Liigakarsinnat palaavat 2006-2007

  • 135 119
  • 1 350
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
cobol kirjoitti:
Todellisuudessa tämäkin asia on aivan toisin. Pohjois-Amerikassa pelataan maailman isoimmalla rahalla maailman isoimmalla markkinointialueella. USA on myös erittäin pääomarikas valtio. Tällöin voidaan noudattaa rahan sääntöjä ja jättää urheilullisuus vähemmälle. Suljettu sarja toimii.

USA:ssa sarjat ovat suljettuja, koska lähtökohtana sarjojen synnylle on ollut bisness. Euroopassa sarjojen lähtökohta on ollut harrastajien liittyminen yhteen, ja sitä kautta kilpaurheilu. Jenkeissä jo lähtökohtaisesti lähdettiin pelaamaan ammattilaissarjoja, kun Euroopassa raha tuli mukaan harrastajasarjoihin yleisön niistä enemmän kiinnostuessa.

Mikään markkina-alue tai pääomasyyt eivät ole näihin vaikuttaneet.


cobol kirjoitti:
Euroopassa isoimmatkaan sarjat eivät ole samasta syystä suljettuja. Suurin raha liikkuu täällä Englannin, Italian ja Espanjan jalkapallossa. Sarjat ovat edelleen auki, koska Eurooppa ei ole samalla tavalla kaupallinen urheilussa kuin Pohjois-Amerikka.

Sarjat ovat auki, koska en ovat jalkapalosarjoja. Niissä raha ja ammattilaisuus ulottuu ”nelosdivaritasolle” asti. Jalkapallon asema urheilussa on jotain jolle ei löydy verrokkia. Jalkapallon harrastaja- ja katsojamäärät ovat niin suuria, että ne elättävät isoja sarjajärjestelmiä ja niillä varaa pitää kilpailullisin syin sarjoja auki. Huomaa, että ne ovat auki ammattilaissarjojen välillä.

Jalkapallon asemaa tai järjestelyjä ei voida käyttää esimerkkinä oikeastaan mihinkään muun lajin kanssa.

cobol kirjoitti:
Euroopassa rakastetaan enemmän urhelua kuin showta ja urheiluun kuuluu myös se, että sarjasta voi pudota ja sarjaan voi nousta.

Totta, mutta se ei ole syy sarjojen auki olemiselle. Kyseessä on perinteet ja se, että laajoja massoja tavoittavilla aljeilla väkirikkaissa maissa on mattilausuusaste sarjaportaat ylittävä.

Jos urheilusta halutaan bisnestä, niin jenkkillän malli on se, miten sitä bisnestä parhaiten tehdään. Luodaan suljettu sarja, johon luodaan tasausmenetelmät sarjan tasaisena pitämiseksi ja kerätään rahat pois elämyskuluttajilta. Jos taas halutaan pitää laji urheiluna, no, kuka käskee näitä kiinnostumaan siitä ammattilaispuolesta? Eli suomessa on ammattijääkiekkoa, SM liiga, jos sen ammattilaisuudesta lähtevät arvot eivät miellytä, meillä on myös amatööri sarja, Mestis, joten miksi ei siirtyä seuramaan sitä? <provo>
 

Hartiapankki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport ja kaikkinainen urheilu vaasalaisittain
Dieppe kirjoitti:
Kun 14 joukkuetta on rakentanut runkonsa valmiiksi ennen karsintojen päättymistä, saattaa ihan oikeasti olla hankala kasata liigatason joukkuetta niistä miehistä, jotka eivät ole muille kelvanneet, kun ulkomaalaisiakaan ei saa olla neljää enempää.
Vaikeaa se varmasti onkin, sitä ei kukaan kiistä. Toisaalta liigassa on ollut ja on yhä resursseihin suhteutettuina ali-ja ylisuorittajia. Hyvät taloudelliset resurssit eivät automaattisesti takaa menestyvää joukkuetta. Samaten tietyssä joukkueessa flopannut tai alisuorittanut pelaaja voi puhjeta kukkaan seurasiirron myötä.
Lisäksi Mestiksestä on viime vuosina noussut tasaisin välein runkopelaajia liigaan, 'liigatasoinen pelaaja' on siinä mielessä hyvin häilyvä käsite. Kyllä Suomessa ja maailmalla pelaajia riittää, isompi haaste on seuran organisaatiolla, valmennuksella, skouttaamisessa, yhteistyökumppaneiden hankkimisessa ym.

Ymmärrän hyvin sen että liigaseurat rummuttavat ammattimaisuutta ja tuovat esille olevansa kymmenien työpaikkojen yrityksiä. Samanlaisia, vain astetta pienempiä (vielä) lafkoja nämä kolme nousuhalukkuutensa julkistanutta seuraa ovat myös.
Liiga suljettiin VÄLIAIKAISESTI, sen ajaksi kunnes kuralla olleet seurat saavat taloutensa kuntoon. Avaamista lykättiin, samalla Mestistä pelattiin käytännössä pysähtyneessä tilassa ilman rahapalkintoja ym. mahdollisuuksia kunnolla kehittää toimintaansa ja talouttaan. Nyt perusteena avaamattomuudelle käytetään tasoeroa, joka on kasvanut suljetun liigan aikana? Eikö tuossa ole melkoinen ristiriita?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tarinankertoja kirjoitti:
Sarjat ovat auki, koska en ovat jalkapalosarjoja. Niissä raha ja ammattilaisuus ulottuu ”nelosdivaritasolle” asti. Jalkapallon asema urheilussa on jotain jolle ei löydy verrokkia. Jalkapallon harrastaja- ja katsojamäärät ovat niin suuria, että ne elättävät isoja sarjajärjestelmiä ja niillä varaa pitää kilpailullisin syin sarjoja auki. Huomaa, että ne ovat auki ammattilaissarjojen välillä.

Sanahelinää ja todella kaukana todellisuudesta. Esimerkiksi Englannin Valioliigasta putoaminen on vienyt useita seuroja syöksykierteeseen, taloudelliset rakenteet ovat romahtaneet ja seurat ovat pudonneet Valioliigasta pudottuaan edelleen alemmaksi ja alemmaksi. Kuilu on valtava esimerkiksi Englannin kahden ylimmän sarjan, Valioliigan ja Champsin välillä. Se on kaikin mittarein todennäköisesti monta kertaa, ehkä jopa monta kymmentä kertaa suurempi kuin esimerkiksi KalPan taloudellisten ja urheilullisten resurssien ero on Mestiksen parhaimpiin seuroihin. Aivan sama tilanne on kaikissa muissakin maissa, Espanjassa, Italiassa, Saksassa jne. Pääsarjasta pudonnut seura saattaa jatkaa syöksyään edelleen alemmaksi ja siellä sen budjetti ehkä 1-10 prsosenttia siitä, mitä se oli pääsarjassa. Kaikki pelaajat ovat myös vaihtuneet.

SM-liigan avaaminen olisi osaltaan pelastamassa suomalaista jääkiekkoa. Nyt ollaan tilanteessa, jossa parhaiden pelaajien pako ulkomaille kiihtyy edelleen ja SM-liigassa pelaa vain tavalla tai toisella vammautuneita 22-29 vuotiaita. Joukkueessa kuin joukkueessa on pian yksi kenttä A-junnuja, toinen juuri ikääntyneitä A-junnuja ja kolmas jäähdytteleviä veteraaneja. Liigan sulkeminen saattoi olla järkevä väliaikaispäätös - ja uskon sen sitä olleen - mutta sen pitäminen kiinni tuhoaa sekä Mestiksen että SM-liigan seurojen taloutta hitaasti, mutta varmasti.
 

fågel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport Vaasa
Dieppe kirjoitti:
Lienee hyvä muistuttaa että meillä on "hiukan" erilainen kulttuuri kuin useilla muilla Euroopan sarjoilla. Tasoero on kasvanut näiden sarjojen välillä niin suureksi etten näe liigan avaamisessa mitään mieltä. Putoamispeikko aiheuttaisi epäterveen kilpavarustelun liigan tyvipäässä. Toimiva ammattilais-sarja tarvitsee mahdollisimat terveitä seuroja osakkaakseen. Ja niitä ei synnytetä järjestämällä keinoteikoisia karsintoja amatööri ja ammattilais-sarjan välillä.

Niin. Mikä erottaa esim. Sportin SaiPasta, kun kokoajan jaksat jauhaa tuosta ammattimaisuudesta? Sekö on sun käsitys Mestiksestä että siellä pelataan vaan täysin paskaa kiekkoa? Niin kuin sanoit, keinotekoiset karsinnat eivät hyödytä ketään vaan se, että olisi oikeat karsinnat ja se että vaikkapa tuo sun pikkuseura SaiPa joutuisi edes joskus todistamaan että se on pelillisesti Mestis jengejä parempi.

Jaksat jauhaa sarjatasojen "kuilusta" ym. mantraa, ja silti et myönnä sitä tosiasiaa että Liigassa pelaa tällä hetkellä 2-4joukkuetta liikaa. Jos kuilu on nyt iso, niin tarkoittaako se sun mielestä sitä, että se on niin aina oltava? Onko se Mestiksen seuroille oikein että Liigassa pelaa samat 14 seuraa nyt ja ikuisesti? Persnettoa tehdään jokakausi ja silti jaksat jauhaa taloudellisesta kuilusta kokoajan.

Liiga on ammatilaispelaajien sarja. Seurajohtajat taas ovat 95% bisneksestä mitään tietämättömiä amatöörejä jotka eivät edes suljetussa karanteeni sarjassa saa omaa seuraansa tekemään voittoa. Voi tätä kuilua.

EDIT: Hjallis sanoi eilen nelosen urheilu uutisissa että hän oli yksi niistä jotka olivat silloin aikoinaan ajamassa suljettua sarjaa ja hänkin myönsi että se on jälkeenpäin osoittautunut kaameaksi virheeksi, joka pitäisi saada korjattua heti, mutta totesi sen olevan lähes mahdotonta johtuen Liigan pikkuseuroista jotka eivät ajattele kuin omaa napaansa. Dieppe, kuulostaako tutulta?
 
Viimeksi muokattu:

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
cobol kirjoitti:
Esimerkiksi Englannin Valioliigasta putoaminen on vienyt useita seuroja syöksykierteeseen, taloudelliset rakenteet ovat romahtaneet ja seurat ovat pudonneet Valioliigasta pudottuaan edelleen alemmaksi ja alemmaksi. Kuilu on valtava esimerkiksi Englannin kahden ylimmän sarjan, Valioliigan ja Champsin välillä.
Pitää paikkansa. Pelkästään televisiosopimuksista Valioliigaseurat saavat tolkuttomasti rahaa ja tämä jättää etenkin pienille seuroille todella tuntuvan loven tulopuolelle, mikäli tulee lähtö Champsiin.
 
SM-liigan avaaminen ja karsinnat eivät sinäänsä pelasta mitään.

Mestiksen arvostus alkaa siitä,kun seurat ym alkavat itse arvostamaan Mestistä omana sarjanaan.Kehittävät toimintaansa omalla paikkakunnallaan siten, että seuran otteluihin halutaan tulla. Ensin pitää tässä kehityksessä päästä 3/4 ammattilaisuuteen tai jopa pienempi muotoiseen ammattilaisuuteen.

Aloittaa esim. 17 pelaajaa ammattina jääkiekkoilija. Pelaaja palkkiot olisivat aluksi esim. 25-40 000.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
cobol kirjoitti:
Sanahelinää ja todella kaukana todellisuudesta.

Ennen kuin otat noita englannin liigan (tai jalkapallon yleensä) esimerkkejä tähän kiekkokeskustellun, niin ihan perus tutustuminen joukkueiden budjetteihin voisi ehkä avittaa ymmärtämään mistä eroista puhutaan. Ja tutkaile ihan rauhassa sen nelosdivarin joukkueen budjettia, ja palaa sitten liigan budjettien ääreen.


cobol kirjoitti:
Se on kaikin mittarein todennäköisesti monta kertaa, ehkä jopa monta kymmentä kertaa suurempi kuin esimerkiksi KalPan taloudellisten ja urheilullisten resurssien ero on Mestiksen parhaimpiin seuroihin

Kunpa talous olisikin kiinni suhteellisuuksista eikä rahamääristä. Olisi helppoa hommaa tuo taloudenpito, kuten vaikka se, että riittäisi että suhteessa saman verran pistetään suomessa valtion rahaa tuotekehitykseen kun USA:ssa ja Suomi on samalla viivalla USA:n kanssa… heh, volyymit ratkaisevat taloudessa, evät ne ole verrannollisia prosenttiosuuksina. Perusasioita.


cobol kirjoitti:
Esimerkiksi Englannin Valioliigasta putoaminen on vienyt useita seuroja syöksykierteeseen…
Aivan sama tilanne on kaikissa muissakin maissa, Espanjassa, Italiassa, Saksassa jne. Pääsarjasta pudonnut seura saattaa jatkaa syöksyään edelleen alemmaksi ja siellä sen budjetti ehkä 1-10 prsosenttia siitä, mitä se oli pääsarjassa. Kaikki pelaajat ovat myös vaihtuneet.

Ja lopputulema on tuolla 1% budjetilla, se että??

Jälleen kannattaisi katsoa niitä rahamääriä, ja ajatella myös sitä, onko tarkoitus tehdä bisnestä vai kilpailla? Jos halutaan kilpailla, niin mikä estää pitämästä mestistä oikeana suomenmestaruussarjana, ja jättää ammattilaissarja sivuun? Mikä ihmeen pakottava tarve on saada jonkun urheilubisneksen muuttumaan joksikin harrastajatahoksi, jos se itse katsoo olevansa kilpailukykyinen nykyisessä formaatissaan? Missä on ne indikaattorit, jotka osoittaisivat Liigan suosion hiipuneen sulkemisesta johtuen?

cobol kirjoitti:
SM-liigan avaaminen olisi osaltaan pelastamassa suomalaista jääkiekkoa. Nyt ollaan tilanteessa, jossa parhaiden pelaajien pako ulkomaille kiihtyy edelleen ja SM-liigassa pelaa vain tavalla tai toisella vammautuneita 22-29 vuotiaita.

Siirtyminen ulkomaille johtuu paremmasta likasta. Kyse on ammatikseen urheilevista, joiden pelipaikan suuri osatekijä on paljonko siitä saa liksaa. Ja koska Liigan palkanmaksukyky on tippunut, oli sitä nostettava. Ja jos sitä halutaan nosta, on sinne saatava lisää rahaa kiertoon. Lisää raha tulee kun saadaan lisää yleisöä ja sitä kautta sponsseja.

Keinot miten tähän päästään? Miten ihmeessä liigan avaaminen avittaisi tätä kysymystä? Sponssit innostuu, kun oma logo tippuu alasarjaan… yeah right.


cobol kirjoitti:
mutta sen pitäminen kiinni tuhoaa sekä Mestiksen että SM-liigan seurojen taloutta hitaasti, mutta varmasti.

Miten se tuhoaa Liiga seurojen taloutta?

Mestis seurojenkin pitäisi itkemisen sijaan keskittyä oleelliseen, eli tuotteensa hiomiseen. Mikä estää olla kilpaileva ammattialissarja? Ainiin… vaikka suhteellisesti voitaisiinkin toteuttaa toinen ammatillisliiga jääkiekkoon Suomessa, ei ne absoluuttiset eurot siihen riittäisi.

Tough luck. Liigalla ei ole intressejä harrastejääkiekon tukemiseen, miksi olisikaan. Sitä varten on rikas jääkiekkoliitto ja lukuista ry. pohjaiset urheiluseurat.


Minua kiinnostaisi tietää mitkä asiat Liigan kannalta puoltaisivat Liigan avaamista? Nytkin ”karsinnat” järjestetään sosiaalisessa paineessa, koska yhteisöjen mielestä se on ”reilua”. Onko se järkevä liigan kannalta?

Itkupotukraivari ”mut kus e o vääri” ei paljoa tässä auta. Kyse on ammatillissarjasta ja sen tarpeesta kehittyä ja kasvaa taloudellisesti. Mitä sen kannalta edullista olisi Liigan avaamisella?
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
fågel kirjoitti:
Sekö on sun käsitys Mestiksestä että siellä pelataan vaan täysin paskaa kiekkoa?

Ei tietenkään. Ei mestiksessä huonoa kiekkoa pelata. Hyvää kiekkoviihdettä siellä on tarjolla. Parhaat kuitenkin pelaavat liigassa koska siellä pelaamisesta maksetaan sellaista palkkaa, että sillä tulee toimeen. Toki Mestiksessä pelaa joka vuosi pelaajia, jotka saavuttavat kauden aikana liigatason. Seuraavalla kaudella nämä yksilöt pelaavat jossain liigajoukkueessa.

Onko se Mestiksen seuroille oikein että Liigassa pelaa samat 14 seuraa nyt ja ikuisesti? Persnettoa tehdään jokakausi ja silti jaksat jauhaa taloudellisesta kuilusta kokoajan.

Ei noiden joukkueiden tarvitse olla kiveen kirjoitettuja. "Urheilullisia" karsintoja en kuitenkaan halua takaisin. Mitä taas persnettoon tulee, ei kukaan voi loputtomiin tappiota tehdä. Liike-elämän realiteetit ja Suomen laki pitää siitä huolen.

Liiga on ammatilaispelaajien sarja. Seurajohtajat taas ovat 95% bisneksestä mitään tietämättömiä amatöörejä jotka eivät edes suljetussa karanteeni sarjassa saa omaa seuraansa tekemään voittoa. Voi tätä kuilua.

Uskotko että Mestis-seurojen tekemät tappiot johtuvat pelkästään suljetusta liigasta, vai onko sielläkin "mitään tietämättömiä" amatöörejä. Mistä käsityksesi mukaan johtuivat Sportin muutaman vuoden takaiset tappiot jotka syntyivät liigatason katsojamäärillä ja Mestistason? pelaajabudjetilla?
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Joukkuepelaaja kirjoitti:
SM-liigan avaaminen ja karsinnat eivät sinäänsä pelasta mitään.

Mestiksen arvostus alkaa siitä,kun seurat ym alkavat itse arvostamaan Mestistä omana sarjanaan.Kehittävät toimintaansa omalla paikkakunnallaan siten, että seuran otteluihin halutaan tulla. Ensin pitää tässä kehityksessä päästä 3/4 ammattilaisuuteen tai jopa pienempi muotoiseen ammattilaisuuteen.

Aloittaa esim. 17 pelaajaa ammattina jääkiekkoilija. Pelaaja palkkiot olisivat aluksi esim. 25-40 000.

Ja mitenköhän luulet että Suomen toiseksi korkeimmalle tasolle, missä on minimaalinen tv-näkyvyys ja minimaaliset panokset saadaan rahaa niin että voisi kehittää tuollaiselle tasolle?

Kun muutenkin vertailtu täällä jalkapalloon, niin voi miettiä että mitä esim. englannin Championshipissa saisi erilaisista yhteistyösopimuksista suhteessa nykyiseen, jos sieltä ei pystyisi nousemaan ylöspäin ja ainoa panos olisi Championshipin voitto. Nykyisellään jo tuloerot ovat valtavia, puhumattakaan jos porrasta ylöspäin ei olisi. Ketä kiinnostaisi pelata suljetussa sarjassa kakkostasolla, jos sieltä ei voisi päästä ylemmäs. Löytyisikö paljoakaan niitä seurauskollisia pelaajia jotka olisivat valmiita hinaamaan seuraa ylöspäin, kohti championshipin voittoa... tai yhtiöitä jotka tahtoisivat tehdä pidemmän luokan sopimuksia championshipin voittamisesta.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Tarinankertoja kirjoitti:
Jälleen kannattaisi katsoa niitä rahamääriä, ja ajatella myös sitä, onko tarkoitus tehdä bisnestä vai kilpailla? Jos halutaan kilpailla, niin mikä estää pitämästä mestistä oikeana suomenmestaruussarjana, ja jättää ammattilaissarja sivuun? Mikä ihmeen pakottava tarve on saada jonkun urheilubisneksen muuttumaan joksikin harrastajatahoksi, jos se itse katsoo olevansa kilpailukykyinen nykyisessä formaatissaan? Missä on ne indikaattorit, jotka osoittaisivat Liigan suosion hiipuneen sulkemisesta johtuen?

Siirtyminen ulkomaille johtuu paremmasta likasta. Kyse on ammatikseen urheilevista, joiden pelipaikan suuri osatekijä on paljonko siitä saa liksaa. Ja koska Liigan palkanmaksukyky on tippunut, oli sitä nostettava. Ja jos sitä halutaan nosta, on sinne saatava lisää rahaa kiertoon. Lisää raha tulee kun saadaan lisää yleisöä ja sitä kautta sponsseja.

Keinot miten tähän päästään? Miten ihmeessä liigan avaaminen avittaisi tätä kysymystä? Sponssit innostuu, kun oma logo tippuu alasarjaan… yeah right.

Miten se tuhoaa Liiga seurojen taloutta?

Mestis seurojenkin pitäisi itkemisen sijaan keskittyä oleelliseen, eli tuotteensa hiomiseen. Mikä estää olla kilpaileva ammattialissarja? Ainiin… vaikka suhteellisesti voitaisiinkin toteuttaa toinen ammatillisliiga jääkiekkoon Suomessa, ei ne absoluuttiset eurot siihen riittäisi.

Tough luck. Liigalla ei ole intressejä harrastejääkiekon tukemiseen, miksi olisikaan. Sitä varten on rikas jääkiekkoliitto ja lukuista ry. pohjaiset urheiluseurat.


Minua kiinnostaisi tietää mitkä asiat Liigan kannalta puoltaisivat Liigan avaamista? Nytkin ”karsinnat” järjestetään sosiaalisessa paineessa, koska yhteisöjen mielestä se on ”reilua”. Onko se järkevä liigan kannalta?

Niin eli jos AHL'ssä vaan tarpeeksi tahdottaisiin kehittää tuotetta, niin se tuosta vaan pystyisi haastamaan NHL'n? Se on vaan tekijöistä kiinni? Tai joku jenkkien korissarja NBA:n? Kunhan vaan seuroissa olisi tarpeeksi ammattitaitoista tekemistä?

Niin ja kerro missä mielessä liiga on mennyt eteenpäin suhteessa avoinna olleeseen liigaan? Kuinka esim. on seurojen katsomäärät nousseet, tulokset nousseet, pelaajataso, pelin taso noussut, junioreiden taso noussut, panostus juniorikiekkoon noussut?

Suosittelen lukemaan UL:n lukemista aiheesta Man City'sta. Seuralla oli paremmat katsojaluvut aladivareissa ja parempi käyttöaste kuin seuran pelatessa valioliigassa keskikastissa kun se ei taistele noususta/tippumista vastaan tai euro paikoista.
 
eagle kirjoitti:
Ja mitenköhän luulet että Suomen toiseksi korkeimmalle tasolle, missä on minimaalinen tv-näkyvyys ja minimaaliset panokset saadaan rahaa niin että voisi kehittää tuollaiselle tasolle?

Näyttäähän Urheilukanava Mestis ottelut.Jos joku tietää mitä Mestis joukkueiden pelaaja palkkiot ovat nykyisin, niin kertokoon.

Mestis on sarjana justiinsa niin mielenkiintoinen ja hyvä kuin sen seurat haluavat sen olevan. Sarja eikä seurat parane sillä, että haikailee Sm-liigaa.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Joukkuepelaaja kirjoitti:
Näyttäähän Urheilukanava Mestis ottelut.Jos joku tietää mitä Mestis joukkueiden pelaaja palkkiot ovat nykyisin, niin kertokoon.

Mestis on sarjana justiinsa niin mielenkiintoinen ja hyvä kuin sen seurat haluavat sen olevan. Sarja eikä seurat parane sillä, että haikailee Sm-liigaa.

No se että on suljettu kakkosliiga(sponssien, katsojien, pelaajien) silmissä ei myöskään auta. Eihän AHL'ssäkään käy kovin hyvällä käyttöasteella yleisöä, eikä sitä paljoa edes televisioida missään.

Urheilukanava näyttää yhden mestis-ottelun perjantai-iltaisin, tämä tuskin on kunnon medianäkyvyyttä, ei faneille, ei muille medialle eikä myöskään potentiaalisille sponsoreille.

Niin ja esim. kaudella jolloin oli NHL-lakko ja oli mahdollisuus nousuun oli suurin pelaajabudjetti mestiksessä 456k. Kalpalla tämä, toiseksi suurin oli Sportin 405k. Siitä voi hyvin päätellä kuinka paljon on mahdollisuus maksaa mestispelaajille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tarinankertoja kirjoitti:
Ennen kuin otat noita englannin liigan (tai jalkapallon yleensä) esimerkkejä tähän kiekkokeskustellun, niin ihan perus tutustuminen joukkueiden budjetteihin voisi ehkä avittaa ymmärtämään mistä eroista puhutaan. Ja tutkaile ihan rauhassa sen nelosdivarin joukkueen budjettia, ja palaa sitten liigan budjettien ääreen.

Suht hyvin ne on selvillä. Et tosiaan ymmärrä vaikka koitin useampaan kertaan todeta sanan pääoma. USA ja läntinen Eurooppa omaavat paljon enemmän pääomaa ja varallisuutta sekä väkeä (= iso asukasluku). Se mahdollistaa isot budjetit. Suomi on pääomaköyhä eikä täällä ole väkeä paljon ( 5 miljoonaa). Tilanne ei mahdollista isoja budjetteja eikä isoja, laajoja liigoja.

Näin simppeli juttu.

Värittämällä voisi sanoa, että 14 joukkueen SM-liigaa vastaisi 700 joukkueen NHL. Mutta ei sielläkään - Kanadassa ja USA:ssa - ole kuin 30 joukkuetta. Ja on turha vedota muiden urheilulajien suosioon Pohjois-Amerikassa. Ei niissäkään ole joukkueita enempää. Suomessa mm. mäkihyppy, futis, hiihto ja yleisurheilu on suosittua, joten ei SM-liiga ole missään ylivertaisessa asemassa.

Miten se tuhoaa Liiga seurojen taloutta?

Liigaseurat eivät joudu ammattilaistumaan hallinnon kannalta. Ei tarvitse, koska ei ole pelkoa asemien menettämisestä. SM-liigan seuroista edes parhaat eivät ymmärrä taloudesta juurikaan mitään. Tuotteistaminen on ihan perseestä seurassa kuin seurassa. Kun ei ole kilpailua, eletään kolhoositaloudessa ja jaetaan kurjuutta keskenään.

Ja mulla on kanttia sanoa yllä oleva.

Mestis seurojenkin pitäisi itkemisen sijaan keskittyä oleelliseen, eli tuotteensa hiomiseen. Mikä estää olla kilpaileva ammattialissarja?

SM-liigan ja kiekkojohdon väärä politiikka sen estää. Samaan aikaan kun liigaseuroilta on viety toimintaedellytyksiä (joita Vuorinen nyt yrittää palauttaa), Mestis on pantu polvilleen SM-liigan seurojen kuppauksen avulla.


mitkä asiat Liigan kannalta puoltaisivat Liigan avaamista? Nytkin ”karsinnat” järjestetään sosiaalisessa paineessa, koska yhteisöjen mielestä se on ”reilua”. Onko se järkevä liigan kannalta?

Jääkiekon tulevaisuus Suomessa puoltaa liigan avaamista. Perselleen on menty urheilullisesti ja taloudellisesti suhteessa tärkeimpiin kilpailijoihin. Aina kun näin on käynyt, jotain on tehty pahasti väärin. Keinotekoinen kevään "karsinta" on ainoastaan osa maakunta- tai pikemminkin kylätason poliitikkojen hallitsemistapaa.
 

Hartiapankki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport ja kaikkinainen urheilu vaasalaisittain
Joukkuepelaaja kirjoitti:
Mestis on sarjana justiinsa niin mielenkiintoinen ja hyvä kuin sen seurat haluavat sen olevan. Sarja eikä seurat parane sillä, että haikailee Sm-liigaa.

Tällä perusteella eri sarjatasot ja kilpailut ovat riittävän hyviä sellaisinaan. Potentiaalisen juoksijan tulee tavoitella Lapuan yöjuoksun voittoa eikä haikailla EM-maratonille. TuTo/Sport/Jukurit/muut mestis-ja alasarjaseurat tyytykööt Suomen toiseksi arvostetuimpaan sarjatasoon.

...urheiluun nyt vain sattuu kuulumaan tuo ykköspalkinnon tavoittelu, niillä joilla resursseja on.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Joukkuepelaaja kirjoitti:
Jos joku tietää mitä Mestis joukkueiden pelaaja palkkiot ovat nykyisin, niin kertokoon.

Sport maksaa 350k, seuraava 200k ja siitä sitten alaspäin. KOO-VEE ei maksa käsitykseni mukaan "juuri mitään".
 
En minä ainakaan ole kirjoittanut, että Mestis olisi suljettu.

Yleisömäärät koti
Sport 23 53106 2309
Jokipojat 23 37699 1639
TuTo 23 33603 1461
Jukurit 23 29167 1268
KooKoo 23 26572 1155

Otteluiden lippujen hinnat lienevät n. 10-12 euroa.

17pelaajaa x 30 000 = 510 000

Pelaajien siirtoliikenne Suomesta ei korjaannu SM-liigan avaamisella eikä karsinnoilla.

Katsojat ja fanit tulevat omalta paikkakunnalta.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Joukkuepelaaja kirjoitti:
En minä ainakaan ole kirjoittanut, että Mestis olisi suljettu.

Yleisömäärät koti
Sport 23 53106 2309
Jokipojat 23 37699 1639
TuTo 23 33603 1461
Jukurit 23 29167 1268
KooKoo 23 26572 1155

Otteluiden lippujen hinnat lienevät n. 10-12 euroa.

17pelaajaa x 30 000 = 510 000

Pelaajien siirtoliikenne Suomesta ei korjaannu SM-liigan avaamisella eikä karsinnoilla.

Katsojat ja fanit tulevat omalta paikkakunnalta.

Mutta tuleeko kukaan katsomaan liigaa missä ei ole tavoitetta. Tai siis tavoite on voittaa mestis, mikä ei ole minkäänlainen kunnon voitto. 04-05 suurimmat lipputulot oli budjetoinut Sport, jossa puhuttiin 340 000 euron vuosittaisesta lipputuloista. Siltikään seura ei saanut kuin 400k pelaajapalkkioihin. Tänä vuonna siis vielä huomattavasti vähemmän, koska kiinnostus on vain laskenut. 510k keskimäärin on aivan täyttä utopiaa.

60 000 vuosittaisella katsojamäärällä päästään tuohon 340k, eli yhden lipun keskimääräinen hinta on n.5,5euroa(suurimmillaan). Ei puhetta mistään 10-12euron lipuista.
 

viza

Jäsen
KOO-VEE:llä kuulemma perinteinen 50€ pelistä ja 50€ maalista periaate, tai sitten ei. Ainakin paikallinen futisjoukkue käyttää tätä. Alkaa jo hieman odotuttaa nämä tasonmittauspelit. Toivottavasti saadaan samanlainen fiilis Kuopioon (oletus) ja Vaasaan kuin toissavuona :)
 
Mistähän liigasta sinä eagle kirjoitat?

...mikä ei ole minkäänlainen kunnon voitto.

Mestis sarjan voitto on kunnollinen voitto siinä sarjassa, kun ne joukkueet eivät voi muuta sarjaa pelata sinä kautena .

Lipun hinnat ovat myöskin yksi osa arvostusta. Jos arvostaa tuotettaan ei kai sitä pidä myydä 50% alennuksella.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Joukkuepelaaja kirjoitti:
Mistähän liigasta sinä eagle kirjoitat?

...mikä ei ole minkäänlainen kunnon voitto.

Mestis sarjan voitto on kunnollinen voitto siinä sarjassa, kun ne joukkueet eivät voi muuta sarjaa pelata sinä kautena .

Lipun hinnat ovat myöskin yksi osa arvostusta. Jos arvostaa tuotettaan ei kai sitä pidä myydä 50% alennuksella.

Eli lippujen hinnat vaan ylös, niin rahaa tulee automattisesti lisää? Yleisöä tulee vielä lisää?

Voisi kysyä mistä sinä puhut. Kun selvästikkään et ole mestikseen yhtään pureutunut tai sen toimintaan. Puhumattakaan mestiksen ja liigan välisestä "yhteistyöstä".

Ei mestiksen voittaminen ole mitään verrattuna siihen että voi nousta ylöspäin, kilpailla paikasta parhaiden seurassa. Ihan samalla tavalla ei arvosteta jotain AHL'n voittoa tai NBA'n farmisarjoja. Tai arvostettaisi esim. Championshippiä englannissa jos sieltä ei voisi nousta ylöspäin.

Sinun perusteluidesi perusteella minkä vaan liigan voi nostaa huipulle, kunhan nostetaan lippujen hinnat ylöspäin ja maksetaan pelaajille lisää palkkaa. Ja sitten vielä mukaan jotkut mystiset "osaajat", jotka tekevät Köyliön piirikunnan kisoistakin Olympiatason kisat medialle, sponsoreille ja yleisölle.
 

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
cobol kirjoitti:
Sanahelinää ja todella kaukana todellisuudesta. Esimerkiksi Englannin Valioliigasta putoaminen on vienyt useita seuroja syöksykierteeseen, taloudelliset rakenteet ovat romahtaneet ja seurat ovat pudonneet Valioliigasta pudottuaan edelleen alemmaksi ja alemmaksi. Kuilu on valtava esimerkiksi Englannin kahden ylimmän sarjan, Valioliigan ja Champsin välillä.
Ei se itse asiassa Englannissa ole muutamaan kauteen niin valtava ollut Championshipin parhaiden ja Valioliigan alemman keskikastin välillä. Viime kaudella Wigan sarjanousijana sijoittui kymmenenneksi ja tällä kaudella Reading on pelannut erinomaisesti, sijoitus tällä hetkellä kuudes ja varmistanut käytännössä säilymisen jo aikoja sitten. Wigan joutuu tällä kaudella kamppailemaan putoamista vastaan, mutta kuten Arsenal-peli tänään osoitti, ei se mahdotonta ole. Kolmesta nousijasta vain Watford on putoajan paikalla tällä hetkellä ja Readingin lisäksi toisen nousijajoukkueen, Sheffield Unitedin tilanne on varsin hyvä, vaatii jo melkoisen romahduksen, että putoaa.

Kärkijoukkueiden materiaali on toki aivan omaa luokkaansa, mutta nykyään erot ovat pienentyneet loppuporukan osalta, koska pelaajamateriaali on tasaisempaa. T.s. hyviä pelaajia riittää heikompiinkin joukkueisiin. Valmennus ja oikea joukkueen kokoaminen ja loukkaantumisten välttäminen ovat nousseet huomattavasti aikaisempaa tärkeämmäksi.

On kuitenkin sanottava, että kuilu uhkaa taas revetä, kun uudet televisiontisopimukset astuvat voimaan. Tosin kun ensi kaudella viimeiseksi jääväkin saa 30 miljoonaa, niin takaisin ponnistaminen helpottuu ihmeesti. Ja aikaisemminhan säilyminen oli erittäin vaikeaa, yleensä vähintään kaksi nousijoista tipahti saman tien takaisin.
 
Eagle. Totean vain tässä yhteydessä, että minun tiedot varmasti riittävät,niin Mestis kuin SM-liiga seurojen asioissa sekä näiden yhteistyöstä.

Totean vielä sinulle , että 5:lla ei kannata myydä 10 tuotetta. Minä kirjoitin Mestis sarjan voitto on kunnollinen voitto siinä sarjassa.

Ei kannata lähteä vientimarkkinoille, jos ei ole eväitä niille tai on hoitanut huonosti kotiläksynsä.

Ei tässä ole kirjoitettu liigan nostamisesta huipulle vaan Mestis sarjan ja seurojen kehittämisetä omalla paikkakunnallan "seksikkääksi".
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Joukkuepelaaja kirjoitti:
Eagle. Totean vain tässä yhteydessä, että minun tiedot varmasti riittävät,niin Mestis kuin SM-liiga seurojen asioissa sekä näiden yhteistyöstä.

Totean vielä sinulle , että 5:lla ei kannata myydä 10 tuotetta. Minä kirjoitin Mestis sarjan voitto on kunnollinen voitto siinä sarjassa.

Ei kannata lähteä vientimarkkinoille, jos ei ole eväitä niille tai on hoitanut huonosti kotiläksynsä.

Ei tässä ole kirjoitettu liigan nostamisesta huipulle vaan Mestis sarjan ja seurojen kehittämisetä omalla paikkakunnallan "seksikkääksi".

Noh heittelet täällä ihan höpöhöpö-lukuja lippujen hinnoista, budjeteista, palkoista, jne. Vaikka niistä on mm. Sportin taholta tullut ajankohtaista tietoa ja itse pistin toissa kaudelta tietoa.

SM-liigaseurojen otteluihinkin saa lippuja alle 10-euron, miten siis mestisseurojen otteluihin voisi myydä korkeammalla hinnalla. Ei vaan riitä innostus. Kyllähän se nyt on selvä, että ei se tuote ole sen 10euron arvoinen, jos siellä ei käy yleisöä enempää edes sillä 5eurolla.

Eihän se nyt mitenkään mene niin, että ihmisiä käy enemmän mitä enemmän lipuilla on hintaa. Se on selvä osoitus myös ettei se tuote ole ainakaan nykyistä arvokkaampaa liigassa/mestiksessä, kun vain muutama seura liigassa pystyy hyvää käyttöasteeseen.

Eikä tietenkään kannata myydä halvemmalla, kuin mikä on tuotteen arvo, mutta on selvää että tuotteen arvo ei ole nykyistä hinnoittelua ainakaan korkeampaa.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Makis kirjoitti:
Ei se itse asiassa Englannissa ole muutamaan kauteen niin valtava ollut Championshipin parhaiden ja Valioliigan alemman keskikastin välillä. Viime kaudella Wigan sarjanousijana sijoittui kymmenenneksi ja tällä kaudella Reading on pelannut erinomaisesti, sijoitus tällä hetkellä kuudes ja varmistanut käytännössä säilymisen jo aikoja sitten. Wigan joutuu tällä kaudella kamppailemaan putoamista vastaan, mutta kuten Arsenal-peli tänään osoitti, ei se mahdotonta ole. Kolmesta nousijasta vain Watford on putoajan paikalla tällä hetkellä ja Readingin lisäksi toisen nousijajoukkueen, Sheffield Unitedin tilanne on varsin hyvä, vaatii jo melkoisen romahduksen, että putoaa.

Kärkijoukkueiden materiaali on toki aivan omaa luokkaansa, mutta nykyään erot ovat pienentyneet loppuporukan osalta, koska pelaajamateriaali on tasaisempaa. T.s. hyviä pelaajia riittää heikompiinkin joukkueisiin. Valmennus ja oikea joukkueen kokoaminen ja loukkaantumisten välttäminen ovat nousseet huomattavasti aikaisempaa tärkeämmäksi.

On kuitenkin sanottava, että kuilu uhkaa taas revetä, kun uudet televisiontisopimukset astuvat voimaan. Tosin kun ensi kaudella viimeiseksi jääväkin saa 30 miljoonaa, niin takaisin ponnistaminen helpottuu ihmeesti. Ja aikaisemminhan säilyminen oli erittäin vaikeaa, yleensä vähintään kaksi nousijoista tipahti saman tien takaisin.

Kyllähän juuri Englannissa taloudellinen kuilu on mitä suurin tasojen välillä ja kasvaa vain. Muualla ei kuitenkaan ole niin suuret erot(pl. suurseurat) taloudellisesti sarjojen esim. keskikastien välillä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös