liigakauden aikana oli yhteensä 339 kpl maalimäärän jakaantuessa 1 ja 28 maalin välille. Keskimäärin pelaaja tekee 6,27 maalia kaudessa. Näistä rightin maalintekijöitä on aineistossa 91 kpl ja heidän maalikeskiarvonsa oli 7,3 maalia /ottelu. Leftin maalintekijöitä tilastossa on 248 pelaajaa, jotka tekivät keskimäärin 5,9 maalia /ottelu.
Jos huomioon otetaan myös ne 124 pelaajaa, jotka eivät kauden aikana tehneet maalia, on tulos silti saman suuntainen. Leftin pelaajien osuus kaikista pelaajista (maalintekijöistä ja maalia tekemättömistä) on 75,4% ja rightin pelaajia on 24,6%. Huolimatta maalittomien pelaajien lisäämisestä otokseen, maaleista rightin pelaajien osuus 31,2%. Rightin pelaajat siis tekevät tässäkin tarkastelussa suuremman osan maaleista, mitä heidän osuutensa on pelaajamäärässä. Lukuina siis leftin pelaajia on aineistossa 349 kappaletta ja nämä tekivät 1436 maalia (kaikkiaan 2127 liigassa tehdystä maalista), eli 4,1 maalia/pelaaja. Rightin pelaajia aineistossa on 114 ja näiden maalimäärä oli 664, eli 5,8 maalia pelaajaa kohden.
Kahden riippumattoman otoksen t-testissä nollahypoteesina (H0) on, että pelaajan kätisyydellä ei olisi merkitystä pelaajan tekemiin maalimääriin. Eli tämä tarkoittasi, että sekä rightin että leftin pelaajien maalimääräkeskiarvo on yhtä suuri. Vastahypoteesi (H1) on luonnollisesti se, että kätisyys vaikuttaa pelaajan tekemiini maalimääriin, eli muuttujan keskiarvot ovat erisuuret. Tätä on tutkittu luottamusvälin ollessa 95%.
SPSS tuloksista voimme todeta, että rightin pelaajien maalimääräkeskiarvo on 7,3 maalia ((keskihajonta = 5,746, n=91) ja leftin pelaajien 5,9 (keskihajonta = 5,065, n=248). Koska p-arvo on 0,263 (eli >0,050) käytetään yhtä suurten varianssien testiä (Equal variances assumed. Sig. (2-tailed). Voimme todeta tästä, että t-testin perusteella ero on merkitsevä: t(337) = -2,170, p = ,031 (2-suuntainen). 95 % luottamusväli on -2,664:stä -0,131:teen t arvon ollessa selkeästi luottamusvälillä.
Koska otosten keskiarvot poikkeavat toisistaan, voidaan perustellusti esittää, että pelaajan kätisyys vaikuttaa pelaajan tekemään maalimäärään.
Vertailun vuoksi NHL:n kanadalaispelaajista peräti 40,7% on rightin pelaajia