Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 124 363
  • 14 535

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Kiekkoon Vittasmäki siinä kuitenkin juuri ennen löi.

Saaton tai purun seurauksena, miten sitten käytännössä tulkitaankaan.
No Rönn on sääntöä näin kommentoinut:

Se tarkoittaa sitä, että sinulla on täysin kontrolloidusti kiekko hallussa ja avaat peliä. Irtokiekkoon hutkiminen ei tarkoita sitä, että kiekko on kontrollissa, Rönn selventää.
 

Tapsuttelija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eniten näissä vituttaa se, että mitään linjaa ei ole.
Aika mahdoton tehtävähän se tuomareille on täysin robottimaista linjaa vetää, kun tuomariparit vaihtuu, tilanteet vaihtuu, tilannenopeudet vaihtuu, näkökentät vaihtuu jne. Eipä se helppo homma ole niillekään nopeasssa pelissä niitä tilanteita aina kaikilta osin havaita.

No Rönn on sääntöä näin kommentoinut:
Tiedä sitten mitä on tuomareille ohjeistettu, vai onko mitään. Tuossa kun tilannetta uudelleen katsoin, niin lähin tuomari (joka sekin aika kaukana) on ainakin niin monen pelaajan takana, että jäikö kaikki tuomarit tilanteessa maskin taakse, tai olettivatko että kiekko tuli naamaan. No, oli ja meni. Onhan tuollaisia ohi mennyt paljon ja varmasti menee jatkossakin.
 

Hockey-65

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Olihan tuo Lahden matsi kyllä surullista katsottavaa. Ei siitä pystynyt hetkeäkään nauttimaan kun kokoajan oli pelko perseessä, että koska homma lähtee täysin lapasesta. Tuosta kärsi joukkueet (kiistatta kotijoukkue enemmän), katsojat ja varmaan ihan kaikki hallin välittömässä läheisyydessä olleet sivullisetkin painavan tunnelman myötä.
Ajattelin ensimmäisen erän jälkeen, ihan ok jos kaikki säilyy hengissä. Oli järkyttävän paskaa tuomarointia!
 

karotenoidi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Canucks, PYRY
Samanlainen saatto kuin Sisu-Petteri Lehtosella aiemmin tällä kaudella (25.11.) Nokia Arenalla pelatussa Tappara-TPS -pelissä ajassa 55:54.

Ja vähemmän yllättäen tuolloin saatto tulkittiin 2+2 arvoiseksi ja tämän jäähyn aikana Tappara tasoitti pelin loppuhetkillä ja voitti lopulta vl-kisassa.

Eniten näissä vituttaa se, että mitään linjaa ei ole.
Se Lehtosen saatto oli aivan erilainen. Tai ehkä samanlainen, muttei osunut Keskiseen. Keskiseen Lehtosen maila osui silloin vasta paluumatkalla saaton jälkeen. Siinä vaiheessa pelaaja on jo ilman muuta vastuussa mailastaan. Tuomarit katsoivat silloin tilanteen videolta ja tulkitsivat sen täsmälleen niin kuin pitikin.

Ketjua saa selata taaksepäin marraskuulle, jos haluaa tarkempia analyysejä ja lisää älyvapaita itkupotkuraivareita lukea, mutta tiedoksi valveutuneille lukijoille: TPS:ää ei ole sorrettu kummassakaan tilanteessa. Osa turkulaisista kirjoittajista eivät vain osaa sääntöjä ja toisaalta osaa ne säännöt eivät miellytä. Oli miten oli, niiden sääntöjen mukaan tuomarit silti kaukalossa ja varsinkin videoita kelaillessaan tuomitsevat.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
TPS:ää ei ole sorrettu kummassakaan tilanteessa. Osa turkulaisista kirjoittajista eivät vain osaa sääntöjä ja toisaalta osaa ne säännöt eivät miellytä. Oli miten oli, niiden sääntöjen mukaan tuomarit silti kaukalossa ja varsinkin videoita kelaillessaan tuomitsevat.
No kyllähän tässäkin keskustelussa on aivan selkeästi tuotu esille tuo ettei Vittasmäen huitaisu ollut mikään säännöissä määritelty kontrolloitu saatto, joka olisi vapauttanut korkean mailan tuomiosta. Tuollaisia tilanteita olen muutamia nähnyt tällä kaudella Liigassa, ja pääsääntöisesti niistä on jäähy vihelletty. Sillä ei ole merkitystä osuuko kiekkoon, vaan onko kiekko kontrolloidusti hallussa.
 

Jacky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Seksi-Lasse, Pittsburgh Penguins
Tuntuu aika paljon olevan parran pärinää taas vaihteeksi tuomarityöskentelystä tämänkin kierroksen osalta. Muita tilanteita tai pelejä en sen koommin ole katsonut, kuin pelicans lukko pelin. En kommentoi sitä että kuinka paljon jäänyt kummallekkin joukkueelle viheltämättä tai mitä on vihelletty, mutta onhan tuo nyt ihan helvetin surullista, että tuomarit päästää matsin tohon tilanteeseen, että saa melkein pelätä sekä oman että vastustajajoukkueen pelaajien turvallisuuden puolesta.
 

Tapsuttelija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sillä ei ole merkitystä osuuko kiekkoon, vaan onko kiekko kontrolloidusti hallussa.
No mites se määritellään, että mikä on kontrolloidusti? Kiekko oli selkeästi Vittasmäen kontrollissa, kun sen siitä mailansa vierestä pois löi. Samalla sitten maila nousi Fröbergin päähän. Ei se kuitenkaan mikään kontrolloimaton viikatehuitaisu kiekkoon ollut, vaikka nopea tilanne olikin, eikä sekuntitolkulla kiekkoa kuskannut tai lavassa pitänyt. Sen verran siinäkin nopeassa tilanteessa kontrollia näytti olevan, että Vittasmäki olisi sen kiekon halutessaan varmasti voinut lyödä vaikka päinvastaiseen suuntaan. Eipä taida mitään ihan selkeätä rajanvetoa olla mahdollista tähän saatto-/purkuasiaankaan tehdä, vaan tulkinnanvaraisuutta tulee väkisinkin.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Halusit kuitenkin edellisessä viestissäsi sanoa paitsiomaaliksi ilman mitään epäröintiä.

Hienoa kuitenkin, että nyt tiedät säännön tuon osalta.

Paitsiosääntö ei ole niin yksinkertainen kuin itsekin olen vuosikymmenien jääkiekon seuraamisen aikana luullut. Välillä valistus on hyvästä niin palstalla kuin lehdistötilaisuuksissakin kaikelle kansalle.
 

Jägen_pelsut

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Halusit kuitenkin edellisessä viestissäsi sanoa paitsiomaaliksi ilman mitään epäröintiä.

Hienoa kuitenkin, että nyt tiedät säännön tuon osalta.
Totta ja myönsin virheeni. En myöskään tiennyt, että tuomarin lyönnistä vihelletään nykyään pieni jäähy. Tai että pään ja niskan alueelle tapahtuvista toistuvista lyönneistä tuomitaan myös pieni jäähy.

Näitä kaikkia uudistuksia ei kato tiedä perus jääkiekon seuraaja. Mutta on hyvä, että ihmiset korjaavat virheellisiä tietoja!
 

Kultalehvä

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Columbus Blue Jackets
TPS -Tappara pelin tuomarointi oli kyllä jokseenkin vaikeaa seurattavaa. Alkuun Tepsille 2-3 boksia, tais olla ihan aiheellisia. Sitten pilli taskuun, muutamakin rike vierasjoukkueelta, ei jäähyä. Sitten taas melko kevyt jäähy vieraille. Ja loppupeliin molemmat sai repiä paidasta ja kampitella. Tepsille jäi ainakin pari mun mielestä selkeää viheltämättä. Kai vihellykset tai enemminkin viheltämättä jättämiset meni lopulta tasan.
 

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Ihan käsittämättömiä tuomioita tullut pitkin kautta. Luulisi nyt kun mennään toista kautta ammattituomareilla niin jotain kehitystä olisi tapahtunut. Lisäksi on kaiken maailman videotarkistukset ja tilannehuoneet niin silti näistä tuomioista puuttuu a) järki ja b) linja.

Mä toivon, että jotenkin tämä asia saadaan kuntoon ennen playoffeja. Muuten playoffeissa puhutaan pelkästään tuomarilinjasta ja itse peli jää varjoihin. Toki tässä on se pelko persiissä, että pleijareissa ei vihelletä sitten mistään kun ei enää uskalleta.
 

Gagarin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tuo paitsiosääntö (että saa mennä ennen kiekkoa, jos se kuitenkin selvästi hallussa) muistaakseni muuttui joitakin vuosia sitten. Varmasti moni täällä meni jollain vanhalla perstuntumalla.
 

Radiomäki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans...ja aiemmat Kiekkoreippaan jälkeläiset
Fonselius ja Rantala vaaransivat tänään molempien joukkueiden pelaajien terveydet välinpitämättömyydellään.
Näin tämä juuri meni. Aletaanko sääntöjä taas keksiä uusiksi kevään koittaessa? Onko peli niin paljon nopeampaa kuin aiemmin, ettei tuomareiden huomiointikyky vain riitä? Onko tuomareiden taso vain laskenut, eikä vain taito riitä?
Ihan sama mikä näistä vaihtoehdoista, mutta tällä kaudella ei juuri mikään tuomarikokoonpano ole itsessä hurraahuutoja herättänyt. Näin ei ole ollut aina, vaan tämä fiilis on noussut viime vuosien ja erityisesti tämän kauden aikana. Mielestäni tuote nimeltään "Liigan erotuomaritoiminta ja kurinpito" on rikki tai ainakin vahvasti epäkunnossa. Jotain täytyisi tehdä. Tällä kaudella on jo varmaan myöhäistä, mutta tuleva kesä on aikaa räjäyttää järjestelmä palasiksi ja uusia ensi kaudelle. Nykymenosta kärsivät katsojat, joukkueet ja erityisesti yksittäisten pelaajien turvallisuus.
 

444

Jäsen
Tuo paitsiosääntö (että saa mennä ennen kiekkoa, jos se kuitenkin selvästi hallussa) muistaakseni muuttui joitakin vuosia sitten. Varmasti moni täällä meni jollain vanhalla perstuntumalla.
Joitain vuosia sitten Elkins teki pudotuspeleissä TPS:ää vastaan jossain sadannessa jatkoerässä vastaavanlaisen maalin, eli perse edellä viivan yli ja ratkaisi sillä ottelun. Itse ainakin ihmettelin tuolloin, että eikö tuo nyt ollut päivänselvä paitsio ja että miten tuo voi mennä koskaan keneltäkään ohi. Mutta olin jo silloin keskimääräistä tyhmempi jääkiekon katsoja, ja en ollut tietoinen tuosta säännöstä paitsion osalta. En tiedä oliko sääntö silloin uusi vai vanha, mutta kovasti se herätti jo silloin keskustelua. Noita kun tulee kerran-pari kaudessa, jos sitäkään, niin ei se kaikilta (ainakaan meiltä tyhmemmiltä) tule ihan selkäytimestä ja lihasmuistista, ellei sellaista ole sattunut näinkin läheisesti kokemaan aiemmin.
 
Suosikkijoukkue
Lukko, Rönnin ihan saatana paska pumppu

Tyrväisen taklaus Morandiin.

Kuinka paljon pelaajan tulee olla laidasta irti että tuomitaan laitataklauksena? Tai no, nyt kun luin tuota laitataklaus sääntöä niin siitä ei ole minkäänlaista mainintaa.

Kuvaavaa ottelun tuomaroinnista on tilanteen videolla toisen Pelicans pelaajan tekemä estäminen, mikä ei johtanut tuomariston reaktioon.
 

Kaukalonreuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Suomikiekko sivustolla lainattu Julius Junttilan kommentteja tuomaroinnista Kalevan urheilutoimittajalle:

"Liigan tuomarilinja on herättänyt paljon keskustelua kevään aikana. Muun muassa Jukureiden päävalmentaja Olli Jokinen on kommentoinut linjan muuttuneen sallivammaksi. Tapparan Rikard Grönborgilla on puolestaan ollut isoja näkemyseroja vihellyksistä lähes jokaisessa ottelussa.

Nyt myös Kärppien hyökkääjä Julius Junttila kommentoi tuomarilinjaa Kalevan urheilutoimittaja Kimmo Siiran haastattelussa.

– Linja on ollut vähän outo. Ilmeisesti haluttiin, että saa kamppailla lujaa, mutta mielestäni se on mennyt väärään suuntaan. NHL:ssä otetaan mailahäirintä tarkemmin pois, Junttila kommentoi Siiran mukaan.

– Turusta rikotaan tosi paljon joka pelissä. On tyhmää, jos annetaan jäähy kerran ehkä viidestä tilanteesta. Kaikki koukkimiset, estämiset jne. olisi hyvä saada minimiin, niin taitopelaajille olisi enemmän tilaa ja paikka näyttää taitojaan.
"

Kiusaamista? Tuleeko kohta uusi julkituleminen?!
 

SJK10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko

Tyrväisen taklaus Morandiin.

Kuinka paljon pelaajan tulee olla laidasta irti että tuomitaan laitataklauksena? Tai no, nyt kun luin tuota laitataklaus sääntöä niin siitä ei ole minkäänlaista mainintaa.

Kuvaavaa ottelun tuomaroinnista on tilanteen videolla toisen Pelicans pelaajan tekemä estäminen, mikä ei johtanut tuomariston reaktioon.

Ottelussa nähtiin kolme kovaa taklausta, Westerholmin taklaus Laschiin, Haatasen taklaus Ylitaloon, ja Tyrväisen taklaus Morandiin. Jokainen noista oli sellainen että joku tuomarikaksikko olisi kaikista voinut passittaa suihkuun mutta nyt ei tullut yhtään jäähyä.

Se mikä näitä kaikkia kolmea taklausta yhdistää on se, ettei kertaakaan vastaanottaja ollut yhtään hereillä, valmiina ottamaan taklausta vastaan, tai pelasi itsensä todella haavoittuvaan asemaan.

Nämä meni tuomaristolta mielestäni juurikin oikein, vaikka mikään muu ei sitten tuntunut enää menevän.
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Linja on ollut vähän outo. Ilmeisesti haluttiin, että saa kamppailla lujaa, mutta mielestäni se on mennyt väärään suuntaan. NHL:ssä otetaan mailahäirintä tarkemmin pois, Junttila kommentoi Siiran mukaan.

Tää kiinnostas kovasti tämä väite, mitä vuodesta toiseen hoetaan. "Tämä on se haluttu linja. Halutaan, että saa kamppailla". Ketkä muka haluaa, kun tuntuu että kaikki purnaa? Onko oikea syy se spekuloitu, että estopeli sallimalla halutaan peitellä tasoeroja Liigassa. Tulee vähempi niitä 8-0 pelejä. Tästä vois tehdä jonkun jutun. Haastateltas kaikki liigatoimarit ja kysyttäs jokaselta mm tuota mielipidettä estämisistä ja kiekottomien blokkailuista. Aika harva varmaan ääneen haluaisi noita lisää. Saatas tiukka linja takas. Kun kaikki sitä haluaa.
l
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans

Tyrväisen taklaus Morandiin.

Kuinka paljon pelaajan tulee olla laidasta irti että tuomitaan laitataklauksena? Tai no, nyt kun luin tuota laitataklaus sääntöä niin siitä ei ole minkäänlaista mainintaa.

Kuvaavaa ottelun tuomaroinnista on tilanteen videolla toisen Pelicans pelaajan tekemä estäminen, mikä ei johtanut tuomariston reaktioon.

Eikös täällä joku lukkolainen kehunut juuri eilen, ettei teiltä kuulu valitusta linjasta? Hieman on hitaat piuhat.

Selvää oli kun ensimmäisen erän kyynärpäänostosta ei mitään tullut, niin Tyrväinen etsi paikkaa olla syyttäjä-tuomari-pyöveli. Siitä kakkonen, niin Morandkin olisi varmasti vahvuudessa vielä.

Tässä kun on pari kautta kairattu kakkoseen ns. taitojoukkueena, niin on ihan hyvä, että löytyy kuittivihkoa omassa kokoonpanossa. Isossa kuvassa pidän tätä jääkiekon irvikuvana, että tuomareiden kunnioitus terveyttä kohtaan on näin matalalla.
 

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning
Tää kiinnostas kovasti tämä väite, mitä vuodesta toiseen hoetaan. "Tämä on se haluttu linja. Halutaan, että saa kamppailla". Ketkä muka haluaa, kun tuntuu että kaikki purnaa? Onko oikea syy se spekuloitu, että estopeli sallimalla halutaan peitellä tasoeroja Liigassa. Tulee vähempi niitä 8-0 pelejä. Tästä vois tehdä jonkun jutun. Haastateltas kaikki liigatoimarit ja kysyttäs jokaselta mm tuota mielipidettä estämisistä ja kiekottomien blokkailuista. Aika harva varmaan ääneen haluaisi noita lisää. Saatas tiukka linja takas. Kun kaikki sitä haluaa.
l

Kun katsoo minkä joukkueiden edustajat toimivat Liigan johtavissa rooleissa, niin en yllättyisi vaikka tämä olisi ajatuksena. Veikkaisin piste-erojen ainakin jonkin verran repeävän isommiksi top 6 ja säälisijojen ulkopuolella olevien välillä. Tämä siis ihan ilman sarvia ja hampaita.
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kun katsoo minkä joukkueiden edustajat toimivat Liigan johtavissa rooleissa, niin en yllättyisi vaikka tämä olisi ajatuksena. Veikkaisin piste-erojen ainakin jonkin verran repeävän isommiksi top 6 ja säälisijojen ulkopuolella olevien välillä. Tämä siis ihan ilman sarvia ja hampaita.

Joo. Silti tuo on vähän kumma. Ei vihelletä sääntökirjan mukaan, kuten samat sepät hyvin esim arvokisoissa tai CHL peleissä viheltää. Vaan jonkun samperin "tätä on haluttu" "tätä toivotaan" linjauksen mukaan. Pitäs tulla osa tuomareista Liigan ulkopuolelta. Vähän hanurista, jos palkanmaksaja speksaa mitä jätetään viheltämättä. SHL:stä ja Sveitsistä tuomareita jokaiselle kierrokselle johonkin peliin. Ja meiltä vastaavasti tuomareita muualle. Kaikkien etu, kun linjat saman suuntaiset. Eli sääntöjen mukaiset.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös