Kaikkien pelien katsomista yksinkertaisempi prediktori laukaisupaikan hyvyydelle voisi olla käyttää muuttujana ottelun tilannetta - siis sitä onko joukkue tappiolla vai johdossa vai onko peli kenties tasan. Tässä olisi varmaan hyvä ottaa vielä huomioon pelataanko ensimmäistä, toista vai kolmatta erää. Ensimmäisessä erässä ei ehkä peliin vielä suuresti vaikuta se jos toinen joukkue pääsee maalin johtoon, mutta kolmannessa erässä maalin perässä oleva usein laukoo jo epätoivoisesti, jolloin laukausten odotusarvo lienee paljon heikompi kuin pelkän laukauisupaikan perusteella voisi päätellä - vastaavasti tappiolla oleva ei ehkä lauo montaakaan kertaa, mutta lähinnä vastahyökkäysten päätteeksi poikittaissyötöistä maalivahdin ollessa väärässä kulmassa. Vastaavasti ylivoima / alivoima ja varsinkin maalivahdin poisotto vaikuttanevat laukaisutehokkuuksiin. Veikkaisin, että siniviivalta lähtevät kudit uppoavat ylivoimalla paremmalla prosentilla kuin muulloin. Alivoimalla lauotuista kudeista suhteettoman suuri osuus tullee läpiajoista tmv. Tyhjään maaliin pääsee usein laukomaan, kun johtaa peliä lopussa maalilla tai kahdella ja silloin on usein helppo putata kiekko rysään vähän huonommastakin kulmasta.
Joo, täyttä asiaa koko lainaus. Otteluiden ja laukaisukarttojen analysointi on loputon suo. Laukaisujen odotusarvoon vaikuttaa niin moni tekijä, että läheskään kaikkia ei voi huomioida. Vaikkapa siniviivalaukausten osalta se, että onko maalilla kuinka hyvä maski moken edessä, vai blokkaako puolustus laukauksen jo ennenkuin kiekko ehtii lähellekään maalia jnejne. Laukaisukartta taas tosiaan riippuu hyvin paljon ottelutilanteesta. Monesti takaa-ajajana oleva joukkue saa xG laskennassa hyvää ihan sen takia, että johdossa oleva joukkue puolustaa johtoaan ja antaa vastustajan laukoa huonoista paikoista. Tätä vääristymää olen koittanut paikata omilla konsteillani.
Ei tällä laskennalla siis ikinä täyteen totuuteen päästä, mutta kyllä se hyvää suuntaa antaa ja on siitä apua, jos vaikka vedonlyöntiä harrastaa vähän totisemmin.
Tuolla aikaisemmin, kun laitoin joukkuekohtaisia analyyseja, niin jos vähän tarkemmin tarkastelee muutamaa joukkuetta:
SaiPa: todelliset maalit 1,73 - 3,00
expected goals 2,55 - 2,68
Näistä voisi päätellä, että vikaa on sekä hyökkäyksessä, että puolustuksessa. Hyökkäyksen olisi pitänyt noista paikoista tehdä enemmän maaleja ja maalivahtien / puolustuksen päästää vähemmän.
KalPa: todelliset maalit 1,36 - 2,45
expected goals 2,13 - 2,51
Noiden lukujen perusteella KalPalla tökkii hyökkäys. Lähes 0,8 maalia klappia toteutuneen ja odotetun välillä miinussuuntaan.
Sport: todelliset maalit 2,73 - 3,55
expected goals 2,32 - 2,43
Sportilla taas ongelmana on puolustus / maalivahdit. Omiin menee reilusti enemmän, mitä vastustajan saamilla paikoilla olisi syytä olettaa. Hyökkäys sen sijaan on tehnyt hyvin maaleja saatuihin paikkoihin nähden.
TPS: todelliset maalit 3,36 - 1,73
expected goals 2,72 - 2,53
Tepsillä onnistuu kaikki. Maaleja tekevät enemmän kuin pitäisi ja päästävät vähemmän kuin pitäisi.
edittiä. Tässä on siis huomioitu 11 viimeistä peliä. Nyt kun katsoin esim. Sportin osalta 7 viimeistä ottelua, niin ihan hyvinhän nuo olivat päästetyt linjassa odotusarvoon nähden. Muutamat ensimmäiset ottelut vetävät tuon tilaston noin pahasti pakkaselle.