theZ ansiokkaasti vastasikin jo Tyttebärenin viestiin, joten en ala sitä toistamaan.Nappaan kiinni suosikkiini KooKoon. Varmasti maalivahdit pelanneet sielläkin joukkueelle paljon pisteitä, Itse joukkueella on ollut sarjan paras maalivahtikaksikko, Setänen-Malik ovat pelanneet pelit puoliksi (7 ja 8 ottelua), torjuntatilastossa kaksikko on sijoilla 3 ja 4.
Nyt sitten kysymykseen. Voiko tällaisessa analyysissä olettaa erinomaisen maalivahti- (ja puolustus)-pelin jatkuvan koko kauden. Vai onko tämä vielä tilastoharha joka tasoittuu, kun kausi etenee ja otoskoko kasvaa, ja vastustajat alkavat osumaan paremmin petaamissaan paikoissa. Eli oikeastaan kysymys kuuluu, että huomioiko tuo maaliolettama lainkaan sitä, että onko siellä tolppien välissä vastassa huippuveskari vai tusinajamppa.
KooKoolla tosiaan näyttää myös maalivahdit olevan liekeissä. xG:n perusteella omissa olisi pitänyt soida yli maalin verran useammin/ottelu. xG laskelma ei huomioi ollenkaan pelaajien taitotasoeroja. Siinä verrataan vain sarjan keskimääräisiin arvoihin. Eli näistä saa hyvää raakadataa, mutta jos haluaa päästä vielä tarkempiin arvioihin, niin pitää mennä ihan pelaajatasoisiin arvioihin. On kuitenkin niin, että esimerkiksi PDO -tilasto (laukaisuprosentin ja torjuntaprosentin summa), joka KooKoolla on nyt 104,7 on ainoastaan kerran viimeisen kuuden vuoden aikana ollut yhdellä joukkueella korkeampi, kuin tuo. Kaudella 2018-2019 Kärpillä. Tuo viittaa siis hyvin vahvasti siihen suuntaan, että vaikka KooKoolla olisi sarjan parhaimmat maalivahdit, niin silti he ovat tällä hetkellä ylisuorittaneet, kuten xG arvokin viittaisi. Normaalisti PDO -arvo pyörii pitkässä juoksussa välillä 98-102. Harvoin on sarjan lopussa joukkueilla yli 103 ja alle 97 arvoja. KalPalla muuten PDO on nyt 96,7 ja sitä alempana ei ole liigan tilastointihistorian aikana tuo arvo ollut kertaakaan yhdelläkään joukkueella sarjan lopussa --> luultavasti KalPan suorituskyky nousee sarjan edetessä.
Vaikka xG:ssä on omat puutteensa, niin silti pidän sitä parhaimpana työkaluna joukkueiden voimasuhteiden arviointeihin. Sitäpaitsi xG arvioiden laskenta kehittyy kovaa vauhtia. Nykyään otetaan jo aika hyvin huomioon laukaisuetäisyydet ja jopa onko laukaus tullut poikittaissyötöstä, tai maskin takaa jne.