Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2017–2018

  • 832 488
  • 3 252

-One-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vedonlyönnin vuoksi tulee jonkinverran analysoitua voimasuhteita ja oma excelini näyttää tältä, kun joka joukkueelta on huomioitu 11 viimeisintä peliä:

HIFK 0,36 / 0,35
HPK -0,55 / -0,44
Ilves -0,55 / -0,02
Jukurit -1,27 / -0,28
JYP 1,18 / 0,48
KalPa -1,09 / -0,38
KooKoo -0,73 / -0,41
Kärpät 1,45 / 0,87
Lukko 0,82 / -0,04
Pelicans 0,55 / 0,40
SaiPa -1,27 / -0,12
Sport -0,82 / -0,11
Tappara -0,36 / 0,14
TPS 1,64 / 0,19
Ässät 0,27 / -0,49

Tuossa nuo lukemat ovat tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde / xG suhde, eli se mikä tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde "pitäisi" olla
Mielenkiintoinen analyysi, pystytkö vähän avaamaan tuota xgoal-arvoa vai onko salaisuus? Eli miten (jos ollenkaan) arvioit laukausten maaliin menemisen todennäköisyyttä?
 

k0l1kk0

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tappara kun panostaa CHL:n ja syksy on heikkojen aikaa, niin mikä on paras joukkue jonka Tappara on CHL:ssä kohdannut? Käsittääkseni Tapparalla ei ole ollut hirveästi ns. "kovia" vastustajia vastassa(?) Voisiko siin olla osasyy miksi siellä luistaa ja Liigassa ei?
 

Taikajim

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Luleå
Pelicans on ainoa joukkue, joka on pystynyt Raksilassa voittamaan Kärpät sektorivedoissa, jotka kuvaavat mielestäni melko hyvinkin voimasuhteita otteluissa. Itse asiassa kaikki muut joukkueet ovat saaneet Oulussa selkäsaunan, paitsi Pelicans, joka vei nuo vedot 22-27. Ehdottomasti vaikein vastustaja Kärpille kotiotteluissa tähän asti.

Tätä juuri tarkoitin, kun sanoin, että Pelicans on kärkijoukkueille vittumainen vastustaja. Löytyy taitoa, löytyy ryminää ja hyvä valmennus. He pystyvät joka ilta lähtökohtaisesti haastamaan top4 joukkueet voitosta, tai vähintäänkin olevan inhottavana takiaisena. Alakastin jengejä vastaan sitten taas jostain syystä tulee kyykättyä aika useinkin, ei vielä tällä kaudella niinkään, mutta esim viimeset kaksi kautta. En ole nyt ihan varma tästä luvusta, mutta jos en väärin muista niin TPS - Pelicans väliset voitot viimeiseltä kahdelta kaudelta ja tämän kauden ottelu mukaanluettuna Pelicansille 7-2 tai 8-1. Ja noilla kahdella edellisellä kaudella tepsillä oli jo Kallio, Tallinder, Perrin, Spina...
 
Tappara kun panostaa CHL:n ja syksy on heikkojen aikaa, niin mikä on paras joukkue jonka Tappara on CHL:ssä kohdannut? Käsittääkseni Tapparalla ei ole ollut hirveästi ns. "kovia" vastustajia vastassa(?) Voisiko siin olla osasyy miksi siellä luistaa ja Liigassa ei?
Kuten yllä tuotiin esille, eivät nuo Tapparan lohkon muut joukkueet ole aivan kärkeä omissa sarjoissaa - tai en tiedä onko Banska, mutta sarja siellä heikompi. Olennaisempaa on kuitenkin peli itsessään. Kuten sanottu, on pelaajien liikkeessä silminnähtävä ero. Tämä sama tekijä vaikuttaa siihen, kuinka joukkue pystyy pelaamaan. Kun liike ei ole normaalitasollaan ja hapot iskevät nopeammin, on hyvin vaikea pelata voimakasta luistelua vaativaa pelitapaa. Kun tosiaan tiedetään tuo julki tuotu panostus CHL:ään, odottaisin vielä tovin ennen kuin aletaan pilkkakirveellä Rautakorven palleja tosissaan heiluttamaan.
 

miree

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Peliitat
Tätä juuri tarkoitin, kun sanoin, että Pelicans on kärkijoukkueille vittumainen vastustaja. Löytyy taitoa, löytyy ryminää ja hyvä valmennus. He pystyvät joka ilta lähtökohtaisesti haastamaan top4 joukkueet voitosta, tai vähintäänkin olevan inhottavana takiaisena.

Ikävä kyllä tuota ei tämän kauden jengistä löydy sitten pätkääkään. Taklauksia semmoinen 2-4 per peli ja muutenkin hyvinkin kilttiä pelaamista. Vauhtia toki piisaa ja tulostakin tulee, mutta ei ole kyllä ainakaan sen näköinen Pelicans, mitä itse mieluiten näkisin. Silti uskon että runkosarjan jälkeen Top6 porukka.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Aika vähän olen nähnyt Ässien pelejä, joten en varmasti ole paras henkilö arvioimaan Ässien tulevaa sijoitusta. Ässät ovat kuitenkin laukoneet kaikista joukkueista vähiten jopa suhteutettuna ottelumäärään. 5vs5 pelissä Ässien laukausprosentti on ollut huimat 9,9%. On vaikeaa uskoa, että Ässillä on riittävän hyvät yksilöt pitämään tällaisen laukausprosentin yllä. Kärpillä, JYPillä, Sportilla ja TPS:llä on myös hyvin korkeat laukaisuprosentit, mutta lienee selvää, että kolmella näistä on kovemmat yksilöt kuin Ässillä, ja suurempaa laukausprosenttia voidaan myös heiltä odottaa. Näillä kolmella joukkueella on myös paljon vähemmän päästettyjä maaleja, joten he kestävät lievän kevennyksen omissa maalimäärissään Ässiä paremmin. En millään usko Ässien kykenevän pitkäaikaiseen yhtä tehokkaaseen peliin, ja se johtaa todennäköisesti pienempään pistekeskiarvoon jatkossa. Eli tavallaan teen vähän päinvastaisen väitteen kuin sinä, ja sanon Ässien yksilöiden ylisuorittaneen ainakin maalinteon osalta.

Jos Ässät todella ovat tällä hetkellä ylisuorittaneet, johtaa se todennäköisesti putoamiseen sarjataulukossa säälipleijareihin. Ässien alapuolella on ainakin Tappara, jolta on lupa odottaa parempaa. Myös HIFK:n uskon parantavan vielä merkittävästi. Sääliviivan alapuolella taas on pari joukkuetta, jotka varmasti tulevat haastamaan paikasta sääleihin ja olen sitä mieltä, että Ässät tulee olemaan yksi näistä haastettavista joukkueista. Esimerkiksi SaiPa voi vielä yllättää, jos siellä saadaan edes erikoistilannepelaaminen lähelle muiden tasoa. En myöskään laskisi Ilvestä, HPK:ta tai KalPaa ulos sääleistä vielä tässä vaiheessa. Toistaiseksi erot ovat vielä pienet ja paljon voi vielä tapahtua, niin Ässille kuin muillekin. Pidän silti Ässien paikkaa sääliplayoffseissa paljon todennäköisempänä kuin niiden ulkopuolella. Kuitenkin, jos tässä vaiheessa todennäköisyys Ässien päätymiselle sääliviivan alapuolelle olisi noin 20%, mitä pidän itse suhteellisen realistisena arviona, olisi se aivan yhtä todennäköistä kuin oman arvion mukaan kolmos- tai kakkossuosikin mestaruus kauteen lähdettäessä. Tätä arviota kolmos- ja kakkossuosikin todennäköisyyksistä tukee omat muistikuvat vedonlyöntifirmojen arvioista, joita minulla ei ole tähän väliin esittää.

Kirjoitetaan vielä vähän HIFK:sta. HIFK on taas tuttuun tapaan kärsinyt pahoista loukkaantumisista. Laaksoa ja Heiskasta pidetään meidän joukkueessa ykköskorin pakkeina ja he ovat molemmat pelanneet vasta kaksi ottelua. Toki Laakson osalta voidaan sanoa, että täyttä kautta häneltä tuskin moni odottikaan, vaikka poissaolot ovat ilmeisesti johtuneet muusta kuin vanhoista vaivoista. Puolustuksesta Finley ja Varakas ovat missanneet viisi ja kuusi ottelua. Varakas on vielä useita pelejä sivussa, ja Finleyltä jäi edellinen ottelu kesken. Vaikka suunta on Heiskasen ja Laakson (toivottavasti pitävän) paluun jälkeen parempi, puutteita on edelleen. Nämä kaikki neljä kuuluvat joukkueen top 6 puolustajiin. Näiden pelaajien puuttuminen on näkynyt hyvin vahvasti paikkaajien lukuisina omanpään virheinä. Hyökkääjistä Ahtolasta ja Partasesta ei ole ollut vielä mitään iloa loukkaantumisten vuoksi, Haataja on ollut sivussa viisi ottelua ja on tästä huolimatta joukkueen paras maalintekijä, toki Thorellin ja Nykoppin ohella. Sopanen taas liittyi vasta kaksi ottelua sitten vahvuuteen. Joissakin otteluissa HIFK on joutunut peluuttamaan pelkistä "ei niin lupaavista" junnuista koostuvaa kentällistä. Tässä nämä suurimmat maininnan arvoiset poissaolot ja lisät. Näistä voi varmasti päätellä alkukauden olleen haastava, ilman sarjataulukkoon katsomistakaan.

Pelillisesti HIFK on suoriutunut mielestäni tulosta paremmin. On ollut otteluita jotka ovat olleet voitettavissa (HIFK - JYP) ja otteluita jotka olisi pitänyt voittaa (KalPa - HIFK). Loukkaantumisten lisäksi suurin ongelma HIFK:n pelissä on ollut tehokkuuden puute. Välillä on tuntunut, ettei mistään saada sisään. Sportia vastaan Raskilla oli pari huippupaikkaa, ja Finley pääsi laukomaan melkein tyhjiin, mutta kumpikaan ei osunut. Maalipaikkoja on siis ollut mielestäni useissa otteluissa riittävästi, mutta tulosta ei vain ole tullut. En usko tehottomuuden olevan koko kauden jatkuva ilmiö ja toivottavasti esimerkiksi Sopanen tuo apua tähän, joten luulen olevan realistista odottaa HIFK:n tekevän jatkossa enemmän maaleja. Tästä lienee seurauksena myös muiden haastaminen otteluiden voitosta.

Vähän tasaamaan HIFK:n epäonnea ja kyvyttömyyttä tuo maalivahtiosastolla Engren. Engren on ollut aivan huikea ja antanut myös huonommissa otteluissa mahdollisuuden taistella voitosta. Tältä osastola ei voi mitenkään odottaa enää parempaa, ja jos taso vähän laskeekin, on se edelleen loistava.

Näiden pohjalta uskon HIFK:n taistelevan vielä suorasta playoffspaikasta. Mestaruudesta ei ole suuria haaveita, mutta jos tämä joukkue suorittaa odotetulla tai toivotulla tavalla ja siirtorajalla saadaan tehtyä vielä jotain hankintoja, on siihenkin vielä toivoa, vaikka ennakkosuosikiksi ei missään vaiheessa päästäisikään. Pahimpana uhkakuvana näen nämä jo useamman vuoden vaivanneet loukkaantumiset. Yrttiaho tuli taloon fysiikkavalmentajaksi ja toivottavasti hänestä on apua tällä saralla. Tosin monet tämän kauden loukkaantumiset ovat olleet ainakin huhujen mukaan aivotärähdyksiä.
Jep, onhan se lähes varmaa, että Ässien laukaisuprosentti tulee tuosta vielä tippumaan. Silti pakko mainita, kun välttämättä monikaan ei tätä ihan heti uskoisi, niin Ässien joukkueessa on aika paljon melko tulivoimaisia pelaajia. Vilkaisin tuossa äkkiä noita laukaisuprosentteja, niin Ässissä löytyy Liigahistoriaa omaavista pelaajista kourallinen(Lähteenmäki, Suoranta, Korhonen, Salmio, Varttinen) paremmilla laukaisuprosenteilla pelannutta pelaajaa kuin TPSin kärkiukot Kallio, Filppula, Virta, Perrin. Lisäksi Ässillä on Laganier, Kotkaniemi ja Insam, jotka ovat selkeästi erittäin hyviä laukojia ja tulevat aika todennäköisesti operoimaan hyvällä laukaisuprosentilla.

Kärpät ja JYP pelaajien historia haastaa laukaisuprosenteissa Ässät. Päällisin puolin tilastoja vilkaisseena sanoisin, että en yllättyisi jos kaikkien pelaajien laukaisuprosenteista laskettaisiin keskiarvo, Ässien joukkue olisi tilaston kärjessä. Noh, ei se ainakaan kaukana siitä olisi. On oikeastaan aika outoa, että Ässistä puhuttaessa ennen kauden alkua, huudeltiin joka tuutissa, mistä Ässät löytää maalintekijät. Itse vastasin tuohon aina, että joukkue tekee maalit...laajalla rintamalla. Ehkä sinäkin olet osittain harhaanjohdettu tämän "mainonnan" seurauksena. Ahon unelmapelaaja sapluuna on yksinkertainen, hyvä kamppailemaan, luisteluvoimainen ja hyvä laukoja. Tällä reseptillä Ässien joukkue on kasattu.

Mutta joo, kuten todettu, niin kyllähän tuo Ässien laukaisu prosentti tulee tuosta laskemaan. Ässät on antanut hemmetin paljon kaikille tasoitusta aloitusympyrässä voittaen n. 1/3 aloituksista. En sano, että varmuudella tähän keksittäisiin mitään hokkuspokkuskeinoa, mutta uskon vahvasti Ässien tällä osastolla parantavan ja se tulee jo vaikuttamaan laukaisutasapainoon. Ehkä apua saadaan kun Makkonen pääsee vihdoin aloittamaan kautensa.

Se tärkein juttu ja mikä itselleni tuo eniten varmuutta siitä, että Ässät pääsee pudotuspeleihin on omat näköhavainnot. Joukkue on vielä kaukana siitä, mihin se parhaimmillaan pystyy. Aho on hyvä ja suoritusvarma valmentaja ja Ässien joukkuepeli on ollut alkukauden jälkeen melkolailla hakusessa. Iso vaikuttava seikka tähän on mielestäni jonkun näköinen jumi, sillä joukkueen luisteluvauhti on pudonnut dramaattisesti alkukaudesta. Myös helppoja tyhmiä virheitä on nähty todella paljon ja tämä näkyy selvästi päästettyjen maalien määrässä. Ahon pelitapa on tunnettu jo usean vuoden otannalla vähän maaleja omiin päästäväksi ja Ässien joukkue on kasattu aika lailla puolustustietoisista pelaajista. Kuitenkin sen sijaan, että Ässät olisi vähiten maaleja päästävien joukkueiden joukossa, on Ässät päästettyjä maaleja/ottelu sarakkeessa häntäpään joukkueiden tasolla. Tämä on kait ainakin sellainen tilasto, missä aika laaja-alaisesti uskotaan Ässien parantavan.

Jos Ässät pääsee täyteen lentoon, sairastuvalta vapautuu Suoranta ja Makkonen ja kenties joukkuetta vielä vahvistetaankin, Ässät tulee olemaan vittumainen vastustaja myös Liigan parhaille joukkueille. Vaikka täyteen lentoon ei päästäisikään, pudotuspelipaikka on ihan pommin varma, kunhan mikään iso loukkaantumissuma ei pilaa kautta.
 

Pepper Jack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vedonlyönnin vuoksi tulee jonkinverran analysoitua voimasuhteita ja oma excelini näyttää tältä, kun joka joukkueelta on huomioitu 11 viimeisintä peliä:

HIFK 0,36 / 0,35
HPK -0,55 / -0,44
Ilves -0,55 / -0,02
Jukurit -1,27 / -0,28
JYP 1,18 / 0,48
KalPa -1,09 / -0,38
KooKoo -0,73 / -0,41
Kärpät 1,45 / 0,87
Lukko 0,82 / -0,04
Pelicans 0,55 / 0,40
SaiPa -1,27 / -0,12
Sport -0,82 / -0,11
Tappara -0,36 / 0,14
TPS 1,64 / 0,19
Ässät 0,27 / -0,49

Tuossa nuo lukemat ovat tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde / xG suhde, eli se mikä tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde "pitäisi" olla

Jos tuolta nyt muutaman joukkueen poimii, niin:
- HPK on ollut heikko. Selkeä pettymys.
- Jukurien maalisuhde on selvästi huonompi kuin pitäisi olla --> luulen joukkueen parantavan tulevaisuudessa.
- JYP:llä menee hyvin, liiankin hyvin maaliodottamaan nähden.
- Kärpät on ollut selvästi paras joukkue.
- Lukon pitäisi itse asiassa olla n. +/- nollilla maalieroltaan.
- Pelicansit on olleet lähes JYP:n tasoisia odotusarvoltaan, mutta toteutuma on JYP:llä siis selvästi parempi.
- SaiPankin maaliodottama näyttää paljon paremmalta, kuin toteutuma.
- TPS on tehnyt selvästi enemmän maaleja, kuin olisi pitänyt. Voi olla, että laskua tulee jonkin verran kauden edetessä, jos näin jatkuu.
- Ässien maaliodottama on sarjan huonoin! Tuon perusteella en uskalla veikata Porilaisille kovin korkeaa sijoitusta, vaikka maaleja ovatkin onnistuneet tekemään odotettua paremmin.
Oikein mukava saada tällaisia tilastoja tuomaan lisää syvyyttä ja pohjaa voimasuhteista käytävään keskusteluun. Osaatko sanoa, kuinka hyvin tämä xG suhde on viime vuosina toteutunut? Onko virhemarginaali ollut kuinka suuri? Voisin esimerkiksi kuvitella parhaiden joukkueiden pystyvän ylittämään odotusarvon parempien yksilöiden avulla. Varmasti toteutunut ja odotettu tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde tulee yli- ja alisuorittaneilla joukkueilla olemaan lähempänä toisiaan kuin tässä vaiheessa. Aivan kuten PDO:n osalta voidaan ennustaa JYP:n ja TPS:n tason hieman laskevan ja Jukereiden tason nousevan.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Oliko tämä ero havaittavissa myös Tapparan viimeisimmässä CHL-pelissä, eli 4.10. Banská Bystrica?

Ei. Tapparalle merkityksetön peli ja vastus oli ihan pubijengi. Ehkä paskin matsi kokonaisuutena mitä on tullut nähtyä.
 

Shejbal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ikävä kyllä tuota ei tämän kauden jengistä löydy sitten pätkääkään. Taklauksia semmoinen 2-4 per peli ja muutenkin hyvinkin kilttiä pelaamista.

Noinhan se on, mutta mielikuva Big Bad Pelicansista elää myös tuomareilla.

Pelicans on hallinnut liikkeellään suurinta osaa peleistä kentällä (mm. laukaukset 604-483) ja vastustaja on ollut perässähiihtäjä. Tästä huolimatta rangaistukset ovat jakautuneet Pelicans 93 minuuttia vs. vastustajat 84 minuuttia (käytösrangaistukset jätetty pois). Tuosta kun vähennetään SaiPa-ottelu, jossa kerrankin hitaammalle jaettiin enemmän rangaistuksia, niin saadaan minuutit 87 vs. 70. Tuloksena 7-2 voitto ja viisi ylivoimaosumaa.
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Kuka niin on väittänyt? Ei Tappara ainakaan nyt Banskaa vastaan mitään ihmeitä esittänyt. Tekeekö liiga muuten pelaajista hitaampia?

Sepä. Nottingham muuten voitti Tepsin 2-0 juuri.
Cardiff löi Växjön 5-1. Olisiko se vaan niin, että muissakin maissa taso on noussut, eikä enää voida puhua mistään " kaljaliigoista ". Liigan taso taas on tippunut roimasti jostain 1990-luvusta, jolloin Tepsin ykkösketju oli Jere Lehtinen - Saku Koivu - Marko Jantunen.
 
Noinhan se on, mutta mielikuva Big Bad Pelicansista elää myös tuomareilla.

Muutamassa näkemässäni pelissä Pelicans pelasi hyvällä tavalla agressiivisesti. Jatkuvasti iholla ja koko ajan ehti paikalle. Se pelityyli ainakin tuottaa välillä estämis/kiinnipitojäähyjä. Taklaukset itse asiassa vähän harvemmin tuottavat jäähyjä, kun esim. kiekotonta vastustajaa saa liigassa taklata, jos taklaa puhtaasti ja taklattava huomaa tulevan. Estämisestä saa helpommin jäähyn, jos estää luistelua muutoin kuin taklaamalla. Tuo voi osin selittää Pelicansin jäähyjä.
 
Oliko tämä ero havaittavissa myös Tapparan viimeisimmässä CHL-pelissä, eli 4.10. Banská Bystrica?
Kuten jo vastattu, ei ollut hääppöinen peli. Tapparakin varmisti jatkopaikan aiemmin, joten peli oli aika yhdentekevä.
Cardiff löi Växjön 5-1. Olisiko se vaan niin, että muissakin maissa taso on noussut, eikä enää voida puhua mistään " kaljaliigoista ".
Kyllä, juuri näin. Siksi ei voi puolivaloilla lähteä, jos aikoo menestyä. Ei kai mukana ole kuin muutama oikeasti heikompi joukkue.

Lisäys: @peruspata kannattaa nyt katsoa, kun kaljaliigan harrastejoukkue on 1,5 erää pitänyt TPS:ää pilkkanaan.
 
Viimeksi muokattu:

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Vedonlyönnin vuoksi tulee jonkinverran analysoitua voimasuhteita ja oma excelini näyttää tältä, kun joka joukkueelta on huomioitu 11 viimeisintä peliä:

HIFK 0,36 / 0,35
HPK -0,55 / -0,44
Ilves -0,55 / -0,02
Jukurit -1,27 / -0,28
JYP 1,18 / 0,48
KalPa -1,09 / -0,38
KooKoo -0,73 / -0,41
Kärpät 1,45 / 0,87
Lukko 0,82 / -0,04
Pelicans 0,55 / 0,40
SaiPa -1,27 / -0,12
Sport -0,82 / -0,11
Tappara -0,36 / 0,14
TPS 1,64 / 0,19
Ässät 0,27 / -0,49

Tuossa nuo lukemat ovat tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde / xG suhde, eli se mikä tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde "pitäisi" olla
Ihan mielenkiintoinen tilasto, mutta mitä näiden lukujen takana on? Mistä lasketaan arvo sille mikä maalieron ”pitäisi” olla?
 

Ralph

Jäsen
Pelicans on hallinnut liikkeellään suurinta osaa peleistä kentällä (mm. laukaukset 604-483) ja vastustaja on ollut perässähiihtäjä. Tästä huolimatta rangaistukset ovat jakautuneet Pelicans 93 minuuttia vs. vastustajat 84 minuuttia (käytösrangaistukset jätetty pois)
Pelicans on samassa tilanteessa kuin Kerho viime vuonna. HPK laukausten suhde oli Liigan paras, mutta usein HPK oli se rikkovampi osapuoli. Tätä päävalmentajakin ihmetteli, että miten "aina" voi HPK sekä hallita peliä että olla rikkomassa vastustajaa.

Veikkasin Pelicansia viime kautta korkeammalle ja veikkaan vahvasti edelleen. Ei haittaa, vaikka finaaleihin menisi kunhan kultaa vie joku JYP, HIFK tai Kärpät. Tai HPK, mutta vitut.
 

pakki3000

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Pelicans on samassa tilanteessa kuin Kerho viime vuonna. HPK laukausten suhde oli Liigan paras, mutta usein HPK oli se rikkovampi osapuoli. Tätä päävalmentajakin ihmetteli, että miten "aina" voi HPK sekä hallita peliä että olla rikkomassa vastustajaa.

Veikkasin Pelicansia viime kautta korkeammalle ja veikkaan vahvasti edelleen. Ei haittaa, vaikka finaaleihin menisi kunhan kultaa vie joku JYP, HIFK tai Kärpät. Tai HPK, mutta vitut.


Pelejä katsomalla ei voi kyllä kun oikeastaan jatkuvasti huomata Pelicanssin saavan todella paljon helpommin jäähyjä. Otanta toki vain n. 6 ottelua tältä kaudelta.
 

Ralph

Jäsen
Pelejä katsomalla ei voi kyllä kun oikeastaan jatkuvasti huomata Pelicanssin saavan todella paljon helpommin jäähyjä.
Onko huomio tehty Pelicansin fanilasien läpi vai ilman? Liigasta löytyy noin 15 joukkuetta, joiden fanien mielestä suosikkijoukkueensa saa helpommin jäähyjä kuin vastustaja.
 

Tupu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Mielenkiintoinen analyysi, pystytkö vähän avaamaan tuota xgoal-arvoa vai onko salaisuus? Eli miten (jos ollenkaan) arvioit laukausten maaliin menemisen todennäköisyyttä?

Oikein mukava saada tällaisia tilastoja tuomaan lisää syvyyttä ja pohjaa voimasuhteista käytävään keskusteluun. Osaatko sanoa, kuinka hyvin tämä xG suhde on viime vuosina toteutunut? Onko virhemarginaali ollut kuinka suuri? Voisin esimerkiksi kuvitella parhaiden joukkueiden pystyvän ylittämään odotusarvon parempien yksilöiden avulla. Varmasti toteutunut ja odotettu tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde tulee yli- ja alisuorittaneilla joukkueilla olemaan lähempänä toisiaan kuin tässä vaiheessa. Aivan kuten PDO:n osalta voidaan ennustaa JYP:n ja TPS:n tason hieman laskevan ja Jukereiden tason nousevan.

Ihan mielenkiintoinen tilasto, mutta mitä näiden lukujen takana on? Mistä lasketaan arvo sille mikä maalieron ”pitäisi” olla?

Itseäni myös kiinnostaa kovin tämä. En saa ideasta yhtään kiinni, voisiko @Tupu avata tilastoa hieman lisää.

Pari nikkiä @Nigi @Knutsen on toivonut selvennystä Expected Goals (xG) mallinnukseen.

Expected Goals are a better predictor of future scoring than Corsi, Goals | Hockey Graphs

Pitäisi olla parempi menetelmä kuin Corsi. Siitä vain googlettamaan, jos löytyisi paremmin kuvaava sivusto.

Vaatii muuten paljon aikaa ja paneutumista, jos itse moiseen isolla joukkuemäärällä ryhtyy.

No niin.. Täytyy heti alkuun todeta, että mikään alan asiantuntija en ole ja toisaalta tuo mitä kukanenkin xG:llä tarkoittaa ei ole aina kaikilla sama asia. Yksinkertaisimmillaan joku voi puhua xG:stä, vaikka on laskenut vain ottelussa lauotut laukaukset ja selvittänyt vanhasta datasta, että keskimäärin vaikkapa yhden laukauksen kymmenestä pitäisi mennä maaliin. Jos pelissä on laukaukset menneet 40-25, niin tämä joku voi tästä sanoa, että ottelun xG oli 4,0-2,5.

Tästä kun sitten lähdetään parantamaan, niin otetaan huomioon laukaisuetäisyys (kaivetaan kauheasti vanhaa dataa menneiltä vuosilta ja sieltä selviää, että joka kahdeskymmenes siniviivalta lähtevä kuti menee maaliin --> annetaan siniviivalta lauotuille laukauksille arvo 0,05xG), kulma, kuka on laukaissut ja onko paikka tullut vaikkapa hyvästä poikittaissyötöstä ja laukoja päässyt pistämään tyhjään rysään jne. Nämä tiedot syöttöjä lukuunottamatta löytyvät Liigan sivuilta otteluiden laukaisukartoista. Absoluuttisesti oikeita xG arvoja ei kai olekaan, vaan kaikki ovat vain arvioita. Kuitenkin mitä enemmän tietoa laukauksista on taustalla, niin sitä parempia arviot ovat. Tuosta Hitaan ja kankean jakamasta linkistä löytyy hyvin tietoa asiasta kiinnostuneille.

Omat laskelmani ovat karvalakki+ -tasoa. Laukauksia analysoitaessa olen ottanut huomioon etäisyyden ja kulman, sekä jollain tasolla myös laukaisijan. Suurin puute on se, että laukaisupaikkojen muodostumisesta ei ole tietoa. Siis siitä onko laukaisupaikka tullut vaikka kahden poikittaissyötön jälkeen ja maalivahti on ollut väärällä kulmalla, jolloin laukauksen xG on todella korkea, vai onko maalivahti ollut hyvin mukana ja xG täten huomattavasti alhaisempi. Nämähän saisi toki selville katsomalla kaikki pelit.

Nykyään xG laskijoita löytyy jo varsinkin jalkapallopuolella useita ja myös jääkiekon NHL:n ja Liigaan löytää valmiiksi laskettuja xG -arvioita joka ottelusta. Näinpä ei tarvi itse laskea ollenkaan, jos ei viitsi, tai osaa, ja luottaa muiden arvioihin.

Jos tähän saa paria sivua mainostaa, niin NHL:n puolelle Corsica Hockeylla on mahtavasti tietoa tarjolla, myös xG arviot ja Liigaan löytyy esim. twitteristä JJJPelliseltä arvioita.
 
Viimeksi muokattu:

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Edellä kun kirjoitettiin jäähymääristä, niin tein pienen vertailun liigan sivujen av- ja yv-tilastojen pohjalta. Pelimäärät ovat tietysti vielä aika pienet, mutta molemmissa päissä taulukkoa kaksi joukkuetta erottuu muista.

Koodi:
     O   YV  Y/O  AV  A/O Y+A/O  Y/A
TPS 12   55  4.6  36  3.0  7.6  153%
KÄR 13   49  3.8  38  2.9  6.7  129%
IFK 13   50  3.8  44  3.4  7.2  114%
JUK 12   44  3.7  40  3.3  7.0  110%
KOO 12   43  3.6  41  3.4  7.0  105%
ILV 12   44  3.7  42  3.5  7.2  105%
LUK 13   51  3.9  49  3.8  7.7  104%
SPO 12   48  4.0  47  3.9  7.9  102%
JYP 12   41  3.4  41  3.4  6.8  100%
TAP 12   37  3.1  38  3.2  6.3   97%
SAI 12   48  4.0  51  4.3  8.3   94%
KAL 12   40  3.3  43  3.6  6.9   93%
PEL 11   39  3.5  45  4.1  7.6   87%
HPK 13   44  3.4  62  4.8  8.2   71%
ÄAA 11   38  3.5  54  4.9  8.4   70%
KA 12.1 44.7 3.7 44.7 3.7  7.4  100%

Taulukossa on siis joukkueittain ottelumäärä, yv ja av kerrat ja per ottelu, erikoistilanteiden yhteismäärä per ottelu ja lopuksi yv- ja av-kertojen suhde.
 

-One-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Omat laskelmani ovat karvalakki+ -tasoa. Laukauksia analysoitaessa olen ottanut huomioon etäisyyden ja kulman, sekä jollain tasolla myös laukaisijan. Suurin puute on se, että laukaisupaikkojen muodostollut umisesta ei ole tietoa. Siis siitä onko laukaisupaikka tullut vaikka kahden poikittaissyötön jälkeen ja maalivahti on ollut väärällä kulmalla, jolloin laukauksen xG on todella korkea, vai onko maalivahti ollut hyvin mukana ja xG täten huomattavasti alhaisempi. Nämähän saisi toki selville katsomalla kaikki pelit.
Kiitos paljon, mahtavaa saada tällaisia laskelmia tänne voimasuhdeketjuun. Itselläni on ollut jo useita vuosia mielessä tehdä samanlaista laskentaa juurikin puhtaasti laukaisukarttojen datan perusteella, mutta ikinä ei ole löytynyt aikaa ja inspiraatiota tarpeeksi tuon toteuttamiseen.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Omat laskelmani ovat karvalakki+ -tasoa. Laukauksia analysoitaessa olen ottanut huomioon etäisyyden ja kulman, sekä jollain tasolla myös laukaisijan. Suurin puute on se, että laukaisupaikkojen muodostumisesta ei ole tietoa. Siis siitä onko laukaisupaikka tullut vaikka kahden poikittaissyötön jälkeen ja maalivahti on ollut väärällä kulmalla, jolloin laukauksen xG on todella korkea, vai onko maalivahti ollut hyvin mukana ja xG täten huomattavasti alhaisempi. Nämähän saisi toki selville katsomalla kaikki pelit.
Kaikkien pelien katsomista yksinkertaisempi prediktori laukaisupaikan hyvyydelle voisi olla käyttää muuttujana ottelun tilannetta - siis sitä onko joukkue tappiolla vai johdossa vai onko peli kenties tasan. Tässä olisi varmaan hyvä ottaa vielä huomioon pelataanko ensimmäistä, toista vai kolmatta erää. Ensimmäisessä erässä ei ehkä peliin vielä suuresti vaikuta se jos toinen joukkue pääsee maalin johtoon, mutta kolmannessa erässä maalin perässä oleva usein laukoo jo epätoivoisesti, jolloin laukausten odotusarvo lienee paljon heikompi kuin pelkän laukauisupaikan perusteella voisi päätellä - vastaavasti tappiolla oleva ei ehkä lauo montaakaan kertaa, mutta lähinnä vastahyökkäysten päätteeksi poikittaissyötöistä maalivahdin ollessa väärässä kulmassa. Vastaavasti ylivoima / alivoima ja varsinkin maalivahdin poisotto vaikuttanevat laukaisutehokkuuksiin. Veikkaisin, että siniviivalta lähtevät kudit uppoavat ylivoimalla paremmalla prosentilla kuin muulloin. Alivoimalla lauotuista kudeista suhteettoman suuri osuus tullee läpiajoista tmv. Tyhjään maaliin pääsee usein laukomaan, kun johtaa peliä lopussa maalilla tai kahdella ja silloin on usein helppo putata kiekko rysään vähän huonommastakin kulmasta.
 

Tupu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Kaikkien pelien katsomista yksinkertaisempi prediktori laukaisupaikan hyvyydelle voisi olla käyttää muuttujana ottelun tilannetta - siis sitä onko joukkue tappiolla vai johdossa vai onko peli kenties tasan. Tässä olisi varmaan hyvä ottaa vielä huomioon pelataanko ensimmäistä, toista vai kolmatta erää. Ensimmäisessä erässä ei ehkä peliin vielä suuresti vaikuta se jos toinen joukkue pääsee maalin johtoon, mutta kolmannessa erässä maalin perässä oleva usein laukoo jo epätoivoisesti, jolloin laukausten odotusarvo lienee paljon heikompi kuin pelkän laukauisupaikan perusteella voisi päätellä - vastaavasti tappiolla oleva ei ehkä lauo montaakaan kertaa, mutta lähinnä vastahyökkäysten päätteeksi poikittaissyötöistä maalivahdin ollessa väärässä kulmassa. Vastaavasti ylivoima / alivoima ja varsinkin maalivahdin poisotto vaikuttanevat laukaisutehokkuuksiin. Veikkaisin, että siniviivalta lähtevät kudit uppoavat ylivoimalla paremmalla prosentilla kuin muulloin. Alivoimalla lauotuista kudeista suhteettoman suuri osuus tullee läpiajoista tmv. Tyhjään maaliin pääsee usein laukomaan, kun johtaa peliä lopussa maalilla tai kahdella ja silloin on usein helppo putata kiekko rysään vähän huonommastakin kulmasta.
Joo, täyttä asiaa koko lainaus. Otteluiden ja laukaisukarttojen analysointi on loputon suo. Laukaisujen odotusarvoon vaikuttaa niin moni tekijä, että läheskään kaikkia ei voi huomioida. Vaikkapa siniviivalaukausten osalta se, että onko maalilla kuinka hyvä maski moken edessä, vai blokkaako puolustus laukauksen jo ennenkuin kiekko ehtii lähellekään maalia jnejne. Laukaisukartta taas tosiaan riippuu hyvin paljon ottelutilanteesta. Monesti takaa-ajajana oleva joukkue saa xG laskennassa hyvää ihan sen takia, että johdossa oleva joukkue puolustaa johtoaan ja antaa vastustajan laukoa huonoista paikoista. Tätä vääristymää olen koittanut paikata omilla konsteillani.

Ei tällä laskennalla siis ikinä täyteen totuuteen päästä, mutta kyllä se hyvää suuntaa antaa ja on siitä apua, jos vaikka vedonlyöntiä harrastaa vähän totisemmin.

Tuolla aikaisemmin, kun laitoin joukkuekohtaisia analyyseja, niin jos vähän tarkemmin tarkastelee muutamaa joukkuetta:

SaiPa: todelliset maalit 1,73 - 3,00
expected goals 2,55 - 2,68
Näistä voisi päätellä, että vikaa on sekä hyökkäyksessä, että puolustuksessa. Hyökkäyksen olisi pitänyt noista paikoista tehdä enemmän maaleja ja maalivahtien / puolustuksen päästää vähemmän.

KalPa: todelliset maalit 1,36 - 2,45
expected goals 2,13 - 2,51
Noiden lukujen perusteella KalPalla tökkii hyökkäys. Lähes 0,8 maalia klappia toteutuneen ja odotetun välillä miinussuuntaan.

Sport: todelliset maalit 2,73 - 3,55
expected goals 2,32 - 2,43
Sportilla taas ongelmana on puolustus / maalivahdit. Omiin menee reilusti enemmän, mitä vastustajan saamilla paikoilla olisi syytä olettaa. Hyökkäys sen sijaan on tehnyt hyvin maaleja saatuihin paikkoihin nähden.

TPS: todelliset maalit 3,36 - 1,73
expected goals 2,72 - 2,53
Tepsillä onnistuu kaikki. Maaleja tekevät enemmän kuin pitäisi ja päästävät vähemmän kuin pitäisi.

edittiä. Tässä on siis huomioitu 11 viimeistä peliä. Nyt kun katsoin esim. Sportin osalta 7 viimeistä ottelua, niin ihan hyvinhän nuo olivat päästetyt linjassa odotusarvoon nähden. Muutamat ensimmäiset ottelut vetävät tuon tilaston noin pahasti pakkaselle.
 
Viimeksi muokattu:

Epätietoinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
Edellä kun kirjoitettiin jäähymääristä, niin tein pienen vertailun liigan sivujen av- ja yv-tilastojen pohjalta. Pelimäärät ovat tietysti vielä aika pienet, mutta molemmissa päissä taulukkoa kaksi joukkuetta erottuu muista.

Koodi:
     O   YV  Y/O  AV  A/O Y+A/O  Y/A
TPS 12   55  4.6  36  3.0  7.6  153%
KÄR 13   49  3.8  38  2.9  6.7  129%
IFK 13   50  3.8  44  3.4  7.2  114%
JUK 12   44  3.7  40  3.3  7.0  110%
KOO 12   43  3.6  41  3.4  7.0  105%
ILV 12   44  3.7  42  3.5  7.2  105%
LUK 13   51  3.9  49  3.8  7.7  104%
SPO 12   48  4.0  47  3.9  7.9  102%
JYP 12   41  3.4  41  3.4  6.8  100%
TAP 12   37  3.1  38  3.2  6.3   97%
SAI 12   48  4.0  51  4.3  8.3   94%
KAL 12   40  3.3  43  3.6  6.9   93%
PEL 11   39  3.5  45  4.1  7.6   87%
HPK 13   44  3.4  62  4.8  8.2   71%
ÄAA 11   38  3.5  54  4.9  8.4   70%
KA 12.1 44.7 3.7 44.7 3.7  7.4  100%

Taulukossa on siis joukkueittain ottelumäärä, yv ja av kerrat ja per ottelu, erikoistilanteiden yhteismäärä per ottelu ja lopuksi yv- ja av-kertojen suhde.
Hyvä tilasto! Ja mielestäni vahvistaa vain käsitystä että esim. Kärpät ja TPS pääsääntöisesti vievät pelillisesti omia pelejään. Ja että HPK on ollut heikko koko alkukauden.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös