Aika kovaakin avautumista Tyrväiseltä. Parhaat päivänsä pelanneet äijät pelaavat vaan SM-liigassa.
Näinhän se on. Vähän epäilen, että Ruotsin puolella valikoidaan ne raflaavimmat kommentit näihin asioihin liittyen ja saattaa asianyhteyskin kadota siinä samalla. Tuossakin "uutisessa" oli pari lyhyttä kommenttia, mutta tuskin itse haastattelut ihan noin lyhyitä olivat.Osittain totta, mutta osittain ei. Pystyisin luettelemaan pitkän listan pelaajia, jotka eivät ole Liigassa vain jäähdyttelemässä.
Ja vaikka pidänkin SHL:ää kovempana sarjana, niin ei tuo nyt todellakaan mikään ylikylän sarja Liigaan verrattuna ole. Tasaisia ja kovia vääntöjä nähdään CHL:n puolella Liiga-seurojen ja SHL-seurojen välillä.
Tätä harrastaa aika laajamittaisesti myös meidän kotimainen lehdistö tämän asian tiimoilta.Vähän epäilen, että Ruotsin puolella valikoidaan ne raflaavimmat kommentit näihin asioihin liittyen ja saattaa asianyhteyskin kadota siinä samalla.
Tyrväisen kommenttiin - kyllä, SHL on kovempi sarja kuin Liiga.
Tätä ei varmaan kukaan kiellä. Mutta pelaako Suomessa yhtään huippupelaajaa? Sehän taisi olla se väite.
Ja vaikka pidänkin SHL:ää kovempana sarjana, niin ei tuo nyt todellakaan mikään ylikylän sarja Liigaan verrattuna ole. Tasaisia ja kovia vääntöjä nähdään CHL:n puolella Liiga-seurojen ja SHL-seurojen välillä.
Ja Tyrväinen itsekin näyttää kyenneen viime kaudella SHL:ssä parempaan pistekeskiarvoon kuin surkeassa SM-liigassa koskaan pystyi.
Tuskin tässä nyt kukaan on rehellisesti väittämässä, että SHL ei olisi kovempi sarja, koska kyllähän se sitä väkisinkin on, kun rahaa liikkuu selvästi enemmän ja pelaajat ovat sitä myötä parempia. Tässä vain kyseenalaistetaan kyseisen uutisen selvästi liioitellut kommentit.Aina löytyy kyllä jokin yksittäinen pelaaja, jonka avulla näitä väitteitä voidaan ampua alas. Ironista kyllä, tällä kertaa itse Tyrväinen.
Mutta miksi näitä sitten ilmenee? Mikä on mielestäsi motiivi, jos kerta itse väittämä on silkkaa paskaa?
Ennen kuin ihmettelee nimilistan lyhyyttä, niin täytyy muistaa myös joukkueiden täysin erilainen palkanmaksukyky.Tätä ei varmaan kukaan kiellä. Mutta pelaako Suomessa yhtään huippupelaajaa? Sehän taisi olla se väite.
Ei sitä ole hankala muistaa, kun koko homma perustuu käytännössä pelkästään rahaan ja se taitaa olla kaikille alusta alkaen selvää. Siitähän tuossa uutisessakin puhuttiin, että rahasta on puutetta ja se tekee erot pelaajistoon.Ennen kuin ihmettelee nimilistan lyhyyttä, niin täytyy muistaa myös joukkueiden täysin erilainen palkanmaksukyky.
Nuo tsekit ja etenkin slovakiat on kuitenkin aika kaukana vielä. Etenkin jälkimmäisen pääsarjassa, missä yksittäinen pelaaja saattaa saada enemmän liksaa kuin mitä kotoisessa liigassamme on mediaanina. Saksa on Euroopan talousveturina täysin omaa luokkaansa ja sen nousu on odottanut lähinnä sitä että laji alkaa kiinnostaa maassa kunnolla. Resursseja on piestä Suomen kokoiset maat missä tahansa lajissa. Ruotsissa on aina ollut enemmän rahaa ja lisäksi roimat verovähennysmahdollisuudet sponssirahoissa ts. yritys voi päättää kartuttaa valtion kassan sijaan paikkakunnan seuran kassaa ja ostaa vielä samalla mainostilaa ja goodwilliä. Toki jos Suomessa sama olisi mahdollista, olisi urheiluseurojen varainhankinta aika monta pykälää helpompaa.Tyrväisen kommentti on kärjistys, mutta kyllä siinä totuuden siemen on. Suomen pääsarjan taso on laskenut viimeiset reilut kymmenen vuotta samalla kun Ruotsi on laittanut lisää kaasua. Tämä kaasun painaminen näkyymyös Allsvenskanin tasossa, joka on paljon lähempänä Liigaa kuin Mestis.
Urheilu ei ole muusta yhteiskunnasta irrallinen osa elämää. Se on ihan samalla tavalla riippuvainen ympäristöstä kuin muutkin. Suomessa ei olla nähty reaalista talouskasvua 13 vuoteen kun samassa ajassa Ruotsin talous on kasvanut monta prosenttiyksikköä. Jaettava rahapotti on kasvanut jolloin se tarkoittaa myös seuroille enemmän rahaa ja jääkiekkoilijoille isompaa palkkapussia. Saksakin on noussut tästä syystä aivan uudelle tasolle. Nyt jo Slovakiassa ja Tsekissä, joissa vielä 30 vuotta sitten kipuiltiin kommunismin kanssa, maksetaan sama korvaus ja jopa enemmänkin kuin Suomessa.
Samasta syystä yleisurheilun tila on tällä hetkellä surkea Suomessa. Rahavirrat kanavoituvat yhä enemmän palloilulajeihin kuten jääkiekkoon, mutta ei minkään lajin tila parane Suomessa syömällä tilaa toisilta.
Syyt Liigan tason huononemiselle ovat siis pääasiassa ulkourheilullisia ja niihin vaikuttaminen tapahtuu myös jossain muualla kuin seurojen toimistolla tai hallilla.
Varmaan nämä kaikki olisivat menneet SHL:ssä. Mutta Ilomäki ja Morley vetivät molemmat viime kauden SHL;ssä suunilleen 0,4 ppg:llä, joten jos vaihtoehtona on olla kolmossentteri SHL:ssä tai ykkössentteri Liigassa mestaruutta tavoittelevassa joykkueessa, niin ei näihin pelaajiin vetoaminen ole hääppöinen argumentti Liigan vetovoiman puolesta. Mäenalanen oli melko keskinkerainen puurtaja KHL:ssä ja nyt hän ainakin alun perusteella on kovan luokan pistelinko Liigassa.Tyrväiseltä siinä mielessä koominen kommentti, koska esim. täksi kaudeksi Liigaan on palannut mm. Mäenalanen, Morley, Palola ja Ilomäki, jotka ovat kyllä käsittääkseni pelaajia parhaassa iässä ja menisivät siellä miehen kovasti ihannoimassa SHL:ssä myös.
Näinhän se on, toki moni asia voi vaikuttaa. Suomessa ja Ruotsissa pelataan kuitenkin erilaista kiekkoa.Varmaan nämä kaikki olisivat menneet SHL:ssä. Mutta Ilomäki ja Morley vetivät molemmat viime kauden SHL;ssä suunilleen 0,4 ppg:llä, joten jos vaihtoehtona on olla kolmossentteri SHL:ssä tai ykkössentteri Liigassa mestaruutta tavoittelevassa joykkueessa, niin ei näihin pelaajiin vetoaminen ole hääppöinen argumentti Liigan vetovoiman puolesta. Mäenalanen oli melko keskinkerainen puurtaja KHL:ssä ja nyt hän ainakin alun perusteella on kovan luokan pistelinko Liigassa.
Näin varhaisessa vaiheessa kautta pistevertailut ovat vähän kyseenalaisia, mutta kai jo nyt voidaan sanoa, että viime kaudella SHL:ssä marginaalipelaajiksi vajonneet Teemu Eronen ja Tuomas Kiiskinen ovat Suomen pääsarjassa aivan eliittipelaajia. Myös esimerkiksi Petteri Nikkilän kohdalla voitaneen todeta, että viime kauden alle 0,3 ppg SHL:ssä tulee tällä kaudella Liigassa vähintään tuplaantumaan. Kun kauttaaltaan katsoo niitä noin kymmentä suomalaista pelaajaa, jotka siirtyivät viime kauden jälkeen SHL:stä Liigaan, niin aika lailla kategorisesti he tulevat tällä kaudella tekemään selvästi parempaa tulosta. Tässä katsannossa Tyrväisen näkemys sarjojen tasoerosta on oikean suuntainen, toki ehkä turhan raflaavasti esitetty.
Myös esimerkiksi Petteri Nikkilän kohdalla voitaneen todeta, että viime kauden alle 0,3 ppg SHL:ssä tulee tällä kaudella Liigassa vähintään tuplaantumaan.
Ironista vielä monesti näiden ruikuttajien osalta on, että nämä samat tyypit jättävät kauskortit ja varmaan satunnaiset pääsyliputkin ostamatta ja sitten kokevat oikeudekseen valittaa nahkasohvaltaan piraattistriimin äärestä sarjan huonoa tilannetta.Se on muotia valittaa kaikesta mahdollisesta, pelaajien tasosta ja iästä, sarjan ja joukkueiden tasosta, joukkuemäärästä...