Siis hetkinen...
Muistin virkistykseksi, lääkäri ei pistä ammattioikeuttaan vaakalaudalle määrätäkseen terveen miehen sairauslomalle.
Lähtökohta on se, että terveet miehet eivät hakeudu lääkärin vastaanotolle. Työntekijä hakeutuu (työterveys-) lääkärin juttusille silloin, kun hän ei tunne itseään työkykyiseksi. Toisin sanoen työntekijä menee kertomaan työterveyslääkärille vaivoistaan - olivat ne sitten fyysisiä tai henkisiä.
Ennemmin se menee niin päin, että tuskin yksikään lääkäri pistää ammattioikeuttaan vaakalaudalle eväämällä tarvittavan sairausloman. Hullummaltahan se kuulostaa, jos lääkäri ei myönnä sairauslomaa, vaikka työntekijä on tullut hänen pakeilleen valittamaan oireita. Luonnollisesti lääkärin tehtävä on todentaa työntekijän oireet.
Mietipä asiaa toisinpäin: työntekijä käy työterveyslääkärillä valittamassa vaivojaan => työterveyslääkäri ei usko työntekijää eikä myönnä sairauslomaa => työtehtävissä sattuu jotain ikävää, joka johtuu työntekijän valittamista oireista. Otetaan esimerkiksi vaikkapa vatsavaivojaan valittava työntekijä. Työterveyslääkäri arvelee vain laiskuuden vaivaavan työntekijää. Hän kertoo vatsanväänteiden johtuvan liiallisesta kahvinjuonnista eikä tervettä miestä ole tarvetta laittaa sairauslomalle. Seuraavana työpäivänä työtehtävissä ponnistelevan työntekijän tulehtunut umpilisäke puhkeaa aiheuttaen vatsakalvontulehduksen...
Lisäksi pitää muistaa se, että jopa työterveyslääkärin kirjoittama sairausloma on käytännössä vain suositus. Sairauslomatodistuksessa lääkäri vakuuttaa kunniansa ja omatuntonsa kautta, että potilas ei ole hänen mielestään työkykyinen tähän ja tähän päivämäärään saakka. Sairauslomasta huolimatta työntekijä saa tehdä sairauslomansa aikana töitä - käytännössä näin ei kuitenkaan koskaan tapahdu. Työnantaja ei voi "
pakottaa" sairauslomalla olevaa työntekijää töihin - mutta työntekijä voi sairauslomansa aikana tehdä töitä oman tuntemuksensa mukaan.
Aivan yhtä naurettavaa mielestäni ajatella, että asianomainen lääkäri - - - antaisi minkään ulkopuolisen intressin (- - - Korpikoski - - -) vaikuttaa omaan työskentelyyn.
Anteeksi mitä? Luepa toi tekstisi nyt ajatuksella uudestaan.
Lauri Korpikoskea hoitava lääkäri ei anna Lauri Korpikosken vaikuttaa omaan työskentelyynsä?
Kyllä homman nimi on se, että Lauri Korpikoskea hoitava lääkäri kuuntelee vähän helvetin tarkasti mitä Lauri Korpikoskella on sanottavaa omasta terveydentilastaan ja tuntemuksistaan. Asianomainen lääkäri ei todellakaan pidä Lauri Korpikoskea minään "
ulkopuolisena intressinä".
EDIT:
08.10.2015 - TTL: Saako sairauslomalla tulla töihin?
K: "
Saako työntekijä tulla töihin, vaikka työterveyslääkäri on kirjoittanut hänelle sairauslomaa?"
V: "
Saa tulla töihin, vaikka lääkäri on kirjoittanut sairauslomaa. Myös työterveyslääkärin antama sairauslomatodistus on pelkästään suositus, ei mikään velvoite."
YTY: Sairastaminen ja työkyvyttömyys
"
Oikeus olla poissa työstä työkyvyttömyyden takia perustuu työturvallisuuslaissa työnantajalle asetettuun yleiseen huolehtimisvelvoitteeseen. Työkyvyttömyydestä johtuvan poissaolon rajat ovat täsmentyneet ja vakiintuneet oikeuskäytännön kautta. Työnantaja ei voi esimerkiksi velvoittaa työntekijää saapumaan sairasloman aikana sovittuun tapaamiseen.
Työntekijälle myönnetään sairasloma tervehtymistä varten. Lähtökohtana on, että työntekijällä ei ole oikeutta tehdä työtä sairaslomansa aikana. Työntekijä ei saa toiminnallaan vaarantaa parantumistaan. Sairasloma ei oikeuskäytännön mukaan sinänsä estä esimerkiksi ulkoilemista, kotitaloustöiden tekemistä tai sukulaisten vähäistä auttamista jopa ansiotoiminnassa. Lisäksi oikeuskäytännössä on lähdetty siitä, että työntekijällä on oikeus luottaa lääkärintodistuksessa olevaan sairasloman pituuteen. Hänellä ei ole velvollisuutta omatoimisesti arvioida sairasloman pituuden tarkoituksenmukaisuutta.
Jos työntekijän työkyky palautuu myönnetyn sairasloman kuluessa, ei lääkärintodistus estä häneltä työntekoa. Työkyvyn palautuminen on syytä varmentaa uudella lääkärintodistuksella ennen työhönpaluuta."