Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 043 576
  • 5 672

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Mutta tuosta 10 000 eurosta pitäisi vähentää ensin ne sivukulut. Vai ovatko ne joukkueiden budjeteissa muualla kuin pelaajabudjeteissa?

Ja jos jääkiekkoilija on kesät myymässä jätskiä kioskissa, hän ei kesäisin harjoittele ammattimaisesti kuten esim. Liigassa tehdään. Siinäkin on jo iso ero ammatti- ja amatööriurheilun välillä. Amatööriurheilijat tosiaan ovat usein talvet koulussa ja urheilevat siinä sivussa ja kesäisin ovat kesätöissä ja treenailevat työpäivän jälkeen. Sitä kutsutaan urheilun harrastamiseksi. Se ei ole ammattiurheilua.

Jotkut sisällyttävät kaikki kulut pelaajabudjettiin ja jotkut johonkin muualle. Kävin kaivamassa uutisia ja löysin jutun, jonka mukaan Mestispelaajan keskipalkka oli vuoden takaisen kyselyn mukaan n. 8k€ ja palkkaa maksetaan 8 kuukautta vuodessa. Tuo palkka on nimenomaan se palkka johon kuuluu korkeintaan verot. Tuolla + seuran tarjoamalla asunnolla pystyy elämään ja harjoittelemaan varsin hyvin. Kolmasosa Mestispelaajista ei tee pelaamisen ohessa töitä tai opiskele. Eikä se kesätreenaaminen niin rankkaa ole, etteikö töiden ohessa pystyisi pitämään itseään kunnossa.
 

Marre

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, (HIFK)
1.) Tarviiko sitä jätksiä myydä 8-20? Kyllä ainakin Kouvolan suunnalla näyttää lajista riippumatta onnistuvan työnteko ja ammattimainen harjoittelu onnistuvan päällekäin. Todella harvoin on kukaan työesteiden takia pois peleistä, harjoituksista mahdollisesti useammin, mutta omatoimisena tuntuu onnistuvan, kun asenne on kohdallaan. Aamutreeni-työt-iltatreeni.
2.) Lopeta amatööriurheilusta puhuminen, turhaa provoa..
3.) Sivukulut? Voisitko eritellä hieman? Asuntoetu on kirjattuna osan sopimuksiin, seura maksaa välineet ja harjoittelun, sekä matkakustannukset.
4.) Veikkausliigan esimerkki on minulle yhä aivan auki.
5.) Valjuesimerkkini oli huono.
6.) Tarkastelisin Piitulaisen ja Vauhkosen palkkoja uudestaan.
7.) Perhe on joukkuelaji, kysy vaikka Barkoveilta. Miksei perhe saisi tukea urheilevaa lastaan?

1. Jos tuntipalkka on 9 euroa ja kolmessa kuukaudessa pitäisi tienata esim. 6000 euroa nettona, josta käyttää 800 euroa kuussa kolmen mestispalkattoman kuukauden elämiseen ja subventoi mestistulojaan 400 eurolla kuussa, niin jätskiä pitäisi myydä n. 61 tuntia viikossa. Ei siis tarvitsisi myydä 8-20, vaan 8-18 kuutena päivänä viikossa olisi melkein riittävä määrä.

2. Jos ihminen elättää itsensä jätskiä myymällä, hän on ammatiltaan jäätelönmyyjä. Jos hän elättää itsensä opintotuella, hän on ammatiltaan opiskelija. Jos hänet elättää äiti tai isä, hän on heidän elättinsä. Jos henkilö elättää itsensä jääkiekkoa pelaamalla, hän on ammattiurheilija.

3. Työnantajalle tulee työntekijöistään muitakin kuluja kuin bruttopalkka. Keskimäärin 1000 e/kk bruttopalkan lisäksi työnantajalle koituu n. 250-300 euroa kuussa näitä sivukuluja. Nämä ovat lakisääteisiä maksuja. Jos siis joukkueella on käytettävissä pelaajaan 15 000 euroa, tästä 15 000 eurosta 3000 menee sivukuluihin ja bruttopalkaksi jää 12 000 josta työntekijälle käteen jää (jos ei ole asunto- tai ravintoetuja tms.) n. 840 euroa. Voisin myös kuvitella, että jääkiekkoilijoiden kohdalla vakuutuksista tulee lisäkuluja.

4. Veikkausliiga, tai se Valioliigakin, ovat esimerkkejä avoimista sarjoista suorilla putoamisilla, joissa sarjan sisäiset tasoerot ovat järkyttävän isot ja sarjan sisällä on kolme tai useampi kasti, joiden välillä ei ole mitään jännitettävää. On pari joukkuetta, jotka pelaavat voitosta pari, jotka pelaavat putoamisesta ja muut hiihtelevät joukon jatkona. Minusta sellainen ei ole mielenkiintoinen urheilusarja, vaan haluan mennä katsomaan pelejä, joiden lopputulos ei ole jo etukäteen selvä. Menen paljon mieluummin katsomaan SaiPan ja HIFK:n liigajoukkueiden välistä peliä, jonka voittaja voi aivan yhtä hyvin olla kumpi vain kuin SaiPan ja HIFK:n C-junnujen peliä, jossa jännitetään, voittaako HIFK tänään 15-0 vai 16-1. SM-Liigakin oli vielä 90-luvulla lähes yhtä epätasainen ja jo etukäteen tiedettiin, että finaalissa ovat todennäköisesti TPS ja Jokerit. Liigan sulkemisen jälkeen Liiga on muuttunut hyvin tasaiseksi sarjaksi.

6. En toki tiedä Piitulaisen tai Vauhkosen palkkoja, mutta Vauhkonen pelasi Mestistä Jokipojissa, jonka pelaajabudjetti oli n. 270 000 euroa ja jossa pelasi yhteensä 40 pelaajaa, mutta kohtuullisuuden nimissä laskin, että heistä ehkä 25 oli seuran kirjoilla samaan aikaan. Siinä nyt ei pelaajaa kohti paljon yli kymppitonnia jää mitenkään päin. Ja tästä maksetaan niin palkka, sivukulut kuin ne luontaisedutkin, jos budjetti yhtään noudattelee kirjanpitolain mukaisia merkintöjä ja vastaa tulevaa tuloslaskelmaa (budjetinhan seura toki saa laatia miten lystää.) Piitulainen pelasi SaPKossa, jossa budjetti oli selvästi alle 200 000 ja Jukureissa, joissa se oli n. 300 000 pinnassa.

7. Tottakai perhe saa elättää ja on hienoa, että joillain perheillä on varaa ja halua tukea lastensa unelmia kohti ammattilaisurheilua. Mutta se ei muuta sitä vaihetta, jossa perhe lapsensa elättää ammattilaisurheiluksi. Toki saattaa mahdollistaa ammattimaisemman valmentautumisen tuona aikana. Mutta silti, tässä on iso kuilu Liigan ja Mestiksen välillä. Vaikka tietysti Liigassakin rotaatiopelaajina on näitä vanhempien elättämiä junnuja, niin yhdessäkään Liigaseurassa he eivät ole oletusarvoisen parhaan kokoonpanon pelaajia poislukien ehkä alaikäiset junioritähdet, joita vanhempien toki pitääkin vielä elättää.
 
Viimeksi muokattu:

Winger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Oot muuten Marre aika helvetin kujalla mielipiteines. Mutta hey, mitä voi odottaa kultapossukerhon jäseneltä, joka on Saipan kannattaja?

Jaa sä menet katsomaan mielummin Saipa - HIFK kuin valioliigaa? Ok, piiri pieni pyörii. Mua lähinnä kuvottaa tuo "kehitys", mitä Liigassa on tehty viimeisten vuosien aikana. Tavallaan on alkanut vituttaa koko Liiga entistä enemmän ja nautin helvetisti, kun Jokerit päätti jättää tuon näivettyvän paska-kasan. Osa musta on muuten jopa toivonut, että näivettyminen jatkuu ja Liiga jatkaa surkenemistaan. Siinähän pyöritte, kun kohta on suuret jättäneet ja siirtyneet KHL:ään. Ei voi muuta kuin nauraa räkäisesti.
 

Randy Marsh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat
Niin ja se NHL-kortti sopii ihan kivasti tässä keskustelussa sen Kvalserien-kortin rinnalle.

No ei todellakaan sovi. Suomen ja Ruotsin vertailu nyt on hyvin luonnollista Suomen ja P-Amerikan vertailuun nähden. Rapakon takana on täysin erilainen maailma.

Ehkä tässä on semisti foliohattuilua mukana, mutta uskon, että sarjajärjestelmällä on suurin vaikutus maailmantähtien tuottamiseen. Ruotsissa ykköskiekan varaukset ja tulevat NHL-tähdet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Suomessa päinvastoin.

Osa musta on muuten jopa toivonut, että näivettyminen jatkuu ja Liiga jatkaa surkenemistaan.

Tietysti tätä toivoo, että siellä opittaisiin viimeistään kantapään kautta. Tämä perseily ei voi olla näkymättä liigassa, ja toivottavasti vaikutukset heijastuvat ajan kanssa maajoukkueeseenkin.
 
Missä kohtaa joukkueiden budjeteissa ovat nämä asuntojen ja ruokien kustannukset, kun eivät kerran pelaajabudjetissa? Jos taas ovat pelaajabudjeteissa, niin silloin sitä tonnia kuussa (mitä siis alunperinkään ei pelaajabudjetista pelaajille irtoa, kun siitä n. 200 000 euron pelaajabudjetista maksetaan reilun parinkymmenen jätkän palkkojen sivukulut ja palkat) ei todellakaan riitä. Ja tietysti asunnon ja ruoan verotusarvo on sen verran iso, että käteen jää jo todella vähän siitä rahapalkasta, kun ruoan ja asunnon verotuksellinen arvo on sitä tonnin luokkaa tai enemmänkin, vaikka kuinka asuttaisiinkin kimppakämpissä yms.

Tässähän se haaste onkin. Yleensä asunnot ovat esimerkiksi sponsoreiden tai seuran omistamia. Esimerkiksi tulee mieleeni Kouvolasta ja KooKoosta sellainen yhteys, että joukkueen pääsponsoreina on rakennusyhtiö Jatke, jonka alaisuudessa on mm. Suomen Ässä-asunnot, jotka vuokraavat useita asuntoja Kouvolassa. Tällaisella järjestelyllä esimerkiksi saadaan "ilmainen kämppä." En tiedä miten KooKoo asian hoitaa, mutta onhan joukkueen pelaajabudjettikin jo 500 000 euron luokkaa.. Ruuathan ainakin Kouvolassa käsittääkseni on jostain ravintelista saatavilla, joka ilmaiseksi tai pilkkahintaan ja toki pelipäivinä ruuat saa muutenkin. Pakolliset asumiseen liittyvät maksut seura hoitaa itse, mutta toki sitten muut pitää pelaajan itse (lehdet, netit, wifit, hifit jne). Ja toki näitä kimppakämppiä suositaan sitten nuorten pelaajien keskuudessa ja he myöskin toiseen suuntaan.

Mestis-joukkueet joutuvat siis keksimään näitä oikopolkuja, jotta pystytään toimintaa pyörittämään hyvällä tasolla. Kyllähän tätä helpottaisi, jos olisi realistinen mahdollisuus nousta liigaan ja tällöin myös kerätä rahoitusta isoimman medianähtävyyden osalta urheilusta.

Tuntuu, että ihan turha täällä liigafanien kanssa mitään väitellä, kun näkemykset on ylimielisiä ja täysin puusilmäisiä. En tiedä miten nyt esim. J.Petke onnistui puhumaan HPK:n pelaajaspedeilyt aikoinaan kuiville.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Allsvenskanista varattiin viime vuonna kaksi pelaajaa (Wennberg ja Burakovsky) 1.kierroksella NHL:ään. Milloin Mestiksestä on varattu ylipäätään millään kierroksella pelaajaa? Filip Forsberg hyppäsi suoraan Allsvenskanista NHL:ään. Naurattaa ajatuskin, että joku muka hyppäisi Mestiksestä NHL:ään. Melko vahvaa todistusaineistoa siitä miten Ruotsin järjestelmä kehittää pelaajia Suomea paremmin.

IIHF:n mukaan Suomessa on enemmän rekisteröityjä pelaajiakin kuin Ruotsissa, joten siitä toinen todiste, että Ruotsin kovemmat pelit ovat kehittävämpiä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
No ei todellakaan sovi. Suomen ja Ruotsin vertailu nyt on hyvin luonnollista Suomen ja P-Amerikan vertailuun nähden. Rapakon takana on täysin erilainen maailma.
...

Tähän vahva sama. Jenkeissä on joukkueiden toiminta-alueet kuitenkin väkimäärältään vähintään Suomen kokoisia, osa reilusti suurempiakin. NHL:ää voi tietyin varauksin verrata KHL:ään (jossa myös joukkueita useammasta maasta) ja helpoiten eurooppaliigaan, jos sellainen joskus tulisi toteutumaan. Nuo ovat selkeämmin kutsuturnausmallisia, ylikansallisia sarjoja.

Hiltunen on huolissaan Mestiksen brändistä. Samaan aikaan sarjaa seuraavat ovat olleet huolissaan siitä ettei sellaista brändiä ole edes olemassa koko sarjan olemassaolon aikana, suuren yleisön ollessa käytännössä tietämätön koko paskasta. Ei ihme ettei kultapossukerhosta haluta tipahtaa kun suohan täällä alemmalla tasolla odottaa. Silti aika iljettävää suorastaan perustella sulkupäätöksiä sillä että eihän kukaan nyt omaa oksaa lähde sahaamaan. Sama kuin kusettaisi pasianssissa, jos häviö uhkaa niin kaivaa sopivat kortit pakasta, kun eihän sitä nyt oikeesti viiti hävitä. Pelissähän ei tietenkään mitään järkeä tai mielenkiintoa ole tällöin olemassa, mutta ketäs tuo kiinnostaa...

edit. Ja pelaajien kustannusten jakautumisesta, niin Mikkelissäkin joukkue majoittaa käytännössä kaikki pelaajat (Taikurista en ole varma ja junnut varmaankin asuvat vielä kotipaikoilla), samoin kuin toimihenkilötkin (Pikellä oli perheineen joukkueen omistama omakotitalo, todennäköisesti Pennasella myös). Lisäksi yhteistyökumppaniyritykset toimivat useiden (kalliimpien) pelaajien kummiyrityksinä, jolloin kummiyritys maksaa osan pelaajan liksasta.
 
Allsvenskanista varattiin viime vuonna kaksi pelaajaa (Wennberg ja Burakovsky) 1.kierroksella NHL:ään. Milloin Mestiksestä on varattu ylipäätään millään kierroksella pelaajaa? Filip Forsberg hyppäsi suoraan Allsvenskanista NHL:ään. Naurattaa ajatuskin, että joku muka hyppäisi Mestiksestä NHL:ään. Melko vahvaa todistusaineistoa siitä miten Ruotsin järjestelmä kehittää pelaajia Suomea paremmin.

IIHF:n mukaan Suomessa on enemmän rekisteröityjä pelaajiakin kuin Ruotsissa, joten siitä toinen todiste, että Ruotsin kovemmat pelit ovat kehittävämpiä.

Onhan näitä liigalainoja, jotka ovat kautensa Mestiksessä viettäneet tai osan siitä ainakin, joita on NHL:ään varattu. Varsinaista kasvattia ei kyllä vähään aikaan taas ole, joka pelaisi varausvuotenaan Mestiksessä.

Suomessa taidetaan rekisteröidä aika hanakasti noita pelaajia ja kuntokiekkoilijatkin taitaa olla rekisteröityjä pelaajia?
 

Marre

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, (HIFK)
Mestis-joukkueet joutuvat siis keksimään näitä oikopolkuja, jotta pystytään toimintaa pyörittämään hyvällä tasolla. Kyllähän tätä helpottaisi, jos olisi realistinen mahdollisuus nousta liigaan ja tällöin myös kerätä rahoitusta isoimman medianähtävyyden osalta urheilusta.

Tuntuu, että ihan turha täällä liigafanien kanssa mitään väitellä, kun näkemykset on ylimielisiä ja täysin puusilmäisiä. En tiedä miten nyt esim. J.Petke onnistui puhumaan HPK:n pelaajaspedeilyt aikoinaan kuiville.

Nythän realistinen mahdollisuus nousta Liigaan on ensimmäistä kertaa lähes pariinkymmeneen vuoteen. Ongelma on tietysti se, että valtaosalla kakkostason joukkueista ei ikinä, eikä missään systeemissä ole realistista mahdollisuutta nousta. Ja näidenkin toimintaa pitäisi onnistua kehittämään.

Itse en niinkään usko, että se onnistuisi tuomalla tasojen väliin jatkuvaa vaihtuvuutta ja siten mielenkiintoa kakkostasolle, varsinkin kun tasot taloudellisesti ovat sen verran kaukana toisistaan. Toisaalta olen sitä mieltä, että vaihtuvuuden puute on parantanut ykköstason tilannetta. Tämä nyt ei tietysti kakkostason joukkueiden faneja lohduta pätkääkään.

Ongelmahan on, että jotenkin kakkostason tilannetta pitäisi saada kohennettua. Sinänsä pelilliset tasoerothan eivät Mestiksessä ole se ongelma. Sarjajumbo vo0i voittaa sarjakärjen ja sitä tapahtuu säännöllisesti. Ongelma on ehkä enemmän se, että monilla seuroilla ei ole kovin vahvaa identiteettiä tai kannattajapohjaa. Joko ovat seuroja, jotka perinteisesti ovat olleet isompien seurojen kasvattajaseuroja ja ihmiset eivät ole seuraan sitoutuneet edustustasolla, vaikka juniorityö voisi olla vahvaakin tai sitten ovat vain rytisseet läpi liian monesta konkurssista, nimen muutoksesta ja ties mistä. Ja osalla niistäkin joukkueista, jotka kiistatta ovat oman alueensa ykkösjoukkueita tai isojen kaupunkien perinteisiä joukkueita, edustusjoukkueet muistuttavat siinä määrin muukalaislegioonia, että sitoutumista faneilta on hankala saada.

Alempien sarjojen ja tasojen katsojat ja kannattajat ovat usein vahvasti sitoutuneet siihen paikallisuuteen ja Mestis on tässä vähän väliinputoaja. Esim. SaPKolla on riveissään enemmän Porin Ässien tai KalPan 'omia poikia' kuin omiaan ja vielä suurella etumatkalla. Kun sopimukset vielä usein ovat yksivuotisia ja vaihtuvuus valtavaa, ei yleisölle synny kiinnekohtaa joukkueeseen ja suurin osa porukasta ei ehdi edes oppia pelaajien nimiä kauden aikana. Yleisön sitoutuminen olisi todennäköisesti aivan toista luokkaa, jos puolet tai edes kolmasosa pelaajista olisi omia poikia. SaPKo ei suinkaan ole ainoa seura, jonka pelaajalistat kielivät juniorityön olemattomuudesta ja muukalaislegioonista.

Kakkostason tervehdyttäminen ja tason nosto pitäisikin minun mielestäni aloittaa ennemminkin siitä suunnasta, kuin keinotekoisella vaihtuvuudella ykkös- ja kakkostason välillä (koska jos rehellisiä ollaan, Mestiksen voittaja ei tänäkään vuonna pystyisi realistisesti haastamaan edes tyhjennysmyytyä TPS:ää tai KalPaa, joten jos vaihtuvuutta haluttaisiin, pitäisi parempi joukkue pudottaa ja huonompi nostaa, mitä täällä monet urheilullisuuden nimissä peräänkuuluttavat.) Tämä tietysti pitäisi lähteä mestisjoukkueista itsestään. Lopettaa se pelkkä liigajoukkueiden kaapeilla käyminen ja alkaa itsekin tuottaa kelpotason pelaajia. Ja kun otetaan huomioon, että Suomessa on suorastaan rahassa kylpevä Jääkiekkoliitto, niin sieltä pitäisi näihin tavoitteisiin löytyä apua, ei niinkään liigajoukkueilta, jotka tällä hetkellä tuottavat valtaosan niin omista kuin Mestiksenkin pelaajista.
 

Finnhopper

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Suomessa taidetaan rekisteröidä aika hanakasti noita pelaajia ja kuntokiekkoilijatkin taitaa olla rekisteröityjä pelaajia?

Joo, lisenssi tarvitaan myös kuntokiekkoon ja tällä kaudella myös tässä mainiossa Valkealan kylien kesken pelatussa Kyläsarjassa(pelit alkoivat muuten 25.1. eli täysi hönkä on päällä) vaaditaan harraste-lisenssi.

Mitenhän muissa maissa on tällaiset harrastesarjat järjestetty, onko kellään mitään käryä?
 

Alexandre

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Allsvenskanista varattiin viime vuonna kaksi pelaajaa (Wennberg ja Burakovsky) 1.kierroksella NHL:ään. Milloin Mestiksestä on varattu ylipäätään millään kierroksella pelaajaa? Filip Forsberg hyppäsi suoraan Allsvenskanista NHL:ään. Naurattaa ajatuskin, että joku muka hyppäisi Mestiksestä NHL:ään.

Mistäs se Olli Määttä sinne NHL:ään lähti. Ei ainakaan Liigasta.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Määttä taisi pelasi OHL:ssä silloin kun hänet varattiin.

Ossi Louhivaara varattiin aikoinaan änäriin KooKoosta ja seuraavana kesänä Miikka Tuomainen TuTosta. Niin ja Marko Anttila ei vissiin ollut vielä siirtynyt LeKistä Ilvekseen, tosin LeKi ei silloin vielä edes Mestiksessä ollut. Siinä ehkä ne viimeisimmät?
 
En toki tiedä Piitulaisen tai Vauhkosen palkkoja, mutta Vauhkonen pelasi Mestistä Jokipojissa, jonka pelaajabudjetti oli n. 270 000 euroa ja jossa pelasi yhteensä 40 pelaajaa, mutta kohtuullisuuden nimissä laskin, että heistä ehkä 25 oli seuran kirjoilla samaan aikaan.

Oikaisen nyt tämän, kun sulla ei näköjään ole hajuakaan siitä miten mestis-seuroissa toimitaan. Vauhkosen palkan maksoi paikallinen yritys, ei Jokipojat. Ja palkka oli erittäin kaukana noista sinun laskelmista. Samalla tavalla toimitaan esimerkiksi tällä hetkellä Mikael Ruohomaan kanssa ja edellisillä kausilla toimittiin Juuso Rajalan ja Joona Karevaaran kanssa. Tiedän myös sen että palkat on/oli paremmat kuin keskiverto suomalaisella duunarilla. Uskoisin että tämä on muissakin joukkueissa enemmän kuin normaalia.

Se on myös paskapuhetta että mestiksessä ei harjoitella ammattimaisesti, treenejä on likimain sama määrä kuin Liiga porukalla + omatoimiset treenit (jäät ja kuivat), siten kun porukalle sopii. Ja siellä pääosin nämä pelaajat, jotka pelaavat mestistä ammatikseen [sic], ovat treenaamassa koska heillä on tavoitteena "paikka auringossa". Toiset opiskelee samalla tai käy jossain pätkähommissa ja ei pääse kaikkiin omatoimisiin.

Eli faktat kuntoon ja uutta provoa piippuun.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eiköhän se ole tämän nykysysteemin (ja tulevankin) koettu epäreiluus mikä tuossa vituttaa

Mielestäni tuleva systeemi ei ole missään mielessä epäreilu. Lukisin mielelläni perustelut tuolle väitteelle. Tulevassa systeemissä liigaan nousu on helpompaa kuin aiemmin. Minun on hiton vaikea käsittää pakkomiellettä jonkun pudottamisesta. Varsinkaan kun siihen ei oikeasti ole yhdelläkään Mestis-seuralla mitään mahdollisuuksia.
 

KooPee

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mielestäni tuleva systeemi ei ole missään mielessä epäreilu. Lukisin mielelläni perustelut tuolle väitteelle. Tulevassa systeemissä liigaan nousu on helpompaa kuin aiemmin. Minun on hiton vaikea käsittää pakkomiellettä jonkun pudottamisesta. Varsinkaan kun siihen ei oikeasti ole yhdelläkään Mestis-seuralla mitään mahdollisuuksia.
Jos nyt haluttaisiin oikeasti olla reilu, niin joukkueella jonka budjetti on 100.000€ ja jonka kotihalli vetää 850 katsojaa, pitäisi olla oikeus päästä yrittämään nousua suomen ylimmälle sarjatasolle ja onnistuessaan saada pelata siellä. Ei ole reilua päättää joukkueista jotka voivat pelata ylimmällä sarjatasolla ja niistä jotka eivät voi. Muilta suljetussa järjestelmässä ei voi koskaan olla mitään reilua.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Mielestäni tuleva systeemi ei ole missään mielessä epäreilu. Lukisin mielelläni perustelut tuolle väitteelle. Tulevassa systeemissä liigaan nousu on helpompaa kuin aiemmin. Minun on hiton vaikea käsittää pakkomiellettä jonkun pudottamisesta. Varsinkaan kun siihen ei oikeasti ole yhdelläkään Mestis-seuralla mitään mahdollisuuksia.

Ootko kuullut semmoisesta kuin urheilu? Kilpaurheilu?

Miksei Liiga voinut jäädä auki niin kuin se nyt oli jokusen kauden? Suljetun sarjan aikaan tosi isoksi revähtänyt (taloudellinen)tasoero olisi pikkuhiljaa kuroutunut umpeen ja joku kaunis kausi, se ensimmäinen Liigajengi olisi hävinnyt karsinnat. Mestis olisi tervehtynyt luonnollisesti ja Liigassakin aito kilpailu olisi kehittänyt toimintaa.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ootko kuullut semmoisesta kuin urheilu? Kilpaurheilu?

Olen kyllä. Olen jopa seurannut ja seuraan edelleen kilpaurheilua. Liigan ja Mestiksen välillä tuota ei ikävä kylä pääse syntymään. Tämän tosiasian on hyväksynyt myös kannattamasi seuran johto. Mestiksessä on 2-3 seuraa jotka haluavat Liigaan. Sport on yksi noista ja ymmärtää että nyt on se mahdollisuus, ei pudottamalla ketään vaan auditoinnin kautta. Tämän on julkisuudessa myöntänyt myös Heikki Hiltunen.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Olen kyllä. Olen jopa seurannut ja seuraan edelleen kilpaurheilua. Liigan ja Mestiksen välillä tuota ei ikävä kylä pääse syntymään. Tämän tosiasian on hyväksynyt myös kannattamasi seuran johto. Mestiksessä on 2-3 seuraa jotka haluavat Liigaan. Sport on yksi noista ja ymmärtää että nyt on se mahdollisuus, ei pudottamalla ketään vaan auditoinnin kautta. Tämän on julkisuudessa myöntänyt myös Heikki Hiltunen.

Saan kai toki olla edelleen itse sitä mieltä mitä olen?
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Vastasin vain kysymykseesi perustelujen kera.

Pääsi spontaani hah "perusteluidesi" kohdalla. Perustelusi ovat siis se, että Liiga-jengit ja - samalla tavalla omaa persettään ajattelevat - 2-3 Mestis-jengiä ajattelee näin. Onpa perustelut!

Joukkueurheilun määritelmä sisältää mielestäni joukkueiden keskinäisen kamppailemisen. Nyt Liiga ei kamppaile urheilullisesti alhaalta tulevaa haastajaa vastaan. Vaikka ko. toimintamalli on käytössä liki jokaisessa eurooppalaisessa palloilusarjassa. Lopputulos on toissijainen asia. Mahdollisuus pitäisi olla ja sitä tässä ollaan penäämässä.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pääsi spontaani hah "perusteluidesi" kohdalla. Perustelusi ovat siis se, että Liiga-jengit ja - samalla tavalla omaa persettään ajattelevat - 2-3 Mestis-jengiä ajattelee näin. Onpa perustelut!

Joukkueurheilun määritelmä sisältää mielestäni joukkueiden keskinäisen kamppailemisen. Nyt Liiga ei kamppaile urheilullisesti alhaalta tulevaa haastajaa vastaan. Vaikka ko. toimintamalli on käytössä liki jokaisessa eurooppalaisessa palloilusarjassa. Lopputulos on toissijainen asia. Mahdollisuus pitäisi olla ja sitä tässä ollaan penäämässä.

Täytyy nyt verran muistuttaa, että kun liiga oli tässä muutaman vuoden auki niin siitä seurasi mieletön kitinä mestisväen toimesta. Koettiin epäreiluksi kun pitäisi voittaa ylivoimainen vastustaja paras seitsemästä sarjassa. Mestisväen keskuudessa oli vielä harhaluulo että liiga on päättänyt heidän sarjasysteeminsäkin niin ettei voittaminen ole mahdollista.

Vaadittiin siis helpotuksia ja kun niitä tuli ja vielä niin ettei täydy voittaa, kuten toiveissa oli, alkoi uusi kitinä, suoranainen itkuhan pääsi monelta auditoinneista kun ei voida olla varmoja pääseekö itse nousemaan vai nouseeko naapuri.

Karsintasarjamallin voi tyrmätä täysin, koska jokainen ymmärtää mitä tapahtuisi jos Mestiksen kakkonen nousisi ja ykkönen jatkaisi metsistä. Sitä ei Mestiksen kannattajat kestäisi. Siis vaikka nuo viimeisten karsintaotteluiden mahdolliset sopuottelut jätettäisiin laskuista ei sitä pystyttäisi tekemään.

Suoraan sanottuna mikään ei ole hyvä. Siis ihan sama mitä tekee liitto tai liiga. Aina tirautetaan itku jos oma suosikki ei saa ylimääräisiä helpotuksia. Jos helpotuksia on tulossa, pitäisi ainakin olla varmuus ettei kaveri saa sitä.

Paras vaihtoehto mestisläisille tuntuisi olevan äänestys putoajasta ilman nousijaa. Vai olisiko sekin syytä auditoida? Niin tai näin, tulisi itku mestispuolelta.

Olisiko karsinnat jätetty jos ei olisi tullut niin paljon vastustusta mestispuoleltakin? En tiedä, mutta voi olla että niihin ei oltaisi voitu koskea. Tästä tuskin kenelläkään on faktaa, mutta tämä oli oma arvioni.
 

Apa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara,NFL,jalkapallo ja persoonat
Zaarilla melkoiset yleistämiset. Suuri osa Mestistä seuraavasta massasta oli varmasti karsintojen kannalla hyväksyen ne sellaisenaankin, mitä ne nyt muutaman vuoden kerkesi olemaan. Jos muutama ihminen täällä tai Tami julkisuudessa penää esim. kotietua Mestiksen voittajalle karsintoihin, niin se ei tarkoita sitä, että suuri massa olisi samaa mieltä.

Väittäisin myös, että suurin osa olisi myös karsintasarjan kannalla (esim. 2+2), ja nyt en ymmärtänyt sitä, että miksi kukaan oikein itkisi, jos Mestiksen kakkonen nousisi? Saat niitäkin suurennuslasin kanssa etsiä. Meillä täällä Mestiksessä katos haluttaisiin uskoa puhtaaseen urheiluun ja tulokset ratkaiskoon nousijan. Sitä on nähtävästi erittäin vaikea uskoa suuressa ja mahtavassa Liigassa ja heidän kannattajien keskuudessa.
 

KooPee

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kai se nyt aiheuttaa katkeruutta jos 14 liigaseuran tulot on yli 10 kertaa suuremmat kuin kaikkien muiden suomalaisten jääkiekkoseurojen tulot yhteensä, varsinkaan kun nämä tulot eivät ole liigaseurojen omaa ansiota vaan seuraus suljetusta järjestelmästä.
 
Juuri näin. Jos liiga olisi aina ollut auki nämä loppukauden kuppausjoukkueet olisivat jättäneet rosterin tyhjentämisen väliin, jolloin talous olisi ollut kuralla tai sitten tehneet sen ja mahdollisesti tippuneet. Sulkemisella haluttiin turvata paskasti pyöritettyjen seurojen toiminta ja näin tehdään vieläkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös