Mainos

Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 060 458
  • 5 672

Grafix

Jäsen
Ja unohtui vielä yksi asia. En epäile hetkeäkään, etteikö liiga haluaisi uusia jengejä mukaan sm-liigaan jos:

- Kyseinen jengi/jengit osoittaa olevansa urheilullisesti sellaisella tasolla, että liigassa pelaaminen on selkeästi seuralle oikea sarjataso. Tarkoittaa mielestäni käytännössä sitä, että jengi vie Mestiksen kannun täysin ylivoimaisesti ja tähtäin on selkeästi liigassa. Toistaiseksi on vaikuttanut vähän hiljaiselta.

- Kyseinen jengi/jengit pystyvät osoittamaan taloustilanteensa ja toimintaympäristönsä olevan sellaisella tasolla, että liigassa pelaaminen on selkeästi seuralle oikea sarjataso. Tarkoittaa mielestäni sitä, että seuran toiminta on asianmukaisesti yhtiöitetty, se toimii vakaasti ja hyvin organisoidusti ja pystyy keräämään merkittävän pääoman saavuttaakseen urheilullista menestystä. Lisäksi olosuhteet niin ammattiurheilijan kuin katsojankin näkökulmasta on sellaiset, että toiminta ylipäätään pystyy pyörimään menestyksekkäästi.

- Kyseisen jengin/jengien junioritoiminta on A-/B-/C-junioreissa ammattimaista ja se tähtää pitkäjänteisesti laadukkaaseen pelaajatuotantoon nyt ja tulevaisuudessa. Junioreiden olosuhteet tulee myös olla sillä tasolla, että kilpasarjoissa menestyminen on mahdollista.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
- Kyseinen jengi/jengit osoittaa olevansa urheilullisesti sellaisella tasolla, että liigassa pelaaminen on selkeästi seuralle oikea sarjataso. Tarkoittaa mielestäni käytännössä sitä, että jengi vie Mestiksen kannun täysin ylivoimaisesti ja tähtäin on selkeästi liigassa. Toistaiseksi on vaikuttanut vähän hiljaiselta.
Suurin ongelma on se, että lupaavat pelaajat liittyvät mielummin minkä tahansa liigajoukkueen popparosastoon, kun mestisjoukkueeseen toteuttamaan unelmaa.

Edit: Tämä on muuten iso ongelma suomalaiselle jääkiekolle, että nuoret lupaavat pelaajat saattavat jäädä melkein ilman peliminuutteja 1-3 vuotta 19-22 ikäisinä. Juuri silloin kun pitäisi kehittyä isoin askelin pelaajana, niin kehitys junnaa paikallaan peliajan puutteessa. Isossa roolissa mestisjoukkueessa kehitystä tapahtuisi aivan varmasti.
 
Viimeksi muokattu:

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Eikö tuota nykyisen kaltaista liigakarsintaa just pitäisi vähän muuttaa, että päästäisiin tällaisesta kitinästä eroon?

Ehdottomasti pitäisi! Mutta en todellakaan usko, että tätä nykyistä systeemiä tullaan ainakaan muuttamaan Mestistä pelaavien joukkueiden puolelta parempaan suuntaan, vaan liigan puolelta tullaan tekemään noususta vieläkin hankalampaa. Toivottavasti olisin väärässä ja liigan puolellakin oltaisiin vihdoinkin tajuttu mikä palvelee parhaiten Suomalaista jääkiekkoilua. Terveellinen ja reilu urheilullinen kilpailu.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Viimeksi kun tätä nostin esille en saanut minkäänlaista palautetta asiasta, mutta koitetaan uudestaan. On mielestäni äärimmäisen tekopyhää, että täällä samat kirjoittajat sanovat liigapäättäjiä itsekkäiksi kun he tahtovat sulkea liigan, mutta ovat itse ottamassa käyttöön tuommoista 10+10 sarjamallia. Totuushan on, että ei 1.divisioonaan ole yhtään sen helpompi nousta tuossa mallissa kun nykyään liigaan. Itse veikkaisin tasoeron olevan jopa isompi.

Itse asiassa Mazaayupin mallissahan sarjoja olisi täysin avoimesti (2+2 karsinnoilla) 10+10+10 joukkueelle ja ilmeisesti kakosestakin saisi nousta 3-liigaan karsintojen kautta. Tämähän ainoastaan nostaisi tavoitteellisten joukkueiden toimintamahdollisuuksia, sillä jopa alasarjoissa voitaisiin täysin rehellisesti ilmoittaa nousutavoitteet 1-liigaan asti, kunhan vaan peli kulkee riittävän hyvin. Jos kuilua muodostuu 3-liigan ja nykyisen suomi-sarjajoukkueiden välille, niin syy ei olisi tällä kertaa ainakaan epäreilu sarjajärjestelmä.

Sehän on totta, ettei suomalaisessa päätöksenteossa ainakaan jääkiekon tiimoilta pystytä oikeita päätöksiä tekemään, sillä ne päätökset ovat samalla vaikeita ja vähän ikäviäkin osalle porukasta. Ilmeisesti yleinen konsensus, ettei Liigan joukkuemäärä ole enää ikinä (nähtävissä olevassa lähitulevaisuudessa) tippumassa, joten ainoa suunta on ylöspäin. Toki 2 joukkueen lisäämisellä aloitetaan, mutta kyllä jossain vaiheessa ne ulkopuolelle jääneiden talousalueidenkin eurot alkaisivat kiinnostaa. Eli nostetaan sitten liigajoukkueiden määrä suosiolla sinne (jo aiemmin kirjoittamaani) kahteenkymmeneen. Siitä voisi toivottavasti (jos päättäviin elimiin sattuisi eksymään yhtään omaa napaa pidemmälle näkeviä, tämä tosin epäilyttää) jossain vaiheessa sitten jakaa joukkueet peliesitysten mukaan 2 lohkoon, jolloin syntyisi 1-liiga ja 2-liiga jotka olisivat kuitenkin saman järjestön alla ja joiden välillä liikenne oletettavasti sujuisi ongelmitta.

Sehän tuossa mallissa on täyttä paskaa, että viimeistään 20 joukkueen liiga olisi suljettu siihen malliin että alemmilla sarjatasoilla ei enää kannattaisi pelata muutoin, kuin huvin ja urheilun kannalta.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ehdottomasti pitäisi! Mutta en todellakaan usko, että tätä nykyistä systeemiä tullaan ainakaan muuttamaan Mestistä pelaavien joukkueiden puolelta parempaan suuntaan, vaan liigan puolelta tullaan tekemään noususta vieläkin hankalampaa. Toivottavasti olisin väärässä ja liigan puolellakin oltaisiin vihdoinkin tajuttu mikä palvelee parhaiten Suomalaista jääkiekkoilua. Terveellinen ja reilu urheilullinen kilpailu.

Miten sitä voi enää hankaloittaa, kun mestisfanien mielestä se on jo tehty mahdottomaksi? Karsinnoissahan pitäisi osoittaa olevansa parempi joukkue ja voittaa. Tämä on ilmeisesti se mikä tulisi mestisfanien mielestä muuttaa.

Kymmenen joukkueen liiga olisi todella vastenmielinen ajatus. Nyt on jo liiaksi pelejä "turhia" joukkueita vastaan. Turhia siinä mielessä ettei ne herätä mitään tunteita. Tästä kun vielä joiltain katsojilta viedään pois joukkue joka herättää tunnetta, on kiinnostus kiekkoon entistä vähäisempi.
 
Suosikkijoukkue
Päätykatsomoiden kiekko-oraakkelit
-jengi vie Mestiksen kannun täysin ylivoimaisesti ja tähtäin on selkeästi liigassa.

Mikään liigaan mestiksestä tai divarista noussut tai nostettu joukkue ei ole dominoinut sarjaa ylivoimaisesti. Realiteetit mestistasolla ovat sellaisia, että ilman öljyoligarkkia idästä tai muuta vastaavaa massisetää ei ole mahdollista rakentaa liigatason budjettia ilman merkittävää konkurssiriskiä, kun se ei näytä onnistuvan kaikilta liigajoukkueiltakaan. Viimeisin esimerkki Kalpa 2001-2005, joka toimi suunnilleen samantasoisella budjetilla kuin muutkin mestiksen kärkijoukkueet ja menestys sekä yleisökeskiarvot olivat samanlaisia. Sarjatason noston jälkeen homma kuitenkin pelittää mukavasti. Sport, KooKoo ja Tuto, seurojen selkeä tähtäin on liigassa, eikö?

-seuran toiminta on asianmukaisesti yhtiöitetty, pystyy keräämään merkittävän pääoman. Lisäksi olosuhteet niin ammattiurheilijan kuin katsojankin näkökulmasta on sellaiset, että toiminta ylipäätään pystyy pyörimään menestyksekkäästi

No joo, kaikki tietävät, millainen tilanne on talouden osalta osassa liigajoukkueitakin. Uskallan väittää, että Vaasassa, Kouvolassa ja Turussa asiat ovat tältä osin kunnossa. Vaasassa on jo rakennettu varjobudjetti mahdollisen liiganousun varalta, Turussa massia tuntuu omistuspohjassa riittävän ja Kouvolastakin "Saipa"budjetti löytynee.

-Kyseisen jengin/jengien junioritoiminta on A-/B-/C-junioreissa ammattimaista ja se tähtää pitkäjänteisesti laadukkaaseen pelaajatuotantoon nyt ja tulevaisuudessa. Junioreiden olosuhteet tulee myös olla sillä tasolla, että kilpasarjoissa menestyminen on mahdollista.

Kerro minulle, missä suomalaisessa seurassa missä tahansa lajissa C juniorit harjoittelevat ja pelaavat ammattimaisesti? Ei taida moinen onnistua kuin Kiinassa tai Pohjois-Koreassa. Sama vastaus kuin edelliseen kohtaan, mestiksen liigaan tosissaan tähtäävillä kärkijoukkueilla asiat ovat riittävän hyvällä mallilla.

Kyse on saavutetuista eduista. Eihän kukaan missään koskaan vapaaehtoisesti riskeeraa omia annettuja tai saavutettuja etuisuuksiaan oli ne sitten millaisia vaan. Siksi nämä juttelut täällä ovat ja tulevat olemaan suunpieksämistä. Muutosta nykyiseen ei tule, jos ei jokin todella isosti pakota siihen ja tällä hetkellä tuollaisia isoja peikkoja ei ole näkyvissä muita kuin massiivinen talouslama tai KHL/Euroliiga/vastaavan laajeneminen, jonne lähtisi pelaamaan useampi liigan kärkiporukka, silloinkin tosin vaihtoehto olisi varmaan liigan pienentäminen tai kabinettinosto eikä sarjajärjestelmien muuttaminen.
 

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Miten sitä voi enää hankaloittaa, kun mestisfanien mielestä se on jo tehty mahdottomaksi? Karsinnoissahan pitäisi osoittaa olevansa parempi joukkue ja voittaa. Tämä on ilmeisesti se mikä tulisi mestisfanien mielestä muuttaa..

No laittamalla, vaikka esim. SM-liigan taas kiinni ja osakkeen hinnaksi vaikka n.4miljoonaa euroa. Eikös siellä perustella asiaa sillä, että ulkomaalinen joukkue ei voi nousta heidän mielestään Mestiksestä ylöspäin, joten taitaa olla taas paras palata suljettuun sarjaan heidän mielestään. Hyvä veto SM-liigan puolelta. Mutta nämä Mestiksen päättäjät kulkevat niin liigan armoilla. Annetaan vaan joukkuetta tulla milloin mistäkin sarjaan. Tottakai pitää osoittaa PELAAMALLA, että voittaja saa paikan "taivaassa" olet aivan oikeassa, mutta enkös tässä juuri puhunut siitä, että pitäisi liiga pitää auki, vaikkakin tällä nykyisellä systeemillä. Olenko puhunut joitain muuta? Tartuin vain tuohon Grafixin kommenttiin, koska en edelleenkään usko karsintamallin muuttuvan ainakaan Ruotsin suuntaan, vain päinvastoin.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Joka kevät on aina se sama kitinä kuinka Mestiksen voittanut jengi ei saa lepoa ennen karsintoja ja samalla liigan heikoin voi ladata rauhassa akkuja

Niin, ja joka kevät Mestiksen voittanut jengi pelaa maksimissaan 17 pudotuspeliottelua raastavalla ottelutahdilla (pelit joka toinen päivä, välillä peräkkäisinä päivinä) ja pahimmillaan siirtyy pelaamaan liigakarsintoja pari päivää sen jälkeen kun Mestis-finaalit ovat ratkenneet ja mestaruutta on juhlittu. Siitä sitten keräämään henkisiä ja fyysisiä voimavaroja - varsinkin kun pleijareissa joka peli on niin intensiivinen, että ukkoja tippuu lasaretin puolelle ja valtaosalla pelaajista on erilaisia vammoja ja rasituksia.

Samaan aikaan se liigaseura tosiaan saa kerätä rauhassa akkuja. Ensinnäkin liigajumbolla on yleensä noin viikko aikaa herkistellä ja lepäillä ennen karsintoja ja toiseksi hyvin usein liigajumbo on jo sen verran aikaisin selvillä, että se voi vetää runkosarjan loppuun puolivaloilla ja antaa tähtipelaajien kuntoutua ja lepäillä, koska peleissä ei ole panosta ja loput matsit voi neppailla vaikka A-junnujen voimin.

Jos tätä vertaisi vaikkapa muuhun urheiluun niin tilanne olisi vähän sama kuin jos vaikkapa Robert Helenius ottelisi ensin 12-eräisen karsintaottelun pääsystä MM-tittelimatsiin ja tämä tittelimatsi oteltaisiin sitten parin päivän päästä levännyttä Klitshkoa vastaan, joka olisi valmistautunut matsiin kuukausitolkulla.

Eli eiköhän siihen "kitinään" ole ihan aihettakin, joka kevät. Sitten on tietysti vielä enemmän, jos karsinnat poistetaan tai keksitään joku uusi, entistä epäreilumpi vaatimus tai vippaskonsti, jolla estetään nousu liigaan.

Kuuluisassa Ässät-Sport -karsintasarjassa oli tähän mennessä tasaväkisintä karsintataistelua, ja kas kummaa se on ainoa karsintasarja, jossa liigajoukkuekin on joutunut vähän hikoilemaan ennen karsintapelien alkua. Tuolloinhan pelattiin playoutit, mikä oli hyvä keksintö ja joita saisi pelata edelleen. Systeemi toimii Sveitsin liigassakin edelleen, joten miksipä se ei toimisi Suomessa? Siinä tulisi myös SM-liigan tappavan tylsälle loppukeväälle vähän uutta puhtia, kun peräpään joukkueet joutuisivat taistelemaan tosissaan eivätkä voisi vain höntsäillä viimeisiä sarjakierroksia täysin vailla voitontahtoa ja kunnianhimoa.
 

Rocco

Jäsen
Eikö tuota nykyisen kaltaista liigakarsintaa just pitäisi vähän muuttaa, että päästäisiin tällaisesta kitinästä eroon?
Ennen liigan sulkemista, Mestiksen kuusi parasta meni pudotuspeleihin. 1-6, 2-5 ja 3-4 pelasivat vastakkain. Tämän jälkeen kolme jatkoonselvinnyttä ja Liigan heikoin jatkoivat karsintapelejä. Liigajoukkue pelasi kolmesta jatkoonpäässeestä heikoimmin sijoittunutta vastaan, ja kaksi parasta jatkoonselvinnyttä Divarijoukkuetta keskenään.

Muistelen tuota KalPan putoamisvuotta, kun tuolla kaudella kovasti odoteltiin KalPa-Sport otteluparia. Mutta TuTo kaikkien yllätykseksi pudotti Kärpät, ja näinollen taisi tulla ottelupari KalPa-TuTo ja Pelicans-Sport, eikä ennakko-odotusten mukaista KalPa-Sport ja Kärpät-Pelicans. Niinhän siinä sitten kävi, että Pelicans vei Sport-sarjan, ja myös KalPa-sarjan, ja nousi Liigaan. Sama juttu sitten oli seuraavalla kaudella, kun Pelicans tuli Liigan heikoimpien sakkiin. En muista ketä vastaan silloin pelasivat, mutta Kärpät-Sport oli toinen pari. Lopulta Pelicans-Kärpät silloin pelasivat karsinnassa, ja Pelicans pidettiin Liigassa, vaikka karsinnat hävisi. Sitten alkoikin musta aikakausi jääkiekossa, ja Liiga suljettiin.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Jotta totuus ei unohtuisi niin tuotakin karsintamallia pidettiin Oulussa todella haastavana. Edes liigatason jengeillä ei meinannut sitä nousua tulla. Väitän, että tuo nousukausi oli kolmas kausi putkeen liigatason porukalla. Silloin sentään liigaporukkakin joutui vähän hikoilemaan. Harmi, ettei tuolloin päädytty kvalserieniin noiden pleioffien sijaan, kun kerran liigajengi kuitenkin oli kolmen divariporukan kanssa lähes samassa asemassa.

Eihän tuo systeemi ollut kuin 2-3 kautta.
 

Rocco

Jäsen
Eihän tuo systeemi ollut kuin 2-3 kautta.
Ja kahdella viimeisellä kerralla Liigajoukkue "putosi", paitsi Pelicans sai armopaikan jatkaa. Ei ihme että Liigajoukkueet halusivat sulkea sarjan :)
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kymmenen joukkueen pääsarja? Nykyään jo tuntuu että samat joukkueet kohtaavat toisensa välisarjojen takia turhan usein, pysyykö liigan mielenkiinto korkeella marras-helmikuun välisenä aikana kun 10 joukkuetta pelaavat keskenään paikasta kahdeksan joukkoon. Tuo sarjamuoto ei anna mitään anteeksi jos sarjassa kaksi joukkuetta tippuu jo aikasessa vaiheessa kelkasta, vaan se hautaa siinä vaiheessa runkosarjan osalta itse itsensä.

Kymmenen joukkueen pääsarja on todellakin aivan liian pieni nykypäivän jääkiekolle. Ehdoton minimi olisi 12 joukkuetta. Ottelumäärien pudottaminen ei tule kysymykseen jolloin 10:llä joukkueella olisi pelattava seitsenkertainen sarja tai jotain lohkojakoja/tasauspelejä.

Jos nyt jostain syystä tehtäisiin se virhe, että liigan joukkuemäärä pudotettaisiin kymmeneen, niin yksi vaihtoehto voisi olla sarjojen väliset ottelut. Näitä tosin olisi mukava nähdä muutenkin, vaikkei joukkuemäärä muuttuisikaan. Samoja jengejä vastaan pelatan nykyäänkin kohtuu paljon.

Esimerkiksi, niin että kauden aikana jokainen Mestisjoukkue isännöisi kertaalleen jokaista liigajoukkuetta. Liigajengien kotipeleille en näe suurta hyötyä, mutta Mestikselle toisi loistavaa näyvyyttä jos esim HIFK, Jokerit tai Kärpät ym vierailisivat mestispaikkakunnilla. Ja tietenkin niin, että molempien sarjojen joukkueet laskisivat nuo pisteet omiin sarjapisteisiinsä.

Ennen liigan sulkemista, Mestiksen kuusi parasta meni pudotuspeleihin. 1-6, 2-5 ja 3-4 pelasivat vastakkain. Tämän jälkeen kolme jatkoonselvinnyttä ja Liigan heikoin jatkoivat karsintapelejä. Liigajoukkue pelasi kolmesta jatkoonpäässeestä heikoimmin sijoittunutta vastaan, ja kaksi parasta jatkoonselvinnyttä Divarijoukkuetta keskenään.

Tämä olisi hieman mukautettuna mielestäni paras malli liigakarsintojen järjestämiseen. Eli siis Liigan viimeinen ja Mestiksen runkosarjavoittaja välieriin kotieduilla. Tämä antaa tasapuoliset lähtökohdat liiga- ja mestisjoukkueelle väsymyksen, vireen ym osalta. Kotietu liigajoukkueella, koska liigan viimeinen on suomalaisessa jääkiekkohierarkiassa yhden pykälän mestiksen parasta ylempänä.


"SM-Liiga"
14 joukkuetta, 8 parasta playoffeihin. Sijojen 9-13) kausi loppuu runkosarjaan, viimeinen karsintaan.

Neljä peliä jokaista vastaan + yksi vieraspeli jokaista mestisjengiä vastaan
4x13 + 1x10 = 62 peliä

Playoffit jokainen sarja paras seitsemästä. Pronssiottelua ei pelata.


"Mestis"

10 joukkuetta. Viisi parasta playoffeihin.

Neljä peliä muita mestisjoukkueita vastaan ja jokaista liigajengiä vastaan yksi kotipeli.
4x9 + 1x10 = 46peliä

Rs-voittaja suoraan välieriin. Rs:n 2 ja 5 sekä 3 ja 4 pelaavat pääsystä välieriin. Välierissä Liigajumbo pelaa alhaimmin runkosarjassa sijoittunutta jatkoonpääsijää vastaan ja rs-voittaja sitä toista. Finaalissa ratkaistaan kumpi pelaa seuraavalla kaudella liigassa.
Viimeiselle (/kahdelle viimeiselle) Suomisarja-karsintoja.


Suomisarja auki myös. Tavalla tai toisella.
 

Kiekko-Kolli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks & KooKoo
Neljä peliä muita mestisjoukkueita vastaan ja jokaista liigajengiä vastaan yksi kotipeli.
4x9 + 1x10 = 46peliä

Sen verran korjaan, että jos liigassa on 14 ja mestiksessä 10 joukkuetta, niin tuo kaavahan menisi
4x9 + 1x14 = 50 peliä.
 

Grafix

Jäsen
Mikään liigaan mestiksestä tai divarista noussut tai nostettu joukkue ei ole dominoinut sarjaa ylivoimaisesti. Realiteetit mestistasolla ovat sellaisia, että ilman öljyoligarkkia idästä tai muuta vastaavaa massisetää ei ole mahdollista rakentaa liigatason budjettia ilman merkittävää konkurssiriskiä, kun se ei näytä onnistuvan kaikilta liigajoukkueiltakaan. Sport, KooKoo ja Tuto, seurojen selkeä tähtäin on liigassa, eikö?

Minun mielestäni tilanne on tällä hetkellä se, että jos Mestiksestä joku jengi haluaa oikeasti liigaan mukaan, niin silloin sen pitää pystyä näyttämään joukkueen olevan kiistatta liian hyvä pelaamaan alemmalla sarjatasolla. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkueen kasaamiseen ja yleisesti organisaation saattamiseen vaadittavalle tasolle vaaditaan niitä euroja, halusi tai ei. Igorilta tai keneltä vain. Euroja saadaan sillä, että organisaation toiminnasta ja päivittäisjohtamisesta vastaavat sellaiset henkilöt, jotka tietävät mitä ovat tekemässä ja osaavat oman työnsä. Kasvattamalla liiketoimintaa mahdollistetaan toiminnan laajentaminen, mutta aivan niin kuin kaikessa liiketoiminnassa, myös riskit kasvavat. Jos näitä riskejä ei ole valmis ottamaan, hyväksymään ja hallitsemaan voi toiminnan pitää siellä turvallisella tasolla.

Sportin, KooKoon ja Tuton selkeä tähtäin on varmaan liigassa. Niin voi olla monen muunkin jengin. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä, mitä tähtäimen eteen on tehty? Sarjataulukkoa katsomalla ainakin urheilullisesti näyttää, että ei paljoakaan.

Vai toivotaanko seuroissa vain, että karsinnoissa käy munkki ja liigajengi sattuu konttaamaan? Vai että Sm-liiga laajentaa sarjaa ja nostaa Mestiksestä jengin pari mukaan? Vai pitäisikö sitä kuitenkin vaan pelata itsensä liigaan mukaan? Hihat heilumaan siellä nyt oikeasti, niin kukaan ei estä voittamasta karsintoja ja nousemasta liigaan.


No joo, kaikki tietävät, millainen tilanne on talouden osalta osassa liigajoukkueitakin. Uskallan väittää, että Vaasassa, Kouvolassa ja Turussa asiat ovat tältä osin kunnossa. Vaasassa on jo rakennettu varjobudjetti mahdollisen liiganousun varalta, Turussa massia tuntuu omistuspohjassa riittävän ja Kouvolastakin "Saipa"budjetti löytynee.

Minä en tiedä, että Ilvestä lukuunottamatta yksikään liigajoukkue olisi taloudellisesti pulassa. Jos siihen viittasit? Ja mikä tämä tällainen joku varjobudjetti on? Miksei siellä Vaasassa ole "oikean" budjetin avulla rakennettu sellaista jengiä, että se olisi nyt Mestiksen piikkipaikalla kolmekymmentä pinnaa seuraavaa edellä? Saattaisi Tampereella jo Ilveksen puntti täristä kun tsekkaavat miten jengi dominoi Mestistä. Ja jos sitä massia tuntuu muistakin seuroista kerran löytyvän, niin missä sitä piilotellaan, kannattaisiko sitä käyttää?


Kerro minulle, missä suomalaisessa seurassa missä tahansa lajissa C juniorit harjoittelevat ja pelaavat ammattimaisesti? Ei taida moinen onnistua kuin Kiinassa tai Pohjois-Koreassa. Sama vastaus kuin edelliseen kohtaan, mestiksen liigaan tosissaan tähtäävillä kärkijoukkueilla asiat ovat riittävän hyvällä mallilla.

Ammattimaisella junioritoiminnalla tarkoitan paljon laajempaakin käsitystä kuin vain jotain joukkueiden tai yksittäisten pelaajien treenimääriä tms. Jos Mestiksestä halutaan liigaan, niin pitäähän siellä taustalla olla se junnupuolikin ihan yhtälailla reilassa ja junnujoukkueiden pitää pelata oman ikäluokkansa sm-sarjaa, ihan viimeistään A-junnuissa. Se taas vaatii organisaatioon asiansa osaavat henkilöt oikeille jakkaroille vastaamaan tavoitteellisesti ja johdonmukaisesti koko seuran junioritoiminnasta. Kilpasarjoissa pelaavien joukkueiden valmennus pitää olla asiantuntevaa, olosuhteet kohdallaan ja resurssit sellaiset, että nämä asiat voivat toteutua.

Mutta kysymykseesi. Tämä kun on jääkiekkoaiheinen foorumi, niin vastaan sulle että ainakin omassa kotikaupungissani (joka nyt sattuu olemaan liigapaikkakunta) C-junnuikäiset kiekkoilijat toimivat jo kyllä ihan ammattimaisesti. Pojilla on käytännössä joka päivä yhteistä toimintaa, on aamujäitä, palauttavia harjoitteita, ravinto-ohjausta, videopalavereja, henkilökohtaista ohjausta jne jne. Omissa papereissani lasken tällaisen toiminnan C-junnujen kohdalla varsin ammattimaiseksi.


Muutosta nykyiseen ei tule, jos ei jokin todella isosti pakota siihen ja tällä hetkellä tuollaisia isoja peikkoja ei ole näkyvissä muita kuin massiivinen talouslama tai KHL/Euroliiga/vastaavan laajeneminen, jonne lähtisi pelaamaan useampi liigan kärkiporukka, silloinkin tosin vaihtoehto olisi varmaan liigan pienentäminen tai kabinettinosto eikä sarjajärjestelmien muuttaminen.

Edelleen odotan, että jokin Mestisjoukkue osoittaa omalla toiminnallaan pelaavansa väärällä sarjatasolla. Tämä koko keskustelu on nyt vähän samoilla linjoilla kuin tuo Nuori-Suomi ketju. Siellä syytetään jotain liiton ohjelmaa hukatuista lupauksista ja kilpasarjatoiminnan kuihduttamisesta ta ties mistä. Täällä puolestaan itketään kuinka liiga ei ymmärrä, lasketaan talousalueiden kokoa jne.

Jos haluaa jotain tapahtuvaksi, niin kannattaa aloittaa hoitamalla oma pesä viimeisen päälle kuntoon. Liiganousulle on olemassa tietyt edellytykset, jotka varmasti on kaikkien Mestisjengienkin tiedossa. Hoitamalla nämä edellytykset kuntoon (urheilullinen menestys etunenässä), tervetuloa pelaamaan sm-liigaotteluita.
 

Kiekko-Kolli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks & KooKoo
KooKoollahan ei ainakaan junnupuolella ole mitään hätää, B&C junnut pelaa jo liigassa ja jos KooKoo nousisi liigaan, niin eikös nykyisten sääntöjen mukaan liigajengeillä ole kiintiöpaikka A-junnujen liigaan? Mitä sitä turhaan A-junnuihin panostamaan, kun liitto on näin päättänyt.

Vai tulisiko tässä tapauksessa sitten joku uusi sääntö tyyliin "Se joukkue, jonka A-junnut eivät pelaa liigassa, ei voi nousta liigaan vaikka voittaisi karsinnat, ellei karsinnat hävinneen liiga joukkueen A-junnut ole jäänyt kolme kertaa peräkkäin A-junnujen liigassa viimeiseksi ja häviä myös A-junnujen karsinnoissa liigakarsinnat voittaneen mestis jengin junnuille"?
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tuskinpa on Sport (tai mikään muukaan porukka) pistämässä varjobudjettia kiinni yhteen Mestiskauteen, kun koko budjetin idea ilmeisesti että sillä eletään se ensimmäinen liigakausi. Eikö Kärpät osoittanut riittävän selvästi, että pelkällä divarin dominoinnilla ja sarjan kovimmalla budjetilla ei silti liigapaikasta ole mitään takeita. Jos nyt oletettaisiin vaikka että tekijöiden X, Y ja Z takia esimerkiksi valikoituneella Sportilla menisikin 3 kautta liiganousuun, niin mistäs ne kahden "ylimääräisen" kauden hillot revittäis? Saa olla aikamoinen jääkiekon Onnela, missä sponsorit suostuvat pistämään liigatason rahaa joukkueelle, joka pelaa täysin onnettomalla näkyvyydellä alasarjaa. Todennäköisempää että joku paikallinen fanaattinen jääkiekon ystävä voittaa lotossa ja lahjoittaa 10 miljoonaa tiimille kolmelle vuodelle jaettuna (ja velvoittaa käyttämään kolmen vuoden aikana budjetin lisänä). Tai että Roman Abramovich (tai vastaava) on hankkinut mökin paikkakunnalta ja päättää että haluaa käydä mökkeilyn ohella kattomassa liigakiekkoa ja pistää sitten tätä tarkoitusta varten jonkun pennin taskurahoja kiinni paikallistiimiin (saattaisi tosin haluta ennemmin KHL-kiekkoa, tosin rahat löytyis semmoiseenkin kunnon oligarkilta vaikka piparipurkista).
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sen verran korjaan, että jos liigassa on 14 ja mestiksessä 10 joukkuetta, niin tuo kaavahan menisi
4x9 + 1x14 = 50 peliä.

Joo. Hyvä huomio.

Tuo malli tosin olisi mahdoton nykyisillä organisaatiorakenteilla. Toisin sanoen "Mestis" tai mikälie 2. korkeimman sarjatason nimi onkaan, tulisi saada pois jääkiekkoliiton alaisuudesta. (=sm-liigan alaisuuteen, silloin myös tv-sopimukset ym tulisivat mukaan)
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
SM-liiga suljetaan, jonka väistämätön seuraus on Mestiksen näivettyminen varsinkin taloudellisesti. SM-liiga on näennäisesti auki ja silmänräpäyksessä tulee liigasta kysymys: "Miksi ylöshaluavat Mestis-jengit ei ole taloudellisesti SM-liigakunnossa?". Ei oo helppoa.

Antakaa sen nyt vain olla edes näennäisesti auki hetken niin ero alkaa pikkuhiljaa kuroutumaan. Mutta kun ei. Media kirjoittaa paskaskuubbinsa joka kevät ja samalla Yrjö Yrittäjä vetää sen pienenkin sponsorirahansa Mestis-jengiltä pois ja sijoittaa sen vaikka koripalloon. Taas on SM-liiga median avustuksella tehnyt päivän "hyvän työn" Mestis-jengeille.
 
Suosikkijoukkue
Päätykatsomoiden kiekko-oraakkelit
Täällä puolestaan itketään kuinka liiga ei ymmärrä, lasketaan talousalueiden kokoa jne. Jos haluaa jotain tapahtuvaksi, niin kannattaa aloittaa hoitamalla oma pesä viimeisen päälle kuntoon. Liiganousulle on olemassa tietyt edellytykset, jotka varmasti on kaikkien Mestisjengienkin tiedossa. Hoitamalla nämä edellytykset kuntoon (urheilullinen menestys etunenässä), tervetuloa pelaamaan sm-liigaotteluita.

Taustaedellytykset liiganousuun alkavat pääosin olla kunnossa sinne tosissaan tähtäävillä joukkueilla. Loppu on kiinni pelillisistä asioista niin kuin pitää ollakin. Kyse on siitä, että aito mahdollisuus nousuun on oltava olemassa nyt ja jatkossa, jotta tehdyillä panostuksilla on mahdollisuus saada jotain muutakin kuin viiri ja mehukannu - tapahtuu se mahdollinen nousu tänä vuonna tai kolmen vuoden kuluttua. Nythän tilanne on aika lailla pähkinänkuoressa tässä:

SM-liiga suljetaan, jonka väistämätön seuraus on Mestiksen näivettyminen varsinkin taloudellisesti. SM-liiga on näennäisesti auki ja silmänräpäyksessä tulee liigasta kysymys: "Miksi ylöshaluavat Mestis-jengit ei ole taloudellisesti SM-liigakunnossa?". Antakaa sen nyt vain olla edes näennäisesti auki hetken niin ero alkaa pikkuhiljaa kuroutumaan. Mutta kun ei. Media kirjoittaa paskaskuubbinsa joka kevät ja samalla Yrjö Yrittäjä vetää sen pienenkin sponsorirahansa Mestis-jengiltä pois ja sijoittaa sen vaikka koripalloon.
 

Rocco

Jäsen
Minun mielestäni tilanne on tällä hetkellä se, että jos Mestiksestä joku jengi haluaa oikeasti liigaan mukaan, niin silloin sen pitää pystyä näyttämään joukkueen olevan kiistatta liian hyvä pelaamaan alemmalla sarjatasolla.

Siihen pitäisi riittää se, että on parempi kuin Liigan huonoin.

Sportin, KooKoon ja Tuton selkeä tähtäin on varmaan liigassa. Niin voi olla monen muunkin jengin. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä, mitä tähtäimen eteen on tehty? Sarjataulukkoa katsomalla ainakin urheilullisesti näyttää, että ei paljoakaan.

Liigassakin on mestaruuksia mennyt joukkueelle, joka on nippanappa päässyt pudotuspeleihin. Mutta ei runkosarjan voittaja ole mestaruutta kovin usein voittanut.

Mestiksessä tilanne vielä kärjistyy. 31.1. jälkeen alkaa lähes aina uusi kausi. Sport, KooKoo, TUTO, Jukurit, Jokipojat ja ehkä Hokki pysyvät rostereiden osalta samoina, usein jopa vahvistuvat. Muut seurat käytännössä katsoen heikkenevät, kun Liiga vie omansa varmuuden vuoksi pois. Tämän jälkeen alkaa näiden "farmiseurojen" alamäki, kun vahvat itsenäiset Mestis-seurat alkavat menestyä. Lähes poikkeuksetta Mestiksen pudotuspelien neljän sakkiin ovat selvinneet juuri edellämainitut seurat. Niin se tulee tänäkin vuonna olemaan 99% varmuudella. Siksi juuri nyt sarjataulukko voi näyttää mitä tahansa, mutta vahvat seurat nousevat aina helmikuun alusta.

EDIT: Korjattu virheellinen lainaus.
 
Viimeksi muokattu:

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
SM-liiga suljetaan, jonka väistämätön seuraus on Mestiksen näivettyminen varsinkin taloudellisesti. SM-liiga on näennäisesti auki ja silmänräpäyksessä tulee liigasta kysymys: "Miksi ylöshaluavat Mestis-jengit ei ole taloudellisesti SM-liigakunnossa?". Ei oo helppoa.

Antakaa sen nyt vain olla edes näennäisesti auki hetken niin ero alkaa pikkuhiljaa kuroutumaan. Mutta kun ei. Media kirjoittaa paskaskuubbinsa joka kevät ja samalla Yrjö Yrittäjä vetää sen pienenkin sponsorirahansa Mestis-jengiltä pois ja sijoittaa sen vaikka koripalloon. Taas on SM-liiga median avustuksella tehnyt päivän "hyvän työn" Mestis-jengeille.

Nytkö on jo liiga viemässä sponsorirahatkin mestiksestä?
Jotain rajaa näihin itkuihin. Kun on vaikeaa, töitä pitää tehdä enemmän. Ei se ilmaiseksi ole tullut muillekaan.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Siihen pitäisi riittää se, että on parempi kuin Liigan huonoin.
Kyllä mun mielestäni pitäisi vielä seuraavallakin kaudella olla parempi kuin liigan huonoin edellisellä kaudella. Tai ainakin vähintään samaan pystyä. Siksi siis (mahdolliselta) liiganousijalta on vaadittava myös taloudellisia asioita ja jatkuvuutta.
 

Grafix

Jäsen
Tuskinpa on Sport (tai mikään muukaan porukka) pistämässä varjobudjettia kiinni yhteen Mestiskauteen, kun koko budjetin idea ilmeisesti että sillä eletään se ensimmäinen liigakausi.

Tässäpä minusta onkin koko ongelman ydin liiganousua ajatellen. Se liigapaikka kun pitäisi ottaa haltuun pelaamalla, pesemällä se Ilves, Pelicans, TPS tai mikä tahansa siellä pelikentällä niin, ettei mitään jossiteltavaa ole. Se puolestaan vaatii kohtuu kovan joukkueen. Nyt kun liigakarsintoihin lähdetään sillä jengillä joka on nippa nappa voittanut Mestiskannun, niin mitkä on oikeasti realiteetit että samainen joukkue voittaa yhdenkään esimerkiksi yllä mainituista liigajoukkueista?

Kyllähän se joukkue pitäisi kasata niin, että Mestis viedään puhtaasti kotiin ja karsinnoissa on oikea mahdollisuus haastaa se liigajengi. Nyt sinne karsintoihin mennään ilmeisesti sillä toivotaan toivotaan mentaliteetilla: jos se liigajengi tuleekin takki auki ja jos me nyt satutaan tämä liigakarsinta voittamaan, niin sitten löytyy kyllä tuohta. Jos se tähtäin on oikeasti liigassa, niin sitä Mestisjengiä pitää minun mielestäni pystyä pyörittämään ainakin se yksi kausi lähes liigatason budjetilla ja pelaajamateriaalilla, jotta sen paikan pystyy itselleen nappaamaan.


Eikö Kärpät osoittanut riittävän selvästi, että pelkällä divarin dominoinnilla ja sarjan kovimmalla budjetilla ei silti liigapaikasta ole mitään takeita.

Sepä se. Onneksi ainakin vielä tällä hetkellä nämä sarjatasot ratkaistaan urheilullisin perustein eikä sillä, kenellä on isoin kassaholvi ja kalleimmat mailat. Jos voitat karsinnat, pääset liigaan. Voittamiseen vaaditaan yleensä laadukas joukkue jonka kasaaminen vaatii rahaa. Ei oo vaikeeta.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Nytkö on jo liiga viemässä sponsorirahatkin mestiksestä?
Jotain rajaa näihin itkuihin. Kun on vaikeaa, töitä pitää tehdä enemmän. Ei se ilmaiseksi ole tullut muillekaan.

Olkoot vaikka sitten itkua, mutta näin se homma etenee.
 

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
HIFK vs K-Espoo
  • 1.99
  • 4.50
  • 3.40
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös