Paikkasin yhden aukon yleissivistyksessä katsomalla 82-vuotiaan The Wizard of Ozin. Eihän se toki tarinana näin aikuisena erityisemmin maistunut, mutta tekniseltä kantilta hienoa katseltavaa ja mukava oli nähdä alkuperä niin monelle populaarikulttuurista tutulle viittaukselle. Pitäisiköhän katsoa tuo 80-luvulla tehty jatko-osa kun Disney+:lta näyttää löytyvän?
Wizard of Oz on hieno elokuva ja elokuvien maailma muuttui 17.8.1939 pysyvästi, vaikka vain harva sen huomasi tuolloin. Meni noin 20 vuotta ennen kuin elokuvasta alkoi televisioesitysten myötä muuntautua yksi amerikkalaisen elokuvan rakastetuimpia klassikoita. Alunperinhän CBS-televisiokanava halusi tiettävästi esittää Tuulen Viemää -elokuvan kanavallaan, mutta MGM-studio ei lämmennyt ajatukselle myydä kruununjalokivensä esitettäväksi kilpailevaan formaattiin ja lopulta CBS joutui tyytymään huomattavasti vaatimattomampaan Wizard of Oziin. Ensiesitys marraskuussa 1956, seuraavan kerran muistaakseni jouluna 1959 ja siitä eteenpäin joka vuosi ennen kuin joskus 90-luvulla taisi putki katketa, ellen ihan omiani muistele kun en jaksa tarkistaa. Pääosanesittäjä Judy Garlandkaan ei oikein kunnolla ehtinyt nähdä kuinka suureen asemaan elokuva kasvoi, sillä Judy kuoli 1969.
Victor Fleminghän oli taas oikeaan aikaan oikeassa paikassa, sillä tämäkin leffa (kuten myös Tuulen viemää) päätyi hänen nimiinsä - molemmat leffat vieläpä ilmestyivät samana vuonna. Wizard of Oziakin oli ehditty jo ohjata pitkät pätkät vaikka kenen alaisuudessa (Cukor, Vidor, Thorpe ainakin), mikä oli studioajalle ominaista, ennen kuin ex-automekaanikko Fleming saapui nöyränä työmiehenä ja kameleonttina hoitamaan homman saumattomasti maaliin. Eikä Fleming mikään turha jätkä ole, sillä ukolta löytyy hienoja elokuvia aina mykkäajoilta saakka.
Itsellä on katsomislistalla vielä tosiaan tuo jatko-osa, sekä 1978 tehty Universalin ja Motown-levy-yhtiön yhteistuottama The Wiz. Jälkimmäinen Sidney Lumet'n ohjaama uusintaversio täysmustalla näyttelijäporukalla, joka oli kuuluisasti floppi. Mutta jos siellä on näyttelijöinä Michael Jackson, Diana Ross, Nipsey Russell, Richard Pryor ja Lena Horne, niin kuinka huono se voi olla.... Tai siis varmasti voi olla hyvinkin huono... Mutta ei ainakaan ole vailla historiallista arvoa ja mielenkiintoa, kulttielokuvaksihan se on sittemmin noussut.
Spielbergin 1941 on kanssa löytynyt hyllyltä varmaan 8 vuoden verran ja en ole saanut katsotuksi. Ehkä odottaa sitä päivää, kun lähtee koko Spielbergin ohjaustuotanto. Ei puuttuisi kuin pari elokuvaa.
Itseltä kontribuutio tähän ketjuun voisi olla Fast and the Furious 9, josta tykkäsin vielä vähemmän kuin kasista. Kaikki on kansainvälisiä salaisia agentteja, aletaan mennä jo piirroselokuvamaisessa överitoiminnassa ja jostain on hiipinyt pienen pieni liiallisen vakavuuden hento sivumaku mukaan, vaikka kuinka yritetään mennä vanhaan malliin kieli poskessa. Saatiin se vanha vitsikin toteutettua miten näitä elokuvia ja niiden stuntteja enää saa isommaksi. Päällimmäinen maku on se, ettei tekijäporukallakaan ole enää mitään punaisia lankoja käsissään ja tämä Cypher-homma vissiin vielä jaksuu yhden kaksiosaisen elokuvan verran tai jotain. Toimintakohtauksetkin isoja, äänekkäitä ja melko panoksettoman päämäärättömiä. Pitkästä kestosta huolimatta sivuhahmojen katraalle ei löydetä oikein mitään tekemistä kuin mukana roikkuminen, koska pakko. Aikanaan vitonen palautti ryminällä takaisin sarjan ystäväksi ja siitä oli seiskaan asti suurinpiirtein ihan mukavaa. Hobbs ja Shaw'stakin pidin tässä kasin ja ysin välissä. Mutta kun sen verran noita elokuva katsoo, niin kyllä nämäkin menee siinä sivussa. Pysyypähän yleisessä keskustelussa kartalla.
Mutta jos nuo jättäisi väliin, niin ehkä olisi tuota Chaplin-projektia ehtinyt jatkaa. Jäi kesken täälläkin mainittuun kohtaan, kun ollut kaiken maailman arvokisoja. Ei hyvä, kun pikkuhiljaa alkaa terävimmät muistot kadota, niin ei pysty enää yhdistelemään viivoja uuden ja vanhan materiaalin välillä.