Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 129 201
  • 14 552

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Kylmä tosiasia on, että vaikka liigahallitus ei varmasti olekaan käskenyt tuomareita ylireagoimaan kaikkeen, niin onhan tämä viimeaikainen farssi varmasti vaikuttanut tuomareihinkin. Kun liigahallitus on antanut selvän signaalin siitä että sekä kurinpitoryhmän pj ja videoylituomari vaihdetaan liigahallituksen mahtikäskyllä heti, kun heidän toimintansa ei miellytä määrättyjä tahoja, niin täytyyhän tämän paskan valua alaspäin tuomareihinkin ja näin edelleen pelaajien keskuuteenkin. Tämän sairaan ilmapiirin luomisesta vastaa vain ja ainoastaan liigan johto ja liigahallitus.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Koko paletti pitäisi saada rauhoitettua ennen pleijareita. Muuten tulee huonoimmat playoffit koskaan kun ei joko taklata tai sitten joka matsissa toisella joukkueella on yksi 5min ylivoima.

Tässä olisi Arto 1. Järvelällä paikka astua esiin. Halutessaan Järvelä voisi ihan hyvin raapaista jonkun A4-kokoisen tiedotteen, jossa tuotaisiin faktat sekä tuomareita että lajia kunnioittaen esiin ja todella rauhoitettaisiin tämä kaaos. Mutta ei, eihän tämä kaaos vaikuta Järvelän asemaan eikä valitettavasti työhönkään, niin turha olisi kaaoksella päätä vaivata.

Helppo selitys ulos tilanteesta on syyttää pelaajien kunnioituksen puutetta. Siinäkin on ehkä pointtinsa. Se kunnioitus on voinut oikeasti vähentyä, mutta on syynsä myös järjestelmässä.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Mutta ei, eihän tämä kaaos vaikuta Järvelän asemaan eikä valitettavasti työhönkään, niin turha olisi kaaoksella päätä vaivata.

Kuinkakohan tukevasti Arto istuu pallillaan? Luottaako tämä paljon kehuttu ja arvostettu hallitus Artoon ja kaveriinsa Reijoon?
Ei taida Arton tai Reijon ainakaan ilman paljon kehutun ja laajasti arvostetun hallituksen lupaa kannata kommentoida mitään.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Niin on tullut käskyä ylempää tai ei, niin tuomarit tietenkin on ottaneet ns opikseen. Eli kaikkiin asioihin missä pää osuu pleksiin, tai liikahtaa muuten kontaktin takia nyt sitten tuomarit selvästi puuttuvat. Ei noita tuomioita toki sinänsä ymmärrä, mutta kuten täällä jo parissa viestissä todettua, niin liigan johdon toimet ovat tähän syyllisiä. Heidän linjanvetonsa vaikuttavat väkisin myös tuomareiden toimintaan. Ja jos jokainen tuomari pelkää siellä että hyllytetään/pistetään pois työstä jos annat normaalien taklauksien mennä "läpi sormien" niin varmasti niistäkin rangaistaan.
 

PJx

Jäsen
Kurinpitopäätöstä tehtäessä on autuaasti unohdettu kuinka maailma toimii. Tällä hetkellä viimeisin "korkeimmalta" tasolta annettu ennakkotapaus laitataklauksen kriteereiksi tehtiin liigahallituksessa.

Tämä on se linja, jota tuomaritoiminnassa tulisi noudattaa ilman eri ohjeistusta. Näin se vaan menee.

Pölyn laskeutuessa varmasti kaikki liigahallituksessa joutuvat miettimään, mitä tuli hätäpäissä tehtyä. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta riippumatta kasvojen menetyksen pelosta jotain paikkaavia toimia olisi tehtävä heti. Hyvissä ajoinen ennen kauden huipentumaa.

Tähän tuskin liikahallituksen ego riittää, joten likainen työ olisi hyvä sysätä pykälää korkeammalle tasolle, jääkiekkoliitolle. Kummola aintoikin asiasta tolkullisen lausunnon ja muutenkin vaikutti, että sillä tasolla on jonkinlaista kykyä erottaa metsä puista tämän tyyppisissä asioissa (tätä kykyä liigahallituksesta ei selvästikkään ollut).

Tässä pelaajien turvallisuuskysymyksessä ei päästä yhtään eteenpäin korottamalla rangaistuksia ottamatta huomioon ikävien tapahtumien perussyitä. Hypoteettisesti ajatellen turvallisuutta voisi lisätä myös "kriminalisoimall" peliä kunnioittamaton epäurheiljamainen vaarallinen pelaaminen: Penaltia kaverisyötöistä ja siitä ettei ole herillä ilmeisissä potentiaalisissa taklaustilanteissa. Tärkeintä olisi, että kaikilla osapuolilla olisi suunnilleen samat odotukset siitä, mitä kentällä tulee tapahtumaan.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, RTK, Canadiens
Onpas harmillista, että tästä ketjusta on tullut lähinnä tällainen naureskeluketju yksittäisille tuomioille ilman sen suurempaa halua oikeasti sanoa mielipiteensä ja kehitysideansa SM-liigan tuomaritoiminnasta.

Yritän parhaani mukaan (eli todennäköisesti en kovin hyvin) koota jotain ajatuksia siitä, miten mielestäni SM-liigan tulee kehittää tuomaritoimintaansa, jotta se saadaan uskottavalle ammattilaisliigan tasolle. Nähdäkseni jääkiekossa tuomaritoiminnan kuntoon saaminen on erityisen tärkeää, sillä tuomarit ovat kaukalossa varsin suuressa roolissa. Toki muista lajeista minulla on vain mutua ja arkikokemusta, enkä siksi uskalla vertailla jääkiekkotuomarointia esimerkiksi jalkapallon tai kaukalopallon tuomaritoimintaan, mutta joka tapauksessa lätkässä tuomarit tekevät koko ottelun ajan merkittävästi matsin kulkuun vaikuttavia päätöksiä.

1. Kunnioitus tuomaritoimintaa (ja lajin muitakin sidosryhmiä) kohtaan on saatava takaisin suuren yleisön keskuudessa.

Eivät tuomarit ole oikeasti tulleet hallille peliä pilaamaan, vaan heidänkin intresseissään ainakin toivoakseni on ennen kaikkea palvella peliä ja huolehtia pelaajien turvallisuudesta. Nyt tuomarit nähdään automaattisesti kusipääpaskahousuina, jotka ovat pelissä vain välttämätön paha.

Siksi toivon, että tekemällä tuomaritoiminta huomattavasti entistä avoimemmaksi ja läpinäkyvämmäksi saadaan massatkin ymmärtämään yhtäältä tuomaritoiminnan haasteellisuus ja toisaalta se, mihin koko toiminta perustuu. Ei se jumalauta riitä, että Järvelä käy kerran kaudessa kitisemässä NHL-pelaajien nopeudesta ja valitaan joka kuukausi Europcarin kuukauden tuomari.Enkä nyt tarkoita välttämättä mitään "EROTUOMARIT" -tosi-tv-ohjelmaa, vaan esimerkiksi liigan verkkosivujen tuomariosion huomattavaa laajentamista. Jotain blogeja, klippejä ja tuomareiden kommentteja otteluista ja kinkkisistä tuomioista vaikka. Sosiaalisen median hyödyntäminenkään ei olisi pahitteeksi. Tokin myös jokin reportaasi tuomarien koulutuksesta tms. voisi olla ihan paikallaan. Ok, voi olla, että ketään ei kiinnostaisi, mutta voidaan sanoa, että ainakin on yritetty vaikuttaa joltain muulta kuin amatöörien ja selänpesijöiden puuhastelukerholta.

Toki muutosta tarvitaan myös valmentajien ja pelaajien keskuudessa ihan perinteisen asennekasvatuksen kautta aidon keskusteluyhteyden saamiseksi. Aika usein kuultu mantra suomalaistuomarien haluttomuudesta keskustella jäällä kenenkään kanssa yhtään mistään voisi hyvinkin osoittautua tabuksi, jos valmentajien ja pelaajien avausrepliikit tuomarille eivät olisi "ETKÖ SAATANAN IDIOOTTI TUOTAKAAN NÄHNYT?" -tasoa.

2. Ammattituomarit

Tämä toinen liittyy myös ensimmäiseen kohtaan, sillä uskon SM-liigan tuomaritoiminnan arvostuksen nousevan ammattituomariuden myötä. En takaa, että yhdessä kaudessa nähtäisiin merkittävää harppausta tuomaritoiminnassa, vaikka mahdollisuus ammattilaisuuteen tulisikin. Kuitenkin ammattimaisuuden myötä olisi tuomareilla reilusti enemmän aikaa analysoitiin, reflektointiin ja leiritykseen. En kiistä hetkeäkään, etteikö jokaista matsia varmaan nytkin jo analysoitaisi, mutta mitä enemmän pelien ulkopuolista tuomaritoimintaan liittyvää aktiviteettia porukalle järjestetään, sen parempi.

Suomessa liigatuomaroinnin haasteisiin kuuluu kuvitellakseni myös porukan maantieteellinen hajanaisuus, tuomarithan asuvat koko lailla ympäri Suomen. Ammattimaisuuden myötä olisi varmasti mahdollista järjestää enemmän koko porukan yhteisiä palavereja ja leirejä. Myös aika kaikenlaiseen kansainväliseen toimintaan (tuomarivaihdot ym.) lisääntyisi.

---

Kaikista päätyverkon havaitsemattomuudesta ja liian löyhistä ulosajoista huolimatta haluan kritisoida tämän kauden tuomareita minua eniten häirinneestä asiasta. Tällä kaudella huomioni on kiinnittynyt huomattavaan määrään tilanteita, joista ei pelissä ole tuomittu lainkaan rangaistusta, mutta jälkeenpäin sitten raportoidaan ja annetaan pelikieltoa eli selkeästi ohi menneitä isoja rangaistuksia. Räikeimpinä esimerkkeinä tietysti Abid ja Henry. Onko näitä ollut edellisilläkin kausilla yhtä paljon? Ehkä aloin vasta kuluvalla kaudella kiinnittämään asiaan huomiota.
 

Irtolapa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Niämise Ville, Gill,Forss ja Pospisil
Tänään sairaslomalla katsottuani kolme tämän kauden NHL matsia kovalevyltä, ei voi kun ihailla tuomarien ammattitaitoa. Annetaan pelata kovaa, taklata painavia pommeja ja kähistä maalin edustalla suht reilusti. Rikkeet osataan erottaa normaalista kontaktista eikä puututa joka kerta peliin vaikka joku keräilee romujaan jäältä. Ainutkaan pelaaja ei loukkaantunut, eikä jäänyt kalastamaan jäähyä vastustajalleen. Kerrassaan hienoa katseltavaa.

Olisiko loistava idea saada määrä ajaksi pari kanukkituomaria viheltämään tänne pelejä ja pelaajille tiedostetaan että tänään saa pelata kovempaa joten taklauksiin pitää tosissaan varautua, ei käännä selkää taklauksiin ja pitää päätään pystyssä. Sen pelin SM-liigan "tuomarit" katsoisivat peliä vaikka VIP-paikoilta että taatusti näkisivät mitä jääkiekko pitäisi oikeastaan olla-
 

Handyy

Jäsen
Tänään sairaslomalla katsottuani kolme tämän kauden NHL matsia kovalevyltä, ei voi kun ihailla tuomarien ammattitaitoa. Annetaan pelata kovaa, taklata painavia pommeja ja kähistä maalin edustalla suht reilusti. Rikkeet osataan erottaa normaalista kontaktista eikä puututa joka kerta peliin vaikka joku keräilee romujaan jäältä. Ainutkaan pelaaja ei loukkaantunut, eikä jäänyt kalastamaan jäähyä vastustajalleen. Kerrassaan hienoa katseltavaa.
Mä en sitten vain ymmärrä tätä NHL:n glorifiointia täällä. Tämä kausi on NHL:ssä ollut tähän mennessä melkoinen farssi tuomareiden osalta. Pelaajia on lentänyt puhtaista taklauksista ulos, maaleja on hylätty kerta toisensa jälkeen liian aikaisten vihellysten takia, lätkähistorian selvin paitsiomaali on nähty, tuomarit ovat ratkaisseet otteluita enemmän kuin SM-Liigassa ja myös pelaajat ovat filmanneet enemmän kuin koskaan.

Eli tuuri on käynyt jos katsomasi ottelut eivät ole sisältäneet virheitä, törkeyksiä tai pelaajien kunnioituksen puutetta.
 

Irtolapa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Niämise Ville, Gill,Forss ja Pospisil
Mä en sitten vain ymmärrä tätä NHL:n glorifiointia täällä. Tämä kausi on NHL:ssä ollut tähän mennessä melkoinen farssi tuomareiden osalta. Pelaajia on lentänyt puhtaista taklauksista ulos, maaleja on hylätty kerta toisensa jälkeen liian aikaisten vihellysten takia, lätkähistorian selvin paitsiomaali on nähty, tuomarit ovat ratkaisseet otteluita enemmän kuin SM-Liigassa ja myös pelaajat ovat filmanneet enemmän kuin koskaan.

Eli tuuri on käynyt jos katsomasi ottelut eivät ole sisältäneet virheitä, törkeyksiä tai pelaajien kunnioituksen puutetta.

Kirjoitan nimenomaan näistä kolmesta ottelusta. Kyllä tämä meidän liiga näytti lähinnä Pampers-liigalta.
 

Tuljakov

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, PaKa
Eli tuuri on käynyt jos katsomasi ottelut eivät ole sisältäneet virheitä, törkeyksiä tai pelaajien kunnioituksen puutetta.

Tuossa voi olla sekin, että kun vähänkään puolueettomana katselee pelejä, niin tuomareiden virheet eivät pistä silmään lähimainkaan samalla tavalla kuin omaa suosikkia katsellessa. Ainakin omasta kokemuksestani yleensä aina muiden peleissä tuntuu olevan paremmat tuomarit kuin siinä oman suosikkini matsissa. Osittain se on varmaan värilaseja, vielä enemmän luulisin sen olevan automaattista tarkempaa syynäämistä.

Ammattituomareiden ottamisessa käyttöön hirvittävät ne odotukset, jotka täällä Jatkoajassakin on vuosien mittaan jo valmiiksi ladattu ammattilaisten niskaan. Jotenkin tuntuu, että tuskin se hirveän paljon paranisi. Odotukset kylläkin nousisivat pilviin.

Minusta viimekierrosten tuomareiden hätäratkaisut ovat olleet merkki siitä, mistä mm. Petrellkin Twitterissä lausui: Paineet ovat vähän turhan kovat jo nyt. Tässäkin jokaisella olisi mahdollisuus omalta osaltaan olla parantamassa tuomaritoimintaa ja jättää kitinät vähemmälle, mutta eihän se aina onnistu.
 

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tappara-SaiPa pelin jälkeen Rautakorpi kyllä kiteytti hienosti:

- Tuomarit ovat mitä ovat, mutta tämä on meidän tuomariston taso tällä hetkellä, Rautakorpi arvioi.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Ensi kaudelle se helvetin 0-toleranssi tuohon repimiseen ja roikkumiseen. Ei tuota SM-liigaa voi katsoa, kun joka peli on pelkkää repimistä, roikkumista ja koukkimista.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ilveksen peliraporttien kirjoittaja hassuttelee, vai hassutteleeko sittenkään, nykylinjalla?

Ilves.com kirjoitti:
Petri Vehanen loukkaantui lievästi ottelun alussa, kun Lukon oman puolustajan mailan lapa pääsi vanhan liiton Tretjak-ristikon aukosta tekemään haavan Vehasen poskipäähän. Tilanteesta ei kuitenkaan tuomittu rangaistusta, ainakaan vielä.
 

EddieE

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei ole taas vähään aikaan tämä aihe niin kiukuttanut kuin tänään... Voitti sitten Lukko tai Kärpät niin vituttaa ettei varsinkin pleijareissa anneta joukkueiden pelaamalla selvittää paremmuuttaan, pitää mennä tonne kentälle vetämään roolia mutu-tuntumalla. Perkele, sanon minä!
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
SM-Liigan johdolta on ilmeisesti tullut käsky tuomareille, että jos joku loukkaantuu, niin jotain on rangaistava jostakin. Lätkän kanssa tällä touhulla ei ole enää mitään tekemistä. Viittaan nyt vaikka tämän iltaiseen Nykoppin kaatumiseen.
 

Zorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
SM-Liigan johdolta on ilmeisesti tullut käsky tuomareille, että jos joku loukkaantuu, niin jotain on rangaistava jostakin. Lätkän kanssa tällä touhulla ei ole enää mitään tekemistä. Viittaan nyt vaikka tämän iltaiseen Nykoppin kaatumiseen.
Väärinhän se tuomio meni, koska hidastuksen perusteella on helppo todeta Nykoppin tasapainon horjuvan juuri ennen taklausta ja siksi tulos oli tämä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei tuomareilla ole hidastuksia käytettävissään ja ainakin toinen tuomari oli sellaisessa kulmassa, ettei mitenkään voinut nähdä Nykoppin kaatumista. Jollei tuota horjumista nähnyt niin helppo ymmärtää miksi tuomittiin ryntäyksestä ulosajo, kieltämättä rajunnäköinen taklaus ja tuloksena loukkaantuminen.

Väärä tuomio toki, mutta näitä sattuu niin pitkään kun tuomarit ei rangaistuksia tarkista hidastuksista. Myös NHL:ssä ammattituomareille.

Edit:

SaiPan Antti Bruun saa 5+20 ryntäyksestä 15.3.2013 - YouTube
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Philadelphia Flyers
SM-Liigan johdolta on ilmeisesti tullut käsky tuomareille, että jos joku loukkaantuu, niin jotain on rangaistava jostakin. Lätkän kanssa tällä touhulla ei ole enää mitään tekemistä. Viittaan nyt vaikka tämän iltaiseen Nykoppin kaatumiseen.

Tämähän on liigan hallituksen yksiselitteinen ja yksimielinen linjaus.
 
SM-Liigan johdolta on ilmeisesti tullut käsky tuomareille, että jos joku loukkaantuu, niin jotain on rangaistava jostakin. Lätkän kanssa tällä touhulla ei ole enää mitään tekemistä. Viittaan nyt vaikka tämän iltaiseen Nykoppin kaatumiseen.

Sitten tullaan perimmäisen kysymyksen ääreen. Loukkaantuiko Nykopp vai näkikö tilaisuuden, että kannattaa olla loukkaantunut. Kasvot käsien suojaan piiloon ja maataan ihan helvetin pitkään tässä asennossa ja odotetaan lääkäriä paikalle. Juu varmasti kipuakin oli mukana, mutta tuosta youtube-pätkästä ei näe koko makailuepisodia. Ok, odotellaan lääkärinlausuntoa, joka voi olla, että ura on ohi, mutta veikkaan että päivä kerrallaan tarkkaillaan aivovamman oireita ja pelaa seuraavassa ottelussa.

Liiga suosii näitä jäässä makoilijoita ja haistattaa paskan niille, jotka taistelevat itsensä vaihtoon ja kärsivät sitten neljä viikkoa aivotärähdyksen oireista. SaiPastakin näitä löytyy, kuten Ville Hämäläinen makoili Viitaluoman aikoinaan pihalle. Ville Koho taas "konttasi" vaihtoon päähän kohdistuneen taklauksen jälkeen ja liigaa ei kinnostanut edes tutkia sitä teloitustaklausta jälkikäteen. Sitten selitellään puhtaita taklaiksia ihan johdon suulla laitataklauksiksi... Tulee muuten upea kauden huipennus tällä linjalla.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sitten tullaan perimmäisen kysymyksen ääreen. Loukkaantuiko Nykopp vai näkikö tilaisuuden, että kannattaa olla loukkaantunut. Kasvot käsien suojaan piiloon ja maataan ihan helvetin pitkään tässä asennossa ja odotetaan lääkäriä paikalle.

Nykopp ajautui laitaan huonossa asennossa, kun hän menetti tasapainon ja siihen päälle Bruun vielä putosi koko painollaan hänen päälleen. Uskallan väittää, että häntä oikeasti sattui.

Se on kyllä totta, että SM-liigan luokaton linja näissä tilanteissa kannustaa taklattavia menemään tilanteisiin varomattomasti ja mahdollisen kontaktin jälkeen jäämään jäähän makaamaan. Moni pelaaja varmasti käyttää tätä linjaa hyväkseen, koska etenkin pudotuspeleissä ulosajo ja viiden minuutin yv voi ratkaista ottelun tai jopa kokonaisen ottelusarjan. Muistan viime vuoden pudotuspeleistä tilanteen, jossa Jarkko Ruutu työnsi taklauksen jälkeen ylös nousseen Ross Lupaschukin takaisin jäähän makaamaan.

Oksettavaa, mutta en syytä pelaajia - odotan heiltä, että he tekevät kaikkensa voiton ja joukkueen menestyksen eteen. Kaikki tietävät, että loukkaantuminen tarkoittaa isoa rangaistusta ja tämän tiedon hyväksikäyttäminen ei ole väärin, vaikka toimintaa kyseenalaisena pitäisikin.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sitten tullaan perimmäisen kysymyksen ääreen. Loukkaantuiko Nykopp vai näkikö tilaisuuden, että kannattaa olla loukkaantunut. Kasvot käsien suojaan piiloon ja maataan ihan helvetin pitkään tässä asennossa ja odotetaan lääkäriä paikalle.
En kykene ymmärtämään, miten joku voi olla noin pahasti kujalla. Jokainen näki tuossa, että Nykopp loukkaantui.
 

Juanito

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Otteluvalvojan suusta: iso rangaistus oikeutettu, koska Bruun meinasi taklata, ja tästä syystä Bruunin kyynerpää osui jo valmiiksi jäässä makaavan Nykoppin päähän.

Voi hyvä luoja.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Otteluvalvojan suusta: iso rangaistus oikeutettu, koska Bruun meinasi taklata, ja tästä syystä Bruunin kyynerpää osui jo valmiiksi jäässä makaavan Nykoppin päähän.

Voi hyvä luoja.

Pakko sanoa, että en halua uskoa tätä. Joko olet kuullut tai muotoillut asian väärin. Muuten tässä aletaan surffailemaan taas melko syvillä vesillä.
 

TumE#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset NHL:ssä.
Pakko sanoa, että en halua uskoa tätä. Joko olet kuullut tai muotoillut asian väärin. Muuten tässä aletaan surffailemaan taas melko syvillä vesillä.

Aamen. Nykopp kaatuu ja sen takia loukkaantuu, niin sitten heitetään jostain kortti, että toi vastustajahan meinasi kuitenkin taklata. Voi vittu. Vahvasti näyttää siltä, että taklaaminen halutaan kiekosta kokonaan pois. Ei tästä enää paljoa alaspäin suunta voi olla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös