Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Liiga ja sen munattomat päättäjät – kaikille kenkää?

  • 299 251
  • 1 305

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Mutta pystyykö Kookoo, Pelicans ja Saipa (+PKS) keräämään nyt parhaan tuoton Kotkan talousalueelta? Vai valuvatko rahat Arto Tolsa areenalle? Kerääkö Sport rahat Seinäjoelta? Toisiko sarjaan kipinää Pohjanmaan derbyt? Irtoaisiko Turusta rahaa lisää jääkiekkoon, jos Tutolle annettaisiin reilu mahdollisuus yrittää? Voisiko KiVa yrittää samaa kuin PK35 nyt teki? Voisiko Kokkolasta irrota enemmän rahaa, entä ROI:sta, jos rahat menisivät paikallisille haastajille eikä Sportille ja Kärpille?
Huonoa liiketoimintaa voi tehdä sekä suljetussa että avoimessa sarjassa. Ammattimaisessa toiminnassa kilpailu parantaa kokonaisuuden laatua ja karsii heikoimmat. Jääkiekon seuratoiminta edes liigatasolla ei kestä kilpailua. Siksi tarvitaan suljettu liiga. Liiga, joka hyödyttää jäseniään, ei jääkiekkoa kokonaisuutena.

Ihan hyvää pohdintaa, mutta tässä on vain se, että siitä avoimesta sarjasta on evidenssiä. Liiga ei käsittääkseni silloin ollut niin vahvassa asemassa, kuin se on nyt, joten toki Liigan kannalta on perustelua toivoa jatkoa nykylinjalle. Kun sitten katsotaan tätä luetteloa jääkiekon sm-mitalisteista (wikipedia), niin huomataan selvä trendi. Avoimena aikoina mestaruudesta pystyttiin sm-liigassa käytännössä taistelemaan vain isoilla paikkakunnilla (pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Oulu) ja mestaruus meni näiden alueiden ulkopuolelle vain kerran, 25 vuoden "avoimena" aikana. Eli kerran 25 vuodessa! Suljettua sarjaa on pelattu nyt vasta 15 vuotta ja tänä aikana mestaruus on mennyt isojen alueiden ulkopuolelle jo neljästi. Eli noin neljän vuoden välein! Eli retorinen kysymys. Kummassa mallissa on isompi määrä joukkueita, jotka aidosti voivat kilpailla voitosta? Onko jokin muu merkittävämpää urheilussa, kuin kilpailu voitosta?

Samaisesta listauksesta voidaan huomata, että HPK on pystynyt usein kiipeämään mitalikolmikkoon, mutta hekin pystyivät saavuttamaan mestaruuden vasta suljetussa järjestelmässä. Jyväskylän joukkue on voittanut mestaruuden peräti kahdesti, suljettuna aikana ja kasvanut varteenotettavaksi menestyjäksi. Olisiko ollut mahdollista, avoimessa mallissa? En jaksa uskoa. Sm-liigan aikana ainoa pienemmän paikkakunnan mestari on sekin onnistunut ottamaan toisen mestaruutensa suljettuna aikana. Olisiko konkurssien kiusaamassa Lahdessa ikinä pelattu finaaleja, avoimessa sarjassa?

Eli kumpi on hienompi asia suomikiekolle? Se, että jostain Kokkolasta, Kotkasta tai Rovaniemeltä voidaan tehdä hissiliikettä Liigaa, tai että siihen on teoreettinen mahdollisuus vai se, että myös keskisuurilla paikkakunnilla olisi ihan aito mahdollisuus voittaa Suomen mestaruus?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko

Hyvä kirjoitus, mielenkiintoisia johtopäätöksiä. Tuli kuitenkin mieleen, onko muutokset kansainvälisessä ympäristössä olleet keskeisin syy sille, että liigassa huiput eivät enää omaa jättipelaajabudjettia suhteessa muihin joukkueisiin? Toinen syy voisi olla se, että bisnesmalli on rantautunut myös liigan keskitasolle ja siitä alas. Tuloa osataan tehdä paljon paremmin.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Hyvä kirjoitus, mielenkiintoisia johtopäätöksiä. Tuli kuitenkin mieleen, onko muutokset kansainvälisessä ympäristössä olleet keskeisin syy sille, että liigassa huiput eivät enää omaa jättipelaajabudjettia suhteessa muihin joukkueisiin? Toinen syy voisi olla se, että bisnesmalli on rantautunut myös liigan keskitasolle ja siitä alas. Tuloa osataan tehdä paljon paremmin.

Voihan se toki näinkin olla ja voi olla, että "pelkään" turhaan. Mutta itse uskoisin, että avoin malli johtaisi käytännössä siihen, ettei pienemmillä paikkakunnilla voida tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia samalla tavalla, kuin nykyään. Kilpailu kävisi raa'aksi ja kaikki ylimääräinen resurssi pitäsi pyrkiä realisoimaan välittömästi, ettei putoamispeikko yllätä. Siinä samalla syödään siitä kuormasta, jolla nykymallissa isot voidaan haastaa tyyliin kerran kolmessa vuodessa tai pidemmällä aikavälillä. Ja paranisiko esim. tällaisten pienempien paikkakuntien kyky rekrytöidä osaajia muihin, kuin pelaaja tehtäviin, avoimessa mallissa? Eli tulisiko tässäkin etua niille suuremmille, joissa työpaikka olisi avoimessa mallissa varmempi?
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Mutta pystyykö Kookoo, Pelicans ja SaiPa (+PKS) keräämään nyt parhaan tuoton Kotkan talousalueelta? Vai valuvatko rahat Arto Tolsa areenalle?

SaiPa on kyllä täysin etelä-karjalainen ilmiö. KooKoo dominoi Kouvolassa ja Kotkassa ne vähäiset massit mitä täällä on joukkueurheiluun laittaa, korjaa KTP:n futis ja koris. Jos taas meinasit kannatuspohjaa, niin mun ymmärtääkseni Kotkassa kyllä seurataan liigahokia, mutta vahvoja seuroja ovat HIFK, Tappara ja ex-liigajoukkue Jokerit.
 
4

444

En todellakaan usko, että jääkiekon negatiivinen kehitys johtuu ainoastaan tai edes pääosin ulkoisista seikoista vaan pääosassa näyttelevät sisäiset tekijät. Jos huhut pitävät paikaansa, tuleva tv-sopimus tulee olemaan taloudellisesti huonompi kuin nykyinen. Jos näin on, nykyisen sopimuksenhaltijan odotukset eivät ole täyttyneet/sitä haluava ei näe samaa potentiaalia kuin edellisellä kierroksella.
Media kirjoittaa sitä, mitä halutaan lukea, ehkä Helsingin pravdaa ja paria maakuntalehteä lukuunottamatta. erityisesti "Iltajournalismi". Kauden aikana negatiiviset uutiset ovat kysyttyjä, pleijareiden aikaan positiiviset uutiset täyttävät median. Lyötyä on helpo lyödä muiden mukana.

Samaa mieltä, että asiat eivät ole mustavalkoisia, mutta ei pään pensaaseen työntäminen tai ulkoisten tekijöiden syyttäminen ongelmia ratkaise. Tunnet varmaan SWOT nelikentän? Sisäisiä voi muuttaa, ulkoisiin vain varautua.
Mikä jääkiekon negatiivinen kehitys? Avaisitko tätä termiä enemmän?
Media kirjoittaa siitä, mistä se kokee saavansa parhaat tulot. Ja koska nämä mainitsemasi iltapäivälehdet saavat tulonsa mainostamalla, ja mainostajat usein maksavat mainosnäyttöjen perusteella, on hyvin yksinkertaista väittää, että kirjoitetaan "uutisia", jotka keräävät eniten klikkejä. Sisältöä näissä ei ole juuri lainkaan ja otsikolla lukija saadaan harhautettua kuvittelemaan, että sisällössä olisi jotain kovinkin mehukasta. Ihminen on luonnostaan utelias ja valitettavan moni meistä klikkailee näitä kirjoituksia, koska otsikko oli tarpeeksi vihjaileva.
Lukija lukee, mitä hänelle kirjoitetaan, mutta kirjoittaja ei välttämättä kirjoita sitä, mitä lukija mieluiten lukisi. Tämänhän sinä totesit itsekin. Vai meinaatko, että playoffien alkaessa jokaisen kiekkoa seuraavan mieliala kääntyy niin radikaalisti, että ennen niin kiinnostavat "skandaalit" ja muut jäävät täysin taka-alalle, kun playoff-huuma valtaa mielen?

Siinä olemme täysin samaa mieltä, että ongelmat eivät ratkea niitä piiloutumalla. Ensin pitäisi kuitenkin tunnistaa ne ongelmat eikä vain koohottaa niiden olemassa olosta, vaikka mitattavien suureiden määrä on kasvanut selvästi käytettyihin mittareihin nähden. Jääkiekon suosiota voidaan tänä päivänä mitata lukuisilla eri tavoilla, mutta silti halutaan katsoa vain yleisökeskiarvoja. Eikö se ole vähän itsensä huijaamista? Tulevasta tv-sopimuksestakin voi tulla "huonompi". Mutta onko se tuotteen vai palvelun vika, että kiinnostus on ollut ennakoitua vähäisempää? Vai voiko peräti olla, että nykyistä sopimusta laadittaessa odotusarvo on ollut yksinkertaisesti liian korkea? On taas kuviteltu jotain, mihin ei realistisesti ollut mitään mahdollisuutta.

Minä en suinkaan yritä väittää, että mitään parannettavaa ei olisi. En kuitenkaan myöskään suostu antamaan tuomiota täysin vajavaisilla tiedoilla. Laskeva yleisökeskiarvo ei ole riittävä mittari. Mahdollisesti pienempi tuleva tv-sopimus ei ole riittävä mittari. Kuten sanottua, asiat eivät ole mustavalkoisia ja kolikolla on tunnetusti kaksi puolta.
 

LOFIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
1922
Eli kumpi on hienompi asia suomikiekolle? Se, että jostain Kokkolasta, Kotkasta tai Rovaniemeltä voidaan tehdä hissiliikettä Liigaa, tai että siihen on teoreettinen mahdollisuus vai se, että myös keskisuurilla paikkakunnilla olisi ihan aito mahdollisuus voittaa Suomen mestaruus?
Tämä tässä on juuri sitä itsekästä ajattelua, joka aiheuttaa suljetut sarjat. Onhan se hienoa niille keskisuurilta paikkakunnilta oleville seuroille, kun voivat pelata Liigaa ja taistella mestaruudesta.

Omasta mielestäni avoimet sarjat ovat silti parempi ratkaisu suomalaiselle jääkiekkoilulle ja jalkapallolle. Mua ainakin kiinnostaa suomifutis kokonaisuudessaan (ja futis oman seuranikin kannalta) tällä hetkellä enemmän kuin jääkiekko, vaikka HC TPS:lla on suuremmat mahdollisuudet voittaa mestaruus tänä vuonna kuin FC TPS:lla todennäköisesti seuraavan vuosikymmenen aikana.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Sellanen pyhä yksinkertaisuus vielä noista kabinetti-päätöksistä ja karsintojen poissaolosta, että jos noi kaksi asiaa olisi oikeasti kiekkoväelle ok, niin tuskinpa ne nousisivat noin kovin esille jokaisena kautena. Ei kannattaisi ampua itseään jalkaan noin, kun Liiga on nyt tehnyt.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mikä jääkiekon negatiivinen kehitys? Avaisitko tätä termiä enemmän?
Se mikä laittaa täällä aktiiviset kiekon seuraajat kirjoittamaan huomattavan paljon negatiivista tekstiä vailla klikkihuorausta. Saattaa olla että enemmistö meistä aktiiveista on näiden päätöksien kannalla, mutten lainkaan yllättyisi ellei olisi. Omasta mielestäni täällä on tehty hurjan paljon lajin kannalta huonoja päätöksiä. yksi niistä realisoituu taas syksyllä.
 

Foxtrot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avoimet sarjat
Paljon hyviä vasta-argumentteja yllä. Yksi kommentti ylläoleviin. Ei uusien paikkakuntien mukaantulon tarkoitus ole saattaa seuroja jatkuvaan hissiliikkeeseen sarjojen välillä. Eikä sarjojen avaaminen tähän automaattisesti johda. Toki joskus joku voi nousta, jolloin toinen tippuu, mutta liikearvon ja -vaihdon kasvu tulee yleisemmin mielenkiinnon lisääntymisestä, ei yksittäisestä noususta. Yhden joukkueen nousu, toisen tippuminen, ei lisää kokonaisliikevaihtoa. Liikevaihto kasvaa, kun useammalla seuralla on mahdollisuus tarjota mielenkiintoisia pelejä, unelmia, pettymyksiä, suuria tunteita. Houkutella uusia katsojia, laajentaa kiinnostuneiden määrää maantieteellisesti ja parhaimmillaan myös uusiin väestöryhmiin. Uudet toimijat voivat tuoda uusia toimintatapoja. Jääkiekkobusineksen kasvu ja positiivinen ilmapiiri voisi myös tuoda lajin pariin uusia ammattilaisia muilta liike-elämän alueilta.
Hissiliike ei ole mitenkään toivottavaa, ja oma mielipiteeni on, että nousu ei saisi olla automaattista sarjan voittajalle, mieluummin hyvinkin vaikeaa, mutta mahdollista.
Periaatteessa nouseva joukkue voi tarjota työtä niille, joiden työnantaja tippuu, mutta vain, jos osaaminen ja ammattitaito on riittävällä tasolla. Toimiston laiskanpulskealle-erkille saattaisi käydä huonosti...

Jos ei tunnista jääkiekon julkisuuskuvan viimeaikasta kehitystä negatiiviseksi, olisi hyvä kuulla, voiko sen osoittaa jotenkin (vaikka joillakin mittareilla)?
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Hissiliike ei ole mitenkään toivottavaa, ja oma mielipiteeni on, että nousu ei saisi olla automaattista sarjan voittajalle, mieluummin hyvinkin vaikeaa, mutta mahdollista.

Samaa mieltä tästä. Ei se nousu automaattinen pidä olla koska silloin seuraa helposti tilanne jossa joku seura seilaa edestakaisin liigan ja divarin väliä. Joko usean joukkueen karsintasarja tai sitten liigajumbon ja divarivoittajan välinen paras seitsemästä po-sarja olisi oikea ratkaisu. Silloin nousu ei olisi todellakaan helppoa, mutta sellainen mahdollisuus olisi aina olemassa jolloin se saattaisi tuoda ihan uutta potkua sekä liigajoukkueiden että divarijoukkueiden toimintaan.

Minä vähän luulen että minä en ole ainoa kiekkofani tässä maassa jolle itse pelin teknisellä tasolla ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä että pelissä on tunnetta. Peleissä pitäisi aina olla jotain panosta, ja suljetussa sarjassa on aina se ongelma että osa joukkueista käytännössä vaan pelailee koko kevätkauden ja odottelee seuraavaa kautta. Ja Mestiksen puolella taas koko homma on pelkkää pelailua kun Mestis-mestaruus on käytännössä "b-luokan mestaruus" ja nousumahdollisuutta ei ole muuten kuin kabinetin kautta.
 
4

444

Ja Mestiksen puolella taas koko homma on pelkkää pelailua kun Mestis-mestaruus on käytännössä "b-luokan mestaruus" ja nousumahdollisuutta ei ole muuten kuin kabinetin kautta.
Niinkö? Oletko koskaan katsonut Mestis-playoffeja? Kyllä ne ovat kaikkea muuta kuin pelkkää pelailua ilman mitään panosta. Tuo väitteesi on aivan yhtä absurdi kuin se, että Liiga-mestaruus on aivan merkityksetön, koska se ei kuitenkaan ole sama kuin olympiakulta. Aina löytyy joku ylempi taso, jolla mestaruuden voi voittaa, mutta se ei tee alempien mestaruuksien voittamisesta vähemmän houkuttelevaa.
Enemmän tuo kommentti kertoo mielestäni omasta suhtautumisestasi asiaan kuin mistään muusta.
Voisin jopa verrata kommenttiasi siihen, että liigakarsintasarjaan joutuneita pelaajia ei välttämättä kiinnosta pelata karsintoja, jos sopimus päättyy siihen kauteen. Tai jos sopimukseen on kirjattu, että sopimus kattaa nimenomaan ylimmällä sarjatasolla pelaamisen. Mutta sekään ei pitäisi paikkaansa. Kyse on kuitenkin ammattilaisista, jotka sitoutuvat projektiin täysillä.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Deadlinet paukkuu ja juttua pitäisi tehdä, niin mikäs sen helpompaa, kuin kirjoittaa paskaa? Laatuunhan pitäisi kuitenkin panostaa ja jos palkan saa paskallakin, niin miksi hikoilla ylimääräistä? Joku toinen julkaisu taisi pitää tilannetta jopa katastrofina, vaikka Liigan näkökulmasta kyse oli vain yhdestä kierroksesta ja sekään ei ollut täysi kierros. Kierroksia pelataan kuitenkin se 60 kauden aikana ja siinä pitää kaikenmaailman EHT:eitä ynnämuita liiton turhailuita huomioida. Näkisin, että Liigan kannalta pieni ryppy, jota ei muisteta enää edes ensi viikolla. Tai no, jotkut toimittajat voivat muistaa ja muistuttaa. Leivän hekin tarvitsevat pöytäänsä..
 

Foxtrot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avoimet sarjat
Deadlinet paukkuu ja juttua pitäisi tehdä, niin mikäs sen helpompaa, kuin kirjoittaa paskaa? Laatuunhan pitäisi kuitenkin panostaa ja jos palkan saa paskallakin, niin miksi hikoilla ylimääräistä? Joku toinen julkaisu taisi pitää tilannetta jopa katastrofina, vaikka Liigan näkökulmasta kyse oli vain yhdestä kierroksesta ja sekään ei ollut täysi kierros. Kierroksia pelataan kuitenkin se 60 kauden aikana ja siinä pitää kaikenmaailman EHT:eitä ynnämuita liiton turhailuita huomioida. Näkisin, että Liigan kannalta pieni ryppy, jota ei muisteta enää edes ensi viikolla. Tai no, jotkut toimittajat voivat muistaa ja muistuttaa. Leivän hekin tarvitsevat pöytäänsä..

Liiga vastasikin tähän sitten näyttämällä mallia laadukkaasta kirjoittamisesta. Sori, oli pakko.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Liiga vastasikin tähän sitten näyttämällä mallia laadukkaasta kirjoittamisesta. Sori, oli pakko.

Mut siis miksi sä multa pyydät anteeksi? Mähän kritisoin tossa aikaisemmin niitä toimittajia, jotka menevät aidan matalimmasta kohdasta. No tänään sitten joku hipsteri on ilmeisesti lukenut Liigan blokia asenteella "voiko tästä loukkaantua" ja kuten kaikki tiedämme, ihan mistä tahansa voi loukkaantua. Joku voi jopa loukkaantua pekonista, vaikka toinen pitäisi sitä väylänä maailmanrauhaan. Kun tämä hipsteri sitten kertoo mielipiteensä twitterissä, niin kunnianhimottomat toimittajat haistavat "someraivon" eli ilmaisen lounaan. Toki perään on myönnettävä, etten ole ko. blokia lukenut ja voihan siellä ihan oikeasti olla jotain moitittavaa, mutta kun näin aiheesta revityt otsikot, niin oma nenä sanoi, että tämä on 95% todennäköisyydellä vain sitä samaa turhaa skeidaa, mitä iltapäivälehdet meille nykyään, turhan usein tarjoaa.
 

teude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings/Lions, Jokerit, SaiPa
Oli kyllä Rannisto hieno sijoitus tuolla parin sadan tuhannen euron vuosiliksalla.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Jos toi tasauskierroksen otteluparien järjestäminen on totta, niin pelkästään sen takia pitäisi monon heilahtaa välittömästi. Muutenkin on antanut itsestään kyllä todella epäammattimaisen vaikutelman.
 

Wolves

Jäsen
Olisihan se pitänyt arvata, että varsinaisia tappouhkauksia (Kuten IS aiemmin otsikoi) ole tullutkaan. Jos olisi, niin Pärnänen & co. keskustelisi poliisin kanssa eikä iltapäivälehtien.

Pärnänen yritti vain kerätä Iltapäivälehtien palstoilla Liigalle hieman teetä ja sympatiaa.

SM-liigalle tylyjä viestejä: "Menkää saunan taa ja tappakaa itsenne"

Jos, "vitun huorat, menkää saunan taa ja tappakaa itsenne" palaute saa Liigalta tuollaisen ulostulon aikaiseksi, niin pitäisi varmaan lähettää Liigan toimistolle muutama paketti nessuja ihan varmuuden vuoksi.
 

Salmis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olenko tumpelo, vai onko tosiaan niin, että Liigan sivuilta ei löydy Ruutu+ -videota nimeltä "Tapparan väärä vaihto menee tuomareilta ohi – vierailijat rokottavat armotta!"

Ei kai vaan Liiga sensuroi sitä videota?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös