Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 043 489
  • 5 672

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Aivan mahtava kirjoitus Ilkka Palomäeltä. Tuosta tekstistä voisi monet päättäjät ottaa vinkkiä. Mutta valitettavasti tilanne SM-Liigan ja Mestiksen välillä on jo nyt todella huono, joten uskon että Suomessa ei tulla koskaan näkemään kyseistä karsintamallia. Joku 2 Liigasta ja 2 Mestiksestä voisi kuulostaa hyvältä mallilta karsia. Siis tarkoitan tuolla huonolla sitä, että erot sarjojen välillä päästettiin aivan liian suureksi, kun SM-Liiga suljettiin. Aivan mahdoton tuota eroa on kuroa enää kiinni, jos ei tehdä todella suuria muutoksia molempiin sarjoihin. 12 (SM-liiga) ja 10 (Mestis) olisi sopivat joukkuemäärät. Mutta tähän suuntaan homma ei tule koskaan muuttumaan. No ei tarvitse ihmetellä syytä, miksi Ruotsi on jääkiekossa huomattavasti kehittyneempi maa kuin Suomi. Bisnes on bisnestä. Valitettavasti.
 

upnorth24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rovaniemen Kiekko, Rebels Rovaniemi
Täälläkin on helppoa yhtyä Palomäen kolumnin kehuihin, vaikka itse mainitsin täysin samat asiat kirjaimellisesti eräässä jatkoajan ketjussa pari kuukautta sitten. Tästä huolimatta mallina paras olisi minunkin mielestä, 10+10+16 liiga+mestis+suomisarja malli, josta tällä hetkellä löytyy vain suomisarjan osalta oikea malli ensi kaudelle. Lisäksi laittaisin liigaseurojen kokoonpanoille rajoitteet sen suhteen ettei siellä voi pitää sopimuspelaajien listalla yli 25 äijää, vaan sen ulkopuolella on käytettävä omia junioreita jos paketti hajoaa tai palkattava loppukaudeksi korvaava pelaaja. Mestiksessä seurat eivät saisi pitää listoillaan missään vaiheessa yli 3 vuokralla olevaa pelaajaa. Tämä lopettaisi pelaajarallin näiden kahden välillä ja luonnollisesti samat säännöt pätisivät mestiksen ja suomisarjan välillä.
 

Shearer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
YLE:n toimittajalta hyvä kirjoitus. Itse olen puhunut samoista asioista jo vuosia.

Lisätään Ekman-Larsson vs. Granlund vertailuun vielä se, että U20-kisoissa oli Suomella SM-liigan tähtitason pelaajia vuodenvaihteessa ja Leijonat löysivät lopulta itsensä tylysti karsintasarjasta, jonka onneksi selvittivät.

Kertoo sekin jotain liigan nykytasosta vaikka ei ihan kaikkea tietenkään.

Luultavasti lähes kaikki ovat samaa mieltä Palomäen kanssa, mutta toteutus onkin kokonaan toinen juttu. 10+10 sarjat olisi paras ratkaisu.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mutta olenko ymmärtänyt väärin vai ollaanko Ruotsissakin luopumassa tästä 2+4 mallista?

Siitä on keskusteltu. Jotta pelattas pleijarit Suomen tapaan paras 7. Mitään ei ole päätetty. Elitserienin sulkemisestakin on puhuttu kauden 2014jälkeen kun tv rahat nousee, ja liigaa laajennettas kahdella joukkueella... mutta puheiden asteella ne ruottissa ovat
 

Steus

Jäsen
Tämä aihe pullahtelee pintaan parin kuukauden välein jonkin lehtiartikkelin jälkeen ja aina tulee samat argumentit, harvemmin mitään uutta. Toki Mestis-fanille sopisi vallan mainiosti tuollainen suuremman nousumahdollisuuden tarjoava systeemi, mutten näe sitä täysin toimintakelpoisena.

Miksi olen itse välisarjaa vastaan?

1) Se aiheuttaa mahdollisesti jojo-efektin sarjojen välille. Tämän kanssa voin itse elää, mutta voivatko seurat ja niiden talous? En tiedä, pohdin vain.

2) Suomessa on liigan lisäksi suuria seuroja Sport, KooKoo, TUTO, Jukurit & varauksella Jokipojat. Mistä pelaisivat SaPKo, Hokki, Peliitat, yms. Entäpä Suomi-sarjan joukkueet? Itse kunnioitan RoKin herättämää kiinnostusta kotiseudullaan ja uskoisin sillä olevan hyvät mahdollisuudet nousta Mestikseen mahdollisesti jo kolmen vuoden sisällä. Lisäksi Rovaniemellä on mahdollisuus vielä suurempaan kasvuun, liigajoukkueeksi asti. Vuosiahan se vaatisi, mutta potentiaalia on, mutta sitten tulevat Titaanit, PYRYt, KeuPat, FPS:sät ja vastaavat. Näillä joukkueilla sitä potentiaalia liigaan asti ei ole, heidän tavoitteensa lienevät vain Mestiksessä, jonka mehukannu olisi heille aivan eri luokkaa, kuin esimerkiksi Sportille. Farmeista en tässä yhteydessä jaksa erikseen höpöttää, totean vain niiden olevan perseestä.

3) Jääkiekko on bisnes. Sauna on kuumana ja viini virtaa. Niin kauan kun Hannu Kapasen kaltaisia persläpejä löytyy sanakirjasta termin "suomalaiset kiekkovaikuttajat" alta, ei välisarjaa ole tulossa.

4) Mestis-joukkueet eivät ole valmiita liiga-tasolle - vielä:
a) Ongelmia löytyy Mestiksen omasta organisaatiosta, jo kuva Sirviön kaltaisesta palkannostajasta saa meikäläiselle sen kuuluisan banaanin otsaan.
b) Junnusarjat ja niiden tämänhetkinen systeemi on Mestis-joukkueita vastaan. Juniori, joka tahtoo oikeasti kehittyä ja jahdata NHL-unelmaa, ei yksinkertaisesti voi jäädä esim. Jukurien junioriorganisaatioon, koska siellä ei saa alleen tarpeeksi kovia pelejä. On pakko siirtyä organisaatioon, jossa voi pelata ikäluokkansa parhaita vastaan, ts. SM-liigajoukkueen leipiin. Tätä kautta ei palata enää Mestis-joukkueeseen, paitsi ehkä käymään kaudeksi (aikuisten pelit ja sitä rataa) - tavoitteena on liigapaikka. Sen puoleenhan liiga-junnuissa onkin kiva pelata, että silloin saa helpommin kokeilupaikkoja liigassa kuin Mestis-klubin junnuna.
c) Mestis-organisaatioiden puuhastelu. Esimerkkejä:
Miten vittu Vantaalla ei saada kiekkoseuraa pyörimään talouden puolella? Mitä vittua? Nyt sinne on sitten tulossa niitä korealaisia neekereitä, kun ei itse osattu hommaa hoitaa. Great effin job. Sportin ketjussa puhutaan yhdestätoista johtajasta organisaation leivissä, samaan aikaan kauden tulos oli joko jäämässä tappiolliseksi, tai ainakin jäämässä tavoitteista. Mikä meni vikaan? Eräs savonlinnalainen joukkue on tuottanut aika paljon nimimiehiä, jotkut pelaavat ihan rapakon takanakin. Nykyään joukkue on sanallasanoen paska + HMV. En kuullut koko seurasta mitään erikoista koko kauden aikana. Siellä puhallellaan muniin ja koitetaan päästä pleijareihin pikkuhiljaa. MISSÄ ON TEKEMISEN MEININKI?

Enpä jaksa enempiä kirjoitella tuolle saralle. Tekemisen meininkiäkin toki sarjassa on voisin lätkätermein sanoa, että ETEENPÄIN ON MENTY joissakin organisaatioissa. TUTO, KooKoo (pl. alkukausi), Jukurit, Hokki. En jaksa perustella.

No mitä vittua minä täällä kitisen, enkä tarjoa mitään ratkaisumallia? Paska jätkä. Välisarja voisi olla toimiva joskus 10 vuoden päästä, mikäli sarjojen välistä tasoeroa onnistutaan jatkuvasti kuromaan kiinni.

Vaihtoehtoinen mallini olkoon vaikkapa 14+12. Liigassa 11-14 & 12-13 pelaavat vastakkain, häviäjät pelaavat karsinnoissa. Liigan runkkarin paskin karsija saa vastaansa Mestiksen kärjen, paremmin r:ssa pärjännyt saa vastaan Mestiksen ns. heikomman karsijan. To it this way Liigakin pysyy jotakuinkin kiinnostavana loppuun asti. Tai sitten ei. Joku voi kehittää jonkun kivan tavan saada esiin Mestiksen kaksi kovinta joukkuetta tuohon aisapariksi. Ehtona se, että pienemmilläkin Mestis-seuroilla tulee olla mahdollisuus voittaa jotain.
 

Astna One

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool, ManU, Real Madrid, Barcelona
Hyvä kirjoitus Ylen toimittajalta.

Sekä SM-liigaorganisaation että Kummolan organisaation tyypillinen piirre on se että toiminnan kehitys pöhöttyy. Ollaan tyytyväisiä nykytilanteeseen eikä enää kehitetä toimintaa.

Vaikka jollakin SM-liigan häntäpään joukkueella menee toiminta perseelleen sekä pelillisesti että organisaatiollisesti, aina voidaan odotella tulevia kausia. Tuollainen toiminta on amatöörien puuhastelua. Todellisessa kilpailutílanteessa, esim. usean joukkueen karsintasarjan uhan alla myös häntäpään joukkueiden pitää antaa kaikkensa, jotta välttyvät putoamiselta.

Sama pätee myös liike-elämän puolella. Ei mikään firma voi jämähtää paikalleen, muussa tapauksessa kilpailijat menevät ohi. Ainoastaan monopoliasemassa olevat firmat saavat kaikessa rauhassa puuhastella.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Liiga on tällä hetkellä auki, mutta nyt kun näyttää siltä ettei Jukurit pysty vastaamaan Ilvekselle, alkaa tämä jokaisena keväänä tutuksi tullut itkeminen sarjasysteemistä.
Karsintasarjoja ei voida pitää, kun Mestiksessä ei ole tarpeeksi joukkueita, joilla olisi halua ja kykyä nousta. Tästä seuraa ne turhat pelit, joista on jo kerrottu moneen kertaan. Mestiksen puolella väki ei vaan halua ymmärtää sitä tosiasiaa, ikävä kyllä.
Joku ylempänä kuvaili Ylen kirjoitusta mahtavaksi. Eihän se ollut muuta kuin fanipojan unelmien raapustamista, mutta täällä se on sen tähden mahtava kun monella on sama unelma, vaikkei se ole lainkaan realistinen.
Tuo kirjoitus ei pitänyt sisällään mitään Suomen kiekkoilun tasoa nostavaa juttua. Mestis ei kiinnosta juuri ketään, mutta näköjään niitäkin vähiä kiinnostuneita auttaisi jos liigakin pilaisi toimintansa samalle tasolle.
10 joukkuetta liigassa= 7 peliä jokaista vastaan. Jaksaisiko sitä yleisö syttyä? Tuskinpa. Pelien vähennyskään ei ole realistista, joten tuollako sitten mentäisiin?

Mestiksestä noustaan kabinetilla tai sillä että joku rahamies päättää satsata johonkin joukkueeseen kunnolla.
 

everon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, KHL Jokerit, sympatiat Kärpät
Karsintasarjoja ei voida pitää, kun Mestiksessä ei ole tarpeeksi joukkueita, joilla olisi halua ja kykyä nousta. Tästä seuraa ne turhat pelit, joista on jo kerrottu moneen kertaan. Mestiksen puolella väki ei vaan halua ymmärtää sitä tosiasiaa, ikävä kyllä.

Minusta tuntuu, että sinä et halua ymmärtää erästä tosiasiaa. Lueppas vaikka udestaan ihan ajatuksella se ylen toimittajan kirjoitus.

Lainataansieltä vaikka pieni pätkä:

"Yksi merkittävä asia tasoerojen pienuudessa on se, että Ruotsissa Allsvenskan-joukkueilla on realistinen mahdollisuus nousta"

Tuossapa tuo. Et sinäkään ole niin tyhmä, ettet tajuaisi, että esim. meillä Vaasassa paikallinen yrityselämä lähtisi tukemaan Sportin nousutavoitetta ihan eri tavalla ja aivan erialisella innolla, jos nousumahdollisuuden voisi nähdä jotekin realistisena. Sitähän se ei tässä muodossaan todellakaan ole.

Väitän, että ruotsin mallilla Sport pelaisi tällä hetkellä liigaa.
 

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo

Kirjoitat pelkästään siitä, mikä tilanne on nyt. Sarjajärjestelmiä kehitettäessä pitäisi enemmän hakea sitä, millainen liiga ja Mestis palvelevat suomalaista jääkiekkoa parhaiten pitkällä aikavälillä. Sarjojen tasoerot kyllä suurenevat tai kapenevat sen mukaan, millaisella järjestelmällä lajia päätetään Suomessa pelata.

Toivottavaa olisi, että mahdollisimman monella paikkakunnalla kiekkoa voitaisiin pelata (järjestelmän estämättä) niin ammattimaisella organisaatiolla ja niin suurelle yleisölle kuin mahdollista. Jos väittää niin olleenkin, ei ymmärrä Mestiksen viime vuosien tilanteesta mitään.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...nyt kun näyttää siltä ettei Jukurit pysty vastaamaan Ilvekselle, alkaa tämä jokaisena keväänä tutuksi tullut itkeminen sarjasysteemistä.
...

Näyttääkö? Vai toivotko vain että näyttää? Näitkö perjantain ottelun ja siinä jotain suunnatonta tasoeroa jonka perusteella voidaan tämän kevään karsinnat lopettaa yhteen otteluun (ihan mielenkiinnosta kysyn, kun tähän mennessä sellaista eroa ei ole, paria kiivainta Ilves-fanboyta ja yhtä toimittajaksi itseään tituleeraavaa provoilijaa lukuunottamatta, kukaan ottelua seurannut kyennyt näkemään)?

Karsintajärjestelmästä keskusteleminen keväällä on suht luonnollista, kun keväisin ne karsinnat kuitenkin pelataan ja täten ovat muutenkin tapetilla. Nykyinen järjestelmä on huono sen takia, koska karsintoihin pääseminen Mestiksen puolelta on kuitenkin liian suurelta osalta kiinni onnesta ja ns. päivän kunnosta. Finaalisarja on mahdollista ryssiä ylivertaisella materiaalilla (esim. Jukurit - Sport keväällä 2011) naapurin ylipelatessa ja pomppujenkin mennessä heille. Karsijan ratkaiseminen pelkän runkosarjasijoituksen perusteella olisi parempi systeemi ja siihen voitaisiin siirtyä pelkästään Mestiksen puolella tapahtuvin toimenpitein. Sarjassa pelaavat joukkueet eivät toisaalta tähän halunne enimmiltä osin ryhtyä, sillä loppukauden mielenkiinto tulisi olemaan taputeltu aivan terävin kärki ja toisaalta häntäpää poislukien viimeistään tammikuussa.

Karsintasarjaa ei olla saamassa Suomeen (ainakaan Ruotsin mittakaavassa), mutta josko joku sellainen systeemi, jossa runkosarjan 2 parasta pelaisi Liigan kahta heikointa vastaan paras seitsemästä -sarjat ja Mestiksessä sijat 3-6/10 pelaisivat pleijjarit ja 11-12 karsisivat puolestaan Suomi-sarjan parhaimmistoa vastaan?
 

Steus

Jäsen
Mestis ei kiinnosta ketään, mutta aina kun Mestis esiintyy jotenkin mediassa tai JA:lla on pikkuisenkin enemmän puhetta jostain mestikseen liittyvästä, niin Zaari laukkaa paikalle provoilemaan ja laukomaan mustavalkoisuuksia. zzZZZzzzz... luulisi tuollaisen käyvän tylsäksi pidemmän päälle.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Näyttääkö? Vai toivotko vain että näyttää? Näitkö perjantain ottelun ja siinä jotain suunnatonta tasoeroa jonka perusteella voidaan tämän kevään karsinnat lopettaa yhteen otteluun (ihan mielenkiinnosta kysyn, kun tähän mennessä sellaista eroa ei ole, paria kiivainta Ilves-fanboyta ja yhtä toimittajaksi itseään tituleeraavaa provoilijaa lukuunottamatta, kukaan ottelua seurannut kyennyt näkemään)?

Karsintajärjestelmästä keskusteleminen keväällä on suht luonnollista, kun keväisin ne karsinnat kuitenkin pelataan ja täten ovat muutenkin tapetilla. Nykyinen järjestelmä on huono sen takia, koska karsintoihin pääseminen Mestiksen puolelta on kuitenkin liian suurelta osalta kiinni onnesta ja ns. päivän kunnosta. Finaalisarja on mahdollista ryssiä ylivertaisella materiaalilla (esim. Jukurit - Sport keväällä 2011) naapurin ylipelatessa ja pomppujenkin mennessä heille. Karsijan ratkaiseminen pelkän runkosarjasijoituksen perusteella olisi parempi systeemi ja siihen voitaisiin siirtyä pelkästään Mestiksen puolella tapahtuvin toimenpitein. Sarjassa pelaavat joukkueet eivät toisaalta tähän halunne enimmiltä osin ryhtyä, sillä loppukauden mielenkiinto tulisi olemaan taputeltu aivan terävin kärki ja toisaalta häntäpää poislukien viimeistään tammikuussa.

Karsintasarjaa ei olla saamassa Suomeen (ainakaan Ruotsin mittakaavassa), mutta josko joku sellainen systeemi, jossa runkosarjan 2 parasta pelaisi Liigan kahta heikointa vastaan paras seitsemästä -sarjat ja Mestiksessä sijat 3-6/10 pelaisivat pleijjarit ja 11-12 karsisivat puolestaan Suomi-sarjan parhaimmistoa vastaan?

Olen jo aiemmin sanonut että toivon Mestiksestä tulevan joukkueen, joka tosissaan haastaa ja mahdollisesti jopa tiputtaa liigan viimeisen, eli toiveistani on tässä turha höpöttää. Eikä karsintoja pidä lopettaa koskaan, mutten todellakaan halua että merkityksettömät pelit tulisi olemaan ratkaisu siihen putoaako vai nouseeko joku. Nyt on kaksi joukkuetta karsimassa ja jos Jukurit voittaa, nousee se liigaan. En ole mitenkään edes sitä vastaan että liigan 13. pelaisi Mestiksen 2. vastaan ja viimeinan ja ensimmäinen keskenään paras seitsemästä sarjan. Se olisi jopa hienoa, mutta sarjoissa tulee merkityksettömiä pelejä ja oman edun mukaisia tappioita. Vai meinaako joku että Mestikseen jäävät seurat haluaisi mieluummin pelailla vaikka Jukureita, kuin Ilvestä vastaan? Minä väitän että Ilvestä vastaan ja se tulisi näkymään pelituloksissa.
Parhaiden pitää pelata liigassa ja heikompien Mestiksessä, eikä nousun pidä olla mikään automaatio, eikä edes helppo. Sen eteen pitää tehdä töitä ja panostaa. Liigassakin on rahamiehiä joukkueiden takana ja se taitaa olla kabinetin lisäksi ainoa tapa, jolla nousu on mahdollista toteuttaa.
Mitäs tykkäisitte liigasta, jossa pelaillaan 7 kertaa samaa vastustajaa vastaan kaudessa?
Mestiksen ongelmia ei pidä lähteä korjaamaan sillä että pilataan liigakin. Siihen pitää löytää omat lääkkeet.
 

upnorth24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rovaniemen Kiekko, Rebels Rovaniemi
Liiga on tällä hetkellä auki, mutta nyt kun näyttää siltä ettei Jukurit pysty vastaamaan Ilvekselle, alkaa tämä jokaisena keväänä tutuksi tullut itkeminen sarjasysteemistä.
Karsintasarjoja ei voida pitää, kun Mestiksessä ei ole tarpeeksi joukkueita, joilla olisi halua ja kykyä nousta. Tästä seuraa ne turhat pelit, joista on jo kerrottu moneen kertaan. Mestiksen puolella väki ei vaan halua ymmärtää sitä tosiasiaa, ikävä kyllä..

Et selkeästi löytänyt Palomäen kolumnin tärkeintä viestiä. Kyse ei ole siitä etteikö tasoeroa olisi, vaan miksi sitä on ja miten se voidaan kuroa umpeen kehittäen koko lajia tässä maassa. Palomäen pointit pelaajakehityksen suhteen Ruotsi vs. Suomi asettaa tarpeeksi selkeästi esille ne syyt, miksi tätä meidän liigadominoivaa sarjajärjestelmää pitäisi objektiivisesti arvioida uudestaan muutenkin kuin saavutetut edut huomioiden.

Joku ylempänä kuvaili Ylen kirjoitusta mahtavaksi. Eihän se ollut muuta kuin fanipojan unelmien raapustamista, mutta täällä se on sen tähden mahtava kun monella on sama unelma, vaikkei se ole lainkaan realistinen.
Tuo kirjoitus ei pitänyt sisällään mitään Suomen kiekkoilun tasoa nostavaa juttua. Mestis ei kiinnosta juuri ketään, mutta näköjään niitäkin vähiä kiinnostuneita auttaisi jos liigakin pilaisi toimintansa samalle tasolle.
10 joukkuetta liigassa= 7 peliä jokaista vastaan. Jaksaisiko sitä yleisö syttyä? Tuskinpa. Pelien vähennyskään ei ole realistista, joten tuollako sitten mentäisiin?.

En käsitä tätä argumentointia. Nyt jo liigassa pelataan ties kuinka monta kertaa jokaista joukkuetta vastaan ja siihen päälle vielä kaikki tuulesta temmatut "revanssi" ym viikonloput, joten joukkumäärän vähentäminen ei tätä kuviota muuttaisi juuri nimeksikään, kun todennäköinen ratkaisu olisi 6x9 eli 56 peliä. Mestis kiinnostaisi huomattavasti enemmän jos 4 nykyisestä liigaseurasta olisi siellä Sportin, KooKoon, TuTon, Jukureiden, SaPKon ja Peliittojen seurana. Vastaavasti alaspäin valuneet Mestisseurat nostaisivat valtakunnallisena pelattavan Suomisarjan kiinnostusta. Yleisömäärien kasvu nähtäisiiin varmasti kautta linjan.

Mestiksestä noustaan kabinetilla tai sillä että joku rahamies päättää satsata johonkin joukkueeseen kunnolla.

Tämä monopoliajattelu tuhoaa pikkuhiljaa koko jääkiekon suosion Suomessa, mikäli radikaaleja muutoksia ei oikeasti aleta tekemään. Liigaseuroille ei pitäisi antaa mahdollisuutta hoitaa asioitaan huonosti, sillä että ne pysyvät joka tapauksessa liigassa vaan avoimempi sarja takaisin jatkuvan kilpailun paikasta tämän maan jääkiekon pääsarjatasolla ja sitä kautta lajia kehitetään eteenpäin meidän kannattajien iloksi.
 

JoKP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kabinettiurheilua vastustavat joukkueet
Valtakunnanykkösmedia Ylen toimittaja Palomäeltä elämänsä paras kirjoitus Suomalaisesta jääkiekosta ja sen vinoutuneesta sarjasysteemistä. Lukiessa tuli mieleen, että ihan kuin omia ajatuksia lukisi. Kerrassaan mahtavaa tekstiä ja joka sana totta.

MUUTOSTA JA RÖTÖSHERRAT KURIIN!...Tuumas Vennamo jo aikoinaan.

-It`s only rock`n roll, but i like it-
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Et selkeästi löytänyt Palomäen kolumnin tärkeintä viestiä. Kyse ei ole siitä etteikö tasoeroa olisi, vaan miksi sitä on ja miten se voidaan kuroa umpeen kehittäen koko lajia tässä maassa. Palomäen pointit pelaajakehityksen suhteen Ruotsi vs. Suomi asettaa tarpeeksi selkeästi esille ne syyt, miksi tätä meidän liigadominoivaa sarjajärjestelmää pitäisi objektiivisesti arvioida uudestaan muutenkin kuin saavutetut edut huomioiden.

Kyllä minä tiedän että suljettu liiga lisäsi tasoeroja, mutta yhden paskan päätöksen tähden ei kannata tehdä toista, koska se ei poista sitä ensimmäistä.
Ruotsissa alemmalla tasolla on ison budjetin joukkueita ja tuo mahdollistaakin sitä sarjaa, mutta meillä on korkeintaan viisi seuraa, jotka edes tulevaisuudessa haaveilevat paikasta liigassa, joten sarjassa ei olisi mitään järkeä. Näistäkin kolmella ne taitaa olla vain ja ainoastaan haaveita, kuten tämän vuotisella karsijalla näin esimerkiksi. Tosiasiassa taitaa olla vain kaksi, joille tuo on realistista tulevan kymmenen vuoden aikavälillä.
Jos liigaa taas kavennettaisi ja pelattaisiin kymmenellä, tulisi liian monta kertaa sama vastustaja ja se söisi mielenkiintoa=yleisöä. Tästä taas seuraisi kassaongelmia pidemmän päälle.
Ymmärrän että Mestisjoukkueiden fanit haluavat oman joukkueensa nousemaan, mutta se ei ratkea näillä karsintasarjoilla ja muilla keinotekoisilla helpotuksilla. Siihen pitää oikeasti satsata rahaa, vaikka se karulta kuulostaa.
 

cashew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
mutta meillä on korkeintaan viisi seuraa, jotka edes tulevaisuudessa haaveilevat paikasta liigassa

Siinä kintaalla jaksaako lähteä tähän keskusteluun vääntämään. Mutta lähden nyt kuitenkin. Kun niitä liigapaikkaa haaveilevia joukkueita tulee nyky-liigasta neljä lisää, niin onkin jo melkein koko 10 joukkueen Mestiskin täynnä tavoitteellisia organisaatioita. Tuossa vaiheessa väitän että tuo viimeinenkin tavoitteellinen organisaatio löytyy aika nopeasti.

Vaikea nähdä miksi tämä ainakaan heikentäisi suomalaisen kiekkoilun tasoa...
 

upnorth24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rovaniemen Kiekko, Rebels Rovaniemi
Kyllä minä tiedän että suljettu liiga lisäsi tasoeroja, mutta yhden paskan päätöksen tähden ei kannata tehdä toista, koska se ei poista sitä ensimmäistä.

Eli huonon päätöksen ja siitä seuranneiden pahenevien vaikutusten poistamiseksi ei kannata ottaa mallia naapurista, missä kilpailu pääsarjapaikoista on ihan oikeasti tehnyt allsvenskanista ja paikallisesta Division I paljon kiinnostavampia ja sitä kautta elinkelpoisempia.

Ruotsissa alemmalla tasolla on ison budjetin joukkueita ja tuo mahdollistaakin sitä sarjaa, mutta meillä on korkeintaan viisi seuraa, jotka edes tulevaisuudessa haaveilevat paikasta liigassa, joten sarjassa ei olisi mitään järkeä. Näistäkin kolmella ne taitaa olla vain ja ainoastaan haaveita, kuten tämän vuotisella karsijalla näin esimerkiksi. Tosiasiassa taitaa olla vain kaksi, joille tuo on realistista tulevan kymmenen vuoden aikavälillä..

Puhut edelleen nykytilanteesta ilman, että ajattelet asiaa sen kautta jos sarjajärjestelmää (liiga, mestis ja suomisarja) kokonaisuudessaan muutettaisiin. Siinä tilanteessa Mestiksessä olisi myös 4 nykyistä liigaseuraa, joten ääni kellossa voisi olla erilainen ja liigakelpoisia seuroja olisi vähintään 10 siinä Mestiksessä. Nykytilanteesta en väitä itse edes vastaan, koska liigan määritelmän mukaan nousukelposia seuroja ei ole eikä tule, vaan tällä menolla koko toiseksi korkein sarjataso näivettyy taas mehukannusarjaksi.

Jos liigaa taas kavennettaisi ja pelattaisiin kymmenellä, tulisi liian monta kertaa sama vastustaja ja se söisi mielenkiintoa=yleisöä. Tästä taas seuraisi kassaongelmia pidemmän päälle.
Ymmärrän että Mestisjoukkueiden fanit haluavat oman joukkueensa nousemaan, mutta se ei ratkea näillä karsintasarjoilla ja muilla keinotekoisilla helpotuksilla. Siihen pitää oikeasti satsata rahaa, vaikka se karulta kuulostaa.

Ensimmäinen väitteesi ei ole perusteltavissa, koska kuten sanoin liigajoukkueet ovat pelanneet lisääntyvissä määrin samoja vastustajia vastaan ilman suurempaa vaikutusta yleisömääriin. Ja nyt voi kertoa minulle ja meille kaikille Mestiksestä huolissaan oleville, miksi helvetissä joku syytäisi rahaa sarjaan, missä se nousu-unelman tavoittelu on tehty monopolia pyörittävien tahojen toimesta lähtökohtaisesti niin vaikeaksi, että investoinnin suhteen voidaan puhua miljoonista ilman lopullisia takeita edes siitä, että nousun annettaisiin tapahtua kun se urheilullisesti saavutettaisiinkin.
 

Vetomuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Toronto Maple Leafs
Ymmärrän että Mestisjoukkueiden fanit haluavat oman joukkueensa nousemaan, mutta se ei ratkea näillä karsintasarjoilla ja muilla keinotekoisilla helpotuksilla. Siihen pitää oikeasti satsata rahaa, vaikka se karulta kuulostaa.

Karsintasarja nyt ei todellakaan ole mikään keinotekoinen helpotus, vaan urheilua aidoimmillaan ja puhtaimmillaan. Suljettu liiga, jossa seurat saavat pysyvän mandaattipaikan turvin perseillä vuodesta toiseen- se jos mikä on keinotekoinen farssi jossa urheilun pyhimmät arvot uhrataan rahalta haisevan hyvävelikerhon alttarilla.

Urheilu on kilpailua. Liigan sulkeminen aikoinaan oli päätös, joka tappoi kilpailun suomalaisesta jääkiekosta. Vain sen seurauksena Mestikseen on päässyt pesiytymään liigajoukkueille huoraavia farmeja. Nykyinen karsintajärjestelmä on tyhjää parempi, mutta sekään ei ole aito niin kauan kuin Mestiksessä on ylöspäin pyrkimättömiä farmiseuroja, joiden määrä tullee vain kasvamaan lähivuosina ellei mitään muutoksia tehdä. SM-Liigalle on annettu käsittämätön, urheilullisuudelle pyllistävä diktaattorivalta suomalaisessa kiekossa. Ainoa ratkaisu kilpailun palauttamiseksi suomalaiseen jääkiekkoon on liigan supistaminen (jotta Mestikseen saadaan lisää tavoitteellisia seuroja), farmijoukkueiden heittäminen hiuksista vittuun Mestiksestä ja avoimen ja tasapuolisen karsintajärjestelmän luominen. Alkuun tämä vaatii tietysti kovia toimenpiteitä ja aiheuttaa suurta tuskaa ainakin liigassa, mutta se on yksinkertaisesti tehtävä.

Urheilun on palattava urheiluun.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ymmärrän että Mestisjoukkueiden fanit haluavat oman joukkueensa nousemaan, mutta se ei ratkea näillä karsintasarjoilla ja muilla keinotekoisilla helpotuksilla. Siihen pitää oikeasti satsata rahaa, vaikka se karulta kuulostaa.
Kyllä. Eli parhaassa jäjestelmässä alemman sarjan paras nousisi suoraan ilmaan mitään typeriä karsintoja. Nyt kun nousu-uhkaa ei ole, ei taloutta tarvitse laittaa kuntoon koskaan, koska ylös ei pääse. Jos taas nousu olisi automaatio, olisi kärkeä häättyttelevien pakko panostaa myös organisaation kehittämiseen. Jääkiekon systeemi on ihan älytöntä yritystä keksiä pyörää uudelleen. Tämä jääkiekon "uus"pyörä ei toimi. Sen sijaan muissa palloilulajeissa paras nousee, huonoin putoaa ja järjestelmä toimii paremmin kuin junan vessa.
Ei keksitä pyörää uudelleen, ei ainakaan näin monimutkaista. Järki käteen ja joku joukkue vaihtamaan sarjatasoa joka vuosi.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä. Eli parhaassa jäjestelmässä alemman sarjan paras nousisi suoraan ilmaan mitään typeriä karsintoja. Nyt kun nousu-uhkaa ei ole, ei taloutta tarvitse laittaa kuntoon koskaan, koska ylös ei pääse. Jos taas nousu olisi automaatio, olisi kärkeä häättyttelevien pakko panostaa myös organisaation kehittämiseen. Jääkiekon systeemi on ihan älytöntä yritystä keksiä pyörää uudelleen. Tämä jääkiekon "uus"pyörä ei toimi. Sen sijaan muissa palloilulajeissa paras nousee, huonoin putoaa ja järjestelmä toimii paremmin kuin junan vessa.
Ei keksitä pyörää uudelleen, ei ainakaan näin monimutkaista. Järki käteen ja joku joukkue vaihtamaan sarjatasoa joka vuosi.

Jos tälläinen olisi käytössä jo tällä kaudella, nousisi sieltä joukkue joka jäänee Ilveksen jalkoihin karsinnoissa, eikä kiinnosta edes Mikkelissä. Vaikea nähdä mitään hyötyä tuosta.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kertoo sekin jotain liigan nykytasosta vaikka ei ihan kaikkea tietenkään.
Jenkit oli karsintasarjassa vuotta aikaisemmin Suomen mennessä pronssiotteluun asti Helmisen valmennuksessa. Mitä se kertoo? Sitä, että shit happens. Yksilötasolla tuo joukkue oli todellakin parempi kuin moni muu aiempi Suomen U20-jengi. Tai sitten ammattiscoutit eivät tiedä yhtään mitään.

Ei sinänsä mitään uutta Palomäki ottanut esille. 10+10 olisi todellakin se paras malli, jos haluttaisiin karsintasarja-systeemi käyttöön. Ja liiga ja Mestis saman katon alle, kuten nimim. scholl taisi joskus ehdottaa (vähän niin kuin Saksassa ykkös- ja kakkosbundesliga futiksessa).
 

Gorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, TPS, LA Kings
Siihen pitää oikeasti satsata rahaa, vaikka se karulta kuulostaa.

Olen tästä jo aiemminkin puhunut, mutta toi rahan mättäminen on valtava riski. Se ei tarvitse kuin välierävaiheessa niiden muutaman nimimiehen loukkaantumisen ja pelin sekoamisen niin se on monella varma konkurssi. Tai sopivasssa tapauksessa finaaleissa molempien maalivahtien sivuun joutumisen. Ei ole mitään takeita että rahalla saa varman liigakarsintapaikan ja siitä tulevat automaattiset täydet hallit. Mutta jos useammpi joukkue pääsisi karsimaan niin siihen voisi jopa panostaakin, riski on huomattavasti pienempi Ruotsissa jossa ei tarvitse pohtia tuleeko pleijareissa loukkaantumisia. Vaikkei nousua tulisikaan niin saisi ainakin täydet hallit ja rahaa kerättyä.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Näitä juttuja on aina niin hauskaa lukea. Palomäki (joka itseasiassa on yksi paskimmista jääkiekkotoimittajista jonka tiedän) nuoli tällä kertaa Mestispoikien persettä. Jokainen kuitenkin tietää että 1. liigasta ei tulla pudottamaan yhtään joukkuetta ja 2. karsintoihin ei joudu enää kuin viimeinen joukkue.

Se on ihan sama mitä mieltä Mestisfanit ovat samoin kuin muutama muu noine 10+10 -sarjoineen. Kuka mahtaisi kompensoida joukkueiden menetetyt tulot jos tuollainen sarja joskus edes tulisi. Haaveilla saa mutta realismia taitaa olla se että liigaan pääsee enää tulevaisuudessa VIP-lipulla...

Laittakaa nyt ensin juniorityö kuntoon muuallakin kuin Vaasassa ja haaveilkaa vasta sitten. Turha selitellä mistään liigajoukkueiden junnuista, eipä sitä sellaisissa nuoremmissa ikäluokissakaan missä kauteen lähdetään melkeimpä nollapisteestä ole kovinkaan paljoa Mestisjoukkueiden junnuja näkynyt. Ei ainakaan säännöllisesti.
 

Gorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, TPS, LA Kings
Kuka mahtaisi kompensoida joukkueiden menetetyt tulot jos tuollainen sarja joskus edes tulisi.

Ei tullut mieleesi että Suomessa on muitakin joukkueita kuin ne sopivaan aikaan liigassa olevat 14 joukkuetta? Kuka maksaa KooKoon menetetyt tulot kun joudutaan operoimaan Mestiksessä? Jos Ässät putoaa niin valitetaan menetetyistä työpaikoista, ei tullut mieleen että nousija palkkaisi lisää työntekijöitä? Saati 10+10 sarjassa, muutama muukin palkkaisi väkeä lisää.
 

Pertsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Saati 10+10 sarjassa, muutama muukin palkkaisi väkeä lisää.

Tai sitten olisi enää kymmenen "isoa" ja ne 4 putoavaa karsisi toimintansa nyky-Mestiksen tasolle?

Mä haluaisin kuulla jonkun ihan aidon idean, miten liigan supistaminen saataisiin menemään läpi liigan yhtiökokouksessa? Mikä olisi "se juttu", yksittäiselle seuralle(eli osakkaalle)? Nyt ei siis kelpaa "suomalaisen kiekon etu" tai muu vastaava, vaan joku ihan konkreettinen hyöty. Ilman jotain todella isoa porkkanaa mun on vaikea uskoa, että kyseiselle ehdotukselle saisi enemmistöä, jo yhdenkin "kyllä" äänen saaminen voisi olla tiukassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös