En oikein tiedä millä tavoilla näitä tasoeroja pitää vertailla. Pelaajabudjetti on toki yksi vertailukohta, liiga on siinä peräpäässä. Mutta jos katsotaan menestystä CHL:ssä ja vielä niin että katsotaan vaikka viime vuosien 8 parasta joukkuetta eikä pelkästään voittajia, niin jako menee näin:
Tässä nyt ihan viime vuosien tilanne. Mielestäni liigalla oli selkeä huono vaihe tuossa joskus 2016-2019, sitä tukee se että noina vuosina liigajoukkueiden oli vaikea päästä edes 8 joukkoon tuolla CHL:ssä, vaikkakin JYP sen yhden mestaruuden voittikin. Mutta sen jälkeen tilanne on kyllä kääntynyt paremmaksi.
22-23
Ruotsi, 4 joukkuetta
Suomi, 2 joukkuetta
Sveitsi, 1 joukkue
Tsekki, 1 joukkue
21-22
Ruotsi, 3 joukkuetta
Suomi, 2 joukkuetta
Tsekki, 1 joukkue
Saksa, 1 joukkue
Ranska, 1 joukkue
20-21
Ei pelattu
19-20
Ruotsi, 3 joukkuetta
Sveitsi, 3 joukkuetta
Saksa, 1 joukkue
Tsekki, 1 joukkue
Aika selkeää on se, että Ruotsi menee selkeästi menojaan. Mutta sen jälkeen en kyllä allekirjoita, että Sveitsi menisi hirveästi Suomea edellä. Sveitsissä joukkueiden kärki on todella hurja mutta kun mennään pudotuspeleihin niin samantien alkaa näkymään Suomalaisten ja Ruotsalaisten joukkueiden laajuus ykköskentästä, neloskenttään.
Tuohon voidaan vielä lisätä, että tuon nykyaikaisen CHL:än, joka on alkanut kaudelta 14-15 on voittanut vain ja ainoastaan Ruotsalainen tai Suomalainen joukkue. Finaalissa on joka vuosi ollut Ruotsalainen joukkue, ja vastassa on ollut 4 kertaa Suomalainen, 2 kertaa Tsekkiläinen ja 1 kerran Saksalainen joukkue.
Mutta ei kertaakaan esimerkiksi Sveitsiläistä joukkuetta.
En väitä etteikö liigassa pitäisi muuttaa montaakin asiaa, mutta liigan taso ei välttämättä ole kuitenkaan ihan niin huono kuin annetaan ymmärtää. Ruotsi menee menojaan, mutta sen jälkeen Suomi ja Sveitsi tulevat kyllä aika tasoissa perässä. Ja Suomi ehkä ihan vain oman pelaajatuotannon takia hieman myös edellä.
Ja voisihan tähän heittää vielä sellaisenkin, että kyllä muissa maissa (poislukien Ruotsi) tehdään asiat aika huonosti kun Suomi pärjää tuollaisilla pelaajabudjeteilla näinkin hyvin. Tai sitten Suomessa tehdään resursseihin nähden erinomaista työtä.
Noh, menit tarkastelemaan historiaa, etkä tätä muuttunutta nykyhetkeä, joka on aika lailla erilainen.
Venäjän sota on vaikuttanut pelaajamarkkinoihin vasta 1,5 vuotta ja ei siinä ajassa pääty edes kaikki sopimukset. Eli periaatteessa edes ihan lähimenneisyys ei ennusta juurikaan tulevaa. Vain viime kausi jonkin verran.
Viimeksi muokattu: