90-luvun alun jälkeen tuo tasoero alkoi kasvaa sellaiseksi, että karsintojen mielekkyys väheni. Liigajoukkueet muuttuivat täysammattilaisorganisaatioiksi ja siksi ero Mestis-porukoihin vähitellen repesi. Liigan sulkeminen oli ratkaisu johon päädyttiin - jälkiviisaana on helppo sanoa, että se oli siinä tilanteessa virhe, koska jo silloin olisi pitänyt miettiä toimia, joilla nimenomaan lähdetään kaventamaan tuota tasoeroa eikä tekemään sulkemisen kaltaista päätöstä, jolla sitä eroa vain kasvatetaan entisestään.
Kuilu on kasvanut, siitä ei varmaankaan tarvitse keskustella, mutta toisaalta, johtuuko se oikeasti enemmän siitä, että suljetussa liigassa on pystytty kehittymään enemmän ja nopeammin, kuin siitä että Mestis on kuihtunut. Ainakin Suomi nykyään tuottaa huomattavasti enemmän pelaajia maailman huipulle kuin 90-luvulla ja ennen sitä.
Jos yhtenä mittarina voidaan pitää sitä, kuinka paljon maa tuottaa pystyy tuottamaan pelaajia maailman huipulle, eli käytännössä NHL:ään ja KHL:ään, on alla oleva taulukko ihan mielenkiintoinen. Keräsin Quanthockey.comista suomalaisten määrät kausittain NHL:ssä ja ja otin mukaan myös KHL-pelaajat, sarjan alusta 2008 eteenpäin. Sarjan alulla on näkyvä vaikutus myös NHL-pelaajien määrään, koska osa mahdollisesti NHL:ssä muuten pelaavista saattavat pelata KHL:ssä. Tosin kaikki KHL-ssä pelaavat eivät toki ole NHL-tasoisia pelaajia, joten vuodesta 2008 eteenpäin noita lukuja voinee hieman pyöristää alaspäin.
Keskimäärin NHL+KHL -pelaajia/vuosi
1980-2000: 13,95 (pitkä ajanjakso, koska määrät olleet hyvin tasaisia, pl 1999-2000, jolloin oli jo 26 suomalaista NHL:ssä)
2000-2005: 38,00
2005-2010: 45,20 (12 KHL)
2010-2014: 61 (32,25 KHL)
Kyllähän tuo 2000 luvun alku pomppaa tuosta esiin selkeästi. OK, eri toimien vaikutukset näkyvät varmasti viiveellä ja taulukkoa voi lukea myös niin, että NHL-pelaajien määrä on kääntynyt jälleen laskuun liigan sulkemisen jälkeen, jos oletetaan esim 5 v sopivaksi viiveeksi.
No, jotta tämä tarkastelu oikeasti todistaisi mitään puolesta tai vastaan, pitäisi ottaa huomioon varmasti paljon muutakin, kuten miten pelaajat noissa maailman huippusarjoissa pärjäävät, paljonko tekevät pisteitä ja paljonko pelejä pelaavat. Noissa ylläolevissa lukumäärissä on mukana pejaajat, jotka ovat pelanneet yhdenkin NHL-runkosarjaottelun kauden aikana
BTW, ihan makee saitti tuo Quanthockey.com, jos tilastoista tykkää :)