Mainos

Liigakarsinnat eivät toteudu

  • 44 967
  • 505

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tarinankertojalle!

Viestin lähetti mendieta

Minä uskon, että tuohon 4+2-malliin mennään jollain aikavälillä. Joko lähivuosina viisastuneena tai vuosien päästä pakosta.

Ei mennä. liiga ei ikinä tule suostumaan järjestelmään, jossa on edes teoriassa kikkailla joku ulos sarjasta. Noin isoista asioista ei yksinkerteisesti voida pelata järjestellällä, jossa on Zambonin kokoinen reikä.
 

Baissen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport,VPS,
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tarinankertojalle!

Viestin lähetti Birkku
Ei mennä. liiga ei ikinä tule suostumaan järjestelmään, jossa on edes teoriassa kikkailla joku ulos sarjasta. Noin isoista asioista ei yksinkerteisesti voida pelata järjestellällä, jossa on Zambonin kokoinen reikä.
Ai kikkailla...minä kun luulin että siellä pelattaisiin jääkiekkoa....
 

JanJ

Jäsen
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tarinankertojalle!

Viestin lähetti mendieta
Yleisömäärät (tai ainakin tulot) olisivat nousseet, koska

a) Pelicansin pelimäärä olisi kasvanut
Eikös kyse ollut runkosarjasta?
Viimeiset 20 peliä runkosarjassa... tuskin yleisöä olisi yhtään enempää, jos kauden päätteeksi odottaisi karsinnat.

Karsintapelit olisivat asia erikseen, ei niistä nyt puhuttu
Ja eikös karsinnat järjestäisi SM-liiga, joka myös keräisi lipputulot?
 

Strigidae

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Suljettu sarja on täyttä pelleilyä kaikin puolin. Miksi sitä pitää puolustella jollain helvetin "taloudellisilla syillä"? Jos joku seura ei osaa talouttaan ja urheiluaan tasapainottaa, niin tipahtakoon ja menköön nurin.

Katsokaa kotimaista jalkapalloa. Jotkut seurat ovat tipahtaneet; osa on kadonnut liigakartalta, osa on noussut takaisin entistä ehompana. Tämä on sitä urheilua. Seuroja tulee, seuroja menee. Niin sen pitää toimia.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Kumma kun muissa maissa avoimet sajat toimii lajissa kun lajissa hyvin. Samoin rahaa liikkuu toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Nykyisin ollaan tehty bisneksestä tärkein asia liigaan nousemiseen, vaikka kuitenkin puhutaan vain marginaalisista rahoista suhteessa vaikka Ruotsiin(saati Venäjälle). Samoin tulisi mielestäni tarkistaa joka vuosi täyttävätkö jo liigassa olleet seurat liigakriteerit, jos ne edellytetään mahdollisilta nousijoilta. Itse ainakin oma kiinnostukseni on laskenut vuosi vuodelta liigan suhteen ja ei vähiten(todellakaan) sarjajärstelmän&suljetun sarjan vuoksi. Kiekko näivettyy ja ikävästi. Jääkiekon kehitykselle tehdään tämmöisellä mallilla vain hallaa.
 

Lare

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Paineessa ne timantit syntyvät, kuuluu sanonta. Suljettu liiga ei aseta seuroja samanlaisen kilpailullisen paineen alle kuin avoin liiga. Jotkut seurat voivat paineen alla sortua, mutta toiset voivat nousta kukoistukseen.

Joku kirjoitteli tuolla aiemmin, että Ruotsissa kiekkoseurat tekevät muuta tuottavaa bisnestä jääkiekon ohella, joka on osasyy parempaan palkanmaksukykyyn. Onko tämä se tie, johon Suomessakin on mentävä?

Rauman Lukolla on jo menestyvä siivoisalan yritys taustavoimanaan. Onko sattumaa, että pienimmän liigapaikkakunnan seura on hakenut tällaista toimintaa isompien puristuksissa, eikä esim. rahoissa kylpevät IFK tai TPS? Olisiko tämä yritys jäänyt syntymättä suljetussa liigassa?
 

cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
SM-liiga on avattava!

Viestin lähetti puumaila
Kookoohan nyt olisi kai halunnut ruotsin mallia suomeen ja koki että mestiksen jatkaminen nukymuodossaan olisi liian raskasta.

Juuri näin. KooKoon taannoinnen lopettamispäätös johtui suurimmalta osaltaan nykyisestä sarjajärjestelmästä. Veloilla ei itse asiassa tainnut paljoakaan olla merkitystä lopettamispäätöstä tehtäessä, koska velkamäärä on kuitenkin sen verran pieni, että kaikki velat saadaan maksettua ensi kauden aikana. KooKoo on 90-luvun vaihteessa pelannut liigassa ja senkin jälkeen divariaikoina liigakarsinnoissa. KooKoon puheenjohtaja Timo Johansson sanoi, ettei nykymuotoinen mestis kiinnosta yleisöä riittävästi.

KooKoon ex- toiminnanjohtaja Matti Turusen tosiaan ehdotti tuota Ruotsin mallia Suomeen, mutta ehdotus ei ainakaan tuolloin saanut vastakaikua ja näin ollen päätettiin lopettaa edustusjoukkue. No onneksi Jokkeri ja monet muut suuren KooKoo-sydämen omaavat henkilöt onnistuivat kuitenkin saamaan KooKoon takaisin jaloilleen.

Tuon Ruotsin mallin takana lienee kaikki mestisjoukkueet ja asian puolesta on rummutettu ainakin KooKoon ja Jukureiden toimesta.

KooKoon leirissä pohdittiin eri vaihtoehtoja ja päädyttiin siihen, että Ruotsin väli- / karsintasarjamalli olisi Suomeenkin sopivin sarjajärjestelmä. Esimerkiksi niin, että neljä parasta Mestis-seuraa kohtaisi tammi-helmikuussa SM-liigan neljä viimeistä seuraa ja ne pelaisivat keskenään kaksinkertaisen sarjan ja tästä sarjasta neljä parasta joukkuetta pelaisi SM-liigassa seuraavalla kaudella. Kymmenen SM-liigan parasta joukkuetta jatkaisivat taistelua Superliigassa Suomen mestaruudesta entiseen malliin. Kuusi jäljelle jäävää Mestis-joukkuetta pelaisi kahden Suomi-sarjan parhaan joukkueen kanssa kahdeksan joukkueen sarjan, josta kaksi huonointa putoaisi Suomi-sarjaan.

Ruotsissa - Allsvenkanissa - pelataan kahdessa maantieteen perusteella jaetussa lohkossa 28 ottelua / joukkue. Molemmissa lohkoissa on 12 joukkuetta. 28 kierroksen jälkeen kummankin lohkon neljä parasta joukkuetta jatkaa Superallsvenskanin nimellä käynnistyvään sarjaan. Kummankin lohkon kahdeksan heikointajoukkuetta jatkaa pelejään vielä kahden kierroksen ajan Allsvenkanissa (14 ottelua / joukkue).

Superallsvenkanissa pelataan myös kaksi kierrosta kahdeksan joukkueen kesken. Otteluja jokaiselle joukkueelle kertyy näin 14. Superallsvenkanin kaksi parasta joukkuetta etenee suoraan Eliserienin karsintasaraan (kvalserien till Elitserien). Superallsvenskanin sijoille 3 - 6 sijoittuneet joukkueet pelaavat vielä omat pudotuspelinsä, joiden voittajat etenevät myös karsintasarjaan.
Näiden neljän Allsvenskan-joukkueen lisäksi karsintasarjassa pelaa kaksi Elitserienin huonointa joukkuetta. Kaikkiaan sarjassa pelaa siis kuusi joukkuetta, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan niin, että jokaiselle joukkueelle kertyy kymmenen ottelua. Sarjan kaksi parasta joukkuetta pelaa seuraavalla kaudella Elitserienissä.

Vaihtuvuus Elitserienissä on ollut suuri. Karsintasarjaa on pelattu kuudella joukkueella vuodesta 1997 lähtien (sitä ennen neljän joukkueen karsintasaravuosina 1975-97) ja näiden kahdeksan vuoden aikana karsintasarjassa on pelannut kaikkiaan 18 eri joukkuetta (Södertälje SK, Västerås IK, IF Troja / Ljungby, Mora IK, IF Björklöven, Linköpings HC, AIK, Timrå IK, IK Nyköpings NH90, Leksands IF, IK Oskarshamn, Hammarby IF, Bofors IK, Bodens IK, Brynäs IF, Skellefteå AIK, Rögle BK ja MIF Redhawks).
Näistä 18 joukkueesta yli puolet (10) on onnistunut lunastamaan itselleen paikan seuraavaksi kaudeksi Elitserienissä. Allsvenskanista Elitserieniin on tänän aikana noussut kuusi joukkuetta (IF Björlöven 1998 ja 2000, Linköpings HC 1999, Timrå IK 2000, Södertälje SK 1997 ja 2001, Leksands IF 2002 ja Mora IK 2004).

Ruotsissa tämä sarjajärjestelmä on eri muodoissaan ollut käytössä jo 30 vuotta. Suomalaiset, jotka ovat pelanneet tai valmentaneet Ruotsin molemmilla sarjatasoilla antavat kysyttäessä poikkeuksetta positiivisen palautteen Ruotsin järjestelmästä. Ruotsissa on viimeisen kahdeksan vuoden aikana karsintasarjassa pelannut kaikkiaan 18 eri joukkuetta, joista kymmenen joukkuetta on lunastanut paikan seuraavaksi kaudeksi Elitserjenissä. Urheilussa tarvittavaa vaihtuvuutta on siis ollut paljon ja tällaista vaihtuvuutta toivoisi suomalaiseenkin sarjajärjestelmään. Meidän tulisikin nähdä Ruotsin mallin mukainen järjestelmä hyvin testattuna mahdollisuutana ja uskaltaa ottaa se käyttöön. Kun meillä kerran oli rohkeutta sulkea sarja neljä vuotta sitten, voisi ajatella, että meillä olisi nyt rohkeutta avata sitä vähän reilummin ja saada enemmän peittoa SM-liigakiekolle potentiaalisilla paikkakunnilla.

KooKoossa toivottiin, että SM-liiga ja SJL neuvotellessaan suomalaisen huippukiekon tulevaisuudesta, kykenevät poistamaan liian jyrkän rajan Mestiksen ja SM-liigan väliltä. Nousemisesta tulisi tehdä useammille aidosti tavoiteltava mahdollisuus. Silloin putoaminenkaan ei olisi mikään kuolemanpudotus. Välisarja poistaisi puuduttavan runkosarjan ja jakaisi kauden lyhyempiin helposti markkinoitaviin osiin ja poistaisi merkityksettömät ottelut.

Joka tapauksessa tärkeintä on, että potentiaaliset seurat, voisivat pudottuaankin nousta ylös portaita, jotka on rakennettu nousemista varten.

Systeemin tulee tukea, eikä kampittaa
 
Viimeksi muokattu:

rossoblu

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Viestin lähetti eagle
Kumma kun muissa maissa avoimet sajat toimii lajissa kun lajissa hyvin. Samoin rahaa liikkuu toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Nykyisin ollaan tehty bisneksestä tärkein asia liigaan nousemiseen, vaikka kuitenkin puhutaan vain marginaalisista rahoista suhteessa vaikka Ruotsiin(saati Venäjälle).

Tämähän se on huvittavin peruste näillä suljetun liigan puolustajilla. Milloin Suomessa on vähän väkeä ja vähän rahaa, milloin taas SM-liigassa pyörii niin isot rahat (esim. Veikkausliigaan verrattuna), ettei avaaminen ole mahdollista. Kas kun sattuukin, että juuri SM-liiga on juuri sopivan kokoinen suljetuksi. (Vastaavin perustein muuten perustellaan myös sitä, että pelipadat ovat tilkkutäkkejä).
 

JanJ

Jäsen
Viestin lähetti rossoblu
Milloin Suomessa on vähän väkeä ja vähän rahaa, milloin taas SM-liigassa pyörii niin isot rahat (esim. Veikkausliigaan verrattuna), ettei avaaminen ole mahdollista. Kas kun sattuukin, että juuri SM-liiga on juuri sopivan kokoinen suljetuksi. (Vastaavin perustein muuten perustellaan myös sitä, että pelipadat ovat tilkkutäkkejä).
Sähän alat ymmärtämään asioita. Hyvä! Edistystä tapahtuu.

Jotta viestisi ei olisi pelkkää kitinää, niin kerro jotain konkreettista. Miksi Liigan pitäisi olla avoin? ( ei riitä urheilulisuus perusteeksi)
Mitkä Mestis-seurat näkisit potentiaalisina Liigaseuroina? Kerro talousalueesta ja olosuhteista perusteluissasi.

Jatketaan sitten.

Ai niin, ja lue koko ketju läpi myös.
 

Squirrel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki pikkuseurat
Re: SM-liiga on avattava!

Viestin lähetti cock
Tuon Ruotsin mallin takana lienee kaikki mestisjoukkueet ja asian puolesta on rummutettu ainakin KooKoon ja Jukureiden toimesta.

Se mikä toimii Ruotsissa, ei välttämättä toimi Suomeessa. Itse asiassa olisi suuri ihme, että Ruotsin malli toimisi Suomessa. Ruotsin asukasluku on suurempi, ja sponsoritulotkin on suurenpia. En ihmettelisi, jos Ruotsin ykkösdivarijoukkuella olisi isommat sponsoritulot ja suuremmat katsojakeskiarvot kuin Suomen pikkujoukkueilla.

Toisaalta sitten kun Ruotsi luopuu tosta systeemistä, se saapuu suomeen (=paluu yhteen tuomariin ja rankkarit).
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Re: SM-liiga on avattava!

Viestin lähetti cock

Tuon Ruotsin mallin takana lienee kaikki mestisjoukkueet ja asian puolesta on rummutettu ainakin KooKoon ja Jukureiden toimesta.

Ansiokas ruotsinmallin kuvas "cockilta"

Mutta lainatusta lauseesta... "Kaikki mestis joukkueet"

Tämä on tullut selväksi, mutta kun asian päättää kuitenkin ne Liiga joukkueet. Millä porkkanalla tai kepillä Liigajoukkueet saataisiin näkemään vastaava sarjajärjestelmä parempana kuin vallitseva? Kuinka esimerkiksi naapurin (pthyi) Leinonen saadaan sarjamallin kannalle?

Liigan avaamisen kannattajien argumentit ovat "mut se toimis paremmin" tai "kyllähän sekin toimis", "miks se toimii muualla", "se olisi oikeudenmukaista" jne. Toiveita ja halua avata sarja. Jopa konkreettisia ehdotuksia millainen sarja olisi toteutuessaan, vaan yhtä puuttuu. Keinoa, jolla Liiga saadaan auki. Eikö kenelläkään ole argumenttia, jonka hän uskoisi tehoavan esimerkiksi Hirsimäkeen, jos sen pääsisi tälle esittämään. Eli mitä sinä sanoisit niille Liigajoukkueiden toimitusjohtajille, jotta sarja aukeaisi? Tuskin sentään "vittu sää oot tyhmä, eksää tajua, että se olis parempi kaikille"
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Re: Re: SM-liiga on avattava!

Viestin lähetti Tarinankertoja

Tämä on tullut selväksi, mutta kun asian päättää kuitenkin ne Liiga joukkueet. Millä porkkanalla tai kepillä Liigajoukkueet saataisiin näkemään vastaava sarjajärjestelmä parempana kuin vallitseva? Kuinka esimerkiksi naapurin (pthyi) Leinonen saadaan sarjamallin kannalle?

Varmaankin kertomalla, että pitkällä aikavälillä liigakin tulee kärsimään suljetusta sarjasta. Pelaajamassa tulee pienenemään ja suomalaisen jääkiekon taso laskemaan.

Empatiaakin voisi koittaa. Haluaako esim. Leinonen olla tappamassa alasarjan joukkueita ja samalla suomalaista jääkiekkoa.
 

cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti JanJ
Mitkä Mestis-seurat näkisit potentiaalisina Liigaseuroina? Kerro talousalueesta ja olosuhteista perusteluissasi.

Jospa minä koitan vastata vaikka kysymyksesi ei ollutkaan minulle esitetty. Nykyisen sarjajärjestelmän aikana en näe oikeastaan mitään mestisseuraa potentiaalisena liigaseurana ellei jostain ilmaannu johonkin maakuntaan omaa "Jussi Salonojaa" tai änärimiehiä, joiden rahoilla nousu onnistuisi. Tuossa edellisessä viestissäni koitin valoittaa Ruotsin sarjajärjestelmää, joka toteutuessaan varmasti laajentaisi jääkiekkoilun tasoa laajemminkin Suomessa ja ehkä toteutuessan toisi tulevaisuudessa lisää potentiaalisia uusia liigaseuroja.

Talousalueena voin kertoa esimerkkinä vaikkapa Kouvolan talousalueesta. Kouvolassa ja sen lähiympäristössä asuu 100.000 asukasta. Nykyisistä liigaseuroista ainakin Lappeenrannan ja Hämeenlinnan talousalueet ovat kutakuinkin Kouvolan talousalueen kokoisia tai jollain mittareilla mitattuna jopa pienempiä ja Rauman talousalue on varmasti pienempikin.

Kouvolassa olosuhteen on kunnossa. Kouvolan jäähalliin mahtuu 6000 katsojaa, joista 4000 istuu kuppi-istuimissa. Lisäksi Kouvolan jäähallissa on menossa mittava peräti 4.526.000 euroa maksava täydellinen peruskorjaus, joka pitää sisällään mm. jäähallin C-katsomon puoleiseen päätyyn rakennettavan ravintolan hisseineen ym. hienouksineen.

Ja ei voi sanoa KooKoon ihan pahasti epäonnistuneen juniorityössäänkään. Viime kaudella KooKoon A-nuoret karsivat SM-liigaan pääsystä ja jäivät lopulta täpärästi rannalle HPK:n ja Ässien taakse kolmanneksi. KooKoon B- ja C-nuoret pelasivat SM-sarjatasolla. Kouvolan seudulla yhteistyö eri kuntien välillä jääkiekossa lisääntyy jo tulevalla kaudella entisestään. Visiohan on seuraavanlainen:

KooKoon edustusjoukkue pelaa Kouvolassa.
A:n SM-sarjaa pelataan Kuusankoskella
B:n SM-sarjaa pelataan Kouvolassa
C:n SM-sarjaa pelataan Valkealassa
Myös Anjalankoskelta tulee hyviä junioreita em. paikkakuntien lisäksi, joten ei KooKoon organisaatio ihan pienimpiä Suomessa ole.

Kuten sanoin alussa, ei Kouvolasta kyllä tule liigapaikkaa nykyisen sarjamallin aikana. Tuo kyseinen sarjamallihan oli peräti lopettaa kokonaan edustuskiekkoilun paikkakunnalta vaikka junioritoiminta on mennyt vuosi vuodelta eteenpäin. Kuten KooKoon puheenjohtaja T.Johansson sanoikin lopettamispäätöksen yhteydessä. Nykyinen sarjamalli ei kiinnosta yleisöä eikä sponsoreita. Paha siinä on tämmöisen yhtälön vallitessa kasat potentiaalista liigajoukkuetta. Vaasa on hiton hyvä esimerkki. Vaasassa kasattiin joukkue joka taisteli liiganoususta. Yleisömäärät olivat hulppeita ja jos liiganousu mahdollisuutta ei olisi ollut, olisi Vaasan yleisömäärät olleet ainakin reilusti puolet pienempiä. Jos sarjapidetään auki tulee Vaasassa buumi jatkumaan ja yleisömäärät olemaan hulppeita ja sitä kautta en pitäisi mitenkään mahdottomana siten esim. Sportin nousua liigaan.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Mestisjoukkueiden määrää ei voida Suomessa lisätä niin, että saataisiin kaksi lohkoa. Sarjan taso tippuisi liikaa.

Jos välttämättä haluataan avoimeen liigaan niin mielestäni SM-liiga ja Mestis vaatisivat radikaalia remonttia.

10 jukkueen SM-liiga: Blues, HIFK, HPK, Ilves, Jokerit, JYP, Kärpät, Lukko, Tappara ja TPS.

10 joukkueen Mestis: Pelicans, SaiPa, Ässät, KalPa, Jukurit, Hokki, Sport, Hermes, TuTo ja KooKoo.

SM-liigassa ja Mestiksessä kuusinkertainen sarja (54 peliä). 8 parasta SM-liigajoukkuetta play-offseihin. SM-liigan 9. kohtaa Mestiksen 2. ja SM-liigan 10. kohtaa Mestiksen 1. Paras seitsemästä menetelmällä liigaan. Mestiksen kaksi huonointa joukkuetta karsintaan kahden parhaan Suomi-sarja joukkueen kanssa.

SM-liigaan voisi nousta ainoastaan täyttämällä ennalta määrätyt taloudelliset kriteerit.
 
Viimeksi muokattu:

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Cock kirjoitti kyllä kaiken oleellisen ja sen mitä ei kirjoittanut voi ymmärtää helposti rivien välistä. Juuri näinhän se on.

Toivottavasti suljetun liigan palvojat tajuaisivat tämän...

Ärsyttää, kun siitä taloudesta jauhetaan, mutta mitä työkaluja liiga ja sen suljetun sarjan ihannointi antaa sen talouden parantamiseksi. Ei yhtään mitään. Ainoastaan heikommat lähtöasetelmat sen parantamiseen. Ei ketään kiinnosta potentiaalinen joukkue ja kaupunki, jossa ei ole edes mahdollisuutta nousta liigaan. Ei (liigatason)pelaajia eikä yleisöä. Kerää siinä sitten talous kuntoon(=liigakelpoiseksi).
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Kaikille suljetun liigan puolustajille voisin esittää kysymyksen. Jos liiga olisikin suljettu jo vaikkapa 10(tai vaikka 5 tai 15)-vuotta aiemmin, niin olisivatko ne nykyiset SM-liigaseurat jotka olisivat jääneet ulkopuolelle sen valmiimpia liigaseuroja nykyisellään nousemaan kuin mestisseurat nyt?

Liigan ollessa suljettu se tukahduttaa mahdollisen visioinnin/kiekon kehittämisen useilla paikkakunnilla ja paikoissa missä kiekkoa voisi viedä eteenpäin. Ei sinne liigaan tarvisi välttämättä edes koskaan päästä, mutta siitä unelmoiminen auttaa perustelemaan junioritoiminnan/taustojen kehittämisen. Nykyisellään kun ei ole mahdollista nousta/se on määrittelemättömästi saavutettavissa on tämä huomattavasti vaikeampaa.

Esimerkkejä vaikappa jalkapallosta voi hakea kuinka isot ovat pudonneet ja pienet nousseet. Espanjan La Ligassa pelaa yksi "kyläjoukkue" ja samaan aikaan "koko Espanjan" Madrid pelaa liigassa. Samoin stadioneita on 100k kokoisista valtavista stadioneista vain vähän yli 10k stadioneihin. Näillä operoidaan ihan hyvin. Ennenkuin otetaa rahakorttia, niin hyvä muistaa että useat suurseurat ovat tehneet paljon enemmän tappioita kun nämä pienemmät.

En millään voi ymmärtää miksi seura joka voittaisi SM-liigaseuran ei saisi nousta liigaan sen takia että sen hallissa ei ole vaikka tarpeeksi isoja lehdistötiloja. Tai budjetti ei ole tarpeeksi suuri. Jos seura on parempi kuin liigaseurat kentällä, niin sehän on menestyksen määrite. Toki nyt ymmärrän että tietyt asiat on oltava kunnossa(esim. yleisön&pelaajien turvallisuuden takia), mutta muuten en.

Edelleen uudistan kysymyksen, olisiko tilanne toinen nykyisten liigaseurojen osalta jos ne olisivatkin olleet suljetun liigan takan vuosia? Vertailun vuoksi mestiksessä on useita paikkoja missä niin talousalueet, perinteet, kuin junioritoiminta ennen suljettua liigaa ainakin olisivat pärjänneet hyvinkin monille liigaseuroille.
 

mtmela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Keltainen #27. Kajaanin Hokki.
Viestin lähetti Eddie
Cock kirjoitti kyllä kaiken oleellisen ja sen mitä ei kirjoittanut voi ymmärtää helposti rivien välistä. Juuri näinhän se on.

Toivottavasti suljetun liigan palvojat tajuaisivat tämän...

Ärsyttää, kun siitä taloudesta jauhetaan, mutta mitä työkaluja liiga ja sen suljetun sarjan ihannointi antaa sen talouden parantamiseksi. Ei yhtään mitään. Ainoastaan heikommat lähtöasetelmat sen parantamiseen. Ei ketään kiinnosta potentiaalinen joukkue ja kaupunki, jossa ei ole edes mahdollisuutta nousta liigaan. Ei (liigatason)pelaajia eikä yleisöä. Kerää siinä sitten talous kuntoon(=liigakelpoiseksi).

Ja eihän suljetun liigan aikana monen liigajoukkueenkaan talous ole kehittynyt liigakelpoiseksi. Tällä tahdilla joukkueiden lopullinen kahtiajako tapahtuu, ja mitäs sitten kun alkaakin pienet seurat tippua liigasta konkurssien myötä. Pelataanko sitten esim. 8 joukkueen sarjaa? Urheilullisuus on ainoa oikea peruste kilpaurheilussa. Se on voi voi, jos aikuiset ihmiset eivät kykene mitoittamaan menojaan ja kulujaan oikein. Omasta mielestäni vaikka SuPS saa nousta liigaan jos se voittaa joskus mestiksen ja liigan huonoimman karsinnoissa. Oli sitten 50 hengen halli tai joku paikallinen porofarmari maksamassa viulut.

Tällä hetkellä aivan liian moni liigaseura toimii niin järkyttävän huonosti, että vois saman tien antaa kenkää jos niiltä vaadittaisiin samat kriteerit kun mestisjoukkueilta liigaan nousemiseksi. Aivan turha luulla että suljettu liiga tekee autuaaksi, ennemminkin se mahdollistaa kaksi asiaa: 1) Organisaatio voi koota urheilullisesti aivan surkean joukkueen ja silti rypistellä pienillä menoilla nollatuloksen. 2) Paineen puute ajaa organisaation loppujen lopuksi konkurssiin, koska pakko ei ole rakentaa sellaista joukkuetta, joka pärjäisi. Tätä kautta yleisöä ei kiinnosta loppujen lopuksi koko liiga enää ja rahavirrat tyrehtyvät. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Näin siinä käy kun tavoitteet katoavat.
 

Squirrel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki pikkuseurat
Viestin lähetti MS
Mestisjoukkueiden määrää ei voida Suomessa lisätä niin, että saataisiin kaksi lohkoa. Sarjan taso tippuisi liikaa.

Jos välttämättä haluataan avoimeen liigaan niin mielestäni SM-liiga ja Mestis vaatisivat radikaalia remonttia.

10 jukkueen SM-liiga: Blues, HIFK, HPK, Ilves, Jokerit, JYP, Kärpät, Lukko, Tappara ja TPS.

10 joukkueen Mestis: Pelicans, SaiPa, Ässät, KalPa, Jukurit, Hokki, Sport, Hermes, TuTo ja KooKoo.

SM-liigassa ja Mestiksessä kuusinkertainen sarja (54 peliä). 8 parasta SM-liigajoukkuetta play-offseihin. SM-liigan 9. kohtaa Mestiksen 2. ja SM-liigan 10. kohtaa Mestiksen 1. Paras seitsemästä menetelmällä liigaan. Mestiksen kaksi huonointa joukkuetta karsintaan kahden parhaan Suomi-sarja joukkueen kanssa.

SM-liigaan voisi nousta ainoastaan täyttämällä ennalta määrätyt taloudelliset kriteerit.

10 joukkueen sm-liiga heikentää Suomen "pelaajatuotantoa". Kaikki inisee sitä, että liigan laajentuminen laskee liigan tasoa; tämä ei voi mitenkään pitää paikkaansa, kun Kalpa ei ole vienyt yhdenkään liigaseuran tähtipelaajia ja eipä nuo rivimiehetkään sitä kiinnosta; eli 13. muuta joukkuetta ovat yhtä kovia/löysiä kuin olisi ilman Kalpaakin. (se miten ne onnistuu kesällä joukkueen kasaamisessa riippuu ihan niistä itsestään eikä muista joukkueista). Ja Kalpan junioirella on nyt paljon enemmän tavoiteltavaa kuin ennen: Päästä oman joukkueen edustusjoukkueessa pelaa liigaa.

Näin ei pystyisi käymään, jos ei olisi omalla paikkakunnalla liigajoukkuetta. Toki liigaseurat scouttaa divaria jne, mutta sieltä liigaan pääsemiseksi tarvitaan olla jo tähti/valmis pelaaja; lupaava nuori harvemmin nähdään liigassa, ellei se ole oma kasvatti. Ja ei se ole yleensä edes mahdollistakaan, kun asutaan vanhempien taloudessa.

Eli Kalpalaiset uutena joukkueena joutuu pelaa "vahvempiaan" vastaan ja kehittyy siinä samalla. Kohta meillä on sitten 14. joukkueen hyvätasoinen liiga.

Ja ei liigakarsinnat mitään tasoa nosta. Vaasan Sportin katsojamäärien nousu johtuu lähinnä Tammisesta, se osaa mediatemppuja. Järjesti syksyllä erilaisia taphtumia Vaasaan, mikäli on lehtiin uskomista.

ei liiga ole suljettu, sieltä vaan on tehty putoaminen hankalammaksi, mikä nyt on ihan oikein; Seurat voi tehdä pitkäjänteistä työtä. Turha on verrata jotain euroopan jalkapalloiluun, siellä ne voi sytytellä 500 euron setelillä sikaarinsa. Mutt Saipa, Ässät, Pelicans, JYP, Kalpa tarvitsee pitkäjänteistä työtä, että ne rupee menestymään. Se on ihan SM-liigan ja Mestiksen etukin.
 

rossoblu

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Viestin lähetti JanJ

Jotta viestisi ei olisi pelkkää kitinää, niin kerro jotain konkreettista. Miksi Liigan pitäisi olla avoin? ( ei riitä urheilulisuus perusteeksi)

Miksi urheilullisuus (+ määrätyt laatuvaatimukset ja turvallisuuskysymykset jne.) ei riitä perusteeksi?


Mitkä Mestis-seurat näkisit potentiaalisina Liigaseuroina? Kerro talousalueesta ja olosuhteista perusteluissasi.

Mm. cock ja eagle valottivatkin tätä kysymystä jo erinomaisesti. Ylipäänsä talouskeskustelua korostetaan tässä yhteydessä liikaa; ratkaisujen pitäisi tapahtua kentällä, ei kabineteissa - ne joukkueet ovat liigakelpoisia, jotka onnistuvat pudottamaan liigaseuran - kentällä. Taloutta tai talouaaluetta ei tarvitse erikseen syynätä: jos on riittävästi rahaa, onnistuu kokoamaan liigakelpoisen joukkueen. Jos taas ei ole, putoaa ja menee vaikkapa konkurssiin.

Suljetussa liigassa haiskahtaa suunnitelmatalous ja kaikkihan me tiedämme kuinka sille lopulta kävi. eagle sanoi oleellisen: "Jos seura on parempi kuin liigaseurat kentällä, niin sehän on menestyksen määrite."
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Viestin lähetti Squirrel
Vaasan Sportin katsojamäärien nousu johtuu lähinnä Tammisesta, se osaa mediatemppuja. Järjesti syksyllä erilaisia taphtumia Vaasaan, mikäli on lehtiin uskomista.

Tamminen on vaikuttanut yleisömääriin todella vähän, jos vertaa siihen kuinka paljon mahdollisuus nousta vaikutti.
 

Squirrel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki pikkuseurat
Viestin lähetti mendieta
Tamminen on vaikuttanut yleisömääriin todella vähän, jos vertaa siihen kuinka paljon mahdollisuus nousta vaikutti.

Näin ollen, jokaisen mestisseuran yleisömäärien olisi pitänyt nousta. Kirjoituksista päätellen Kookoon ja Jukureiden tavoite oli myös nousta nyt SM-liigaan, nousiko niiden yleisömäärät?
 
Suosikkijoukkue
Haukat
Viestin lähetti Squirrel
Näin ollen, jokaisen mestisseuran yleisömäärien olisi pitänyt nousta. Kirjoituksista päätellen Kookoon ja Jukureiden tavoite oli myös nousta nyt SM-liigaan, nousiko niiden yleisömäärät?

Kannattaa kuitenkin huomioida, että Vaasassa yleisö on viime vuosien aikana mobilisoitunut paljon herkemmin kuin esimerkiksi Kouvolassa tai Mikkelissä. Menneen kauden osalta vertailu KooKoon yleisömääriin ontuu pahasti, sillä joukkue totisesti rypi melko syvällä.

KooKoo ja Jukurit eivät tavoitelleet nousua yhtä näkyvästi kuin Sport - tämä on ehkä Tammisen ansio. Luulen kuitenkin, että Vaasassa yleisömäärät olisivat nousseet viime kaudesta muutenkin. Mikkelissäkin trendi on ollut jatkuvasti laskeva, kun menestystä on tullut melkeinpä joka tuutista, mitä Mestikseen tulee.
 

puumaila

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo, Sport liigaan kaudelle 14-15
On varmaan totta, että herra Tammisella oli paljon tekemistä Vaasan katsojamäärän nousussa. Mutta täytyy muistaa, että mitään kiekkokuumetta ei yhdellekkään mestispaikkakunnalla voi saada aikaan, jollei ole mahdollisuutta nousuun.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Viestin lähetti Squirrel
Näin ollen, jokaisen mestisseuran yleisömäärien olisi pitänyt nousta. Kirjoituksista päätellen Kookoon ja Jukureiden tavoite oli myös nousta nyt SM-liigaan, nousiko niiden yleisömäärät?

Yleisömäärät nousi niillä paikkakunnilla joilla oli realistiset mahdollisuudet nousta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös