Liigan kannattajatoiminta 2022–2023

  • 201 237
  • 1 534

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei ainoastaan, mutta se on merkittävä osa sitä, mitä eurooppalaistyyliseen kannattajakulttuuriin toimintaansa suuntavat ryhmät tavoittelevat. Koko peli kannustetaan lauluin, vaikka kaukalossa tulisi turpaan 10–0 ja samaan pyritään myös visuaalisella ilmeellä. Väriä tunnustetaan ja omia kannatetaan näkyvästi, eikä vain kannustuslauluin. Kyse on kokonaisuudesta, josta yhden merkittävän osan poistaminen laimentaa koko touhua. Ainakin Ilveksessä tuosta syntyvää tunnelmaa kiittelevät haastatteluissa niin pelaajat kuin katsojatkin.

Ymmärrän tämän näkemyksen kyllä ja olen itsekin tästä samaa mieltä. En usko, että yhdenkään järjestäjän intresseissä ei ole hyvää tunnelmaa kieltää, mutta tässä on nyt tämä pyörätuolikatsomon ongelma. Tapparan puolelta täyden pyörätuolikatsomon pitämisen ymmärtää siitäkin syystä, että näitä ns. näköesteellisiä pelejä on vain muutama kaudessa Ilveksen vastaaviin (kaikki kotiottelut eli 30 peliä) verrattuna.

Mitä tuohon mainitsemaasi eurooppalaistyyliseen kannattajakulttuuriin tulee, Tapparalla on tällä CHL-kaudella ollut vieraita Saksasta Munchenista sekä Sveitsistä Rapperswil-Jonasta ja Zugista. Näistä jokaisesta on tultu tänne keskelle ei mitään kannattamaan omaa joukkuetta ja laulu sekä kannustushuudot lähtivät siihen mallin, etten vastaavaa ole minkään liigaseuran faneilta ole kuullut vielä tähän päivään asti suhteessa kannattajien määrään. Lisäksi Lakersin fanit saapuivat hallille hienossa näyttävässä kulkueessa soihtujen, rumpujen ja laulujen saattamana. Tämäkin oli kaiketi sovittu seuran kanssa etukäteen, sillä poliisi oli etukäteen sulkenut käytetyt autokaistat ja olivat paikalla ohjaamassa liikennettä. Pelin jälkeen oli lähibaarissa pyydetty kavereitani liittymään seuraan jauhamaan scheissea jääkiekosta ja muustakin ja koko ajan eteen ilmestyi tarjottuja tuoppeja. Ei voi kuin arvostaa touhua, kun siellä tehdään jotain, niin se tehdään tyylillä. Todella mukavia tyyppejä.

Olen itse ollut kumpaankin seuraan kauden alussa yhteydessä näistä mahdollisista katsomomuutoksista, mutta vastaukset ovat olleet luokkaa "neuvottelut ovat käynnissä". En tiedä mikä on tilanne tällä hetkellä, mutta voisin taas kysellä onko asiassa tapahtunut edistystä. Mutta eipä niistä keskusteluista taideta ulkopuolisille paljoakaan kertoa.

Ymmärtääkseni myös Sinioransseilla on tavoite pystyä heiluttamaan lippuja pelin käydessä ja edellisessä Ilveksen järjestämässä paikallispelissä niin tapahtuikin lähes koko pelin ajan. Ymmärtääkseni Sinioranssien ja Fan Clubin kesken on tosin tästäkin asiasta kädenvääntöä Tappara-leirin sisällä. En ole kuitenkaan paras asiantuntija tämän suhteen ja olen enemmän toisen käden tiedon varassa.
Tämä on sitten mennyt itseltäni täysin ohi. En osaa sanoa, tuleeko sen pään lipuista sitten millaisia näköesteitä ravintolakatsomon asiakkaille, mutta kaiken järjen mukaan este on sama kuin vastapuolella olevien aitioiden . Pyörätuolikatsomo on kuitenkin neloskerroksen tiloihin verrattuna suhteessa reilusti alempana, joten se on selkeästi suurin kärsijä näistä lipuista.

Tämä on nyt kokonaisuutena ikävä juttu kaikille osapuolille. Itse en valitettavasti keksi itse juurisyyhyn mitään sellaista minuutin hokkuspokkus-ratkaisua, joka kelpaisi kaikille.
 

Apheu

Jäsen
Jos Tappara on yhtä huono, heikko, vanhanaikainen, jäykkä, keskustelukyvytön ja ylimielinen kuin tietty osa kirjoittajista väittää, niin Tappara on varmasti itse se, joka eniten siitä kärsii: katsojamäärät putoavat, sponsorit kaikkoavat, Ilves vie kaikki uudet potentiaaliset katsojanalut mahtavalla meiningillään ja vastustamattomalla pöhinällään, minkä kaiken seurauksena joukkueen rahoituspohja heikkenee ja liikevaihto kääntyy väistämättä laskuun. No, se jää nähtäväksi. En pidättelisi hengitystä odotellessa...

Itse en pidä tätä kovinkaan epätodennäköisenä skenaariona. Tappara on myös tavoitteissaan kauden alla nostanut esiin
3. Uusitun Fanikatsomon täyttäminen kannattajilla ja yleisökeskiarvon nostaminen
... ja tässähän organisaatio on onnistunutkin; fanikatsomo on ollut täynnä käytännössä jokaisessa pelissä ja yleisökeskiarvokin on hieno. Kuitenkin tähän lippuasiaan ei tunnuta haluavan tehdä ratkaisuja, tai ainakaan asiasta ei ole kerrottu, että asia olisi käsiteltävänä.

Minä kokisin ainakin, että tässä kohtaa olisi hyvä kertoa
1. Tappara pitää fanitoimintaa hienona ja tärkeänä asiana ottelutapahtumissaan
2. Tappara haluaa antaa mahdollisimman hyvät edellytyksen fanitoiminnan kehittämiseen ja ottelutapahtumien tunnelman nostamiseen
3. Tappara etsii ratkaisua siihen, että fanikatsomoissa lippuja saa heiluttaa pelin aikana

Nyt tilanne tuntuu siltä, että Tapparaa ei kiinnosta, vaikka vierasfanit ja myös kotifanit ovat toivoneet sitä, että lippuja saisi heiluttaa. Tämä voi näkyä hyvinkin pian yhä suurempana erona Tapparan ja Ilveksen yleisökeskiarvioissa, jos vaikkapa muiden kannattajien megamatkoja tämän takia aletaan kohdentaa Ilveksen peleihin, ja tällaiset kannattajamatkathan ovat lipunmyynnin kannalta ihan superjuttu, kun se nostaa kaikkien kiinnostusta osallistua tällaiseen tapahtumaan. Sponssit kiinnostuu yhä enemmän siitä, kummalla käy enemmän yleisöä jne.. Ja tätä ei nyt mielestäni Tapparassa oikein ymmärretä, eikä moni kannattajakaan (varsinkaan kokeneemmat) tunnu tässä tapauksessa ymmärtävän sitä, miten fanitoiminnassa mukana olevat haluavat sen kehittyvän, ja lippujen heilumisen olevan aika iso osa koko fanitoimintaa.

Ja minun mielestäni on ihan oikein, että Ilves-kannattajat boikotoivat Tapparan tapahtumaa. Kyse on ainakin nähdäkseni siitä, että tällä osoitetaan mieltä sitä kohtaan, että kannattajatoiminnalle pitää järjestää asianmukaiset edellytykset. Kyse ei ole siitä, että ilvesläisetkään haluaisivat, etteivät esimerkiksi pyörätuolikatsojat näe ottelua. Muutosta ei tule, jos kaikkeen tyydytään.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
@KOLT kyllä se on Nokia Arenan "määrittelemä" paikka jonne tilausajot purkavat lastinsa. Tämä tieto löytyy itse Arenan sivuilta.

Edelleenkään en ymmärrä miksi se olisi Tapparan tai Ilveksen homma taata "turvallinen" saapuminen Areenalle kun se katualue ei ole hallin aluetta
 

Tompsoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
@KOLT kyllä se on Nokia Arenan "määrittelemä" paikka jonne tilausajot purkavat lastinsa. Tämä tieto löytyy itse Arenan sivuilta.

Edelleenkään en ymmärrä miksi se olisi Tapparan tai Ilveksen homma taata "turvallinen" saapuminen Areenalle kun se katualue ei ole hallin aluetta
Olisko vaikka ihan yleiset Liigan järjestyssäännöt mitään? Kuinka järkevältä omaan korvaan kuulostaisi, että tuolla välillä kävisi jotain, vaikkapa ne myllyt, niin molemmat nostelee käsiä pystyyn ettei kuulu meille? Sillä välin täälläkin moni kunnostautunut nimimerkki olisi heti huutelemassa, että miksei seurat ota vastuuta, ja keksisi ties mitä syitä ja olkiukkoja.

Ei sitä kyselyä tullut muutama vuosi sitten ihan turhan tähden tehtyä...
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: KOLT

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Niin pitkään kun Tapparan mielestä ongelma on ratkaistavissa sillä tavalla, että lippuja ei heiluteta pelin aikana, halliyhtiötä kohtaan ei ole riittävää painetta keksiä pyörätuolikatsomolle toista paikkaa. Tuohon tarvitaan todennäköisesti molemmat kiekkoseurat ja toistaiseksi varsinkin Tappara on vaikuttanut tyytyvän ongelmalliseen nykytilanteeseen, joka jarruttaa kannattajakulttuurin kehittymistä ja pyörätuolissa peliä katsovien olosuhteiden paranemista. Sinänsä tuo on ymmärrettävää, koska ongelma koskee Tapparan osalta lähinnä vain paikallispelejä ja satunnaisia isojen vieraskannattajaryhmien otteluita. Siitä huolimatta Tapparan pitäisi tajuta kuitenkin ongelman laajuus, vaikka juuri heille se ilmeneekin vain harvakseltaan.
Kyllähän tämä pyörätuolikatsomoiden ongelma on ihan Ilvekselläkin. Paikkoja ei ole yksinkertaisesti jää riittävästi kaikille halukkaille, kun ne keskimmäiset on poistettu käytössä. Oma palaute halliyhtiölle kaikista hallin asioista on kuitattu aina vastauksella viestillä "ota näissä asioissa yhteyttä tapahtumajärjestäjään". Eli halliyhtiö ei neuvottele suoraan hallin asiakkaiden kanssa, väliin tarvitaan tapahtumajärjestäjä.

Olisiko se kaukaa haettu ajatus, jos molempien seuran fanit yhdessä plus mahdollinen edustus pyörätuolipaikkakausikorttilaisten kanssa yrittäisivät yhdessä järjestää jotain rakentavia keskusteluja sekä Tapparan että Ilveksen kanssa? Muutoksia kuitenkin tässä on ilmeisesti haluamassa useampi osapuoli samanaikaisesti ja jokin koordinoitu yhteistoiminta saattaisi olla voimakkaampaa seurojen ja sitä kautta halliyhtiön suuntaan. Kaikilla on kuitenkin yksi yhteinen tavoite, saada halli toimivaksi.
 

KOLT

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
@KOLT kyllä se on Nokia Arenan "määrittelemä" paikka jonne tilausajot purkavat lastinsa. Tämä tieto löytyy itse Arenan sivuilta.

Edelleenkään en ymmärrä miksi se olisi Tapparan tai Ilveksen homma taata "turvallinen" saapuminen Areenalle kun se katualue ei ole hallin aluetta
@Tompsoni sulle jo vastaskin sen, mitä tuolla haen takaa. Oli kenen hyvänsä määrittelemä, on tuo ottelutapahtumaa järjestävän tahon vastuulla sata kertaa sadasta.

Jos kuvitellaan tilanne, missä vieraskannattajat tulee kaupunkiin etkoilemaan useampaa tuntia aiemmin ja jotain sattuu, on asia eri. Tottakai sellainen jää poliisin hoidettavaksi. Ei tietenkään silloin seurat pysty huolehtimaan eikä tarvitsekaan. Nyt kuitenkin kyseessä nimenomaan suoraan vieraskannattajien siirtyminen bussin ja hallin välillä.
 

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Luulisi, että rullatuolilla liikkuvat myös olisi mielellään pitkällä sivulla.
Optimitilanteessahan (käsittääkseni esimerkiksi esteettömyyden edelläkävijänä jenkkilässä näin) pyörätuolipaikkoja on stadioneilla eri hintakategorioissa. Suomessa ne tuupataan aina sinne, missä neliöhinta on halvinta seurauksista ja paikkojen toimivuudesta pahemmin miettimättä.

Nuo päätyjen paikat on verkkojen takana ja se on iso näköhaaste yllättävän monelle pyörätuolilaiselle taustalla olevista näköön tai hahmottamiseen vaikuttavista sairauksista tai vammoista johtuen.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Optimitilanteessahan (käsittääkseni esimerkiksi esteettömyyden edelläkävijänä jenkkilässä näin) pyörätuolipaikkoja on stadioneilla eri hintakategorioissa. Suomessa ne tuupataan aina sinne, missä neliöhinta on halvinta
Turussa pitkällä sivuilla.
 

WestCoast110

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Palloseura
Turussa pitkällä sivuilla.
Ja maksaa 8€. Saattajakortilla ilmainen sisäänpääsy myös saattajalle ja tuolla tosiaan pitkällä sivulla on saattajille myös irtotuoleja joille pääsee. Tämä asia on kyllä erinomaisesti hoidettu Gatoradella ja todella toivon, että uusi halli kun ikinäkään joskus kyhätään, niin nämä paikat varataan hyvissä ajoin ja vältetään vääntäminen siinä kohtaa, kun halli on jo pystyssä.
 

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ja maksaa 8€. Saattajakortilla ilmainen sisäänpääsy myös saattajalle ja tuolla tosiaan pitkällä sivulla on saattajille myös irtotuoleja joille pääsee. Tämä asia on kyllä erinomaisesti hoidettu Gatoradella ja todella toivon, että uusi halli kun ikinäkään joskus kyhätään, niin nämä paikat varataan hyvissä ajoin ja vältetään vääntäminen siinä kohtaa, kun halli on jo pystyssä.
Nämä on niitä maaseudulle rakennetun hallin hyviä puolia. Käytäville ja katsomoon saa leveyttä vaikka kuinka, Tampereella piti hakea poikkeuslupaa lisämetrille, kun hallin toteutus ei mahtunut luvissa myönnettyihin mittoihin. Keskeinen sijainti pakottaa kompromisseihin monessakin asiassa.

Itse asiassa alun perin Nokia Arenalla piti kumpikin fanikatsomo olla samalla puolella (Tapparan), pyörätuolikatsomon edessä olla vieraskatsomot ja kaikkien katsomoiden istumakatsomoita. Tällöin kenttänäkymän olisi pitänyt olla kaikkialta esteetön. Viime hetken muutoksissa Ilveksen fanikatsomo siirrettiin pyörätuolikatsomon eteen ja muutettiin seisomakatsomoksi, jonka jälkeen tämä soppa oli valmis. En ole kuullut muutenkaan pt-katsomon toteutuksesta kovinkaan montaa positiivista kommenttia asiakkailta. Jos joku kuvittelee, että siellä on asiat hyvin kun niiden ehdoilla katsomotoimintaa kehitetään, niin silloin on todella väärässä. Jopa Hakametsässä pyörätuolipaikat olivat paljon Nokiaa toimivammat. Muutoksia tarvitaan halliin ja mielellään niin koordinoituna, että kaikki osapuolet otettaisiin muutoksissa huomioon.

Tämä alkaa nyt mennä pois ketjun aiheesta, keskustelua voidaan jatkaa tarvittaessa muualla.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
koko viesti
Kiitos asiallisesta vastauksesta, johon en ehtinyt vastata aiemmin.

Tiedostan hyvin, että liigajoukkueen pyörittäminen on nykypäivänä ja on ollut jo vuosikausia miljoonien eurojen liikevaihtoa pyörittävä bisnes. Tapahtumajärjestäjä joutuu myös ottamaan huomioon kaikki peleissä käyvät kohderyhmät ja kun areena ei ole tapahtumajärjestäjän oma, niin sitä rajoittaa myös areenan omistajan ratkaisut.

Tästä kaikesta huolimatta en kuitenkaan allekirjoita sitä, että Ilves Hockey tai Tamhockey ovat tässä nykyisessä tilanteessa ainoat tahot, joilla on yksin muita kuuntelematta oikeus tehdä ratkaisut ottelutapahtumien suhteen. Toki he ne ratkaisut käytännössä tekevät, mutta sanelulinja ei ole viisas ratkaisu. Samassa areenassa toimivat seurat saattavat jopa haluta profiloitua joissain asioissa eri tavalla houkutellessaan eri kohderyhmiä, mutta monessa asiassa kannattaisi kyllä olla yhtenevät linjaukset. Kannattajatoimintaa koskevat ratkaisut on mielestäni yksi selkeä tällainen asia.

Moneen muuhun bisnekseen verrattuna liigajoukkueen pyörittäminen eroaa todella paljon. Nämä nykyiset osakeyhtiöt eivät ole joukkueitaan, lajia ja "viihdekonseptiaan" keksineet, vaan ne ovat saaneet mandaatin toiminnan pyörittämiseen ja seuratunnusten edustamiseen varsinaisia seuroja pyörittäviltä yhdistyksiltä ja laveammin ajatellen ilvesläisten ja tapparalaisten "kansanliikkeiltä".

Itsellä ainakin nousee kurkkuun aina vähän oksennusta, kun katsojista tai kannattajista aletaan puhua asiakkaina. Toki ottelutapahtuman järjestäjän näkökulmasta lipustaan maksava katsoja on tietysti asiakas, joka olettaa saavansa rahalle jonkinlaisen vastineen ja se vastine tapahtumajärjestäjän pitää jotenkin pystyä takaamaan. Sen sijaan muuten asenne seurojen kannattajien suuntaan ei saa olla se, että "Meidän tuotteemme on nyt tämä. Ota tai jätä." Monessa muussa liiketoiminnassa tuo voi olla mahdollista, mutta urheiluviihteessä ei. Varsinkaan Ilveksen ja Tapparan kaltaiset joukkueet eivät ole mitään sieluttomia tuotteita tai myyntiartikkeleita. Ne ovat sukupolvelta toiselle periytyneitä instituutioita, jotka ovat kulkeneet tamperelaisten ja myös ulkopaikkakuntalaisten elämässä yli ihmisiän. Tapparakin mainostaa menevänsä tunteisiin. Oletan, että sillä ei tarkoiteta trollailevaa provosoimista, vaan sitä, että jääkiekkoviihde on pohjimmiltaan tunnebisnestä.

Asiakas tulee peliin toisenkin kerran, jos hän kokee saaneensa rahalle vastinetta ja viihtyneensä muutenkin. Joukkueeseen rakastunut tulee kerta toisen jälkeen peliin, vaikka joskus sen jälkeen vähän vituttaisikin. Joukkueeseen sitoutunut katsoja ostaa pahimmillaan oman maksukyvyn ylittävän ylihintaisen lipun tai kausikortin, matsievään ja juoman, fanikaupan tuotteita jne. Jos vastustajan järjestämässä ottelutapahtumassa homma toimii, niin vierasjoukkueen kannattajakin tulee toisen kerran. Varsinkin jos kyse on vielä saman kaupungin kilpailevasta joukkueesta.

Näin ollen kyseisten osakeyhtiöiden pomojen on ihan turha tulla auktoriteetin merkiksi heiluttamaan jotain käyntikorttia kengissään hiekkaa areenalle kantaville katsojille. Ilves ja Tappara ovat lähes ikuisia käsitteitä niin kauan kun seuroilla on kannattajiakin. Liigajoukkueiden osakeyhtiöt ovat vain välineitä, joilla toimintaa on mahdollista pyörittää nykymuodossaan.

Ymmärrän, että Ilveksen kannattajat eivät ole Tapparan näkökulmasta "ydinasiakkaita" ja erityisesti Ilveksen kannattajatoiminnan mahdollistamiseen liittyvät ongelmat eivät tule eteen kauden aikana kuin muutamissa peleissä. Siitä huolimatta asiaa kannattaisi kuitenkin ajatella vähän laajemmalla perspektiivillä.

Tapparan tapahtuman suurin vihollinen ei ole Osaston lipunheiluttajat, vaan kaikki muu ihmisten vapaa-ajasta kilpaileva toiminta. Kun jokainen liigaottelu on mahdollista katsoa myös kotisohvalta, niin mitä ovat ne houkuttimet, jotka saavat ihmisen lähtemään areenaan ja maksamaan lipusta niin marraskuun mustana arki-iltana kuin huhtikuisena finaalipäivänäkin. Sen houkuttimen täytyy olla jotain sellaista, mitä on mahdotonta välittää sellaisenaan TV-kameran läpi. Äänekäs ja näkyvä vieraskannattajaryhmä sparraa myös kotiyleisön pistämään parastaan ja molemmin puolin terveissä mittasuhteissa pysyessään lisää kotiyleisönkin me-henkeä, kun "muut" ovat myös näkyvästi edustettuna paikalla. Kotiyleisöllä on kuitenkin lähes aina määrällinen ylivoimakin.

Muutama nimimerkki on nostanut esille myös muiden vierasjoukkueiden kannattajaryhmät, jotka pahimmillaan saattavat alkaa välttää Tapparan kotiotteluita, mikäli heidän on parempi mahdollisuus toteuttaa omaa toimintaansa Ilveksen tapahtumissa. Tässäkään ei puhuta Tapparan ydinasiakkaista, mutta kuitenkin lisälipputuloista, jotka saattavat ainakin mahdollisten megamatkojen kohdalla tuoda kassaan ihan merkittävänkin summan.

On totta, että nykytilanteessa ja varsinkin tässä vaiheessa kautta näillä panoksilla Tappara saisi todennäköisesti myytyä paikallispelin loppuun, vaikka jokainen Ilves-kannattaja boikotoisi ottelua. Tuohon ei kannata kuitenkaan tuudittautua ja jäädä polkemaan paikallaan tapahtuman kehittämisessä.

Ymmärrän, että nykytilanteessa pyörätuoleissa ottelua katsovien kohdalla on vähemmän mahdollisuuksia joustaa tai keksiä vaihtoehtoisia paikkoja heille. Koska kyse on kuitenkin pitkäjänteisestä toiminnasta ja ensi kautta koskevat asiat ovat todennäköisesti suunnittelupöydällä viimeistään jo nyt, niin siksi Osaston on pitänyt toimia jo tällä kaudella. Tuskin sielläkään oletetaan, että tuolla boikotilla pyörätuolikatsomot jotenkin ihmeellisesti saadaan siirrettyä jääkiekkokauden keskellä jonnekin muualle. Toki kannattajakatsomon kohdalla olisi ehkä voitu yrittää keksiä joitain muita vaihtoehtoja. Tappara on kuitenkin valinnut toisin ja sille ei voida nyt tässä hetkessä mitään.

Olisi kuitenkin kaikkien kannalta todella turhauttavaa, että myös ensi kausi menisi hukkaan nykyisten ongelmien kanssa. Tapparan päivittämät vieraskannattajia koskevat ohjeet ja säännöt eivät herätä luottamusta, että asia olisi etenemässä muulla tavalla kuin näkyvällä ja uutiskynnyksen ylittävällä konfliktilla.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Tapparan päivittämät vieraskannattajia koskevat ohjeet ja säännöt eivät herätä luottamusta, että asia olisi etenemässä muulla tavalla kuin näkyvällä ja uutiskynnyksen ylittävällä konfliktilla.
Aiemmin jo vertasin osaston toimintaa vastuuttomasti toimivaan ay-liikkeen änkyröintiin laittomine laikkoineen ym. Sinänsä hyvä, että tuotte rehellisesti esiin että konflikteja on suunnitteilla.

On tämä surullista. 98% Ilves-kannattajista osaa käyttäytyä ja ymmärtää asioiden taustat. Pieni porukka vetää homman ranttaliksi :(
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Aiemmin jo vertasin osaston toimintaa vastuuttomasti toimivaan ay-liikkeen änkyröintiin laittomine laikkoineen ym. Sinänsä hyvä, että tuotte rehellisesti esiin että konflikteja on suunnitteilla.
Tämä on taas tätä osastoa, että kannattaako vaivautua edes vastaamaan. Oikeistohenkisellä Jatkoajan foorumilla AY-liikkeeseen vertaaminenhan on tunnetusti pahimman luokan loukkaus. En minä tuosta kuitenkaan loukkaannu, vaikka en vertausta kaikilta osin kovin onnistuneena pidäkään. Jättäisin muuten kyllä puolue- ja elinkeinopolitiikan jääkiekosta keskustelemisen ulkopuolelle.

Laiton lakko on myös aika kehno vertaus. Osaston boikotissa ei ole mitään laitonta, eikä se riko mitään tapahtumajärjestäjän sääntöjä. Osastolla ja sen jäsenillä ei ole myöskään mitään työntekijää sitovaa työsopimuksessa määriteltyä velvollisuutta tulla kannustamaan peleihin. Ei edes Ilveksen kotiotteluissa, mutta varsinkaan Tapparan järjestämissä peleissä, joissa olosuhteet eivät ole lähelläkään sitä, mitä pitäisi olla vierasjoukkueen kannattajille. Vielä kun yli vuoden areenassa pelaamisen jälkeen ollaan edelleen tässä tilanteessa.

Jostain kumman syystä jopa moni Tapparan kannattaja on kuitenkin sitä mieltä, että Osastolla olisi jokin velvollisuus olla paikalla luomassa muille tunnelmaa, vaikka se pitäisi tehdä Tapparan sääntöjen vuoksi vertauskuvallisesti suu teipattuna ja toinen käsi selän taakse sidottuna. Ihmettelen tätä ajatustapaa.

Jos alkuperäistä vertausta miettii laajemmin, niin kukapa muu kannattajia edustaisi seurojen/tapahtumajärjestäjien suuntaan kuin enemmän tai vähemmän järjestäytynyt kannattajaporukka. Varmaankaan ääneen kannattavat eivät edusta kaikkien kannattajien näkemyksiä, mutta vaikea niiden ympäri hallia istuvien yksittäisten kannattajienkaan mielipiteistä on päästä selville kovin kattavasti. Vähiten huono kannattajien edustaja lienee siis se porukka, joka laittaa itsensä säännöllisesti likoon kannustamisessa ja yrittää myös parantaa kannatustoiminnan edellytyksiä yleisemminkin.

Mitä omaan rooliini tulee, niin itse en ole ollut mitään boikottipäätöstä tekemässä, mutta kannatan sitä kyllä tässä tilanteessa. Itsellä peli jää tosin väliin jo senkin vuoksi, että se myytiin loppuun ennen kuin ehdin edes ostaa lippua. Ottelu saattoi itse asiassa olla loppuunmyyty jo ennen edellistä Tapparan järjestämää paikallispeliä (27.1.), jonka jälkeen Osasto ilmoitti boikotoinnista.

Konfliktilla tarkoitin yksinomaan tätä boikottia, enkä yhtään mitään muuta. Muista Osaston suunnitelmista en tiedä, enkä itse ainakaan mitään väkivaltaa tai häirintää halua olla edistämässä. Väittäisin, että ei kuulu Osastonkaan suunnitelmiin. Ne eivät kuulu kannattajatoimintaan, enkä todellakaan halua, että edes vihjaillaan minun tarkoittavan sellaista konfliktilla.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Tämä on taas tätä osastoa, että kannattaako vaivautua edes vastaamaan. Oikeistohenkisellä Jatkoajan foorumilla AY-liikkeeseen vertaaminenhan on tunnetusti pahimman luokan loukkaus. En minä tuosta kuitenkaan loukkaannu, vaikka en vertausta kaikilta osin kovin onnistuneena pidäkään. Jättäisin muuten kyllä puolue- ja elinkeinopolitiikan jääkiekosta keskustelemisen ulkopuolelle.

Laiton lakko on myös aika kehno vertaus. Osaston boikotissa ei ole mitään laitonta, eikä se riko mitään tapahtumajärjestäjän sääntöjä. Osastolla ja sen jäsenillä ei ole myöskään mitään työntekijää sitovaa työsopimuksessa määriteltyä velvollisuutta tulla kannustamaan peleihin. Ei edes Ilveksen kotiotteluissa, mutta varsinkaan Tapparan järjestämissä peleissä, joissa olosuhteet eivät ole lähelläkään sitä, mitä pitäisi olla vierasjoukkueen kannattajille. Vielä kun yli vuoden areenassa pelaamisen jälkeen ollaan edelleen tässä tilanteessa.

Jostain kumman syystä jopa moni Tapparan kannattaja on kuitenkin sitä mieltä, että Osastolla olisi jokin velvollisuus olla paikalla luomassa muille tunnelmaa, vaikka se pitäisi tehdä Tapparan sääntöjen vuoksi vertauskuvallisesti suu teipattuna ja toinen käsi selän taakse sidottuna. Ihmettelen tätä ajatustapaa.

Jos alkuperäistä vertausta miettii laajemmin, niin kukapa muu kannattajia edustaisi seurojen/tapahtumajärjestäjien suuntaan kuin enemmän tai vähemmän järjestäytynyt kannattajaporukka. Varmaankaan ääneen kannattavat eivät edusta kaikkien kannattajien näkemyksiä, mutta vaikea niiden ympäri hallia istuvien yksittäisten kannattajienkaan mielipiteistä on päästä selville kovin kattavasti. Vähiten huono kannattajien edustaja lienee siis se porukka, joka laittaa itsensä säännöllisesti likoon kannustamisessa ja yrittää myös parantaa kannatustoiminnan edellytyksiä yleisemminkin.

Mitä omaan rooliini tulee, niin itse en ole ollut mitään boikottipäätöstä tekemässä, mutta kannatan sitä kyllä tässä tilanteessa. Itsellä peli jää tosin väliin jo senkin vuoksi, että se myytiin loppuun ennen kuin ehdin edes ostaa lippua. Ottelu saattoi itse asiassa olla loppuunmyyty jo ennen edellistä Tapparan järjestämää paikallispeliä (27.1.), jonka jälkeen Osasto ilmoitti boikotoinnista.

Konfliktilla tarkoitin yksinomaan tätä boikottia, enkä yhtään mitään muuta. Muista Osaston suunnitelmista en tiedä, enkä itse ainakaan mitään väkivaltaa tai häirintää halua olla edistämässä. Väittäisin, että ei kuulu Osastonkaan suunnitelmiin. Ne eivät kuulu kannattajatoimintaan, enkä todellakaan halua, että edes vihjaillaan minun tarkoittavan sellaista konfliktilla.
Ay-liikkeen änkyröinnistä otin esimerkiksi laittomat lakot. Sinä puhut osaston boikotista, johon en mitenkään viitannut.

Mitä tulee osaston boikottiin, niin eipä haittaa Tapparaa. Siellä on kuitenkin täysi tupa ja taatusti äänekästä vieraskannattajaa luomassa tunnelmaa. Tulen varmasti nauttimaan kummankin päädyn äänekkäästä tuesta.
 

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Toki kannattajakatsomon kohdalla olisi ehkä voitu yrittää keksiä joitain muita vaihtoehtoja. Tappara on kuitenkin valinnut toisin ja sille ei voida nyt tässä hetkessä mitään.
Onko sinulla jotain käytännön esimerkkejä, mitä Tappara olisi voinut tehdä kannattajakatsomolle olisi voitu tehdä tässä kesken kauden? Vaihtoehdot ovat aika vähissä. Tappara ja Ilves ovat kumpikin vuokralaisena vain hallissa, joten suuria omatoimisia katsomojärjestelyitäkään ei voi lähteä tekemään. Ratkaisuna lippujen salliminen nykyisellä katsomojärjestelyillä johtaa siihen, ettei pyörätuolikatsomosta näe pelistä juurikaan mitään. Ovatko pyörätuolikatsomon katsojat jotain b-luokan väkeä, joiden halu ja tarve nähdä peli ostamallaan lipulla tulisi sivuuttaa vastustajan faniryhmän vaatimuksesta?
 

Glove

Jäsen
Katsoin Youtubesta muutamia videoita eri kiekkoseurojen kannattajista. Ruotsalaisia, saksalaisia, sveitsiläisiä jne. Hyvin ne kyllä onnistui kannattamaan ja pitämään metelia, vaikkei lippuja liehutettukaan pelin ollessa käynnissä.

No, ei tästä tämän enempää ihmettelen vaan.
 

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Katsoin Youtubesta muutamia videoita eri kiekkoseurojen kannattajista. Ruotsalaisia, saksalaisia, sveitsiläisiä jne. Hyvin ne kyllä onnistui kannattamaan ja pitämään metelia, vaikkei lippuja liehutettukaan pelin ollessa käynnissä.
Ja aiemmassa viestissäni mainitut kolme keskieurooppalaista seuraa kävivät CHL:ssä Tapparan vieraana Tapparan säännöillä ilman ongelmia ja meno oli loistava. En tiedä miten siellä siinä onnistutaan, mutta täällä Suomessa tuntuu olevan välillä turhan vaikeaa.
 

Tompsoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onko sinulla jotain käytännön esimerkkejä, mitä Tappara olisi voinut tehdä kannattajakatsomolle olisi voitu tehdä tässä kesken kauden? Vaihtoehdot ovat aika vähissä. Tappara ja Ilves ovat kumpikin vuokralaisena vain hallissa, joten suuria omatoimisia katsomojärjestelyitäkään ei voi lähteä tekemään. Ratkaisuna lippujen salliminen nykyisellä katsomojärjestelyillä johtaa siihen, ettei pyörätuolikatsomosta näe pelistä juurikaan mitään. Ovatko pyörätuolikatsomon katsojat jotain b-luokan väkeä, joiden halu ja tarve nähdä peli ostamallaan lipulla tulisi sivuuttaa vastustajan faniryhmän vaatimuksesta?
Yhtenä esimerkkinä olisi voinut vaikka sallia seisomisen myös niillä seisomakatsomon takana olevilla istumapaikoilla A1-B1-alueella, kuitenkin niin että alue päättyisi pyörätuolikatsomon eteen. On toiminut ennenkin, niin miksei nytkin.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Onko sinulla jotain käytännön esimerkkejä, mitä Tappara olisi voinut tehdä kannattajakatsomolle olisi voitu tehdä tässä kesken kauden?
Ihan reilua odottaa pelkän valittamisen sijaan myös rakentavia ehdotuksia. Tässä joitain ideoita, jotka joku nyt varmaan tulee ampumaan alas mahdottomina.

Kun kerran pyörtuolikatsomoa ei ole mahdollista siirtää ja se keskiosakin, jota ei ole käytössä Ilveksen kotiotteluissa, on ilmeisesti miinoitettu kausareilla, niin luovana ratkaisuna olisi voinut siirtää vieraskannattajien seisomakatsomon vaikka kulmaan, jossa liput eivät ole pyörätuolipaikkojen edessä. Tuossa olisi pitänyt varmasti keksiä kulmassa istuville kausikorttilaisille korvaava paikka, mutta esimerkiksi Porissa tuo ei osoittautunut ylivoimaiseksi esteeksi, kun Ilveksen megamatkan osallistujamäärä vain paisui ja paisui.

Ylimääräistä vaivaa varmasti, mutta se olisi sitä tiedotteissa luvattua aktiivista ratkaisujen etsimistä. Vieraskannattajia koskevien ohjetekstien päivittäminen nähdyllä tavalla, jossa mikään ei lopulta muuttunut, ei ole sitä.

Ovatko pyörätuolikatsomon katsojat jotain b-luokan väkeä, joiden halu ja tarve nähdä peli ostamallaan lipulla tulisi sivuuttaa vastustajan faniryhmän vaatimuksesta?
Eivät ole, eikä tässä kukaan ole niin väittänytkään. Edelleenkään.

Mikäli seuraavallekaan kaudelle pyörätuolikatsomolle ei löydetä uutta sijaintia, niin Tapparan kannattaisi kuitenkin jättää päädyn keskellä olevat pyörätuolipaikat irtolippumyyntiin ja avata ne myyntiin vasta siinä vaiheessa, kun on tiedossa, että edessä ei ole mitään isoa vieraskannattajaryhmää lippuineen. Ihan samalla tavalla paikallispeleissä on muutenkin korkeammat hinnat irtolipuille tai saattaa olla jotain rajoitteita tiettyjen lipputyyppien saatavuuden suhteen.

Tuo olisi siis jonkinlainen välimalli Tapparan ja Ilveksen nykyisistä ratkaisuista. Samoin Tapparan kannattaisi olla myymättä istumapaikkojen kausareita siihen nykyisen vieraskannattajien karsinan yläpuolelle, jolloin katsomolohkoa olisi joustavampaa kasvattaa tarvittaessa vieraiden seisomakatsomoksi. Areenan kapasiteetti tulee vastaan lähinnä vain paikallispeleissä, joten tuon päädyn istumapaikkojenkin myymistä voinee ihan hyvin viivästyttää lähelle ottelupäivää. Silloin lienee kuitenkin jo tiedossa, jos vieraskannattajia on tulossa paikalle isompi ryhmä.

Nythän Tappara ei ilmeisesti ole myynyt pudotuspelikausikortejakaan tuonne vieraspäätyyn, jos tulkitsin oikein paikkakartan harmaita palluroita. Pyörätuolipaikoille kausareita tosin saa vissiin ostettua pudotuspeleihinkin. Jotain on siis otettu jo otettu opiksi runkosarjasta. Ilmeisesti mahdollista paikallispelisarjaa ennakoiden. Tuossa kohdin Tapparan ratkaisu on mielestäni parempi kuin Ilveksellä, jolla vieraspäätyyn myydään normaalisti kausareita. Tosin Ilveksen vieraiden seisomakatsomo on jo lähtökohtaisestikin isompi eli silloin ei tarvitse samalla tavalla varautua vieraiden invaasioon, kun normaaliin seisomakatsomoonkin mahtuu jo aika iso porukka.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Kun kerran pyörtuolikatsomoa ei ole mahdollista siirtää ja se keskiosakin, jota ei ole käytössä Ilveksen kotiotteluissa, on ilmeisesti miinoitettu kausareilla, niin luovana ratkaisuna olisi voinut siirtää vieraskannattajien seisomakatsomon vaikka kulmaan, jossa liput eivät ole pyörätuolipaikkojen edessä. Tuossa olisi pitänyt varmasti keksiä kulmassa istuville kausikorttilaisille korvaava paikka, mutta esimerkiksi Porissa tuo ei osoittautunut ylivoimaiseksi esteeksi, kun Ilveksen megamatkan osallistujamäärä vain paisui ja paisui.
Tarkoitatko, että kulmakatsomon tuoleja viritellään irti ja taas paikalleen jokaiseen peliin, riippuen isännästä? Toteutettavissa varmasti, mutta ei ilmaiseksi. Lisäksi tämänkin katsomonosan takana on aitioita, joiden näkyvyys jäälle olisi sitten estetty. Ongelman ydin näyttää jälleen olevan isot liput ja niiden heiluttamisen ajankohta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
No, ei tästä tämän enempää ihmettelen vaan.

Nii juuri tässä on se ongelma, ei lipunheiluttajissa, vaan niissä, jotka eivät ymmärrä eivätkä edes halua ymmärtää. Siis nähdä kokonaiskuvaa.

Vapaaehtoistoiminnan kultainen sääntö, antakaa tehdä, älkää rajoittako. Kannattaminen on vapaaehtoistoimintaa, Ilveksessä tämä on ymmärretty, naapurissa taas luotetaan sääntöihin ja ohjatuun toimintaan. Kliseiset kuvat armeija vs kikkapojat on syntynyt jostain.. mistäköhän?
 

Brousseau

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Katsoin Youtubesta muutamia videoita eri kiekkoseurojen kannattajista. Ruotsalaisia, saksalaisia, sveitsiläisiä jne. Hyvin ne kyllä onnistui kannattamaan ja pitämään metelia, vaikkei lippuja liehutettukaan pelin ollessa käynnissä.

No, ei tästä tämän enempää ihmettelen vaan.
Futiksen puolella monessa paikassa on enemmän asennetta, eikä esimerkin ottamista kannata rajata liikaa lajikohtaiseksi.

Tässä on taas hienoa esimerkkiä näyttävästä vierasinvaasiosta:

 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tarkoitatko, että kulmakatsomon tuoleja viritellään irti ja taas paikalleen jokaiseen peliin, riippuen isännästä?
En tarkoita. Käy katsomassa vaikka Tapparan kannattajien seisomakatsomosta, revitäänkö siellä yläosan "betoniriveiltä" joka peliin tuolit irti ja takaisin.

Muuta en sinulle jaksa edes vastata, koska jokainen viesti tulkitaan mahdollisesti ihan tarkoituksella väärin muutaman lauseen onelinereilla.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
En tarkoita. Käy katsomassa vaikka Tapparan kannattajien seisomakatsomosta, revitäänkö siellä yläosan "betoniriveiltä" joka peliin tuolit irti ja takaisin.

Muuta en sinulle jaksa edes vastata, koska jokainen viesti tulkitaan mahdollisesti ihan tarkoituksella väärin muutaman lauseen onelinereilla.
Maltoit olla vastaamatta ydinpointtiin, joka on näkyvyys. Lunastaisiko osasto kaikki näkörajoitteiset aitiot, aina kun näköeste halutaan väkisin areenalle tuoda? Jos pinkka on kunnossa, niin tuo lienee toteutettavissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös