Liiga ja sen munattomat päättäjät – kaikille kenkää?

  • 292 711
  • 1 320

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Kumma juttu, että Euroopassa on kymmeniä jalkapallosarjoja, joissa tilanne on juuri se, että toukokuussa nousu varmistuu ja elokuussa alkaa jo kausi ylemmällä sarjatasolla. Siitä huolimatta mitään erityisjärjestelyitä ei tiettävästi käytetä yhdessäkään näistä sarjoista. Vai onko näissä maissa sitten sponsorien budjettipäätösten ajankohdat systemaattisesti jotenkin erilaisia? Jotenkin rohkenen epäillä.

Eikös jalkapallomaissa divaritasollakin hommaa hoideta ammattilaispelaajien voimin. Mestiksessä vedellään näillä osapäiväintersportmyyjillä. Seitinohut ero nousta pääsarjaan neljän kuukauden varoitusajalla.
 

Handyy

Jäsen
KHL:ssä on sentään joku taso, toisin kuin meidän omassa lätkä-liigassa.
KHL:ssä taitaa kuitenkin olla isoimmat tasoerot ammattilaissarjoista. Ja tasoerot kuitenkin ratkaisevat eniten, onko pelit hyviä vai eivät, ellei sitten tietysti ole enemmän kiinnostunut montako jalkakynää kentällä näkee. Varmaan hienoa olla heikon joukkueen kannattaja, joka voittaa 7 peliä koko kaudella...
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voiskohan liigan mitalitkin jakaa tulevaisuudessa tämmöisellä hakumenettelyllä voi että se olisikin jännää seurata mikä seura parhaiten täyttää mestaruuden vaatimat kriteerit. Pelejähän olisi oikeastaan ihan turha pelata vaan mitalit ja sijoituksethan voitaisiin jakaa Kal€n saunapoppoon päätöksillä.

Hahaa, sieltähän varsinainen veijari löyty. Ihanko itse keksit vai auttoiko isosisko?

Sisäistäkää nyt että Mestis on täysin eri asia kuin Liiga. Mestis on jääkiekkoliiton mestaruussarja jossa pelataan sen sarjan mestaruudesta, kun taas Liiga toimii erillään Suomen jääkiekkoliiton toiminnasta. Mestis on lähes täydellisesti farmisarjaan verrattavissa oleva kasvattajasarja. Samoin voi jotkut ajatella, että Liiga on vain kasvattajasarja ulkomaisiin ammattilaisliigoihin. Niissäkin on kuitennkin se ero, että Liigasta lähtee ainoastaan yksittäisiä pelaajia eikä varsinaisia yhteistyösopimuksia ole. Vastaavasti Mestisjoukkueilla on jo täydellisiä farmisopimuksia Liiga-joukkueiden kanssa. Tulevaisuudessa todennäköisesti kun nuo muutamat jengit ovat saaneet asiansa kuntoon ja pelaavat Liigassa, niin kaikilla Mestis-seuroilla on silloin virallinen yhteistyöseura Liigasta. Heillä on se oma unelma siitä omasta kannusta ja siitä, että pienenkin paikkakunnan oma poika voi päästä ns. ylös ja kirkkaisiin valoihin ja sitä kautta vaikka ihan maailmalle asti.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
KHL:ssä on sentään joku taso, toisin kuin meidän omassa lätkä-liigassa.

Okei...

En vain ymmärrä, miten tämä on nyt jotenkin kauhea juttu ja Liigan seuraaminen on nyt aivan mahdotonta - erityisen outua on lukea näitä juttuja kirjoittajilta, jotka suosikkijoukkueidensa perusteella seuraavat mielenkiinnolla NHL:ää tai KHL:ää, sarjoja, joiden malliin Liiga on juurikin siirtymässä...

En edes muista, milloin Liigaan viimeksi nousi joukkue alemmalta sarjatasolta, ja karsinnat ovat olleet mielenkiintoiset yhden kerran, vuonna 2009(?) Ässien ja Sportin välillä. Ei sarjan uudelleen sulkeminen ainakaan vaikuta millään tavalla minun kiinnostukseeni IFK:ta ja Liigaa kohtaan. Liigan ongelmat ja isot haasteet ovat jossain ihan muualla.
 
Viimeksi muokattu:

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Mestiksessä vedellään näillä osapäiväintersportmyyjillä.

Sulla on kohtuullisen huonoa tietoa tästä asiasta, ei pidä paikkaansa näiden tavoitteellisten seurojen osalta. Näillä mentiin viime sulkemisen aikana, nyt mennään ihan ammattilaisporukalla - ei se leipä toki levää ole. Kuten Ika Lehkonen kirjoitti niin paljon pelaajien ja seurajohdon työpaikkoja saattaa hävitä tämän kautta, jos ei enää saada kokoon pakettia joka mahdollistaa jääkiekkoon keskittymisen mahdollisimman monille. Tämä hävikki on paljon enemmän kuin mitä syntyisi yhden liigaseuran tippumisesta pois liigasta. Melko huonoa tietoa liikkeellä. Me emme ehkä tunne liigamaailmaa, mutta kyllä me tuon pimeän puolen eli "Mestiksen" tunnemme.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Masterplan: 4-5 vuoden kuluttua CHL muunnetaan ylikansalliseksi eurosarjaksi. Suomesta 4-6 jengiä (HIFK, TPS, Kärpät + yksi Mansen jengi ja ehkä yksi tai kaksi muuta vielä mukaan. Loput 10-12 muodostavat farmiliigan...

Mikä ihme siinä on, että jotkut koko ajan tuputtavat jotain ylikansallisia jättiliigoja jääkiekkoon? Missä muissa lajeissa tuollaisia muka on?

TÄYSIN KUOLLEENA SYNTYNYT AJATUS, näin siis minun mielestäni. Kyllä ainakin minua kiinnostaa pelata tämän maan sisällä Suomen mestaruudesta, ennen mitään eurohömppää.

Kansalliset pääsarjat pitää pitää elinvoimaisina, niin lätkässä, kuin kaikissa muissakin lajeissa.

Sitten kansallisten sarjojen lisäksi joku järkevä euroturnaus päälle, kuten koriksessa, lentopallossa jne.

Siinä tuo malli.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sulla on kohtuullisen huonoa tietoa tästä asiasta, ei pidä paikkaansa näiden tavoitteellisten seurojen osalta. Näillä mentiin viime sulkemisen aikana, nyt mennään ihan ammattilaisporukalla - ei se leipä toki levää ole. Kuten Ika Lehkonen kirjoitti niin paljon pelaajien ja seurajohdon työpaikkoja saattaa hävitä tämän kautta, jos ei enää saada kokoon pakettia joka mahdollistaa jääkiekkoon keskittymisen mahdollisimman monille. Tämä hävikki on paljon enemmän kuin mitä syntyisi yhden liigaseuran tippumisesta pois liigasta. Melko huonoa tietoa liikkeellä. Me emme ehkä tunne liigamaailmaa, mutta kyllä me tuon pimeän puolen eli "Mestiksen" tunnemme.

Minulla on ihan päivän tasaista tietoa Mestispelaamisesta. Esimerkiksi Ossi Pellinen olisi saanut heittämällä sopimuksen Tutoon ja pariin muuhunkin Mestis-seuraan, mutta ei kunnon palkkaa. Tästä syystä hän pelaa HC Satakunnassa ja käy töissä. Vastaavia tapauksia on monia, hyvin harva saa asiallisen palkan Mestiksestä.

Mestiksessä pelaa liigajoukkueiden sopimuspelaajia, pieni joukko ammattilaisia ja suuri joukko nuoria, perheettömiä elämäntapa kiekkoilijoita.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Timrå, Rögle, AIK...

Leksand, jonka pelasti kunta 250 000 000 kruunun tuella. Olettaen että Kunnan ei tarttis kokosummaa pistää likoon, koska Leksand tietty nousee SHL:ään... VEROvaroilla, jep jep.


Pistätkö linkin tästä tai viittauksen edes muuten tällaiseen uutiseen?

Tästä on nyt keskusteltu Ruotsissa kaksi kautta. Neuvottelut on toki kesken, mutta tod. näk. toteutuu kun nykyinen Tv sopimus 2015 loppuu.


Vai onko Ruotsissakin on ollut puhetta liigan laajentamisesta esimerkiksi 16 joukkueeseen?
.

On ollut puhetta laajentaa 14 joukkueen sarjaksi Suomen tapaan juurikin TV sopparin umpeutumisen jälkeen ja samalla SHL joko suljetaan tai Kvalserien korvataan Liigasta tutulla karsintaplayofiilla viimeisen SHL seuran ja Alsvenskainin voittajan välillä. Nousijan on sielläkin sitten täytettävä lisenssiehdot.


Kun Liigaan viimeksi nousi joukkue se oli KalPa ja ei sillä silloin ollut mitään satavarmaa paikkaa ja lisäaikaa rakennella jengiä.

Mitä nyt suljetussa Liigassa sai rakennella rauhassa joukkuetta…


Ulkopuolelle jääneiden mestisseurojen toki kannattaa muistella noita WHA/NHL-aikoja, ja perustaa sitten oma Suomi-Liiga, joka ei pelaa Kanadamaljasta, vaan Suomimaljasta. Eli ihan kylmästi kilpaileva liiga Kalen tuella.

Tätähän olen Mestispuolella ehdotellut... Siis siten, että Mestis, Alsvenskan sekä Norjan ja Tanskan liigat perustaisivat "Skandinavian Liigan". Pelaisivat neljässä lohkossa ja pelijarit. TV sopparin saaminen olisi aivan varma, jolloin rahaa riittäisi ehkä jopa lohkojen välisiin runkkarimatsheihin. 6-8 joukkuetta kustakin maasta ja Liiga ja SHL olisi saaneet oikean kilpailijan.


Masterplan: 4-5 vuoden kuluttua CHL muunnetaan ylikansalliseksi eurosarjaksi.

Tämähän se ruotsalaisten suunnitelma oli tuossa 2000 luvun ekalla puoliskolla. Homma oli valmiina starttaamaan kun 2007 talouslama iski rajusti ja homma typistyi European Trophyksi. Samoin kansainvälinen kiekkoliitto pisti hanttiin jne. mutta nyt ovat siis nöyrtyneet vähemmistöosakkaaksi Liigaan (seurat on enemmistöosakkaina). Niinpä skenaariosi on juuri se, mihin CHL:llä ainakin ruotsalaisseurat pyrkivät.
 

HockeyBoy66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Vai onko tässä nyt taustalla se ajatus, että puolen suomen Kärpät tarvitsee sen paikallisvastustajan?

En ihmettelisi vaikka se olis joku Kalen sairaan sarkastinen vitsi, että hommataan Sport liigaan ni saadaan 300km päässä olevalle Oulun jengille paikallisvastustaja! Yhtä hyvä "paikalliskamppailu" kuin Kärpät - Jyp kaksikko.

Kummola & Co on tehnyt viimeisinä vuosina niin käsittämättömän paskoja päätöksiä jääkiekon kabinetissa, että en tiedä enää mitä tähänkin sanoisi. Kaikki jotka edes kehtaa väittää tämän olevan hyvä ratkaisu, saavat kyllä olla keskenään sitten Kalen ja muiden päättäjien saunaporukassa jos tykkäävät.

Jos halutaan kilpailuhenkeä, kehitystä ja ennenkaikkea sitä URHEILUA, mitä tämän kuuluisi olla, niin helvettiin tämmöset kikkailut. Mikä ongelma siinä on järjestää ne karsinnat ja sitten katsoa onko niiden voittajalla rahallisia rahkeita nousta liigaan. Jossei ole, niin sitten ei nouse. Mikä pakko sinne liigaan on vetää 16 jengiä pelaamaan ja sitten ihmetellä jälkeenpäin, että rahallisesti sarjan parhaalla ja huonoimmalla joukkueella on 2,5 miljoonaa euroa budjetissa eroa. Ja vielä siten, että se nouseva joukkue ei edes ratkea pelaamalla????? On se naurettavaa touhua.

Pitää kuitenkin muistaa, että ei se hetkellisesti taloutensa kuntoon saanut uusi liigajengi välttämättä ole enää kolmen vuoden päästä taloudellisesti kuosissa. Ja mikäli liigasta ei voi pudota alkuun, vaan sinne aletaan tunkea sakkia kuin japanilaiseen metroon konsanaan, niin kyllähän siellä käy jollakin seuralla vielä kylmät ja tuleekin se pelillisesti sysipaska kausi. Tällöin katsojaluvut tippuu ja rahakirstu kuihtuu. Mitäs sitten kun on taas perse auki ja peli on umpisurkeaa halvalla rosterilla? Herääkö ne päättäjät siihen kun tasoero sen kun repeää entisestään?

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, mikä farssi tätä jumbo-kokoista 16 joukkueen liigaa voi tulevaisuudessa odottaa. Ei se ketään enää palvele, jos mestiksestä ei voi nousta ja liigasta tippua pelkästään pelaamalla. Heitetäänkö sitten liigasta vaan kylmästi se konkurssipesä ulos? Kun rahat on loppu ja edellytyksiä liigassa pelaamiseen ei enää olekkaan.

Sitten tulee vielä kaikki nämä tekijät, että mikä enää motivoi mestiksen muita seuroja? Yms yms.. voisi vaikka loppupäivän kaivaa esimerkkejä tästä umpipaskasta uudistuksesta. Noh, eihän ruohonjuuritason fanien sana ole ennenkään paljoa painanut missään. Se vaatii sen farssin pohjalle ennen kuin jotain tehdään. Ehkä.
 

ludvig

Jäsen
Liigan johdon track record on kyllä säälittävällä tasolla. Miten ihmeessä liigan Hurja Joukko on edes saanut sählättyä asioita niin paljon; uudelleen brändäys, kurinpito, hankintojen hallinta (tv-oikeudet, tilastointi..), poukkoilevan johtamisen vuoksi liialliset vaikutusmahdollisuudet ulkopuolisille tahoille, ristiriitainen viestintä ja medianhallinta, eroja ja irtisanomisia, kiska auki / kiska kiinni kesken aukioloaikojen… Tervehdin ilolla kaikkia kansalliset rajat ylittäviä sarjoja ja toki myös muita kilpailevia sarjoja, sillä kehitys vaatii aina kunnollista painetta. Paineessa ne timantit löytyvät niin sarjaorganisaatioiden kuin seurojenkin osalta. Osa näivettyy, mutta sellaisia kavereita nämä markkinatalous ja urheilu ovat, parhaimmat selviävät ja joku vielä voittaa.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Silloin kun liiga suljetaan täysin on jääkiekkoliiton syytä luovuttaa "suomenmestaruus" Mestiksen ratkottavaksi. Oikeastaan tuo ei liene kauhean hankala operaatio, perusteltukin ja Kal€ voisi sen toki kostona toteuttaakin.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
...
Tästä on nyt keskusteltu Ruotsissa kaksi kautta. Neuvottelut on toki kesken, mutta tod. näk. toteutuu kun nykyinen Tv sopimus 2015 loppuu.
...

En tiedä, puhutko H-Allsvenskanista, mutta SHL:n nykyinen TV-sopimus päättyy tämän kauden jälkeen ja uudesta, vuodet 2014-2018 kattavasta, sopimuksesta tiedotettiin jo tämän vuoden maaliskuussa.

Elitserien i ishockey hos C More till 2018 - SHL.se
Elitserien såld för 1,3 miljarder | Idrottens Affärer
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Onhan tuo taas helvetin surullinen ratkaisu. Todennäköisesti liigaseurat pelkäävät jumittuvansa alas, mikäli mestikseen joku vuosi tippuisivat. Tähän kuitenkin olisi ratkaisu ollut se, että avataan ne liigan ovet oikein kunnolla. Eikä niin, että suljetaan ne kokonaan. Olisi esimerkiksi ollut kaksi 12-13 joukkueen sarjaa, huonoin tippuu ja voittaja nousee. Lisäksi sitten, esimerkiksi kakkonen ja runkosarjan korkein finaalipelien ulkopuolelta, sekä toka- ja kolmannes vika karsintasarjaan joista kaksi joukkuetta ylös ja kaksi alas.

En voi sanoa käyttäneeni hirveästi aikaa tämän pohdiskeluun, mutta tämän tyyppinen ratkaisu omassakin mielessäni on kuulostanut järkevimmältä. Jos mietitään Suomi jääkiekkoa yhtenä markkina-alueena, niin uskoakseni nyt tehty ratkaisu huonontaa markkinan kokonaisarvoa. Jos nostetaan kaksi joukkuetta Liigaan, ja suljetaan portti Mestiksen ja Liigan välillä, niin pelkistettynä se huonontaa kymmenen joukkueen arvoa ja nostaa kahden joukkueen arvoa. Kun tehtäisiin lainaamani kirjoituksen kaltainen malli, missä useampi joukkue putoaisi / nousisi liigojen välillä joka vuosi, niin seurauksena koko mestiksen arvo/mielenkiinto nousisi. Enkä usko, että tämä söisi hirveästi Liigan arvoa. Joskus viiden vuoden päästä huomattais, että Suomi Jääkiekon markkina-arvo on noussut huomattavasti! Ja tästä hyötyisi myös Liigaa pelaavat seurat.

Ja vaikka monet mestis joukkueet ovat pieneltä paikkakunnalta, pienillä halleilla, niin mielestäni niilläkin on NYKYAIKANA mahdollisuudet menestyä taloudellisesti. Bisons on tässä mielessä hyvä esimerkki(vaikka onkin huono esimerkki). Kuinka paljon oikeasti TUOTTAA (ei sama asia kuin liikevaihto) esim. Ässien halli 30 pelissä jos 4000 katsojaa/peli? Ja kuinka paljon seura saa tuottoa TV-oikeuksista? Entä sponsorimyynneistä? Heitän täysin hatusta arvion, että Kotipelin myynti on n. 80000€, jos tästä max. 30000€ on tuottoa, niin se tekee vuodessa 900000€. Jos jollain pikkupaikkakunnalla katsojia käy esim. 1000, niin minun laskujen mukaan heille tulee tässä 675 000€ ero budjettiin, ero ei mielestäni ole kestämätön, nykyisellään jo liigan sisällä on huomattavasti isompia eroja.

Nykyisille Liigaseuroille tuntuu lähes tippuvan syliin, nuo rahat mitä he tekevät. Jos seura toimii pienessä kaupungissa, niin työtä joutuu tekemään enemmän, ja seuraa on pyöritettävä niin kuin oikeaa yritystä. Mutta selviytyminen ei ole mahdotonta, tästä tuo Bisons on hyvä esimerkki,

Sitten hyvä kysymys. Mitä tekisi Mestis seurojen tuloille, jos sen kiinnostusarvo nousisi sen hiuskarvan verran, että sille saataisiin sen verran TV-katsojia, että joku esim. Nelonen olisi siitä valmis maksamaan kunnolla? Jos TPS tai ÄSSÄT tai molemmat tippuis mestikseen, niin uskon että tää tulis näkymään kaikkien mestis seurojen rahapussissa!

Ja jos joka vuosi olisi mahdollisuus nousta ainakin kaks joukkuetta, niin sitten on kyllä oma häpeä jos ei vuodessa-kahdessa nousisi takas.

Edit. Anteeks nopeeta kirjottelua, en väitä olevani oikeassa, vain vaatimattoman mielipiteeni.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Kai huomasitte, että uusi puheenjohtaja mietiskeli että se mikä lopulta on sopiva joukkueiden määrä on täysin avoinna. Mainitsi vielä, että liiga haluaa laajentaa toimintaansa oli se joukkueiden määrä 14 tai vaikka 18 (!). Hei me laajennutaan.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Kai huomasitte, että uusi puheenjohtaja mietiskeli että se mikä lopulta on sopiva joukkueiden määrä on täysin avoinna. Mainitsi vielä, että liiga haluaa laajentaa toimintaansa oli se joukkueiden määrä 14 tai vaikka 18 (!). Hei me laajennutaan.

Joo kyllä itsekin uskon, että jos ns. Liigakelpoisia seuroja tulee, niin Liigaan pääsee vaikka tuo 18 joukkuetta.

Edellisestä kirjoituksesta jäi uupumaan vielä erittäin avoimen Liigan urheilulliset vaikutukset. Kuinka paljon Mestiksessä on puoliammattilaisia / amatöörejä? En usko, että Mestiksen taloudellisen tason täytyisi hirveästi nousta, että saisimme Suomeen lisää jopa satoja ammattijääkiekkoilija paikkoja. Tämän uskoisin lisäävän huomattavasti aktiiviharrastajien määrää A-C junnuissa. Yksinkertaisesti sen takia, että leivän saaminen kiekosta helpottuisi huomattavasti.

EDIT: TYPO
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
En tiedä, puhutko H-Allsvenskanista, mutta SHL:n nykyinen TV-sopimus päättyy tämän kauden jälkeen ja uudesta, vuodet 2014-2018 kattavasta, sopimuksesta tiedotettiin jo tämän vuoden maaliskuussa.

Sit meni kaudet sekasin, mutta keskustelun alla olevat mallit on SHL:n sulkeminen tai Suomen tyylinen pleiofkarsinta, SHL:n laajentmainen ja lisenssijärjestelmän käytöönotto.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Minulla on ihan päivän tasaista tietoa Mestispelaamisesta. Esimerkiksi Ossi Pellinen olisi saanut heittämällä sopimuksen Tutoon ja pariin muuhunkin Mestis-seuraan, mutta ei kunnon palkkaa. Tästä syystä hän pelaa HC Satakunnassa ja käy töissä.

Onko muuten koskaan tullut vastaan asiaa, josta sinulla ei olisi tietoa? Kuten fiksuna miehenä tietenkin luit, niin teroz puhui tavoitteellisista seuroista, ei Mestiksestä kokonaisuutena ja kumoat tämän anekdootilla kolmekymppisestä liiga-neverbeenistä. Huhhei...

Selvennyksenä siis, että teroz puhuu täysin asiaa.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Silloin kun liiga suljetaan täysin on jääkiekkoliiton syytä luovuttaa "suomenmestaruus" Mestiksen ratkottavaksi. Oikeastaan tuo ei liene kauhean hankala operaatio, perusteltukin ja Kal€ voisi sen toki kostona toteuttaakin.

Eikös tuo jo nyt ole noin. Mestis on Suomen Jääkiekkoliiton ylin sarjataso. Liigassa ratkotaan Liiga Osakeyhtiöön kuuluvien joukkueiden keskinäinen paremmuus.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Eikös tuo jo nyt ole noin. Mestis on Suomen Jääkiekkoliiton ylin sarjataso. Liigassa ratkotaan Liiga Osakeyhtiöön kuuluvien joukkueiden keskinäinen paremmuus.

Kyllä, mutta jääkiekkoliiton mandaatilla Liiga pelaa suomenmestaruudesta. Eli käytännössä käytännössä se voidaan myös pois ottaa. Ainakin jos jääkiekkoliitto katsoo, että jääkiekon ja Liigan edut ovat ristiriidassa.
 

Erik Loka

Jäsen
Kyllä, mutta jääkiekkoliiton mandaatilla Liiga pelaa suomenmestaruudesta. Eli käytännössä käytännössä se voidaan myös pois ottaa. Ainakin jos jääkiekkoliitto katsoo, että jääkiekon ja Liigan edut ovat ristiriidassa.

Jääkiekkoliitonhan pitäisi olla yhtä kuin suomalaiset jääkiekkoseurat. Miksi ne eivät vaatisi tämän mandaatin poistamista?
 

WLuK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hokki
Lueskelin vähän tätä ketjua, niin huomasin että kaikki Liiga-joukkueiden kannattajat eivät tajunneet, että ei tämä ole vain typerä päätös niille Mestis-joukkueille, jotka haluavat tosissaan nousta, mutta realiteetit eivät välttämättä sitä salli. Vaan tämä on ÄÄRETTÖMÄN typerä ja lyhytnäköinen päätös suomalaiselle jääkiekolle.
Mestis kuolee tulevaisuudessa, kun yhtään mielenkiintoista jengiä ei ole mukana, samalla pelaajatuotanto heikkenee ja Liigan taso tippuu huomattavasti. Liiga-joukkueiden juniorituotanto ei ole niin loistavaa, että yhtä hyviä jääkiekko joukkueita saataisiin tulevaisuudessa, jos kukaan ei saa pelata miesten pelejä Mestiksen tasoisessa sarjassa. Tajuatte kai, että jos Mestiksen taso tippuu, nämä juniorit eivät saa pelata kehittäviä miesten pelejä, vaan joutuvat suoraan Liigaan ja ovat siellä ihan heittopusseja. Kaikki juniorit eivät ole yhtä hyviä, että suoraan pääsevät junioritoiminnasta mukaan Liigajoukkueeseen. Mikäli Mestis kuolee A-juniorien SM-sarjan tasolle, on sarja silloin aivan turha ja täysin mielenkiinnoton. Voimme verrata A-junioreiden kotipelien yleisömääriä Mestiksen vastaaviin ja helposti huomataan, että emme asukkaan Amerikassa. Mestis kuolee aluksi kaikilla paikkakunnilla, joissa tosissaan yritetään Liigaan, kunnes lopulta sinne pääsee joko kaikki halukkaat tai sitten eivät pääse. Ne jotka eivät pääse ajautuvat ahdinkoon ja lopulta konkurssiin. Ne jotka eivät edes pyri Liigaan, joutuvat pelaamaan "toisia mielenkiinnottomia joukkueita" vastaan ja sehän ei katsojia kiinnosta. Taso siis taas tippuu. Puhdas farmiliiga kiinnostaa ihmisiä yhtä paljon kuin A-junioreiden SM-Liiga, eli verrattaen vähän.

Koko soppahan on vielä lopulta paljon monimutkaisempi, mutta voin tehdä tiivistelmän.
Suomen jääkiekkopäättäjät eivät oppineet virheistään, eivät tee järkeviä ratkaisuja. Mestis kuolee varmasti, jos ei tule muutosta. Toisin kuin vaikka Venäjällä tai Pohjois-Amerikassa, Suomessa ei pelata enää ala-sarja kiekkoa tosissaan tulevaisuudessa ja koko lajin taso heikkenee valtavasti tulevaisuudessa. Ei kelpaa selitykseksi tulevaisuudessa, että "muut maat ovat parantaneet toimintaansa ja niillä on enemmän pelaajia ja sen takia me ollaan ihan säkkejä"... Pitäisi itse kehittää toimintaansa tai edes ainakin yrittää parhaansa, ei heikentää.

Odotan edelleen selvitystä tämän päätöksen tekijöiltä, että miksi juuri tämä on ainoa oikea ratkaisu. Turhaan toki odotan.

POIKKEUSTAPAUS: Jos osa Liiga-seuroista menee parin vuoden sisällä jonnekkin CHL tai KHL kuvioihin mukaan ja suomessa Liigan taso oikeasti tippuu jo sen takia niin heikoksi (kaikki parhaat pelaajat viedään näihin seuroihin jotka pelaavat kansainvälisiä sarjoja), että Mestis ei ehdi näivettyä alta pois. Silloin voi tässä tulla jotain järkeviä muutoksia koko sarjasysteemiin, mutta sekin todennäköisesti sössitään.

En tosiaan kannata yhtään seuraa, joka yrittää nousta Liigaan. Suomen jääkiekon alasajaminen tässä vaan eniten vituttaa.
Minuahan ei haittaisi yhtään, jos mikään Mestis-joukkue nousisi Liigaan urheilullisesti, kunhan Liiga olisi oikeasti avoin ja sieltä voisi tippua, kuten URHEILUUN kuuluu... Tästä on urheilu kaukana.
Kaikki jotka sanovat "Mutta kun Pohjois-Amerikassa ja KHL:ssäkin on lisenssit" voivat minun puolestani tehdä jatkossakin loistavia päätöksiä ja hypätä kaivoon ja toivottavasti ei riitä järki edes huutaa apua.
 

Savon Detroit

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Sabres
Mestiksen kuolemaa odotellessa taitaa joutua oman tuhkauurnansa ostamaan jo valmiiksi. Suomalaiset ovat kuitenkin senverran kiekkohullua kansaa että jokaisella kulmakunnalla on ja pysyy oma joukkueensa, on ihan sama pelaako se liigassa vain 5.divisioonassa. Tähän katsojien ja kannattajien perus-uskollisuuteen on myös mestiksen pysyminen ja kestäminen rakentunut, eikä tuo perusjalka siitään murene mihinkään.Tavallinen jääkiekon kuluttaja haluaa että hänen joukkueensa---sarjaportaasta riippumatta---pelaa ja tavoittelee oman tasonsa ja alueensa mestaruutta ja voittoja. Kääntämällä kaikki tämä työ ja pelaaminen "turhaksi vaivaksi" pelkän oikeaoppisesti toimivan liigan jumaloinnin takia kustaan paljon enemmän katsojien päälle kuin siinä asiassa, että mestiksestä nostetaan joku liigaan tai karsinnat lopetetaan.Myös mestiksellä siinä kuin sen alapuolella olevilla sarjoilla ja joukkueille on oma tarkoitus, tulevaisuus ja kokonaan oma elämä liigan pörhöilyistä riippumatta.
Tämän elämän säilyttämiseen pitäisi kiinnittää huomiota itsenäisestä näkökulmasta, ei pelkän liigan sattumien kautta.

Mestiksen katsojaluvut ovat vakiintuneet kohtuulliselle tasolle ja ne pystytään säilyttämään ja ihan varmasti vielä kohentamaankin kun itse sarjaportaaseen aletaan satsata ja kehittää maan kakkostasoa edelleen eteenpäin omana brändinään. Mestiksen voittamisen pitää olla itsessään tavoiteltava asia, eikä sitä tule kytkyttää kaikessa pelkkään liigaan tai sinne nousemiseen.Kun asioita tarkastellaan vain siitä vinkkelistä että mestis ja suomisarja ovat vain joitakin apusarjoja joilla pääsee/joutuu liigaan niin oikea kehittämistyö näiden sarjojen hyväksi jää tekemättä. Mestiksellä on jo itsenäinen asema ja brändi, nyt niitä pitää vahvistaa ja liiganousumahdollisuus on yksi hieno asia jota voi halutessaan tavoitella jos eväät ja tahto ovat asiaaliittyvällä tasolla.

Aiemmin on ollut jossakin puhetta että liigaan noustessaan esimerkiksi TuTo , Jukurit, KooKoo ja Jokipojat tekisivät neljälle tilaa mestiksessä. Sinne ovat kovasti halunneet viimevuodet ainakin legendaarinen Koo-Vee tampereelta ja RoKi pohjoisesta. Tämänkaltaisille uusvanhoille yleisön hyvin tiedossa oleville joukkueille mestis, toiseksi korkein sarjaporras on tavoite, projekti ja visio.
Eivät nämä nousuun tähtäävät seurat ole hakemassa mihinkään "kuolevaan ja näivettyvään farmisarjaan" vaan se on heille ykkösprioriteeetti jota he haluavat parantaa ja kehittää ja jonka olosuhteita he haluavat kehittää oman seuran mukanaololla siten, että mestiskannustakin tulee arvostettu ja tavoiteltu valtakunnallisen sarjan palkinto.

Koko suomalaista jääkiekkoelämää uhkaa tosiasiallisesti yksi suuri kuluttajien ja katsojien ja kannattajien päähän iskostuva ajatus, liigan mokien takia kaikki muka kuolee ja näivettyy pystyyn ja sitärataa loputtomiin. Itse tälläisenä tavallisena töllöttäjänä on mukavaa mennä minkä tahansa sarjaportaan peliin katsomaan kun jätkät vääntää kehissä tosissaan ja ilmassa on kunnon urheilupeijaisten tuntua, siitä maksaakin mielellään pyydetyn kohtuullisen lipun hinnan. Saarnausmaratooni kaiken kuolemisesta on kuluttajan kannalta äärettömän tylsää, kun halutaan uusia tuulia ja visioita liigasta riippumatta, nyt on aloitettava mestiksen , suomisarjan ja siitäkin alaspäin olevien sarjatasojen uudistustyö omilla ehdoilla, kunkin paikkakunnan vahvuuksien mukaan. Pitäisi pyrkiä leikkisästi sellaiseen asetelmaan, että "me täällä mestiksessä duunataan itse omilla eväillä mielenkiintoista sarjaa ja liiga saa haistaa pitkän p++++kan tarvittaessa"
Se laittaisi liigankin suhtautumiseen pitemmällä välillä hiukan nöyryyttä kun naapurisarja ei olisikaan mikä tahansa lainaamo.

Tiedän jotakin tästä asiasta mistä puhun,sillä oma joukkueeni vaelsi suomi-sarjassa asti kaksi kautta joista viimeisestä kiekkoasiantuntijat kirjoittivat lehdistössä paikallisseurojen katsauksessaan: " Kuopiossa pelaa kotihallissa hieno joukkue joka ei ole hävinnyt yhtää peliä puoleentoista vuoteen, katsojat saavat täyttä vastinetta rahoilleen ja seura menestyy mukavasti jälleen" tämä siis ennen mitään mestisnousuja ja liigahaaveita.
Se, että KalPa tuolta sitten lopuksi nousi on oma tarinansa erikseen eikä mitätöi alempien sarjavuosien hienoja asioita mitä silloin kokea sai.

edit. oon niin väsynyt jantteluun ,että avaan tähän perään ns. virtuaalisen paska-postilaatikon johon voi ulostaa haukut, eriävät mielipiteet ja kuittailut juoppohulluudesta, mielenvikaisuudesta, yksinkertaisuudesta ynnä ammattitaidottomuudesta ja yleisestä tietämättömyydestä, automaattinen sivupersoonani lukee ja kuittaa ne puolestani minun itseni tietämättä ja saan viettää joulua kunnon läskipossun paistettu potka toisessa kainalossa ja minipossu toisessa, sekä ottaa savonviinaa ja lanttulootaa ynnä nukkua kohti tammikuun tasauksia ja pomon uusia haukkuja. Joulua kaikille, jokainen päättäköön minkälaista itse.
 
Viimeksi muokattu:

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Mikä ihme siinä on, että jotkut koko ajan tuputtavat jotain ylikansallisia jättiliigoja jääkiekkoon? Missä muissa lajeissa tuollaisia muka on?

Yleisurheilussa, pohjoismaisissa hiihtolajeissa ja tänä päivänä myös jääkiekossa.

Kyllä ainakin minua kiinnostaa pelata tämän maan sisällä Suomen mestaruudesta, ennen mitään eurohömppää.

SM-liigassa ei pelata Suomen mestaruudesta vaan SM-liigan mestaruudesta.

Kansalliset pääsarjat pitää pitää elinvoimaisina, niin lätkässä, kuin kaikissa muissakin lajeissa.

Tässä maassa siihen ei ole ollut halua vuosikausiin.
 

Ratikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUPLAMESTARIT 2021 & Red wings & Stevie Y
SM-liigassa ei pelata Suomen mestaruudesta vaan SM-liigan mestaruudesta.

Mitä tuo SM-etuliite mahtaa tarkoittaa?

Nykyäänhän pelataan Liigaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös