Palataanpa vielä hetkeksi tähän suljetun liigan kilpailuoikeudelliseen asemaan. Tarkemmin en vaivaudu kirjoittamaan mitään kilpailunrajoituksista, kiinnostuneet löytävät niistä tietoa kilpailuviraston internet-sivuilta tai jos asia todella kiinnostaa esimerkiksi Petri Kuoppamäen kirjasta Uusi kilpailuoikeus.
Olin noheva poika ja lampsin kirjastoon ja etsin käsiini Olli Norroksen teoksen Urheiluliigan organisointi, jossa asiaa sivutaan lyhyesti. Norros aloittaa itse asiassa tänään urheiluoikeuden professorina Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.
Norros toteaa, että kysymys siitä salliiko EU:n kilpailuoikeus suljetut liigat on epäselvä. Asiaa on pohdiskellut kilpailu- ja urheiluoikeuteen erikoistunut lakimies Stephen Hornsby vuonna 2001 International Sports Law Review julkaisussa. Hän tuli siihen tulokseen, että suljetut liigat eivät ole itsessään EU:n kilpailulainsäädännön vastaisia, mutta suljetun liigan ulkopuolelle jääneillä joukkueilla tulee olla aito mahdollisuus perustaa oma kilpaileva liiga. Hornsby esittää neljä esimerkkiä, jolloin tätä mahdollisuutta ei ole tai se on vaikeutunut liiaksi. Lista ei ole tyhjentävä.
1. Suljettu liiga pyrkii immateriaalioikeuksien suojan avulla estämään lajin nimen käytön
2. Virallisnormi antaa suljettua liigaa hallinnoivalle taholle yksinoikeuden liigatoimintaan tai asettaa sen parempaan asemaan kuin muut.
3. Kansallinen tai KV-liitto epää kilpailevan liigan pelaajien osallistumisen kansainvälisiin peleihin.
4. On liiketaloudellisesti mahdotonta järjestää kilpailevaa liigaa samassa laajuudessa kuin suljettu liiga.
Norroksen mukaan Hornsbyn ajattelumalli on hyväksytty myöhemmässä oikeuskirjallisuudessa.
Norros toteaa, että vaikka Hornsbyn mukaan lähtökohtana on se, että kilpailevan liigan perustaminen on mahdollista tullee asiaa Suomen olosuhteissa arvoida päinvastoin. Syy tähän on se, että Hornsby on "pitänyt silmällä" melko suuria maita. Syyksi tähän Norros toteaa, että monopoliasemassa olevan lajiliiton tunnustaman liigan vakava haastaminen ole taloudellisesti mahdollista.
Mielenkiintoisen lisävivahteen asiaan tuo se, että jääkiekon SM-liiga on tälläkin hetkellä suljettu sarjakauden ajan. Tämän kaltainen liigan suljettuna pito on Norroksen mukaan kilpailuoikeudellisesti riidattomasti sallittua. Oikeuskirjallisuudessa Olli Rauste on esittänyt, että kohtuullisen pituinen määräaikainen sulkeminen on sallittua esimerkiksi toimintaperiaatteiden olennaisen muutoksen takia. Hänen mukaansa pysyvästi suljettu sarja on kilpailuoikeuden vastainen.
Lopputulemana voitaneen todeta, että kilpailuoikeudellisesti liigan pitäminen Suomessa pysyvästi tai perusteettomasti määräajankin suljettuna on kilpailuoikeudellinen riski, ainakin jos uskomme lähteenäni käyttämiä herroja, ja miksi emme uskoisi. Asia on kuitenkin epäselvä ja lopullinen selvyys siihen tulisi vain EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisulla.
Henkilökohtaisesti minulle ei vieläkään avautunut miten suljettu SM-liiga rajoittaisi kilpailua, mutta maailmassa on paljon muitakin arvoituksia. Pitääpä kaivaa Rausteen kirja jostakin esiin, josko se selventäisi asiaa.