Hartiapankki kirjoitti:
Lainaan kuitenkin vain yhtä kohtaa, ja vastaan kysymyksellä: Mihin nämä huippuseurat katoavat, jos nyt tulevat nämä tiukoin kriteerein suitsitut karsinnat? Vai ovatko kaikki liigassa tällä hetkellä pelaavat 14 joukkuetta huippuseuroja?
Karsinnat käydään kuitenkin mestiksen parhaan ja liigan viimeisen välillä. Millä lailla esim. Kärppien toiminta muuttuu, jos mestiksen paras ja liigan viimeinen silloin tällöin vaihtavat paikkaa?
Terävimpään kärkeen se ei varmasti vaikutakaan millään tavalla. Mutta kun tässä on nyt olemassa se vaara että näitä karsintoja käyvät vuodesta toiseen samat joukkueet. Mikään nyt mahdollisesti nousevista Mestis-seuroista ei ole (minun käsitykseni mukaan) sellaisessa tilanteessa että se voisi heti turvallisesti satsata ison läjän euroja välttääkseen liigakarsinnat. Pikemminkin niin, että joukkueet joutunevat pelaamaan ensimmäisen kautensa kalpamaisesti matalalla profiililla ja muita heikommalla joukkueella. Tämä johtaisi todennäköisesti yksinkertaisesti siihen että karsinnat olisivat taas edessä. Toimintaa on aika pirun hankala kehittää kun jatkuvasti pitäisi sykkiä joko sen eteen että voidaan pelata liigassa tai sen eteen ettei sieltä pudota.
Tarkoitin tällä huippuseurojen säilyttämisellä sitä että mikäli useampi seura ajautuu siihen älyttömään vuoristoratailmiöön jossa ensin nauretaan ja myöhemmin itketään, niin se vie koko Suomen lätkän toimintaedellytyksiä alaspäin. Ja tämän vuoksi se VPS:kin sinne eksyi. Suomessa on aivan järjetön kulttuuri pumpata rahaa parissa vuodessa hirveät läjät että päästään vaikka kolmen joukkoon (kuten VPS teki), sen jälkeen ihmetellään huuli pyöreänä että tässäkö tämä nyt oli. Mutta haluaisin nyt etenkin Vaasan päässä olevilta kysyä että mitenkä jos VPS olisikin lähtenyt vain vakiinnuttamaan asemaansa pikkuhiljaa ja se olisikin pelannut koko ajan Veikkausliigaa. Väitän että sillä olisi luotu Vaasaan loistava joukkue, loistava kenttä ja ennenkaikkea iso futisyleisö. Nyt sillä on taas pohjakastin joukkue, perus Suomi-stadion ja perus Suomi-yleisömäärä. SE PITKÄJÄNTEISYYS.
Isot seurat pystyvät katsomaan myös pidemmälle tulevaisuuteen ja kestävät välillä rajujakin iskuja. SM-Liigassakin on onneksi muutama esimerkki joukkueista jotka ovat tiedostaneet oman "paikkansa", hyväksyneet sen ja lähteneet rakentamaan kivijalkaa paitsi oman toiminnan säilyttämiseen niin myös mahdolliseen menestykseen. Uskallan sanoa että SaiPa ja JYP käyvät esimerkeiksi (olettaen että JYPin 2007- projekti ei tuhoa koko JYPiä). Ei tarvita yhtäkkistä nousua Suomen huipulle, eikä yhden kauden kestävää huumaa vaan tehdään asiat siten että tulevatkin sukupolvet voivat sanoa että hyvin toimittu silloin 2000-luvun alussa.
Suomessa on siis noin 17-18 seuraa jotka pystyisivät liigassa pärjäämään. Lopuista minä diktaattorina tekisin ihan puhtaasti kasvattajaseuroja joilta menestyminenkään ei toki ole kiellettyä mutta turhat luulot itsestä olisi karsittu pois. Noustakseen suosta(?) Suomi-lätkä tarvitsee yhteistyötä ihan koko rintaman laajudelta, sitä vain ei kovin moni tunnu millään tajuavan.
Ja vielä mitenkään nyt menemättä niihin joukkueisiin jotka liigaa voisivat pelata niin haluaisin vain tietää että onko se Suomi-kiekon kannalta parempi asia että meillä on vahva pääsarja jossa on koko ajan 14 hyvin toimivaa organisaatiota vaiko se että joukkue X nousee liigaan, pelaa siellä yhden kauden ja on taas henkihieverissä 3-4 vuotta.