Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2017–2018

  • 832 220
  • 3 252

444

Jäsen
Tosi hienoa pelikaanit. Kärpät voitti vain 5-2, hyvin viety.
Sport - IFK päättyi 4-1. Maalivahtien torjunnat 46-23. Kahden viimeisen erän osalta 19-5 ja 15-4. Jokainen näkökyvyn omaava osaisi sanoa, että IFK hallitsi ja vei peliä, miten halusi, mutta Sport teki enemmän maaleja. Ei tää oo niin vaikeeta hei. Enemmän maaleja tehnyt joukkue ei välttämättä ole se joukkue, joka vei peliä.
 

Sabaton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Stars, Spurs, Werder Bremen, Real Madrid
Niin mikä peli? Kysyinkin juuri, että mitkä pelit olet nähnyt, joiden perusteella tämän arvion olet tehnyt.
Onko sillä oikeastaan mitään väliä? Eipä Tapparan pelaaminen hirveästi ole liigakauden aikana muuttunut mihinkään suuntaan, joten sinäänsä aivan sama minkä pelin perusteella arvionsa tekee. Arvioiden oikeellisuuten en sitten ota kantaa.

Siinä mielessä Suikkasen Kärpät tulee nyky-Tapparasta mieleen, että viivelähdöt on jostain syystä kiellettyjä. Vai pitäisikö puhua kontrollilähdöistä, sillä hitaalla rytmillä Tappara toki toisinaan lähtee, mutta ei kuitenkaan yhtenäisesti joukkueena. Lukkoa vastaan pääsi ihastelemaan kuinka nopeasti Virta on saanut Lukon pelistä omannäköistään ja raumalaiset lähtivätkin omista miltei toistuvasti samalla kaavalla jokaisen tietäessä paikkansa. Tapparan pelistä tuota kaavaa on hankala löytää. @peterra laittoi Tapparan omalle palstalle oivallisen kuvakollaasin, mikä kiteytti yhden Tapparan tämän hetken ongelmista. Vastustajat tuppaavat pääsääntöisesti pelaavan passiivisesti Tapparaa vastaan, jolloin nopeiden kääntöjen mahdollisuus vähenee ja Tapparalta viedään se suurin ase pois. Avauspelaaminen tökkii ja mahdollisesti hyökkäysalueelle päästessään alkaa Tapparalla sitten aivan toiset ongelmat mitä tulee maalipaikkoihin murtautumiseen.

Onhan tässä vielä runkosarjaa paljon jäljellä, mutta kovin paljoa enempää ei ole varaa antaa kärjelle karkumatkaa, mikäli keväällä Tappara meinaa (mahdolliset) pudotuspelisarjat aloittaa kotiedulla.
 

Scissors

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Välillä ihmettelen, että millä meriiteillä tänne otetaan porukkaa kirjoittamaan. Jos et ymmärrä viestin sisältöä tuon paremmin, niin kannattaa jättää kommentoimatta. Kyllä ainakin itselle kertoo myös muutkin asiat kuin tulos taululla jotain pelistä.

Toisaalta taas, vaikka tilastot kertoisivatkin että Pelicans useassa matsissa on ollut vastustajaansa edellä pelillisesti, pelin hallintajaksojen määrittely noin mustavalkoisesti kuin mitä @Bobby tekee, on melko väsynyttä. Kaikissa matseissa melkeinpä molemmilla osapuolilla on omat etsikkoaikansa tilanteen ollessa (vielä) tasainen. Omasta mielestäni jos pelin virtaukset menevät niin että toiset joukkueet tuottavat lyhyempien hallintajaksojen aikana parempia paikkoja ja käyttävät paikkansa hyväkseen ja sitten pelaa taktisesti valveutuneesti esim. keskittymällä puolustusalueen puolustuspeliin vastuullisesti, on nähdäkseni "peliä viety" oikein. Jos taas et itse osaa ratkaisuhetkillä organisoida maalinestopeliäsi, et ole vienyt peliä sanan varsinaisessa merkityksessä. Pelicans oli Turussa käydessään ihan ok vierailija ja hävisi tasaisen matsin, mutta ei se pelillisesti TPS:ää erityisesti vienyt.

Pekka Virran TPS hallitsi aikoinaan mielestäni pelejä tilastollisesti ja näyttikin välillä hyökkäyspäässä ihan kivan aloitteelliselle mutta pitkässä juoksussa ei voida sanoa että se vei pääosaa vastustajistaan lentällä jos säälipaikka oli paras tuloksellinen suoritus edellämainitun valmentajan aikajaksolla.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Boldaukset omiani. Et osaa sanoa, mikä Rautakorven pelikirja on, mutta osaat kuitenkin sanoa, että tältä vuosikymmeneltä se ei ole? No, mikäs siinä.
***
Haluaisin kyllä päästä Rautakorven pään sisälle tällä hetkellä. Tuolla on pakko olla joku nerokas masterplan taustalla. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Rautakorpi kikkailee runkosarjassa jotain ylimääräistä ja saa fanit repimään hiuksia päästään. Niin hieno pelaaja kuin Juhani Jasu onkin, roolissaan jopa Liigan eliittiä, niin eihän tuon pitäisi olla lähelläkään Liiga-joukkueen ykkössentterin statusta. Nyt tuo pelaa Tapparan senttereistä selvästi eniten. Pakkohan Rautakorvella on tuolle joku perustelu olla, ei Rautakorpi ihan täysin seniili-vanhus kuitenkaan ole. Mielenkiintoista on tuokin, kuinka systemaattisesti Tappara hakee kaikki hyökkäyspään ratkaisut viivan kautta. Kyllä, onhan se pakisto kova, mutta maalintekoa auttaisi, jos hyökkääjistönkin taito saataisiin hyödynnettyä.

Tapparan/Rautakorven pelikirja vaikuttanee jollain aikavälillä tämän kauden voimasuhteisiinkin. Kuinka kauan Rautakorvella maltti riittää odottaa, että vapauksia saaneet hyökkääjät saavat hyökkäykset ja hyökkäyksiinlähdöt rullaamaan? Nythän tuolla kaikki menevät eri tahdissa eikä kukaan oikein pääse käyttämään vahvuuksiaan, kun kerta toisensa jälkeen pakit ajautuvat heittämään kiekkoa päätyyn, vaikka hyökkääjät eivät ole valmiina kiekkoa sieltä hakemaan. Jos tuo ei loksahda kohdalleen itsestään, niin Rautakorven edellisiä pelikirjan sivuja tuntien ei yllättäisi, jos siirryttäisiin vahvemmin "robottikiekon" suuntaan, missä turhan luovuuden korvaa tiukasti pelikirjan kautta määrittyvät ratkaisut. Puolustushan Tapparalla on periaatteessa kunnossa jo nyt. Mitä nyt joku Rantakari tuntuu kaipaavan vähän jännitystä välillä ja tarjoaa loistavia avauksia kaverinkin lapaan...
***
JYP on ollut odotetun vahva. Kärpät ja TPS ovat avanneet loistavasti niin ikään. Lukko täydentää vahvimpien joukkueiden nipun. Kärpät ja TPS lienevät mielenkiintoisia seurattavia kauden mittaan. Kestääkö lento koko kauden vai tuleeko vaikeampi(/a) jakso(/ja)? Jos haasteita tulee, niin miten kokemattomat Kaskinen ja Manner ne kykenevät käsittelemään?

Sarjataulukon peräpäässä Jukureille voinee povata pitkää ja haasteellista kautta. Ilman suurempaa ihmettä nuo eivät sarjataulukossa merkittävää nousua kyenne tekemään.
Jep, mitä Tapparan pelejä olen katsonut, niin ei siitä voi ainakaan peliä katsomalla sanoa, että pelikirja olisi viime vuosikymmeneltä. Sen voi kyllä sanoa, että joukkuepeli on sekaisin kuin seinäkello ja se saa pelaajat tekemään epävarmoja ja sitä kautta epäonnistuneita ratkaisuja.

Tuo lihavoimani kohta lainauksesta on pistänyt itsellänikin silmään ja se on herättänyt itselläni ajatuksia... Aika saakelin monena vuotena(mm. Kärpät-Tappara taistot) olen pudotuspelien loppuvaiheissa katsonut, että kuinka saakelin tyhmiä nuot joukkueet ovat kun hakkaavat päätä seinään pyrkiessään väkisin vastustajan ylimiehitetylle maalinedustalle. Olen miettinyt, että miksi kukaan ei tunnu oikeasti opettelevan tekemään laadukkaita hyökkäyksen päätöksiä sota-alueen ulkopuolelta. Kun joukkueet ovat päättäneet hyökkäyksiään sota-alueiden ulkopuolelta, ne on lähes aina olleet niitä viimeisiä ratkaisuja kun mitään muita vaihtoehtoja ei löydy. Tuossa vaiheessa tilanne on usein helposti maalivahdin luettavissa ja maalin tekeminen epätodennäköistä.

Ehkä Rautakorpi haluaa, että nyt harjoitellaan hyökkäysten päättämistä sota-alueen ulkopuolelta, siis lähinnä viivasta. Onhan tuossakin Tapparalla vielä ihan hitosti opeteltavaa, aika huonoja nuot viiva toimitukset on loppujan lopuksi ollut... CHL:ssä Tappara ajoi hyökkääjien toimesta ihan hiton ahnaasti maalille. Nyt sitä ei kait??? kauheasti nähdä.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Rehellisesti arvioituna Ässien tulostaso on mennyt yläkanttiin alkukaudella, suorituksiin nähden pistekertymä on suosiollinen. Toisaalta juuri sillä mahdollistetaan sarjan yllätykset, ja hienosti useampi joukkue on vahvoilla kaudella, jonka piti olla tylsä ylikävely.
Niin no, voi se olla vähän niinkin, mutta toiselta kantilta kun asiaa katselee, niin yksilöillä on Ässissä ihan hitosti parantamisen varaa ja nytkin keikutaan runkosarjassa kuuden sakissa. Jos vertaa niinkin yksinkertaista asiaa, kun luisteluvauhti, niin sen taso on romahtanut alkukaudesta merkittävästi. Kun porukalla jalat aukeaa, niin eiköhän otteetkin ala paranemaan.

Ässien sijoitus runkosarjassa ei välttämättä ole ihan niin korkealla, kuin itse alkuun ajattelin. Ja tämä mielipide ei liity Ässien tämän hetkiseen suvantovaiheeseen, vaan siihen, että minulla on tutina, että aika monet joukkueet tulee pelaamaan odotusten mukaisesti tai jopa sen yli. Veikkaan, että yksikään isoista ei tule runkosarjaa katsoen floppaamaan isosti. On hyvinkin mahdollista, että Tappara, JYP, Kärpät, TPS, HIFK tulevat kaikki löytymään kuuden sakista. Lukko ja Pelicans laittavat Ässävinkkelistä katsottuna ison haasteen kehiin, eikä Ilvestä, Sporttia ja HPKta voi vielä unohtaa kilpailusta...

Kuuden sakkiin pääseminen olisi Ässiltä iso suoritus, varsinkin kun Suoranta on puoli kautta sivussa ja jos Makkostakaan ei saada pois sairastuvalta. Sanoisin silti, että @Pepper Jack maalailema kymppisijan ulkopuolelle jääminen on about yhtä todennäköistä, kuin että HIFK tippuisi kympin ulkopuolelle. Ei siis tule tapahtumaan.
 

Bobby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Toisaalta taas, vaikka tilastot kertoisivatkin että Pelicans useassa matsissa on ollut vastustajaansa edellä pelillisesti, pelin hallintajaksojen määrittely noin mustavalkoisesti kuin mitä @Bobby tekee, on melko väsynyttä. Kaikissa matseissa melkeinpä molemmilla osapuolilla on omat etsikkoaikansa tilanteen ollessa (vielä) tasainen. Omasta mielestäni jos pelin virtaukset menevät niin että toiset joukkueet tuottavat lyhyempien hallintajaksojen aikana parempia paikkoja ja käyttävät paikkansa hyväkseen ja sitten pelaa taktisesti valveutuneesti esim. keskittymällä puolustusalueen puolustuspeliin vastuullisesti, on nähdäkseni "peliä viety" oikein. Jos taas et itse osaa ratkaisuhetkillä organisoida maalinestopeliäsi, et ole vienyt peliä sanan varsinaisessa merkityksessä. Pelicans oli Turussa käydessään ihan ok vierailija ja hävisi tasaisen matsin, mutta ei se pelillisesti TPS:ää erityisesti vienyt.

Pekka Virran TPS hallitsi aikoinaan mielestäni pelejä tilastollisesti ja näyttikin välillä hyökkäyspäässä ihan kivan aloitteelliselle mutta pitkässä juoksussa ei voida sanoa että se vei pääosaa vastustajistaan lentällä jos säälipaikka oli paras tuloksellinen suoritus edellämainitun valmentajan aikajaksolla.

Ootko nähny Pelicansin muita otteluita vai mistä tähän vedit mustavalkoisuuden? Katselen suosikkijoukkueeni pelaamista aina erittäin kriittisesti ja en mitään näennäistä hallintaa pidä sellaisena.
 

A-piste

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, SM-liigan perustajajäsen
Sport keplottelee vielä keskijoukoissa, mutta taivaanrannalla näkyy jo mustia pilviä. Avainpelaajista Vauhkonen ja Nenonen eivät tunnu pysyvän ehjinä tälläkään kaudella. Koska Sportin rosterin kärki on niin kapea, niin nämä loukkaantumiset näkyvät heti tulostaululla.

Ehkä suurempi ongelma on erikoistilannepelaaminen - ihan viime kausien malliin. Sportin ylivoima on ollut tällä kaudella jossain säälittävän ja naurettavan välimaastossa. Samoin alivoima, jossa Sport on käsittämättömän passiivinen ja peruuttelee valmiiksi boksiin odottelemaan vastustajan ylivoimapyöritystä. Vaatimaton erikoistilannepelaaminen, johon luen myös jatkoajan 3-3 -pelaamisen, tulee pitkässä juoksussa pudottamaan Sportin kymppisijan ulkopuolelle.

Sport on ollut ihan hyvä 5-5 -pelaamisessa, mutta jatkossa tässäkin taitaa tulla vaikeuksia. Viime kaudella Sport putosi sarjataulukossa romahdusmaisesti marraskuun jälkeen, kun muut saivat pelisystemiään kuntoon ja pelasivat omilla vahvuuksillaan Sportin vahvuudet pois. Vaikka tasaviiskoin oltaisiinkin jatkossa 50-50, niin ne erikoistilanteet, ne erikoistilanteet....todella luottavainen siis olen Sportin menestysmahdollisuuksiin tällä kaudella :)
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Itse sanoisin, että vahvimmat ovat Jyp ja TPS, Kärppien hyökkäysosasto liikaa jäätävän ykkösketjun varassa tällä hetkellä.
Kärpät on tehnyt eniten maaleja koko sarjassa, maalijakauman ollessa seuraavanlainen:
Ykkösketju 15
Kakkosketju 9
Alaketjut 7
Puolustajat 12

Miten sinä muokkaisi tuota listaa niin, ettei Kärpät olisi liikaa ykkösketjun varassa?
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuo kakkosketjun tekemät maalit on vähän vaikea laskea täysin todeksi. Meillä ei kakkosketju ole oikein pysynyt samanlaisena montaa peliä. Puolet hyökkääjistä on tainnu pelata nimellisessä kakkosketjussa. Helpompi laskea ykköskentän maalit, pakkien maalit ja sit ynnämuut
Kakkosketjun maalintekijät ovat: Mäenalanen 4, Leskinen 3, Lasu 1, Kupari 1. En näe asiassa mitään erityistä haastetta.
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Koska Tappara alkaa pelaamaan? Eikö Tukka-Jukan teesit pure?

Kuulostipas ihan heikoimmaltalenkiltä...
 

Pepper Jack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuuden sakkiin pääseminen olisi Ässiltä iso suoritus, varsinkin kun Suoranta on puoli kautta sivussa ja jos Makkostakaan ei saada pois sairastuvalta. Sanoisin silti, että @Pepper Jack maalailema kymppisijan ulkopuolelle jääminen on about yhtä todennäköistä, kuin että HIFK tippuisi kympin ulkopuolelle. Ei siis tule tapahtumaan.
Aika vähän olen nähnyt Ässien pelejä, joten en varmasti ole paras henkilö arvioimaan Ässien tulevaa sijoitusta. Ässät ovat kuitenkin laukoneet kaikista joukkueista vähiten jopa suhteutettuna ottelumäärään. 5vs5 pelissä Ässien laukausprosentti on ollut huimat 9,9%. On vaikeaa uskoa, että Ässillä on riittävän hyvät yksilöt pitämään tällaisen laukausprosentin yllä. Kärpillä, JYPillä, Sportilla ja TPS:llä on myös hyvin korkeat laukaisuprosentit, mutta lienee selvää, että kolmella näistä on kovemmat yksilöt kuin Ässillä, ja suurempaa laukausprosenttia voidaan myös heiltä odottaa. Näillä kolmella joukkueella on myös paljon vähemmän päästettyjä maaleja, joten he kestävät lievän kevennyksen omissa maalimäärissään Ässiä paremmin. En millään usko Ässien kykenevän pitkäaikaiseen yhtä tehokkaaseen peliin, ja se johtaa todennäköisesti pienempään pistekeskiarvoon jatkossa. Eli tavallaan teen vähän päinvastaisen väitteen kuin sinä, ja sanon Ässien yksilöiden ylisuorittaneen ainakin maalinteon osalta.

Jos Ässät todella ovat tällä hetkellä ylisuorittaneet, johtaa se todennäköisesti putoamiseen sarjataulukossa säälipleijareihin. Ässien alapuolella on ainakin Tappara, jolta on lupa odottaa parempaa. Myös HIFK:n uskon parantavan vielä merkittävästi. Sääliviivan alapuolella taas on pari joukkuetta, jotka varmasti tulevat haastamaan paikasta sääleihin ja olen sitä mieltä, että Ässät tulee olemaan yksi näistä haastettavista joukkueista. Esimerkiksi SaiPa voi vielä yllättää, jos siellä saadaan edes erikoistilannepelaaminen lähelle muiden tasoa. En myöskään laskisi Ilvestä, HPK:ta tai KalPaa ulos sääleistä vielä tässä vaiheessa. Toistaiseksi erot ovat vielä pienet ja paljon voi vielä tapahtua, niin Ässille kuin muillekin. Pidän silti Ässien paikkaa sääliplayoffseissa paljon todennäköisempänä kuin niiden ulkopuolella. Kuitenkin, jos tässä vaiheessa todennäköisyys Ässien päätymiselle sääliviivan alapuolelle olisi noin 20%, mitä pidän itse suhteellisen realistisena arviona, olisi se aivan yhtä todennäköistä kuin oman arvion mukaan kolmos- tai kakkossuosikin mestaruus kauteen lähdettäessä. Tätä arviota kolmos- ja kakkossuosikin todennäköisyyksistä tukee omat muistikuvat vedonlyöntifirmojen arvioista, joita minulla ei ole tähän väliin esittää.

Kirjoitetaan vielä vähän HIFK:sta. HIFK on taas tuttuun tapaan kärsinyt pahoista loukkaantumisista. Laaksoa ja Heiskasta pidetään meidän joukkueessa ykköskorin pakkeina ja he ovat molemmat pelanneet vasta kaksi ottelua. Toki Laakson osalta voidaan sanoa, että täyttä kautta häneltä tuskin moni odottikaan, vaikka poissaolot ovat ilmeisesti johtuneet muusta kuin vanhoista vaivoista. Puolustuksesta Finley ja Varakas ovat missanneet viisi ja kuusi ottelua. Varakas on vielä useita pelejä sivussa, ja Finleyltä jäi edellinen ottelu kesken. Vaikka suunta on Heiskasen ja Laakson (toivottavasti pitävän) paluun jälkeen parempi, puutteita on edelleen. Nämä kaikki neljä kuuluvat joukkueen top 6 puolustajiin. Näiden pelaajien puuttuminen on näkynyt hyvin vahvasti paikkaajien lukuisina omanpään virheinä. Hyökkääjistä Ahtolasta ja Partasesta ei ole ollut vielä mitään iloa loukkaantumisten vuoksi, Haataja on ollut sivussa viisi ottelua ja on tästä huolimatta joukkueen paras maalintekijä, toki Thorellin ja Nykoppin ohella. Sopanen taas liittyi vasta kaksi ottelua sitten vahvuuteen. Joissakin otteluissa HIFK on joutunut peluuttamaan pelkistä "ei niin lupaavista" junnuista koostuvaa kentällistä. Tässä nämä suurimmat maininnan arvoiset poissaolot ja lisät. Näistä voi varmasti päätellä alkukauden olleen haastava, ilman sarjataulukkoon katsomistakaan.

Pelillisesti HIFK on suoriutunut mielestäni tulosta paremmin. On ollut otteluita jotka ovat olleet voitettavissa (HIFK - JYP) ja otteluita jotka olisi pitänyt voittaa (KalPa - HIFK). Loukkaantumisten lisäksi suurin ongelma HIFK:n pelissä on ollut tehokkuuden puute. Välillä on tuntunut, ettei mistään saada sisään. Sportia vastaan Raskilla oli pari huippupaikkaa, ja Finley pääsi laukomaan melkein tyhjiin, mutta kumpikaan ei osunut. Maalipaikkoja on siis ollut mielestäni useissa otteluissa riittävästi, mutta tulosta ei vain ole tullut. En usko tehottomuuden olevan koko kauden jatkuva ilmiö ja toivottavasti esimerkiksi Sopanen tuo apua tähän, joten luulen olevan realistista odottaa HIFK:n tekevän jatkossa enemmän maaleja. Tästä lienee seurauksena myös muiden haastaminen otteluiden voitosta.

Vähän tasaamaan HIFK:n epäonnea ja kyvyttömyyttä tuo maalivahtiosastolla Engren. Engren on ollut aivan huikea ja antanut myös huonommissa otteluissa mahdollisuuden taistella voitosta. Tältä osastola ei voi mitenkään odottaa enää parempaa, ja jos taso vähän laskeekin, on se edelleen loistava.

Näiden pohjalta uskon HIFK:n taistelevan vielä suorasta playoffspaikasta. Mestaruudesta ei ole suuria haaveita, mutta jos tämä joukkue suorittaa odotetulla tai toivotulla tavalla ja siirtorajalla saadaan tehtyä vielä jotain hankintoja, on siihenkin vielä toivoa, vaikka ennakkosuosikiksi ei missään vaiheessa päästäisikään. Pahimpana uhkakuvana näen nämä jo useamman vuoden vaivanneet loukkaantumiset. Yrttiaho tuli taloon fysiikkavalmentajaksi ja toivottavasti hänestä on apua tällä saralla. Tosin monet tämän kauden loukkaantumiset ovat olleet ainakin huhujen mukaan aivotärähdyksiä.
 
Viimeksi muokattu:
Onko sillä oikeastaan mitään väliä? Eipä Tapparan pelaaminen hirveästi ole liigakauden aikana muuttunut mihinkään suuntaan
On. Tai ei, jos peilaa vain liigapelejä. Ero kaikessa on niin suuri verrattuna CHL-peleihin, ettei sitä selitä vastuksen koveneminen tai se, että pelaajille olisi selvinnyt keitä muita joukkueessa pelaa.

Kun Tappara ja Rautakorpi niin painokkaasti toivat esiin halun menestyä CHL:ssä, on ehkä syytä peilata asiat sen kautta. Siellä pudotus pelit pelataan kuukauden välein marraskuun alusta lähtien, päättyen helmikuun alun finaaliin. Tuo jaksotus kertoo heti, ettei sinä aikana ole mahdollista vetää mitään pitkiä kovempia harjoitusjaksoja - kuten Tappara on selkeästi aiemmin tehnyt. Yhtäkkiä pelaajat ovat tulleet hitaammiksi, mihin syynä on tietenkin tulehtuneet välit valmennukseen ja väärä roolitus. Sama juttu joka kausi.

Ennakoinkin, että kuin taikaiskusta ne roolit löytyvät ja tulehdus saadaan lääkittyä ihan muutaman viikon päästä. Mikäli silloinkin taaperrus jatkuu, voidaan asiaa tarkastella uusiksi.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vastustajat tuppaavat pääsääntöisesti pelaavan passiivisesti Tapparaa vastaan, jolloin nopeiden kääntöjen mahdollisuus vähenee ja Tapparalta viedään se suurin ase pois. Avauspelaaminen tökkii ja mahdollisesti hyökkäysalueelle päästessään alkaa Tapparalla sitten aivan toiset ongelmat mitä tulee maalipaikkoihin murtautumiseen.
Mielenkiintoinen näkökulma. Perjantaina Tapparan onnistuminen ei jää ainakaan vastustajan passiivisuudesta kiinni. Kärpät tulee nimittäen myös vieraskentällä hurjalla liikkeellä päälle käytännössä läpi pelin. Sellaista pelipaikatonta hurlumhei-vauhtikiekkoa. Kärppien peleissä suunta ja maisemat ovat vaihtuneet nopeasti molempiin päihin. Kiekonriistot ja nopea pelikääntäminen tulevat olemaan keskiössä perjantaina.
 

Tupu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Vedonlyönnin vuoksi tulee jonkinverran analysoitua voimasuhteita ja oma excelini näyttää tältä, kun joka joukkueelta on huomioitu 11 viimeisintä peliä:

HIFK 0,36 / 0,35
HPK -0,55 / -0,44
Ilves -0,55 / -0,02
Jukurit -1,27 / -0,28
JYP 1,18 / 0,48
KalPa -1,09 / -0,38
KooKoo -0,73 / -0,41
Kärpät 1,45 / 0,87
Lukko 0,82 / -0,04
Pelicans 0,55 / 0,40
SaiPa -1,27 / -0,12
Sport -0,82 / -0,11
Tappara -0,36 / 0,14
TPS 1,64 / 0,19
Ässät 0,27 / -0,49

Tuossa nuo lukemat ovat tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde / xG suhde, eli se mikä tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde "pitäisi" olla

Jos tuolta nyt muutaman joukkueen poimii, niin:
- HPK on ollut heikko. Selkeä pettymys.
- Jukurien maalisuhde on selvästi huonompi kuin pitäisi olla --> luulen joukkueen parantavan tulevaisuudessa.
- JYP:llä menee hyvin, liiankin hyvin maaliodottamaan nähden.
- Kärpät on ollut selvästi paras joukkue.
- Lukon pitäisi itse asiassa olla n. +/- nollilla maalieroltaan.
- Pelicansit on olleet lähes JYP:n tasoisia odotusarvoltaan, mutta toteutuma on JYP:llä siis selvästi parempi.
- SaiPankin maaliodottama näyttää paljon paremmalta, kuin toteutuma.
- TPS on tehnyt selvästi enemmän maaleja, kuin olisi pitänyt. Voi olla, että laskua tulee jonkin verran kauden edetessä, jos näin jatkuu.
- Ässien maaliodottama on sarjan huonoin! Tuon perusteella en uskalla veikata Porilaisille kovin korkeaa sijoitusta, vaikka maaleja ovatkin onnistuneet tekemään odotettua paremmin.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tosi hienoa pelikaanit. Kärpät voitti vain 5-2, hyvin viety.

Pelicans on ainoa joukkue, joka on pystynyt Raksilassa voittamaan Kärpät sektorivedoissa, jotka kuvaavat mielestäni melko hyvinkin voimasuhteita otteluissa. Itse asiassa kaikki muut joukkueet ovat saaneet Oulussa selkäsaunan, paitsi Pelicans, joka vei nuo vedot 22-27. Ehdottomasti vaikein vastustaja Kärpille kotiotteluissa tähän asti.
 

Calé

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tuskinpa kukaan Pelsun kannattaja mitään mutkia vedä suoriksi, vaan fakta on että Pelsu on pelannut alkukauden hyvin ellei jopa erinomaisesti, kun katsoo rosteria. 5v5 on erinomaisessa jiirissä. On totta että Pelicans on päästänyt paljon läpiajoja ja ylivoimahyökkäyksiä tässä alkukaudesta, mutta nuo virheet on sellaisia jotka voidaan karsia pois suhteellisen helposti ja mielestäni johtuvat vielä joukkueen opettelusta täysin erilaiseen pelitapaan kuin viime- tai toissakaudella saman valmennuksen alaisuudessa. 5v5 peli on ollut meillä erinomaista ja alivoimakin saa tänä vuonna erityismaininnan.

Heikkoa Pelsulla on ollut ylivoimat ja maalintekotehokkuus. Tuo maalintekotehokkuus tuskin tulee kauheasti ainakaan paranemaan, sillä hyökkääjäkalusto on auttamatta suhteellisen kevyt tasoltaan. Tietenkin joskus myöhemmin voi tulla joku täsmähankinta tai joku saa suonenvedon jossain vaiheessa, mutta kokonaisuudessa tuo hyökkääjistö on korkeintaan liigan keskitasoa nimiltään, mutta hyvinkin sopiva toteuttamaan tuota meidän pelitapaa. Kun tulee paikka naulata kiekko reppuun niin siinä vaiheessa näkyy etteivät kaverit ole mitään liigan huippuja henkilökohtaisilta taidoiltaan.

Pelsun aseet tällä kaudella on selkeästi juurikin tuo nykyinen jalkava pelitapa, millä ollaan saatu vastustajat vähintäänkin hämilleen. Uskon, että tuo pelitapa vielä hioutuu kauden edetessä entistä paremmaksi ja saadaan lapsukset pois, niin tulos voi olla vakuuttavaa tuolla rosterilla. Ylivoiman tehokkuuttakin jos parannetaan pikkaisen niin väitän että ollaan kiinni top-6 paikassa.

Pelitapa on raastava ja ohipelejä tulee varmasti vielä kauden aikana, mutta se kuuluu lajiin ja niitä tulee kaikille.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Vähän ihmettelen tätä CHL-pelien hehkuttamista. Että miksi peli tökkii täällä, kun CHL:ssä sujuu...

Nämä Iso-Britannian ja Bulgarian ykkösjoukkueet eivät ole mikään mittari mistään. Niin alas sentään ei Liiga ole vajonnut.
 
Vähän ihmettelen tätä CHL-pelien hehkuttamista. Että miksi peli tökkii täällä, kun CHL:ssä sujuu...

Nämä Iso-Britannian ja Bulgarian ykkösjoukkueet eivät ole mikään mittari mistään. Niin alas sentään ei Liiga ole vajonnut.
Kuka niin on väittänyt? Ei Tappara ainakaan nyt Banskaa vastaan mitään ihmeitä esittänyt. Tekeekö liiga muuten pelaajista hitaampia?

Sepä. Nottingham muuten voitti Tepsin 2-0 juuri.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
En myöskään laskisi Ilvestä, HPK:ta tai KalPaa ulos sääleistä vielä tässä vaiheessa.

Huh! Kyllä nyt helpotti! Kiitos. Luulin meinaan jo että kausi on ohi kun eroa säälipaikkaa pitävään IFK:hon on piste ja ollaan pelattu peli vähemmän. Onhan runkosarjasta pelattu jo viidesosa.

Tosiasiassa Ilves on saanut nyt sairastuvan täysin tyhjäksi kenttäpelaajien osalta, ja kakkosmaalivahti Ruusu palasi viime kauden tasolla pelaten nollan vaikka palasi maalille pitkän tauon jälkeen. Todella hyvä asia joukkueen kannalta että peto pääsee hyökkäämään edelleen puskista. Joukkuetta vahvistetaan myös jatkuvasti, sillä Piskula on osoittautunut kaivatuksi alakerran isännäksi, ja hyökkäykseen haetaan artistivahvistusta. Huhuissa pyörinyt Jerry "IFK:n kaataja" D'amigo.

Minä uskon että Ilves voi napata kutossijan ihan siinä missä joku IFK, Pelicans tai Ässätkin.
 

Pepper Jack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Huh! Kyllä nyt helpotti! Kiitos. Luulin meinaan jo että kausi on ohi kun eroa säälipaikkaa pitävään IFK:hon on piste ja ollaan pelattu peli vähemmän. Onhan runkosarjasta pelattu jo viidesosa.

Tosiasiassa Ilves on saanut nyt sairastuvan täysin tyhjäksi kenttäpelaajien osalta, ja kakkosmaalivahti Ruusu palasi viime kauden tasolla pelaten nollan vaikka palasi maalille pitkän tauon jälkeen. Todella hyvä asia joukkueen kannalta että peto pääsee hyökkäämään edelleen puskista. Joukkuetta vahvistetaan myös jatkuvasti, sillä Piskula on osoittautunut kaivatuksi alakerran isännäksi, ja hyökkäykseen haetaan artistivahvistusta. Huhuissa pyörinyt Jerry "IFK:n kaataja" D'amigo.

Minä uskon että Ilves voi napata kutossijan ihan siinä missä joku IFK, Pelicans tai Ässätkin.
Onhan tuo ihan itsestään selvä toteamus, mutta varmaan huomasit, että vastasin käyttäjälle jonka mukaan HIFK:n tai Ässien löytymistä säälien ulkopuolelta ei tule tapahtumaan. Ja sehän tarkoittaisi sitä, ettei kovin moni joukkue tulisi takaa ohi, vaikka siellä on sääliviivan alapuolella ihan iskukykyisiä joukkueita, eikä erotkaan ole isot.
 

Justus76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kärpät on tehnyt eniten maaleja koko sarjassa, maalijakauman ollessa seuraavanlainen:
Ykkösketju 15
Kakkosketju 9
Alaketjut 7
Puolustajat 12

Miten sinä muokkaisi tuota listaa niin, ettei Kärpät olisi liikaa ykkösketjun varassa?

En kauheasti seuraa juurikaan tilastoja, olen tehnyt analyysini näkemäni pelien perusteella, mutta mielenkiintoinen tilasto joka tapauksessa. Sen perusteella tehoja ovat tehneet muutkin ketjut. Erityisesti pistää silmään pakkien tekemät maalit. Onko sulla tietoa, minkä ollessa jäällä pakkien maalit ovat tulleet? Itse laskisin myös pakin tekemän maalin kentällä olleen ketjun maaliksi. Tuoltahan sen saisi liigan tilastoista, kun katselisi syöttäjät pakkien maaleihin, mutta en taida jaksaa alkaa asiaa tutkimaan.
 

Justus76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Niin mikä peli? Kysyinkin juuri, että mitkä pelit olet nähnyt, joiden perusteella tämän arvion olet tehnyt.
En jaksa tässä eritellä kaikkia pelejä, joita olen nähnyt, kuitenkin noin 5 kpl:tta Tapparan liiga pelejä. Pelicans peliä seuratessani huomasin, että olen nähnyt tällaista päämäärätöntä puskemista ennenkin ja silloin tuli mieleen, että Kärpät pelasi viime kaudella samoin. Jyp pelin ensimmäinen erä oli sitä, millaisia esityksiä odottaisin Tapparalta joka peliin ja täydet 60 minuuttia. Muuten peli on ollut joka kerta katsoessani yhtä sekavaa, halutonta ja päämärätöntä.
 

Apheu

Jäsen
Jyp pelin ensimmäinen erä oli sitä, millaisia esityksiä odottaisin Tapparalta joka peliin ja täydet 60 minuuttia.

Täysin epärealistinen odotus. Kentällä on aina myös toinen joukkue, joka paineistaa ja saa omia painostusjaksojaan. Tapparan materiaali on erittäin hyvä, mutta erot kentällä eivät lopulta ole yleensä niin suuria, kuin paperilla.

Tappara on ollut hukassa alkukaudesta, mutta toisaalta CHL:ään on panostettu selkeästi kovemmin, ja siellä tulokset ovat loistavat. Viime kaudella mentiin Liiga edellä ja tiputtiin CHL:ssä Liigajumbo SaiPaa vastaan pudotuspeleissä. Aika karua joukkueelta, joka myöhemmin voitti Suomen mestaruuden.

Lyhyt kesäharjoittelu, uusi pelitapa, paljon uusia pelaajia ja uusvanha valmentaja, ei ihan helpot lähtökohdat, vaikka rosteri kova onkin. Vielä kun kaikilla ovat Justuksen tyyliin odotukset jossain ihan pilvissä, niin vaikea niitä odotuksia on täyttää. Se on nyt kuitenkin selvää, että alkukausi on Liigan puolella ollut heikko, ja itse eniten olen ihmetellyt Rautakorven peluuttamista - kaikki kunnia Jasulle, mutta ei pitäisi vetää ykkössentterin roolia.

Eiköhän jossain vaiheessa Tapparaa saa kovan voittoputken päälle ja sujahtaa näin sijoituksissa sinne kärkinelikkoon.
 
kuitenkin noin 5 kpl:tta Tapparan liiga pelejä
Aivan. Eli et nähnyt niitä CHL-pelejä ennen liigan alkua, joissa Tappara pelasi hyvinkin selkeästi, aggressivisesti ja hyvin eri tavalla kuin nyt liigassa. Sinä uskot, että Rautakorpi päätti noiden CHL-pelien jälkeen, että tämä ei vetele ja käski pelaajiaan luistelemaan hitaammin, syöttämään huonommin ja lopettamaan sen nopean hyökkäyspelaamisen sekä aktiivisen ylöspäin puolustamisen?

Voitko uskoa, että joukkueilla voisi olla erilainen jaksotus kaudelle? Esimerkiksi Kärpäthän oivallisesti säästyivät viime kautensa ansiosta CHL-peleiltä ja saivat pitkän kesäharjoituskaudenkin. TPS taas konttasi CHL-peleissä, mutta liigassa on sittemmin kulkenut. Miten näet, että esimerkiksi kovempi harjoituskuorma vaikuttaisi luisteluun ja siten pelaamiseen - etenkin noihin mainittuihin ylöspäin puolustamiseen ja yleiseen aktiivisuuteen? Pystytkö näkemään mahdollisuutta eri pelitapojen harjoitteluun kulloisenkin tilanteen mukaan? Olisiko joukkueelle etua osata pelata äärimmäisen nopeasti ja aktiivisesti sekä passiivisemmin ja tiiviimmin puolustaen?

Paljon tuli kysymyksiä, odotan jännityksellä nähdäänkö minkä verran vastauksia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös